Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ranskan presidentti Emmanuel Macron heilutti autonsa ikkunasta käytyään äänestämässä sunnuntaina.

Analyysi: Ranskan parlamenttivaalien tulos lupaa politiikkaan myrskyisiä aikoja ja Macronille suuria vaikeuksia

Macronin keskustaoikeistolainen ryhmittymä joutuu etsimään tukea etenkin perinteisestä oikeistosta, ja sillä tulee olemaan hintansa, kirjoittaa Ylen Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Efter söndagens val kan president Emmanuel Macron bli tvungen att koncentrera sig mer på inrikespolitiken än hittills.

Macronin liittouma sai eniten paikkoja – menetti enemmistön parlamentissa

Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai 135 paikkaa, joka tekee liittoumasta vahvan oppositiovoiman Macronin politiikalle.

Ranskalaisia äänestämässä vaalipaikalla.

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa – tänään ratkeaa presidentti Macronin poliittinen liikkumavara seuraavina vuosina

Istuva presidentti on perinteisesti saanut tuekseen ehdottoman enemmistön parlamentin alahuoneeseen. Nyt tilanne voi mennä tiukoille: vasemmiston ja vihreiden liittouma ylsi liki tasalukemiin viime viikon ensimmäisellä kierroksella.

Jean-Luc Melenchon kampanjoimassa Lille Grand Palais'ssa Lillessa 5 huhtikuuta.

Analyysi: Macron on hankalassa paikassa, sillä Ranskan parlamenttivaaleista tulee luultuakin tiukempi taisto

Ensimmäisen kierroksen jälkeen lähes tasoihin päätyneet keskustaoikeisto ja uusi vasemmistoliittouma kokoavat kiivaasti joukkojaan viikon päästä pidettävälle toiselle kierrokselle, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä

Ranskassa äänestetään parlamenttivaaleissa

Ranskalaiset äänestävät parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – kannatusmittauksessa Macronin kannattajat ja vasemmistopuolueet liki rinta rinnan

Edellisissä, viisi vuotta sitten järjestetyissä vaaleissa presidentti Emmanuel Macron sai selvästi enemmistön taakseen. Ehdoton enemmistö kansalliskokoukseen vaatisi vähintään 289 edustajaa.

Nuoret vilkuttavat kameralle.

Ranskan vasemmisto järjesti rivinsä uusiksi ja on nyt suosittu nuorten keskuudessa – kannattaja: "Haluan vaikuttaa, en murehtia yksinäni"

Ranskassa järjestetään pian parlamenttivaalit ja presidentti Macronin keskustaoikeistolainen liittouma on niissä ahtaalla.

Rain Kooli

Eurooppa-kirje: Inflaatio ampaisi Virossa pilviin ja graavilohi kallistui lähes kolmanneksella yhdessä yössä – se kirpaisee jo keskituloisiakin

Sotaisat ajat saavat aikaan jakaantumista niin EU-tasolla kuin jäsenmaiden sisälläkin. Tilaa joka perjantainen Eurooppa-kirje tämän jutun lopusta löytyvästä linkistä, niin saat koko sisällön sähköpostiisi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu äänestäjille vaalituloksen ratkettua. Taustalla näkyy Eiffelin torni. Kannattajat liehuttavat Ranskan ja EU:n lippuja.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Macron ja EU huokaisivat helpotuksesta sunnuntaina – tyytymättömät äänestäjät voivat vielä sotkea presidentin suunnitelmat

Helpotuksen huokaus. Näin voi tiivistää Brysselissä vallitsevan tunnelman Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaalivoiton jälkeen. Voitto tuli lopulta selvin luvuin, kirjoittaa Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Emmanuel Macronin voitonjuhlassa Eiffel-tornin juurella Champ de Mars -puistoaukiolla.

Maanantai 25.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. USA:n ministereitä Ukrainassa. Maailman vanhin ihminen. Helsingin lentoaseman harjoitus. Sää.

Emmanuel Macron.

Elinkeinoelämän edustajat huokaisivat helpotuksesta, kun Ranskan vaalitulos selvisi – "Le Pen olisi ollut kriisi"

Ranskan presidenttikisan päätyminen keskustaliberaali Emmanuel Macronin voittoon on elinkeinoelämälle ilouutinen, vaikka innokkaan uudistajan kaikkia linjauksia ei pidetä Suomen linjan mukaisina.

Macronin ja Le Penin kannattajat kertovat tunnelmista vaalituloksen jälkeen

Analyysi: Macron voitti, mutta halusiko Ranska hänet vai sittenkin sen "pienemmän pahan"?

Moni ranskalainen äänesti ennen kaikkea Le Peniä vastaan. Macron joutuu pian uuteen testiin, jossa kannatus punnitaan, kirjoittaa Ranskaa seuraava ulkomaantoimittaja Maria Tolsa. 

Pekka Haavisto Ykkösaamun studiossa.

Ulkoministeri Haavisto: Macronin jatko takaa Ranskan tuen Suomen Nato-ratkaisulle jatkossakin – suomalaismepit ovat helpottuneita

Istuva presidentti Emmanuel Macron näyttäisi vievän voiton äärioikeiston ehdokkaasta Marine Le Penistä.

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.

Ranskan vaaleissa voi mullistua koko EU, jos Le Pen vie voiton Macronista – näin presidenttiehdokkaat muuttaisivat Ranskaa ja Eurooppaa

Ranskalaiset valitsevat tänään sunnuntaina presidentin. Jatkokautta hakeva Emmanuel Macron ja haastaja Marine Le Pen ovat eri linjoilla ulkopolitiikasta, ilmastosta ja maahanmuuttajien kohtelusta.

Emmanuel Macron puhuu medialle.

"Macronin valinta vahvistaisi Suomen mahdollisuuksia liittyä Natoon nopealla aikataululla" – tällaista politiikkaa Ranskan presidentti ajaisi jatkokaudellaan

Macronin ja Le Penin kohtaamisesta Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella odotetaan jännittävää. Macron on kuvaillut vaaleja myös äänestykseksi Euroopasta.

Toimittaja Jari Mäkinen avaa Ranskan vaaliasetelmia

Emmanuel Macronia vastaan kapinoineet keltaliivit uupuivat, mutta mielenosoittajien tyytymättömyys jäi kytemään

Koronapandemia ja sisäiset ristiriidat saivat liikkeen hiipumaan, mutta heidän aatteensa elää edelleen, kertoo keltaliiveissä alusta saakka vaikuttanut aktiivi Ylelle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja presidenttiehdokas Marine Le Pen istuvat vastakkain vaaliväittelyssä.

Analyysi: Macron haastoi Le Peniä onnistuneesti, mutta sortui vaaliväittelyssä paikoin ylimielisyyteen

Presidenttiehdokkaat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen kohtasivat myöhään keskiviikkoiltana ainoassa suorassa TV-väittelyssä, jossa ei ollut niin selkeää voittajaa kuin viisi vuotta sitten.

Kuvakollaasi, jossa on Ranskan istuva presidentti, keskustaliberaali Emmanuel Macron, ja hänen äärioikeistolainen haastajansa Marine Le Pen, taustalla Ranskan lipun värit.

"Ilmastoepäilijä" kohtasi "ilmastotekopyhän" – Ranskan presidenttiehdokkaat olivat odotetusti eri mieltä kaikesta

Ehdokkaiden ainoassa julkisessa väittelyssä Macron tivasi Le Peniltä, saako tämä rahoitusta Venäjältä. Le Pen kertoi vastustavansa Venäjän öljyn ja kaasun tuontikieltoja.

Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin vaalijulisteet on revitty.

Miten käy Ranskan presidentinvaaleissa? Sen saattavat tällä kertaa ratkaista suurten kaupunkien nuoret

Keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen taistelevat viikonlopun presidentinvaaleissa etenkin vasemmiston äänestäjien suosiosta.

Marine Le Pen.

Marine Le Pen pyristelisi Ranskan presidenttinä irti "Brysselin pakkopaidasta" ja vastustaisi kaasupakotteita Venäjälle

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle päässyt äärioikeiston Marine Le Pen on valottanut tällä viikolla ulkopoliittisia tavoitteitaan.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Macron vai Le Pen? Näin Ranskan tuleva presidentti voisi vaikuttaa Suomen Nato-hakemuksen etenemiseen

Venäjän kanssa flirttaillut Marine Le Pen olisi Ranskan presidenttinä arvaamaton, mutta mepit eivät usko hänen menevän niin pitkälle, että Suomen Nato-hakemus olisi ongelmissa.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Analyysi: Jos Le Pen voittaa vaalit, se tietää brexitiin verrattavaa muutosta EU:ssa – äärioikeisto sai Ranskassa yli 30 prosenttia äänistä

Emmanuel Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, mutta hänellä on kova työ vakuuttaa vasemmiston äänestäjät. Jos hän ei onnistu, EU:ssakin tapahtuu iso muutos, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Emmanuel Macron.

Analyysi: Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, Ranska pahasti jakautuneena

Turvallisuuspolitiikka ja äärioikeiston Marine Le Penin Venäjä-suhteet nousevat toisella kierroksella varmasti isommiksi vaaliteemoiksi kuin tähän asti on nähty, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Presidentti Emmanuel Macron pudottaa äänestyslipukkeen uurnaan.

Ranskan presidentinvaaleissa on äänestetty hieman viime vaaleja verkkaisemmin

Macronin ja Le Penin odotetaan etenevän toiselle kierrokselle vaaleissa, joilla on suuri merkitys koko EU:lle. Tuloksia aletaan saada kello 21 jälkeen Suomen aikaa.

Emmanuel Macron pitämässä voittopuhettaan.

Ranskan presidentinvaalit: Macron sai 27,9 % äänistä ja Le Pen 23,2 %

Keskustaoikeistolainen Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen ovat vastakkain toisella kierroksella. Ehdokkaiden välinen ero on ennakoitua suurempi.

Emmanuel Macron vilkuttaa kampanjatilaisuudessa ihmisten ympäröimänä.

Ranskan presidentinvaalien suurin häviäjä on puoluejärjestelmä – perinteiset valtapuolueet ovat kuihtumassa lähes olemattomiin

Ranskassa sosialistit ovat kokemassa täydellisen tuhon. Puolueen presidenttiehdokkaan kannatus on jäämässä kahteen prosenttiin. Oikeisto hyötyy siitä, että julkisuuden kieli on oikeistolaistunut. Macron on keikauttanut politiikan valtatasapainon mullin mallin.

Kampanjajulisteita Pariisin kaduilla.

Hiipuuko Macronin taika? Ranskan vaaliviikko voi kääntää varmana pidetyn asetelman

Uudelle kaudelle pyrkivä Emmanuel Macronin ja äärioikeiston puheenjohtajan Marine Le Penin välinen kannatusero on jatkanut kaventumistaan.

Josep Borrell, Emmanuel Macron ja  Janez Jansa keskustelevat.

Analyysi: Ranskan presidentti ei luovuta Venäjän suhteen – Macronin puhelurumba kiinnostaa ranskalaisia enemmän kuin tylsä vaalikampanja

Ranskan presidentin mukaan keskusteluyhteyden ylläpitäminen Putiiniin on välttämätöntä. Ranskan linja poikkeaa erityisesti Yhdysvalloista, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

Kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä

Ukrainan sota muutti ranskalaisten vaalikuumeen apatiaksi: väittely terveyspalveluista ja ilmastonmuutoksesta ei nyt innosta

Arkea maailmalta: Presidentti Emmanuel Macronin vastaehdokkaat saavat tyytyä väittelemään keskenään, sillä presidentillä ei ole kampanjointiin aikaa eikä tarvetta, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä

Emmanuel Macron.

Macron julkisti kampanjalupaukset: Veroja alas, rahaa puolustukseen ja omavaraisuutta ruokatuotantoon

Ranskassa huhtikuun presidentinvaaleihin mennään Ukrainan sodan varjossa. Kansa tahtoo jatkuvuutta ja näyttää asettuvan istuvan presidentin Emmanuel Macronin tueksi.

Lapsi istuu miehen hartioilla yleisön keskellä. Taustalla näkyy liehuvia Ranskan lippuja.

Ukrainan sota on nostanut Macronin asemaa Ranskan presidentinvaalissa – vahva haastaja on edelleen Venäjä-mielinen Éric Zemmour

Sotadiplomatia on lisännyt istuvan presidentin Emmanuel Marconin kannatusta kuukauden päästä pidettävissä vaaleissa. Hänen kovimmat haastajansa tulevat äärioikeistosta.

Mies kävelee kadulla Pariiisissa. Hän kantaa laukkua oikeassa kädessään. Taustalla näkyy muita ihmisiä.

Rikkaiden presidentti vai rohkea uudistaja? Putinin kanssa neuvotellut Emmanuel Macron on Ranskan presidentinvaalien suuri suosikki

Ranskan nykyinen presidentti, Emmanuel Macron jakaa mielipiteitä, mutta hyötyy Ranskan kovasta talousvireestä, koronapandemian helpottamisesta ja poliittisen opposition hajanaisuudesta.

Grafiikka näyttää, kuinka Ranskan bkt kasvoi viime vuonna 6,7 %, kun Suomen kasvoi 3,5 % ja Saksan 2,7 %. Luvut ovat ennusteita.

Tiesitkö tätä Ranskasta? Maa houkuttelee ulkomaalaisia sijoittajia ja kasvaa isoista Euroopan talouksista nopeimmin

Ranskaa auttoivat kasvukiitoon koronapassien varhainen käyttöönotto ja nopeat pandemian tukipaketit. Porskuttava talous tukee myös istuvaa presidenttiä Emmanuel Macronia kevään vaaleissa.

Vaaleatukkainen nainen punaisessa jakussa katsoo kameraan sormenpäät yhdessä.

Tästä naisesta voi tulla Ranskan ensimmäinen naispresidentti – Valérie Pécresse on “blondi porvari” ja Emmanuel Macronin painajainen

Ranskan presidenttikisan yllättäjällä Valérie Pécressella on mahdollisuus lyödä Emmanuel Macron ensi keväänä. Hän haluaisi olla Merkelin jälkeen seuraava suuri naisjohtaja. Maahanmuutossa hän vetää kovaa linjaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Analyysi: Ranska ottaa ohjat EU:ssa, kun Macron vaihtaa kampanjavaihteelle ja katsoo Merkelin loittonevaa selkää

Ranska aloitti vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaana. Samaan aikaan Saksan uusi hallitus kokoaa rivejään ja Venäjä yrittää hajottaa uhittelullaan koko EU-rintamaa, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.

Brigitte ja Emmanuel Macron.

Ranskan presidentin vaimo Brigitte Macron ryhtyy oikeustoimiin väitteestä, jonka mukaan hän olisi transnainen

Äärioikeistolainen verkkosivusto väitti syyskuussa, että Brigitte Macron olisi syntynyt mieheksi. Väite on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Emmanuel Macron.

Ranska haluaa väljyyttä EU:n budjettikuriin – presidentti Emmanuel Macron linjasi maan tavoitteet puheenjohtajuuskaudelle

Ranska kutsuu maaliskuussa koolle talousaiheisen EU-huippukokouksen. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU:n 750 miljardin koronapandemian tukipaketin lisäksi EU-maiden on ehkä otettava lisävelkaa.

Ranskalainen oikeistolainen toimittaja ja kirjailija Eric Zemmour nostaa kätensä ilmaan presidentinvaalikampanjatilaisuudessa 5.12. 2021.

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

Eric Zemmour on nostanut maahanmuuton vähentämisen vaalikampanjansa pääteemaksi.

 Emmanuel Macron puhui  tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Macron vaihtoi kaikessa hiljaisuudessa Ranskan lipun väriä

Laivastonsinistä on viimeisen vuoden ajan nähty esimerkiksi Ranskan presidentin virka-asunnon Élysée-palatsin lipuissa ja myös maan parlamentin tiloissa.

Ranskan presidenttiä heitettiin kananmunalla

"Kauan eläköön vallankumous!" – mielenosoittaja heitti Ranskan presidenttiä kananmunalla

Presidentti on tottunut välikohtauksiin: viimeksi kesäkuussa häntä lyötiin avokämmenellä Etelä-Ranskassa. Silmäätekeviä poliitikkoja on joutunut häiriköinnin ja väkivallan kohteeksi Suomessakin.

Emmanuel Macron ja Angela Merkel laskevat seppeleen Compiègnessa ensimmäisen maailmansodan muistoseremoniassa.

Neljä ranskalaismiestä ja yksi nainen – Merkel on johtanut Eurooppaa Ranskan presidenttien kanssa, mutta mitä tapahtuu, kun hän lähtee?

EU:ssa seurataan tarkasti Saksan ja Ranskan liikkeitä, koska ne vievät unionia eteenpäin. Angela Merkelin kaudella ranskalaispresidenttejä on ehtinyt olla neljä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron osoittaa Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bideniä sormella.

Analyysi: Ranska raivostui, kun Yhdysvallat "torpedoi" sen sopimuksen Australian kanssa – Euroopan tylyllä sivuuttamisella voi olla isot seuraukset

Ranskalaisten mielestä Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian uusi turvallisuusliitto muodostettiin EU:n selän takana. Nyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin halu tiivistää Euroopan unionia todennäköisesti vain kasvaa, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Edellisten ja tulevien presidentinvaalien todennäköinen vastapari Emmanuel Macron ja Marine Le Pen tapasivat Élysée-palatsissa 2019.

Macronille ja Le Penille karvas pettymys aluevaaleissa – presidentinvaalien asetelmat eivät selkiytyneet

Ranskan aluevaalituloksen odotettiin ennakoivan ensi vuoden presidentinvaalien asetelmia, joissa kohtaavat todennäköisesti presidentti Emmanuel Macron ja oikeistopopulisti Marine Le Pen. Kummankaan puolueen vaalitulos ei kuitenkaan anna juhlimiseen aihetta.

Marine Le Pen median keskellä.

Ranskan äärioikeistolainen Marine Le Pen vapautettiin oikeudessa vihapuhesyytteistä

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen julkaisi vuonna 2015 kuvia terroristijärjestö Isisin tekemistä julmuuksista. Syyttäjät arvioivat, että hän rikkoi Ranskan vihapuhelakeja.

Emmanuel Macron puhuu televisioruudulla.

Ranska sulkee koulut ja päiväkoteja, osa tiukemmista rajoituksista koskemaan koko maata

Ranska presidentti kertoi koronarajoituksista illalla televisiopuheessaan.

tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Niinistö ja Macron keskustelivat puhelimessa: presidentit jakoivat huolen Venäjästä

Presidentit Niinistö ja Macron keskustelivat maanantai-iltana puhelimessa myös koronavirustilanteesta ja rokotetuotannosta.

Emmanuel Macron puhuu Citizens' Convention on Climate -tapahtumassa.

Presidentti Macron haluaa kansanäänestyksen lisäyksestä Ranskan perustuslakiin – sisältää muun muassa tavoitteen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä

Ranskan parlamentin alahuoneen ja senaatin on ensin hyväksyttävä ehdotus kansanäänestyksen järjestämisestä.

Annegret  Kramp-Karrenbauer

Saksa ja Ranska kiistelevät Yhdysvaltain roolista Euroopan puolustuksessa

Saksan puolustusministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin mukaan Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltain turvatakuita.

Miesjoukko polttaa Macronin kuvaa.

Macron: Media oikeuttanut Ranskaan kohdistuvaa väkivaltaa rasismiuutisoinnillaan

Ranskan presidentti esitti arvostelunsa New York Timesin toimittajalle antamissaan kommenteissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle