Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmiset tekevät ostoksia.

Jopa yli puolet tuotteiden ympäristömerkinnöistä oli epäselviä, joten EU laati nyt säännöt, joilla harhaanjohtaminen halutaan lopettaa

Selvitysten mukaan jopa yli puolet tuotteiden ympäristöystävällisyyttä kuvaavista merkinnöistä on ollut virheellisiä.

Kuvakollaasissa farkkuja kaupan henkarissa, tomaatteja ja tuulimyllyjä.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen kiinnostaa erityisesti nuoria ja vanhoja suomalaisia – "Tulokset herättävät toivoa", sanoo tutkija

Enemmistö suomalaisista vastaa tiedostavansa kulutuksensa vaikutuksia ympäristölle, kertoo Ylen teettämä kysely. Luontokatoa ehkäisevät kulutusvalinnat eivät ole aina ilmiselviä, kertoo tutkija.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

Harhaanjohtava markkinointi, viherpesu ja tuotteiden erilaiset ympäristömerkit hämmentävät, selviää Kuluttajaliiton kyselyssä

Kuluttajaliitto vaatii pelisääntöjä yritysten markkinoinnissa käyttämille ympäristöväittämille. Harhaanjohtava markkinointi on lainsäädännössä kielletty, mutta viherpesua esiintyy silti. Kuluttajille viherpesun tunnistaminen on vaikeaa.

Valdis Dombrovskis ja Mairead McGuinness

Ydinvoima ja kaasu putosivat EU:n vihreiden sijoitusten listalta – Komissio esitteli maailman ensimmäisen pääomakohteiden ekoluokittelun

Suomelle tärkeät vesivoima ja bioenergia ovat mukana kestävyysluokittelussa, mutta tietyin ehdoin. Edessä on käänne osakemarkkinoilla.

Puunkuljetusta Joensuun Heinävaaran rautatieasemalla.

Ydinvoima voi joutua EU:n "mustalle listalle" – Teollisuuden mukaan uusi suunnitelma on kohtalonkysymys Suomelle

Uudet ympäristölinjaukset saattavat vaikeuttaa yritysten rahoitusta niiden käyttämien energiamuotojen vuoksi.

Auto pesukadulla harjattavana

Auton pesukerrat lisääntyvät, kun kuukausimaksulliset autopesulat valtaavat markkinoita – ympäristöasiantuntija toppuuttelee pesuintoa

Sopimusasiakas pesettää autoaan jopa 12 kertaa enemmän kuin muut suomalaiset. Alan yrittäjät ovat yhä ympäristötietoisempia.

Punaruskea-harmaa koulurakennus elo-syyskuussa.

Iisalmen yhteiskampus sai Joutsenmerkin ensimmäisenä koulurakennuksena Suomessa

Ensimmäiset opiskelijat aloittivat ammattiopistojen yhteiskampuksen tiloissa viime syksynä.

kaksi naista kuvassa

Näin säästät luontoa keittiössä: Saara korvaa tuorekelmun mehiläisvahalla, Virpi tekee konetiskitabletit itse

Miten sinä olet onnistunut tekemään kodistasi ekologisemman? Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki.

Three funds receive the Swan label for sustainable investments

The Handelsbanken and Swedbank mutual funds are the first to qualify as a "good environmental choice". Entities that receive the Swan are not permitted to invest in companies that make fossil fuels, produce arms or tobacco products, violate human rights or commit serious environmental crimes.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki.

Markkinoilla on nyt joutsenmerkittyjä sijoitusrahastoja – tiukoin ehdoin

Pohjoismaiden yhteinen Joutsenmerkki ohjaa sijoittamaan rahastoihin, jotka pyrkivät vaikuttamaan yrityksiin ja edistämään kestävää kehitystä.

Maisema Sulkavan Linnavuorelta.

Lomalainen, oletko buffet- ja energiasyöppö? Hotellit heräsivät säästämään luontoa ja rahaa

Ympäristöystävällisyys ei ole välttämättä ensimmäisenä mielessä matkalle lähtiessä. Hotellit kuitenkin kiinnittävät entistä enemmän huomiota ekologisuuteen.

Naudanpihvi taikinakuoressa

Itämereen päätyvän saastuttavan aineen yllättävät alkulähteet: Rikkinäinen pannu ja käytetty takki

Kosteutta ja likaa hylkivät vaatteet, kuten esimerkiksi Gore-Tex-tekstiilit, tai palosuojatut tuotteet voivat sisältää haitallisia kemikaaleja. Niiden sisältämät mitättömän pienikokoiset yhdisteet saattavat pahimmillaan saastuttaa lähimertamme.

Esa Nikunen

Vältä muovirihkamaa, tarkista syöntisuositukset – näin vähennät haitallisia kemikaaleja

Haitallisten kemikaalien määrää voi vähentää harkituilla kulutuspäätöksillä, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen kertoo Päivän kasvo -ohjelmassa.

Vaatteen pesumerkinnät, erilaisia symboleja.

Globalisaatio näkyy vaatteiden pesuohjeissa – ymmärtääkö kuluttaja valmistajan ohjeet?

Vaatteiden pesumerkinnät tuntuvat vuosi vuodelta sisältävän yhä enemmän erilaisia symboleja ja tekstiä usealla kielellä. Onko kaikki tieto kuluttajalle tarpeen? Mitkä symbolit vähintään kannattaa opetella? Kuinka paljon kuluttajan oletetaan lukemastaan/näkemästään ymmärtävän?

Turskaa laatikossa.

Suomalaisille tuttu Itämeren kala menetti ympäristömerkin

Turskakantojen tilasta ei ole saatu tarpeeksi tietoa.

Professori ja graafikko Kyösti Varis rakennutti  vajaa 10 vuotta sitten talon Kymijoen rantaan Iitin Vuolenkoskelle. Hän suunnittelee edelleen julisteita

82-vuotias graafikkoguru paiskii edelleen töitä – "Juliste kannattaa suunnitella tikkuaskin kylkeen"

Joutsenmerkki sekä muun muassa Finnairin, Alkon ja Iskun logot. 82-vuotiaan Kyösti Variksen ansioluettelo graafikkona on pitkä ja vakuuttava. Edelleen työskentelevä Varis ei kuitenkaan itse halua leimautua liikaa logojen tekijäksi. Konkarin mielestä hyvä juliste on kuvallinen shokki.

Scandic Kajanus.

Ainoa laatuaan Kainuussa – hotelli sai Joutsenmerkin

Scandic Kajanus on nyt Kainuun hotelleista ainoa joutsenmerkitty. Merkin saamiseen vaikutti esimerkiksi nimikkopulloihin pullotettu Scandic-vesi, joka suodatetaan ja jäähdytetään hotellissa.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki.

Osakerahastoille kehitellään Joutsenmerkkiä

Pohjolan rahastoyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita Joutsenmerkistä, Pohjolan yhteisestä ympäristömerkistä. Sen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä.

Taimenenpoikanen.

Talkoolaiset kantavat kiveä ja soraa taimenille

Vaelluskalojen elinalueilla Varsinais-Suomessa kunnostetaan jokia ja puroja. Palvelukeskus Valonia on käynnistänyt hankkeen, jossa parannetaan muun muassa taimenen kutualueita Paimionjoessa ja Kiskonjoessa. Taimen on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi Etelä-Suomessa.

Kannabis-kasveja kasvamassa kukkalaatikossa.

Kannabiksen kotikasvatus räjähtänyt käsiin: kotimaisuusaste hipoo sataa

Marihuanan kotikasvatus on yleistynyt siinä määrin, että sille voisi käyttäjien mukaan lätkäistä kotimaisuudesta kertovan joutsenmerkin. Poliisi törmää tavan takaa laittomiin kannabisviljelmiin. Tuorein esimerkki on Porvoosta.

Kastellin monitoimitalo

Kastellin monitoimitalo Oulussa palkittiin

Kastellin monitoimitalo Oulussa on voittanut Rakennusinsinöörien liiton RIL-palkinnon. Talo otettiin käyttöön elokuussa.

liikennemerkki, joka kertoo maksusta tien varressa

Spiegel: Saksan liikenneministeri haluaa ulkomaalaisille tietullin kaikille Saksan teille

Tähän saakka on suunniteltu, että vain Saksan moottoritiet muuttuisivat maksullisiksi ulkomaalaisille henkilöautoille.

Vaatteiden sovitusta sovituskopissa.

Kuluttajalla on hyvin pienet mahdollisuudet välttää haitallisia kemikaaleja

Jokainen altistuu päivittäin sadoille kemikaaleille, joista osan vaikutuksista ei tiedetä mitään. Tiedossa ei ole esimerkiksi, millaisia pitkäaikaisia haittoja kemikaalit mahdollisesti aiheuttavat. Kuluttajan vaihtoehdot vältellä kemikaaleja ovat vähissä, mutta hyvälaatuisen ja ympäristömerkityn tuotteen valinta on askel eteenpäin.

Itämeren lohia pakastelaatikossa.

Suomenlahden lohi on palaamassa kalatiskille

Suomenlahden rysäkalastus on kestävällä tasolla. Rysäkalastus saattaisi saada jo nyt pyydetyn kalan ympäristömerkin. Suomenlahden istutettu merilohi ei ole uhanalainen ja se onkin palaamassa kalatiskeille.

Oppilaat ottavat ruokaa.

Ekotehokkuus ja ympäristöteot eivät ole tähtitiedettä

Kajaanin Mamselli -liikelaitos on onnistunut siirtämään ekotehokkuuden arkiseen työhön. Muun muassa peruskoulujen ja päiväkotien ruokahuollosta ja puhtaanapidosta vastaavassa Mamsellissa on huomattu, ettei ekotehokkuuden tai ympäristötekojen tarvitse olla tähtitiedettä saatikka tähtitieteellisen kallista. Ympäristöteot voi siirtää helposti myös kotiin.

Kahvinpapuja kuivumassa.

Tutkimus: Ympäristömerkki saa kahvin maistumaan paremmalta

Ruotsalaistutkimuksen mukaan ekokahvista ollaan myös valmiita maksamaan enemmän.

Keskisuomalainen: Ympäristöohjelman suosio hiipuu työpaikoilla

Luonnonsuojelujärjestö WWF Suomen kehittämä Green Office -verkosto ei enää vedä uusia yrityksiä kuin ennen, kertoo Keskisuomalainen. Syynä on tässäkin taantuma.

Lapset pitelevät vihreää lippua.

Vihreän lipun päiväkodissa ei enää lotrata vedellä

Ekholmintien päiväkodissa ympäristökasvatukseen ja kestävään kehitykseen panostetaan tosissaan. Ykkösteemaksi on nostettu vedenkäytön vähentäminen.

Ihmisiä kaupassa

Eksyksissä sertifiointiviidakossa

Kaupassa menee helposti sormi suuhun tuotteen alkuperästä kertovien merkkien kanssa. Merkkimerta ruotii kolumnissaan toimittaja Hanski Kinnunen.

Hatarimmillaan sähkön vihreys on myyjän sanojen varassa. Alkuperätakuujärjestelmässä valvoja takaa, että uusiutuvana myyty sähkö on sitä mitä pitääkin. Ekoenergia-merkki vaatii laajemmin ympäristön huomioimista - esimerkiksi kalateitä vesivoimaloiden viereen, biomassan hankintaa ekologisesti kestävällä tavalla tai tuulivoimaloiden sopivaa sijoittelua.

EKOenergia-merkki yrittää valloittaa Euroopan

Yhteisen ympäristömerkin säännöistä on sovittu kahdeksassatoista maassa. Suomen luonnonsuojeluliitto uskoo koko Euroopan laajuisten markkinoiden kiihdyttävän ympäristöystävällisemmän energian tuotantoa. Norppäsähkönä syntynyt EKOenergia ei tällä hetkellä tuottajaa rikastuta.

Åminnefors on ensimmäinen neljästä vesivoimalasta, jotka estävät lohta nousemasta kutemaan Mustionjokeen.

”Ekovoimala” pysäyttää lohen kutuaikeet

Etelä-Savon Energia myy ekotekona sähköä, joka on peräisin lohelle tärkeän kutujoen katkaisevasta vesivoimalasta. SLL:n Ekoenergia-merkki edellyttää, että lohi voi ohittaa voimalan kalatietä pitkin. Viittaus Ekoenergiaan lähti, Ekoteko-tuote jäi.

UPM Kymin tehdas Kuusankoskella

UPM:n Kaakkois-Suomen sellutehtaat pyörivät täysillä

UPM:n Kaakkois-Suomen tehtaiden johtajan mukaan Kiinan, Intian ja muiden kehittyvien maiden markkinat ovat sellun viime vuosina kasvaneen kysynnän taustalla. Monet sellun lopputuotteista ovat kasvavia markkinoita myös Euroopassa.

Tuulivoimala Simossa.

Ekoenergian alkuperä askarruttaa - valvonta ei ulotu sähköyhtiöihin

Suomen luonnonsuojeluliitto väittää, että suomalaisten sähköyhtiöiden vihreän sähkön myyntiä ei valvota riittävästi. Sertifikaattia sähkön alkuperästä ei toistaiseksi vaadita. Yritysten mukaan uusiutuviin lähteisiin perustuvaa sähköä ei edes haluta ostaa niin paljon kuin sitä olisi tarjolla.

Keski-ikäinen nainen sauvakävelee.

Ulkoiluvaatteiden ominaisuudet tehdään kemikaaleilla

Urheilu- ja ulkoiluvaatteet valmistetaan useimmiten tekokuiduista. Niiden pitkälle kehitetyt tekniset ominaisuudet saadaan aikaan kemikaaleilla. Kymmenien vuosien kehittelyssä niistä osa on joutunut kiellettyjen listalle, osan vaikutuksia ei vielä tunneta, mutta asiantuntijan mukaan suurin osa on turvallisia.

Innova 2 on vihreintä kärkitasoa

Jyväskylässä Technopoliksen Innova 2 on palkittu kansainvälisellä ympäristösertifikaatilla. Suomessa tämän tason ympäristöluokitus on aiemmin myönnetty vain yhdelle kohteelle.

Tänään on lupa jättää meikit pois naamasta

Tänään torstaina vietettävän meikittömän päivän avulla Joutsenmerkki haluaa kiinnittää huomiota kulutusvalintojan merkitykseen ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Viime vuonna meikittömään päivään osallistui yli 38 000 suomalaista.

Kouvola kysyy asukkailta ekoneuvoja

Kaupunki haluaa vähentää jätteen määrää ja energian kulutusta. Asukkaat voivat antaa omia vinkkejään netissä.

Töpseli pistorasiassa

Pistorasiasta tulee aina sekasähköä

Ekosähköä ostava kuluttaja saa kotinsa pistorasiasta aivan samaa sekasähköä kuin edullisempia sähkölaskuja maksava naapuri. Ekoenergian ostaminen tarkoittaa, että kuluttaja antaa oman rahallisen tukensa uusiutuvan energian tuottamiseen.

Päiväkotiryhmä leikkii.

Ympäristöajattelu tarttuu tarhaikäisiin

Päiväkodit ja koulut painottavat yhä useammin ympäristökasvatusta. Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Vihreän lipun ohjelmassa on mukana reilut 300 yhteisöä. Lapset omaksuvat ympäristöajattelua helposti.

Erkkikin eksyy sertifiointiviidakossa

Kansalaisia kehotetaan suosimaan suomalaista ja ostamaan vain kotimaisia tuotteita. Hieno homma periaatteessa. Käytäntö on huomattavasti hankalampaa. Ainakin se vaatii vaivaa ja viitseliäisyyttä, jos jokaisen ostoksen alkuperän haluaa varmistaa, pohtii toimittaja Hanski Kinnunen suunvuorossaan.

Rakenteilla olevia kerrostaloja.

Lempäälään nousee ekoenergiakylä

Lempäälään on tulossa 60 talon ekoenergiakylä. Maakalan alueelle lähelle Lempäälän keskustaa nousee kokonaisuus, jossa maalämpö, aurinkoenergia ja muut järjestelmät suunnitellaan yhteisiksi usealle talolle.

Heikki Salmela.

Hesburger-Salmela uskoo jätevesijärjestelmiin

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela sanoo, että jätevesien käsittelyjärjestelmistä voisi tulla Suomelle uusi Nokia. Salmela on ostanut järjestelmiä valmistavan Clewer-yhtiön koko osakekannan ja panostaa taloudellisesti vientiponnistuksiin mm. Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin.

Metsänhoidon kestävyyttä todistellaan uudella ekomerkillä

Markkinoiden vaatimukset tuovat suomalaisten puutuotteiden kylkeen kansainvälisen ekomerkin. Kuluttajille FSC-merkki on ennestään tuttu puutarhakalusteista, mutta kotimaisia metsiä ei ole tarkastettu merkin vaatimusten mukaisesti. Metsäjätti UPM aikoo hakea sertifikaatin puolelle noin miljoonan hehtaarin metsäomaisuudestaan.

Kodin kestävien valintojen -näyttely

Suosi arjessa kestäviä valintoja

Jokainen meistä voi arkisilla valinnoillaan toteuttaa kestävää kehitystä. Pohjois-Savon Marttojen ja Jätekukon yhteinen Kodin kestävien valintojen -näyttely kertoo, miten se tapahtuu.

Tutkija: Puhdas energia voi viedä työpaikkoja

Investoinnit ekologisiin työpaikkoihin leikkaavat toisinaan muita työpaikkoja. Tanskalaisen ympäristötutkija Björn Lomborgin mukaan vihreiden työpaikkojen luominen voi kostautua muilla talouden osa-alueilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle