Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pulkkakelit ovat kerrankin parhaimmillaan laskiaisena – Alex Janssonin hurja lasku: "Kelkka toimii hyvin, vaikka vähän meni rikki"

Ystävänpäivää ja laskiaissunnuntaita vietettiin eri puolilla maata aurinkoisessa pakkassäässä.

Koronaepidemia kasvattaa ruokakauppojen myyntiä – Jauhelihan ja hernekeiton myynti kasvaa, mutta tulppaanit ja meikit jäävät hyllyyn

Epidemian alussa koettu ostoryntäys lisäsi ruokakauppojen myyntiä jopa 60-70 prosenttia. Suomalaiset ostavat entistä enemmän mm. jauhelihaa, hernekeittoa ja leivontatarvikkeita.

Satellite photos show blue-green algae blooming in blistering heat

Levels of harmful cyanobacteria can fluctuate rapidly in hot weather.

Makuelämyksiä leipäjonosta? Innokas kotikokki opetteli tekemään jämistä monipuolisia annoksia

Työttömyys ajoi Markku Karjalaisen leipäjonoon. Rajallisista aineksista kokkaaminen on pakottanut kotikokin luovaksi.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Kajaanin asunnottomien yö oli menestys

Kosteasta säästä huolimatta paikalle saapui noin 120 henkilöä.

Asunnottomien määrää on Kajaanissa vaikea arvioida

Ympäri Suomen järjestetään keskiviikkona tapahtumia asunnottomille. Kajaanissa tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Tyrnävällä Nälkäpäivä-keräykseen houkutellaan osallistujia hernekeiton avulla

Nälkäpäivä-keräyksia järjestetään ympäri Suomen.

Minna Canhin patsaalle puettiin punainen liivi Jyväskylässä – Nälkäpäiväkeräys alkoi

Liki 30 vuotta järjestetty SPR:n Nälkäpäivä keräys toteutetaan jälleen loppuviikon aikana. Ensimmäinen keräys järjestettiin vuonna 1980.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla

Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Watch: Finland gears up for sledding and buns on Shrove Tuesday

Shrove Tuesday is marked in Finland by hearty bowls of pea soup, cream-filled buns known as laskiaispulla — and a sledding bonanza on hills nationwide.

Sukevan Sulttaani yllättyi kutsusta Linnan juhliin – "Hernekeitto kerkesi kylmetä ennen kuin siitä pökkyrästä selvittiin"

Mika Hujanen sai salibandypiireissä pilkkanimen Sukevan Sulttaani. Tänä vuonna presidentti Sauli Niinistö kutsui hänet Linnan juhliin, sillä Sukevan Sulttaanin valtakunnan hyväntekeväisyystempausten ilo on levinnyt jo Savon rajojen ulkopuolelle.

MM-kisojen avajaiset kokoavat hiihtokansan Lahden torille

Jättikuoro ja perinteinen ilotulitus ovat mukana Lahti2017-avajaisissa helmikuussa.

Nälkäpäiväkeräys saa yhä vapaaehtoiset kerääjät liikkeelle Lapissa

Torstaina alkaneessa nälkäpäiväkeräyksessä on Lapissa yksittäisten kerääjien lisäksi mukana muun muassa koululaisia ja turvapaikanhakijoita.

Nälkäpäivän keräys varautuu tulevaan

Nälkäpäivän keräys on alkanut tänään. Jyväskylässä keräys toteutetaan hernekeittoa myymällä ja lipaskeräyksenä.

Kajaanin suurinvestointi harjakorkeudessa: "Ei paremmin elämässä voi mennä"

Kajaanissa Lehtikankaan monitoimitalo on nyt harjakorkeudessa. Vuoden kuluttua valmistuvaa kolmikerroksista taloa tulee käyttämään parhaimpina päivinä yli tuhat ihmistä.

Lappajärven vastaanottokeskuksessa jäähyväisten aika – henkilökunta suree ihmisten kohtaloita

Maahanmuuttovirasto sulkee syksyn mittaan useita viime vuonna perustettuja vastaanottokeskuksia. Elokuun lopussa päättyy Lappajärven Kivitipun tarina vastaanottokeskuksena. Entisessä kylpylähotellissa on ollut 240 turvapaikanhakijaa, kaikki perheitä. Nyt on jäähyväisten aika.

Kriisikunta Vimpeli juhli lihaisalla hernerokalla - pääministerillekin maistui

150-vuotiaan Vimpelin syntymäpäiväjuhla vietettiin koleassa tihkusateessa. Juhlaruoaksi valittu hernerokka houkutteli kuitenkin väkea jonoksi asti. Rokassa riitti myös sattumia, vaikka itse keittämisestä uhkasikin tulla murheenkryyni.

Näin eksoottiset ruoat maistuvat suomalaisille – katso reaktiot videolta

Maahanmuuttajat ovat jo pitkään uudistaneet suomalaista ruokakulttuuria. Nyt kysymys kuuluu, millainen on Suomen ruokakulttuurin tulevaisuus.

Miksi Rainbow Cola on eri tavaraa pullossa ja tölkissä?

Eroa ainesosissa, säilyvyydessä - ja maussa.

Ravintoneuvojan painajainen: Perheen ainoat kasvikset suolakurkku ja ketsuppi

Hyvään ruokavalioon kuuluu paljon kasvikunnan tuotteita. Myös halvalla voi syödä, jos tietää mitä ostaa. Pitää osata myös laittaa ruokaa.

Konkarikitaristi Jukka Syrenius: "Hernekeittoa voi lämmittää, avioliittoa tai musiikkia ei"

Suomalaiseen progressiiviseen rockiin lähtemättömän jälkensä jättäneen Elonkorjuu -bändin perustaja Jukka Syrenius juhlistaa 50-vuotista uraansa. Kitaristi suhtautuu nihkeästi vanhojen hittien soittamiseen. Hänen mielestään musiikin pitää aina olla tuoretta.

Ruokaohjelmaa tekevä Ville Haapasalo: Marketkulttuuri ei toimi – ruuan arvostus pitää saada Suomessa kunniaan

Näyttelijä Ville Haapasalo on kokenut ikimuistoisia makuelämyksiä maailmalla. Parhaalta ruoka maistuu silti oman perheen kanssa, itse tehtynä.

Armeijassa syödään salaa – sotataitoja opetellaan myös pakin kanssa

Ruokailu ei ole armeijassa vain ruuan tankkaamista. Maastoruokailun yhteydessä alokkaat opetetaan syömään sodan oloissa ja kelissä kuin kelissä. Annoksista poistetaan jäätymiselle herkät kasvikset ja vihannekset, mutta ruoka-annoksen määrää suurennetaan.

Marskin ryyppyjä, hernekeittoa ja yhteislaulua: Herrat valmistautuvat metsässä jouluun

Savolainen herraseurue on ottanut joulua vastaan keskellä metsää jo 34 vuoden ajan. Kenraalin ja piispan lisäksi joukkoon kuuluu toimitusjohtajia, neuvoksia ja professoreita.

Hurstin ilmainen hernerokka maistui sadoille Helsingissä

Sateesta ja voimakkaasta tuulesta huolimatta sadat suomalaiset jonottivat ilmaista ruokaa Heikki Hurstin Itsenäisyyspäiväjuhlassa Hakaniemien torilla Helsingissä.

"Tämä rokka on poikaa" – Teuvon soppatykki kuumana viimeistä kertaa

Teuvo Tuppurainen on ollut 24 vuotta soppatykin kauhan varressa. Tänä vuonna hän kauhoo kahden euron hernekeittoa viimeistä kertaa, sillä ensi vuonna hänen 70-vuotispäivänsä osuu yksiin Nenäpäivän kanssa.

Moni kuksa on pilattu viinalla – kuksantekijä suosittelee "kahvirasvaa ja paskaisia käsiä"

Puinen kuksa on helppo pilata, mutta oikein käsiteltynä se kestää vuosikaudet. Neuvo uuden kuksan täyttämisestä viinalla on kuksantekijän mukaan "vanhaa höpinää".

Maahanmuuttajat ja kantaväestö kohtasivat hernekeiton äärellä

Kajaanin Nuorkauppakamari järjesti maahanmuuttajille ja kantaväestölle yhteisen kohtaamistapahtuman. Tapahtumalla haluttiin tutustuttaa ihmisiä toisiinsa ja ennenkaikkea saada myös uudet turvapaikanhakijat liikkeelle.

Itse kehitelty kasvisruoka maistuu lukiolaiselle – kauhanvarressa myös elintarvikeprofessori

Eurajoen lukion kakkosluokkalaiset pääsevät suunnittelemaan koululleen nimikkoruuan. Apuna on Turun yliopiston asiantuntijatiimi.

EU:n ruoka-apu alkaa taas kulkea

Lähes kaksi vuotta katkolla ollutta EU:n ruoka-apua aletaan taas jakaa. Jyväskylässä ruokaa jakaa ainakin Katulähetyksen Ruokapankki, joka takavuosina on ollut Suomen suurin ruoka-avun jakaja.

"Miten hoitajien palkanleikkaus lisää ulkomaanvientiä ?"

Sadesää verotti Rovaniemen mielenilmausta. Hernekeittoa tarjoilleet hoitajat saivat ohikulkijoiden sympatiat.

Tuhatkunta kerääntyi mielenilmaukseen Oulussa kaatosateesta huolimatta

Rankasta sateesta huolimatta palkansaajien mielenilmaus Oulussa täytti puoliltapäivin Rotuaarin aukion. Palkansaajajärjestöjen mielenilmaukseen osallistuneet yhtyivät pontevasti "Ei leikkauksille" -yhteishuutoihin.

Kysely: Maksalaatikko on suomalaisten lempieines – myös valmis hernekeitto maistuu

Suomalaisten suosikkivalmisruoka on Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan maksalaatikko. Toiseksi parhaana pidetty valmis hernekeitto uppoaa erityisesti vanhempien ikäluokkien suihin.

Harvinaisen raju leväkukinta värjäsi järven hernekeitoksi

Harvinaisen runsas leväkukinta on muuttanut Suuri-Onkamon vedenpinnan vihreäksi sopaksi Pohjois-Karjalassa. Rääkkylän ja Tohmajärven rajalla sijaitsevassa matalassa järvessä on esiintynyt sinilevää aiemminkin, mutta tällä kertaa kukinta on harvinaisen paha.

Kebab on noussut varuskuntien ruokalistalle, mutta hernekeittoa se ei syrjäytä

Varusmiehet arvostavat makaronilaatikkoa ja uunimakkaraa kausikeittiöhienouksia korkeammalle. Vaikka uusia makuja kokeillaan ja testataan, niitä nousee varsin hitaasti kahdesti vuodessa uusiutuvalle ruokalistalle.

40 kiloa lihapullapastaa raviohjastajille – St. Michel -raveissa muonitetaan huolella

St. Michel -ravit on Mikkelin vuoden suurin yleisötapahtuma, jonne saapuu noin 25 000 henkeä. Kävijät kehuvat leppoisaa tunnelmaa, maukasta hernekeittoa ja hyvää kahvia. Muonitus sujuu, kun sen eteen jaksetaan ponnistella.

Sananen – Tapoja poistua

Meidän kaikkien on joskus poistuttava tästä elämän kesäteatterista, sen näyttämöltä. Hautausyrittäjän mielestä kuolema on luonnollinen tapa poistua. Muitakin on, vielä paljon kivuliaampia.

Hernekeittotorstai on uskonnollinen perinne: "Kelpaa kirkkoon kuulumattomillekin"

Hernekeittoa on syöty jo keskiajalla. Perjantai oli katolisen uskonnon mukaan paastopäivä, joten torstaisin syötiin tukevaa ja ravitsevaa ruokaa. Hernekeittotorstai onkin tutkija Merja Sillanpään mukaan uskonnollinen perinne.

Tulkki mukana lääkärissä ja pankissa – omainen tulkitsee usein puhevammaista väärin

Moni puhevammainen joutuu turvautumaan ulkopuoliseen apuun saadakseen viestinsä menemään perille. Ongelmaksi muodostuu usein – ironista kyllä – auttamishaluinen lähipiiri, joka pikemminkin tulkitsee, kuin tulkkaa avuntarvitsijan viestit.

Tonkkatorstaina tarjolla soppaa hyväntekeväisyyteen

Oulunsalon seurakunta aloitti torstaina tonkkatorstaiperinteen ihka uudella soppatykillä. 150 litran keittimellä tehdään keittoa myytäväksi. Tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen.

Parasta ovat pinaattilätyt ja hernekeitto – kouluruokalassa saa santsata

Kun lumijokisten koululaisten suosikkiruokaa kysyy, yksi on ylitse muiden: pinaattilätyt. Myös hernekeitto saa pisteitä. Lumijoen koulu on saanut tunnustusta hyvästä ruoastaan.

Partiolaisten taidoilla sinihomejuustostakin tulee hyvää eräevästä

Vaeltaminen vaatii kunnon eväät, että jaksaa. Partiolaiset taitavat vaeltamisen jalon taidon ja eräeväiden niksit. Hämeenlinnassa Syöksynsuun leirikeskuksessa opetellaan viikonlopun ajan erilaisia erätaitoja. Eräeväät syntyvät kuivaamalla.

Eurot tiukalla, mutta santsata saa:" Kouluruoka ei ole koskaan loppunut kesken"

Harjavallan ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Mervi Takala ei muista tilannetta, jossa kouluruoka olisi loppunut kesken. Jos näin on uhannut käydä, on ruokaa nopeasti tehty lisää.

Tami jyrähti: Liikkumattomuus on kansallinen katastrofi

Suomalaisten kehnoa lihaskuntoa taustoitettiin A-studiossa. Katso A-studion keskustelu kuvaa klikkaamalla!

Maksa ei maistunut varusmiehille: "Vedettiin saman tien pois listalta"

Varuskuntien ruokalistoja päivitetään palautteen perusteella. Hernekeiton rinnalla suosikkeja ovat pasta- ja riistaruuat. Sen sijaan maksa ei varusmiehille kelpaa.

Joulupadat kadulle tänään - hetkellinen talousahdinko syynä monen avuntarpeeseen

Pelastusarmeijan Joulupadat ovat kuuluneet suomalaiseen jouluun jo yli sata vuotta. Majuri Ilkka Nummelalle tämä joulu on noin neljäskymmenes Joulupadalla. Joku kertoo osallistuvansa keräykseen aina, koska on itse tullut joskus autetuksi, toinen taas siirtää antamisen perinnettä lapsilleen. Aina on Joulupadalla käyttäydytty hyvin, Nummela muistaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle