Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustan aukon kuuluisan kuvan julkaisijat saivat uutta tietoa magneettikentästä, joka suojelee ainetta aukon ahmaisulta

Osa mustan aukon reunalle päätyneestä materiasta ei ajaudukaan aukkoon vaan pakenee suihkuna valovuosien päähän.

Legendaarinen Arecibon radioteleskooppi romahti – suomalaistutkija seurasi tapahtumia paikan päällä Puerto Ricossa

James Bond seikkaili 007 ja Kultainen silmä -elokuvassa keskellä viidakkoa olevalla teleskooppijättiläisellä. Se tuhoutui eilen.

Musta aukko tullee nähtäville keskiviikkona – "Tähtitieteen läpimurtotulos"

Ensimmäinen kuva mustasta aukosta saattaa esittää Linnunradan keskusaukkoa tai kaukaista ja paljon suurempaa kohdetta.

Venäjä menettänyt ainoan avaruusteleskooppinsa hallinnan – Satelliitti toimi pitkään yli odotetun käyttöikänsä

Venäjän avaruusjärjestö yrittää ottaa Spektr-R-sateliitin takaisin hallintaansa seuraavan kerran sunnuntaina.

Wow!-avaruussignaalin mysteeri ei ehkä ratkennutkaan – Osa tutkijoista ei hyväksy uutta teoriaa

Signaalin on arveltu olevan Maan ulkopuolisen älykkään kulttuurin lähettämä viesti. Tai toimintahäiriö teleskoopissa.

Avaruuden tarkkakaan kuunteleminen ei ole tuottanut tulosta – Ei merkkejä älyllisestä elämästä

Green Bank -radioteleskooppi on kuunnellut vuoden aikana lähes 700 tähteä. 11 havaintoa tutkittiin tarkemmin.

Radiosignaaleja kolmen miljardin vuoden takaa – mystisten purkausten lähde selvisi

Kolmen miljardin valovuoden päässä sijaitsevan kääpiögalaksin keskustasta purkautuu radiosignaaleja, mutta mikä aiheuttaa radiosignaalipurkaukset?

Tähtitieteilijät selvittävät avaruudessa havaitun mystisen signaalin alkuperää

Tutkijat havaitsivat venäläisellä radioteleskoopilla kahden sekunnin pituisen selittämättömän radiosignaalin yli vuosi sitten. Nyt uutta kiinnostusta sitä kohtaan esittää instituutti, jonka tehtävänä on löytää toinen sivilisaatio avaruudesta. Suomalaistutkija suhtautuu löytöön varauksella.

Avaruuden ääniä kuuntelevassa pikkukaupungissa eletään ilman kännyköitä ja internetiä

Green Bankissa Yhdysvalloissa sijaitsee yksi maailman edistyneimmistä radioteleskoopeista. Sen toimintaa eivät saa häiritä netti, puhelimet tai edes mikroaaltouunit. Kaupungin elämänmenoa on verrattu 1950-lukuun.

Maailman suurin radioteleskooppi valmistui Kiinassa – video

Teleskoopin halkaisija on 500 metriä ja sen rakennustyöt ovat kestäneet viisi vuotta.

Kiina haluaa löytää Maan ulkopuolista elämää – 9 000 saa lähtöpassit jättiteleskoopin tieltä

Kiina rakentaa vuorille jättimäistä teleskooppia, jolla se haluaisi napata avaruudessa liikkuvia signaaleja. Paikallisten viranomaisten mukaan yli 9 000 teleskoopin lähellä asuvaa ihmistä joutuu jättämään kotinsa.

Vuosikymmeniä ihmetelty avaruussignaali sai ehkä selityksen

Kuuluisa Wow-nimen saanut signaali kuultiin Jousimiehen tähdistön suunnalta lokakuussa 1977. Sen alkuperä on pysynyt arvoituksena näihin päiviin asti.

Vapautettuja hylkeitä ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla vastustettiin roskaamista Meksikossa, rakennettiin jättimäistä radioteleskooppia Kiinassa ja vapautettiin hylkeitä luontoon Saksassa. Yle Uutiset kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Pimeä aine pyörittää maailmaa

80 vuoden ajan on tiedetty, että suurin osa maailmankaikkeudesta on ainetta, jota ei havaita. Vieläkään ei tiedetä mitä tuo pimeä aine on.

Avaruudesta löytyi ensi kertaa elämän rakenneosia – Nasa: Elämän löytyminen 10 vuoden sisällä todennäköistä

Tutkijat ovat ensi kertaa löytäneet monimutkaisia orgaanisia molekyylejä avaruudesta. Tämä uutinen, samoin kuin uudet tutkimustulokset juoksevan veden löytymisestä avaruudesta saavat Nasan johtavan tutkijan pitämään elämän löytymisen todennäköisyyttä entistä suurempana.

Auringonpimennys jää Uudellamaalla pilvien taa – Kirkkonummella pimennystä seurataan radioteleskoopilla

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan parhaimmat paikat seurata auringonpimennystä ovat tämän hetkisten sääennusteiden mukaan Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa, maan keskiosissa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa.

Finland’s largest radio telescope looks near and far

The largest radio telescope in Finland was formally inaugurated this past week at Kilpisjärvi in Finnish Lapland. Known as KAIRA (Kilpisjärvi Imaging Radio Receiver Array), it is a new generation radio observatory. Research targets include various layers of the Earth’s atmosphere and space from near-Earth to deep space.

Suomen suurin radioteleskooppi avaa syvää avaruutta

Suomen suurin radioteleskooppi otetaan käyttöön Enontekiön Kilpisjärvellä tänään. Radioteleskooppi sijaitsee Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion uudella KAIRA-radiovastaanottoasemalla.

Kiistelty superteleskooppi pannaan kahtia

SKA-teleskoopista kiistelleet Etelä-Afrikka ja Australia saavat kumpikin osansa. Kun antennit ovat pystyssä, SKA:lta kysytään, onko avaruudessa elämää.

Chilen teleskoopilla hankitaan tietoa maailmankaikkeuden alkuvaiheista

Chilessä on käynnistetty yksi maailman suurimmista radioteleskoopeista. Alma-nimisellä teleskoopilla tutkitaan maailmankaikkeuden pimeimpiä ja kylmimpiä kolkkia. Tiedemiesten tavoitteena on saada tietoa maailmankaikkeuden alkuvaiheista.

"Yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin"

Hannu Reime pohtii kolumnissaan "älykkään" elämän etsintää Maan ulkopuolelta.

Superteleskoopit suomalaistutkijoiden käytössä Chilessä

Maailman tehokkaimmat teleskoopit ovat ensi vuoden alusta suomalaistutkijoiden käytössä. Tuorlan observatoriossa Kaarinassa aloittaa alkuvuodesta keskus, joka tekee tutkimusta Chilessä sijaitsevilla jättiläisteleskoopeilla.

Teleskoopit etäkäytössä

Turun yliopiston Tuorlan observatoriossa etäkäytetään ensi kertaa pohjoismaista kaukoputkea, joka sijaitsee Kanarian saarilla La Palmalla.

Maapallon ulkopuolisen älyn etsintään vauhtia

Kaliforniaan rakennettu radio-observatorio etsii merkkejä muiden planeettojen radiosignaaleista paljon tehokkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Elämän kuulostelu avaruudessa alkoi toden teolla

Maapallon ulkopuolista elämää etsivän yhdysvaltalaisen Seti-insituutin ensimmäinen oma radioteleskooppi on otettu käyttöön. Tähän asti elämän merkkejä on haettu muilta avaruusprojekteilta liienneellä laina-ajalla, eikä Setillä ole ollut mahdollisuutta päättää radioantennien suunnasta tai tarkkailuajasta.

Maailman ensimmäisen satelliitin Sputnik 1:n laukaisusta 50 vuotta

Torstaina on kulunut tasan 50 vuotta maailman ensimmäisen satelliitin, Sputnik 1:n, laukaisusta. Neuvostoliitto otti lokakuussa 1957 suuren avaruuskilpailun erävoiton, kun ensimmäinen tekokuu ammuttiin onnistuneesti maata kiertävälle radalle Baikonurista Kazakstanista.

Mystiset aallot hämmentävät avaruustutkijoita

Avaruustutkijat ovat kummissaan avaruuden voimakkaasta radioaaltopurskahduksesta, jollaisia ei ole havaittu koskaan ennen. Yhdysvaltalaiset astronomit uskovat, että ilmiö antaa uusia mahdollisuuksia tutkia tähtien törmäyksiä tai kuolevia mustia aukkoja.

Maapallo osoittautui luultua pienemmäksi

Maapallo on pienempi kuin aiemmin on laskettu, sanovat saksalaiset tutkijat. Bonnin yliopiston tutkijoiden mittauksissa maapallon halkaisija lyheni viisi millimetriä.