Uusimmat artikkelit
Yhdysvaltain miljardit houkuttavat: Lähes viidennes isoista suomalaisyrityksistä harkitsee investointien siirtämistä – EU-maat eripuraisia
EU:n ja Yhdysvaltain kisa yritystuista voi johtaa EU:n jäsenmaiden väliseen kilpailuun, jossa Suomen ja muiden pienten maiden yritykset häviävät.
Kenraali siirtyy pikavauhtia elinkeinoelämän etujärjestöön – puolustusministeri Antti Kaikkonen vapautti karenssista
Kenraalimajuri Kim Mattsson välttyy karenssilta, kun hän eläkkeelle jäätyään siirtyy Elinkeinoelämän keskusliittoon neuvonantajaksi. Pääesikunta arvioi, että uusi tehtävä tukee Suomen huoltovarmuutta.
Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä
Ennusteiden mukaan Suomen talous luisuu ensi vuonna taantumaan. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on monille yrityksille valoisampi kuin mitä otsikoista voisi päätellä. Vahvat taseet ja puskurit suojaavat yhtiöitä vaikeina aikoina.
EU:n päästökauppa uudistuu ilman armoa – ”Viime yönä on päätetty siitä, että saastuttaja maksaa”, sanoo Suomen edustaja
EU:n päästökaupan uudistamisesta on päästy sopuun. Päästökauppaa kiristetään niin, että esimerkiksi yritysten on vauhditettava vihreää siirtymää, tai maksettava kalliit seuraukset.
Yritykset haluavat YK:n luontokokouksesta selkeät pelisäännöt, mitä voivat tehdä luontokadon pysäyttämiseksi
Yritykset ja rahoittajat ovat YK:n luontokokouksessa läsnä isommin kuin koskaan. Ne toivovat valtioilta vahvaa sitoumusta luontokadon pysäyttämiseksi ja selkeitä, mitattavia tavoitteita.
SAK:n ammattiliitot tavoittelevat yhteistä linjaa palkankorotuksissa – liittojen yhteistyö voi johtaa yhteisiin työtaisteluihin
Suomen suurimman työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n ammattiliitot alkavat ajaa vaatimuksiaan entistä enemmän yhdessä.
Lipeäminen 1,5 asteen tavoitteesta voisi rapauttaa yritysten motivaatiota vihreään siirtymään – EK: Se olisi märkä rätti päin kasvoja
Elinkeinoelämän edustajat toivovat ilmastotavoitteista pidettävän kiinni Egyptin ilmastokokouksessa, koska yritykset ovat investoineet paljon vihreää siirtymää varten.
Joensuulainen kauppaneuvos Harri Broman ehdolle Elinkeinoelämän keskusliiton johtoon
Päätöksen uudesta puheenjohtajasta tekee edustajisto marraskuun lopussa.
Saksan ja Kiinan välisissä satamakaupoissa on riskinsä, EK:n johtaja arvioi: ”Investointeja tehtävä puolin ja toisin”
Taloudellisten riippuvuusketjujen katkaiseminen demokraattisten länsimaiden ja Kiinan välillä on jo käynnissä, EK:n Timo Vuori sanoo.
Venäläispankin jättänyt Esko Aho siirtyi edistämään Kiinan-kauppaa
China Office on suuryritysten omistama yhtiö, joka pyrkii parantamaan liiketoimintamahdollisuuksia Kiinaan. Yritykset seuraavat nyt tarkasti, mitä Kiinassa tapahtuu.
Offer second Covid boosters to working-age people — urge trade union group, business lobby
The groups say offering second boosters to working-age people would help limit the amount of sick leave employees take, while reducing employers' inconveniences and costs.
Pekka Seppäsen kolumni: Teidän äiti tekee loukkaavia mainoksia
Elinkeinoelämän keskusliiton mainos antaa omituisen kuvan taloudesta ja työnjaosta, kirjoittaa Seppänen.
Kun lemmikki sairastaa, onko työnantajan pakko antaa vapaata? – EK:n mielestä ei, mutta SAK näkee lakipykälän, johon voi vedota
Työelämässä törmätään yhä useammin tilanteeseen, jossa työntekijä joutuu olemaan poissa töistä eläimen sairastamisen takia. Laki ei suoraan kerro, miten tilanteessa pitäisi toimia.

EK ja SAK tukisivat ihmisiä nousevien sähkölaskujen kanssa – huolta herättävät tuen hinta ja hallituksen velanotto
Hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarviosta Säätytalossa. Pöydällä on erilaisia tukia sähkön hinnannoususta kärsiville.
Kuluttajien arvio Suomen talouden tulevaisuudesta heikkeni lähes ennätyksellisen huonoksi
Tilastokeskuksen mukaan kaikki kuluttajien näkemykset taloudesta olivat elokuussa hyvin pessimistisiä. Yritysten luottamus tulevaan jatkoi laskuaan elokuussa, kertoo puolestaan Elinkeinoelämän keskusliitto
Mikko-Juhani Korpelalle oli alusta asti selvää, että perhevapaat jaetaan tasan – yrityksissä ei uskota perhevapaauudistuksen tuovan isoja muutoksia
Yle kysyi kahdeksan yrityksen henkilöstöjohtajilta näkemyksiä perhevapaauudistuksen vaikutuksista. Ne nähtiin vähäisiksi.
Yrityksillä on vaikeuksia löytää työvoimaa – yrittäjä: “Bus Burgerilla on hyvä porukka, mutta uusien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa”
Yritystoiminnan piristyminen on lisännyt työvoiman tarvetta. Samaan aikaan Elinkeinoelämän keskusliiton tuore suhdannebarometri kertoo, että yritysten on entistä vaikeampaa löytää työntekijöitä.
Vasemmistoliitto haluaa muutoksia jo sovittuun ansioturvaesitykseen – Saramo on huolissaan pienituloisista ja keikkatyöntekijöistä
Ryhmäjohtaja Jussi Saramon mukaan kaavailtu työssäoloehdon muutos voi luoda uuden kannustinloukun. EK puolestaan haluaa hallitukselta lisää työllisyystoimia, koska syksyllä on edessä työllisyyden hiipuminen.
Pohjoisen yritykset suhtautuvat epäillen tulevaisuuteensa
Vain pieni osa suhdannekyselyyn vastanneista yrityksistä odottaa parempia aikoja. Pohjois-Suomessa näkymät ovat kuitenkin hieman muuta maata myönteisemmät.
Suhdannebarometri: Hämeen yrityksillä vaisut odotukset loppuvuodelle
Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on vielä melko normaali, mutta loppuvuoden odotukset ovat selkeästi vaisut.
Yritysten suhdannenäkymät ovat laskussa – käännettä parempaan ei ole näkyvissä
Elinkeinoelämällä ei ole kovia odotuksia Pohjois-Savossa. Kannattavuuden kehitys näyttää pysyvän pakkasella lähikuukaudet. Suhdannebarometriin vastasi maakunnassa yli 40 yritystä.
Kuluttajien luottamus talouteen ennätysalhaalla – "Nyt eletään poikkeuksellisia heikon taloususkon aikoja"
Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa koko mittaushistorian alhaisin. Myös elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat heikentyneet.
Ylen tiedot: Paltan neuvottelujohtaja Anu Sajavaara on nousemassa valtakunnansovittelijaksi
Valtakunnansovittelijan vaihtuminen varmistui, kun kovaa kritiikkiä saanut Vuokko Piekkala jätti hakematta jatkokautta.
Analyysi: Palkkaneuvotteluissa kaikkien riita kaikkia vastaan – ministerit haluavat pysyä katsomossa
Kilpailun avaaminen näyttää johtaneen kaaokseen työmarkkinoilla. Työnantajat halusivat työehtosopimusneuvotteluihin lisää joustavuutta ja paikallista sopimista. Pian kaikilla on ikävä tupoa.
Yritysten luottamus talouteen laski edelleen, kuluttajien luottamuksen lasku pysähtyi
Kuluttajien luottamus on yhä alhaisella tasolla.
Saastuttajan piti maksaa, mutta 40 prosenttia päästöoikeuksista jaetaan edelleen ilmaiseksi
Suomalaisyritykset ovat saaneet satojen miljoonien eurojen vuosittaisen tuen ilmaisina päästöoikeuksina. Miksi jaossa on niin paljon ilmaisia päästöjä, vaikka koko päästökaupan tavoitteena on asettaa niille hinta?
Floristit Terhi Merinen ja Camilla Niemistö antaisivat työnantajalle luvan koronarokotustietoihin – hallitus joutuu miettimään, vieläkö muutos kannattaa
EK ja SAK ovat eri mieltä siitä, pitäisikö lakimuutos saattaa voimaan varmuuden vuoksi, vaikka koronaepidemiatilanne on ehtinyt muuttua paremmaksi.
Koronaan sairastunut saa nyt aiempaa helpommin tartuntatautipäivärahaa – kaikki lääkärit voivat kirjoittaa poissaolotodistuksen
Koronatartunnan saanut voi hakea tartuntatautipäivärahaa ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä. Rahaa voi saada myös takautuvasti.
Kuluttajien luottamus talouteen parani tammikuussa, myös yrityksissä tilannetta pidetään hyvänä
Kuluttajilla on nyt parempi luottamus talouteen tulevaisuudessa kuin mitä se oli joulukuussa. Elikeinoelämän keskusliiton mukaan myös teollisuudessa on hyvä vire.
Omikronin nopea leviäminen näkyy kauppojen hyllyillä, uhka myös teollisuudelle – asiantuntijalääkäri: "Poissaoloja tulee runsaasti"
Koronavirustartunnat eivät kuormita ainoastaan terveydenhuoltoa. Monella alalla työvoima on nyt tiukilla lisääntyneiden sairauspoissaolojen ja karanteenien takia.
Omikron painaa kuluttajien ja yritysten luottamusta
Tilastoskeskus kertoo kuluttajien luottamuksen laskusta, Elinkeinoelämä teollisuuden ja vähittäiskaupan heikentyneistä näkymistä. Elinkeinoelämän luottamus on silti pitkän aikavälin tasoa korkeammalla.
Korkeakouluihin tulee noin 2 300 uutta aloituspaikkaa ensi vuodelle – Kurvinen: Viedään eteenpäin kilpailukykyä ja aluepolitiikkaa
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoi tiedotustilaisuudessa, että painopiste uusissa aloituspaikoissa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa sekä teollisuuden ja tekniikan osaajissa.

Yli kolmen miljardin euron investoinnit jumissa lupabyrokratiassa – yritykset vaativat enimmäiskäsittelyaikoja lakeihin
Yritykset ovat tyytymättömiä etenkin muutoksenhaku- ja valitusmenettelyihin. Investoinnin mahdollistavaa lupaa odottavien yritysten määrä on pysynyt ennallaan, mutta odottavien investointien arvo on aiempaa suurempi.
Elinkeinoelämän luottamus vahvistui marraskuussa – kuluttajilla hieman varovaisempi tunnelma
Kuluttajien näkemys oman talouden nykytilasta oli valoisa, mutta odotukset heikkenivät. Vastaukset heijastavat aikaa ennen uutta virusmuunnosta.
Vastuullisuus on pk-yrityksissä odotettua paremmalla tolalla, osoittaa kysely – myös tekstiiliyritys Lennol laskee hiilijalanjälkensä nyt ensimmäistä kertaa
Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tärkeänä ja toteutetaanko vastuullisuutta käytännössä.
Tuoreet suositukset ajavat monet taas etätöihin – EK:n asiantuntija väläyttää pikaista ratkaisua työpaikoille paluun nopeuttamiseksi
Useat alueet ovat kertoneet laajoista etätyösuosituksista pahentuneen epidemiatilanteen takia. Valtakunnallista suositusta ei ole vielä harkittu, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Asenneongelmat pahentavat työvoimapulaa, pohtii työministeri Tuula Haatainen: Suhtautumista vieraskielisiin ja viisikymppisiin pitäisi muuttaa
Viime kuukausina Suomessa on julkaistu useita tutkimuksia työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta. "Rekryrointitavoissa ja -asenteissa pitää tapahtua muutoksia", sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).
Glasgow'n ilmastosopu on yrityksille "vahva viesti", sanoo EK:n johtava ilmastoasiantuntija
EK:n näkökulmasta ilmastokokouksen anti on askel eteenpäin ja viesti siitä, että vihreä siirtymä kiihtyy. Suomalaisyritykset ovat EK:n ilmastoasiantuntijan mukaan hyvässä asemassa.
Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät
Valtiovarainministeriön Valtion työmarkkinalaitos kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön erimielisen työryhmän loppuraporttia. VM:n mukaan palkka-avoimuus menee nyt eri tahdissa EU:n kanssa.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen Ylelle: "Olisimme tarvinneet enemmän kunnianhimoa"
Ministeri Krista Mikkonen sanoo, että Glasgow'n kokouksessa nousi vahvasti esiin se, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät todella konkreettisesti arjessa ympäri maailmaa. Hänen mukaansa sopeutumiseen pitää panostaa entistä enemmän.

Omistajanvaihdokset ovat vaikeutuneet, alasajo uhkaa tuhansia yrityksiä – "Se olisi hirveää haaskausta", sanoo untuvafirman ex-keulakuva
Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yrittäjien ikääntyminen on johtamassa omistajanvaihdossumaan. Kyselyn mukaan lähes 40 000 yrittäjää olisi luopumassa yrityksestään jo parin vuoden aikana.
EK:n Timo Vuori Yhdysvaltain ja EU:n tullisovusta: "Askel oikeaan suuntaan, jännitteitä yhä jäljellä, välirauha"
EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kiistansa teräs- ja alumiinitulleista, jotka otettiin käyttöön Donald Trumpin perisidenttikaudella 2018.
Consumer, business confidence dips during October
Two reports published on Wednesday show a drop in the previously high confidence levels in the Finnish economy, but the overall outlook remains strong.
Kuluttajien ja yritysten luottamus laskivat lokakuussa – kovin nousu on takana
Asuntojen ja autojen ostaminen kiinnostaa kuluttajia. EK:n Suhdannebarometrin mukaan elinkeinoelämän suhdannetilanne on jatkunut hyvänä.
Matkailu- ja ravintolayrityksiä edustava MaRa kantelee oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä, joka koskee ilmaantuvuuslukua
Koska valtioneuvoston asetuksista ei voi valittaa hallinto-oikeuteen, yhdistys kanteli oikeuskanslerille.

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista
Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.
Jopa 80 000 työntekijää tarvitsee uuden yrittäjän ikääntyvän tilalle – Jouko Ylimaunu, 69, pohtii kannattavan rautakaupan lopettamista
Monissa yrityksissä lupaava kasvu törmää työntekijöiden ja yrittäjien puuttumiseen. Lappilainen rautakauppayrittäjä on etsinyt aktiivisesti jatkajaa jo viisi vuotta. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan uutta omistajaa etsii noin 10 000 yritystä.
Analyysi: Näin rakennettiin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kolmikannalla – onko kaikki nyt menossa päreiksi?
Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pudonnut eteemme taivaasta, eikä se syntynyt sattumalta. Se syntyi sopimusyhteiskunnasta – työnantajien, palkansaajien ja valtiovallan yhteistyöstä eli kolmikantaisesta tulopolitiikasta, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Ari Mölsä.
SAK:n Eloranta ennustaa arvaamatonta syksyä työmarkkinoille – EK:n Häkämies: "Neuvottelut aina alkuun vaikeita"
Syksyn työmarkkinoille povataan ennätyksellisen myrskyisiä aikoja.
Kela-korvauksista ei haluta luopua, koska se voisi sekoittaa koko terveydenhoitojärjestelmän – rahoituksen purkaminen osuisi pienituloisiin
Terveydenhoidon monikanavarahoituksen yksinkertaistamista valmistelleet virkamiesselvitykset saivat kriittisen vastaanoton. Yksityisten palveluiden Kela-korvausten lopettamisen pelätään lisäävän epätasa-arvoa ja ruuhkauttavan julkisen terveydenhoidon.