Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lakiakankaan tuulipuiston voimaloita ilmasta kuvattuna.

Tuulivoimaa rakennetaan länsirannikolla niin kiivaasti, että sähköverkkoon pääsyä hillitään – ”Sähköt katkeaisivat koko maasta”

Länsirannikolla tuotetaan jo niin paljon tuulivoimaa, että osa suunnitteilla olevista voimaloista joutuu odottamaan kantaverkkoon liittymistä. Fingridin mukaan tuulivoimaloita alueelle mahtuu, kunhan kantaverkkoa vahvistetaan.

Tuulivoimaloita järven ja metsän takana.

Suomi teki historiaa: Sähköä virtasi ennätysmäärä muualle Eurooppaan – tämä on esimakua tulevasta, sanoo asiantuntija

Suomesta vietiin lauantaina sähköä ulkomaille enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Fingridin päällikkö ennakoi, että tulevaisuudessa tällaisia päiviä nähdään koko ajan enemmän.

Sähkölinjoja.

Fingrid rakentaa Satakuntaan kolme uutta sähköasemaa

Uusilla asemilla mahdollistetaan alueella toimivalle teollisuudelle ja uusille hankkeille varma sähkönsaanti.

Iso vihreäski maalattu kone, jonka edessä keltaisia kaiteita.

Kalajoelle asennetaan Suomen ensimmäinen sähköverkon ”tahtikone” – tätä se tarkoittaa

Kalajoen Jylkän sähköasemalle rakennetaan Suomen ensimmäinen sähköverkon synkronikompensaattori, jolla parannetaan sähköverkon käyttövarmuutta.

Keväinen vihreänä orastava pelto. Taustalla Lestijoki, etualalla vanhan hirsiladon nurkka.

Palaute Kalajoen ja Alajärven välisestä uudesta voimajohdosta pakotti Fingridin tekemään uusia reittisuunnitelmia

Kantaverkkoyhtiö on saanut runsaasti palautetta Kalajoen ja Alajärven välisen voimajohdon reittisuunnitelmista. Asutuksen sekä Toholammin kansallisesti merkittävän kulttuurialueen kiertämiseksi on esitetty uusia vaihtoehtoja.

Sähkölinjoja.

Fingrid valmistautuu kasvavaan tuulivoimaan uusimalla sähköverkkoja Siikajoella ja Limingassa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid uusii ikääntynyttä sähköverkkoa Siikajoella ja Limingassa tuulivoiman liittämiseksi kantaverkkoon.

Simon Sarvisuon valmistumaisillaan olevan tuulivoimapuiston tuulimyllyjä maaliskuussa 2022

Ruotsalaisarvio ennustaa sähkön hinnan romahtamista Suomessa

Suomalaisasiantuntijat pitävät Ruotsin kantaverkkoyhtiön laskelmia uskottavina. Heidän mukaansa sähkön hinta laskee etenkin tuulivoiman ansiosta.

Jukka Ruusunen, Fingridin toimitusjohtaja seisoo vierailijaloungessa Fingridin toimitiloissa Helsingissä.

Olkiluoto 3:n uuden viivästymisen karut seuraukset: sähkölaskussa jopa 10 prosenttia korkeampi hinta, sähköä ei välttämättä riitä kylminä päivinä

Olkiluoto 3:n viivästyminen näkyy kuluttajan sähkölaskussa korkeampana hintana. Sähkölämmittäjän onneksi paukkupakkasia ei ole luvassa lähiviikkoina, mikä alentaa sähkön hintaa.

Pukutakkinen mies seisoo ja katsoo oikealle. Taustalla seinälle on ripustettu kypäriä koristeiksi.

Fingrid: jouluun asti selvitään hienosti ilman sähkökatkoja – yhdellä ehdolla

Suomi selvisi keskiviikolle ennustetusta kireästä sähkötilanteesta hyvin. Fingrid: "Talvi mennään säästöliekillä"

Sähkölinja talvisessa maisemassa.

Sähkön riittävyyttä seurataan tarkasti juuri nyt: verkkoyhtiöt ja Fingrid testaavat järjestelmiään tiistaina

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ja alueelliset sähköverkkoyhtiöt käyvät tänään läpi toimintaa tilanteessa, jossa sähköpula olisi mahdollinen. Tällä hetkellä sähköjärjestelmän käyttötilanne on normaali, eikä sähköpulan uhkaa ole.

Kuhmoisten keskustaa, Toritie.

Fingrid uusii suurjännitejohtoa Kuhmoisten keskustan lähettyvillä, nykyiseltä linjalta ei juuri poiketa

Sähkön siirtäminen Suomen rajojen sisällä kasvaa lähivuosina. Kuhmoisten kautta kulkeva linja on osa Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen välistä noin 275 kilometrin pituista voimajohtoa.

Hanasaaren voimalaitos.

Sähkön hintaa uhkaa taas roima korotus – huippuhinnat voivat kivuta ensi viikolla yli euroon kilowattitunnilta

Pakkaset nostanevat sähkön hintaa tuntuvasti ensi viikolla. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan myös sähköpulan riski talven aikana on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy taas.

Voimalinja.

Fingrid tasapainottaa länsirannikon sähköverkon toimintaa: Kalajoen sähköasemalle rakennettava tahtikone kasvattaa käyttövarmuutta

Tuulivoiman ennätyksellinen kasvu on tuonut kantaverkkoyhtiö Fingridille länsirannin verkkoon liittyviä ongelmia, joita yhtiö nyt yrittää ratkoa.

Voimalinja Limingassa ja aurinko, joka paistaa pilvien takaa.

Tuore arvio talven sähköpulasta: Katkot uhkaavat Suomen lisäksi Ruotsia, Tanskaa, Ranskaa ja Irlantia

Fingridin mukaan ennusteet saattavat yllättää myönteisesti, sillä niissä ei ole voitu ottaa huomioon sähkönkäyttäjien kulutusmuutoksia ja säästötalkoita.

Muukonkankaan tuulivoimala

Suomen sähköntuotanto ei pyöri täydellä teholla, vaikka energian hinta hipoo jo huippulukemia

Suomen oma sähköntuotanto on viime päivät ollut noin 8 000 megawatin luokkaa, vaikka kapasiteetti yltäisi 11 000 megawattiin.

Fidgridin suurjännitelinja halkoo metsäpalstaa

Fingrid suunnittelee uuden voimajohdon rakentamista Kristiinankaupungista Nokian Meloon

Suunniteltu voimajohtoreitti kulkee kymmenen kunnan alueella neljässä maakunnassa. Myös uusia maastokäytäviä tarvitaan, vaikka suurelta osin uusi voimajohto sijoittuisi nykyisen johdon rinnalle.

Voimalinjoja Espoossa 18. heinäkuuta 2022.

Fingrid ei kannata Suomen jakamista kahteen sähkön markkina-alueeseen, vaikka Ruotsissa on neljä ja Norjassa viisi aluetta

Energia-asiantuntija pitää jakoa kahteen markkina-alueeseen harkitsemisen arvoisena asiana. Tuulivoima ja säästä riippumattoman vesivoima antaisivat pohjoiselle lisäpotkua.

Jukka Ruusunen.

Tuulivoimaa syntyy nopeammin kuin sähköverkkoja ehditään rakentaa

Jatkuvasti lisääntyvä tuulivoima asettaa Suomen sähköverkon koetukselle varsinkin länsirannikolla.

Päällä oleva otsalamppu valaisee koulukirjoja.

Opetushallitus kehottaa kouluja varautumaan talven sähkökatkoihin – Kouvola hankki jo kouluihin 1 500 otsalamppua

Kouvolan kaupungin opetuspalvelupäällikkö Pirjo Piiroisen mielestä on järkevää miettiä ennalta, miten selvitä turvallisesti poikkeustilanteista. Hätätilanteessa on vaikea etsiä ratkaisua.

Elledningar i en höstig skog.

Kymmenkunta sähkönsiirtoyhtiöitä joutuu alentamaan maksujaan – kantaverkkoyhtiön alennuksen takia on toimittava nopeasti, kerrotaan Energiavirastosta

Sähkön siirrosta vastaavat jakeluverkkoyhtiöt saavat yhteensä 300 miljoonan euron alennuksen, kun Fingrid jättää perimättä niiltä kuukausittaisia kantaverkkomaksuja.

Sähkölinjoja Espanjan Madridissa 30. elokuuta 2022.

Sähkönsiirtoyhtiöt saavat satojen miljoonien alennuksen: Carunan ja muiden yhtiöiden mukaan asiakkaiden laskut eivät pienene

Kallis sähkö on taannut kantaverkkoyhtiö Fingridille ennätystuotot, joiden turvin se alentaa jakeluyhtiöiltä keräämiään maksuja. Silti tavallisen kuluttajan siirtohinnat uhkaavat nousta.

400 ja 110 kilovoltin suurjännitelinja maalaismaisemassa.

Tuulivoimabuumin seuraus: Suomessa alkaa ennennäkemätön sähkövoimalinjojen rakennusurakka – tuhansien metsänomistajien maat lunastetaan linjojen tieltä

Maita pakkolunastetaan voimalinjojen alta verkkoyhtiön käyttöön. Tuhannet metsänomistajat ovat näreissään pakkolunastusten korvaustasoista.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Fingrid rakentaa Tervakoskelle uuden sähköaseman

Uuden sähköaseman rakentaminen alkaa keväällä 2023.

sähkölinja

Sähkökatko voi pahimmillaan rikkoa laitteita – suunnitellussa katkossa riski olisi kuitenkin pieni

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sähköjen katkeaminen ei itsessään ole iso riski kodin laitteille.

Keminmaan läpi kulkeva 400 kilovoltin voimalinja.

Sähkönsiirtokapasiteettia tarvitaan Suomen ja Ruotsin välille lisää – uusi linja on suunnitteilla, vaikka edellisen rakentaminen ei ole alkanut

Uusimman sähkönsiirtolinjan reittiä ei ole vielä päätetty, mutta todennäköisesti se rakennetaan Perämeren rannikkoalueelle vuonna 2025 valmistuvan Aurora-linjan tapaan.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.

Tuulivoimayhtiöt varautuneet viivästyksiin myös Pohjanmaalla

Jopa 150 tuulivoimalaa joutuu odottamaan kytkentää valtakunnan verkkoon vuosia. Rannikko-Pohjanmaalla toimivilla yhtiöillä haasteet ovat tiedossa.

400 ja 110 kilovoltin sähkölinjatolppia maalaismaisemassa.

Jopa 150 tuulivoimalaa joutuu odottamaan kytkentää valtakunnan verkkoon vuosia – tuulivoimabuumi toi sähköähkyn voimalinjoihin

Fingrid rakentaa kaksi uutta voimalinjaa länsirannikolta Etelä-Suomeen, mutta ne valmistuvat vasta 5–6 vuoden kuluttua. Viivästys voi aiheuttaa menetyksiä tuulivoimayhtiöille ja kunnille.

Hygge tunnelmaa, kynttilöitä.

Jos sähköpula iskee, kansalaiset kärsivät siitä ensimmäisenä – näin kahden tunnin katkot käytännössä toimisivat Helsingissä

Helsinkiin sähköä pääverkosta jakava Helen sähköverkko tietää tarkalleen, missä järkestyksessä sähköjä katkotaan, jos sähköpula iskee. Kun kantaverkkoyhtiö Findgrid käskee, Helsingin sähköt sammuvat 15 minuutissa.

Joensuun kaduntallaajat kertovat kuinka he varautuvat ensi talven sähkötilanteeseen

Sähköpulaan voi vaikuttaa jo nyt, neuvoo Savon Voiman verkkopäällikkö – näin tavalliset ihmiset varautuvat tulevaan energiatalveen

Tulevan talven sähköpula voi äärimmillään johtaa sähkökatkoihin. Savon Voiman verkkopäällikkö kehottaa varautumaan tilanteeseen jo nyt.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Maanantai 3.10.2022 (radio)

Koronavelka. Sähkön säästäminen. Junien sähkönkäyttö. Lääketieteen Nobel-palkinto. Sää.

Sähkölinja halkoo Viikin luonnonsuojelualueen.

Fingrid: Rolling power cuts would be very last option

Finland managed to reduce its electricity usage by seven percent, year-on-year in September, but will still need to save more this winter, according to the country's grid operator.

Yksi Piiparinmäen tuulivoimaloista edustalla. Taustalla useampi kaukaisuudessa.

Suomi tuottaa pian kaiken tarvitsemansa sähkön itse, ja siitä voi kiittää kahta asiaa: Olkiluotoa ja hurjasti lisääntyvää tuulivoimaa

Tuulivoima vastaa tällä hetkellä noin 10:tä prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Sitä rakennetaan nyt sellaista tahtia, että vuonna 2030 tuulivoimalla voisi syntyä kotimaisesta sähköstä jopa neljännes.

Sähkölinjoja Espanjan Madridissa 30. elokuuta 2022.

Sähkön käyttöä on onnistuttu vähentämään selvästi, kertoo Fingrid – näin menetellään, jos Suomessa joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin

Syyskuussa Suomessa on kulutettu sähköä seitsemän prosenttia viime vuotta vähemmän. Fingrid painottaa, että säästöjä tarvitaan lisää, jotta talvella ei jouduttaisi turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Lumihuuruinen sähköpylvään yläosa ja virtajohtimet.

Useissa maissa sähköpulasta varoitetaan tekstiviestitse – Suomessa saman asian voisi hoitaa lämpömittaria vilkaisemalla

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ehdotti keskiviikkona, että suomalaisia varoitettaisiin sähkön kysyntäpiikeistä tekstiviesteillä. Vastaava malli on käytössä muun muassa energiapulasta kärsineessä Kaliforniassa.

Fidgridin suurjännitelinja

Pieni varavoimala Lahdessa voi auttaa paikkaamaan sähkövajetta

Kantaverkkoyhtiö Fingrid pystyy tarvittaessa käynnistämään vanhan generaattorin Sopenkorvessa.

Tvättmaskin

Fingrid kehottaa suomalaisia varautumaan ensi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin

Kantaverkkoyhtiö Fingrid suosittelee, että suomalaiset vähentäisivät sähkönkulutustaan arkiaamuista ja alkuillasta ja siirtäisivät sitä yön tunneille.

Joroisten lentoasema ilmasta kuvattuna, taustalla näkyy alue mihin aurinkopaneelipuisto on tarkoitus rakentaa.

Kallis sähkö sai sijoittajat liikkeelle – Suomeen nousee suuria aurinkosähköpuistoja

Käytöstä poistuville turvesoille, pelloille ja joutomaalle on löytymässä uutta käyttöä aurinkosähkön tuotannossa. Suomeen on suunnitteilla suurikokoisia aurinkosähköpuistoja, jotka ovat teholtaan jopa ydinvoimalaa vastaavia.

Sähkönjakeluasema Vantaan Länsisalmessa.

Fingrid ja muut verkonhaltijat saivat vetoomuksensa läpi: Sähkön hintakattoa ei koroteta

Käytännössä päätös tarkoittaa, ettei sähkön tukkumarkkinahinta toistaiseksi voi EU:n sähkömarkkinoilla nousta yli 4 000 euroon megawattitunnilta.

Kaksipiippuinen voimalaitos aidan takana.

Fingridin varavoimalaitos Forssassa saadaan käyntiin vartissa

Kantaverkkoyhtiö Fingridillä on kaikkiaan yhdeksän varavoimalaitosta tasaamassa Suomen sähköjärjestelmää häiriötilanteissa.

Fingridin varavoimalaitos vihkiäispäivänään 25. maaliskuuta

Fingrid starts two backup power generators

Backup plants were started because the new Olkiluoto 3 nuclear reactor produced less electricity than expected during trial operations.

kartta jossa joroinen ja forssa

Kaksi sähkön varavoimalaa käynnistettiin aamulla – sähkö ei silti uhannut loppua, vakuuttaa Fingrid

Olkiluoto 3 tuotti torstaiaamuna sähköä suunniteltua pienemmällä teholla, joten Suomen sähköntuotanto jäi odotettua vähäisemmäksi.

Katosta roikkuva valaisin.

Näin asiantuntijat vastasivat Ylen chatissa kysymyksiin sähkön säästämisestä ja hinnoista

Motivan ja Fingridin asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin muun muassa keinoista säästää sähköä ja kuinka seurata hintoja reaaliajassa.

Sähkön hintoja pohjoismaissa.

Suomessa pörssisähkö on ajoittain jopa sata kertaa kalliimpaa kuin Pohjois-Ruotsissa – syynä hinnoitteluperiaate, jota Suomi ei halua

Pohjois-Ruotsissa halpa sähkö vauhdittaa pohjoisen jätti-investointeja. Suomessa halutaan tiukasti pitää kiinni yhdestä hinta-alueesta, vaikka pääosa sähköstä tuotetaan Vaasan pohjoispuolella.

Tahkoluodon voimalaitos

Suomi varautuu sähkönmarkkinoiden hätätilanteisiin 600 megawatin lisätehoilla – tällainen on tehoreservi, jota on hyödynnetty viimeksi 12 vuotta sitten

Suomen tehoreservin tavoitekoko on 600 megawattia. Energiaviraston asiantuntijan Henri Hämäläisen mukaan tehoreserviä ei nykylainsäädännöllä voitaisi käyttää vain siksi, että sähkö on kallista.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön futuurit ennustavat sähkön hintojen nousevan lähes 50 senttiin kilowattitunnilta (sisältäen verot) talven aikana.

Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Sähkön hinnat lähtevät tuntuvaan laskuun keväällä. Ensi vuonna Suomesta tulee sähköomavarainen ensimmäistä kertaa moniin vuosikymmeniin.

Kansanedustaja Leena Meri (ps.) A-studiossa.

Opposition MP calls for government to declare "energy emergency"

As the energy crisis brought on by Russia's invasion of Ukraine persists, Finland fears a historically difficult winter.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle