Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Talvivaaran kipsisakka-allas vuotaa marraskuussa 2012.

Kun Talvivaaran altaan pohja puhkesi 10 vuotta sitten, monen ihmisen elämä muuttui painajaiseksi – media loi kuvan katastrofista, jota ei ollut

Euroopan suurin nikkeliesiintymä on Sotkamossa, jossa Talvivaaran kaivos aloitti toimintansa 2008. Neljä vuotta myöhemmin sen kipsisakka-allas oli otsikoissa ulkomaillakin, kun media eli uutisaaltoa ja paljastushuumaa.

Terrafamen kaivoksen liput liehuvat.

Isot kainuulaiset yritykset eivät ole siirtymässä yösähköön: esimerkiksi Terrafame on suojannut sähkönhintaa

Terrafame selvittää parhaillaan, missä määrin sähkönkulutusta olisi edelleen mahdollista alentaa turvallisuus ja tuotantotavoitteet huomioiden. 

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Terrafamen ympäristöluvasta seitsemän valitusta: Terrafame vaatii vakuuksia alemmaksi, Luonnonsuojeluliitto koko luvan perumista

Terrafame sanoo olevansa "pääsääntöisesti tyytyväinen" lupaan. Luonnonsuojelupiiri puolestaan katsoo, että toiminnan riskit ovat liian suuret koko luvan myöntämiselle.

Jussi Lähde, Cobalt 66:n viestintähenkilö varjoisassa metsässä, puhumassa toimittajalle.

Lupaprosessien hitaus ei huoleta Latitude 66 Cobalt -malminetsintäyhtiötä – johtaja: "On oltava aikaisin selvillä, mitkä kriteerit täytyy täyttää"

Asioille on hyvä varata Latitude 66 Cobaltin mukaan aikaa perusteelliseen selvittämiseen, mutta ympäristöluvan vaatimusten pitää olla selkeitä, jotta teollisiin investointeihin saadaan pääomia.

Terrafamen kaivoksen liput liehuvat.

Terrafame käänsi tuloksensa voitolliseksi – akkukemikaalitehdas tuottaa jo nyt merkittävästi liikevaihtoa

Sotkamon akkukemikaalitehtaan ylösajo on hyvässä vauhdissa, ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla se tuotti jo 39 prosenttia yhtiön koko liikevaihdosta.

Terrafamen kaivoksen liput liehuvat.

Terrafamen ympäristöluvan käsittelyaika saa kritiikkiä, avin mukaan Terrafame on kokonaisuutena ääripään poikkeus

Terrafamen ympäristöluvan käsittely kesti noin viisi vuotta, mikä on kestämättömän pitkä aika, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Analyysi: Talvivaaran jatkajalla Terrafamella on mahdollisuudet suuriin tuottoihin – uhkia ja ympäristöriskejä kuitenkin riittää, kertoo tuore lupa

Terrafame sai vuosia odottamansa ympäristöluvan määräaikaisena, vaikka se haki pysyvää lupaa. Määräaikaisuus osoittaa, että yhtiöön liittyy yhä monia epävarmuuksia, kirjoittaa taloustoimittaja Petteri Lindholm.

Lama Kourdi ja Aladdin Delli ovat vuoden pakolaiset

Maanantai 20.6.2022 (radio)

Vihapuhe ja häirintä. Terrafame. Juhannuksen liikenne. Vuoden pakolaisnainen ja vuoden pakolaismies. Sääennuste.

Kaivosalue pääsy kielletty kyltti.

Suomen luonnonsuojeluliitto aikoo valittaa Terrafamen uudesta ympäristöluvasta

Luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Johan Heinon mukaan Terrafamen esimerkin tulisi avata silmät kestävyysvajeelle, joka kaivosten sääntelyssä vallitsee Suomessa.

Suomen Malmijalostus Oyn toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja: Terrafamen uudella ympäristöluvalla on iso merkitys, määräaikaisuus yllätti

Suomen Malminjalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo, että Terrafamen saama uusi ympäristölupa mahdollistaa kaivostoiminnan laajentamisen ja pitkäjänteisen toiminnan Sotkamossa.

Kolmisoppijärven ranta.

Terrafame hakee lupaa padota Kolmisoppi-järvi avolouhosta varten – yhtiön mukaan laajennus on olennaista akkukemikaalien tuotannolle

Kolmisoppi-järven alla on suuri malmiesiintymä, jonka hyödyntämiseksi järvestä osa pitää kuivattaa padolla. Malmia riittäisi hyödynnettäväksi useiden vuosikymmenten ajaksi.

Työkoneet ajavat Terrafamen louhoksella

Kainuun ely-keskus: Terrafamen uusi ympäristölupa vaatii perehtymistä

Vastuualuejohtaja Sari Myllyoja arvioi, että julkisessa keskustelussa huomio tulee kiinnittymään edelleen eniten Terrafamen vesistövaikutuksiin.

Aurinko nouseee Terrafamen kaivosalueella.

Monimetalliyhtiö Terrafame sai kauan odotetun uuden ympäristöluvan – louhinta kasvaa ja myös päästöt voivat lisääntyä

Terrafame on toiminut Sotkamossa tähän asti määräaikaisen ympäristöluvan varassa. Lupa annettiin nytkin vain määräaikaisena, koska toiminta muuttuu ja menetelmät kehittyvät.

Yellowcake. Uranpulver.

Uraanin louhinnan vastustus on ääntään vähäisempää

Tuoreen väitöskirjan mukaan myötä- ja vastamieliset ajatukset uraanin louhinnasta Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa ovat suurin piirtein tasan.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Uuten kaivoslakiin suunnitelluilla muutoksilla ei ole suoraa vaikutusta Sotkamoon: kaivosveron lakiluonnos kiinnostaa kunnanjohtajaa

Yksi lakiesityksen keskeisiä muutoksia on se, että jatkossa kaivostoiminta edellyttäisi kunnan hyväksymää yleis- tai asemakaavaa, kun tähän asti kaivosten maankäytöstä on päätetty maakuntakaavassa.

Telkkälän kaivos Taipalsaarella, louhosta

Raaka-ainepula valtaa maailmaa, ja se voisi olla Suomelle jättipotti – kaivosten vastustus ja kankeat lupaprosessit vaikeuttavat mineraalien käyttöä

Suomessa on paljon keskeisiä raaka-aineita ja niitä jalostavaa teollisuutta. Uusien kaivosten ja tuotantolaitosten perustamista vaikeuttaa kuitenkin kankea lupakäytäntö. Myös kaivoksia vastustetaan yhä enemmän.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakentamista

Terrafamen akkukemikaalien tuotannon ylösajo jatkuu – sähköautojen suosion raju kasvu auttaa yhtiötä

Sotkamossa toimiva Terrafame yli 2,5-kertaisti akkukemikaalien liikevaihdon vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna viime vuoden viimeiseen kvartaaliin. Yhtiön käyttökate nousi lähes 28 miljoonaa euroa positiiviseksi.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakennustyömaa.

Terrafamen viime vuoden liiketulos oli 95 miljoonaa euroa tappiollinen

Yhtiö odottaa, että aluehallintovirasto määrää sille uudessa ympäristöluvassa aiempaa paljon suuremman ympäristövakuussumman, eli rahan, joka pitää varata kaivoksen sulkemisen kuluihin.

Terrafamen kastelualtaan aidantolppa.

Terrafame irtisanoo 42 työntekijää – YT-neuvottelut eivät koskeneet akkukemikaalitehtaan henkilöstöä

Metallikaivosta ja akkukemikaalitehdasta Sotkamossa pyörittävä valtionyhtiö Terrafame irtisanoo yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena 42 työntekijää. 

Kuorma-auto ajaa kastelualtaan ohitse Terrafamen kaivoksella.

Kainuun ELY-keskus: Terrafamen on huolehdittava, että taimen pystyy kutemaan Tuhkajoessa

Kaivosyhtiö Terrafame haluaa kuivattaa puolet Kolmisoppi-järvestä ja rakentaa tilalle louhoksen. Kainuun ELY-keskus on antanut hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista oman päätelmänsä.

Terrafamen kastelualtaan aidantolppa.

Terrafamen kaivoksella Sotkamossa on parannettavaa työturvallisuus- ja energiatehokkuustekijöissä

Sotkamon kaivoksen työterveys- ja turvallisuus luokitellaan B-tasolle, mikä on nyt mukana olleista kaivoksesta huonoin arvio. Terrafamen energia- ja päästöluokitus on arvioinnin alimmalla eli C-tasolla.

Terrafamen pimääriliuotusalue.

Terrafame aloittaa YT-neuvottelut – tavoitteena 10 miljoonan euron vuosisäästöt

Sotkamossa toimiva valtionyhtiö Terrafame arvioi alustavaksi työvoiman vähennystarpeeksi enintään 75 henkilötyövuotta.

Haminan akkumateriaalitehdas vaatii meren

Kotkaan ja Haminaan suunnitellut akkumateriaalitehtaat tarvitsevat vielä ympäristöluvat – kysyimme, millaista haittaa tehtaista voisi olla

Suomen Malmijalostus aikoo hakea ympäristöluvat kahdelle akkumateriaalitehtaalle Kymenlaaksossa. Yhtiö kertoo jättävänsä hakemukset ensi vuonna. Kysyimme ympäristöviranomaiselta, millaisia ympäristöriskejä tehtaat aiheuttaisivat.

En elbil laddas.

Kotkan akkumateriaalitehdas on saanut kansainvälisen kumppanin – mukaan tulee kiinalainen pörssiyhtiö

Kotkan Keltakallioon suunnitellun Suomen Malmijalostus Oy:n akkumateriaalitehtaan kumppani on julkistettu. Se on kiinalainen Beijing Easpring Material Technology.

Hotelli Scandic Hamburger Börs Turussa.

Tiistai 2.11.2021 (tv)

Ilmastokokous. Terrafame. Hamburger Börs hotelli, Sääennuste.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Järvi pois, tilalle avolouhos, lopuksi vesi takaisin: Terrafame haluaa laajentaa kaivostaan – luonnonsuojeluliitto: Edessä "tuhatvuotinen ongelma"

Järven tilalle tehtävä uusi louhos toisi Terrafamen kaivokselle kymmeniä vuosia jatkoaikaa. Luonnonsuojeluliiton mukaan uhkana ovat louhimisesta jäävät sadat miljoonat tonnit kaivannaisjätettä.

Terrafame on antanut porttikieltoja yrityksille, joiden työturvallisuus ei ole kunnossa

Terrafame antaa porttikiellon yrityksille, joilla on ongelmia noudattaa työturvallisuutta tehdasalueella – kumppaniyritykset joutuvat erikoistarkkailuun

Terrafamen omien työntekijöiden työtapaturmien määrät ovat laskeneet, mutta kumppaniyritysten työturvallisuus ei ole toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mielestä riittävällä tasolla. Kumppaniyritykset voivat saada tehdasalueelle jopa pääsykiellon.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan seinusta jolla keltakaiteisia portaikkoja.

Kainuun kauppakamariosaston Vuoden Teko -palkinto Terrafamelle

Terrafamen palkinnon pääperusteita ovat merkittävä positiivinen vaikutus alueen talouteen, työllistävä vaikutus sekä vastuullinen toiminta Kainuun talousalueen elinvoiman ja vetovoimaisuuden lisäämiseksi.

Kuusilammen avolouhos Terrafame Oy:n monimetallikaivoksella Sotkamossa 3. lokakuuta 2018.

Renault ja Terrafame aloittavat akkumateriaaleja koskevan yhteistyön

Terrafamen on määrä toimittaa Renaultin sähköautoihin nikkelisulfaattia Sotkamosta. Yhtiöiden mukaan suora kumppanuus johtavan autovalmistajan sekä materiaalitoimittajan välillä on koko akkumateriaalien arvoketjua mullistava toimintatapa.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan paineliotuksen rakennus.

KAO: Terrafamesta vuoden 2021 oppisopimustyönantaja

Terrafame Oy on kouluttanut seitsemän vuoden aikana yli 230 henkilöä oppisopimuksen kautta. Esityksen teki Kainuun ammattiopisto.

Talvivaaran kipsisakka-allas vuotaa marraskuussa 2012.

Muistatko Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingot? Korvauksia aletaan nyt vuosien jälkeen ratkoa, mutta moni on jo luovuttanut – tästä on kyse

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista vaadittiin aikoinaan miljoonakorvauksia, nyt suurin osa korvauksien hakijoista on luovuttanut ja korvausvaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon.

Tiet risteilevät kaivoksen pohjalla.

Kaivosveroa peritään parin vuoden päästä – valmistelu on vielä aloituskuopan tekoa vailla

Hallituksen päättämästä kaivosverosta tiedetään, että sen pitäisi tuottaa noin 25 miljoonaa euroa. Paljon muuta ei vielä tiedetäkään. Ei edes sitä, koskeeko se vain maan kymmentä metallikaivosta vai kaikkia muitakin kaivoksia. 

Pieni varalämpövoimala. Edessä niittyä, voimalan ympärillä metsää.

Onko kuusi kuukautta ehdollista kova tuomio ympäristörikoksesta? Heinolan öljyvuodosta syytetty johtaja sai saman rangaistuksen kuin Talvivaara-pomo

Käräjäoikeus tuomitsi maanantaina lämpöyhtiön yhteisösakkoihin ja siellä työskentelevän johtajan ehdolliseen vankeuteen Heinolassa tapahtuneen vakavan öljyvuodon takia. Yhtä laajoja tapauksia päätyy käräjille hyvin harvoin, eikä ankaria tuomioita anneta usein.

Vesi pärskyy kivilaiturille järven rannalla.

Kalatalouskeskus haluaa selvityttää Nuasjärven kalan maineen niin, että ihmiset sen uskovat – hakee apua kansanedustajilta

Nuasjärven kalan syömäkelpoisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi. Kalan maine pilattiin Kainuun kalatalouskeskuksen mukaan aiheetta jo Talvivaaran, nykyisen Terrafamen kaivoksen alkuaikoina.

Kalhygge med stora stenar.

Vaasassa järjestetään torstaina tiedotustilaisuus GigaVaasa-alueesta sekä yhteistyökuvioista – mukana myös mahdollisesti uusi toimija

GigaVaasa-alueesta on vireillä uusi aiesopimus, josta torstaina tiedottaa lisää Vaasan kaupunki sekä Suomen Malmijalostus. Lisäksi mukana on toistaiseksi nimeämätön taho. Yle Pohjanmaa lähettää tilaisuuden suorana verkossa.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakennustyömaa.

Terrafamen tappio syveni keväällä – yhtiön mukaan uusi akkukemikaalitehdas valmistui juuri sopivaan aikaan

Terrafame aloitti uuden akkukemikaalitehtaan ylösajon viime kuussa ja ensimmäiset asiakastoimituksen käynnistyvät vielä tässä kuussa. Yhtiön mukaan sähköautojen akkujen kysynnän odotetaan kasvavan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Terrafamella vaarallisen aineen onnettomuus – ammoniakkivettä päätyi varoaltaaseen

Sotkamossa toimivan kaivosyhtiö Terrafamen vesilaitoksella tapahtui vaarallisen aineen onnettomuus torstaina iltapäivällä. Kainuun pelastuslaitoksen mukaan kukaan ei ollut hengenvaarassa.

Kaivosalue pääsy kielletty kyltti.

Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut kaksi Terrafamen ympäristövaikutusten arviointiselostusta

Toinen YVA-selostuksista koskee Kolmisopen esiintymän hyödyntämistä ja kaivospiirin laajentamista, toinen kaivosalueella olevien vanhojen sakkojen loppusijoittamista. Molemmista järjestetään elokuussa yleisötilaisuudet.

Kaivosalue pääsy kielletty kyltti.

Luonnonsuojeluliitto aikoo kannella Euroopan komissioon kaivosjätteistä: esimerkkinä liitto käyttää Terrafamea

Järjestöjen mielestä Terrafamen jätteiden uraanin vaikutuksia ei ole asianmukaisesti huomioitu kaivoksen luvissa. Luonnonsuojeluliitto aikoo kysyä Euroopan komissiolta, onko kaivannaisjätedirektiivin toimeenpano Suomessa kunnossa.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevan jutun käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta 2018.

Syyttäjä ei viekään hovioikeuteen Pekka Perän sisäpiiririkosjuttua – käräjäoikeus kaatoi vuosi sitten syytteet

Syyttäjä oli valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen, mutta perui valituksensa. Pekka Perää ja kahta muuta Talvivaaran johtoon kuulunutta henkilöä syytettiin törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä käräjäoikeudessa. Syytteet hylättiin vuosi sitten.

Terrafamen portit

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös sinetöi Terrafamen uraaniluvan – uraanilaitos tarvitsee vielä investointeja

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksensä Sotkamossa sijaitsevan Terrafame Oy:n uraaniluvasta. Sen mukaan valtioneuvoston helmikuussa 2020 Terrafamelle myöntämä uraanilupa on nyt voimassa.

Terrafamen portit

Terrafamen kaivos toimii vieläkin Talvivaaran ympäristöluvalla – ja nyt uuden luvan ratkaisu siirtyy jälleen

Terrafamen ympäristölupaa on käsitelty avissa kohta kolme vuotta. Yhtiön toiminta on muuttunut paljon ja lupaa varten on tarvittu lisäselvityksiä. Yhtiö hakee muun muassa lisäystä metallien tuotantoon ja jätevesien sulfaattimäärään korotuksia.

Pekka Perä

Court: Former Talvivaara boss illegally sought €1.3m in tax breaks

The Supreme Administrative Court ordered that businessman Pekka Perä's finances be reassessed by tax authorities.

Pekka Perä

Oikeus: Pekka Perä yritti hankkia yli miljoonan euron veroedun väärillä tiedoilla – paljastui verottajan tutkimuksissa

Pekka Perä yritti hankkia verovähennyksiä lähes arvottomien Talvivaara-osakkeiden avulla. Verottajan tutkimukset paljastivat kuitenkin erikoisen järjestelyn.

Vesi pärskyy kivilaiturille järven rannalla.

Terrafame: Kalliojärven, Kolmisopen ja Jormasjärven sulfaattipitoisuudet ovat pienentyneet – Nuasjärven ekologinen tila on hyvä

Terrafame on julkaissut teollisuusalueensa vaikutuspiiriin kuuluvien lähijärvien tilaa käsittelevän vesistökatsauksen. Yhtiön lähivesistöissä sulfaattipitoisuudet ovat pienentyneet erityisesti Kalliojärvessä, Kolmisopessa ja Jormasjärvessä.

Kaivuri lastaa malmia dumperin kyytiin talvisella kaivoksella.

Kainuussa arvostetaan kaivosalan työpaikkoja muuta maata enemmän

Myös uusien kaivosten perustamiseen Suomeen suhtaudutaan valtakunnallista tasoa myönteisemmin: yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että Suomeen voidaan perustaa uusia kaivoksia. Valtakunnallisesti uusien kaivosten perustamiseen suhtautuu myönteisesti 40 prosenttia vastaajista.

Opaste koronanäytteenottoon Kainuun keskussairaalalla.

Kainuun koronatilanne luisuu huonommaksi – kaikki tartunnat ovat kuitenkin jäljitettävissä

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä ratkaisee, onko Kainuu kiihtymisvaiheessa.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan uuton ja kiteytyksen rakennukset.

Vaasan akkutehdashankkeella positiivia vaikutuksia myös Terrafameen

Vaasan tehdas olisi toiminnassa mahdollisesti kolmen vuoden päästä.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan uuton ja kiteytyksen rakennukset.

Terrafame valahti tappiolle – tammikuun pakkaset verottivat tuotantoa

Akkukemikaalitehdas on valmistumassa. Sähköautojen kysyntä kasvaa roimasti.

Tehtaan rakennustyömaalla kyltti, jossa kerrotaan, että BASF rakentaa paikalle akkumateriaalitehdasta.

"Ensin tehdään taikina, sitten paistetaan leipä" – asiantuntija vääntää rautalangasta, mistä akkukennojen valmistuksessa on kyse

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen vertaa sähköauton akun valmistamista hampurilaisen kokoamiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle