Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuosaaren satama Helsingissä 27. lokakuuta 2022.

Yhdysvaltain miljardit houkuttavat: Lähes viidennes isoista suomalaisyrityksistä harkitsee investointien siirtämistä – EU-maat eripuraisia

EU:n ja Yhdysvaltain kisa yritystuista voi johtaa EU:n jäsenmaiden väliseen kilpailuun, jossa Suomen ja muiden pienten maiden yritykset häviävät.

Kuvassa kenraalimajuri Kim Mattsson, Suomen maavoimien esikuntapäällikkö.

Kenraali siirtyy pikavauhtia elinkeinoelämän etujärjestöön – puolustusministeri Antti Kaikkonen vapautti karenssista

Kenraalimajuri Kim Mattsson välttyy karenssilta, kun hän eläkkeelle jäätyään siirtyy Elinkeinoelämän keskusliittoon neuvonantajaksi. Pääesikunta arvioi, että uusi tehtävä tukee Suomen huoltovarmuutta.

matkailuauto, Asuntoauto, asuntoautojen vuokraus,  asuntoautojen myynti, Touring Cars, petikko, helsinki , matkailu, leirintämatkailu

Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä

Ennusteiden mukaan Suomen talous luisuu ensi vuonna taantumaan. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on monille yrityksille valoisampi kuin mitä otsikoista voisi päätellä. Vahvat taseet ja puskurit suojaavat yhtiöitä vaikeina aikoina.

Kaksi tehtaan savupiippua, joista tulee savua.

EU:n päästökauppa uudistuu ilman armoa – ”Viime yönä on päätetty siitä, että saastuttaja maksaa”, sanoo Suomen edustaja

EU:n päästökaupan uudistamisesta on päästy sopuun. Päästökauppaa kiristetään niin, että esimerkiksi yritysten on vauhditettava vihreää siirtymää, tai maksettava kalliit seuraukset.

Mielenosoittajat kantavat kylttejä ja soittavat rumpuja kulkueessa.

Yritykset haluavat YK:n luontokokouksesta selkeät pelisäännöt, mitä voivat tehdä luontokadon pysäyttämiseksi

Yritykset ja rahoittajat ovat YK:n luontokokouksessa läsnä isommin kuin koskaan. Ne toivovat valtioilta vahvaa sitoumusta luontokadon pysäyttämiseksi ja selkeitä, mitattavia tavoitteita.

Jarkko Eloranta i kostym sitter på en soffa.

SAK:n ammattiliitot tavoittelevat yhteistä linjaa palkankorotuksissa – liittojen yhteistyö voi johtaa yhteisiin työtaisteluihin

Suomen suurimman työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n ammattiliitot alkavat ajaa vaatimuksiaan entistä enemmän yhdessä.

Ihmiset osoittavat mieltä Egyptin ilmastokokouksessa.

Lipeäminen 1,5 asteen tavoitteesta voisi rapauttaa yritysten motivaatiota vihreään siirtymään – EK: Se olisi märkä rätti päin kasvoja

Elinkeinoelämän edustajat toivovat ilmastotavoitteista pidettävän kiinni Egyptin ilmastokokouksessa, koska yritykset ovat investoineet paljon vihreää siirtymää varten.

Harri Broman, hallituksen puheenjohtaja, Broman yhtiöt, seisoo rakenteilla olevan urheiluhallin edessä.

Joensuulainen kauppaneuvos Harri Broman ehdolle Elinkeinoelämän keskusliiton johtoon

Päätöksen uudesta puheenjohtajasta tekee edustajisto marraskuun lopussa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Pekingissä perjantaina.

Saksan ja Kiinan välisissä satamakaupoissa on riskinsä, EK:n johtaja arvioi: ”Investointeja tehtävä puolin ja toisin”

Taloudellisten riippuvuusketjujen katkaiseminen demokraattisten länsimaiden ja Kiinan välillä on jo käynnissä, EK:n Timo Vuori sanoo.

Esko Aho kuuntelee.

Venäläispankin jättänyt Esko Aho siirtyi edistämään Kiinan-kauppaa

China Office on suuryritysten omistama yhtiö, joka pyrkii parantamaan liiketoimintamahdollisuuksia Kiinaan. Yritykset seuraavat nyt tarkasti, mitä Kiinassa tapahtuu.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Offer second Covid boosters to working-age people — urge trade union group, business lobby

The groups say offering second boosters to working-age people would help limit the amount of sick leave employees take, while reducing employers' inconveniences and costs.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Teidän äiti tekee loukkaavia mainoksia

Elinkeinoelämän keskusliiton mainos antaa omituisen kuvan taloudesta ja työnjaosta, kirjoittaa Seppänen.

Hevonen menossa laitumelle.

Kun lemmikki sairastaa, onko työnantajan pakko antaa vapaata? – EK:n mielestä ei, mutta SAK näkee lakipykälän, johon voi vedota

Työelämässä törmätään yhä useammin tilanteeseen, jossa työntekijä joutuu olemaan poissa töistä eläimen sairastamisen takia. Laki ei suoraan kerro, miten tilanteessa pitäisi toimia.

EK:n ja SAK:n johtajat puoltavat tukia nouseviin energiakuluihin

EK ja SAK tukisivat ihmisiä nousevien sähkölaskujen kanssa – huolta herättävät tuen hinta ja hallituksen velanotto

Hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarviosta Säätytalossa. Pöydällä on erilaisia tukia sähkön hinnannoususta kärsiville.

Henkilö kumartuu ottamaan jotain valmisruokahyllystä ruokakauppassa.

Kuluttajien arvio Suomen talouden tulevaisuudesta heikkeni lähes ennätyksellisen huonoksi

Tilastokeskuksen mukaan kaikki kuluttajien näkemykset taloudesta olivat elokuussa hyvin pessimistisiä. Yritysten luottamus tulevaan jatkoi laskuaan elokuussa, kertoo puolestaan Elinkeinoelämän keskusliitto

Mikko-Juhani Korpela ja Veera Nieminen tutkimassa äitiyspakkauksen sisältöä.

Mikko-Juhani Korpelalle oli alusta asti selvää, että perhevapaat jaetaan tasan – yrityksissä ei uskota perhevapaauudistuksen tuovan isoja muutoksia

Yle kysyi kahdeksan yrityksen henkilöstöjohtajilta näkemyksiä perhevapaauudistuksen vaikutuksista. Ne nähtiin vähäisiksi.

Bus Burger -ravintoloiden yrittäjä Eeva Laajoki seisoo keltaisen amerikkalaistyylisen koulubussin edessä ja pitelee käsissään metallisessa tarjoiluastiassa olevaa vuohenjuustohampurilaista.

Yrityksillä on vaikeuksia löytää työvoimaa – yrittäjä: “Bus Burgerilla on hyvä porukka, mutta uusien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa”

Yritystoiminnan piristyminen on lisännyt työvoiman tarvetta. Samaan aikaan Elinkeinoelämän keskusliiton tuore suhdannebarometri kertoo, että yritysten on entistä vaikeampaa löytää työntekijöitä.

Jussi Saramo.

Vasemmistoliitto haluaa muutoksia jo sovittuun ansioturvaesitykseen – Saramo on huolissaan pienituloisista ja keikkatyöntekijöistä

Ryhmäjohtaja Jussi Saramon mukaan kaavailtu työssäoloehdon muutos voi luoda uuden kannustinloukun. EK puolestaan haluaa hallitukselta lisää työllisyystoimia, koska syksyllä on edessä työllisyyden hiipuminen.

Lankahitsausta pimeässä.

Pohjoisen yritykset suhtautuvat epäillen tulevaisuuteensa

Vain pieni osa suhdannekyselyyn vastanneista yrityksistä odottaa parempia aikoja. Pohjois-Suomessa näkymät ovat kuitenkin hieman muuta maata myönteisemmät.

Vatupassi talon perustuksien päällä.

Suhdannebarometri: Hämeen yrityksillä vaisut odotukset loppuvuodelle

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on vielä melko normaali, mutta loppuvuoden odotukset ovat selkeästi vaisut.

kolikoita

Yritysten suhdannenäkymät ovat laskussa – käännettä parempaan ei ole näkyvissä

Elinkeinoelämällä ei ole kovia odotuksia Pohjois-Savossa. Kannattavuuden kehitys näyttää pysyvän pakkasella lähikuukaudet. Suhdannebarometriin vastasi maakunnassa yli 40 yritystä.

Päivittäistavarakaupan kassa ja ihmisiä kävelee ohi.

Kuluttajien luottamus talouteen ennätysalhaalla – "Nyt eletään poikkeuksellisia heikon taloususkon aikoja"

Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa koko mittaushistorian alhaisin. Myös elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat heikentyneet.

Paltan neuvottelujohtaja Anu Sajavaara henkilökuvassa.

Ylen tiedot: Paltan neuvottelujohtaja Anu Sajavaara on nousemassa valtakunnansovittelijaksi

Valtakunnansovittelijan vaihtuminen varmistui, kun kovaa kritiikkiä saanut Vuokko Piekkala jätti hakematta jatkokautta.

Ihmisiä kokoontuneena lakkomarssille Tampereella. Kylttejä, joissa lukee "Lakko". Nainen puhuu megafoniin.

Analyysi: Palkkaneuvotteluissa kaikkien riita kaikkia vastaan – ministerit haluavat pysyä katsomossa

Kilpailun avaaminen näyttää johtaneen kaaokseen työmarkkinoilla. Työnantajat halusivat työehtosopimusneuvotteluihin lisää joustavuutta ja paikallista sopimista. Pian kaikilla on ikävä tupoa.

SSAB:n Raahen tehtaan masuunit

Saastuttajan piti maksaa, mutta 40 prosenttia päästöoikeuksista jaetaan edelleen ilmaiseksi

Suomalaisyritykset ovat saaneet satojen miljoonien eurojen vuosittaisen tuen ilmaisina päästöoikeuksina. Miksi jaossa on niin paljon ilmaisia päästöjä, vaikka koko päästökaupan tavoitteena on asettaa niille hinta?

Floristit Terhi Merinen ja Camilla Niemistö työskentelivät 4. maaliskuuta Kaivokukka Dixissä.

Floristit Terhi Merinen ja Camilla Niemistö antaisivat työnantajalle luvan koronarokotustietoihin – hallitus joutuu miettimään, vieläkö muutos kannattaa

EK ja SAK ovat eri mieltä siitä, pitäisikö lakimuutos saattaa voimaan varmuuden vuoksi, vaikka koronaepidemiatilanne on ehtinyt muuttua paremmaksi.

Koronatestin näytteenottajan ottaa testattavalta nenänäytettä drive-in testauspisteellä.

Koronaan sairastunut saa nyt aiempaa helpommin tartuntatautipäivärahaa – kaikki lääkärit voivat kirjoittaa poissaolotodistuksen

Koronatartunnan saanut voi hakea tartuntatautipäivärahaa ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä. Rahaa voi saada myös takautuvasti.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Kuluttajien luottamus talouteen parani tammikuussa, myös yrityksissä tilannetta pidetään hyvänä

Kuluttajilla on nyt parempi luottamus talouteen tulevaisuudessa kuin mitä se oli joulukuussa. Elikeinoelämän keskusliiton mukaan myös teollisuudessa on hyvä vire.

Työntekijä kaupan pakastekaappien edessä.

Omikronin nopea leviäminen näkyy kauppojen hyllyillä, uhka myös teollisuudelle – asiantuntijalääkäri: "Poissaoloja tulee runsaasti"

Koronavirustartunnat eivät kuormita ainoastaan terveydenhuoltoa. Monella alalla työvoima on nyt tiukilla lisääntyneiden sairauspoissaolojen ja karanteenien takia.

Nainen kävelee kauppakeskuksen käytävällä.

Omikron painaa kuluttajien ja yritysten luottamusta

Tilastoskeskus kertoo kuluttajien luottamuksen laskusta, Elinkeinoelämä teollisuuden ja vähittäiskaupan heikentyneistä näkymistä. Elinkeinoelämän luottamus on silti pitkän aikavälin tasoa korkeammalla.

antti kurvinen tulossa tiedotustilaisuuteen, maski kasvoilla

Korkeakouluihin tulee noin 2 300 uutta aloituspaikkaa ensi vuodelle – Kurvinen: Viedään eteenpäin kilpailukykyä ja aluepolitiikkaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoi tiedotustilaisuudessa, että painopiste uusissa aloituspaikoissa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa sekä teollisuuden ja tekniikan osaajissa.

Sellunpaalauskone.

Yli kolmen miljardin euron investoinnit jumissa lupabyrokratiassa – yritykset vaativat enimmäiskäsittelyaikoja lakeihin

Yritykset ovat tyytymättömiä etenkin muutoksenhaku- ja valitusmenettelyihin.  Investoinnin mahdollistavaa lupaa odottavien yritysten määrä on pysynyt ennallaan, mutta odottavien investointien arvo on aiempaa suurempi.

Lähikuvassa kassajonosta.

Elinkeinoelämän luottamus vahvistui marraskuussa – kuluttajilla hieman varovaisempi tunnelma

Kuluttajien näkemys oman talouden nykytilasta oli valoisa, mutta odotukset heikkenivät. Vastaukset heijastavat aikaa ennen uutta virusmuunnosta.

Laitosmies Tero Lähdesmäki heittää vanua linjastolle tekstiiliyritys Lennolilla Jalasjärvellä.

Vastuullisuus on pk-yrityksissä odotettua paremmalla tolalla, osoittaa kysely – myös tekstiiliyritys Lennol laskee hiilijalanjälkensä nyt ensimmäistä kertaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tärkeänä ja toteutetaanko vastuullisuutta käytännössä.

Pyjamapukuinen mies työskentelee kotonaan.

Tuoreet suositukset ajavat monet taas etätöihin – EK:n asiantuntija väläyttää pikaista ratkaisua työpaikoille paluun nopeuttamiseksi

Useat alueet ovat kertoneet laajoista etätyösuosituksista pahentuneen epidemiatilanteen takia. Valtakunnallista suositusta ei ole vielä harkittu, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuula Haatainen.

Asenneongelmat pahentavat työvoimapulaa, pohtii työministeri Tuula Haatainen: Suhtautumista vieraskielisiin ja viisikymppisiin pitäisi muuttaa

Viime kuukausina Suomessa on julkaistu useita tutkimuksia työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta. "Rekryrointitavoissa ja -asenteissa pitää tapahtua muutoksia", sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Sitran Janne Peljo.

Glasgow'n ilmastosopu on yrityksille "vahva viesti", sanoo EK:n johtava ilmastoasiantuntija

EK:n näkökulmasta ilmastokokouksen anti on askel eteenpäin ja viesti siitä, että vihreä siirtymä kiihtyy. Suomalaisyritykset ovat EK:n ilmastoasiantuntijan mukaan hyvässä asemassa.

Seteleitä lompakossa.

Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät

Valtiovarainministeriön Valtion työmarkkinalaitos kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön erimielisen työryhmän loppuraporttia. VM:n mukaan palkka-avoimuus menee nyt eri tahdissa EU:n kanssa.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen Ylelle: "Olisimme tarvinneet enemmän kunnianhimoa"

Ministeri Krista Mikkonen sanoo, että Glasgow'n kokouksessa nousi vahvasti esiin se, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät todella konkreettisesti arjessa ympäri maailmaa. Hänen mukaansa sopeutumiseen pitää panostaa entistä enemmän.

Katso miten paljon untuvaa kouraan mahtuu

Omistajanvaihdokset ovat vaikeutuneet, alasajo uhkaa tuhansia yrityksiä – "Se olisi hirveää haaskausta", sanoo untuvafirman ex-keulakuva

Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yrittäjien ikääntyminen on johtamassa omistajanvaihdossumaan. Kyselyn mukaan lähes 40 000 yrittäjää olisi luopumassa yrityksestään jo parin vuoden aikana.

  Timo Vuori, kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari

EK:n Timo Vuori Yhdysvaltain ja EU:n tullisovusta: "Askel oikeaan suuntaan, jännitteitä yhä jäljellä, välirauha"

EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kiistansa teräs- ja alumiinitulleista, jotka otettiin käyttöön Donald Trumpin perisidenttikaudella 2018.

Kiinteistönvälittäjä myytävässä yksiössä.

Consumer, business confidence dips during October

Two reports published on Wednesday show a drop in the previously high confidence levels in the Finnish economy, but the overall outlook remains strong.

Kiinteistönvälittäjä myytävässä yksiössä.

Kuluttajien ja yritysten luottamus laskivat lokakuussa – kovin nousu on takana

Asuntojen ja autojen ostaminen kiinnostaa kuluttajia. EK:n Suhdannebarometrin mukaan elinkeinoelämän suhdannetilanne on jatkunut hyvänä.

Timo Lappi

Matkailu- ja ravintolayrityksiä edustava MaRa kantelee oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä, joka koskee ilmaantuvuuslukua

Koska valtioneuvoston asetuksista ei voi valittaa hallinto-oikeuteen, yhdistys kanteli oikeuskanslerille.

Lastenrattaita rivissä

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista

Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.

Keminmaalaisen Kodin Rautakeskuksen yrittäjä Jouko Ylimaunu.

Jopa 80 000 työntekijää tarvitsee uuden yrittäjän ikääntyvän tilalle – Jouko Ylimaunu, 69, pohtii kannattavan rautakaupan lopettamista

Monissa yrityksissä lupaava kasvu törmää työntekijöiden ja yrittäjien puuttumiseen. Lappilainen rautakauppayrittäjä on etsinyt aktiivisesti jatkajaa jo viisi vuotta. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan uutta omistajaa etsii noin 10 000 yritystä.

Lauri Ihalainen ja Lasse Laatunen.

Analyysi: Näin rakennettiin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kolmikannalla – onko kaikki nyt menossa päreiksi?

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pudonnut eteemme taivaasta, eikä se syntynyt sattumalta. Se syntyi sopimusyhteiskunnasta – työnantajien, palkansaajien ja valtiovallan yhteistyöstä eli kolmikantaisesta tulopolitiikasta, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Kela-korvauksista ei haluta luopua, koska se voisi sekoittaa koko terveydenhoitojärjestelmän – rahoituksen purkaminen osuisi pienituloisiin

Terveydenhoidon monikanavarahoituksen yksinkertaistamista valmistelleet virkamiesselvitykset saivat kriittisen vastaanoton. Yksityisten palveluiden Kela-korvausten lopettamisen pelätään lisäävän epätasa-arvoa ja ruuhkauttavan julkisen terveydenhoidon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle