Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leopard-panssarivaunu ajaa vedessä.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Scholz vitkutteli Leopard-päätöstä – keskiviikkona paljastui jahkailun takana piillyt selkeä tavoite

Liittokansleri Olaf Scholzin mielestä varovaisuus oli perusteltua. Silti Saksan toiminta ehti jo raivostuttaa eurooppalaiset liittolaiset, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Ihmisiä osoittamassa mieltään Weimarin kaupungin kaduilla.

Tuhannet uskovat, että Saksa on ulkomailta johdettu salaliitto eikä valtio – aluksi he palauttivat passeja, sitten paljastui väkivaltainen juoni

Suurratsia paljasti väkivaltaista vallankaappausta suunnitelleen ryhmän, joka nostalgisoi paluuta keisarikunnan aikaan. Saksassa jo tuhannet kiistävät valtion laillisuuden. Yksi syy siihen on koronapandemia.

Leopard 2A6-mallin taistelupanssarivaunu odottaa lumisella tiellä käyttöönottoa.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Saksan Scholz pelkää Leopardien lähettämistä Ukrainaan, mutta paine kasvaa nyt myös omien joukossa

Ukraina uskoo, että Saksa jahkailee Leopard-päätöksen kanssa vain sanoakseen lopulta kyllä. Kaava on tuttu jo Saksan aiemman aseavun osalta.

Olaf Scholz.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Saksan liittokansleri varoo Venäjää ja kumartaa Kiinaa – Olaf Scholzin tapa toimia on jo mainehaitta Saksalle

Venäjän uhkailu pelästytti liittokansleri Olaf Scholzin, mutta Kiinan uhkaa Saksan johtaja ei vaikuta ottavan tosissaan, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Tuimailmeinen johtajakolmikko tummissa puvuissaan etualalla, takana heidän turvamiehiään ja esikuntaansa. Oikealla Macron heristää nyrkkiä ja tuijottaa Scholzia silmiin.

Analyysi: EU-tarvitsisi vahvan johtokaksikon, mutta Saksa ja Ranska eivät siihen pysty – tässä viisi riidanaihetta

Kuinka paljon valtiot velkaantuvat? Voiko itsevaltaisen Kiinan kanssa kaveerata? Miten sähköä halvennetaan? Isojen maiden eripura hajauttaa Eurooppaa tärkeällä hetkellä – taloustoimittaja Anna Karismo listaa viisi riidanaihetta.

Angela Merkel profiilista.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Merkel astui julkisuuteen puolustamaan Venäjä-politiikkaansa – ja paljasti samalla pari asiaa Putinista

Ne, jotka odottivat Angela Merkeliltä virheiden tunnustamista tai katumusta Venäjä-politiikassa, joutuivat pettymään, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Gepard-ilmatorjuntapanssari ampuu Stinger-ohjuksen harjoituksessa Todendorfissa Saksassa lokakuussa 2010.

Saksa taipui ja toimittaa nyt Ukrainalle raskaita aseita – päätös ei silti valaise "Scholzin mysteeriä" eli Saksan varovaisuutta

Toisin kuin moni muu maa, Saksa ei ole auttanut Ukrainaa raskailla aseilla. Liittokansleri Olaf Scholzia on kritisoitu ylivarovaiseksi.

Ukrainan presidentti puhuu videoyhteyden välityksellä Saksan parlamentille.

Analyysi: Saksa myöntää virheet Venäjä-politiikassa, mutta Ukrainan mukaan Saksa on tekemässä uuden historiallisen virhearvion

Saksa ei ole valmis katkaisemaan kaasutoimituksia Venäjältä, sillä tuontikielto laittaisi Euroopan teollisuusjätin polvilleen. Sisäinen vakaus on Saksalle etusijalla, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Saksan uusi hallitus sai heti pöydälleen kriisin Venäjän kanssa – Merkelin seuraaja Scholz on idänsuhteissa Suomen johtoa kokemattomampi, sanoo tutkija

Olaf Scholzin Venäjä-lausunnot ovat olleet varovaisia. Saksalaistutkijan mukaan liittokanslerin linja on todennäköisesti lähellä Suomen Venäjä-politiikkaa. 

Antti Haanpää / Yle, AOP, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Eurooppa-kirje: Saksaan tuli kova koronapassikuri, ja se merkitsee monille vapautta – Ranska taas hakee nyt isoja uudistuksia EU-talouteen

Ensi viikko on oikea eurooppalaisten asioiden superviikko. Mikä oli olennaista tällä viikolla? Jos haluat Eurooppa-kirjeen sähköpostiisi joka perjantai, tilaa se kirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Merkel lähtee liittokanslerivirastosta

Merkel toivotti onnea uudelle liittokanslerille Scholzille: "Tämän maan johtaminen on yksi kauneimmista töistä"

Sosiaalidemokraatti Olaf Scholz on vannonut virkavalansa, sen jälkeen kun hänet nimitettiin keskiviikkona Saksan uudeksi liittokansleriksi. Angela Merkelin kausi päättyi 16 vuoden jälkeen.

Angela Merkelin jäähyväisseremoniassa soi Nina Hagenin 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva hitti

Merkel hyvästeltiin sotilasseremoniassa – liittokansleri valitsi jäähyväislauluksi punkbiisin DDR:stä

Sotilaallisessa seremoniassa soi 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva Nina Hagenin hitti, mutta myös virsi. Angela Merkel vietti itse nuoruutensa Itä-Saksassa, ja hänen isänsä oli pappi.

Saksan uusi hallitus.

Saksan uusi hallitussopimus mainitsee Xinjiangin ihmisoikeusloukkaukset, mutta politiikka Kiinaa ja Venäjää kohtaan ei ehkä olennaisesti kovene

Saksan ulkoministeriksi nousee vihreä poliitikko ja Kiina-kriitikko, mutta Kiinan markkinoiden tärkeyden takia suuria muutoksia ei ehkä ole tulossa. Suhteessa Venäjään Saksa hakee eurooppalaista yhteistyötä.

Kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Eurooppa-kirje: Olaf Scholzin hallitus uudistaa sekä Saksaa että EU:ta – Kuohunta ja uhkaavat tilanteet lisääntyvät unionin rajaseuduilla

Tämän viikon pääaihe on ollut Saksan uusi hallitus, mutta myös tunnelmien kiristyminen monilla EU-rajoilla puhuttaa. Haluatko Eurooppa-kirjeen sähköpostiisi joka perjantai? Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

Christian Lindner, Olaf Scholz, Annalena Baerbock, Robert Habeck.

Kirjeenvaihtajalta: Feminististä ulkopolitiikkaa, kannabis kauppoihin ja äänestysiäksi 16 vuotta – peruskonservatiivinen Saksa on uuden edessä

Eurooppa- ja Venäjä-politiikassa Saksan linjaan ei ole tulossa suuria mullistuksia, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Saksaan syntymässä kolmen puolueen hallitus

Saksaan on syntymässä uusi hallitus, tavoitteena nostaa minimipalkkaa ja luopua hiilivoimasta

Saksan hallitusneuvottelut on saatu päätökseen. Sosiaalidemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolueen johdot kertovat tuloksista tiedotustilaisuudessaan.

Antti Haanpää / Yle, AOP, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Eurooppa-kirje: Saksan hallitus voi syntyä kesken Linnan juhlien – neuvotteluja käydään kurissa ja nuhteessa, eikä niistä tiedetä oikein mitään

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Liittokansleri Angela Merkelin värisuora: vuodet vierivät, mutta jakku pysyi

Liittokansleri Angela Merkelin värisuora: vuodet vierivät, mutta jakku pysyi – viestinä oli jatkuvuus ja luotettavuus, arvioi muodin asiantuntija

Saksaa 16 vuotta luotsannut liittokansleri Angela Merkel tunnetaan jakkupuvuistaan. Koko kansan “mutsi” ja tiukan linjan asianainen on mainettaan värikkäämpi.

Saksan hallitusneuvottelut

Saksa aloittaa viralliset hallitusneuvottelut demarien johdolla – kristillisdemokraattien 16 vuotta kestänyt valtakausi on päättymässä

Syyskuun valtiopäivävaalien voittajat SPD, vihreät ja liberaalit, ryhtyvät kasaamaan Saksaan uutta hallitusta. Suurista linjauksista on jo sovittu esimerkiksi energiapolitiikassa.

 Annalena Baerbock ja Robert Habeck

Saksassa tunnustellaan jo hallitusta: Vihreät ja liberaalit keskustelivat mahdollisuuksistaan yhteistyöhön

SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholz aikoo keskustella hallituksesta vihreiden ja FPD:n kanssa tällä viikolla. Pienpuolueet halusivat ennen sitä tunnustella kahdestaan yhteistyön mahdollisuuksia.

Kaksi nuorta tanssii Saksan vihreiden vaalivalvojaisissa 26. syyskuuta 2021.

Saksan parlamentti nuorentui ja naisistui – mutta vain vähän

Jos saksalaisnuoret olisivat päättäneet, tulos olisi näyttänyt erilaiselta: vihreät ja liberaalit olisivat voittaneet vaalit. Naisedustajien osuus nousi Saksassa viime vaalien pohjalukemista noin 35 prosenttiin.

Sosiaalidemokraattien SPD on alustavien tulosten mukaan vaalivoittaja

Sosiaalidemokraatit voittivat täpärästi Saksan vaalit, Merkelin puolueen tulos jäi historiallisen alhaiseksi – tässä kolme kiinnostavaa asiaa vaaleista

Alustavien tulosten perusteella Angela Merkelin kristillisdemokraattipuolueiden unionin tulos olisi sen historian huonoin. Puolestaan sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat nousemassa vaalivoittoihin.

Kaksi miestä tekee nyrkkitervehdyksen, nainen taka-alalla

Kirjeenvaihtajalta: Saksa joutuu vielä odottamaan tietoa liittokanslerista – muutosvaalista tuli ennen kaikkea kanslerivaali

Saksan liittokansleriksi nousee ehdokas, joka saa taakseen tarvittavan enemmistön liittopäivillä. Näin täpärällä tuloksella hallitusneuvotteluista voi tulla pitkät ja vaikeat, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Tiemainokset kolmesta vaalien ehdokkaasta Annalena Baerbockista, Olaf Scholzista ja  Armin Laschet.

Saksa valitsee tänään Merkelin seuraajan – Ota Saksan vaalit haltuun nopeasti näillä neljällä pointilla

Saksassa äänestetään sunnuntaina vaaleissa, joita on luonnehdittu sekä historiallisiksi että kaikkien aikojen tylsimmiksi. Lue tästä jutusta lyhyet vastaukset siihen, mistä Saksan vaaleissa on oikein kyse.

Emmanuel Macron ja Angela Merkel laskevat seppeleen Compiègnessa ensimmäisen maailmansodan muistoseremoniassa.

Neljä ranskalaismiestä ja yksi nainen – Merkel on johtanut Eurooppaa Ranskan presidenttien kanssa, mutta mitä tapahtuu, kun hän lähtee?

EU:ssa seurataan tarkasti Saksan ja Ranskan liikkeitä, koska ne vievät unionia eteenpäin. Angela Merkelin kaudella ranskalaispresidenttejä on ehtinyt olla neljä.

Angela Merkel kännykän kanssa

Maailman mahtavimman naisen tekstiviestit muuttivat todennäköisesti historiaa – tämä juttu paljastaa, miten Angela Merkel hoiti asioita kulisseissa

Eurooppa siirtyy aikaan ilman Angela Merkeliä sunnuntain vaaleissa. Merkelin kauden valtakapula on ollut liittokanslerin kännykkä. Tämä juttu paljastaa, miten Merkel tekstaili kulisseissa.

Två personer står bredvid varandra vid ett talarpodium. En av dem hälsar på en man som står nära med handen.

Saksan viimeisessä kansleriehdokastentissä ulkopolitiikka sekä EU:n suhteet suurvaltoihin puheenaiheina

Hallitusneuvottelut saattavat kestää viikkoja, jopa kuukausia. Näin ollen 16 vuotta vallassa olleen Angela Merkelin siirtyminen eläkkeelle voi viivästyä.

Sanna Marin, Charles Michel ja Ursula von der Leyen hymyilevät.

Suomelle ensimmäiset tuet EU:n pelastuspaketista lokakuussa – komission Ursula von der Leyen tulee Helsinkiin

Von der Leyen ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertovat Suomen suunnitelman hyväksymisestä tällä tietoa 4. lokakuuta, useat lähteet kertovat Ylelle. Aluksi Suomi saa EU:lta vajaat 300 miljoonaa euroa.

SPD:n Olaf Scholz, vihreiden Annalena Baerbock ja kristillisdemokraattien Armin Lanschet te-väittelyssä.

Autoteollisuusjätti Saksassa kampanjoidaan nyt ilmaston puolesta – lisäksi liittopäivävaaleissa nousevat esille rokottamattomat

Ulkopolitiikka ja siirtolaisuus ovat loistaneet poissaolollaan paraikaa käytävässä vaalikamppailussa. Ehdokkaat välttävät loppumetreillä epämukavia aiheita.

Dresdenin kaupunginvaltuutettu Silke Schöps, AfD

”Liian vasemmistolainen”, moittii AfD:n paikallispoliitikko Angela Merkelin puoluetta – oikeistopopulistit odottavat Itä-Saksassa vaalimenestystä

Radikaali Vaihtoehto Saksalle -oikeistopuolue saa todennäköisesti Saksan vaaleissa sunnuntaina yli kymmenen prosentin kannatuksen. Silti yksikään puolue ei ole edelleenkään valmis yhteistyöhön sen kanssa.

Syömälakkolaiset Lina Eichler ja Mephisto

Joukko saksalaisnuoria on jo kolmatta viikkoa syömälakossa ilmastokriisin takia: "Tämä on viimeinen keino"

Yksi nuorista joutui keskiviikkona sairaalaan mentyään huonoon kuntoon, mutta on jo päässyt pois. Nuoret vaativat, että liittokansleriehdokkaat suostuvat keskustelemaan heidän kanssaan julkisesti. Muutoin he uhkaavat jatkaa lakkoaan rajoittamattoman ajan.

Sosiaalidemokraattien kampanjointitilaisuus.

FT: Saksa syyttää Venäjää verkkourkinnasta ja sekaantumisesta tuleviin vaaleihin

Saksan ulkoministeriön mukaan urkinnan takaa löytyy venäläinen hakkeriryhmä. Sen jäljet johtavat puolestaan Venäjän GRU-sotilastiedustelupalveluun.

Armin Laschet ja Olaf Scholz.

Saksan valtapuoluetta odottaa vaaleissa romahdus – ehdokas Merkelin seuraajaksi alkoi näyttää narrilta, ja hänen kotikaupungissaan on sille selitys

Aachen sijaitsee kolmen valtion risteyskohdassa Saksan länsikolkassa. Eurooppalaisuutta eletään osana arkea. Paikallisten mukaan yksi syy Armin Laschetin vaikeuksiin saattaa olla paikallinen luonteenlaatu, jota muu Saksa ei aina ymmärrä.

Vapaaehtoistyöntekijä kutsuu rokotettavia rokotuspisteille Arena Treptowin rokotuskeskuksessa Berliinissä.

Saksalaisosavaltio: Tiukempia rajoituksia rokottamattomille

Saksassa on käsillä koronapandemian neljäs aalto. Lounais-Saksassa sijaitseva Baden-Württembergin osavaltio esittää tiukempia rajoituksia rokottamattomille aikuisille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tervehtii ihmisiä vaalikampanjakiertueella.

Merkelin historiallinen valtakausi päättyy – mitä uusi aika tarkoittaa Suomelle ja Euroopalle?

Suomi on tottunut saamaan EU-kannoissaan tukea Saksalta. Mutta jatkuuko yhteistyö, kun liittokansleri vaihtuu syyskuussa? Asiantuntijoiden mukaan Angela Merkel on kasvattanut Saksan painoarvoa ja Euroopan vakautta poikkeuksellisen pitkällä valtakaudellaan.

Reiner ja Gabriele Haseloff katsovat toisiaan, Gabriele hymyilee leveästi.

Saksan kristillisdemokraatit selvään voittoon Saksi-Anhaltin osavaltiovaaleissa – ero AfD:hen repesi

AfD oli vielä mielipidemittauksissa tyrkyllä vaalivoittajaksi. CDU:n uudelle puheenjohtajalle Armin Laschetille voitto viimeisissä osavaltiovaaleissa ennen syksyn liittopäivävaaleja on tärkeä saavutus.

Perheministeri Franziska Giffey erosi tiistaina tehtävästään. 5.5.2021 Berliini.

Väitöskirjaepäselvyydet johtivat jälleen ministerieroon Saksassa – Merkel pahoitteli perheministeri Giffeyn lähtöä

Saksalla on pitkä historia poliitikoista, joiden ura on katkennut tohtorinväitöskirjasta löytyneisiin epäselvyyksiin. Franziska Giffey aikoo kuitenkin edelleen pyrkiä syksyn vaaleissa Berliinin pormestariksi.

Juha Mieto, Thomas Wassberg ja Ove Aunli Lake Placidin olympialaisten 15 kilometrin hiihtokilpailun palkintojenjaossa.

Arvostettu saksalaislehti tylytti poliitikkoja Juha Miedon esimerkin avulla – hiihtäjälegenda jäi lähes sanattomaksi, kun kuuli kirjoituksesta

Juha Mieto hävisi olympiakullan sadasosalla ja hänen rauhallinen suhtautumisensa kirvelevään tappioon herättää edelleen hämmennystä ja ylistystä. "Robert Habeckista ei taida tulla saksalaisen politiikan Juha Mietoa", kirjoittaa Der Spiegel.

Neurathin hiilivoimala Grevenbroichissa Saksassa, etulalalla tuulivoimaloita.

Saksa aikoo nopeuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, hiilineutraalius tavoitteena vuoteen 2045 mennessä

Saksan perustuslakituomioistuimen mukaan maan nykyiset päästövähennystavoitteet ovat puutteelliset. Vihreiden nousu kärkipaikalle mielipidemittauksissa aiheuttaa hallitukselle painetta näyttää, että se ottaa ympäristöasiat vakavasti.

Äärioikeiston edustaja oikeudessa.

Äärioikeiston tekemien rikosten määrä nousi ennätystasolle Saksassa

Sisäministeri Horst Seehoferin mukaan äärioikeisto on suurin uhka Saksalle. Myös äärivasemmiston tekemien rikosten määrä on lisääntynyt. Poliittisesti motivoituneita rikoksia tapahtui muun muassa koronarajoituksia vastustavissa protesteissa.

Annalena Baerbock.

Liikkuvatko mannerlaatat Saksan politiikassa? Mielipidekyselyt nostavat vihreitä kristillisdemokraattien yläpuolelle

Vihreät ovat nyt Saksan suosituin puolue, mutta Saksassa on nähty aiemminkin, että äänestäjät palaavat perinteiseen vaihtoehtoon, kun vaalien aika koittaa.

Angela Merkel

Saksassa velloo skandaali rahanpesusta epäillyn yhtiön ympärillä, ja nyt Merkeliltäkin penättiin selityksiä – torjui syytökset yhtiön lobbaamisesta

Saksan liittokansleri kertoi puhuneensa Kiinan-matkallaan vuonna 2019 maskupalveluyhtiö Wirecardin puolesta.

Jan Marsalekia koskeva etsintäkuulutuskyltti kadun varressa.

Pornosta ja uhkapelistä ponnistanut Wirecard oli Saksan suuri lupaus – sitten paljastui skandaali, joka ulottuu Merkeliin ja ravistelee Saksan uskottavuutta

Yksi pääepäilty katosi ulkomaille petosvyyhdin selvittyä. Apuna saattoi olla Venäjän sotilastiedustelu.

Koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Berliinissä.

Saksassa mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen koronarajoitusten vastaisessa protestissa – Katso video tilanteesta

Liittopäivät hyväksyi lain, joka antaa hallitukselle lisävaltuuksia määrätä koronarajoituksia.

Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kirjeenvaihtajalta: Kärkiehdokkaat Merkelin seuraajaksi ovat selvillä – Valtapuolue torppasi yhden miehen show’n ja se voi olla demokratian kannalta hyvä uutinen

Tarjolla on lisää vakautta, voitti vaalit vihreiden Annalena Baerbock tai valtapuolueen Armin Laschet, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Saksan CDU-puolueen johtaja Armin Laschet puhumassa tiedotusvälineille liittokansleriehdokkuudestaan.

Armin Laschetista tulee Saksan kristillisdemokraattien liittokansleriehdokas – Vastaehdokas Söder hyväksyi tappionsa

Sisarpuolue CSU:n Markus Söder kertoi aiemmin päätöksen olevan CDU:n käsissä ja olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jos valinta ei osu häneen.

Annalena Baerbock

Saksan vihreät valitsivat kansleriehdokkaakseen 40-vuotiaan Annalena Baerbockin

Baerbock kamppailee Angela Merkelin paikasta kristillisdemokraattien ehdokkaan kanssa.

Markus Söder ja Annalena Baerbock.

Saksan kanslerikisassa tilausta hillityn Merkelin vastakohdalle – ehdokkaiksi saattavat nousta ärhäkkä baijerilainen ja historiallisen nuori vihreä

Mielipidemittausten kaksi suurinta puoluetta, kristillisdemokraatit ja vihreät, nimittävät kansleriehdokkaansa syyskuun vaaleihin.

Armin Laschet ja Markus Söder

Pattitilanne Saksan liittokansleripelissä: Baijerin ja muun Saksan konservatiivit tukevat eri ehdokkaita Angela Merkelin seuraajaksi

Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU haluaa liittokansleriksi Armin Laschetin ja Baijerin sisarpuolue CSU taas Markus Söderin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle