Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mielenosoittajia Brysselin keskustassa.

Koulujen seksuaalikasvatus joutui äärijärjestöjen hampaisiin Belgiassa – selvitimme protesteihin ja tuhopolttoihin johtaneen kiistan taustat

Pieni mutta äänekäs vähemmistö vastustaa seksuaalikasvatuksen ulottamista kaikkiin Belgian kouluihin. Kasvatuksen sisällöstä liikkuu paljon virheellistä tietoa ja valeuutisia.

Kolumnisti  "Rysky" Riiheläinen

Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Väärän tiedon valtakunta romahti vaaleissa

Koronan puhjettua ”vaihtoehtoisten totuuksien” levittäjät nousivat voimiensa tuntoon. Sitten tuli takaisku toisensa perään. Nyt jäljelle jääneet disinformaatikot keskittyvät syyttelemään toisiaan.

Opiskelijapoika on netissä koulun tietokoneella

Pojat reagoivat valeuutisiin eri tavoin kuin tytöt – pojat viihtyvät trollisivustoilla, vaikka tunnistaisivat tiedon valheelliseksi

Tutkimus selvitti 15–19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien eroja valeuutisiin suhtautumisessa. Vain hyvin pieni osa kaikista vastaajista tunnusti levittävänsä valeuutisia.

Matkamies kurkistaa taivaankupolin tulle puolen. Tähdet ovat kiinni kupolissa ja aurinkokin. Sisäpuolella maat ja metsät järvineen.

Analyysi: Ihminen voi uskoa vaikka kasvislampaisiin tai litteään Maahan, mutta yhteiskunnan ohjenuoraksi siitä ei ole

Ilmaisunvapaudesta huolimatta uskomukset eivät ole vain henkilökohtainen asia. Kun todellisuutemme poikkeavat toisistaan liikaa, emme voi rakentaa yhteistä tulevaisuutta, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Pauliina Grym.

Beth Goldenberg antaa etähaastattelua.

Google rokotti käyttäjät valheiden varalta – tällä työkalulla taistellaan Ukrainan pakolaisista kertovaa propagandaa vastaan

Paras keino on ehtiä ensin ja paljastaa tavat, jolla käyttäjiä manipuloidaan, sanoo Googlen Jigsaw-ryhmän tutkimusjohtaja Ylelle. Ennakoivia videoita näytettiin kymmenille miljoonille sosiaalisen median käyttäjille.

Janis Sarts, Director NATO StratCom COE seisoo hotelli Marriottin kattoneuvotteluhuoneessa seminaarin kahvitauolla.

Yhdellä somealustalla on ratkaiseva merkitys Venäjän aloittamassa sodassa, ja nyt siellä puhutaan yhä enemmän myös Suomesta

Venäjä levittää virheellistä tietoa länsimaihin erityisesti sosiaalisen median kautta, Stratcom COE:n johtaja Jānis Sārts sanoo Ylen haastattelussa.

Kreeta-Maria Kivioja.

Minkälaista sumutusta ja riidan lietsontaa somessa on vaalien aikaan? Yle Uutisluokan video ja tehtävät avaavat verkon vaalivaikuttamista

Millaisia valheita ja vihankylväjiä nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa? Miten meihin yritetään vaikuttaa kevään kuntavaaleissa? Yle Uutisluokan uudella videolla perehdytään verkon vaalivaikuttamiseen. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät!

Kreeta-Maria Kivioja.

Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Mistä tietää, että uutiseen voi luottaa? Minkälaisiin huijareiden ansoihin somessa voi astua? Yle Uutisluokan toimittaja Kreeta-Maria Kivioja johdattaa videoilla median erilaisiin ilmiöihin ja antaa vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa.

Kreeta-Maria Kivioja.

Korona laittoi valheet liikkeelle verkossa! Yle Uutisluokan video ja tehtävät auttavat tunnistamaan faktat fiktiosta

Minkälaisia salaliittoteorioita ja kuvahuijauksia koronasta liikkuu somessa? Miten media on onnistunut koronauutisoinnissa? Yle Uutisluokan videolla perehdytään median erilaisiin ilmiöihin ja annetaan vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa.

Kreeta-Maria Kivioja

Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Minkälaista on työskennellä trollitehtaassa? Mitä feikkikuvia somessa liikkui Amazonin sademetsäpalojen aikaan? Mikä on deepfake-video? Yle Uutisluokan toimittaja Kreeta-Maria Kivioja johdattaa videolla median erilaisiin ilmiöihin.

Kuvitus Yle Uutisluokkaan. Rosvo hakkeroi tietokoneella.

Näin meitä huijataan

Viritä hälytyskellot soimaan, jos kohtaat netissä näitä merkkejä. Netin käyttäjä kohtaa monia ansoja.

Elon Musk Twitter-kuvassa.

Näin meitä huijattiin vuonna 2022 – koronankieltäjistä tuli Kremlin tukijoita, Musk sai Twitterin sekaisin, Zelenskyistä tehtailtiin feikkivideoita

Disinformaation vuotta 2022 leimasi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Muita ilmiöitä olivat esimerkiksi vaalitulosten kieltäminen ja deepfaket. 2023 on tekoälyllä tuotetun disinformaation aikaa.

Naine kulkee mainostaulun alta jossa lukee venäläisen sotilaan yläpuolella "kunnia Venäjän sankareille".

Bellingcatin Grozev: Näin Venäjä pesee valeuutisensa ”eurooppalaisissa medioissa” – liettualainen ortopedikin joutuu osaksi propagandaa

Ansioutuneen tutkivaa journalismia tekevän Bellingcat-järjestön toimitusjohtaja Christo Grozev avaa Twitterissä tapoja, joilla Venäjä syöttää valeuutisia valtavirtaan.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Suomi taas mallimaana – toivottavasti meillä on malttia pysyä sellaisena

Usko kansanvaltaisiin instituutioihin on huolestuttavan heikoissa kantimissa suurimmassa osassa maailmaa, Matti Mörttinen kirjoittaa.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisi ehdottaa: Valeuutisten tahallinen levittäminen vieraan vallan puolesta tulisi säätää rikokseksi

Supo ehdottaa menettelyä, jossa ensin varoitettaisiin henkilöä, joka jakaa vieraan valtion tiedustelupalvelun disinformaatiota. Jos toiminta jatkuisi, teko olisi rikos. Rikosoikeuden professori suhtautuu esitykseen varauksella.

Elon Musk

Sananvapausaktivisti Elon Musk osti Twitterin – asiantuntijat epäilevät, että trollit ja valeuutiset voivat ottaa vallan

Musk aikoo vähentää Twitterin valvontaa, mutta julkistaa sen käyttämän algoritmin.

Kuvakaappauksia Tiktokin syötteestä: tankkeja, räjähdyksiä ja asetta pitelevä maastopukuinen mies.

BBC: Miljoonat nuoret näkevät väärennettyjä videoita Ukrainan sodasta Tiktokissa

Videoissa käytetään usein kuvamateriaalia vanhoista konflikteista tai tietokonepeleistä. Erityisen suosittuja ovat väärennetyt livestriimi-videot.

Margrethe Vestager.

EU saavutti sovun digijättejä suitsivasta laista – jatkossa miljardiyrityksille voi seurata jättisakot laittomasta verkkosisällöstä

EU-komissio, parlamentti ja jäsenmaat pääsivät sopuun uudesta digipalvelulaista, jonka tarkoituksena on lisätä digijättien vastuuta laittoman verkkosisällön valvonnasta.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan

Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kännykän näytölle kirjoitettu "onko tämä totta".

Vaikka verkossa liikkuu valtavasti väärää tietoa, tutkija ei palaisi aikaan ennen somea: "Saatiin vähemmän informaatiota, mutta oliko sekään silti totuus"

Ennen oli vähemmän tiedonlähteitä, mutta niidenkin sisällöt erosivat toisistaan. Disinformaatiota tutkinut tietokirjailija Ari Haasio peräänkuuluttaakin edelleen ihmisten vastuuta tiedon jakamisessa.

Kuvakaappaus valuutisesta, jossa Ukrainan prseidentin Zelenskyin puhetta on muokattu.

Nämä neljä "uutista" Ukrainan sodasta eivät olleet totta

Asiayhteydestään irrotettujen tai täysin tekaistujen kuvien sekä videoiden esittäminen todisteina sotatapahtumista on tavallista verkon valesisältöä.

Presidentti Kennedyn autosaattue elokuvassa JFK.

Kriisiajat kiihdyttävät salaliittoteorioita, mutta liskoihmisiin uskoo kovin harva

Suomalaisten suosituin salaliittoteoria on uskomus siitä, että Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin John F. Kennedyn salamurhassa ja suomalaisessa mediassa valtaa pitää punavihreä toimittajablokki.

Facebookin tunnuksen päällä on Facebookin emoji-hahmoja. Monokkelihahmoinen hahmo muodostaa alleen verkon, jonka kautta tämän vaikutus välittyy useammalle mietteliäälle emoji-hahmolle. Kuvituskuva.

Facebookin jakonappi levittää misinformaatiota, mutta suomalaiset painavat sitä harvoin

Ylen haltuunsa saamista asiakirjoista selviää, että suomalaiset jakavat laiskasti Facebook-sisältöjä eteenpäin. Syynä voi olla se, että meiltä puuttuvat poliittiset ”hyper-tuottajat” ja medialukutaitomme on maailman kärkeä.

Henkilö makaa sohvalla ja katsoo puhelinta. Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.

Kansainvälinen tutkimus: Netissä leviävät valheet ahdistavat suurta osaa tytöistä ja nuorista naisista

Joka kymmenes suomalainen nuori nainen on lakannut osallistumasta yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska pelkää vahingossa levittävänsä väärä tietoa.

Koronarokote kortti Comirnaty (Pfizer-BionTech) rokotteesta

Anti-vaccine disinformation sent to Tampere kids' phones

Some children in Pirkanmaa received false information about coronavirus vaccine side-effects, says Tampere University Hospital

Henkilö koronatestissä New Yorkissa.

Yhdysvaltain kehotus vaihtaa koronatestin analyysimenetelmää sai aikaan kohun – FactCheck.org: koronatietoja ei ole vääristelty

Netissä alkoivat levitä tulkinnat siitä, että osa koronatartunnoista olisikin ollut influenssatartuntoja. FactCheck.org-sivusto osoitti tiedot vääriksi. Päätöksen taustalla on halu saada testeillä esiin koronan lisäksi influenssatartunnat.

Sairaanhoitaja valmistelee rokotusta Envendosissa Portugalissa.

Yle avaa suomalaisille eurooppalaista elämää uudella Ikkuna Eurooppaan -palvelullaan

Eurooppalaisista yleisradioyhtiöistä kymmenen osallistuu Ebun koordinoimaan hankkeeseen, jolla halutaan taistella valeuutisia vastaan ja lisätä ymmärrystä eurooppalaisten kesken.

Kuvakaappaus rokotevastaiselta videolta. Youtube on poistanut videon palvelustaan Ylen selvityksen jälkeen.

Finnish YouTube search results flooded with anti-vax content

The video platform's owner Google admitted issues with the algorithm has led to wider dissemination of conspiracy theories.

Carrie Lam

Hongkongissa halutaan kitkeä "väärää tietoa" mediasta: hallinto valmistelee uutta valeuutislakia

Hongkongissa valmistellaan uutta lakia, jonka pelätään ajavan erikoishallintoalueen median ahtaalle. Hallinnon mukaan tarkoituksena on puhdistaa mediakenttää "virheistä ja valheista".

Kuvassa on suu-nenäsuojainta käyttäviä kuvaajia sote-uudistuksen tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.

Finland ranks second in press freedom, but online hate speech a growing threat

The 2021 World Press Freedom Index found that violent attacks on journalists in the EU doubled over the past year.

VOIKO TÄMÄ OLLA TOTTA?! – Valeuutisten jäljillä

Katso uusin Yle Mix: Valeuutista haluaa uskoa

Jasmin järjestää tietovisan sepitettyjen uutisten tunnistamiseksi.

Helsingin Jätkäsaaressa annettiin Pfizerin koronavirusrokotteita 85 vuotta täyttäneille ja omaishoitajille 1. helmikuuta. 85 år fyllda personer

False claims, rumours spread fear over coronavirus vaccine

False information is raising suspicions about the side-effects of vaccines, including among members of the immigrant community.

Minkälaista sumutusta ja riidan lietsontaa somessa on vaalien aikaan?

Minkälaista sumutusta ja riidan lietsontaa somessa on vaalien aikaan? Yle Uutisluokan video ja tehtävät avaavat verkon vaalivaikuttamista

Millaisia valheita ja vihankylväjiä nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa? Miten meihin yritetään vaikuttaa kevään kuntavaaleissa? Yle Uutisluokan uudella videolla perehdytään verkon vaalivaikuttamiseen. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät!

Kännykkä ja kädet.

Valheenpaljastaja: Näin tunnistat videohuijauksen

Valheenpaljastajan vinkit feikkivideoiden tarkistamiseen.

Nainen päätteen ääreessä kasvomaski kasvoilla.

Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2020 – moneenko vipuun sinä menit?

Koronavirukseen liittyvä misinformaatio leimasi vuotta 2020.

Kuvakaappaus Helsingin Sanomista

HS: Kansainvälinen sijoitushuijausverkosto vienyt suomalaisilta kymmeniätuhansia euroja

Valeuutisissa on väitetty esimerkiksi Ylen uutisankkuri Matti Röngän sijoittaneen bitcoineihin. 

Korona laittoi valheet liikkeelle verkossa!

Korona laittoi valheet liikkeelle verkossa! Yle Uutisluokan video ja tehtävät auttavat tunnistamaan faktat fiktiosta

Minkälaisia salaliittoteorioita ja kuvahuijauksia koronasta liikkuu somessa? Miten media on onnistunut koronauutisoinnissa? Yle Uutisluokan videolla perehdytään median erilaisiin ilmiöihin ja annetaan vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät.

Anni Saukkola, Helsinki, 23.11.2020

Somevaikuttajat iskivät THL:n koronakampanjaan levittämällä väärää tietoa, muu some riensi apuun

Tutkijan mukaan väärää tietoa levittävässä somekampanjassa on vastamedioiden toimintatapoja muistuttavia piirteitä.

Trollibunkkeri-pakohuoneen logo

Trollibunkkeri-pakohuonepelissä ollaan huijarin jäljillä

Nokkeluus ja mediataidot auttavat ulos trollin talosta.

Trollibunkkeri-pakohuoneen logo

Trollibunkkeri

Pääsetkö pakenemaan trollin bunkkerista? Astu sisään!

Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo, Telakkarannan Konepajahalli, Hki, 18.10.2016.

Delfiinit Venetsian kanaaleissa oli valeuutinen, mutta hyvän mielen tarinat vastaavat inhimilliseen tarpeeseemme

Ikävien ja hyvien valeuutisten taustalla on sama keino päästä ihmisen mieleen, kertoo toimittaja Johanna Vehkoo.

WWG1WGA QAnon Q-anon

Analyysi: Miksi 10 miljoonaa amerikkalaista on yhtäkkiä kiinnostunut QAnonista? Kun median huomio keskittyy villeihin salaliittoteorioihin, se voi jättää tilaa vaarallisemmille valheille

Salaliitteoreetikoiden pelätään häiritsevän Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Tutkijan mukaan QAnonin vaikutusmahdollisuuksia on liioiteltu.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg

Facebook varautuu Yhdysvaltain vaaleihin: se rajoittaa vaalimainoksia ja varoittaa, jos joku julistautuu voittajaksi liian aikaisin

Facebook sai neljän vuoden takaisissa presidentinvaaleissa kritiikkiä siitä, ettei se puuttunut tarpeeksi valeuutisten levittämiseen.

Ohjelmoija kirjoittaa koodia kannettavalla tietokoneella.

Uusi tekoäly hämmästyttää: kirjoittaa uskottavasti mitä vaan – suomalaistutkija: “Tuottaa puppua, joka näyttää oikealta”

Koneoppimisen tutkija muistuttaa, ettei uusi työkalu GPT-3 ymmärrä hypestä huolimatta kirjoittamaansa. Tekstiä tuottavan koneen pelätään lisäävän valeuutisia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle