Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtavat heinäsirkkaparvet kylvävät tuhoa nyt Pakistanissa, Intia varoittaa jopa uhasta lentoliikenteelle - katso video

Parvien uskotaan olevan peräisin Itä-Afrikasta, missä ne tekivät tuhojaan aiemmin keväällä.

Johan on ällöttävää: Inho-verkostossa syödään hyönteisiä ja tutkitaan poksuvaa limaa

Jyväskylästä lähtöisin oleva Inho-verkosto selvittää ällöttävien asioiden syvintä olemusta.

Suomalainen ei ole vielä valmis sirkansyöjäksi – hype hyytyi kolmessa vuodessa

Hyönteistuotannolle ei ole löytynyt uutta potkua edes ilmastoahdistuksesta.

Maanantai 10.2.2020 (radio)

Paperiteollisuuden lakko loppuu. Koronavirus leviää edelleen Kiinassa. Afrikassa on nyt paljon heinäsirkkoja. Näyttelijä Juha Muje on kuollut.

Somalia julisti heinäsirkat kansalliseksi hätätilanteeksi – sateet saivat sirkat sikiämään, ruokaturva on uhattuna

Sirkat uhkaavat ihmisravintoa. Pieni parvi voi syödä päivässä saman määrän ravintoa kuin 35 000 ihmistä.

Anne Taskinen oli yksi suomirockin uranuurtajista – Heinäsirkka nousi estoitta lavalle äijäporukan keskelle

Taskinen oli paitsi laulaja ja säveltäjä myös toimittaja ja kirjailija. Hän keräsi kansien väliin Suomen naispuoliset rockmuusikot ja tyttöbändit 1950-luvulta 2000-luvulle. Taskinen kuoli kotonaan 7. joulukuuta.

Sirkkoja lautaselle! Hyönteisruoka maistui porilaiskoululaisille: "Mitä jos ne onkin elossa"

Sirkkamakaronilaatikon maistaminen aiheutti monenlaisia ilmeitä Porissa. Kokeilulla halutaan opettaa ruuan kestävästä kehityksestä.

Sirkkojen kasvatus ihmisten ruuaksi on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen - nostetta haetaan reseptikehittelyllä

Joensuulaisen Hermanni Niemisen sirkkalassa siritti parhaimmillaan 300 000 sirkkaa, nyt tuotanto on pudonnut neljäsosaan.

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Sirkkafarmin perustanut maajussi joutui ennakkoluuloisen pilkan kohteeksi – "Buumi ei ole hiipumassa, koska se ei ole edes alkanut vielä"

Ennakkoluulot, alan hajanaisuus ja tiedon puute hidastavat koko hyönteisbisneksen kasvua, arvioidaan Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Valkosipulisirkat tulevat kauppoihin – Valmistaja: Sopivat salaattiin tai kaverin yllättämiseen, sirkkabuumi muuten hyytynyt

Kotisirkat tulevat suomalaisilta tuottajilta. Mielenkiinto sirkkatuotteisiin on vähentynyt alkuhuuman jälkeen.

Guardian: Kuuban mystisten "äänihyökkäysten" syypää saattaa olla sirittävä sirkka

Syyn selviäminen on kestänyt pitkään, sen aikana Kuuban ja Yhdysvaltojen välillä on käyty diplomaattista mittelöä.

Tampereen Ahlmanin ammattiopisto alkaa kasvattaa sirkkoja ravintoloitaan varten

Tähän mennessä sirkkoja on kasvatettu Ahlmanilla muun muassa matelijoiden ravinnoksi.

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"

Biologin mukaan hyönteisten syömistä kannattaisi lisätä siellä, missä niitä on ennenkin syöty. Harva osaa valmistaa hyönteisistä mitään.

Video: Korkeasaaren orvot tervapääskyn poikaset nousevat yksi kerrallaan siivilleen – voivat lentää jopa kolme vuotta laskeutumatta

Korkeasaari oli heinäkuussa kävijämääriltään poikkeuksellisen hiljainen, mutta villieläinsairaalassa vipinää on riittänyt. Vapauteen on päästetty yli 20 nuorta tervapääskyä.

Lappilaisille sirkoille saattaisi olla kysyntää: Ensimmäisiä kasvattamoja vasta suunnitellaan

Tervolassa kaavaillaan, että kotisirkkoja voitaisiin kasvattaa ruoaksi koulutilan vanhassa navetassa jo ensi vuonna.

Hyljekarkotinta kokeillaan Loviisassa – lähettää veden alla kovaa ja korkeaa ääntä

Heinäsirkan siritystä muistuttavalla äänellä pyritään karkottamaan hylkeitä kalarysien ääreltä.

Sirkkoja syötäväksi – Hyönteisbisnes kiinnostaa Pohjois-Pohjanmaalla, mutta alan yrityksiä on vielä vähän

Koko maassa elintarviketuotantoon hyönteisiä kasvattavia yrityksiä on arviolta 40–50.

Tarjoile perunoita heinäsirkkojen kera sillin sijaan

Heinäsirkat ovat kivan rapeita myös sellaisenaan.

Eettinen proteiinipommi – ja kolme muuta syytä syödä hyönteisiä

100 vuotta sitten rapuja ei pidetty ihmisravintona.

Sirkkafarmin perustaminen houkuttelee, koska sen saa pystyyn parilla tonnilla ja asukkien ruuaksi kelpaa tuorekurkku

Oululaiset Mia Koivumäki ja Tarja Kurikka ovat aloittaneet kotisirkkojen kasvattamisen entisen löytöeläinkodin tiloissa. He pääsivät alkuun muutamassa kuukaudessa.

Onko sirkkatehtailu sittenkin epäeettistä? Sirkoilla voi olla mieli ja jopa tunteet

Sirkkojen syöntiä pidetään eettisenä ja ympäristöystävällisenä, mutta näin ei välttämättä ole. Tulevaisuudentutkija, biologi ja filosofi kertovat, onko sirkkojen syöminen oikein vai väärin.

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut? Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Hyönteisten kasvattaminen ihmisten ruuaksi vaatii rehulainsäädännön mukaista ruokaa. Sirkoille syötetään kokeeksi muun muassa pienpanimon mäskistä tehtyä rehua.

Maatilan siat vaihtuvat sirkkoihin – "Ajatus siitä, että tämä on tulevaisuuden ala, kantaa"

Tammelassa rakennetaan vanhaan sikalaan sirkkafarmia. Sirkoista ei innostuta pelkästään maaseudulla; myös koulutus ja tutkimus ovat mukana.

Lukiolaiset alkoivat kasvattaa sirkkoja ruoaksi – itse kasvatetut hyönteiset päätyvät pian lautaselle

Sirkkojen myynnistä saaduilla tuloilla on tarkoitus tukea erilaisia kestävän kehityksen hankkeita.

Saattavat Will Smith ja Richard Branson äimistyä Helsingissä – lounaalla tarjolla hyönteisiä, sirkkamuurahaissuolaa, roskakalapullia 

Bisnesväen seminaari Nordic Business Forum tarjoaa tuhansille osallistujilleen Jyrki Sukulan suunnittelemaa kasvisruokaa hyönteissäväyksillä.

Koululaisille syötettiin lounaaksi heinäsirkkoja Turussa – "Eivät maistuneet miltään"

Suomi muutti viime viikolla uuselintarvikeasetuksen tulkintaa. Nyt myös hyönteisiä saa kasvattaa ja myydä ruoaksi.

Kotisirkat pomppivat Kurikassa jo kolmella tilalla – pohjalaiset pyrkivät hyönteistuotannon edelläkävijöiksi

Kurikassa on jo pieni hyönteistuotannon keskittymä. Kotisirkat sirisevät siellä jo kolmella tilalla. Yksi sirkkapopulaatio vietiin tällä viikolla Alajärvelle.

Maistuisiko torakka?

Torakat, sirkat ja jauhomadot ovat tulevaisuuden arkiruokaa.

Ihmisruoaksi tarkoitettuja sirkkoja myydään Suomessa nyt keittiösomisteina – kasvattaja pitää tarpeettomana pelleilynä

Espoolainen astronauttikokelas innostui sirkkabisneksestä Mars-valloitusprojektin myötä. Uusi EU-asetus voi tuoda sirkat laillisesti ruokapöytiin jo tammikuussa.

Näitä kaloja pidettiin ennen herkkuna, mutta nyt ne kelpaavat vain harvalle – testaa, tunnetko järvien "roskakalat"

Samalla saat ammattilaisten vinkit siihen, missä muodossa järvikaloja voi maistaa, jos ne ovat sinulle vieraita.

Porvoolaisnainen kasvattaa kotisirkkoja makkaratehtaassa – "Moni yllättyy hyvästä mausta"

Sirkkafarmari Laura Hynninen kasvattaa kotisirkkoja miehensä kanssa makkaratehtaassa Porvoossa. Hän kertoo ihmisten yllättyvän siitä, kuinka hyviltä sirkat maistuvat.

Suklaasirkat ja torakkaskagenit ovat tulevia trendiruokia - hyönteisruoka yrjöttää ja kutkuttaa suomalaisia

Jauhopukkikuoriaisen toukasta ei purskahdakaan puraistessa suuhun mitään. Hyönteisruoka yllättää monen ensikertalaisen.

Kotisirkka ja jauhopukki kohta kansan huulilla – "Jo nyt voisin myydä 100 kiloa sirkkoja viikossa Ranskaan"

Ensi vuonna hyönteisten myymisen ihmisravinnoksi pitäisi tulla lailliseksi Suomessakin. Itä-Suomessa hyönteistalous on alkutekijöissään, mutta maataloudessa on virinnyt kiinnostusta.

Söisitkö kärpäsentoukilla lihotetun joulukinkun? Neuvostoliiton tieteeseen perustuva koelaitos toimii jo

Venäläinen startup-yritys hyödyntää proteiinirehun tuotannossaan Neuvostoliitossa jo 1960-luvulla tehtyjä tutkimuksia. Suomalainen EntoCube alkaa puolestaan kasvattaa jauhomatoja hampurilaisten täytteeksi.

Nyt tutkitaan, voisiko hepokatteja kasvattaa ruoaksi – näyttävät neulamuikuilta

Yliopiston tutkimusryhmä on päässyt tietyn hepokattilajin makuun. Ruokana ulkonäöltään katkarapua muistuttava hyönteinen voi pian olla sinunkin lautasellasi.

Heinäsirkat valtasivat Sotshin lomaparatiisin

Valtavat heinäsirkkaparvet ovat laskeutuneet Sotshin kaupunkiin Etelä-Venäjällä. Matkailijat valittavat, että kaupunki ei yritä torjua sirkkaparvia.

Heinäsirkan kuuleminen ei ole vain iästä kiinni – "Pikkukaverin pitää olla lämmin laulaakseen"

Sateisilla ja viileillä keleillä ei tarvitse huolestua, vaikkei kuulekaan heinäsirkkojen siritystä. Ikäkuulo ei ole tehnyt tepposiaan, vaan hyönteistutkija Ilari Sääksjärven mukaan pikkukaverit eivät ole viileällä riittävän lämpimiä laulaakseen.

Porsaita, syötäviä sirkkoja ja koirien nenäpäivää Jokioisten Elonkierrossa

YK:n kansainvälinen palkokasvivuosi, villivihannekset ja koirien tarkat nenät ovat osa Jokioisten Elonkierron kesää. Puiston teemakierroksilla voi tutustua myös esimerkiksi syötäviin hyönteisiin.

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?

Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Kiinassa löytyi ennätyspitkä hyönteinen – Kummitussirkalla mittaa yli 60 senttiä

Kiina kertoo, että tutkija löysi kummitussirkkojen lahkoon kuuluvan hyönteisen pari vuotta sitten. Edellinen ennätyksenhaltija on lähes kuusi senttiä lyhempi.

Säyseä sirkka saa näkyä hyönteistuotteen pakkauksessa – väreistä ollaan montaa mieltä

Jos ja kun hyönteiset tulevat Suomessa osaksi elintarviketuotantoa, ei ole yhdentekevää, millaisessa pakkauksessa uusi tuote kuluttajalle tarjoillaan. Laittaako patukkapakkaukseen heinäsirkan kuvan kertomaan, mistä tuotteen proteiini on peräisin? Seinäjoella testattiin jo, millaiseen pakkaukseen tulevaisuuden ruoka tulee pakata.

Hyönteisiä suomalaiseen ruokapöytään – "Yhtä lailla eläimiä nämä ovat kuin porsaatkin"

Hyönteisten kasvatus ottaa ensiaskeleita suomalaisilla maatiloilla. Kurikassa Ollikkalan tilalla voi porsaiden röhkimisen lisäksi kuulla nyt myös kotisirkkojen siritystä. Tuotanto on vielä pientä, mutta hyönteistalouden mahdollisuuksiin uskotaan.

Kenen kanssa Saku Sammakko menikään naimisiin?

Saku Sammakko meni kosiomatkalle, mutta pääsikö hän koskaan naimisiin? Vanhaa lastenlaulua Saku Sammakko ovat laulaneet lukuisat suomalaissukupolvet.

Amerikansuomalaisten erikoinen perinne voi paksusti – Pyhä Urho täyttää tänään 60 vuotta

St. Urho's Day sai alkunsa Minnesotassa vuonna 1956. Nyt 60 vuotta täyttävä Pyhän Urhon päivä on amerikan- ja kanadansuomalaisten oma, erikoinen perinne. Tuusulassa asuva kanadansuomalainen Kaisa Hankilanoja ja tutkija Tuomas Hovi kertovat, mistä Urhon juhlimisessa on kyse.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle