Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

42 000 ajokilometriä ja 12 000 litraa polttoainetta – Kokkolassa pannaan kasvamaan niin monta puuta, että rallin päästöt saadaan kuitattua

Kokkolassa ajetaan viikonloppuna SM-rallin kauden viimeinen osakilpailu. Tapahtumassa tavoitteena on hiilineutraalius.

Rovaniemen valtuustoryhmiltä tukku aloitteita – kierrätys, hiilineutraalius, lintujen pesinnän suojelu sekä leikkipuistojen vessat valtuutettujen toiveissa

Valtuustoaloitteet etenevät kaupunginhallituksen käsittelyyn. Aloitteisiin pyritään vastaamaan puolen vuoden kuluessa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila.

Vapaaehtoinen päästökompensointi helpottuu Suomessa – näin omien päästöjen hyvittäminen käytännössä toimii

Suomi on jäänyt asiantuntijan mukaan päästöhyvityksissä jälkeen muista maista, kun Poliisihallitus ja päästökompensoijat ovat kiistelleet laintulkinnoista. Alalla uskotaan, että kompensoinnit kasvavat vauhdilla, jos lakimuutos toteutuu.

Savon Voima investoi Joensuussa 7 miljoonaa euroa uusiutuvaan energiaan – turpeesta määrä luopua viidessä vuodessa

Investoinnilla on suuri vaikutus koko Joensuun kaukolämmön hiilidioksidipäästöihin. Tällä hetkellä yli 90 prosenttia Joensuun kaukolämmön päästöistä on peräisin voimalaitoksesta. Energialähteistä  turvetta on tällä hetkellä vielä noin 30 prosenttia vuoden kulutuksesta.

Hallitus haluaa teollisuuden suuren hiilidioksidipäästäjän suoraan alaisuuteensa – SSAB:n osakkeet siirtyvät Solidiumista valtioneuvoston kanslialle

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan nyt tehty osakkeiden siirtopäätös tukee osaltaan tavoitetta hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymisestä.

Asiantuntija: Tämäkään riihi ei anna vielä vastausta siihen, saavuttaako Suomi ilmastotavoitteensa

Ilmastoasiantuntijat odottavat hallituksen päästövähennyslistalta konkretiaa. Tarkkakaan lista ei vielä takaa onnistumista, koska paljon riippuu esimerkiksi siitä, kuinka ahkerasti erilaisia tukia otetaan käyttöön.

Ilmakehätutkija Markku Kulmala ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta: "Tämä ei ole mikään mielipidekysymys – ilmasto muuttuu, olemme me mitä mieltä hyvänsä"

Akateemikko Markku Kulmalan johdolla tutkitaan muun muassa metsiä hiilinieluina ja pienhiukkasten tuottajina. Suomalaisista metsistä tiedetään jo paljon, koska ilmakehätutkimus ja mittausosaaminen ovat täällä kansainvälistä kärkeä.

Lumettomien talvien todennäköisyys kasvaa ja se haastaa matkailualan – Professori: "Tarvitaan valtava muutos"

Matkailu muuttuu, kun ilmasto lämpenee. Esimerkiksi Itä-Suomessa on varauduttava lumettomiin talviin. Samalla matkailualan on suitsittava hiilipäästönsä minimiin.

Sitran ilmastoselvitys saa kiitosta ja kritiikkiä – EK harmittelee hintalappujen puutetta, MTK:n mukaan positiivisemmalle ilmastopuheelle on tilausta

Toimijat kiittelevät torstaina julkaistua Sitran ilmastoselvitystä siitä, että se kokoaa eri toimijat ja ilmastotoimet yhteen. Selvityksessä listattiin runsaasti erilaisia keinoja, joilla Suomen olisi mahdollista pitää päästöt kurissa.

Itä-Suomen yliopisto pienensi hiilijalanjälkeään merkittävästi – koronavuosi vähensi esimerkiksi matkustamisesta aiheutuneita päästöjä

Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Viime vuonna otettiin iso harppaus kohti tavoitetta, osin koronapandemian vauhdittamana. Työskentelytapojen muutos pienensi päästöjä.

Hartwall ja Lahti Energia tiivistävät yhteistyötään – Lahteen rakennetaan kiertotalouteen perustuva biokaasulaitos

Panimojätti Hartwall tavoittelee hiilineutraaliutta ja biokaasulaitoksen ansiosta tavoite on entistä realistisempi. Lahti Energian mukaan uusi laitos on erittäin edistyksellinen jopa maailman mittakaavassa.

Monilla maitotiloilla halutaan nyt hiilineutraaleiksi – päästöjen vähentämisen ongelmana ovat etenkin koneet ja polttoöljy

Nuorilla maatalousyrittäjillä riittää uskoa hiilineutraaliin maidon tuotantoon. Heille keinot navettojen ja peltojen saamisessa hiilitasapainoon ovat tuttuja. Edunvalvoja siirtäisi rahoitusta energiatehokkuuden parantamiseen.

Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten

EU:n esittämien ehdotusten tavoitteena on saada unioni hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Suomi on asettanut omaksi aikarajakseen vuoden 2035. Lue, millaisia vaikutuksia ilmastopaketilla on toteutuessaan suomalaisten arkeen.

EU:n ilmastopaketti julkaistaan – Energiateollisuuden Leskelä ei halua liian pikkutarkkoja sääntöjä, Oras Tynkkynen pohtii toimien riittävyyttä

EU:n tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050. Tavoite on kirjattu lakiin. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä ja Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen arvioivat Ylelle ilmastopaketin vaikutuksia Suomen kannalta.

Tampereella mielenosoitus yliopiston Linna-rakennuksen puolesta – yliopisto haluaa vähentää tiloja, opiskelijat vastustavat

Yliopiston tavoitteena on vähentää tilojaan 25 prosentilla. Kalevantiellä sijaitseva Linna on yliopiston kirjaston suurin toimipaikka. Rakennuksessa toimii myös valtaosa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan laitoksista. Nyt rakennuksen kohtalo on vaakalaudalla.

Atria laajentaa Suomen suurinta aurinkopuistoa Etelä-Pohjanmaalla – sähköntuotanto lähes kaksinkertaistuu

Paneelitekniikan kehittymisen ansiosta lähes sama sähkömäärä saadaan tuotettua yli puolet pienemmällä aurinkopaneelimäärällä, kertoo aurinkosähköyhtiö.

Raportti: Suomen päästöt laskivat ennätyksellisen alas viime vuonna, mutta vuoden 2035 tavoitteisiin niillä ei silti ylletä

Päästökaupan piirissä olevat päästöt vähenivät noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Sen ulkopuolella, kuten liikenteessä, maataloudessa ja lämmityksessä, päästöt vähenivät maltillisemmin.

Elokapina aikoo jatkaa mielenosoitustaan niin kauan, että hallitus vastaa huutoon – Yle esitti 5 tärkeää kysymystä järjestäjille

Ympäristöliike Elokapina jatkaa mielenosoitustaan jo viidettä päivää, tällä hetkellä Senaatintorilla. Poliisi otti viikonlopun aikana kiinni yhteensä 117 mielenosoittajaa. Yle kysyi liikkeen mediayhteyshenkilöltä, mikä on tämän kaiken takana.

Lahti pyrkii olemaan edelläkävijä ympäristöasioissa, mutta jo liikennejärjestelyt kuumentavat tunteita – katso keskustelu, ovatko ponnistelut turhia

Lahden ympäristöpääkaupunkihanketta kehutaan kansainvälisestikin. Kuntavaalituloksen perusteella on kuitenkin paljon lahtelaisia, jotka eivät arvosta kaupungin ympäristötavoitteita ja tekoja sen eteen.

Pessimistien Puolanka haluaa hiilineutraaliksi ja energiaomavaraiseksi, koska sillä pelastetaan oma ympäristö ja maailma – Kuuntele Kuntarundin vaalikeskustelu Yle Areenasta

Puolangalla on useita toiveita, jotka selvisivät Ylen Kuntarundin aikana. Kolme Puolangan kuntavaaliehdokasta nostivat esiin kunnan hyvin halvat asunnot ja toiveen, että sote-uudistuksessa kuntaan jäisi yksityisen tuottamat palvelut, ja että Puolangalla olisi oma lääkäri.

Seinäjoen suuren datakeskuksen rakentaminen alkamassa vielä tänä vuonna – elinkeinoministeri: "Seinäjoki on yhden erän voittaja kansainvälisessä kilpailussa"

Konesalien lämmöstä toivotaan apua Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen. Seinäjoelle rakentuu datakeskus, jossa tekninen totettaja on Rittal Oy. Datakeskuksen toiminnassa korostuu ympäristöystävällisyys ja toimijan mukaan voidaan puhua jopa hiilinegatiivisesta toiminnasta.

Varsinais-Suomen päästöt vähentyneet ripeästi – hiilineutraalitavoitteeseen vielä matkaa

Maankäytön ja metsätalouden ratkaisuilla on keskeinen rooli päästöosuuden kompensoinnissa. 

Moni puu jää istuttamatta, koska Suomessa ei ole sovittu selkeästi, miten päästöjä kompensoidaan vapaaehtoisesti – yrittäjä: "Idiotismin ilotulitusta"

Yritykset haluaisivat ostaa vapaaehtoista päästökompensaatiota Suomesta, mutta vain harva uskaltaa. Markkinoita sekoittaa erikoinen kaksoislaskenta, joka on monen mielestä ongelma.

Uusi selvitys: Useilla kunnilla jo kovemmat ilmastotavoitteet kuin valtiolla, ne kattaisivat toteutuessaan yli puolet koko Suomen hiilineutraalisuudesta

Jo kaksi kolmesta kunnasta on asettanut oman, päästöjen vähentämiseen liittyvän ilmastotavoitteen. Luontokadon pysäyttämiseen liittyvät suunnitelmat ovat kunnissa sen sijaan harvassa.

Hyvitätkö lomalentosi päästöt rahalla? Vapaaehtoisissa päästöhyvityksissä on mahdollisuus todellisiin ilmastotekoihin, mutta myös viherpesuun

Vapaaehtoinen päästökompensaatio on oikein toimiessaan tervetullut keino taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Osa myynnissä olevista päästökompensaatioista ei kuitenkaan lisää hiilensidontaa lainkaan, tai niiden ilmastovaikutuksia ei ole todennettu luotettavasti. Toimialalle pohditaan parhaillaan yhteisiä sääntöjä.

Kaikista tulevista fossiilisten polttoaineiden hankkeista on luovuttava, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö

Polttomoottoriautojen myynti tulisi lopettaa 2035, eikä uusia öljykenttiä enää pitäisi ottaa käyttöön tämän vuoden jälkeen, jos maailma mielii hiilineutraaliksi 2050.

Suomi hyväksyi tänään EU-elvytyspaketin – tässä yksinkertaiset vastaukset siihen, mitä miljardien rahapotti tarkoittaa Suomelle

Elvytyspakettia kannattavan talousasiantuntijan mukaan olisi "järkyttävää", jos elvytyspaketti tehtäisiin ilman Suomea. Hän kertoo, kuinka Suomea hyödyttää se, että heikommille maille annetaan rahaa koronakriisistä selviämiseen.

Lappeenrannassa tehtiin päätös sähköjen hankinnasta 120 vuotta sitten – juhlan kunniaksi vesitornin virtuaalilive klo 9

Virtuaalinen tutustumiskierros Lappeenrannan vesitorniin alkaa kello 9. Linkki tapahtumaan löytyy Lappeenrannan Energian somekanavista.

Kuntiin palkataan nyt ilmasto-osaajia – Tukholmasta Vaasaan tullut Mika Hakosalo: "Tarvitaan ilmastotekoja, jotka lisäävät asukkaiden hyvinvointia"

Kuntaliitossa arvioidaan, että kuntien ilmasto-osaamisessa on otettu parin vuoden aikana reippaita askeleita eteenpäin. Suurimpiin kaupunkeihin on jo palkattu vakituisia ilmastoasiantuntijoita.

Kaukolämpöyhtiöt vähentävät turpeenkäyttöä nopeaan tahtiin – Kemin lämmöntuotanto on hiilineutraalia kolmen vuoden kuluttua

Kaukolämmön päästötavoitteita tiukennettiin, kun edistystä tapahtui odotettua nopeammin. Tiekartan uusi tavoite on vähentää kaukolämmön päästöistä 80 prosentilla tällä vuosikymmenellä. Tämä tehdään vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Saksa keventää pakon edessä nuorten ilmastotaakkaa – uusilla päästötavoitteilla merkittäviä vaikutuksia dieselmersuista Fortumin omistuksiin

Saksan hallitus linjasi uudet ilmastotavoitteet ennätysvauhtia. Syynä on perustuslakituomioistuimen yllättävä päätös, jonka mukaan Saksa oli jättämässä kohtuuttoman taakan nuorille sukupolville. Tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2045.

Hallitus lykkäsi turvetta vastaavat ilmastopäästöt vähennettäväksi maataloudesta ja liikenteestä, ja se on hankala ja kallis tapa

Maatalouden ja liikenteen päästöt ovat vähentyneet hitaammin kuin tavoitteet edellyttäisivät. Nyt niistä pitäisi vähentää vielä aiempaakin enemmän, sillä hallitus päätti siirtää turpeen saamasta jatkoajasta syntyvät päästöt taakanjakosektorille.

Posio sitoutuu vähentämään ilmastopäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä – liittyi osaksi Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoa

Posion kunnan liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 79 kuntaa ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on 2 158 100. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Näin kolme huippuasiantuntijaa ratkoisi kehysriihen ongelmia – Suomen Pankin Rehn: ansiosidonnaista kannattaa korjata, mutta ei vielä

Vaikeat päästövähennykset ovat vasta edessä, arvioi ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

EU pääsi sopuun ilmastotavoitteesta – haluaa saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä

Jatkossa kaikkien EU-komission esitysten on oltava sopusoinnutta ilmastotavoitteen kanssa.

Ihmiset eivät opi pandemiasta ehkä mitään, epäilee elämäntapatutkija: "Täytämme vapautuneen ajan online-kokouksilla ja Netflixillä"

Korona paljasti, että hitaampi elämä tekee hyvää meille ja maapallolle, sanoo norjalainen sosiaaliantropologi Thomas Hylland Eriksen.

Rakennusteollisuuden näkymät odotettua paremmat Etelä-Savossa

Rakennusteollisuus RT:n talonrakentamisen Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen kutsuu tilannetta torjuntavoitoksi.

Lahtelaisten henkilökohtainen päästökauppa herätti maailmalla kiinnostusta – sovellus kannusti pienempiin päästöihin, mutta osa käyttäjistä huijasi

Lahden kokeilun perusteella puhelinsovellusta kannattaisi kehittää koukuttavammaksi esimerkiksi pelillisyyden avulla.

Oittaan ulkoilualueen lähelle kaavailtu datakeskushanke etenemässä – suositut ladut säilyvät, vakuuttaa kaupunki

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle lunastusluvan hakemista alueelle, koska neuvottelut maanomistajan kanssa eivät ole tuottaneet tulosta.

Seinäjoen seurakunnalle ympäristöpalkinto

Seurakunta on tehnyt pitkäjänteistä ympäristötyötä ja huomioinut erityisesti kestävän kehityksen toiminnassaan.

PKO aikoo hiilineutraaliksi ja samantien sen yli

Hyvä tulos mahdollistaa isot investoinnit aurinkovoimaan ja kiinteistöihin.

Ylen aamu tänään: Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä – millä keinoin tavoitteisiin päästään? Katso lähetys tästä

Keskustelu kuntien kehittämisestä kiihtyy. Taikuri Simo Aalto sai kunniapalkinnon elämäntyöstä taikuuden parissa.

Ympäristöystävällisyys on noussut kiinteistöalan päätrendiksi – asiantuntija: "Ympäristöön panostaminen kannattaa myös taloudellisesti"

Rakennukset ja rakentaminen muodostavat jopa 40 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä maailmassa ja Suomessa.

Vasemmistoliitto lupailee kouluihin pienempiä ryhmäkokoja ja lääkäriin pääsyä viivytyksettä

Puolue sitoutuu ohjelmassaan kuntien hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä.

Imatra esittää erä- ja luontokulttuurimuseon paikaksi kaupungintaloa

Kaupungin mukaan olemassa olevan rakennuksen hyödyntäminen olisi hiilineutraali ja uudisrakennusta edullisempi vaihtoehto.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle