Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuhmossa tänään tonttuparaati koronajärjestelyin, Sotkamon joulunavaus peruttiin viime metreillä

Useassa Kainuun kunnassa jää joulunavaus järjestämättä tänä vuonna. Myös itsenäisyyspäivän ja uuden vuoden juhlia on peruttu.

Rice porridge, baked ham and root vegetables: Why do Finns eat 'vegetable boxes' at Christmas?

Many Finnish Christmas foods come from the harvest festival kekri, but thankfully lye fish has been dropped from the menu in recent years.

Suomalaiset hakevat Ruotsin puolelta elintarvikkeita vahvan euron vauhdittamana

Vahva euro suhteessa kruunuun kääntää nyt rajakaupan suuntaa Ruotsiin.

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Lue, miksi tulevaisuus on teinityttöjen ja millaista on köyhän perheen elämä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Musiikki luo tunnelman yksinäisen jouluun – "Jouluna se on kiistatta hieman haikeaa"

Kulttuuripersoona muutti Ristijärvelle oman rauhan perässä. Jouluna yksinäisyys korostuu ja saa mielen haikeaksi.

Joulupuuro uudistui - näin valmistuu vegaaninen herkku

Sami Tallbergin resepti moderniin joulupuuroon.

Antti Muurisen jouluaatto alkaa tutulla rituaalilla

- Menen äitini luo syömään joulupuuroa kymmenen aikaan aamulla. Sen jälkeen käyn isäni haudalla, kertoo Antti Muurinen.

Joulu töissä: palokunnan kuusi on tiputuksessa ja kuoro sairaalassa

Muun muassa monet viranomaiset ovat joulunakin töissä. Vaikka arkityöt jatkuvat pyhinä, on töissä joulun tuntua palokunnassa, sairaalassa ja varuskunnassa.

Maidoton riisipuuro ja kasvismunavoi vaihtoehdoksi joulupöytään

Perinteiset joulupöydän maut ovat myös kasvissyöjien ja maidolle tai kananmunalle allergisten ulottuvilla. Riisipuuron ja kasvismunavoin tekeminen ei paljoa vaivaa vaadi.

Muuttuvatko jouluperinteet? Mistä et luovu ja minkä lapsuuden perinteen kuoppasit?

Harmaasuolattu kinkku, joulusauna, joulurauhan julistus ja haudoilla vierailu.Tässä suomalaisia jouluperinteitä, jotka pitävät edelleen pintansa. Vai onko sinun joulussasi jo jotain ihan muuta?

Pieni kylä saa voimaa yhteishengestä – ”Aina löytyy talkoolaisia”

Ristijärvellä on pitkät perinteet joulumyyjäisistä. Myyjäiset järjestetään talkoovoimin ja samalla kasvatetaan pienen kunnan yhteenkuuluvuutta. Järjestelyissä ovat mukana yhdistykset, ihmiset ja tietysti koululaiset.

Kookosmaidosta maitoallergikon riisipuuroa

Erikoisruokavalioita noudattavien ihmisten on joskus vaikea löytää sopivia jouluherkkuja. Allergioiden lisäännyttyä kysytään vaihtoehtoisia juhlaruokia.

Puuronkeittäjää hämmentää: pohjaanpalamatonta maitoakin pitää sekoittaa – Video

Joulupuuron keittäminen on monelle vastenmielistä, koska maitopohjainen riisipuuro palaa herkästi pohjaan. Joulukuun alusta asti kuluttajille onkin markkinoitu pohjaanpalamatonta maitojuomaa, joka pitäisi ratkaista ongelma. Yle Keski-Suomen koekeittiössä kuitenkin todettiin, ettei uusi ihmemaitokaan vapauta kokkia kokonaan kauhan varresta.

Pikkujoulu on suomenruotsalaiselle perhejuhla – lillajul

Kun suomenkielinen puhuu pikkujoulusta hän tarkoittaa firman kemuja tai harrastusporukan juhlia. Suomenruotsalaiselle pikkujoulu, lillajul, on ensimmäistä adventtia edeltävä lauantai. Työpaikan kekkerit ovat hänelle joulujuhla, julfest.

Bull Mentula viettää joulua vasta kolme päivää joulun jälkeen

Kehonrakennuksen ja fitness-urheilun huiput eivät hellitä tiukalta dieetiltä edes jouluna. Näin on ainakin Jari "Bull" Mentulan ja Vertti Harjuniemen kohdalla. He viettävät joulua pyhien jälkeen - koska tankkauspäivä ei satu olemaan joulun pyhinä.

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

250 000 kahvikuppia ja 400 000 jäätelöä – Suviseurojen keittiössä eivät pienet määrät riitä

Lihakeittoa, lohikeittoa, spagettia, pitsaa ja riisipuuroa. Niistä on suviseurojen ruokalista tehty. 80 000 seuravieraan ruokapalveluista vastaa suuri vapaaehtoisten joukko.

Uutta Suomessa: Ruokamyrkytyksestä ilmoitus netissä

Helsinki tarjoaa ensimmäisenä kuntana Suomessa mahdollisuuden ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä netin välityksellä. Myrkytyksen taustalla on usein ruoan käsittelyvirhe.

Karelian pie supplies threatened by chemical leak

A chemical leak at a bakery in Lappeenranta has disrupted Fazer’s production of Karelian pies, a Finnish delicacy involving rice porridge baked inside rye pastry. Ten workers were sent to hospital with breathing difficulties after the leak, with police and chemical safety officials now investigating the matter.

Riisipuurosta pannukakkua, sienisalaatista ja laatikoista keittoa – Martan vinkit jouluruokien tuhoamiseen

Joulun aikaan jääkaappi täyttyy monissa perheissä ääriään myöden, vaikka pyhäpäiviä on vain muutama. Jos joulun maut alkavat kyllästyttää, voi ruuista tuunata jotain aivan muuta.

Joulu tulee talkoovoimin vähäosaisillekin

Vuoden suurin perhejuhla voi yksinäiselle tai vähävaraiselle olla synkkää aikaa ilman vapaaehtoisten tukea. Naantalissa iloitaan kasvaneesta avustusinnosta talouden tiukentuessa.

Ensimmäinen joulu hoivakodissa mullistaa vanhuksen jouluperinteet: "Ei kotiin ikävöi, siellä kun olisi ihan yksin"

Joulu on tunnetusti tiivis perhejuhla, jonka kuitenkin kymmenettuhannet ikääntyneet viettävät joko yksin tai hoivakodissa. Tänä vuonna 87-vuotias Hanna Putkiranta juhlii lähes seitsemänkymmenen perhejoulun jälkeen ensimmäistä jouluaan hoivakodissa. Hän viihtyy seurassa, eikä haikaile tyhjään taloon.

Jouluttaja maksimoi jouluntaikaa

Nykyisin Oulussa asusteleva laulaja Sira Moksi on jouluihminen henkeen ja vereen. Moksi itse kutsuu huolellista ja varhain aloitettua jouluun valmistautumista jouluttamiseksi, eikä hän ole asian kanssa yksin. Naisen perustama ryhmä on saattanut jouluttajat yhteen.

Riisipuuron keitto on kärsivällisen puuhaa – näin vältät pohjaan palamisen

Riisipuuron keitto vaatii vahtimista ja hämmentämistä, mutta vaivojaankin voi säästää. Marttaliitto antaa pari hyväksi havaittua vinkkiä joulupuuron keittoon. Juttu on julkaistu marraskuussa 2014.

Järjestääkö työnantajasi pikkujoulut?

Pikkujoulukausi lähenee vääjäämättä. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n mukaan tulossa on todennäköisesti ravintolayrittäjien näkökulmasta laiha vuosi. Säästääkö työnantaja väärästä päästä, jos se ei järjestä työntekijöilleen pikkujouluja?

Karjalanpiirakka elää uutta tulemista – piirakkakurssit loppuunmyytyjä

Kursseista ovat kiinnostuneet eri sukupolvet ja niin naiset kuin miehetkin. Karjalaisilla kesäjuhlilla kisataan tänään karjalanpiirakan leipomisen mestaruudesta. Kukaan ei ole vielä koskaan onnistunut saamaan kisassa täyttä pistemäärää.

Metsänkylän kartanon joulu on yhdessäolon juhla

Hämeenlinnan Aulangon kupeessa sijaitseva Metsänkylän kartano viettää joulua perinteitä kunnioittaen. Ison pöydän ääreen mahtuu koko suku. Joulukuusi, puuro, sauna, jouluruoat ja yhdessäolo ovat joulun parasta antia.

Kertooko joulupuuron syönti persoonasta: kaneli vai rusinasoppa?

Yle Hämeen toimituksen joulupuuro valmistui hitaasti aamun kiireiden keskellä. Mitä toimittajat tahtovat puuronsa päälle? Kyselykierroksen tulos oli, että puuromaut heijastavat kieltämättä myös persoonaa.

Kuuma joulu maistuu suomalaisille

Yhä useampi suomalainen lähtee joulunviettoon lämpimiin maihin. Moni paistattelee etelän auringossa jopa koko talven. Joulua ei kuitenkaan aina pääse karkuun ja muun muassa Thaimaassa puuro- ja pukkiperinteistä halutaan pitää kiinni.

Fitness-äidin sallittu jouluherkku on riisipuuro

Riisipuuro on terveellinen ja hyvä sekä täyttävä eväs, rovaniemeläinen bodyfitness-urheilija Hanna Autti sanoo. 33-vuotias neljän lapsen äiti sijoittui SM-kisoissa neljänneksi. Luokanopettajana työskentelevä fitnesshuippu suuntaa jouluviikollakin viisi kertaa salille.

Joulupuuro anopilla vai lapsuudenkodissa? Tahtojen taistelu voi johtaa jopa eroon

Joulunvietto aiheuttaa eripuraa perheissä. Vanhemmat ja suku vaativat nuoria pariskuntia pitämään kiinni tutuista perinteistä, kun taas nuoret aikuiset haluavat löytää oman tapansa viettää joulua.

Hanna on harvinainen kylähoitaja

Korpilahden Tikkalan kylälle kokeeksi palkattu lähihoitaja mittaa kotona verenpaineet ja paastosokerit. Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys sai viiden viikon kokeiluun Sitralta tukea.

Pulikoi tyhjällä limsapullolla – karjalanpiirakoita voi leipoa myös hifistelemättä

Karjalanpiirakka on Laatokan rannoilta koko Suomen kansallisherkuksi tiensä raivannut leivonnainen, joka jakaa yhä mielipiteitä. Puritanistit vannovat ruisjauhon ja kotitekoisen puuron nimeen. Nykyisin piirakkataikinaan saa kuitenkin lisätä vehnäjauhoja, kaulita kuoret tyhjällä limsapullolla ja täyttää piirakat einesriisipuurolla. Piirakka taipuu myös ystävänpäiväherkuksi.

Ampumatapaus ajoi nuoret terapiaan Hyvinkäällä

Kävijämäärät psykologien vastaanotoilla ovat syksyn aikana lisääntyneet merkittävästi Hyvinkäällä. Kaupunki lupaa avun jatkuvan, vaikka valtiolta ei rahaa hoitoon heltiäkään.

Jouluherkkumme riisipuuro on arkiruokaa Espanjassa

Suomessa opiskelevat vaihto-opiskelijat viettävät joulua hyvin eri tavoin kuin suurin osa suomalaisista. Italiassa ruuan valmistuksesta vastaavat isoäidit ja Espanjassa meidän jouluherkkuamme riisipuuroa syödään ympäri vuoden. Lue miten miten mm. italialainen, iranilainen ja espanjalainen viettävät joulua Suomessa ja mitä heidän perinteisiinsä kuuluu.

Entisajan tonttua piti lepytellä

Kansanuskomusten tonttu oli keski-ajalla pelätty hahmo, jota piti lepytellä lahjomalla, jotta taloa ei kohtaisi onnettomuus. Punanuttuiseksi ja kiltiksi tonttu muuttui vasta 1800-luvulla kaupallisuuden kautta.

Suolapalana tunnettu sultsina makeana - yök vai nam?

Tortillaa muistuttava karjalainen perinneleivonnainen sultsina on suolainen pikapala, joka sisältää totutusti joko riisi- tai mannapuuroa. Heittäydyimme hurjiksi ja kokeilimme sultsinaa makeilla täytteillä. Kerranhan täällä vain eletään.

Joulupuurolle remontoituun sotilaskotiin

Rakuunamäen sotilaskodin peruskorjauksen pitäisi valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä. Rakennusvanhuksen remontissa vanhaa säästetään niin paljon kuin mahdollista.

"Mä oon oppinut banaanipotkun ja tekemään riisipuuroa"

Valtakunnallisella viestintäleirillä oppii muutakin kuin viestintää. Jokainen leiriläinen saa toimia lehden toimittajana, radion kuuluttajana, mestarikokkina ja kioskin pitäjänä. Mikkelin Otavassa leiriläiset kiertävät ryhmissä kaikissa toimintapisteissä ja saavat kokeilla kaikkea, niin videon ohjausta kuin perunankuorintaakin.

Pipareissa piilee maksamyrkky

Lapset saavat erityisesti joulun aikana helposti yliannostuksen maksalle vahingollisesta kumariinista, jota on muun muassa kanelissa. Raja-arvot voivat ylittyä jo muutamasta piparista tai yhdestä riisipuurolautasellisesta.

Joulupukki lähtee matkaan Korvatunturilta

Joulupukki lähtee matkaan perjantaina Savukoskelta. Korvatunturin valkoparta karauttaa poroinensa lahjojen jakoon kello 17 hotelli Samperin Savotalta, jossa matkalaisia saattelee myös Joulumuori.

EU-päätökset mausteena Jutan joulupuurossa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mielestä Suomella ei ole perusteita luopua EU:n päätöksentekojärjestelmän yksimielisyysvaatimuksesta. Lauantaina kotikaupungissaan Kokkolassa joulupuurotilaisuutta pitäneen Urpilaisen puurossa oli tällä kertaa mantelin sijasta muutama pähkinä.

Vanha raitti täyttyy Hawujoulusta

Vuoden hämäläisenä kylänä palkittu Hauhon Vanha raitti täyttyy lauantaina Hawujoulusta, jolloin jokainen vieras pääsee nauttimaan menneiden vuosisatojen historiaa huokuvasta kauneudesta. Raitin historiaa ihmettelee koko valtakunta.

Kokki Kolmonen poistaisi riisipuuron joulupöydästä

Suomalainen pilaa jouluruoat laittamalla niihin liikaa erilaisia aineksia ja lisukkeita. Opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmonen ei innostu myöskään riisipuurosta, jonka hän poistaisi jouluateriasta kokonaan. Sen sijaan lipeäkalan suosion hän uskoo tänä vuonna kasvavan.

Kun sokerit ja suolat menivät Imatran valtuustossa sekaisin

Jouluaskareissa onnistuminen ei aina ole itsestäänselvyys. Tämä saatiin huomata Imatran kaupunginvaltuuston puurojuhlassa vuosi sitten, kun suolat ja sokerit vaihtoivatkin paikkaa. Etelä-Karjalan Radion Ämyrissä puhuttiin joulukommelluksista.

Joulukadun uudet valot syttyvät Turussa

Joulukausi käynnistyy Turussa perinteisen Joulukadun avajaisjuhlalla lauantaina. Uuden ilmeen saaneet jouluvalot syttyvät iltapäivän hämärtyessä illaksi.

Kouluruoka maistuu maanantaisin

Kouluruoan menekki vaihtelee viikonpäivien mukaan. Maanantaisin ruokaa menee muita päiviä enemmän. Karihaaran koulun ruokapalveluesimies Eija Ikäläinen arvelee, että lapset syövät kotona liian kevyesti viikonloppuisin, minkä seurauksena maanantaina ruokaa menee enemmän.

Stina otti työt mukaan ja oli kuukauden Espanjassa

Stina-Marjaana Markkanen toteutti perheensä kanssa haaveen olla kesällä reissussa pidemmän aikaa. Hän otti työt mukaan ja järjesti vuokra-asuntoihin turvallisen arjen omille ja perhekotinsa lapsille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle