Uusimmat artikkelit
Talvisodassa Suomi kamppaili olemassaolostaan aivan kuin Ukraina nyt – Iiro Tuomiselle, 19, sankarihaudat ovat hiljaisen kunnioituksen paikka
Sotahistorian asiantuntija, tietokirjailija Mika Kulju näkee Ukrainan taistelussa itsenäisyytensä puolesta monia yhtymäkohtia Suomen talvisotaan. Varusmiehelle sota Euroopassa korostaa asepalveluksen tärkeyttä.
Peter Franzénin sukuhistoria kiertyy yhteen uutuusdokumentin kanssa – isovanhemmat joutuivat jättämään Petsamon toisen maailmansodan aikana
Franzénin kuuli isovanhemmiltaan sodan mielettömyydestä.
10 kysymystä Suomen lipusta – testaa tietosi!
Siniristilippu on yli 100-vuotias.
Natsijohtaja Himmler kutsui kymmeniä lottia matkoille, joista on tähän saakka tiedetty vähän – Jenna Saarenketo pääsi jäljille arkistolöytöjen perusteella
Lotta Svärd -järjestön jäseniä osallistui 1943-44 virkistys- ja palkitsemismatkoille Saksaan. Lottia tutkinut Maritta Pohls pitää Jenna Saarenkedon pro gradussaan esiin nostamia matkoja sota-ajan ajankuvana.
Toimittajalta: 50 vuotta sitten nuoret miehet syrjäyttivät konkarit, sillä heillä oli "rutkasti itseluottamusta, terävät kyynärpäät sekä hillitön pyrky" – Nyt valta on naisilla
Unto Hämäläinen pohtii politiikan muutoksia.

Kestikievarissa ruoka odotti lämpimänä ja makuusijan sai säädyn mukaan – ruoasta ja astioiden siisteydestä vallitsivat tarkat säännöt
Kestikievarisäännöt määräsivät jopa leipäpalan paksuuden. Mutta mitä muuta kestikievareissa syötiin?
2 500 tuntematonta suomalaista vainajaa on levännyt joukkohaudassa yli sata vuotta – tämä heistä tiedetään nyt
Tampereella päätettiin selvittää kaikkien niiden punaisten nimet, jotka päätyivät suureen joukkohautaan. Nimet on tarkoitus kirjoittaa hautakiveen. Osa jää kuitenkin mysteeriksi.
Seilin saarella on arvoituksellinen hauta, jonka tarina on nyt paljastunut – taustalla äidin ja pojan traaginen kohtalo
Olivia ja Mihail Borodkinin tarina.
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio sai viimeisen sinetin – Sanna Marin: "Meidän pitää yhdessä käydä läpi vaikeatkin kysymykset"
Komissio selvittää, miten syrjintä, sulauttamispolitiikka ja oikeuksien loukkaukset vaikuttavat saamelaisiin ja heidän yhteisöönsä nykyisin. Komissioon nimettiin viisi jäsentä. Isolle urakalle annettiin aikaa kaksi vuotta.
Newt snap wins Finland's nature photo of the year award
The winning photographer said he couldn't see through the lens when he took the shot, so he just had to hope he had lined it up correctly.
Prosecutors aim to dissolve motorcycle crime gang
This would mark the first attempt in Finnish history to ban a nationally-operating organised crime biker group.
Sunnuntai 10.10.2021 (radio)
Sähkön hinta. Itävallan liittokansleri. Lottajärjestö. Aleksis Kivi. Sääennuste.

Jenni Haukio kiitti lottia juhlamessun saarnassa: "Te lahjoititte meille tulevaisuuden"
Tasavallan presidentin puoliso piti saarnan Lotta Svärd 100 vuotta -juhlamessussa Helsingin tuomiokirkossa.

Hämeenkyröläiseltä vintiltä löytyi avaamaton muonituslotan varustereppu – tiesitkö, että lottien kädenjälki näkyy myös työpaikkalounaassasi?
100-vuotisjuhlaansa viettävällä Lotta Svärdillä oli merkittävä rooli myös sodan jälkeisen työmaaruokailun kehittämisessä.
Roope Lipastin kolumni: Perintöä odotellessa
Paras hetki aloittaa omien juuriensa ja suvun tarinoiden kuunteleminen oli eilen, tänään on toiseksi paras, kirjoittaa Roope Lipasti.
Luotisadetta äitinsä kainalossa paenneen Voitto Kavakan uniin partisaanit tulevat yhä joka yö – uusi kirja palauttaa kipeän aiheen ajankohtaiseksi
Neuvostopartisaanien iskuista Itä-Lapin sivukylissä oli tietoa etukäteen, mutta viranomaiset eivät halunneet evakuoida Lokan asukkaita. Tuoreen tietokirjan mukaan epäilyt paikallisten avusta partisaaneille saattoivat olla savuverho viranomaisten virheen kätkemiseksi.
Ruotsalaisen sivistyksen puolesta barbariaa vastaan – ruotsalainen prikaati lähti Suomen sisällissotaan sankariteot mielessä, mutta ne hautautuivat Kalevankankaan veriseen lumeen
Ruotsalainen Jakob Lind oli koko ikänsä ihmetellyt, miksi isoisä oli Suomessa vuonna 1918. Lind kirjoitti isoisänsä tarinan ja paljasti samalla ruotsalaisen prikaatin synkän historian Suomen sisällissodassa.
Suomi ja Venäjä jatkavat talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden etsintää yhteistyössä – koronavirus hankaloittaa yhä etsintöjä
Koronaviruksen vuoksi venäläisetsijöiden viime ja tänä vuonna löytämiä sankarivainajia ei ole vieläkään päästy tuomaan Suomeen. Joitakin löydettyjä venäläissotilaita odottaa Suomessa hautapaikan vahvistamista.

“Vereen kastettu hanki” ja muita enteitä: Sota-ajan Suomi täyttyi yliluonnollisista kokemuksista, jotka ennustivat kuolemaa, mutta toivat myös lohtua
Satumaarit Myllyniemen Yliluonnollinen sota -kirjassa Suomen kohtalonhetket nivoutuvat enteisiin, ennusmerkkeihin ja selittämättömiin kokemuksiin. Yliluonnollisia kokemuksia oli sota-ajan Suomessa poikkeuksellisen paljon. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vanhaan arkistomateriaaliin perustuva teos tarjoaa myös uudenlaisen näkökulman sotahistoriaan.
Riverian opiskelijat kunnostavat Salpalinjan linnoitteita Bunkkerimuseolla Marjalassa
Opintoihin liittyvissä hommissa on loppuviikosta 20 maarakennusalan opiskelijaa. He entisöivät taisteluhautaa ja taisteluaseman.
Turun yliopistosäätiö sai ison testamenttilahjoituksen Suomen historian tutkimustyöhön
Työuransa Puolalan lukion opettajana ja rehtorina tehnyt kouluneuvos Eeva Matinolli testamenttasi säätiölle 1,5 miljoonaa euroa. Säätiö on perustanut Eeva Matinollin nimikkorahaston, joka jakaa tukea Turun yliopistossa tehtävään Suomen historian tutkimukseen.

Hailuodon murhaperjantai oli poikkeuksellinen verilöyly – vanhat tarinat isostavihasta elävät vielä 300 vuotta rauhan jälkeenkin
Isoviha päättyi päivälleen 300 vuotta sitten. Se oli Suomen historiassa pelon ja terrorin aikaa, jolloin kansaa tuhottiin, kidutettiin ja surmattiin tai vietiin orjiksi. Hailuodossa tapettiin yhden yön aikana perimätiedon mukaan 800 ihmistä.
Sirkka Salonen halusi opettajaksi, mutta unelma uhkasi tuhoutua samana päivänä kun hänet kruunattiin Miss Euroopaksi – sitten hän suivaantui ja aloitti vuoden 1938 #metoon
Opettajaseminaarissa misseyttä pidettiin säädyttömänä.
Tässä on talo, jossa päättyi pahamaineisten häjyjen "Isoo-Antin" ja Rannanjärven tarina – historiallinen Härmän käräjätalo pelastui viime hetkellä
Härmän häjyjen ja Nelimarkan taiteen tarinoilla rikastettu Härmän käräjätalo eli Alaviitalan käräjätalo Alahärmässä pelastui, kun kotiseutuyhdistys otti kunnostuksen hoitaakseen. Rahaa remontiin kerätään nyt kansalaiskeräyksellä.

Nyt se varmistui: autioksi erämaaksi uskotussa Lounais-Hämeessä onkin ollut pysyvää asutusta jo rautakaudella
Viime aikojen esinelöydöt Tammelasta piirtävät aivan uutta kuvaa seudun historiasta. Aikaisemmin on luultu, että tienoo oli rautakaudella erämaa-aluetta. Esineet kuitenkin varmistavat, että Tammelan seudulla on jo rautakaudella ollut pysyvää ja vakiintunutta asutusta.
Yli sata vuotta piilossa ollut keisarillinen kesäpaikka paljastui metsän kätköstä – "Kyllä siellä keisarin henki jollain tavalla huokuu"
Nikolai II:n kesänviettopaikka ehti metsittyä yli sadan vuoden ajan, ja kadota lähes kokonaan. Nyt Kaakkois-Suomessa meren rannalla sijaitseva keisarillinen huvialue pääsee vähitellen esiin retkeilijöiden ja historian harrastajien iloksi.
Sydänpysähdyksen saanut Eriksen palasi Interin harjoituskeskukseen
Tanskalainen jalkapalloilija Christian Eriksen jatkaa toipumistaan kuntoutusohjelmalla. Eriksen lyyhistyi kesäkuussa jalkapallon EM-kisoissa kentälle ottelussa Suomea vastaan.
Kianta-laivan kesä on vilkas – kautta takana kuukausi, viime kesän kävijämäärät on jo saavutettu
Yli satavuotiaan Kianta-laivan risteilykausi jatkuu elokuun puoliväliin saakka. Korpikirjailija Ilmari Kiannon kotitalolle suunnattujen risteilyjen lisäksi kiinnostusta ovat herättäneet teemaristeilyt talvisodasta ja kotiseudusta.

Leväluhdan kalmistosta uutta tutkimustietoa: suurin osa löydöistä varmistui naisten luiksi
Isonkyrön Leväluhdan 1500 vuotta vanhoista luista on saatu uutta tutkimustietoa. Entisestä lammesta löytyi takavuosina liki sadan ihmisen luut. Niitä on nyt onnistuttu tutkimaan entistä paremmin uusilla menetelmillä. Nyt varmistui, että haudatut olivat pääasiassa naisia.

Suomalaiset ylpeilevät eniten puhtaalla luonnolla, kertoo tutkimus
Naiset kokivat ylpeyttä sosiaaliturvasta ja hyvistä palveluista. Miehet taasen ylpeilivät maan historialla ja perinteillä.

Työntäisitkö kenkäkaupassa lapsesi jalan röntgeniin? Niin tehtiin vielä 1950-luvulla
Monet lähimenneisyyden tavat ja tavarat näyttävät nyt lähes käsittämättömiltä.

Leiriryhmänsä julkaisevan Huuhkajien EM-kisataivalta ennakoidaan tänään TV2:ssa kello 21.30 alkaen – myös Coppa Italian finaali Atalanta–Juventus suorana!
Huuhkajien tilannetta ja EM-odotuksia käydään läpi suorassa lähetyksessä keskiviikkona 19.5. kello 21.30 alkaen TV2:ssa ja Areenassa.
Kun konstaapelin vaimo surmattiin, pieni tytär itki ja yritti herättää äitiään – edes poliisit eivät säästyneet kieltolain ajan väkivallalta
Kieltolain aikana yli 40 poliisia sai surmansa. Lakia onkin kutsuttu Suomen epäonnistuneimmaksi. Se oli myös taustana tapahtumissa, joiden takia Raili Leponiemi menetti äitinsä alle kaksivuotiaana.

Pitkään vaiettu Lapin sota kiinnostaa nyt elokuvantekijöitä ja kirjailijoita – sota oli muutakin kuin poltetun pohjoisen savuavat rauniot
Meneillään on Lapin sota -buumi. Aiheesta on tekeillä peräti kolme täyspitkää elokuvaa. Yhden niistä ohjaa Jalmari Helander, joka muistetaan elokuvista Rare Exports ja Big Game. Pohjoisen sota kiinnostaa myös kirjailijoita.
Ravintolarajoituksia lievennetään Kanta-Hämeessä
Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi.
300 vuotta sitten Pohjanmaalla tehtiin hirmutöitä, joista nyt tuomittaisiin kansanmurhana – "Raaimmista verilöylyistä jäivät todistamaan vain ruumiskasat"
Niin sanottu isoviha täyttää tasavuosia. Juhliin ei ole silti syytä: kyseessä on ehkä Suomen historian synkin vaihe.
Yli sata vuotta sitten suomalaisissa pikkukylissä tapahtui kauheuksia – vaietut sisällissodan tarinat pääsevät esiin uusissa tietokirjoissa
Pyhtääläislähtöinen tietokirjailija Sanna Lönnfors huomasi puutteen paikallisessa sotahistorioinnissa ja paikkasi sen itse.

Lapin Sotaveteraanipiirin kunniajäsen Jorma Savukoski on kuollut
Sotaveteraanityön tunnettu puolestapuhuja oli kuollessaan 95-vuotias.

Museokeskus Tiklaksen suunnitelmat etenevät – Suojeluskunta- ja lottamuseossa puolestaan juhlistetaan Lotta Svärd -järjestöä
Henkilökunta muutti jo syksyllä Vapaudentiellä sijaitsevan Tiklaksen tiloihin.
Hundreds of thousands of photos released by Finnish Heritage Agency
The heritage agency's collection has grown to a total of more than 18 million photos as well as millions of artifacts.
Kuvat ainutlaatuisesta keisarin matkasta tulivat julki – Museovirasto toi kymmeniätuhansia valokuvia kaikkien katsottavaksi
Keisari Aleksanteri III teki 1800-luvun loppupuolella kaksi matkaa Lappeenrantaan. Niistäkin matkoista on nyt entistä paremmat kuvat tarjolla Museoviraston uudessa palvelussa.
Kansakunnan kohtalon tulkki – Väinö Linnan syntymästä on 20.12. kulunut 100 vuotta
Henkilökuvia ja klassikoita – Väinö Linna 100 vuotta
Historiavisa: Miten kodit valaistiin ennen lamppujen yleistymistä? Mikä aine loisti valomainoksissa 1930-luvuilta alkaen?
Testaa tietosi valosta ja pimeydestä.
Aira Samulin pelastui talvisodassa viime hetkillä – "Sotilas oli järkyttynyt, että olimme siellä vielä"
Aira Samulin ei osannut arvata, että hänen isänsä sanat määrittäisivät hänen koko elämänsä suunnan.
Mitä Cheek räppäsi, mitä Tarja Halonen sanoi tennarimiehelle ja miten ilmastoteema on näkynyt Linnan juhlissa? Testaa, mitä muistat boomereiden superbileistä
Kokeile, onnistutko yhdistämään oikean pään ja puvun. Linnan juhlien visa kertoo armotta, oletko superboomeri.
Vuoden Lotta Aira Samulin: Korona on sodankäyntiä kodin lämmössä
Lotta Svärd Säätiö kiittää tunnustuksellaan Samulinia tämän tekemästä työstä mielenterveyden, nuorten ja vanhusten hyväksi.
Historiavisa: Mitä Englannin kuningatar lahjoitti presidenttiparille? Mitä Gerda Ryti harrasti?
Mitä tiedät presidenttien puolisoista?
Historiavisa: Mitä ruiskumestari teki? Selvisikö tuomiokirkko Turun palosta?
Kuinka tulipaloja torjuttiin ennen?