Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marine Le Pen astuu äänestyskopista ulos.

Laitaoikeiston Marine Le Pen aikoo marssia Ranskan juutalaisten puolesta – Ei kiitos, sanovat juutalaisjärjestöt

Juutalaisvastaiset teot ovat moninkertaistuneet Ranskassa viime viikkoina. Juutalaisia puolustava marssi on kuitenkin aiheuttanut paljon kiistaa jo etukäteen.

 Ranskalaiset poliisit vartioivat "Grande Synagogue des Victoiresin" edessä Pariisissa 9. lokakuuta 2023.

Antisemitistinen toiminta lisääntynyt räjähdysmäisesti Ranskassa: ”Juutalais­yhteisö on nyt hyvin varpaillaan”

Viimeisen kolmen viikon aikana Ranskassa on raportoitu 850 antisemitistä tekoa. Lisäksi islamistiseen ajatteluun viittaavat väkivallanteot ovat nostaneet Ranskan terroriuhkaa.

Pääministeri Petteri Orpon ja Ranskan pääministerin Élisabeth Bornen tapaaminen Pariisissa keskiviikkona, 4.10.2023.

Pääministeri Orpo: Suomessa voitaisiin ottaa oppia Ranskan energiapolitiikasta

Pääministeri Petteri Orpo vierailee tänään Pariisissa ja tapaa presidentti Emmanuel Macronin ja pääministeri Elisabeth Bornen.

Finnairin ATR-matkustajalentokone platalla edestä päin.

Alle 400 kilometrin lennot pitäisi kieltää Suomessa, sanoo asiantuntija

Tutkija sanoo, että lyhyet lennot voitaisiin Suomessa kieltää joko poistamalla tuet tai määräämällä asiasta lailla Ranskan tavoin.

Emmanuel Macron ja Elon Musk.

Näistä syistä Ranska kahmii eniten ulkomaisia investointeja Euroopassa – ”Kun Macron kutsuu Versailles'n palatsiin, ei mahtavinkaan yrityspomo voi kieltäytyä”

Ranska oli viime vuonna neljättä kertaa peräkkäin Euroopan houkuttelevin maa ulkomaisille investoinneille. Ranskalaisekonomistin mukaan presidentti Macronin panostukset yrityksiin ja maakuvaan alkavat tuottaa hedelmää.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macron puhui ensi kertaa kansalleen epäsuositun eläkeuudistuksen allekirjoittamisen jälkeen: ”Toimettomaksi jääminen ei ollut vaihtoehto”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo katuvansa sitä, ettei maan hallitus päässyt kiistellystä uudistuksesta opposition ja ammattiliittojen kanssa yhteisymmärrykseen.

Kiinan Xi on kääntyneenä kuvassa vasemmalla, Ranskan Macron oikealle kiinalaisten naissotilaiden rivistöjen edessä. Kummallakin on vakava ilme.

Ranskan Macron ei ”anna oppitunteja” ihmisoikeuksista Kiinalle – idän jättiä tarvitaan elintason säilyttämiseen, sanoo myös EK

Macron korosti Kiinan-vierailullaan taloudellisten siteiden merkitystä. ”Jos haluamme säilyttää nykyisen elintasomme, Kiinan kanssa on jatkettava kauppaa”, EK:n johtaja Timo Vuori säestää.

Mielenosoittajat marssivat banderollin kanssa kadulla Pariisissa ja polttavat hätäsoihtuja.

Pariisissa eläkeuudistus sai taas äänekkään ja haisevan vastalauseen – mielenosoitusta väkevöitettiin roskakuskien lakolla

Presidentti Emmanuel Macronin epäsuosittu eläkeuudistus toi sadat tuhannet ranskalaiset kaduille. Hallituksen arvellaan runnovan lain läpi vaikka ilman parlamentin äänestystä.

Mielenosoittajia Pariisissa Ooppera-aukiolla.

Valtava määrä ranskalaisia vaatii muutoksia Macronin haluamaan eläkeiän nostoon – hallituksella on nämä viisi mahdollisuutta

Mielenosoittajat ovat jälleen Ranskan kaduilla vastustamassa hallituksen eläkeuudistusta. Kyseessä on jo kolmas lakko- ja mielenosoituspäivä sen jälkeen, kun uudistus otettiin jälleen työn alle.

Marine le pen ja Jordan Bardella vilkuttavat lavalla

Marine Le Penin seuraaja varttui lähiössä ja on maahanmuuttajaäidin poika – Tutkija: Le Pen on yhä puolueen todellinen johtaja

Ranskan äärioikeistolaista Kansallinen liittouma -puoluetta johtaa nyt 27-vuotias Jordan Bardella. Marine Le Pen ei kuitenkaan ole katoamassa mihinkään.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron heilutti autonsa ikkunasta käytyään äänestämässä sunnuntaina.

Analyysi: Ranskan parlamenttivaalien tulos lupaa politiikkaan myrskyisiä aikoja ja Macronille suuria vaikeuksia

Macronin keskustaoikeistolainen ryhmittymä joutuu etsimään tukea etenkin perinteisestä oikeistosta, ja sillä tulee olemaan hintansa, kirjoittaa Ylen Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Emmanuel Macron.

Macronin liittouma sai eniten paikkoja – menetti enemmistön parlamentissa

Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai 135 paikkaa, joka tekee liittoumasta vahvan oppositiovoiman Macronin politiikalle.

Ranskalaisia äänestämässä vaalipaikalla.

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa – tänään ratkeaa presidentti Macronin poliittinen liikkumavara seuraavina vuosina

Istuva presidentti on perinteisesti saanut tuekseen ehdottoman enemmistön parlamentin alahuoneeseen. Nyt tilanne voi mennä tiukoille: vasemmiston ja vihreiden liittouma ylsi liki tasalukemiin viime viikon ensimmäisellä kierroksella.

Jean-Luc Melenchon kampanjoimassa Lille Grand Palais'ssa Lillessa 5 huhtikuuta.

Analyysi: Macron on hankalassa paikassa, sillä Ranskan parlamenttivaaleista tulee luultuakin tiukempi taisto

Ensimmäisen kierroksen jälkeen lähes tasoihin päätyneet keskustaoikeisto ja uusi vasemmistoliittouma kokoavat kiivaasti joukkojaan viikon päästä pidettävälle toiselle kierrokselle, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä

Ranskassa äänestetään parlamenttivaaleissa

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – kannatusmittauksessa Macronin kannattajat ja vasemmistopuolueet liki rinta rinnan

Edellisissä, viisi vuotta sitten järjestetyissä vaaleissa presidentti Emmanuel Macron sai selvästi enemmistön taakseen. Ehdoton enemmistö kansalliskokoukseen vaatisi vähintään 289 edustajaa.

Nuoret vilkuttavat kameralle.

Ranskan vasemmisto järjesti rivinsä uusiksi ja on nyt suosittu nuorten keskuudessa – kannattaja: "Haluan vaikuttaa, en murehtia yksinäni"

Ranskassa järjestetään pian parlamenttivaalit ja presidentti Macronin keskustaoikeistolainen liittouma on niissä ahtaalla.

Rain Kooli

Eurooppa-kirje: Inflaatio ampaisi Virossa pilviin ja graavilohi kallistui lähes kolmanneksella yhdessä yössä – se kirpaisee jo keskituloisiakin

Sotaisat ajat saavat aikaan jakaantumista niin EU-tasolla kuin jäsenmaiden sisälläkin. Tilaa joka perjantainen Eurooppa-kirje tämän jutun lopusta löytyvästä linkistä, niin saat koko sisällön sähköpostiisi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu äänestäjille vaalituloksen ratkettua. Taustalla näkyy Eiffelin torni. Kannattajat liehuttavat Ranskan ja EU:n lippuja.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Macron ja EU huokaisivat helpotuksesta sunnuntaina – tyytymättömät äänestäjät voivat vielä sotkea presidentin suunnitelmat

Helpotuksen huokaus. Näin voi tiivistää Brysselissä vallitsevan tunnelman Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaalivoiton jälkeen. Voitto tuli lopulta selvin luvuin, kirjoittaa Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Emmanuel Macronin voitonjuhlassa Eiffel-tornin juurella Champ de Mars -puistoaukiolla.

Maanantai 25.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. USA:n ministereitä Ukrainassa. Maailman vanhin ihminen. Helsingin lentoaseman harjoitus. Sää.

Emmanuel Macron.

Elinkeinoelämän edustajat huokaisivat helpotuksesta, kun Ranskan vaalitulos selvisi – "Le Pen olisi ollut kriisi"

Ranskan presidenttikisan päätyminen keskustaliberaali Emmanuel Macronin voittoon on elinkeinoelämälle ilouutinen, vaikka innokkaan uudistajan kaikkia linjauksia ei pidetä Suomen linjan mukaisina.

Macronin ja Le Penin kannattajat kertovat tunnelmista vaalituloksen jälkeen

Analyysi: Macron voitti, mutta halusiko Ranska hänet vai sittenkin sen "pienemmän pahan"?

Moni ranskalainen äänesti ennen kaikkea Le Peniä vastaan. Macron joutuu pian uuteen testiin, jossa kannatus punnitaan, kirjoittaa Ranskaa seuraava ulkomaantoimittaja Maria Tolsa. 

Pekka Haavisto Ykkösaamun studiossa.

Ulkoministeri Haavisto: Macronin jatko takaa Ranskan tuen Suomen Nato-ratkaisulle jatkossakin – suomalaismepit ovat helpottuneita

Istuva presidentti Emmanuel Macron näyttäisi vievän voiton äärioikeiston ehdokkaasta Marine Le Penistä.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Sunnuntai 24.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. Palvelualan turvattomuus. Kirjepostin jakelu. Lumipeite ohenee. Säätiedot.

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.

Ranskan vaaleissa voi mullistua koko EU, jos Le Pen vie voiton Macronista – näin presidenttiehdokkaat muuttaisivat Ranskaa ja Eurooppaa

Ranskalaiset valitsevat tänään sunnuntaina presidentin. Jatkokautta hakeva Emmanuel Macron ja haastaja Marine Le Pen ovat eri linjoilla ulkopolitiikasta, ilmastosta ja maahanmuuttajien kohtelusta.

Emmanuel Macron puhuu medialle.

"Macronin valinta vahvistaisi Suomen mahdollisuuksia liittyä Natoon nopealla aikataululla" – tällaista politiikkaa Ranskan presidentti ajaisi jatkokaudellaan

Macronin ja Le Penin kohtaamisesta Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella odotetaan jännittävää. Macron on kuvaillut vaaleja myös äänestykseksi Euroopasta.

Toimittaja Jari Mäkinen avaa Ranskan vaaliasetelmia

Emmanuel Macronia vastaan kapinoineet keltaliivit uupuivat, mutta mielenosoittajien tyytymättömyys jäi kytemään

Koronapandemia ja sisäiset ristiriidat saivat liikkeen hiipumaan, mutta heidän aatteensa elää edelleen, kertoo keltaliiveissä alusta saakka vaikuttanut aktiivi Ylelle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja presidenttiehdokas Marine Le Pen istuvat vastakkain vaaliväittelyssä.

Analyysi: Macron haastoi Le Peniä onnistuneesti, mutta sortui vaaliväittelyssä paikoin ylimielisyyteen

Presidenttiehdokkaat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen kohtasivat myöhään keskiviikkoiltana ainoassa suorassa TV-väittelyssä, jossa ei ollut niin selkeää voittajaa kuin viisi vuotta sitten.

Kuvakollaasi, jossa on Ranskan istuva presidentti, keskustaliberaali Emmanuel Macron, ja hänen äärioikeistolainen haastajansa Marine Le Pen, taustalla Ranskan lipun värit.

"Ilmastoepäilijä" kohtasi "ilmastotekopyhän" – Ranskan presidenttiehdokkaat olivat odotetusti eri mieltä kaikesta

Ehdokkaiden ainoassa julkisessa väittelyssä Macron tivasi Le Peniltä, saako tämä rahoitusta Venäjältä. Le Pen kertoi vastustavansa Venäjän öljyn ja kaasun tuontikieltoja.

Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin vaalijulisteet on revitty.

Miten käy Ranskan presidentinvaaleissa? Sen saattavat tällä kertaa ratkaista suurten kaupunkien nuoret

Keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen taistelevat viikonlopun presidentinvaaleissa etenkin vasemmiston äänestäjien suosiosta.

Marine Le Pen.

Marine Le Pen pyristelisi Ranskan presidenttinä irti "Brysselin pakkopaidasta" ja vastustaisi kaasupakotteita Venäjälle

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle päässyt äärioikeiston Marine Le Pen on valottanut tällä viikolla ulkopoliittisia tavoitteitaan.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Macron vai Le Pen? Näin Ranskan tuleva presidentti voisi vaikuttaa Suomen Nato-hakemuksen etenemiseen

Venäjän kanssa flirttaillut Marine Le Pen olisi Ranskan presidenttinä arvaamaton, mutta mepit eivät usko hänen menevän niin pitkälle, että Suomen Nato-hakemus olisi ongelmissa.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Analyysi: Jos Le Pen voittaa vaalit, se tietää brexitiin verrattavaa muutosta EU:ssa – äärioikeisto sai Ranskassa yli 30 prosenttia äänistä

Emmanuel Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, mutta hänellä on kova työ vakuuttaa vasemmiston äänestäjät. Jos hän ei onnistu, EU:ssakin tapahtuu iso muutos, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Emmanuel Macron.

Analyysi: Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, Ranska pahasti jakautuneena

Turvallisuuspolitiikka ja äärioikeiston Marine Le Penin Venäjä-suhteet nousevat toisella kierroksella varmasti isommiksi vaaliteemoiksi kuin tähän asti on nähty, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Presidentti Emmanuel Macron pudottaa äänestyslipukkeen uurnaan.

Ranskan presidentinvaaleissa on äänestetty hieman viime vaaleja verkkaisemmin

Macronin ja Le Penin odotetaan etenevän toiselle kierrokselle vaaleissa, joilla on suuri merkitys koko EU:lle. Tuloksia aletaan saada kello 21 jälkeen Suomen aikaa.

Emmanuel Macron pitämässä voittopuhettaan.

Ranskan presidentinvaalit: Macron sai 27,9 % äänistä ja Le Pen 23,2 %

Keskustaoikeistolainen Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen ovat vastakkain toisella kierroksella. Ehdokkaiden välinen ero on ennakoitua suurempi.

Emmanuel Macron vilkuttaa kampanjatilaisuudessa ihmisten ympäröimänä.

Ranskan presidentinvaalien suurin häviäjä on puoluejärjestelmä – perinteiset valtapuolueet ovat kuihtumassa lähes olemattomiin

Ranskassa sosialistit ovat kokemassa täydellisen tuhon. Puolueen presidenttiehdokkaan kannatus on jäämässä kahteen prosenttiin. Oikeisto hyötyy siitä, että julkisuuden kieli on oikeistolaistunut. Macron on keikauttanut politiikan valtatasapainon mullin mallin.

Kampanjajulisteita Pariisin kaduilla.

Hiipuuko Macronin taika? Ranskan vaaliviikko voi kääntää varmana pidetyn asetelman

Uudelle kaudelle pyrkivä Emmanuel Macronin ja äärioikeiston puheenjohtajan Marine Le Penin välinen kannatusero on jatkanut kaventumistaan.

Josep Borrell, Emmanuel Macron ja  Janez Jansa keskustelevat.

Analyysi: Ranskan presidentti ei luovuta Venäjän suhteen – Macronin puhelurumba kiinnostaa ranskalaisia enemmän kuin tylsä vaalikampanja

Ranskan presidentin mukaan keskusteluyhteyden ylläpitäminen Putiiniin on välttämätöntä. Ranskan linja poikkeaa erityisesti Yhdysvalloista, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

Kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä

Ukrainan sota muutti ranskalaisten vaalikuumeen apatiaksi: väittely terveyspalveluista ja ilmastonmuutoksesta ei nyt innosta

Arkea maailmalta: Presidentti Emmanuel Macronin vastaehdokkaat saavat tyytyä väittelemään keskenään, sillä presidentillä ei ole kampanjointiin aikaa eikä tarvetta, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä

Emmanuel Macron.

Macron julkisti kampanjalupaukset: Veroja alas, rahaa puolustukseen ja omavaraisuutta ruokatuotantoon

Ranskassa huhtikuun presidentinvaaleihin mennään Ukrainan sodan varjossa. Kansa tahtoo jatkuvuutta ja näyttää asettuvan istuvan presidentin Emmanuel Macronin tueksi.

Lapsi istuu miehen hartioilla yleisön keskellä. Taustalla näkyy liehuvia Ranskan lippuja.

Ukrainan sota on nostanut Macronin asemaa Ranskan presidentinvaalissa – vahva haastaja on edelleen Venäjä-mielinen Éric Zemmour

Sotadiplomatia on lisännyt istuvan presidentin Emmanuel Marconin kannatusta kuukauden päästä pidettävissä vaaleissa. Hänen kovimmat haastajansa tulevat äärioikeistosta.

Mies kävelee kadulla Pariiisissa. Hän kantaa laukkua oikeassa kädessään. Taustalla näkyy muita ihmisiä.

Rikkaiden presidentti vai rohkea uudistaja? Putinin kanssa neuvotellut Emmanuel Macron on Ranskan presidentinvaalien suuri suosikki

Ranskan nykyinen presidentti, Emmanuel Macron jakaa mielipiteitä, mutta hyötyy Ranskan kovasta talousvireestä, koronapandemian helpottamisesta ja poliittisen opposition hajanaisuudesta.

Grafiikka näyttää, kuinka Ranskan bkt kasvoi viime vuonna 6,7 %, kun Suomen kasvoi 3,5 % ja Saksan 2,7 %. Luvut ovat ennusteita.

Tiesitkö tätä Ranskasta? Maa houkuttelee ulkomaalaisia sijoittajia ja kasvaa isoista Euroopan talouksista nopeimmin

Ranskaa auttoivat kasvukiitoon koronapassien varhainen käyttöönotto ja nopeat pandemian tukipaketit. Porskuttava talous tukee myös istuvaa presidenttiä Emmanuel Macronia kevään vaaleissa.

Vaaleatukkainen nainen punaisessa jakussa katsoo kameraan sormenpäät yhdessä.

Tästä naisesta voi tulla Ranskan ensimmäinen naispresidentti – Valérie Pécresse on “blondi porvari” ja Emmanuel Macronin painajainen

Ranskan presidenttikisan yllättäjällä Valérie Pécressella on mahdollisuus lyödä Emmanuel Macron ensi keväänä. Hän haluaisi olla Merkelin jälkeen seuraava suuri naisjohtaja. Maahanmuutossa hän vetää kovaa linjaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Analyysi: Ranska ottaa ohjat EU:ssa, kun Macron vaihtaa kampanjavaihteelle ja katsoo Merkelin loittonevaa selkää

Ranska aloitti vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaana. Samaan aikaan Saksan uusi hallitus kokoaa rivejään ja Venäjä yrittää hajottaa uhittelullaan koko EU-rintamaa, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.

Brigitte ja Emmanuel Macron.

Ranskan presidentin vaimo Brigitte Macron ryhtyy oikeustoimiin väitteestä, jonka mukaan hän olisi transnainen

Äärioikeistolainen verkkosivusto väitti syyskuussa, että Brigitte Macron olisi syntynyt mieheksi. Väite on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Emmanuel Macron.

Ranska haluaa väljyyttä EU:n budjettikuriin – presidentti Emmanuel Macron linjasi maan tavoitteet puheenjohtajuuskaudelle

Ranska kutsuu maaliskuussa koolle talousaiheisen EU-huippukokouksen. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU:n 750 miljardin koronapandemian tukipaketin lisäksi EU-maiden on ehkä otettava lisävelkaa.

Ranskalainen oikeistolainen toimittaja ja kirjailija Eric Zemmour nostaa kätensä ilmaan presidentinvaalikampanjatilaisuudessa 5.12. 2021.

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

Eric Zemmour on nostanut maahanmuuton vähentämisen vaalikampanjansa pääteemaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle