Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista seisoo rinnakkain ja katsoo kameraan, toisella on pinkki ja toisella sininen sairaalamekko.

Sinun synnytystarinasi voi olla se, joka jonkun muun pitäisi kuulla – kerro se meille!

Synnytystarinoita-podcast kerää kokemuksia siitä, millaista synnyttäminen oikeasti on.

Aalto-yliopistossa opiskeleva Fereshteh Sohrabi katsoo kameraan Espoon Otaniemessä ja taustalla näkyy Iranin kansan puolesta järjestetyn mielenosoituksen osallistujia.

Espoossa Aalto-yliopistolla osoitettiin mieltä Iranin naisten puolesta

Yli sadalla yliopistokampuksella ympäri maailman on järjestetty tänään tukimielenosoituksia Iranin naisille.

Jaroslaw Kaczynski visar båda handflatorna medan han talar.

Johtava puolalaispolitiikko syytti nuorten naisten ryyppäämistä alhaisesta syntyvyydestä – raivo repesi

Muun muassa oppositiopoliitikot ja julkkikset kutsuivat Jaroslaw Kaczyńskin kommentteja todellisuudesta irtaantuneiksi, patriarkaalisiksi ja hölynpölyksi.

Anonyymi henkilö katsoo pois päin kamerasta.

Iranin mielenosoitukset laajenivat ympäri maailman – aktivisti kertoo, että protestoijat pelkäävät turvallisuutensa puolesta myös Suomessa

Ylen haastattelema aktivistin mukaan hänen ystävänsä ja sukulaisensa Iranissa ovat peloissaan. He ovat kuitenkin myös toiveikkaita sen suhteen, että mielenosoitusten myötä maassa tapahtuisi viimein muutos.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Iranin naisten vapaustaistelu ei saa näivettyä murhauutisiksi

Naisaktivistien todellisten tarinoiden kuuleminen synnyttää hehkun puolustaa oikeutta, kirjoittaa Aflatuni.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jina Amini kuoli, koska miehet haluavat määrätä mitä naiset tekevät

Iranilaiset naiset eivät taistele hijabia vastaan, vaan demokratian ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Siksi myös Suomessa pitäisi kiinnostua siitä taistelusta, kirjoittaa Nuorgam.

Nashmin ulkona kadulla ilman hijabia.

Näin Iranin moraalipoliisi ulottaa valvontansa jopa Suomeen asti – Nashmin Ebrahimin lupaava ura oli tuhoutua, kun joku kieli hänestä kotimaahan

Iranissa naiset kuuluvat Lähi-idän koulutetuimpiin, mutta se ei ole tuonut heille vapautta. Siveyspoliisin kurottaa kouransa jopa ulkomaille. Sen sai tuntea myös Suomessa asuva Nashmin Ebrahimi.

Ihmisoikeusliiton asiantuntija Iranin mielenosoituksista: “Naiset ovat saaneet kyllikseen”

“Liikaa naisia on kuollut” – Ihmisoikeusliiton asiantuntija uskoo iranilaisten saaneen tarpeekseen vapauden tukahduttamisesta

Mielenosoituksia on ollut aiemminkin paljon, mutta suuremman yleisön tietoon ne eivät ole tulleet, sanoo Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta.

Ihminen pyöräilee seinämaalauksen ohi, jossa nainen huutaa kädet ilmassa etualalla ja taka-alalla joukko naisia pitää banderollia jossa on tekstiä ja Amnesty internationalin logo.

Taliban ajoi naiset burkan alle ja pakotti nuoret luopumaan “moraalittomasta” Tiktokista – katso, miten Afganistan muuttui vuodessa

Talibanit palasivat valtaan Afganistanissa 15. elokuuta 2021. Vuodessa uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin muun muassa viemällä naisilta oikeudet.

Zahra on 32-vuotias yksinhuoltajaäiti Afganistanin Kabulissa.

Yle vieraili Afganistanissa, jonka Taliban valtasi vuosi sitten – nyt kaksi naista kertoo, miten elämä on muuttunut

Ääri-islamilaisen Talibanin valtaannousu Afganistanissa herätti pelkoja siitä, mitä maassa tapahtuu naisten oikeuksille. Olosuhteet ovat kahtiajakautuneet.

Mustatukkainen nainen seisoo koivun vieressä järven rannalla.

"Naisten arki on hidasta sielun teloitusta" – vuosi sitten naiset lukittiin koteihinsa Afganistanissa, mutta he eivät vaienneet

Viime elokuussa Taliban kaappasi vallan Afganistanissa ja se, mitä pelättiin, tapahtui. Taliban osoittautunut yhtä julmaksi kuin mitä se oli ollessaan viimeksi vallassa 20 vuotta sitten.

Kolme naista burkat päällä auton lavan kyydissä.

Taliban-liike myllää juuri nyt Afganistanin yhteiskuntaa – tällaisia muutoksia he ovat tehneet

Taliban-järjestö yrittää juuri nyt muuttua vallan kaapanneesta kapinallisjoukosta maata johtavaksi hallintoelimeksi.

Mielenosoitukseen osallistuvat naiset kannattelevat sateenkaarilippua ja väkivallan vastaisia symboleja sisältäviä banderolleja mielenosoituksessa Turkissa.

Korona-aika kurjisti ihmisoikeustilannetta monin paikoin – vuoteen 2021 mahtuu myös onnistumisia, tässä muutama poiminta

Koronakriisi on varjostanut kuluvaa vuotta, ja monissa maissa on pandemian varjolla poljettu ihmisoikeuksia. Silti positiivista kehitystä on tapahtunut.

IGEP-tasa-arvopalkinnon 2021 saajat Fidan Ataselim (vas.) ja Gülsüm Önal (oik.)

Turkish NGO wins Finland's gender equality prize

Representatives from We Will Stop Femicide accepted the 300,000-euro prize in Tampere on Monday.

Sisiliassa jopa 85 prosenttia lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja

Italiassa kaksi kolmesta gynekologista kieltäytyy tekemästä abortteja ja määrä kasvaa – "Pian ei ole enää ketään, joka niitä tekisi"

Italiassa lääkäri voi lain mukaan kieltäytyä tekemästä aborttia omaantuntoon vedoten. Yle haastatteli Sisiliassa abortteja tekevää ja niistä kieltäytyvää lääkäriä.

Toimittajien ahdinko kasvaa Afganistanissa

Toimittajien ahdinko kasvaa Afganistanissa: Journalistin työt vaihtuivat risusavottaan

Taliban-hallinnon yleisohjeet rajoittavat Afganistanin mediaa monin tavoin. Verkoston mukaan julkaistuissa jutuissa ei saa olla Afganistanin maineelle vahingollista sisältöä.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei pelota haastatella Talibanin johtajia

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Taliban on alkanut rajoittaa naisten ja tyttöjen oikeuksia työntekoon ja opiskeluun. Toimittaja Shamla Niazi ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistanissa, jos hän ei saa enää tehdä töitä.

 Zhou Xiaoxuan ennen #metoo-oikeudenkäyntiä Pekingissä.

Kiina haluaa sensuroida #metoo-liikkeen julkisuudesta – tv-julkkiksen ex-harjoittelija hävisi oikeusjutun ahdistelusta

Zhou Xiaoxuanista tuli Kiinan tunnetuin #metoo-tapaus sen jälkeen, kun hän kertoi tv-tähden vuosien takaisesta lähentelystä. Hänen tukijansa uskovat, että oikeustaistelu auttaa Kiinan feministejä, vaikka se päättyikin häviöön.

nuori nainen seisoo kaupungilla rapuissa, taustalla korkea rakennus

Meeri Havumäki, 17, on päivän ajan Ylen uutispäätoimittaja: "Odotan innolla ja jännityksellä tuota päivää"

Lukiolainen Meeri Havumäki Jyväskylästä valtaa Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen paikan lokakuussa yhdeksi päiväksi. Valtaus on osa lasten ja tyttöjen oikeuksia ajavan Plan International -järjestön kampanjaa.

Aborttioikeutta kannattavat mielenosoittajat pitävät käsissään plakaatteja Washingtonin korkeimman oikeuden rakennuksen edustajalla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa Texasin oikeuteen osavaltion uudesta aborttilaista

Texasin uusi aborttilaki kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Bidenin hallinto pitää lakia perustuslain vastaisena.

Sotkettuja julisteita naisista.

Naisten asema voi heiketä nopeasti Afganistanissa – YK:n johtaja Ylelle: Maa saattaa palata pimeälle keskiajalle

Naisten ja tyttöjen asema Afganistanissa Talibanin noustua valtaan huolestuttaa maailmalla. Kysyimme muun muassa presidentti Tarja Haloselta, YK:n tasa-arvojärjestön apulaispääjohtajalta ja dokumentaristilta, miten länsi voi auttaa Afganistaniin jääviä naisia.

Zabihullah Mujahid puhuu.

NYT: Taliban suostuttelee afganistanilaiset luopumaan musiikista, mutta lupailee naisille vapauksia – "Haluamme unohtaa, mitä menneisyydessä tapahtui"

Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid maalailee The New York Timesin haastattelussa kuvaa aiempaa suvaitsevaisemmasta Talibanista. Hänen mukaansa naisten kannattaa odottaa kotonaan, kunnes Talibanin rivijäsenet on koulutettu kohtelemaan naisia oikein.

Naisia Burkhissa odottaa ruoka-apua Afganistanissa vuonna 2009.

"Sometähdet vetävät huput päälleen" – Taliban ilmoitti islamilaisen oikeuden määräävän naisista Afganistanissa, ja tästä asiantuntijan mukaan on kyse

Eri maissa noudatetaan islamilaista oikeutta eri tavoin. Taliban on tähän asti noudattanut ankaraa linjaa naisten oikeuksien näkökulmasta. Vielä ei tiedetä, miten ääriliikkeen valtaannousu muuttaa naisten asemaa Afganistanissa.

Toimittaja Zahra Karimy Ylen uutismaisemassa.

Perhe taivutteli suomalaisen Zahra Karimyn, 18, lähtemään Afganistanista juuri ajoissa: "Punaisella passilla voi päästä pois"

Zahra Karimy oli kuvaamassa dokumenttielokuvaa Kabulissa vain viikko ennen kuin talibanit valtasivat pääkaupungin. Karimy tapasi muun muassa ex-presidentti Hamid Karzain, joka lupasi estää Talibanien valtaannousun.

Apulaiskaupunginjohtaja Nasima Razmyar, SDP.

Nasima Razmyar perheineen seuraa kauhistuneena Afganistanin tilannetta: "Eihän tähän paljon lohduttavia sanoja keksi"

Afganistanissa syntynyt Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar toivoo, että vallanvaihtoon johtaneissa sopimuksissa on varmistettu, ettei naisia suljeta pois yhteiskunnasta. Luottavaisin mielin hän ei kuitenkaan ole.

Kavita Gautam istuu roosan värisessä huoneessa kolmen lapsensa kanssa.

"Nyt meitä ei auta kukaan", sanoo leskeksi jäänyt Kavita Gautam – Intiassa sadattuhannet naiset ovat jääneet tyhjän päälle puolison kuoltua koronaan

Suurin osa intialaisista naisista ei käy töissä kodin ulkopuolella. Kun perheenpää kuolee, muut sukulaiset voivat alkaa päättää lesken asioista. Se on haastavaa naiselle, joka pyrkii itsenäisyyteen, sanoo koronaleskiä auttava asiantuntija.

Kaksi afgaaninaista kävelee kadulla  kauneussalongin mainosten edessä.

Taliban valtaa taas alaa Afganistanissa, naiset kertovat hirveistä kokemuksistaan: "Minua on uhkailtu, että Taliban tulee ja tappaa minut"

Talibanin valta Afganistanissa on lisääntynyt kansainvälisten joukkojen lähdön myötä. STT haastatteli afgaaninaisia, jotka kertovat, että pelottavat ajat ovat tulossa takaisin.

Afgaaninaiset kävelevät graffititaiteen ohitse.

Naisten asema Afganistanissa herättää huolta kansainvälisten joukkojen lähtiessä

Viimeisten 20 vuoden aikana on tapahtunut edistystä, mutta naisten oikeuksien kehitys riippuu paljolti turvallisuustilanteesta.

Mexikon sisäministeri Olga Sanchez Cordero ja YK:n naisjärjestön johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tervehtivät nyrkein.

Politiikassa toimivat naiset ovat saaneet kyllikseen vähättelystä ja vihapuheesta – YK-konferenssi pohti Meksikossa naisten oikeuksien puolustamista

"Hyökkäykset tulevat nationalistisen äärioikeiston suunnasta", sanoo UN Womenin apulaispääjohtaja Åsa Regnér.

Egyptiläinen kirjailija Nawal El Saadawi kuoli 89-vuotiaana

"Egyptin radikaalein nainen", naisten oikeuksien puolustaja, kirjailija Nawal El Saadawi kuollut 89-vuotiaana

Nawal El Saadawin kirjoitukset kuohuttivat vuosikymmenten ajan Egyptin ja muun islamilaisen maailman konservatiivisia piirejä.

Mielenosoittajia kyltit käsissään.

Nepal haluaa suojella naisia ihmiskaupalta rajoittamalla heidän oikeuksiaan: Lakiesityksen mukaan naiset eivät enää saisi matkustaa kaikkialle ilman lupaa

Nepalin hallitus on aiemminkin nähnyt naisten oikeuksien kaventamisen keinona suojella ulkomaille töihin lähteviä.

nainen passintarkastuksessa

Naisten oikeudet ottivat takapakkia Gazassa: Matkustamiseen tarvitaan jatkossa miehen lupa

Islamilainen tuomioistuin tyrmää määräyksen nostattaman arvostelun "epäoikeudenmukaisena hälynä".

Kuolleen toimittajan arkkua kannetaan Afganistanissa

Afganistanilainen juontaja ja naisten oikeuksien puolustaja ammuttiin matkalla töihin – Isis väittää olevansa teon takana

Afganistanissa on Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan kuollut tänä vuonna jo ainakin viisi media-alan työntekijää.

Varsovassa mielenosoittajat kokoontuivat jälleen protestoimaan uutta aborttilakia

Puolassa jälleen valtavat mielenosoitukset aborttilain tiukennusta vastaan – "Olemme valmiita taistelemaan loppuun asti"

Presidentti tarjotteli mielenosoittajille "laihaa kompromissia". Maan koronatilanteen pelätään äityvän entisestään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa mediaa YK:n yleiskokouspuheenvuoronsa jälkeen Presidentinlinnassa Helsingissä.

Niinistö cites importance of climate action, women's rights in UN address

Finland’s President spoke to the UN’s General Assembly via video link on Wednesday.

Kollaasikuva

1990-luvulla naisille jaettiin työnvälityksessä paikkoja tissibaareista – katso, mitkä tasa-arvoasiat ovat muuttuneet 30, 20 ja 10 vuodessa

Viime vuosikymmenten aikana tasa-arvo on Suomessa ottanut isoja askelia, mutta työelämässä nainen jää yhä alakynteen.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjällä poljetaan naisten oikeuksia, eikä se haittaa edes naisia itseään

Venäläisille kansainvälinen naistenpäivä ei ole tasa-arvon juhla, kirjoittaa Erkka Mikkonen blogissaan.

Ylen aamu - Totti Toivonen

Ylen aamu tänään: Sunnuntaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää – Voiko Suomi edistää naisten oikeuksia maailmalla? Katso lähetys tästä

Metallinetsintä on hauska harrastus, mutta missä saa kaivaa? Viimeinen sana kysyy, millaista kuvaa historiastamme journalismi välittää.

Asayel Bnt Meeca

Naisten sorrolle Saudi-Arabiassa ei näy loppua: Paikallisesta naisräppäristä pidätysmääräys

Muusikko Asayel Slayn musiikkivideo on herättänyt vihastusta konservatiivisessa maassa.

7N- järjestön jäseniä mielenosoituksessa Madridissa Espanjassa.

Jos maailmalle pitäisi nyt luoda tasa-arvosuunnitelma, siitä tulisi heppoinen – "Voimamiespolitiikka" on jättänyt jälkensä, sanoo asiantuntija

Mallia naisten oikeuksien edistämiseen voitaisiin ottaa nuorilta vaikuttajilta, ehdottavat Planin ja UN Womenin johtajat.

Mies istuu ravintolan terassilla.

Saudi-Arabia lopettaa sukupuolierottelun ravintoloissa

Aiemmin perheille ja naisille on ollut ravintoloihin omat sisääntuloväylänsä ja miehille omansa.

Mielenosoitus seksuaalista ahdistelua kohtaan.

Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi feminismi heräsi Espanjassa vasta nyt?

Diktaattori Francon perintö vaikuttaa yhä, sanoo Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle