Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laitosmies Tero Lähdesmäki heittää vanua linjastolle tekstiiliyritys Lennolilla Jalasjärvellä.

Vastuullisuus on pk-yrityksissä odotettua paremmalla tolalla, osoittaa kysely – myös tekstiiliyritys Lennol laskee hiilijalanjälkensä nyt ensimmäistä kertaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tärkeänä ja toteutetaanko vastuullisuutta käytännössä.

Pyjamapukuinen mies työskentelee kotonaan.

Tuoreet suositukset ajavat monet taas etätöihin – EK:n asiantuntija väläyttää pikaista ratkaisua työpaikoille paluun nopeuttamiseksi

Useat alueet ovat kertoneet laajoista etätyösuosituksista pahentuneen epidemiatilanteen takia. Valtakunnallista suositusta ei ole vielä harkittu, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuula haatainen

Asenneongelmat pahentavat työvoimapulaa, pohtii työministeri Tuula Haatainen: Suhtautumista vieraskielisiin ja viisikymppisiin pitäisi muuttaa

Viime kuukausina Suomessa on julkaistu useita tutkimuksia työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta. "Rekryrointitavoissa ja -asenteissa pitää tapahtua muutoksia", sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Sitran Janne Peljo.

Glasgow'n ilmastosopu on yrityksille "vahva viesti", sanoo EK:n johtava ilmastoasiantuntija

EK:n näkökulmasta ilmastokokouksen anti on askel eteenpäin ja viesti siitä, että vihreä siirtymä kiihtyy. Suomalaisyritykset ovat EK:n ilmastoasiantuntijan mukaan hyvässä asemassa.

Seteleitä lompakossa.

Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät

Valtiovarainministeriön Valtion työmarkkinalaitos kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön erimielisen työryhmän loppuraporttia. VM:n mukaan palkka-avoimuus menee nyt eri tahdissa EU:n kanssa.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen Ylelle: "Olisimme tarvinneet enemmän kunnianhimoa"

Ministeri Krista Mikkonen sanoo, että Glasgow'n kokouksessa nousi vahvasti esiin se, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät todella konkreettisesti arjessa ympäri maailmaa. Hänen mukaansa sopeutumiseen pitää panostaa entistä enemmän.

Katso miten paljon untuvaa kouraan mahtuu

Omistajanvaihdokset ovat vaikeutuneet, alasajo uhkaa tuhansia yrityksiä – "Se olisi hirveää haaskausta", sanoo untuvafirman ex-keulakuva

Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yrittäjien ikääntyminen on johtamassa omistajanvaihdossumaan. Kyselyn mukaan lähes 40 000 yrittäjää olisi luopumassa yrityksestään jo parin vuoden aikana.

  Timo Vuori, kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari

EK:n Timo Vuori Yhdysvaltain ja EU:n tullisovusta: "Askel oikeaan suuntaan, jännitteitä yhä jäljellä, välirauha"

EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kiistansa teräs- ja alumiinitulleista, jotka otettiin käyttöön Donald Trumpin perisidenttikaudella 2018.

Kiinteistönvälittäjä myytävässä yksiössä.

Consumer, business confidence dips during October

Two reports published on Wednesday show a drop in the previously high confidence levels in the Finnish economy, but the overall outlook remains strong.

Kiinteistönvälittäjä myytävässä yksiössä.

Kuluttajien ja yritysten luottamus laskivat lokakuussa – kovin nousu on takana

Asuntojen ja autojen ostaminen kiinnostaa kuluttajia. EK:n Suhdannebarometrin mukaan elinkeinoelämän suhdannetilanne on jatkunut hyvänä.

Timo Lappi

Matkailu- ja ravintolayrityksiä edustava MaRa kantelee oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä, joka koskee ilmaantuvuuslukua

Koska valtioneuvoston asetuksista ei voi valittaa hallinto-oikeuteen, yhdistys kanteli oikeuskanslerille.

Lastenrattaita rivissä

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista

Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.

Keminmaalaisen Kodin Rautakeskuksen yrittäjä Jouko Ylimaunu.

Jopa 80 000 työntekijää tarvitsee uuden yrittäjän ikääntyvän tilalle – Jouko Ylimaunu, 69, pohtii kannattavan rautakaupan lopettamista

Monissa yrityksissä lupaava kasvu törmää työntekijöiden ja yrittäjien puuttumiseen. Lappilainen rautakauppayrittäjä on etsinyt aktiivisesti jatkajaa jo viisi vuotta. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan uutta omistajaa etsii noin 10 000 yritystä.

Lauri Ihalainen ja Lasse Laatunen.

Analyysi: Näin rakennettiin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kolmikannalla – onko kaikki nyt menossa päreiksi?

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pudonnut eteemme taivaasta, eikä se syntynyt sattumalta. Se syntyi sopimusyhteiskunnasta – työnantajien, palkansaajien ja valtiovallan yhteistyöstä eli kolmikantaisesta tulopolitiikasta, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Kela-korvauksista ei haluta luopua, koska se voisi sekoittaa koko terveydenhoitojärjestelmän – rahoituksen purkaminen osuisi pienituloisiin

Terveydenhoidon monikanavarahoituksen yksinkertaistamista valmistelleet virkamiesselvitykset saivat kriittisen vastaanoton. Yksityisten palveluiden Kela-korvausten lopettamisen pelätään lisäävän epätasa-arvoa ja ruuhkauttavan julkisen terveydenhoidon.

Sanna Marin.

Talouselämä ja teollisuus pettyivät työllisyystoimiin, ympäristöjärjestöt kiittävät ilmastopolitiikan nostamista ytimeen – näin etujärjestöt kommentoivat budjettiratkaisua

Suhtautuminen budjettiin on vaihtelevaa ja riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy. Kokosimme tähän artikkeliin kommentteja budjetista talouselämältä, teollisuudelta ja järjestökentältä.

Onko työllisyystoimilla kiire? Liitot erimielisiä

Budjettiriihi ja työllisyystoimet saivat SAK:n ja EK:n ekonomistit tukkanuottasille – "Ehkä siinä työpaikassa on jotain vikaa"

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ja EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ovat erimielisiä hallituksen työllisyystoimien kiireellisyydestä. Kaukorannan mukaan ne ovat hyvässä vaiheessa, Pakarisen mukaan tavoite on kaukana.

Jyri Häkämies

EK:n Jyri Häkämies haukkuu kirjassaan ministerit kompuroinnista maskeissa, koronapassissa ja rajavalvonnassa – silti "korona pelasti hallituksen"

Politiikassa Jyri Häkämies oli kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen taklaava laitahyökkääjä. Häkämies jättää tulkinnan auki kokoomuksen suuresta traumasta, Kataisen ja Sauli Niinistön välien viilenemisestä.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Consumer confidence in personal finances hits highest level since 1995

Senior employees were most confident while pensioners were on the other end of the spectrum, Statistics Finland says.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Kuluttajien luottamus omaan talouteensa oli elokuussa mittaushistorian valoisin – Elinkeinoelämän luottamus palautunut plussan puolelle

Kuluttajien arvio omasta taloudellisesta tilanteesta oli elokuussa korkealla. Lisäksi elinkeinoelämän luottamus talouteen on noussut plussan puolelle ensimmäistä kertaa koronapandemian puhkeamisen jälkeen.

Hotelli IsoValkeisen yrittäjä Mika Moisander työssä hotellin ravintolassa.

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Koodareista ja it-alan huippuosaajista kilpaillaan huimin palkkatarjouksin, mutta työvoimapulasta kärsivissä duunariammateissa vastaavaa ei näy. Edessä tosin häämöttää jo tes-neuvottelut, syyskuussa ravintola- ja matkailualalla puidaan palkankorotuksia.

Puolukanvarpuja metsässä.

Sitran ilmastoselvitys saa kiitosta ja kritiikkiä – EK harmittelee hintalappujen puutetta, MTK:n mukaan positiivisemmalle ilmastopuheelle on tilausta

Toimijat kiittelevät torstaina julkaistua Sitran ilmastoselvitystä siitä, että se kokoaa eri toimijat ja ilmastotoimet yhteen. Selvityksessä listattiin runsaasti erilaisia keinoja, joilla Suomen olisi mahdollista pitää päästöt kurissa.

Jyri Häkämies

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää paluuta menokehykseen vuonna 2022

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää kehysmenettelyyn palaamista Ruotsin mallin mukaisesti, jossa julkinen velka kytketään BKT:n kehitykseen. EK:n mukaan velkakatosta ja menojen kattamisvelvoitteesta pitäisi säätää eduskunnassa.

Ystävykset Maria Kosonen ja Riina Vartiainen kauppakeskus Triplan aulassa.

Työpaikkoja on auki yli 50 000, mutta löytyykö tekijöitä? Maria Kosonen on töissä kahvilassa ja Riina Vartiainen kaupassa – molemmilla aloilla riittäisi töitä muillekin

Työnantajiat arvioivat että huhti–toukokuussa auki olleista paikoista yli puolet oli hankalasti täytettäviä. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita oli Suomessa yli 300 000.

Kuvakollaasissa vasemmalla Jussi Halla-aho, keskellä Anni Sinnemäki ja oikealla Juhana Vartiainen.

Kuntavaalien ääniharavan Jussi Halla-ahon vaalikampanja maksoi nolla euroa – Elinkeinoelämän keskusliitto tuki eniten kokoomusta

Helsingin pormestariksi valittu Juhana Vartiainen sai vaalikampanjaansa tukea liike-elämästä tutuilta nimiltä, omaa rahaa ei kulunut ollenkaan. Kuntavaalien vaalirahoitusilmoitukset on jätettävä viimeistään reilun viikon kuluttua.

Työterveys-teksti oven lasissa.

Saako työnantaja kysyä, onko työntekijällä koronarokote? EK:n mukaan kyllä – SAK muistuttaa yksityisyydensuojasta, jos työtehtäviä muutetaan

SAK:n mukaan tietoa ei tarvitse antaa, kun tartuntatautilaki ei työpaikalla siihen velvoita. EK:n mukaan työnantajalla on oikeus muokata työjärjestelyjä, jos työturvallisuus niin vaatii. Rokotteen puuttuminen ei saa olla irtisanomisperuste.

yleiskuva

EK survey: Majority in favour of Covid certificate model

The 'corona pass' could allow the economy to open up and larger events to resume, the business lobby says.

Kaksi miestä nostoturin korissa tekevät työtä.

Yritysten suhdannenäkymät parantuneet Pohjois-Savossa

Suhdannetilanne on elinkeinoelämän keskusliiton ja kauppakamarin barometrin mukaan positiivinen ensimmäistä kertaa korona-aikana.

Kerrostalon rakennustöitä.

Työvoimalle on nyt kysyntää useilla aloilla Keski-Suomessa, yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti

Yritysten näkymät Keski-Suomessa ovat parantuneet keväästä. Samalla tietyille toimialoilla on palannut koronaa edeltävältä ajalta tuttu ongelma: pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Autojono Vaalimaan raja-asemalla.

MaRa kantelee EM-kisaturistien koronatestit Vaalimaalla keskeyttäneen Kymsoten toiminnasta – toimitusjohtaja Timo Lappi: ''Viranomaiset eivät voi toimia tällä tavalla''

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote keskeytti jalkapallon EM-kisoista Venäjältä palanneiden turistien koronatestit Vaalimaan rajanylityspaikalla kesäkuussa rajan ruuhkautumisen vuoksi.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi, Ravintola Teatteri, Helsinki, 25.9.2020.

Yli puolet uusista koronatartunnoista tulee vapaa-ajan kontakteissa kuten baareissa – ravintola-alan nokkamies moittii silti tulevia ravintolarajoituksia

Ministeri Krista Kiuru esittää uusia ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille ensi torstaista alkaen. Matkailu- ja ravintolapalvelujen edunvalvojan MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä päätöksissä pitäisi huomioida muutakin kuin ilmaantuvuusluku.

Länsiväylän liikennettä Espoossa.

Polttomoottoriautojen valmistus EU-markkinoille loppunee vuonna 2035 – Autoliitto ennakoi ilmastopaketista lisäkustannuksia autoilijoille

Kysyimme näkemyksiä ilmastopaketista kolmelta taholta elikeinoelämästä. Metsäteollisuudelle ilmastopaketti oli kova isku: "Metsät nähdään vain hiilinieluina, ei ratkaisujen lähteinä". Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliitossa EU:n 2030-ilmastotoimien uudistusesitystä pidettiin kohtuullisen onnistuneena, vaikka hiomistakin lakipakettiin jää.

Kuluttaja Kämpin Galleriassa.

Consumer confidence in economy hits three year high

The Consumer Confidence Survey revealed that many people are considering buying a car or home over the next year.

Kuluttaja Kämpin Galleriassa.

Kuluttajien luottamus talouteen vahvinta yli kolmeen vuoteen – myös yritykset näkevät tulevaisuuden valoisana

Asunnon ostosuunnitelmia on kuluttajilla huomattavan paljon. Lisäksi erittäin moni harkitsi kesäkuussa auton ostoa seuraavan vuoden aikana.

Hanna Sarkkinen, sosiaali- ja terveysministeri, Vasemmistoliiton kansanedustaja

Ministeriksi nouseva Hanna Sarkkinen jatkaa vasemmistoliiton tiukkaa linjaa hallituksessa – “Työttömyysturvaa leikkaamalla ei luoda työpaikkoja”

Hallituksen pitäisi loppukaudesta tehdä päätöksiä, joilla se vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousevan Hanna Sarkkisen on vaikea hyväksyä päätöksiä, joilla leikataan työttömyysturvaa.

Inflaatio on nostanut hintoja vuosina 2020-2021

Hinnat nousevat, mutta miksi sinun palkkasi ei seuraa perässä? Edes SAK:n mukaan nyt ei saa lähteä palkankorotusten "spiraaliin"

Yleinen hintataso nousee nyt nopeammin kuin vuosiin. Tavallisesti inflaation kiihtyminen johtaa myös palkankorotusvaatimusten koventumiseen. Nyt SAK:ssa ajatellaan eri tavalla.

Apple

EU:ssa syntyi sopu suuryritysten maakohtaisten verotietojen julkistamisesta – Järjestöt: Iso osa verojärjestelyistä jää silti pimentoon

EU-jäsenmaiden ja parlamentin neuvottelijat pääsivät tiistaina yhteisymmärrykseen suuryritysten maakohtaisesta veroraportoinnista. Jatkossa suuryritysten on ilmoitettava, kuinka paljon ne tekevät voittoa ja maksavat veroa eri EU-maissa. Kyse on komission jo vuonna 2016 tekemästä aloitteesta, jota Suomi pyrki edistämään omalla EU-puheenjohtajakaudellaan 2019.

 SAK on huolissaan, ettei suomalainen matkailu elvy

Ministeriön esittämä entistä tiukempi koronatestaus rajoilla saa kritiikkiä – Finavia: "Riskeeraamme Suomen aseman lentoliikenteen solmukohtana"

STM:n esitys maahantulevien matkustajien tiukemmasta koronatestauksesta aiheuttaa laajaa närää. Esimerkiksi SAK ja EK ovat huolissaan linjausten vaikutuksesta työllisyyteen ja talouteen.

Ihmisiä Siltasaaressa nauttimassa auringosta.

Arkipyhä tuo hengähdystauon arkeen, mutta sotkeeko se samalla koko työviikon? Tänä vuonna arkipyhän merkitys voi olla normaalia suurempi

Jo tieto arkipyhästä voi auttaa jaksamaan arjen keskellä. Varsinaisesti palautua niiden aikana ei ehdi, mutta arkipyhän yhteisöllinen merkitys saattaa korostua erityisesti tänä vuonna. Työnantajien näkökulmasta keskellä viikkoa olevat arkivapaat sekoittavat työviikon.

Kolmen kuvan kooste. Kuvissa EK:n Janica Ylikarjula, Varman Risto Murto ja Nordean Jan von Gerich. He kaikki katsovat suoraan ja hymyilevät.

Talousasiantuntijat eivät usko EU:n elvytyspaketin kaatumiseen, sillä liian paljon on pelissä – EK: paketin arvo Suomelle on suurempi kuin saadut avustukset

Asiantuntijoiden mukaan pelkkä tieto tulevista elvytysrahoista on rauhoittanut markkinoita ja palauttanut luottamusta talouteen. Siksi pakettia ei ole varaa kaataa.

Penna Urrila ja Ilkka Kaukoranta.

EK riihestä: Työllisyyspaketti on pehmeä ja julkisen talouden linja löysä, SAK: suuremmille leikkauksille ei tarvetta

Hallitus päätti Ylen tietojen mukaan, että vuonna 2023 menokehykset voidaan ylittää 500 miljoonalla ja ensi vuonna 900:lla.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, HUS Meilahti, Helsinki, 5.5.2020.

Kiista rokotepassin käyttöönotosta yltyy – johtajaylilääkäri: Paras keskittyä tartuntojen alas ajamiseen ja hallita epidemiaa rajoituksin ja suosituksin

Elinkeinoelämän keskusliitto perää rokotepassia, joka tukisi vientiteollisuutta ja olisi tärkeä myös tapahtuma-alalle.

Jyri Häkämies

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies perää hallitukselta rokotepassia erityisesti vientiyritysten tarpeisiin: “Exit-strategia ei ole valmis”

Ykkösaamussa vieraillut Häkämies kaipaa myös päätöstä rokotteiden alueellisesta kohdentamisesta.

Vuoropäällikkö Maral Yadegarian tarjoilee juomia pöytään Visiiri kasvoillaan Jyväskylän Revolutionissa.

Rajoitusten höllentyminen voi näkyä pian lentovarauksissa – Finnairin mukaan "patoutunutta kysyntää on paljon"

Viron ja Ruotsin koronatilanne kannustanee suomalaisia ensi kesänä lomille Eurooppaan.

Jyri Häkämies

Mitä haluat kysyä EK:n toimitusjohtajalta Jyri Häkämieheltä?

Onko niin, että maan hallituksella ei ole aikaa kuunnella elinkeinoelämän murheita? TV1:n Ykkösaamun vieraana on Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Suuri konttialus Qingdaon satamassa Kiinassa.

Suomen viennin määrä romahti kuukaudessa enemmän kuin kertaakaan finanssikriisissä, Suezin kanavan haveri sotkee kauppaa lähikuukausina

Etenkin paperin vienti väheni tammikuussa. Korona-aikana pienten yritysten vienti on sujunut selvästi paremmin kuin suurten.

Ravintola suljettu poikkeusolojen vuoksi.

Ravintoloiden sulkeminen tuntuu välittömästi työntekijöiden kukkarossa – vaihtoehtoina lomautus tai työvuorojen siirto tulevaisuuteen

Maran mukaan nopeammasta lomautuksesta voidaan sopia työpaikoilla nopeammin kuin 14 päivässä.

Jyri Häkämies EK:n aulassa

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii vauhtia työllisyyspäätöksiin ja roimaa lisäystä työperäiseen maahanmuuttoon

EK:n mukaan maahanmuuttoa on lisättävä merkittävästi, jotta osaajapula ei jarruttaisi kasvua.

Puunkuljetusta Joensuun Heinävaaran rautatieasemalla.

Ydinvoima voi joutua EU:n "mustalle listalle" – Teollisuuden mukaan uusi suunnitelma on kohtalonkysymys Suomelle

Uudet ympäristölinjaukset saattavat vaikeuttaa yritysten rahoitusta niiden käyttämien energiamuotojen vuoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle