Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arvi Lindin kolumni: Terveiset karanteenista

Kulkutautien torjunnassa varovaisuus on viisautta, muistuttaa Arvi Lind.

Koronavirus pani globalisaation tauolle – Historiassa pandemiat ovat aina seuranneet ihmiskunnan kehitystä

Tartuntaudit ovat olleet osa niin siirtomaiden valloitusta kuin suursotiakin. Vielä on epäselvää, kuinka suuren haavan koronavirus tekee nykyiseen globalisaatioon.

Kauanko aiemmat influenssapandemiat ovat kestäneet? Miten ne eroavat koronasta? Testaa tietosi maailmalla jylläneistä taudeista

Maailmalla on levinnyt useita pandemioita vuosisatojen aikana. Testaa, miten hyvin hallitset niihin liittyvät faktat.

Kokeile, miten koronavirus tarttuu ovenkahvasta ja katso, miten voitat viruksen

Koronavirusta torjutaan nyt yli sata vuotta vanhalla menetelmällä, koska se toimii.

Korona on historiallisesti poikkeuksellinen kriisi – vai onko sittenkään?

Nykytilanne muistuttaa paljon sotaa edeltäviä aikoja.

Italian korona-aalto sai todennäköisesti alkunsa yhdestä miehestä – 5 kysymystä ja vastausta supertartuttajista

Tutkijoiden arvion mukaan koronavirukseen sairastunut tartuttaa keskimäärin 2,2 ihmistä.

Sars, sikainfluenssa, espanjantauti, hongkongilainen – näitä suomalaiset ovat pelänneet, osaa ihan syystä

Maailmalla jylläävät influenssavirukset voivat olla hengenvaarallisia myös terveille, nuorille aikuisille. Siksi ne ovat kylväneet kauhua kautta aikojen.

Historia: Espanjantauti, tappava pandemia

Mistä espanjantautiepidemia sai alkunsa?

Saksan tasavallan perustamista 100 vuotta sitten leimasivat nälänhätä, sisällissota ja neuvostotasavaltojen perustaminen – 6 kuohuttavaa tapahtumaa Euroopan johtovaltion synnystä

Saksassa tapahtui sata vuotta sitten käsittämättömiä asioita, jotka olisivat voineet kääntää historian suunnan.

Uusi suurpandemia voi puhjeta, jos kolme ehtoa täyttyy – sata vuotta sitten influenssa tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä parissa vuodessa

Espanjantauti oli lintuinfluenssa. Kiinan kanatiloilla on tällä hetkellä kaksi virustyyppiä, jotka ovat tartunnan saaneelle ihmiselle jopa vaarallisempia. Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2018.

Anna-Mari Sarre lii aassâm ubâ ellim avvees Paavisjäävri kuávlust

Anna- Maija päikki lii Aanaar já Avveel kooskâst.

Lisää näyttöä rokotusten turvallisuudesta

Kahden tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä varsinkin influenssarokotusten turvallisuudesta.

Norjalaistutkimus: Sikainfluenssa saattoi altistaa nuoruustyypin diabetekselle

Sairaalahoitoon pandemian aikana joutuneet sairastuivat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut samanikäiset.

Influenssa on jo ehtinyt Suomeen – suojaa haluavalla alkaa olla kiire

Influenssa A -tapauksia on tältä syksyltä rekisterissä 111. Tapauksia on varmasti enemmän, koska kaikista ei tehdä laboratoriovarmistusta.

Influenssakausi on nyt – THL: Ei tavallista vakavampia taudinkuvia

Valtaviruksena on ns. sikainfluenssan jälkeinen pandeminen A(H1N1)-virus, joka aiheuttaa muita alatyyppejä enemmän rankkoja infektioita nuorilla, perusterveillä ihmisillä.

Influenssaepidema alkoi Lapissa – tapauksia viime vuoden malliin

Influenssaepidemia on alkanut Lapissa. Molemmissa keskussairaaloissa Lapissa on todettu influenssatapauksia, jotka ovat useimmiten H1N1-sikainfluenssaa.

Influenssa on vasta tuloillaan Pohjois-Pohjanmaalle

Talven influenssa ei vielä riehu Pohjois-Pohjanmaalla. Tähän mennessä varmennettuja H1N1-influenssatartuntoja on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kymmenen. Kainuussa sairastuneita on sitä vastoin suuri määrä.

THL kiinnostui Kainuun influenssasta – H1N1 tunnettiin sikainfluenssana

Kainuussa on liikkeellä H1N1-influenssaa, johon on varmistetusti sairastunut parisenkymmentä ihmistä. Sairastuneet eivät ole saaneet influenssarokotetta tänä syksynä.

Influenssakausi jatkuu Pohjois-Karjalassa

Todettuja tapauksia on toistasataa, mutta todellisuudessa influenssaa on liikkeellä paljon enemmän.

Influenssa ei kiusaa Meri-Lapissa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on havaittu vasta yksittäisiä influenssatapauksia. Lapin puolella on varmennettu seitsemän H1N1-viruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa

Helsinki ensimmäisen maailmansodan tapahtumissa

New narcolepsy-swine flu study could open door to more compensation

Narcolepsy sufferers whose benefit applications have been rejected could have another chance depending on the results of a new THL study on the links between the disease and H1N1 shots administered five years ago.

Influenssa-aalto saapuu Satakuntaan lähiviikkoina

Influenssarintama muhii jo eteläisessä Suomessa. Satakuntaan influenssa-aallon uskotaan iskevän kahden–kolmen viikon sisällä.

Sikainfluenssa aiheuttaa edelleen harmia Venezuelassa

Maassa on tänä vuonna rokotettu yli 3 miljoonaa ihmistä H1N1-virusta vastaan.

Tutkimus: Sikainfluenssalle altistui joka viides ihminen

Noin viidesosa ihmisistä kantaa veressään vasta-ainetta H1N1-virukseen. Koululaisista noin puolet on altistunut virukselle.

Olematon rokotusinto voi ennakoida sairasta kevättä

"Keväällä voi tulla vielä melkoinen epidemia", uumoilee Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri.

Keskustele: Pelottaako H3N2-influenssavirus?

Tämän talven influenssa-aallon uskotaan leviävän koko maahan kuun vaihteessa. Tämän kauden H3N2-influenssavirusta pidetään vaarallisempana kuin sikainfluenssa, mutta rokotteesta saa vielä hyvän suojan sitä vastaan. Otatko rokotteen? Pelottaako influenssa?

Vain epidemian aiheuttava virus saa kansalta nimen

Influenssaviruksista käytetään usein vaikeatajuisia nimikoodeja kuten sikainfluenssasta H1N1 tai lintuinfluenssasta H5N1. Kansantajuisen nimen saavat vain sellaiset influenssavirukset, jotka leviävät laajalle.

H1N1 vaccine link with narcolepsy confirmed

Officials on Thursday confirmed that the swine flu vaccine Pandemrix has increased the number of narcolepsy cases in Finland.

Kiinalaistutkimus: Sikainfluenssa voi johtaa narkolepsiaan ilman rokotettakin

Tutkijat ovat löytäneet todisteita H1N1-influenssan ja narkolepsian yhteydestä, joka ei selity H1N1-rokotuksilla. Havainto on vielä epävarma, mutta viittaa siihen, että myös pelkkä H1N1-influenssa saattaa laukaista narkolepsian.

Rovaniemi hävittänyt tuhansia H1N1-rokotteita

Rovaniemellä jäi käyttämättä noin 4000 H1N1 rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määrännyt jäljelle jääneet rokotteet hävitettäväksi.

Kymenlaaksossa kaksi sikainfluenssatartuntaa

Keskussairaalan teho-osastolla Kotkassa hoidetaan parhaillaan kahta potilasta H1N1-virustartunnan vuoksi.

Swine Flu Threat Still Looms

Swine flu vaccinations and their recently confirmed links with narcolepsy continue to grab headlines in Finland. Five people have died of the H1N1 virus so far during this winter's epidemic.

Swine Flu Strikes Kainuu

Around 50 conscripts have come down with the H1N1 virus at an army brigade in Kainuu in north-eastern Finland.

Swine Flu Has Peaked

The peak in this winter’s swine flu cases has already passed, according to Finland's National Institute for Health and Welfare (THL). The institute has confirmed cases of 10 patients in intensive care as well as one fatality in Kotka, where a healthy man in his forties died after falling ill with H1N1.

Sikainfluenssatapaukset lievässä kasvussa Uudellamaalla

HYKSin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että H1N1-viruksen aiheuttamien influenssatapausten määrä on ollu lievässä nousussa ennen joulua, mutta epidemiaa ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Sikainfluenssa erityisen paha hermostosairauksia poteville lapsille

Yhdysvaltalaisselvityksen mukaan hermostosairauksia ja etenkin epilepsiaa sairastavat lapset ovat alttiita vakaville hermosto-oireille H1N1-influenssaan sairastuessaan. Tämän vuoksi heidän sairastumisensa ehkäisyyn ja hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Britanniassa kymmenen kuollut sikainfluenssaan

H1N1-virusepidemia on palannut Britanniaan. Terveysviranomaisten mukaan sikainfluessaan on kuollut kymmenen brittiä kuuden viime viikon aikana.

Swine Flu Makes a Comeback

The Finnish Defence Forces are facing an outbreak of swine flu. About 200 conscripts at the Parola army garrison in Häme, south-central Finland, have reported H1N1 symptoms in the past two days. Health officials fear that the disease may have already spread to the wider community.

Vain viidesosa varusmiehistä rokotettu sikainfluenssaa vastaan

Lapin Ilmatorjuntarykmentissä H1N1-influenssaan sairastuneet kaksi varusmiestä eivät ole ottaneet sikainfluenssarokotetta. Varuskunnan päällikkölääkäri Markku Kerola sanoo, että vain viidesosa kesällä palvelukseen astuneista on ottanut rokotuksen.

Sikainfluenssaan on varauduttu hyvin

Talven ensimmäinen sikainfluenssatapaus varmistui viime viikolla Parolan Panssariprikaatissa. Terveysviranomaiset eivät usko H1N1-tilanteen kehittyvän pandemiaksi asti. Myös varautuminen on hyvällä tasolla.

Swedish Narcolepsy Cases Not Linked to H1N1 Vaccine

Sweden’s Medical Products Agency (MPA) on Wednesday reported that no apparent link exists between recent narcolepsy cases and the H1N1 swine flu vaccine Pandemrix. Even so, a recommendation against its use remains in force in Finland.

H1N1-rokotuksissa odotellaan uusia ohjeita

Epäilykset sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä eivät ole toistaiseksi hillinneet rokotteiden jakamista Joensuussa. Pandemrix-rokotteen on voinut saada keväästä lähtien ajanvaruksella.

Kausi-influenssarokotteen turvallisuudesta ei täyttä varmuutta

Syksyn kausi-influenssarokote sisältää samaa suoja-ainetta kuin H1N1-rokote. Täyttä varmuutta rokotteen turvallisuudesta ei ole niin kauan kuin tutkimukset H1N1-rokotteen mahdollisista kytköksistä narkolepsiaan ovat kesken.

H1N1 Vaccine - Narcolepsy Link Scrutinized

The National Institute for Health and Welfare (THL) is gathering data on a possible link between the H1N1 swine flu vaccine and cases of narcolepsy.

Turku, Pori, and Rauma Examine Future of Swine Flu Vacinations

Several local authorities have stopped vaccinating children and young people for the H1N1 or Swine flu virus, after suspicions were raised that the vaccines might be linked with a surge in narcolepsy among children and young people.

Rovaniemellä vielä tuhansia H1N1-rokotteita

Rovaniemen kaupungilla on vielä runsaasti rokotteita niin sanottua sikainfluenssaa vastaan. Avohoidon ylilääkäri Miia Palo sanoo, että varastossa on H1N1-virusrokotetta jopa yli 3 500 rovaniemeläiselle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle