Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kroonihepokatti helsinkiläisellä parvekkeella

Helsinkiläiseltä parvekkeelta löytyi Suomelle uusi hepokattilaji

Helsinkiläiseltä parvekkeelta Hietalahdenrannasta löytyi tiistaina hepokatti, joka osoittautui Suomelle uudeksi hyönteislajiksi. Katja Leppänen valokuvasi koonihepokatin omalla parvekkeellaan.

heinäsirkka liikkuu hitaasti oksalla

Kasvuyritys keksi pyydystää Kenian tuhoisia heinäsirkkaparvia rehuksi – "Kyläläiset luulevat minua hulluksi, kun maksan heille tuholaisista"

Keniaa yli vuoden kiusanneet ennätykselliset heinäsirkkaparvet ovat vihdoin katoamassa. The Bug Picture -yritys odottaa jo, että ne tulisivat takaisin.

SÖISITKÖ ÖTÖKÖITÄ?! – JASMIN ja HYÖNTEISRUOKA

Katso uusin Yle Mix: Toukkia suussa!

Bioteknologi kertoo, miksi hyönteiset olisivat tulevaisuuden ruokaa.

Ruuaksi kasvatettuja hyönteisiä

Hyönteisten suosio hiipui ruokapöydässä – kasvattaja uskoo suunnan vielä kääntyvän

Hyönteisten kysyntä on vähentynyt Suomessa, mutta vienti vetää edelleen. Esimerkiksi jauhomadot viedään käsistä.

Heinäsirkkaparvet tuhoavat nyt satoa Pakistanissa

Valtavat heinäsirkkaparvet kylvävät tuhoa nyt Pakistanissa, Intia varoittaa jopa uhasta lentoliikenteelle - katso video

Parvien uskotaan olevan peräisin Itä-Afrikasta, missä ne tekivät tuhojaan aiemmin keväällä.

Toukka, mies

Johan on ällöttävää: Inho-verkostossa syödään hyönteisiä ja tutkitaan poksuvaa limaa

Jyväskylästä lähtöisin oleva Inho-verkosto selvittää ällöttävien asioiden syvintä olemusta.

Paahdettu sirkka

Suomalainen ei ole vielä valmis sirkansyöjäksi – hype hyytyi kolmessa vuodessa

Hyönteistuotannolle ei ole löytynyt uutta potkua edes ilmastoahdistuksesta.

Kaksi miestä poistavat Paperiliiton lakkokylttiä UPM:n Kymin paperitehtaan portilta Kouvolassa.

Maanantai 10.2.2020 (radio)

Paperiteollisuuden lakko loppuu. Koronavirus leviää edelleen Kiinassa. Afrikassa on nyt paljon heinäsirkkoja. Näyttelijä Juha Muje on kuollut.

Heinäsirkkaparvi pellolla

Somalia julisti heinäsirkat kansalliseksi hätätilanteeksi – sateet saivat sirkat sikiämään, ruokaturva on uhattuna

Sirkat uhkaavat ihmisravintoa. Pieni parvi voi syödä päivässä saman määrän ravintoa kuin 35 000 ihmistä.

Heinäsirkka eli Anne Taskinen vuonna 2008.

Anne Taskinen oli yksi suomirockin uranuurtajista – Heinäsirkka nousi estoitta lavalle äijäporukan keskelle

Taskinen oli paitsi laulaja ja säveltäjä myös toimittaja ja kirjailija. Hän keräsi kansien väliin Suomen naispuoliset rockmuusikot ja tyttöbändit 1950-luvulta 2000-luvulle. Taskinen kuoli kotonaan 7. joulukuuta.

Koululaiset maistavat hyönteisruokaa Porissa.

Sirkkoja lautaselle! Hyönteisruoka maistui porilaiskoululaisille: "Mitä jos ne onkin elossa"

Sirkkamakaronilaatikon maistaminen aiheutti monenlaisia ilmeitä Porissa. Kokeilulla halutaan opettaa ruuan kestävästä kehityksestä.

Kotisirkka

Sirkkojen kasvatus ihmisten ruuaksi on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen - nostetta haetaan reseptikehittelyllä

Joensuulaisen Hermanni Niemisen sirkkalassa siritti parhaimmillaan 300 000 sirkkaa, nyt tuotanto on pudonnut neljäsosaan.

burgerpihvi- ja vönerpakkauksia

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Janne Mäntyharju kasvattaa sirkkoja kotitilallaan.

Sirkkafarmin perustanut maajussi joutui ennakkoluuloisen pilkan kohteeksi – "Buumi ei ole hiipumassa, koska se ei ole edes alkanut vielä"

Ennakkoluulot, alan hajanaisuus ja tiedon puute hidastavat koko hyönteisbisneksen kasvua, arvioidaan Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Sirkkavalaisin, terraario, Ravintola Ultima.

Valkosipulisirkat tulevat kauppoihin – Valmistaja: Sopivat salaattiin tai kaverin yllättämiseen, sirkkabuumi muuten hyytynyt

Kotisirkat tulevat suomalaisilta tuottajilta. Mielenkiinto sirkkatuotteisiin on vähentynyt alkuhuuman jälkeen.

USA:n lähetystö Havannassa.

Guardian: Kuuban mystisten "äänihyökkäysten" syypää saattaa olla sirittävä sirkka

Syyn selviäminen on kestänyt pitkään, sen aikana Kuuban ja Yhdysvaltojen välillä on käyty diplomaattista mittelöä.

Eläinten syötäväksi kasvatettu sirkka

Tampereen Ahlmanin ammattiopisto alkaa kasvattaa sirkkoja ravintoloitaan varten

Tähän mennessä sirkkoja on kasvatettu Ahlmanilla muun muassa matelijoiden ravinnoksi.

Syötäviä sirkkoja

Hyönteisruoka ilmestyi kauppoihin mutta suomalaiset pärjäisivät toistaiseksi ilmankin, sanoo biologi – "Hyönteiset ovat herkkua, kun ne on survottu chili-suklaakastikkeeseen"

Biologin mukaan hyönteisten syömistä kannattaisi lisätä siellä, missä niitä on ennenkin syöty. Harva osaa valmistaa hyönteisistä mitään.

Vapaaehtoiset auttavat pesästä pudonneita tervapääskyn poikasia

Video: Korkeasaaren orvot tervapääskyn poikaset nousevat yksi kerrallaan siivilleen – voivat lentää jopa kolme vuotta laskeutumatta

Korkeasaari oli heinäkuussa kävijämääriltään poikkeuksellisen hiljainen, mutta villieläinsairaalassa vipinää on riittänyt. Vapauteen on päästetty yli 20 nuorta tervapääskyä.

Kotisirkkaa kulhossa ja salaatissa.

Lappilaisille sirkoille saattaisi olla kysyntää: Ensimmäisiä kasvattamoja vasta suunnitellaan

Tervolassa kaavaillaan, että kotisirkkoja voitaisiin kasvattaa ruoaksi koulutilan vanhassa navetassa jo ensi vuonna.

Saimaannorppa makoilee rantakalliolla.

Hyljekarkotinta kokeillaan Loviisassa – lähettää veden alla kovaa ja korkeaa ääntä

Heinäsirkan siritystä muistuttavalla äänellä pyritään karkottamaan hylkeitä kalarysien ääreltä.

Syötäviä sirkkoja

Sirkkoja syötäväksi – Hyönteisbisnes kiinnostaa Pohjois-Pohjanmaalla, mutta alan yrityksiä on vielä vähän

Koko maassa elintarviketuotantoon hyönteisiä kasvattavia yrityksiä on arviolta 40–50.

Annos paistettuja perunan puolikkaita kera paistettujen kulkusirkkojen ja muurahaisten.

Tarjoile perunoita heinäsirkkojen kera sillin sijaan

Heinäsirkat ovat kivan rapeita myös sellaisenaan.

Hyönteisiä kulhoissa keittiössä.

Eettinen proteiinipommi – ja kolme muuta syytä syödä hyönteisiä

100 vuotta sitten rapuja ei pidetty ihmisravintona.

Kotirkat syömässä raastettua kurkkua oululaisessa sirkkakasvattamossa.

Sirkkafarmin perustaminen houkuttelee, koska sen saa pystyyn parilla tonnilla ja asukkien ruuaksi kelpaa tuorekurkku

Oululaiset Mia Koivumäki ja Tarja Kurikka ovat aloittaneet kotisirkkojen kasvattamisen entisen löytöeläinkodin tiloissa. He pääsivät alkuun muutamassa kuukaudessa.

Syötäviä sirkkoja ruuaksi tarjolla

Onko sirkkatehtailu sittenkin epäeettistä? Sirkoilla voi olla mieli ja jopa tunteet

Sirkkojen syöntiä pidetään eettisenä ja ympäristöystävällisenä, mutta näin ei välttämättä ole. Tulevaisuudentutkija, biologi ja filosofi kertovat, onko sirkkojen syöminen oikein vai väärin.

Kenttäsirkka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut? Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Hyönteisten kasvattaminen ihmisten ruuaksi vaatii rehulainsäädännön mukaista ruokaa. Sirkoille syötetään kokeeksi muun muassa pienpanimon mäskistä tehtyä rehua.

Ruuaksi kasvatettavat sirkat syömässä kurkkua

Maatilan siat vaihtuvat sirkkoihin – "Ajatus siitä, että tämä on tulevaisuuden ala, kantaa"

Tammelassa rakennetaan vanhaan sikalaan sirkkafarmia. Sirkoista ei innostuta pelkästään maaseudulla; myös koulutus ja tutkimus ovat mukana.

Tapiolan sirkat

Lukiolaiset alkoivat kasvattaa sirkkoja ruoaksi – itse kasvatetut hyönteiset päätyvät pian lautaselle

Sirkkojen myynnistä saaduilla tuloilla on tarkoitus tukea erilaisia kestävän kehityksen hankkeita.

rocky road suklaaleivos jauhomadoista

Saattavat Will Smith ja Richard Branson äimistyä Helsingissä – lounaalla tarjolla hyönteisiä, sirkkamuurahaissuolaa, roskakalapullia 

Bisnesväen seminaari Nordic Business Forum tarjoaa tuhansille osallistujilleen Jyrki Sukulan suunnittelemaa kasvisruokaa hyönteissäväyksillä.

Heinäsirkka on yksi tutuimmista elintarvikkeena käytettävistä hyönteisistä.

Koululaisille syötettiin lounaaksi heinäsirkkoja Turussa – "Eivät maistuneet miltään"

Suomi muutti viime viikolla uuselintarvikeasetuksen tulkintaa. Nyt myös hyönteisiä saa kasvattaa ja myydä ruoaksi.

Kotisirkka

Kotisirkat pomppivat Kurikassa jo kolmella tilalla – pohjalaiset pyrkivät hyönteistuotannon edelläkävijöiksi

Kurikassa on jo pieni hyönteistuotannon keskittymä. Kotisirkat sirisevät siellä jo kolmella tilalla. Yksi sirkkapopulaatio vietiin tällä viikolla Alajärvelle.

Nainen ojentaa kättään kohti kameraa, käden päällä on musta torakka.

Maistuisiko torakka?

Torakat, sirkat ja jauhomadot ovat tulevaisuuden arkiruokaa.

sirkkoja kasvatuslaatikossa

Ihmisruoaksi tarkoitettuja sirkkoja myydään Suomessa nyt keittiösomisteina – kasvattaja pitää tarpeettomana pelleilynä

Espoolainen astronauttikokelas innostui sirkkabisneksestä Mars-valloitusprojektin myötä. Uusi EU-asetus voi tuoda sirkat laillisesti ruokapöytiin jo tammikuussa.

Salakka ja muikku.

Näitä kaloja pidettiin ennen herkkuna, mutta nyt ne kelpaavat vain harvalle – testaa, tunnetko järvien "roskakalat"

Samalla saat ammattilaisten vinkit siihen, missä muodossa järvikaloja voi maistaa, jos ne ovat sinulle vieraita.

sirkkoja ja purkkeja

Porvoolaisnainen kasvattaa kotisirkkoja makkaratehtaassa – "Moni yllättyy hyvästä mausta"

Sirkkafarmari Laura Hynninen kasvattaa kotisirkkoja miehensä kanssa makkaratehtaassa Porvoossa. Hän kertoo ihmisten yllättyvän siitä, kuinka hyviltä sirkat maistuvat.

Muurahaisia bataatti-inkiväärisosekeiton mausteena.

Suklaasirkat ja torakkaskagenit ovat tulevia trendiruokia - hyönteisruoka yrjöttää ja kutkuttaa suomalaisia

Jauhopukkikuoriaisen toukasta ei purskahdakaan puraistessa suuhun mitään. Hyönteisruoka yllättää monen ensikertalaisen.

Hyytelökakku, jossa kotisirkkoja ja jauhomatoja

Kotisirkka ja jauhopukki kohta kansan huulilla – "Jo nyt voisin myydä 100 kiloa sirkkoja viikossa Ranskaan"

Ensi vuonna hyönteisten myymisen ihmisravinnoksi pitäisi tulla lailliseksi Suomessakin. Itä-Suomessa hyönteistalous on alkutekijöissään, mutta maataloudessa on virinnyt kiinnostusta.

kärpänen

Söisitkö kärpäsentoukilla lihotetun joulukinkun? Neuvostoliiton tieteeseen perustuva koelaitos toimii jo

Venäläinen startup-yritys hyödyntää proteiinirehun tuotannossaan Neuvostoliitossa jo 1960-luvulla tehtyjä tutkimuksia. Suomalainen EntoCube alkaa puolestaan kasvattaa jauhomatoja hampurilaisten täytteeksi.

Hepokatti ruspolia differens.

Nyt tutkitaan, voisiko hepokatteja kasvattaa ruoaksi – näyttävät neulamuikuilta

Yliopiston tutkimusryhmä on päässyt tietyn hepokattilajin makuun. Ruokana ulkonäöltään katkarapua muistuttava hyönteinen voi pian olla sinunkin lautasellasi.

Uutisvideot: Heinäsirkat valtasivat Sotshin

Heinäsirkat valtasivat Sotshin lomaparatiisin

Valtavat heinäsirkkaparvet ovat laskeutuneet Sotshin kaupunkiin Etelä-Venäjällä. Matkailijat valittavat, että kaupunki ei yritä torjua sirkkaparvia.

Heinäsirkka

Heinäsirkan kuuleminen ei ole vain iästä kiinni – "Pikkukaverin pitää olla lämmin laulaakseen"

Sateisilla ja viileillä keleillä ei tarvitse huolestua, vaikkei kuulekaan heinäsirkkojen siritystä. Ikäkuulo ei ole tehnyt tepposiaan, vaan hyönteistutkija Ilari Sääksjärven mukaan pikkukaverit eivät ole viileällä riittävän lämpimiä laulaakseen.

koira haistelee laatikkoa

Porsaita, syötäviä sirkkoja ja koirien nenäpäivää Jokioisten Elonkierrossa

YK:n kansainvälinen palkokasvivuosi, villivihannekset ja koirien tarkat nenät ovat osa Jokioisten Elonkierron kesää. Puiston teemakierroksilla voi tutustua myös esimerkiksi syötäviin hyönteisiin.

jauhomato sirkka ötökkä ruoka

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?

Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle