Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Susanna Järvinen löysi lähimetsästä koivuvinokkaan, vei sen kotiin ja innostui: ruokasienet kasvavat vaikka jäätelörasiassa ympäri vuoden

Sienien kotikasvattajilla on nettiryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä ja onnistumisia. Verkosta voi tilata myös valmiita kasvatussettejä.

Näin voit viljellä sieniä kotona

Harmaa osterivinokas on hyvä sieni aloittelijalle.

Siilinjärvi sallii kasteluveden käytön vuokrapelloilla osittain

Kasteluvesi on tutkittava Eviran ohjeiden mukaisesti.

Tiistai 14.11.2017 (radio)

Neljä kuntaa perustaa sairaalayhtiön yksityisen Mehiläisen kanssa. Betonirakentamisesta löytyi aika paljon ongelmia. USA:n uusi suurlähettiläs on Robert Frank Pence. Teemu Selänne pääsi jääkiekon Hall of Fame -galleriaan. Kotona voi kasvattaa sieniä.

Herätys: Lapissa ulkoistetaan keskussairaala, kahdeksan tunnin työpäivä 100 vuotta, Ruotsi jalkapallon MM-kisoihin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Mies ei halunnut jättää sieniä yksin kotiin – hurjimmat harrastajat suunnittelevat sienistään jopa lampunvarjostimia

Ihminen. Älä ihmettele, jos läheisesi on siirtynyt yrttien tai chilien kotikasvatuksesta sienten pariin. Itiöitä on nyt ilmassa.

Sienten viljely lisääntyy yhä Rääkkylässä – keskieurooppalaiset herkuttelijat menestystekijä

Siitakesieniä viljelevä pohjoiskarjalainen firma on lisännyt työntekijöitä, ja varautuu tuotannon rajuun kasvuun ensi vuonna.

Kasvata oma ruokasienesi – "periaatteessa samanlaista kuin kukkien kasvatus"

Sienten viljelyssä on lukemattomia mahdollisuuksia, niitä voisi kasvattaa kuka tahansa. Tietämys lajeista ja tekniikoista on kuitenkin alkutekijöissään Suomessa. Sienistä voisi olla lisätuloksi maaseudulle ja apua maailman ruokaongelmiin.

Rääkkyläläinen sieniyritys menestyy Euroopassa: "Lama ehkä auttoi meitä"

Sienialan yritys Polar Shiitake on päässyt kiinni Euroopan markkinoihin. Rääkkyläläisen yrityksen myynti on ollut hyvässä kasvussa alkuvuonna. Noususuunnan arvioidaan löytyneen laman myötä.

Pohjois-Koreasta tuoretta propagandaa: "Kansalaiset, luokaa sosialistinen satumaa"

Pohjois-Koreassa on julkistettu satoja uusia iskulauseita Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Suljettu diktatuuri tunnetaan paitsi kansalaistensa kärsimyksestä, myös läpitunkevasta propagandasta.

Korvasieni on kevään ensimmäinen tulokas

Kohta päästään herkuttelemaan sienillä. Kevään ensimmäisiä sienitulokkaita ovat esimerkiksi korvasienet ja huhtasienet. Yleensä ensimmäiset korvasienet alkavat nousta toukokuun alussa.

Sieniviljelystä uusi elinkeino maaseudulle

Tutkijan mukaan Suomi on sieniviljelyn kehitysmaa. Esimerkiksi Kiina on meitä tuhat vuotta edellä.

Talous on tiukilla Polar Shiitakkeella

Rääkkyläläinen Polar Shiitake odottaa vilkastuvia sienimarkkinoita. Yhtiö on joutunut turvautumaan usein kunnan rahaan. Velkaa on kertynyt ja vuokrien maksukin on ollut toisinaan vaikeaa. Talveksi piristyvän sienikaupan uskotaan tuovan helpotusta epävarmuuteen.

Kantarellit puskevat jo maasta

Runsaat sateet ovat avittaneet kantarellit jo kasvun alkuun. Sienten kasvukausi on pitempi, mitä yleensä luullaan.

Useimmat sienet eivät sovellu viljelyyn

Keski-Suomessa on luovuttu kaupallisesta sieniviljelystä. 80-luvulla elettiin sienten viljelyn buumikautta ja Keski-Suomessakin oli useita sienitiloja. Nyt tilojen koot ovat kasvaneet ja tuotanto on keskittynyt lähinnä Itä- ja Lounais- Suomeen.

Vuoden yrityskummi tulee Kiteeltä

Vuoden yrityskummiksi on valittu kiteeläinen Pentti Holopainen. Holopainen on toiminut pitkään yrityskummina Pohjois-Karjalassa ja kannustanut esimerkillään muita mukaan toimintaan.

Rääkkylä tarjoaa pitkää maksuaikaa

Rääkkylä tarjoaa kymmenen vuoden maksuaikaa velkomalleen Polar Shiitake -yhtiölle. Siitakesieniä kasvattavalle yritykselle on kertynyt vuokrarästejä 185 000 euron edestä.

Rääkkylä hamuaa vuokrasaatavia siitakeyritykseltä

Rääkkylän kunta odottaa edelleen erääntyneitä vuokrasaataviaan siitakesieniä kasvattavalta yritykseltä. Polar Shiitake -osakeyhtiöllä on usealta vuodelta kertyneitä maksamattomia vuokria yhteensä yli 100 000 euroa.

Yrityskummi on yrittäjän henkinen tuki

Rääkkylässä on julkistettu tänään kautta aikain ensimmäinen vuoden yrityskummi ja kummiyritys. Vuoden 2009 yrityskummi on kiteeläinen Pentti Holopainen ja kummiyritys hänen monivuotinen suojattinsa Polar Shiitake, joka viljelee luomusiitakesieniä ja valmistaa niiden kasvualustoja Rääkkylässä.