Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heinolan uusi vesilintuhoitola tarjoaa luksusta linnuille – yleisö on piilotettu hoidokeilta ja häkit tuunattu viihtyisiksi

Katso videolta, miten toipilaina olevat siivekkäät viihtyvät uudessa tarhassaan.

Jännitys hellitti Heinolan lintutarhalla perjantaiaamuna: Axel-papukaija näyttää toipuvan

Axelin hoitaja arvelee, ettei kaappaus välttämättä vaikuta enää Axelin elämään, mutta muistijälki siitä saattaa jäädä.

Ympäristöministeriölle viisi avustushakemusta eläinhoitoloiden pyörittämiseen

Eläinhoitoloiden rahanjakoa on muutettu ja avustusta jaetaan nyt entistä tasapuolisemmin.

Heinolan lintutarha kaipaa lisää kävijöitä

Uuden vesilintutarhan rakentaminen saattaa alkaa ensi keväänä, jos rahoituskuviot varmistuvat.

Kanat ja kukot muuttavat taas Sorsapuistoon

Sorsapuistoon on tuotu erilaisia lintuja jo vuodesta 1939 lähtien. Tänä kesänä puistossa on noin 60 kanaa ja kukkoa.

Papukaijat onnistuivat pesimään salaa lintutarhalla – yllätyspoikaset herättivät epäilyt huonosta hoidosta

Pesintä Heinolan Lintutarhalla oli vahinko, jollaisia ei pitäisi papukaijaharrastajien mukaan antaa tapahtua.

Pipo on orvon linnunpoikasen turvakoti – vapaaehtoiset virkkaavat koukut suhisten apua pikkulinnuillle

Kaksi tervapääskyn poikasta kyyhöttää oranssissa pipossa. Pikkupääskyt ovat saaneet virkatun kesäkodin, joita on lähetetty Heinolan lintutarhalle jo yli sata.

Porin Kirjurinluodon eläinten kiusaamisesta nousi kohu: "En usko, että niitä on vahingoitettu tahallaan"

Lehdessä esitetty väite siitä, että lintuhäkissä asuva riikinkana olisi myrkytetty tahallaan, ei luultavasti pidä paikkaansa.

Lahdessa nuolen vatsaan saanut joutsen toipuu: "Onneksi nuoli oli sileäpintainen eikä metsästysnuoli"

Ammuttua joutsenta on hoidettu Heinolan Lintutarhalla. Eläin syö itse eikä sisäisistä vammoista ole viitteitä.

Miten autetaan loukkaantunutta joutsenta? Jätesäkistä syntyy pakkopaita

Loukkaantuneista joutsenista on tullut runsaasti yhteydenottoja Heinolan lintutarhalle. Lintutarha neuvoo pukemaan joutsenelle jätesäkistä tehdyn pakkopaidan.

Ahvenanmaalaisella lintutarhalla tappavaa lintuinfluenssaa

Saastuneen lintutarhan ympärille on jo perustettu suojavyöhyke.

Nehän ovat kuin kaksi marjaa! Heinolan kirkkopuiston designpönttöihin otettiin mallia lähirakennuksista

Heinolan seurakunnan puistoihin ja hautausmaille sijoitettuihin linnunpönttöihin on otettu värit ja muotokieli kirkollisista rakennuksista. Linnulle ulkonäköseikkoja tärkeämpää on se, että pönttö antaa suojaa ja pysyy kuivana.

Pelastettu kuningaskalastaja ei selvinnyt – "Säihkylintu jätti meidät"

Heinolan lintutarhalla yritettiin hoitaa tieltä löytynyttä siipirikkoa kuningaskalastajaa, mutta lintu kuoli.

Kymppi kukkarossa riittää – kotimaan kaupungeista löytyy halpaa huvia matkailijalle

Kaupunkilomailu ei välttämättä vaadi pulleaa lompakkoa. Kokosimme paristakymmenestä suomalaiskaupungista kohteita, joihin pääsee kymmenellä eurolla. Mukana on uusia kohteita ja vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä.

Siipirikko kuningaskalastaja löytyi maantieltä – hoitola yrittää pelastaa harvinaisen linnun

Ohikulkijat löysivät Suomessa harvoin pesivän kuningaskalastajan huonokuntoisena maantieltä Siuntiosta. Siipirikkoa lintua hoidetaan nyt Heinolan lintutarhalla. Hoidokki pääsee tänään lääkärintarkastuksen, mutta se pitäisi saada myös syömään.

Harvinaisia lintuvieraita Polvijärvellä: Ruostesorsat ruokailivat oraspellossa

Polvijärvellä havaittiin harvinaisia lintuvieraita Sunnuntai-iltana 5.6.2016. Kaksi ruostesorsaa ruokaili oraspellossa Oriniemellä. Ruostesorsat havaitsi lintuharrastaja Janne Leppänen, joka hälyytti kuvaaja Esa Juntusen paikalle.

Kesän merkki Tampereelta – pörheät kanalinnut saapuvat Sorsapuistoon

Sorsapuiston siivekkäät kesäasukkaat muuttavat kortteereihinsa maanantaina aamupäivällä. Mukana on ensimmäistä kertaa muun muassa ranskalainen Marans-kana sekä terhakka Hollannin valkohuntu.

Haulit siivessä eivät hidastaneet maakotkan lentoonlähtöä – video

Heinolan lintutarhalla hoidettavana olleen nuoren maakotkan on opeteltava uudelleen lentämään ja saalistamaan selviytyäkseen luonnossa. Kotkan siivessä on edelleen neljä haulia, mutta lintu kuntoutui metallikuulista huolimatta.

Laiskiainen ottaa lungisti, papukaija pölläyttää sulat pystyyn – näin eläimet reagoivat ilotulitteisiin

Vuodenvaihteeksi Heinolan lintutarhan ikkunat peitetään ja radio pannaan klassiselle kanavalle. Korkeasaaressa kaupungin ääniin tottuneet eläimet eivät pienestä hötkyile, mutta vuodenvaihteen varalle tehdään silti erityisjärjestelyitä. Eläimiä ei kuitenkaan esimerkiksi rauhoiteta.

Jäistä bongaamallasi joutsenella tuskin on hätää – selvitä linnun kunto helpolla konstilla

Jäihin jumiin jääneistä joutsenista huolestuneet ihmiset soittavat eri puolilta Suomea Heinolan lintutarhalle. Lintutarhan hoitajan mukaan joutsen saattaa näyttää elottomalta, koska se lepää säästääkseen energiaa kylmässä.

Maija sai siipeensä – kotkasta löytyi neljä haulia

Heinolan lintutarhalle tuotiin nuori kotka, josta löytyi haulikon hauleja. Lentokyvyttömän kotkan kuntoutuminen ei ole varmaa. Kotka on rauhoitettu lintu, jonka ampuminen on rikos.

Maakotkan siivestä löytyi neljä haulia – sorsanmetsästys haavoittaa rauhoitettuja lintuja

Kainuusta löytynyt haavoittunut maakotkanpoikanen vietiin viime perjantaina Heinolan Lintutarhalle hoitoon. Myöhemmin selvisi, että lintua on ammuttu.

Heinolan lintutarhalle 10 000 euron avustus

Avustussummalla lintutarhan lajikyltit muutetaan digitaalisiksi. Tulevaisuudessa kävijät voivat skannata älypuhelimilla lisätietoja lajeista.

Varikset kurmuuttivat pöllön henkihieveriin – lenkkeilijä pelasti

Viirupöllölle olisi todennäköisesti käynyt kalpaten, jos lenkkeilijä ei olisi osunut paikalle. Pöllö oli pökertynyt törmättyään johonkin esteeseen, ja varikset sekä räkättirastaat käyttivät tilanteen hyödyksi käymällä petolinnun kimppuun.

Kyhmyjoutsen palasi etsimään puolisoaan – katso videosta lento vapauteen

Huonokuntoinen joutsen toimitettiin hoitoon Heinolan lintutarhalle yleisövihjeiden perusteella. Keskiviikkoaamuna kotivesilleen Lahden Mukkulassa palautettu lintu lähti vapauteen siivet kiihkeästi vettä läpsyttäen.

Perhe pelasti viirupöllön kiipelistä – lintu sinnitteli ahtaassa ansassa jopa päiviä

Hiihtolomalla ollut perhe palasi reissusta kotiin, sytytti takkaan tulet ja ihmetteli, kun hormi ei vetänyt. Piipusta löytyi sinne jumiin jäänyt viirupöllö.

Tunnistatko linnut äänistä? Lajeja voi bongata myös siististi sisätiloissa

Hannu Hautalan Kuusamon luontokuvakeskuksessa voi hakea tuntumaa lintuäänien tunnistamiseen.

Suomen ympäristökeskus Lahteen? "Erinomainen tapa hyödyntää puolustusvoimilta vapautuvia tiloja"

Lahdessa elätellään toiveita Suomen ympäristökeskuksen sijoittamisesta kaupunkiin. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen keskusteli asiasta maanantaina Lahden kaupungin edustajien kanssa.

Heinolan lintutarhasta tulossa perhosten paratiisi

Kukat ja perhoset tulevat osaksi Heinolan lintutarhaa. Kukkivien pensaiden odotetaan tuovan Heinolaan lintujen ystävien ja kasviharrastajien lisäksi runsaasti perhosia. Lintutarha haluaa pysyä tulevaisuudessakin maksuttomana nähtävyytenä.

Heinolan lintutarha jälleen lakkautusuhan alla

Tarkastuslautakunta katsoo, että lintutarhan toiminta rasittaa kaupungin taloutta. Mikäli muuta ratkaisua ei löydy, tulisi harkita tarhasta luopumista, toteaa lautakunta.

Silminnäkijä todisti hurjan ajojahdin: Veneilijät ahdistelivat joutsenparia ja tuhosivat pesän

Heinolalaisnainen seurasi kotirannastaan, kuinka veneellä liikkuneet pojat hakkasivat airolla joutsenparin pesän rikki ja lähtivät sitten aikuisten lintujen perään. Ei ole tiedossa, miten lintujen kävi tai oliko pesässä munia. Poliisille eläimiin kohdistuvasta ilkivallasta tulee ilmoituksia silloin tällöin, mutta tutkintaan asti tapaukset päätyvät harvoin.

Mankolan koululla kasvavat chilit ja banaanit

Entisen emäntäkoulun kasvihuone ja lisärakennus olivat käyttämättömänä vielä pari vuotta sitten. Nyt satoa odotetaan muun muassa tomaateista, chilistä ja avokadosta.

Video: Ammutuksi joutunut merikotka toipui – näin sisukas lintu nousee siivilleen

Marraskuussa Heinolan lintutarhalle tuotiin pahoin loukkaantunut ja nälkiintynyt merikotka. Terveystarkastuksessa kävi ilmi, että siivessä oli haulinreikä – lintua oli ammuttu.

Topeliuksen haikeat linnut kuuluvat jouluun

Suosituimpien joululaulujen joukossa ovat asemansa säilyttäneet vuodesta vuoteen Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu. Molemmissa esiintyy lintu, molemmat ovat Zacharias Topeliuksen kirjoittamia ja molemmat ovat alkuperältään ruotsinkielisiä.

Suomen suurin lintuhäkki - naakat valtasivat kulttuurikeskuksen

Tuhannet naakat mekkaloivat aamu- ja iltahämärissä Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Alueen ruosteinen teräshäkki on tarjonnut naakkaparville uuden turvapaikan.

Näin keskusteltiin: Petoviha saa aniharvalta ymmärrystä

Heinolan lintutarhalla hoidetaan haulikolla ammuttua merikotkaa. Tapaus herättää nettikommenteissa suuttumusta ja moni kyseenalaistaa koko metsästyskulttuurin. Kunniansa saa kuulla myös media, jota syytetään petovihan lietsomisesta.

Possunsydämeen piilotetut antibiootit saattavat pelastaa ammutun merikotkan

Heinolan lintutarhalle kiidätettiin siipeen ammuttu ja pahoin nälkiintynyt merikotka. Lintutarhan isäntä Olli Vuori syyttää petovihaa, jonka vuoksi myös rauhoitettuja petolintuja ammutaan surutta.

Mistä petoviha kumpuaa?

Heinolan lintutarhalle tuotiin vastikään siipeen ammuttu merikotka. Lintutarhalla hoidetaan silloin tällöin muutoinkin rauhoitettuja, hauleista osuman saaneita petolintuja. Miksi petolintuja ja -eläimiä vihataan niin paljon, että niitä yritetään tappaa?

Onko tässä venäläinen hybridihaukka?

Heinolan lintutarhalle muutti niin erikoinen haukka, että edes petolintuasiantuntijat eivät tunnista lajia. Linnun jalkojen renkaiden venäjänkielinen teksti viittaa siihen, että haukka on peräisin itänaapurista, mahdollisesti haukkafarmilta.

Sorsapuiston opasteet vievät lintujen maailmaan

Tampereen Sorsapuiston kesälinnut ovat ilahduttaneet kävijöitä jo yli 70 vuoden ajan. Linnut tunnistaa nyt entistä paremmin, sillä häkkien infotaulut on uusittu. Pulu-kesäkioskista kävijä saa mukaan myös paperisen esitteen.

Sorsapuiston lintujen kesä alkaa Tampereella

Tampereen Sorsapuiston lintuihin voi tutustua taas torstaista alkaen. Puiston kesäasukkaista on valmistunut esite, joka paljastaa mm. sen, että kalkkunoita luullaan turhaan kiukkuisiksi.

Vanha pöllö jättää naaraiden huhuilun nuoremmille

Pöllöjen huhuilu on jokavuotinen mysteeri. Huono myyrävuosi voi viedä kovimmat huhuilu- ja pariutumishalut, mutta toisinaan nuoruuden into voittaa nälän.

Kuolevan kyhmyjoutsenen laulu on legendaa

Tarinan mukaan kuoleva joutsen laulaisi kauniimmin kuin koskaan. Vertauskuvallinen tarina on liitetty erityisesti hiljaisiin kyhmyjoutseniin.

Pöllöt kituvat nälissään

Huono myyrätilanteen ja vahvan lumikerroksen yhdistelmä tappaa pöllöjä nälkään. Heinolan lintutarhalla hoidetaan talven kourissa riutuneita lintuja.

Rambo-papukaija paloittelee joulupaketit

Heinolan Lintutarhan asukkaat pääsevät osallistumaan joulun viettoon. Papukaijat saavat joululahjoja muun muassa entisiltä omistajiltaan.

Maakotka kalasumpussa ja muita siivekkäitä

Harva meistä on kyyditellyt joutsenia, haukkoja ja pöllöjä autollaan ja katsonut niitä silmästä silmään. Pirkko Hakala toimii loukkaantuneiden lintujen vapaaehtoisena taksina. Hän myös auttaa lintujen kiinniotossa. Monta siivekästä on naisen käsien kautta päässyt hoitoon ja myöhemmin vapautettu takaisin luontoon.

Heinola ei löydä lintutarhaan matkailuyrittäjää

Kaupunki on käynyt viime vuodesta alkaen tuloksetta neuvotteluja yrittäjävetoisesta matkailutoiminnasta lintutarhan yhteyteen.

Maakotka selviytyi myrkytyksestä vapauteen

Nuori naarasmaakotka vapautettiin Heinolan lintutarhan hoidosta tänään. Kokemattoman saalistajan toivotaan selviytyvän aikuisuutta kohti keväällä talvea paremmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle