Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvakombo: Vasemmalla mies seisoo Valkoisen talon edessä ja pitää kylttiä, joka vaatii Willow-projektin pysäyttämistä. Oikealla studiokuva toimittaja Sara Salmesta.

Miksi Alaskaan suunnitteilla oleva öljynporaushanke puhuttaa somessa? Kolme pointtia Willow-projektista

Willow-öljynporausprojekti on herättänyt huomiota paitsi Yhdysvalloissa, myös muualla maailmassa – etenkin somessa. Miksi? Toimittaja Sara Salmi nostaa kolme keskeistä huomiota.

Työmaa-aitojen takana rakennetaan uutta kylmäasemaa Halsuan keskustaan.

Tuhannen asukkaan Halsua ei jää sittenkään ilman omaa tankkausasemaa – polttoainetta saanee omalta kylältä jo vappuna

Halsuan viimeinen kylmäasema sai purkupäätöksen viime syksynä. Nyt uutta tankkausasemaa rakennetaan ja sen pitäisi valmistua vapun tienoilla.

Laajat metsäpalot Los Angelesin piirikunnassa, syyskuussa 2020.

Kun luet tämän jutun, niin tiedät, mitkä neljä asiaa uudesta ilmastoraportista ovat kaikkein olennaisimmat

Maailman maiden perustama ilmastopaneeli kokosi parhaan tiedon ilmastonmuutoksesta seitsemän viime vuoden ajalta. Elinkelpoisen tulevaisuuden säilyttäminen on mahdollista, muttei enää kauaa.

Mielenosoittajat kokoontuvat Valkoisen talon lähelle.

Tällainen on Tiktokissa huomiota herättänyt Willow-projekti – Asiantuntija: Päästöt samaa luokkaa kuin Suomen liikenteen päästöt vuodessa

Yhdysvaltain hallinto hyväksyi öljynporausprojektin liittovaltion alueella, vaikka presidentti lupasi muuta vaalikampanjassaan. Somen ympäristöaktivistit ovat ottaneet hankkeen hampaisiinsa.

Tuulivoimala Puolassa.

Puola rajoitti vuosia tuulivoimaloiden rakentamista, mutta nyt tulossa on muutos – taustalla on Suomessakin puhuttanut EU-päätös

Maatuulivoiman rakentaminen on takkuillut Puolassa hallituksen asettamien tiukkojen rajoitusten takia. Monet puolalaispäättäjät vannovat edelleen fossiilisen kivihiilen nimeen.

LNG-laiva Exemplar saapuu Inkoon satamaan 28.12. 2022.

Valtava isolla rahalla hankittu LNG-terminaali saapui pelastamaan Suomen kaasunsaantia – asiakkaita sillä ei ole ollut vielä ainuttakaan

Ensimmäistä varsinaista kaasutoimitusta odotetaan aikaisintaan huhtikuussa. Toistaiseksi ainoa kaasutoimituksia varannut on virolaisyhtiö Eesti Gaas.

Helein Salmisaaren voimalaitosten yläosat ja piiput, jokta tupruttavat savua ilmaan. Kuvan alaosassa alueen rakennusten kattoja.

Kivihiilen poltto jatkuu vuodella Helsingin Salmisaaressa – Helen perustelee päätöstään huoltovarmuudella

Alun perin Salmisaaren kivihiilivoimala oli määrä sulkea keväällä 2024. Sen käyttöä on päätetty kuitenkin jatkaa vuoteen 2025.

Bensapumppu huoltoaseman tankkauspisteellä.

AKT:n lakon pitäisi kestää viikkoja, että bensa loppuisi kaakosta

Suurin osa Ylen Kouvolassa haastattelemista autoilijoista kertoi luottavansa siihen, että polttoainetta riittää lakosta ja hiihtolomista huolimatta.

Marina Bay Sands i Singapore.

Bloomberg: Singapore toimii venäläisen öljyn pesupaikkana – pakotteiden kiertäminen on tuottoisaa öljydiilereille

Bisneskeskus Singaporeen virtaa nyt venäläistä öljyä. Singaporen satamissa venäläinen öljy sekoitetaan muualta tulleen sekaan ja sekoitus myydään isolla voitolla eteenpäin.

Lappeenrantalainen Mika Simpura.

Lappeenrantalainen Mika Simpura luopui öljylämmityksestä ja laskee säästävänsä muutoksella 2 000 euroa vuodessa

Öljylämmitys vaihdetaan useimmiten ilmavesilämpöpumppuun. Öljylämmityksestä luopuva joutuu nyt odottamaan puoli vuotta tukihakemuksen käsittely.

Exxonin öljynjalostamo Illinois'n Channahonissa Yhdysvalloissa

Öljyjätti Exxonissa ennustettiin ilmastonmuutosuhka ”tyrmistyttävällä täsmällisyydellä” jo 70-luvulla

ExxonMobil vähätteli ilmastonmuutosta omien asiantuntijoidensa lausunnoista huolimatta, kertoo tuore tutkimus.

Sähkölinjoja. Kuvituskuva.

Näin Suomi laittaa sähköyhtiöiden suurvoitot verolle – valtio aikoo saada 0,5–1,3 miljardia euroa, Energiateollisuus hämmästyi

Valtiovarainministeriö kertoi tarkempia tietoja energiayhtiöiden lisäverosta. Vero veisi kolmanneksen voitoista, jotka ylittävät kohtuullisen tuoton omalle pääomalle.

Madridissa kaupungintalon, Cibelesin palatsin valaistus herättää keskustelua. Kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Cibeles ei sammu öisin, mutta valaistusta on maltillisesti laskettu.

Opiskelija Elena Tiradon kauppalasku kasvoi ja vapaa-ajan vietto rajoittui – Espanjan energiakriisi kurittaa nuoria ja pienituloisia

Pimeä Madrid pelottaa turisteja, sanoo hallituksen energiansäästötalkoita vastustava aluepresidentti.

Kasvomasklia käyttävä matkustaja Ronald Reaganin lentoasemalla Arlingtonissa.

Lentoliput alkavat nyt kallistua, Ylelle arvioidaan – lennot ulkomaille voivat olla lähivuosina muutaman kympin kalliimpia

Lentoliikenne pyrkii eroon hiilipäästöistään, ja yhtiöt velvoitetaan käyttämään kalliimpia biopolttoaineita.

Grafiikka näyttää, kuinka maakaasun hinta sekä sähkön hinta Suomessa ja Keski-Euroopan suurissa maissa on kehittynyt suhteessa vuoden 2020 alkuun. Sähkön hinta seuraa kaasun hintaa. Alkusyksyn nousun jälkeen sekä maakaasun että sähkön hinta on kääntynyt laskuun.

Kaasun hinta laskee nyt jyrkästi – se tekee myös sähköstä halvempaa Suomessa ja Euroopassa

Euroopassa kaasun hintaa laskevat muun muassa leuto sää ja täydet kaasuvarastot. Energiamarkkinaa on rauhoittanut nurinkurisesti myös Nord Stream -kaasuputkien räjäytykset.

Venäjän fossiilisten polttoaineiden ostajamaat sodan alusta 13.10. asti. Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Venäjä katkaisi sodan myötä suhteensa tärkeimpään kauppakumppaniinsa – selvitimme, mitkä maat ovat nyt nousemassa Venäjän “uusiksi kavereiksi”

Eurooppa on pitkään ollut Venäjän arvokkain asiakas. Minne Venäjä myy tärkeimmän vientituotteensa, eli öljynsä nyt, kun väylä Eurooppaan on sulkeutumassa?

Aktivistit liimasivat kätensä seinään Van Goghin maalauksen edessä, joka on tomaattikeiton peitossa.

”Piece of cake”, huusi mielenosoittaja ja paiskasi kakun kuningas Charles -vahanukkea päin – ilmastoaktivistien mukaan syy tempauksille on yksinkertainen

Kyseessä on jo kolmas tempaus kahden viikon aikana, kun ilmastoaktivistit heittävät arvokkaiden taideteosten päälle ruokaa.

Westenergy jätteenpolttolaitos Mustasaaressa.

TEM: Vihreä siirtymä kirittää Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kehitysnäkymiä

Ukrainan sodan vaikutukset painavat kuitenkin yritysten ensi talven näkymiä. Tulevaisuudessa siintävät muun muassa akku- ja vetyteollisuuden suuret investoinnit.

Grafiikka näyttää, kuinka EU-maat ovat vähentäneet kaasun käyttöään vuonna 2022 verrattuna vuosien 2019-2021 keskiarvoon. Suomi on vähentänyt eniten, yli puolet, kun keskimäärin EU-maat ovat vähentään kaasun käyttöä -7 prosenttia.

Eurooppa voi päätyä ojasta allikkoon etsiessään korvaajia venäläiselle energialle – Putin saattaa vaihtua uusiin yksinvaltiaisiin

Suomen kilpailukyky paranee, koska meillä on päästy Venäjän kaasusta kaikkein nopeimmin eroon. Pohjoismainen puhdas ja halpa energia voi kiinnostaa tulevaisuuden investoijia.

Kalastaja veneessä.

Suunnatonta tuhlausta keskellä energiakriisiä – taivaan tuuliin poltetaan vuosittain yli 50 miljardin euron edestä maakaasua, jonka voisi myydä

Maakaasun soihdutus on vanha tapa, jonka ongelmat ovat paljastuneet luultuakin isommiksi. Länsimaiden energiajättejä syytetään "salasoihdutuksesta".

Esa Ruuska tiskin takana. Ruuskan ympärillä on paljon tavaraa.

Pienen Halsuan viimeiset polttoainepumput lähtevät, ja se oli jättää autoilijat pulaan – ratkaisu löytyi 350 000 eurolla

Moni pikkukunta saattaa jäädä ilman polttoaineen jakelua, kun suuret jakelijat vetäytyvät kannattamattomista kunnista. Keski-Pohjanmaalla Halsualla kunta tuli apuun, kun kaksi viimeistä jakeluasemaa on lopettamassa.

Turveaumoja turvesuolla.

Saako EU-rahalla rakentaa aurinkovoimalan entiselle turvesuolle? Maakunnilla on kiire saada kymmenien miljoonien tukipotti käytettyä

Valtaosa maakunnista saa kymmeniä miljoonia euroja EU:n uudesta oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Hankkeet on kehitettävä nopeasti, sillä rahat tulevat jakoon todennäköisesti jo tammikuussa.

Outokummun Tornion tehdas

Outokumpu hakee investointitukea jopa yli 100 miljoonan euron biokoksaamon rakentamiseen

Yhtiö suunnittelee mahdollisesti jopa yli sadan miljoonan euron investointia Tornion terästehtaan yhteyteen kaavailtuun laitokseen.

Vantaan Energian logo seinällä.

Kivihiilestä jo luopunut Vantaan Energia toi kaksi rahtilaivallista kivihiiltä Yhdysvalloista – "Hyvä tuurikin tässä kävi"

Yhtiön mukaan sille sopivaa kivihiiltä ei tällä hetkellä saa hankittua lähempää.

Kaukolämpötyömaasta kertovat liikennemerkit kadulla, itse työmaa taustalla.

Loputkin kaupungin kiinteistöt siirtyvät uusiutuvaan energiaan Hämeenlinnassa

Muutoksella tavoitellaan energiansäästöä, mutta siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön on myös Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelman tavoite.

Puunosturi rakennusvaiheessa ja sen ympärillä vielä normaaleja nostureita.

Suomeen rakennetaan kaksi poikkeuksellista puunosturia – itsenäisesti toimivat koneet pystyvät tekemään päätöksiä ja laskemaan puita

Nosturit korvaavat vanhat puunsiirrossa käytetyt dieselkäyttöiset työkoneet, joten esimerkiksi ilmastopäästöt ja tehtaalta kantautuvat meluhaitat vähenevät.

Kahmari siirtää jätteitä varastosiilon pohjalla.

Vantaa tekee lämpöä tavalla, joka tuo rahaa kahdesta suunnasta – uudesta jätelämpölaitoksesta huolimatta hiili ja turve tekevät paluun

Vantaan jätteenpolttolaitoksen laajennus valmistui otolliseen aikaan. Siitä huolimatta talvella tarvitaan kivihiililaitosta, jonka yhtiö ehti jo melkein purkaa.

Kaukolämpökoneen kuvakaappaus.

Energiakriisi ei kohtele kaukolämmittäjiä tasaisesti – katso, miten kaupunkisi hinnat ovat ehtineet muuttua ja miltä jatko näyttää

Hintojen nousu näkyy jo siellä, missä kaukolämpöä tehdään paljon fossiilisilla polttoaineilla. Tulevan talven hinnannousun ratkaisee se, miten oma energiayhtiö lämmön tuottaa.

Putin uhkaa energiatoimitusten lopettamisella

Putin uhittelee: Venäjä lopettaa energiatoimitukset maihin, jotka ottavat käyttöön hintakattoja maan energialle

Kaasun hintakatto on ollut esillä EU-komission esittelemissä keinoissa, joilla pyritään hillitsemään sähkön hinnan nousua. Myös G7-maat ovat kertoneet suunnitelmistaan asettaa hintakatto venäläiselle öljylle.

Marko Vainionpää.

Energiaturpeesta nostettiin noin puolet tavoitteesta Etelä-Pohjanmaalla – Koneyrittäjien puheenjohtaja: "Yrittäjät ovat jo kadonneet alalta"

Sateinen kesä, myöhään alkanut nostokausi ja vaikeus löytää tekijöitä tupeennostoon vaikeuttivat tilannetta.

Venäläinen asiantuntija ei usko Venäjän onnistuvan energiakiristyksessään

Venäläisasiantuntija paljastaa: näillä kolmella tavalla Venäjä kiristää nyt Euroopan energiamarkkinoita

Venäjän energiakiristys näkyy kaasuntoimitusten vähentämisenä, paniikin lietsontana ja keinotteluna kaasumarkkinoilla. Kiristyksen tulos saattaa kuitenkin olla päinvastainen kuin Venäjä toivoo.

Gazpromin pääkonttori ja kaasuputkia.

Kreml hämmentää energiakriisin todellisia syitä – EU: Venäjä käyttää energiaa aseena

Kremlin tiedottaja antoi ymmärtää, että kaasun pumppaaminen voisi jatkua, jos EU höllentää Venäjään kohdistuvia pakotteita. EU:n pakotteet johtuvat siitä, että Venäjä miehitti osia Ukrainassa vuonna 2014 sekä tänä vuonna alkaneen suurhyökkäyksen takia.

Ilmakuvaan tehty havainnekuva kahdesta suuresta vesialtaasta, jotka on rakennettu suorakuopan pohjalle. Taustalla metsäinen maisema, jossa lämpövoimala, pienteollisuutta ja asutusta.

Näin lämpökuoppa varastoi syksyn energiaa talven varalle – Tanskassa se onnistuu jo, ja nyt sitä hamutaan Hyvinkäälle

Lämpövaraston ansiosta öljyn ja maakaasun poltto vähenee. Samankaltaisia varastoja voisi rakentaa Suomeen yli parikymmentä, arvioi professori Esa Vakkilainen.

Teboil-Lukoil -kyltti

Oulun Energia lopetti sopimuksen Teboilin kanssa – uusi öljyntoimittaja on löytynyt

Venäläisen hakkeen käytöstä luovuttiin maaliskuussa heti, kun korvaavan polttoaineen saatavuus oli ensin taattu.

Extinction Rebellion protest at Teboil in Ruskeasuo, Helsinki.

Noin 30 elokapinalaista esti tankkaamisen bensa-asemalla Helsingissä – mielenilmaus kesti muutaman tunnin

Bensapumppuihin kiinnittäytyi Elokapinan mukaan sen sote-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden ryhmä.

Sadevedestä muodostunut lätäkkö turvemaalla Kouvolan sippolassa.

Polttoturvetta nostetaan varmuusvarastoihin, mutta tavoitteet uhkaavat jäädä kauas – syynä ovat sateet ja kuljettajapula

Valtio ei ole aiemmin hankkinut polttoturvetta varmuusvarastoon. Töitä turpeen ja puun saannin varmistamiseksi on nyt tehty keväästä alkaen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti energiamarkkinoita.

Metsämaisema, jonka takana roihuaa piipussa tuli, joka savuttaa.

Näin Venäjä polttaa omat miljardinsa ilmaan – videolla näkyvä liekki kätkee sisälleen maailmanpolitiikan kuvan

Venäjän Portovajan kompressoritehtaalla on soihdutettu lähes yli puolitoista kuukautta putkeen. On mysteeri, miksi Venäjä oikeasti polttaa käyttökelpoista maakaasua taivaan tuuliin.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von Der Leyen  ja Israelin pääministeri Naftali Bennett ovat kättelemässä.

Mistä löytyisi vaihtoehto venäläiselle maakaasulle? EU haalii nyt kiireellä kaasua maailman eri kolkista, mutta se ei riitä

Niin Euroopan unioni kuin yksittäiset jäsenmaat etsivät nyt korvaajia venäläiselle kaasulle. Ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet useita EU-maiden kumppanuuksia muun muassa Persianlahdella ja Afrikassa.

Meri, jonka takana on rannikolla metsä. Metsän takaa nousee tulenlieska.

Venäjällä poltetaan nyt maakaasua ilmaan niin isosti, että liekki näkyy Suomeen asti – yli kuukauden kestänyt soihdutus voi viitata ongelmiin

Itärajan takana roihuva soihtu voi olla merkki siitä, että venäläisellä maakaasulaitoksella ei mene hyvin.

Uniperin työntekijöitä Etzelin kaasuvarastolla.

Vientiteollisuus voi joutua vähentämään tuotantoa, jos maakaasu kallistuu entisestään tai jos siitä tulee pula – hinta on jo viisinkertaistunut

Suomalaisen vientiteollisuuden on mahdotonta luopua maakaasun käytöstä nopeasti kokonaan, vaikka Ukrainan sota ja kallistunut maakaasu kannustavat yrityksiä investoimaan.

Suljettu polttoaineiden tankkauspiste kiinni laitetulla huoltoasemalla.

Huoltoasemien määrä jatkaa laskuaan, vaikka alan yrittäjien puheenjohtaja näkee palveluille tarvetta: "Kyllähän tämä huono suuntaus on"

Miehitettyjä huoltoasemia oli Suomessa vuoden 2020 lopussa alle 700. Kylmäasemien määrä on kasvanut voimakkaasti, ja samaan aikaan esimerkiksi huoltoasemien kannattavuus on laskenut.

Sojaodling i Brasilien.

Uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty – maailman ylikulutuspäivä on tänään

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun. Suomalaisten ylikulutuspäivää on vietetty jo maaliskuussa.

Traktori nostaa turvetta Seinäjoella.

Turve pöllyää edelleen Lapinkin soilla – lämpöyhtiöt varmistivat, että poltettavaa riittää 

Ukrainan sota lopetti puuhakkeen tuonnin Venäjältä, mikä heijastuu kaukolämmön tuotantoon ja hintaan myös pohjoisessa. Turve palaa ensi talven pakkasilla yhä Lapin lämpölaitosten kattiloissa.

Henkilö katsoo ruskohiilikaivosta.

Kaasuleikkausten kuittaaminen hiilellä lisäisi päästöjä merkittävästi – professori: "Hurja määrä energiaa"

EU-komissio esitti keskiviikkona, että jäsenvaltiot vähentäisivät vapaaehtoisesti 15 prosenttia maakaasun kulutuksestaan. Kulutusta tulisi leikata elokuun alusta vuoden 2023 maaliskuun loppuun asti. Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kysyntää myös pakolla.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotustilaisuudessa.

EU-komissio ehdottaa jäsenmaille kaasun säännöstelyä elokuun alusta ensi vuoden maaliskuun loppuun

EU-komissio on julkaissut tänään keskiviikkona suunnitelman siitä, miten ensi talven energiakriisistä selvitään. Huoli kaasun loppumisesta on kasvanut Euroopassa Venäjän hyökkäyssodan ja kaasutoimitusten katkaisujen myötä.

Tytti Tuppurainen tiedotusvälineiden haastateltavana.

Mediat: Saksa osallistuu Uniperin pelastuspakettiin miljardeilla ja sallii yhtiön siirtää kustannuksiaan kuluttajille

Saksa saattaa hankkia jopa 30 prosentin osuuden Uniperista miljardien pelastuspaketilla. Reutersin lähteiden mukaan Saksa myös sallisi, että Uniperin siirtää kustannuksiaan kuluttajille osana pakettia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle