Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdysvaltain kehotus vaihtaa koronatestin analyysimenetelmää sai aikaan kohun – FactCheck.org: koronatietoja ei ole vääristelty

Netissä alkoivat levitä tulkinnat siitä, että osa koronatartunnoista olisikin ollut influenssatartuntoja. FactCheck.org-sivusto osoitti tiedot vääriksi. Päätöksen taustalla on halu saada testeillä esiin koronan lisäksi influenssatartunnat.

Poliitikot ovat varovaisia faktojen kanssa, sanoo tutkija – Ylen faktantarkistuksessa pääset kokeilemaan, erotatko todet väitteet epätosista

Yle tarkisti kuntavaalien alla kymmeniä puolueiden ja poliitikkojen esittämiä väitteitä ympäri Suomen. Tutkijan mukaan eniten huomiota ovat saaneet maahanmuuttoa koskevat väitteet. Katso jutun kartasta, millaisia väitteitä eri puolella Suomea esitettiin.

Tarkistimme Pohjois-Pohjanmaalla esitettyjä kuntavaaliväitteitä: tosi, epätosi vai jotain muuta, testaa itse!

Vaalikampanjointi on tällä kertaa poikennut normaalista, mutta ehdokkaat ovat esittäneet kantoja ja kommentteja vanhaan tapaan. Tarkistimme väitteitä muun muassa työmatkaliikenteen verotuksesta, kuntien tuloista ja luottamusmiehen asemasta.

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta

Tamperella kuumia perunoita ovat muun muassa asuntorakentaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Faktantarkistukseen kelpuutettiin vain sellaisia väitteitä, jotka sisälsivät tarkistettavissa olevia tietoja.

Onko Suomen rokotustahti maailman huippua, mitä laki sanoo sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä? Tarkistimme poliitikkojen väitteitä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi on koronan torjunnassa maailman huippua, mutta onko asia todella näin? Tarkistimme yleisön pyynnöstä poliitikkojen väitteitä esimerkiksi Närpiön tomaattien poiminnasta ja uusista liikennemerkeistä.

Onko Suomen kokonaisveroaste maailman kärkisijoilla? Onko Haminassa röntgenpalveluja? Tarkistimme vaaliväitteitä Kaakkois-Suomessa

Teimme faktantarkistusta Kaakkois-Suomessa esitetyille väitteille niin verotuksesta, Haminan röntgenpalveluista kuin koronarokotetutkimuksen rahoituksesta. Voit testata jutussa itse, osaatko arvioida väitteiden totuusarvoa oikein.

Tuplasiko korona Puolangan väkiluvun? Säilyykö Paltamon edustus sotessa? Tarkistimme kainuulaisia vaaliväitteitä: testaa arvioitko oikein

Tarkistimme väitteitä muun muassa Puolangan kunnan väkimäärän kasvusta korona-aikana, koulutuksen järjestämisestä Suomussalmella ja hakkuiden vaikutuksesta Kajaanin Jormuan koulun tulevaisuuteen. Voit testata, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Kasvattaako kaistojen lisääminen ruuhkia? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme helsinkiläisten poliitikkojen väitteitä muun muassa koulutukseen käytetyistä rahoista, liikuntapaikoista ja lisäkaistojen vaikutuksesta autoiluun. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Onko sähköauton hiilijalanjälki suurempi kuin polttomoottoriauton? Lue faktantarkistajien vastaukset viiteen pienpuolueiden väitteeseen

Teimme faktantarkistusta Ylen Pienpuoluetentissä esitetyille väitteille niin ilmastonmuutoksesta, sähköautojen hiilijalanjäljestä kuin oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Voit testata jutussa itse, osaatko arvioida väitteiden totuusarvoa oikein.

Törmäsitkö epäilyttävään väitteeseen tai kyseenalaisiin faktoihin kuntavaalien alla? Ehdota väitettä Yle Pohjanmaan tarkistettavaksi

Yle Pohjanmaan toimitus tarkistaa poliitikkojen ja puolueiden esittämiä kyseenalaisia väitteitä Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Voit ehdottaa faktantarkistukseen sopivaa väitettä tässä jutussa.

Meneekö kolmannes toimeentulotuesta maahanmuuttajille? Yle teki faktantarkistusta puheenjohtajien puheille

Löysimme epätosia väitteitä puheenjohtajien tenteissä esittämistä väitteistä. Tarkistimme väitteitä niin turpeesta, maahanmuutosta kuin hallituksen ilmastotavoitteistakin. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Romahtaako maahanmuuttajien työllisyysaste parissa vuodessa ja johtuuko korona ilmastonmuutoksesta? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme yleisön ehdotuksesta poliitikkojen väitteittä esimerkiksi maahanmuutosta, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta koronaan ja lääkärille pääsemisestä eri kunnissa. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Törmäsitkö epäilyttävään väitteeseen tai kyseenalaisiin faktoihin kuntavaalien alla? Ehdota väitteitä Ylen faktantarkistuksen setvittäväksi!

Yle tarkistaa poliitikkojen ja puolueiden esittämiä väitteitä vaalien alla. Tee ehdotus faktantarkistukseen sopivasta väitteestä tässä jutussa!

Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

Valheenpaljastaja: Näin tunnistat videohuijauksen

Valheenpaljastajan vinkit feikkivideoiden tarkistamiseen.

Trumpin ja Bidenin väittely työllisti faktantarkistajia – Trump voitti väärien väitteiden määrässä

Yhdysvaltain presidentti loi jälleen kuvaa siitä, että postiäänestys johtaa vaalivilppiin, vaikka laajamittaisesta vaalivilpistä ei ole historiallisesti todisteita.

Antto Vihman kolumni: Repivä populismi ei palauta politiikkaa politiikkaan, vaan faktoista luopuessaan se kaventaa poliittisen kenttää

Datatalouden logiikalla pyörivä viestintäympäristö ei edistä totuudenmukaisen viestin voittoa, kirjoittaa tutkija Antto Vihma.

Faktantarkistuksen haaviin jäi 36 kiistanalaista väitettä – ympäristökysymykset kuohuttivat eniten

Yle seurasi poliitikkojen vaaliväitteitä kolmen viikon ajan. Tässä kiinnostavimpia paloja.

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: turpeen työllisyysvaikutuksista hurjaa liioittelua, verottaja ei nauti provikkapalkkaa

Yle seuraa eduskuntavaalien alla sekä puolueiden että ehdokkaiden vaalipuheita ja tarkistaa väitteiden todenperäisyyden.

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: Perussuomalaisten luvut maahanmuuton kustannuksista kyseenalaisia, SDP ei ole nuorten suosikki

Yle seuraa eduskuntavaalien alla sekä puolueiden että ehdokkaiden vaalipuheita ja tarkistaa väitteiden todenperäisyyden.

Epäilyttääkö vaaliväite? Lähetä se Valheenpaljastajan faktantarkistukseen

Vaaliväitteitä kerätään eri puolilta Suomea.

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: Suomalaisen lihan päästöjä vähätelty, velaksi eläminen ei ole loppunut

Yle seuraa eduskuntavaalien alla puolueiden ja ehdokkaiden vaalipuheita, ja tarkistaa väitteiden todenperäisyyden.

Yle ei jyrännytkään Hendrixin konsertin kuvanauhaa – mutta...

Huhut Helsingin-nauhoituksista ovat velloneet vuosikymmeniä.

Valheenpaljastaja: Valheet leviävät faktoja nopeammin – Facebookin faktantarkistus ei toimi

Saksassa pelätään vaalien alla Brexit- ja Trump-vaikutusta.

Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

Näin ilmiannat Facebookin valeuutisia - ja mitä sitten tapahtuu?

Johtaako valeuutisen ilmianto Facebookissa mihinkään?

Valheenpaljastaja: Nyt tulevat valefaktantarkistajat

Ensin kaapattiin sana valeuutinen, sitten faktantarkistus