Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jani Halmeen kolumni: Suomessa ne hienoimmatkin juhlat ovat sangen tavalliset 

Linnan juhlissa on leppoisampaa ja tavallisempaa kuin moni kuvittelee. Suomi on Suomi ja suomalaiset suomalaisia korskeimmillaankin, kirjoittaa Jani Halme.

Joonas Konstigin kolumni: "Ole oma itsesi" on mukavien ihmisten salajuoni, jolla mulkvistit saadaan esiin

”Ole oma itsesi” on hemmotteleva ajatus, mutta siihen hemmotteluun ei pidä suostua. Ole mieluummin paras itsesi, kirjoittaa Joonas Konstig.

Korona on muuttanut tutkijan mukaan tapaamme puhua työtovereille – “Etäviestinnässä näkyy ylimääräinen ystävällisyyden kerros”

Kuuntelemisen ja oman vuoron odottamisen merkitys kasvaa, kun palaveri tai kahvitauko pidetään etänä.

Naiset pyytävät anteeksi herkemmin kuin miehet – aina ei kuitenkaan kannattaisi

Anteeksipyytämiseen ja anteeksiantamiseen liittyy myös piirteitä valtataistelusta.

Kiteen kaupunginjohtaja pyysi anteeksi henkilöstöltä

Eeva-Liisa Auvinen esitti anteeksipyyntönsä henkilöstölle keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sisko Savonlahden kolumni: Vaadin pönötystä 

Jos emme voi jäykistellä edes itsenäisyyspäivänä, koska sitten, kysyy kirjailija Sisko Savonlahti.

Lapset valitsivat 6-vuotiaan Erikan päiväkodin presidentiksi – vaatii lisää askartelua ja ruokarauhaa: "Kai velvollisuuksiakin on"

Päiväkodin presidentin on käyttäydyttävä hyvin, koska Sauli Niinistökin käyttäytyy hyvin.""

Itsensäkehumista vierastetaan kaikkialla – miksi sorrumme siihen, vaikka teko on tuomittu epäonnistumaan?

Haluamme, että toiset ihmiset pitävät meistä. Autamme, teemme palveluksia ja samasta syystä myös kehumme itseämme.

Kimpaantunut Nick Kyrgios pamautti pallon päin Rafael Nadalia – ei pyytänyt anteeksi: "Paljonko hänellä on rahaa tilillä? Kyllä hän kestää yhden pallon rintaan"

Maailmanlistan 43:s kävi kuumana Wimbledonin toisen kierroksen huippuottelussa, jossa Rafael Nadal eteni jatkoon pitkän väännön jälkeen.

Kasiluokkalaiset: Lisää kodin ja koulun ohjausta somen käyttöön!

Nuoret eivät aina ota somen vaaroja tosissaan, kirjoittavat Kartanonkosken koulun 8-luokkalaiset Annu Sierilä ja Ella Kerman. Hauska läppä voi muuttua vaaralliseksi yhteydenpidoksi.

Auttaako huutaminen hallitsemaan tunteita? Performanssitaiteilija purkaa tunteitaan huutamalla, psykologi näkee siinä enemmän haittaa kuin hyötyä

Huutaminen tulkitaan huonoksi käytökseksi ja on pahimmillaan väkivaltaa, mutta myös oman äänen ja ilmaisukyvyn rajoittaminen voi olla haitallista

Musliminainen kieltäytyi kättelystä eikä saanut työpaikkaa, oikeus tuomitsi ruotsalaisyrityksen työsyrjinnästä korvauksiin

Nainen ei kätellyt vaan painoi kätensä rintaansa vasten, kuten monet muslimit tekevät toisen sukupuolen edustajaa tervehdittäessä.

Trump liioittelee ja Putin tiivistää napakasti – presidenttien kohtaaminen on retoriikan ammattilaiselle kiinnostava hetki

Retoriikka on vallan väline. Vladimir Putin osaa kiteyttää asiansa nopeasti, kun taas Donald Trump liioittelee voimakkaasti.

Gentlemen's club bowing to pressure to include women

The 160-year-old Swedish-speaking gentlemen’s club Handelsgillet may be changing its rules to admit women members.

Suomalainen tervehtimiskulttuuri hämmentää: moikata vai ei? – "En tervehdi bussikuskia, enhän tervehdi aamulla kahvinkeitintäkään"

Kysyimme, mitä mieltä lukijat ovat suomalaisesta tervehtimiskulttuurista. Suurin osa kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että parantamisen varaa on paljon. Voisimme aloittaa sillä, että jos joku moikkaa sinua, moikkaa takaisin.

Finland's hospitality sector reaches collective agreement

Negotiations between employers and employees in the hotel, restaurant and leisure services industry came to an end on Sunday when an agreement on terms of employment was reached.

"Sama kuin kiittäisin naapuria, ettei hän pahoinpidellyt minua" – autoilijan kiittäminen suojatiellä on turhaa, mutta kohteliasta

Lähes kaksi kolmasosaa yli 11 500 kyselyyn vastanneesta on sitä mieltä, ettei jalankulkijan tarvitse kiittää autoilijaa, joka pysähtyy hänen vuokseen.

Pitääkö autoilijaa kiittää suojatien yli päästämisestä? – kerro näkemyksesi

Tieliikennelaki määrää, että ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku tien yli jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Onko turvallisesta tien ylittämisestä kiittäminen kohteliaisuutta vai nöyristelyä? Kerro mielipiteesi, teemme asiasta juttua.

Väitös: Maaseudun kahvittelukulttuuri vaali arvojärjestystä ja määritteli kahvinkeiton naisen tehtäväksi

Maaseudulla kahvinjuonti on rytmittänyt päivää, mutta kahvittelulla on myös viestitetty yhteenkuuluvuutta ja ylläpidetty arvojärjestystä.

Asiantuntijat: Ruokailu on muuttunut rennommaksi – Testaa osaatko ruokatapojen perusasiat

Vanhojen pöytätapojen hallitsemisen lisäksi nyt pitäisi osata myös tukku uusia. Testaa jutun lopuksi oletko ruokatapojen taitaja seitsemällä kysymyksellä.

Humalassa toikkaroinut Ruotsin ex-valtiovarainministeri jättää lisää työtehtäviä

Anders Borg on toiminut poliitikon uransa jälkeen lukuisissa asiantuntijatehtävissä.

Ruotsin talouden kultapojan kostean illan, väitetyn vilauttelun ja huorittelun lasku: miljoona kruunua

Anders Borg tuli kansainvälisesti tunnetuksi Ruotsin valtiovarainministerinä vuosina 2006–2014. Menestyksellisen taloudenpitonsa lisäksi hän herätti huomiota poninhännällään, korvakorullaan ja huolettomalla pukeutumisellaan.

Kuinka uskollinen työntekijän on oltava firmalleen? – Asiantuntija: "Peräänkuulutan somessa maalaisjärkeä ja hyviä käytöstapoja"

Mitä tahansa ei voi työnantajan asioista esimerkiksi somessa meuhkata, muistuttaa oikeustieteen tohtori Jaana Paanetoja.

Berliiniläispoliisit joivat, tanssivat ja harrastivat seksiä – saivat häädön G20-huippukokouksesta

Yli 200 poliisia juhli majapaikassaan Hampurissa, jonne heidät oli komennettu huippukokouksen takia. Hampurin poliisille juhlinta oli liikaa.

Älä tarjoa velttoa lahnaa – Kättelyllä voit hyväksyä toisen tai väheksyä häntä

Muista kesäjuhlissa sanoa käsipäivää myös takarivin kainostelijalle.

United Airlines pyysi anteeksi matkustajan retuuttamista – osake syöksyi

Ketään ei pitäisi kohdella näin, totesi lentoyhtiön toimitusjohtaja Oscar Munoz.

Hämeenlinnan ykköspoliitikkojen sitkeä vihanpito jatkuu

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) on lähettänyt julkisen anteeksipyynnön Lulu Ranteelle (ps.) ja valtuutetuille. Anteeksipyyntö sisältää kuitenkin myös rajun syytöksen, joka merkitsee sitä, että rauhaa ei kaupungin ykköspoliitikkojen välille rakenneta.

Finns shun first names to be polite

In some cultures, such as in Russia or the United States, using a person's first name often in conversation is considered polite. A Finnish language researcher says she is familiar with the phenomenon and knows why it is not easy for Finns to emulate.

Yhdysvalloissa ja Venäjällä on kohteliasta hokea toisen etunimeä – suomalaista tapa ahdistaa

Nimen toistaminen keskustelussa on yksi tapa osoittaa kohteliaisuutta. Suomeen levinnyt kahvilaketju onkin tunnettu siitä, että kahvikuppeihin kirjoitetaan kahvin tilaajan etunimi. Suomen kielen tutkija tunnistaa etunimi-ilmiön ja osaa kertoa, miksi se kuulostaa suomalaisen korvaan hassulta.

"Toivon kiusaajilleni kaikkea pahaa elämässään"

Kouluvuosina kiusatuksi joutuneet kertovat ilkeilyn romahduttaneen itsetunnon ja tehneen heistä arkoja. Moni tuntee itsensä aikuisenakin täysin arvottomaksi. Vaikka kiusaamisen voi yrittää unohtaa, sitä ei tarvitse antaa anteeksi, lukijat sanovat.

"Erityisesti nyt toivotaan inhimillisyyttä ja ymmärrystä"

Nälkäpäivä-keräyksen lipaskerääjät jalkautuivat Ilmajoella kauppojen edustoille torstaiaamuna. Lauantaihin asti kerätään kahden tunnin vuoroissa. SPR:n katastrofirahaston kautta lahjoitukset voivat päätyä lähellekin, muistuttaa kerääjä Eila Suksi.

Tänään sinullakin on hyvä syy hymyillä vastaantulijalle – hän saattaa myös vastata hymyyn

Vuosi sitten somen hyvien tekojen päivään otti osaa toistakymmentätuhatta suomalaista, mutta nyt osallistujia on enää muutama tuhat. Valtakunnallista tempausta vetävä lahtelaisnainen arvioi, että ihmiset ovat ehkä turtuneet some-auttamiseen.

Suomalaiskiekkoilijat ovat välttyneet some-kohuilta - "Täytyy koputtaa puuta"

Sinuhe Wallinheimo ei näe tarvetta kiekkoväen laajamittaiselle sosiaalisen median koulutukselle.

Asiakas selviää kaupasta parilla sanalla – korttimaksaminen on syönyt rupattelun

Market-reissusta selviää nykyään kivuttomasti ilman inhimillistä kommunikaatiota. Kova paikka tulee vasta kassalla, jossa saattaa joutua sanomaan "hei" ja "kiitos". Jäyhempi asiakas selviää siitäkin murahtelemalla. Toisaalta uusia vuorovaikutushetkiä on syntynyt siitä, kun asiakkaan kanssa neuvotellaan pienestä muovipussista tai kuitin tarpeellisuudesta.

Nuoret käytöstavoista: Sitä saa mitä tilaa

Haminan Vehkalahden koulun oppilaat tietävät, mitä hyvä käytös on. Esimerkiksi ruuasta kuuluu kiittää ja kaikille pitää olla ystävällinen. Vehkalahden koulun oppilaat saivat keskiviikkona aimo annoksen tapakoulutusta Kaarinan Suonperältä.

Tähänkö on jo tultu: kymmenen kilon peitto ja pulpettisermit?

Tehokkuusvaatimukset ja henkilökunnan niukkuus pakottavat keksimään uusia ratkaisuja palvelu- ja hoiva-aloilla. Usein ratkaisua haetaan teknologiasta tai työympäristöratkaisuista. Ratkaisut saattavat toisinaan olla radikaaleja ja herättävät vakavia kysymyksiä inhimillisyydestä.

Itä-Suomen yliopisto mukaan Meille saa tulla -kampanjaan

Itä-Suomen yliopisto on liittynyt Meille saa tulla -kampanjaan ja tukee sitä tuhannella eurolla. Samalla se sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta ja vieraanvaraisuutta Joensuussa.

Kesä on täällä

Nappaa kesä kameraan ja laita kuva meille!