Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etelä-Pohjanmaan ELYn alueella tehty useita sinilevähavaintoja

ELY-keskuksesta muistutetaan, että sinilevää sisältävää vettä ei pitäisi käyttää, sillä osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Kolmen kuntajohtajan hullusta ideasta kehkeytyi uuvuttava marssi kraatterijärven ympäri: "Tässä on kysymys pienten kuntien periksiantamattomuudesta"

Lappajärven, Vimpelin ja Alajärven nokkamiehet hioivat 76 kilometrin patikkaretkellään kuntien yhteistyökuvioita kuntoon.

Ähtävänjokeen halutaan rakentaa yli 150 kilometriä pitkä kalatie

Kalatie mahdollistaisi vaelluskalan nousun Pohjanlahdesta Luodon kunnan alueelta aina Alajärveen asti.

Pohjavedet ja järvien pinnat korkealla pohjalaismaakunnissa – jokien virtaamat moninkertaisia tavalliseen talveen verrattuna

Lämmin ja sateinen talvi on lisännyt jokien virtaamia ja nostanut pohjavesien pintaa helmikuussa. Lappajärvi on ollut yhtä korkealla viimeksi kesällä 1982.

Kraatterijärvi Geopark -esiselvitys valmistui

Hankkeen kustannusarvio on liki 300 000 euroa ja se on tarkoitus jakaa kuuden kunnan kesken.

Lappajärven kraatteri vanheni pari miljoonaa vuotta – tuore tutkimus paljasti meteorin tarkan törmäysajankohdan

Puolentoista kilometrin läpimittainen meteoriitti syöksyi maahan uusimman tutkimuksen mukaan 77,8 miljoonaa vuotta sitten. Se on kaksi miljoonaa vuotta luultua aiemmin. Virhemarginaali laskelmissa on 780 000 vuotta.

Kivitippu remontoitiin perusteellisesti – vastaanottokeskuksesta takaisin hotelliksi

Kivitipun avoimet ovet kiinnostivat Lappajärvellä jopa jonoksi asti. Matkailun toivotaan kehittyvän erityisesti kokousmatkailun ja Meteoriittikeskuksen ympärillä.

Kylpylähotelli Kivitippu saatiin vihdoin myytyä Lappajärvellä

Kolme yritystä ja Lappajärven kunta perustavat yhtiön, joka ostaa Kivitipun kiinteistön. Järviseudun matkailun veturi halutaan nostaa uudelleen jaloilleen.

Lappajärven ainutlaatuinen geologia halutaan matkailun palvelukseen

Puolentoista kilometrin läpimittainen meteoriitti syöksyi maahan 76 miljoonaa vuotta sitten. Tuosta törmäyksestä syntyi kolmen pohjalaiskunnan alueella sijaitseva Lappajärvi. Geologian tutkimuskeskus kartoittaa aluetta kesäviikot. Se etsii matkailullisesti kiinnostavia alueita, joissa geologia on vahvasti mukana.

"Petra on urheilijana lottovoitto"

Petra Ollin painikulta lämmittää etenkin Ollin kotikunnassa Lappajärvellä. Mitalikahvit ovat suunnitteilla ja Rion olympiamenestyksestäkin uskalletaan jo haaveilla. Kunnanjohtaja miettii vain, saisiko Olli lahjatontilleen jo rakennuksiakin.

Itsenäisyyspäivä nosti kevättulvan Pohjanmaan pelloille

Sunnuntain sateet nostivat pohjalaisvesistöjen vedenpintoja ja virtaamia niin, että paikoin puhuttiin jo kevättulvasta.

Saksalaistutkimus: Keurusselkä onkin ehkä Suomen suurin kraatteri

Keuruun Keurusselän kehämuotoinen todettiin meteorikraatteriksi 2000-luvun alkupuolella. Kraatterin halkaisijaksi on arvioitu 14 kilometriä, mutta saksalaistutkimuksen mukaan se saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi.

Water levels to plunge

Recent rains have kept water levels high, but an ebb is expected or has already begun. Freezing temperatures can create slush which in turn may cause flooding.

Järvien pinnat ennätysalhaalla – enimmillään heittoa 1,5 metriä

Järvien pinnat ovat pohjalaismaakunnissa poikkeuksellisen alhaalla kuivan talven ja kevään vuoksi. Paikoin pinta on alempana kuin koskaan havaintojärjestelmän aikana.

Kevättulvasta uhkaa tulla poikkeuksellisen vaikea

Ähtävänjoen hyydeongelma on hellittänyt, minkä vuoksi juoksutuksia järvistä on voitu lisätä. Kevättulvasta voi tulla vesistöalueella poikkeuksellisen suuri, jos järviä ei saada juoksutuksien avulla selvästi alemmaksi.

Lappajärven ja Lestijärven pinnat yhä nousussa - Ahtävänjoella hyydepatojen riski

Tilanne Pohjanmaan tulva-alueilla on melko lailla edellispäivien kaltainen. Lappajärvi ja Lestijärvi jatkavat nousuaan ja ainakin Ähtävänjoella muodostuu ilmojen kylmetessä hyydepatojen riski.

Pohjalaisjokien virtaamat kääntyneet laskuun

Jokien virtaamat ovat kääntyneet laskuun kaikissa pohjalaismaakunnissa. Lähiaikojen sateet saattavat tosin kääntää vedenpinnat ja virtaamat uudelleen nousuun. Jokien varsilla on edelleen satoja hehtaareja peltoja ja metsiä veden alla. Viranomaiset jatkavat tulvapäivystystä uudenvuoden ajan.

Sateet ja jäiden sulaminen lisäävät tulvariskiä

Lauhan ja sateisen sään takia jokien vedenkorkeudet ovat nousseet Oulun eteläpuolella. Myös säännöstelyssä käytettävien tekojärvien vedenpinnat ovat korkealla.

Ostrobothnia facing flood risk

The Finnish Environment Institute (Syke) says mild and wet conditions have swelled rivers in southern Ostrobothnia and Oulu. According to Syke water levels will continue to rise over the next 2 – 4 days.

Joet saattavat tulvia jouluna

Veden pinnat ovat nyt tavallista korkeammalla. Lämmin ja sateinen sää on sulattanut lunta ja nostanut vedenpinnat. Jos sää jatkuu samanlaisena, voivat joet tulvia jouluna.

Etelä-Pohjanmaalla varaudutaan normaalia suurempiin kevättulviin

Viranomaiset varautuvat Pohjanmaalla keskimääräistä suurempiin kevättulviin. Tällä hetkellä lumen vesiarvot ovat hieman suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan. Rannikolla lunta on normaalia enemmän, toisaalta taas sisämaassa lunta on paikoin aiempia talvia vähemmän.

Maakuntajärvikilpailun voittajat selvillä

Maakuntajärvikilpailu on päättynyt. Etelä-Pohjanmaalla voittajaksi selviytyi Lappajärvi ja Pohjanmaan maakuntajärveksi valittiin Luodonjärvi.

Järvien ja jokien vedenpinnat todella korkealla

Rankat sateet ovat nostaneet Pohjanmaalla vedenpintoja rajusti. Lapuanjoella vedenpinta on noussut puoli metriä yli tulvarajan.

Ehdokkaat maakuntien nimikkojärviksi valittu

Suomen ympäristökeskus keräsi kansalaisilta ehdotuksia maakuntien nimikkojärviksi. Yhteydenottoja tuli 500 ja niissä ehdotettiin 151:tä eri järveä. Nyt on kansalaisten vuoro äänestää voittajat.

Koristelevä verkkokalastajien kiusana Lappajärvellä

Lappajärvestä löydetty limainen Hyalotheca-koristelevä kiusaa alueen verkkokalastajia. Verkkokalastukseen on tulossa tauko.

Kalajoen tulva aiheutti maataloudelle suuret vahingot

Kalajoen tulva on kääntynyt laskuun. Kalajoen pinta on laskenut eilisistä huippulukemista noin 10 senttimetriä, sivuojissa jopa puolella metrillä. Palopäällikkö Pekka Similän mukaan tulvan aiheuttamat vahingot kiinteistöille jäivät vähäisiksi, sen sijaan maataloudelle se aiheutti paljon vahinkoja Kalajoen, Ylivieskan ja Alavieskan alueella.