Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kriisipuhelimet tarjoavat apua läpi juhlapyhien – Auttavia numeroita löytyy myös lapsille ja nuorille

Hätäkeskukseen tulee soittaa ainoastaan kiireellisissä hätätilanteissa.

Vastavalittu Hyvän mielen lähettiläs Jenny Lehtinen: "Ihminen on aina arvokas!"

Mielenterveyden keskusliitto nimitti uuden lähettilään

Jenny Lehtinen on Hyvän mielen lähettiläs 2019

Jenny Lehtinen on myyttejä purkava asennetason vaikuttaja.

Mielenterveysongelmista puhumisen kynnys on madaltunut

Moni julkisuuden henkilö on avoimesti kertonut mielenterveysonglemistaan ja se on osaltaan luonut avoimempaa ilmapiiirä puhua asioista, kertovat mielenterveystyötä Oulun Hyvän mielen talossa tekevä ohjaaja. Tällä viikolla vietetään Mielenterveysviikkoa.

Hyvän mielen talo tarjoaa Oulussa työpajoja ja luentoja Mielenterveysviikon kunniaksi

Mielenterveysviikko on Mielenterveyden keskusliiton järjestämä teemaviikko. Sitä on vietetty jo vuodesta 1974.

Juhani sairastui skitsofreniaan eikä kertonut työkavereilleen – skitsofreenikko voi pärjätä töissä hyvin, mutta moni pelkää työyhteisön asenteita

Seurantatutkimusten mukaan työssä käyvien skitsofreenikkojen määrä on vähentynyt. Sairastunut voi työskennellä vaativissakin tehtävissä, esimerkiksi lääkärinä. Juttu on julkaistu joulukuussa 2017.

"Mielenterveys- ja päihdekuntoutujaa kohdellaan kuin heittopussia" – uusi palveluasunto voi olla ahdistavan kaukana kotiseudulta

Lahtelaisen kuntoutujan koti voi sijaita vaikka Tampereella, Helsingissä tai Espoossa. Hankintalakiin liittyvä kilpailutus ja maakuntauudistus ovat lisäämässä yllätyssijoittelua kautta maan.

Kysely: Mielenterveyden ongelmista ei haluta kertoa työkavereille

Enemmistö uskoo, että mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa arvostukseen töissä tai jopa työpaikan menetyksen. Juttu on julkaistu marraskuussa 2017.

Keskustelu "Hulluista päivistä" tarpeeseen – osa suomalaisista jopa pelkää mielenterveyskuntoutujia

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan mielestä ei ole olemassa vääriä tai oikeita sanoja. Tärkeämpää on vähentää mielenterveyskuntoutujien leimaamista.

Green Party member says Stockmann’s Crazy Days sale trivialises mental health disorders

The member of Rovaniemi's city council asks the Finnish department store chain to stop mocking psychological problems and to rename its sales campaign.

Olavi Sydänmaanlakka: Arki auttaa voittamaan pelon

Elämä jatkuu. Tämä on Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan mielestä tärkein viesti, jonka vanhemmat lapsilleen voivat välittää.

Masennuslääkkeitä seitsemän vuotta syöneeltä äidiltä evättiin terapia – "Lääkäri sanoi, ettei kannata edes yrittää"

THL:n mukaan Suomessa on noin puoli miljoonaa masennuspotilasta, joista vain joka neljäs saa laadukasta hoitoa.

Pieni ele äänestyspaikalla tekee hyvää terveydelle ja järjestöille

Vaalikeräyksessä on mukana 17 vammais- ja terveysjärjestöä, mutta Syöpäjärjestöt puuttuu joukosta.

Masentunut saattaa jäädä ilman henkivakuutusta tai asuntolainaa

Masennusdiagnoosi ja lääkkeet saatetaan jättää hoitamatta, jotta vakuutus saadaan, kertoo Mielenterveyden keskusliitto.

Suosittu nuorten mielenterveys-chat sai lisärahoitusta

Me-säätiö on myöntänyt Suomen Mielenterveysseuralle 779 000 euroa lähes ympärivuorokautisen Sekasin-chatin tuottamiseen ja ylläpitämiseen vuoden 2017 alusta.

Suomessa tarve nuorten 24/7-palvelulle – ahdistus ei katso aikaa tai paikkaa

Nuorista mielenterveyskuntoutujista kertovan Sekasin-sarjan kylkeen toteutettu nuorten chat on yllättänyt yhteydenottojen määrällään mielenterveysjärjestöt.

Turku puolustautuu: Mielenterveyspotilaita ei eristetä enempää kuin muissa sairaaloissa

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeilan mukaan eristyspotilaiden huonoa kohtelua ei olisi pitänyt päästä tapahtumaan. Käytössä on kameravalvonta. Lisäksi kaikki eristykset kirjataan ylös, jotta ne ovat viranomaisten todennettavissa.

Älypuhelinten käyttö vapautui psykiatrisilla osastoilla – seuraus: Holtitonta törsäystä ja muiden potilaiden salakuvausta

Puhelinta ei enää saa takavarikoida psyykkisesti sairaalta potilaalta, kun hän tulee osastohoitoon. Esimerkiksi maniaa sairastaville tämä tuo mahdollisuuden törsätä valtavia summia nettikaupoissa. Jotkut ovat myös kuvanneet muita potilaita salaa ja ladanneet kuvia sosiaaliseen mediaan.

Mielenterveyskuntoutujien kohtelu Kankaanpäässä pöyristyttää: "Asenteellista ja vanhanaikaista"

Kankaanpäässä vastustetaan mielenterveyskuntoutujien asuntojen sijoittamista lähelle lapsiperheiden asuinaluetta. Mielenterveyden keskusliitto pitää kaupunginhallituksen asennetta vanhanaikaisena ja asenteellisena.

Kevään valo viiltää ja paljastaa – "Miksi minä en nauti tästä täysin rinnoin?"

Kevään aurinko ei ole kaikille energian ja ilon lähde. Toisia se vaatii suorittamaan, paljastaa kaiken ikävän ja vetää mielen maahan.

Pajatso kilisi viimeisen kerran – video

RAY:n klassikkopeli Pajatso hyvästeltiin lopullisesti, kun Helsingin keskustassa lyötiin pelin viimeiset lyönnit.

Näin arkkipiispan köyhyysryhmä lobbaa huono-osaisten puolesta

Arkkipiispa Kari Mäkisen koolle kutsuma asiantuntijatyöryhmä vaatii tulevaan hallitusohjelmaan köyhimpien asemaa parantavia linjauksia. Viesti on, että jos tuleva hallitus tekee leikkauksia, ne eivät saa kohdistua köyhimpiin. Köyhyysryhmä on kutsuttu koolle nyt jo kolme kertaa.

Periytyviä mielenterveysongelmia voidaan ehkäistä – Kuopiossa uudenlaista kuntoutusta lapsiperheille

Kuopiossa alkaneella kurssilla yritetään tavoitella erityisesti niitä mielenterveysongelmien kanssa kamppailevia perheitä, jotka ovat pudonneet Kelan palvelujen ulkopuolelle. Perheitä tukemalla voidaan vähentää jopa liki puolella mielenterveysongelmien periytymisen riskiä vanhemmilta lapsille.

Pertti Salovaarasta Hyvän mielen lähettiläs

Raahessa syntynyt radiojuontaja ja ex-kansanedustaja Pertti Salovaara on nimetty Hyvän mielen lähettilääksi. Mielenterveyden keskusliitto antaa nimityksen mielenterveyden hyväksi tehdystä työstä.

Mielenterveyden keskusliitto vetoaa itsemurhien ehkäisyohjelman puolesta

Suomessa itsemurhakuolleisuus on Pohjoismaiden korkein ja korkeampi kuin OECD-maissa keskimäärin, sanoo Mielenterveyden keskusliitto.

Finland commemorates suicide memorial day

Finland hosts candelight vigils on Sunday in memory of those lost to suicide. On average, every day two people take their own lives in Finland, and campaigners say it’s high time for a national suicide prevention strategy.

Tänään muistetaan itsemurhan tehneitä: satoja kynttilätapahtumia ympäri Suomen

Joka vuosi 10 000 – 20 000 suomalaista yrittää itsemurhaa. Joka päivä kaksi ihmistä riistää itseltään hengen.

Asiantuntija: Laman vaikutukset lasten mielenterveyteen kestävät kymmeniä vuosia

Ylen aamu-tv:ssä keskustelleet asiantuntijat näkevät nykyisessä taloustilanteessa jatkumon 90-luvun lamasta. Lama koskee asiantuntijoiden mukaan konkreettisesti lapsiin ja seuraukset näkyvät pitkään.

Kari Tolvanen Oulun vauvasurmista: Läheisillä tärkeä rooli rikosten ehkäisyssä

Läheisten huolenpidon lisäksi saatavilla pitäisi olla myös viranomaisapua, sanoo kansanedustaja ja poliisi Kari Tolvanen.

Kari Tolvanen Mielenterveyden keskusliiton johtoon

Tolvanen seuraa tehtävässä Pekka Sauria, joka toimi tehtävässä vuodesta 2005.

Mental health reforms draw criticism

Proposed reforms to mental health legislation, where outsourced doctors and private health care providers are given powers previously reserved for public authorities, have come under strong criticism. Among those opposing the reforms are the Finnish Central Association for Mental Health, The Finnish Association for Mental Health, and many doctors in the field.

Hallitusta kurmotetaan kovakouraisesti: Markkinavetoinen uudistus mielenterveyspotilaille

Arvostelijat suomivat rajusti mielenterveyslakiesitystä. Mielenterveyden keskusliitto, Suomen mielenterveysseura sekä osa kenttätyötä tekeviä lääkäreitä sanovat hallituksen avaavan tietä yksityislääkäriyrityksille ja asettavan potilaan perusoikeudet vaaraan pakkohoitopykälillään. Lakiesitys luovuttaa vuokralääkäreille viranomaisen julkista valtaa.

Mielenterveysbarometri: Miehet ja nuoret karsastavat kuntoutujia

Yhä useampaa suomalaista ei haittaa naapurissa asuva mielenterveyskuntoutuja. Väestöryhmien välillä on kuitenkin selviä eroja.

Masennummeko liian helposti?

Yli 444 000 suomalaista syö masennuslääkkeistä. Mikä meitä riivaa, kun luvut ovat viime vuosina vain jatkaneet kasvuaan ja sairaus vie nuoria eläkkeelle? Voiko masennus olla elimistön merkki siitä, että pitäisi hidastaa?

Sharp increase in children's mental health problems

Finland's social security institution Kela supported the treatment of more than 15,000 children for mental and behavioural disorders last year. The number of beneficiaries has seen a steep upturn in the last decade, with children from wealthy backgrounds also showing mental problems.

Miltä tuntuu tulla hulluksi?

Läheiset huomaavat sen todellisuudentajun pettämisen, mutta ihmisen itsensä mielesta kaikki muut ovat väärässä.

Mielenterveysjärjestöt napit vastakkain terapiatuista – "Tämä tuli täysin puun takaa"

Mielenterveyden keskusliitto ja Psykologiliitto ovat pöyristyneitä ajatuksesta romuttaa Kelan psykoterapiatukijärjestelmä. Mielenterveysseuran kehitysjohtajan mukaan nykysysteemi on epätasa-arvoinen ja terapiapalvelut pitäisi siirtää kunnille.

Higher recompense sought for depression treatment costs

Depression has become the most common cause of disability pension in Finland, but funding for treatment has remained at early-1990s levels. The mental health association warns that many are not getting the help they need because of prohibitive fees.

Skitsofreenikkoa ei pidä pelätä

Poliisi, joukko terveydenhoidon ammattilaisia ja muutama median edustaja sai perjantaina harvinaisen tilaisuuden asettua hetkeksi skitsofreenikon todellisuuteen, kun Finlandia-talon taakse parkkeerasi taudin oireita simuloiva rekka. Mielenterveysalan tapahtumassa paitsi koulutettiin viranomaisia niin juurittiin sairauteen liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja.

Hullujen veri huippu-urheilijoiden suoneen

Suomen ensimmäinen maastohiihtäjien veritankkauskohu saanee jatkoa Sinivalkoinen valhe -dokumentissa. Iisalmen Koljonvirran sairaalassa verta hankittiin mielenterveyspotilaiden nimissä, mutta veren saivat huippu-urheilijat.

Sauri vaatii kovempia panoksia taistelussa masennusta vastaan

Mielenterveysliiton keskuslliiton puheenjohtajan Pekka Saurin mukaan masennus on noussut lyhyessä ajassa suomalaiseksi kansantaudiksi ja yleisimmäksi perusteeksi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Väkivaltarikosten tutkintaa halutaan tehostaa

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta haluaa vakaville väkivaltarikoksille oman, pysyvän tutkintalautakunnan. Tänään kokoontunut neuvottelukunta järkyttyi Pomarkun perhesurmaepäilystä.

Sauri: Poliitikkojen puheet masentavat kansalaisia

Suomen Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Saurin mukaan poliitikkojen puheet lisäävät kansalaisten mielenterveysongelmia. Saurin mukaan politiikan päämääränä pitäisi olla kansalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen.

Mielenterveysongelmat voivat estää vakuutuksen saannin

Mielenterveysongelmat voivat estää hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutuksen saamisen, ilmenee Mielenterveyden keskusliiton barometrista. Myös pankit ovat hylänneet lainaturvahakemuksia mielenterveysongelmiin vedoten.

Finland 'downplays' suicide figures

The chair of the Finnish Central Association for Mental Health, Pekka Sauri, believes that Finland’s world-leading suicide rate has been downplayed.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle