Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Reetta Rädyn kolumni: Kansan jakautumisen kauhistelun sijaan voisi miettiä, mistä jakautuminen johtuu

Nyt on hyvä aika osoittaa, että erimielisyys ei tarkoita samaa kuin faktojen vääristely, Reetta Räty kirjoittaa.

Ihmiset tietovisassa piessyt tekoäly voisi pelastaa nuoria syrjäytymiseltä – vievätkö algoritmit lääkäreiden leivän vai tuovatko ne helpotuksia elämään?

Algoritmit voivat keventää manuaalista työtä ja tuoda lääkärin lähemmäs potilasta. Koronavirus vauhdittaa nyt kristallipallon etsintää.

Delfiinit Venetsian kanaaleissa oli valeuutinen, mutta hyvän mielen tarinat vastaavat inhimilliseen tarpeeseemme

Ikävien ja hyvien valeuutisten taustalla on sama keino päästä ihmisen mieleen, kertoo toimittaja Johanna Vehkoo.

Keskustan valtuustoryhmä haluaa selvityksen kotihoidon kustannuksista Seinäjoella

Aloitteen tekijän mielestä kaupungin tulisi rakentaa ympärivuorokautista hoitoa tarjoavia hoitopaikkoja.

Koronan toinen aalto iski Kainuuseen – kuhmolaisia ei pelota, mutta enää ei luoteta lintukotoon

Kuhmon kaupungissa on todettu kahdessa päivässä viisi uutta koronavirustartuntaa.

"Oikeat työt" kelpaavat myös Z-sukupolvelle väittää EVAn julkaisema pamfletti

Mystinen z-sukupolvi haluaa pitkälti samoja asioita kuin edeltäjänsäkin, tuumii EVAn julkaisun kirjoittanut Tuija Siltamäki.

Lil Miquela on täydellinen somejulkkis ja mainostajan unelma, mutta hän ei ole todellinen – Onko aidon ja keinotekoisen rajaa jo vaikea havaita?

Suomalainen vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija näkee virtuaalivaikuttamisessa myös ongelmia. Suomessa tehtyjä virtuaalivaikuttajia ei Instagramissa vielä ole.

Lucia-neito, "Valon lähettiläs", kruunattiin tänään Helsingissä

Lucian päivä huipentuu tänään, kun Lucia-neito kruunataan tehtäväänsä. Tapahtumaa voi seurata suorana verkossa.

Sisko Savonlahden kolumni: Vaadin pönötystä 

Jos emme voi jäykistellä edes itsenäisyyspäivänä, koska sitten, kysyy kirjailija Sisko Savonlahti.

Aleksis Salusjärven kolumni: Sivuutetut ihmiset lakkaavat yrittämästä, mikä on synnyttänyt osattomien armeijan

Nuoret osaisivat opettaa meille osallistumisen ja itse tekemisen merkityksen. Kyky tehdä itsensä ymmärretyksi, on ihmisyyden tärkein tarve, pohtii Aleksis Salusjärvi kolumnissaan.

Yhteisöllisyys pehmensi pahamaineisen Kuhmon Karhunpolun

Piilolankankaan Karhunpolun lähiötupa on raitistanut ja rauhoittanut huonosta maineesta kärsinyttä aluetta.

Roope Mokan kolumni: Mitä tapahtuu vapaalle maailmalle, kun talous ei olekaan enää vapaa?

Suurin osa työstä ja kuluttamisesta tapahtuu nyt siellä, missä oman mielipiteen kertomisesta joutuu vankilaan, kirjoittaa Roope Mokka. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Pekka Juntin kolumni: Vaurastumisesta ja lattialla makaavista vanhuksista

Rahalla ei ole moraalia, kirjoittaa Pekka Juntti.

"Olemme aika kaukana ihmisten arjesta ja inhimillisyydestä" – keskustan kannatus hupenee ja puolue pitäisi "keikauttaa uuteen asentoon"

Tällä hallituskaudella puolue on muuttunut asianhoitajapuolueeksi. Seuraaviin vaaleihin kaivattaisiin visiota, mitä keskusta haluaa, arvioitiin Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

"Meillä on edelleen ne liskoaivot ja hengissäselviytymisvietti" – Kysyimme filosofilta, teologilta ja köyhyystutkijalta, olemmeko parempia vai huonompia ihmisiä kuin ennen

Menisitkö avuksi leipäjonoon? Hyökkäisitkö sodassa naapurin kimppuun? Laskisitko palkkaasi työkaverin puolesta? Punnitse esimerkkien avulla, miten sinä toimisit.

Räppäri Pyhimys purki uransa alussa angstia ja halvensi naisia ennen kuin oma tyyli löytyi: ”Mokat kuuluvat inhimillisyyteen”

Vain elämää -ohjelmassa nähtävän rap-artistin esikuvina ovat yllättäen suomalaisen rockin legendat.

Lukijat kertovat pahimmat kesätyömokansa – "Hyvät vaihtoehdot tuntuvat olevan siinä vaiheessa, että joko irtisanoudun tai lähden karkuun maasta"

Mokien tekeminen on inhimillistä. Silti virheen jälkeen tekisi mieli kaivautua maan alle. Virheistä voi kuitenkin oppia niin työntekijä kuin työnantajakin.

Chilessä kuvataan tositarinaa suomalaisista sankaridiplomaateista – ”Sarja muistuttaa meitä inhimillisestä avunannosta ja toivosta”

Invisible Heroes kertoo suomalaisdiplomaattien sankarillisesta toiminnasta Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeen.

7 nerokasta algoritmia: Kone näkee syövän, arvaa mielialasi ja opettaa jopa empatiaa

Hyvä vai paha? Nyt on oikea aika keskustella koneiden älystä, jotta se saadaan parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Suomella on suuret mahdollisuudet algoritmien kehittelyssä.

Paula Takion kolumni: Ihmisestä ei saa tehoja irti puristamalla

Työelämän tehostaminen on nykyisin usein tärkein arvo. Ihmisellä ja ajalla on molemmilla rajansa. Liialla ruuvaamisella hukkuu työn arvo ja mielekkyys, kirjoittaa Paula Takio.

Asiantuntija Porvoon tragediasta: "Aikuisten kannattaisi suojella lasten lisäksi myös itseään uutistulvalta"

Jos aikuiset eivät käsittele keskenään väkivaltauutisten synnyttämiä ahdistuksen tunteita, he saattavat siirtää niitä lapsiin.

Helsingin piispa Irja Askola jää tänään eläkkeelle – "Kirkko ei ole museolaitos tai perinneyhdistys"

Irja Askola on mennyt paikkoihin, joihin perinteisempi kristitty ei saisi välttämättä edes kutsua.

Berliiniläispoliisit joivat, tanssivat ja harrastivat seksiä – saivat häädön G20-huippukokouksesta

Yli 200 poliisia juhli majapaikassaan Hampurissa, jonne heidät oli komennettu huippukokouksen takia. Hampurin poliisille juhlinta oli liikaa.

Puheenjohtajaehdokkaat uhoavat: Vihreistä voi tulla maan suurin puolue

Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat ovat vältelleet tänään päättyvällä kampanjakierroksellaan keskinäisiä yhteenottoja, jotta puolueen nousukiito ei vaarantuisi.

JHL:n vuoden hoitaja Janakkalasta liikuttuu omaishoitajien kiitollisuudesta

"Pirteä punainen pippuri", lähihoitaja Katja Ahola työskentelee Riihimäen kaupungin omaishoitotiimissä.

"Erityisesti nyt toivotaan inhimillisyyttä ja ymmärrystä"

Nälkäpäivä-keräyksen lipaskerääjät jalkautuivat Ilmajoella kauppojen edustoille torstaiaamuna. Lauantaihin asti kerätään kahden tunnin vuoroissa. SPR:n katastrofirahaston kautta lahjoitukset voivat päätyä lähellekin, muistuttaa kerääjä Eila Suksi.

Vastaanottokeskus suunnitteilla entisen lentosotakoulun tiloihin – Kauhavalla rajua vastustusta mutta myös auttamishalua

Suunnitelma Kauhavalle perustettavasta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta on saanut kannattajat ja vastustajat liikkeelle. Vastaanottokeskusta puoltava adressi vetoaa kauhavalaisten inhimillisyyteen ja siihen, että myös muut Euroopan maat ovat auttamassa hätää kärsiviä. Vastaanottokeskusta vastustava adressi ja kuntalaisaloite taas pureutuu pelkoihin ja mahdollisiin lieveilmiöihin.

Esikoululaisen koulukyyti jäi kiinni 150 metristä – kaupunki ei jousta

Lahtelaiselta esikoulunsa aloittaneelta pojalta evättiin koulukyyti, koska esikoulumatka jää 150 metriä vajaaksi viiden kilometrin koulukyytirajasta. Pojan isä Markku Reinikka toivoisi päätöksentekoon inhimillisyyttä.

Asiakas selviää kaupasta parilla sanalla – korttimaksaminen on syönyt rupattelun

Market-reissusta selviää nykyään kivuttomasti ilman inhimillistä kommunikaatiota. Kova paikka tulee vasta kassalla, jossa saattaa joutua sanomaan "hei" ja "kiitos". Jäyhempi asiakas selviää siitäkin murahtelemalla. Toisaalta uusia vuorovaikutushetkiä on syntynyt siitä, kun asiakkaan kanssa neuvotellaan pienestä muovipussista tai kuitin tarpeellisuudesta.

Tähänkö on jo tultu: kymmenen kilon peitto ja pulpettisermit?

Tehokkuusvaatimukset ja henkilökunnan niukkuus pakottavat keksimään uusia ratkaisuja palvelu- ja hoiva-aloilla. Usein ratkaisua haetaan teknologiasta tai työympäristöratkaisuista. Ratkaisut saattavat toisinaan olla radikaaleja ja herättävät vakavia kysymyksiä inhimillisyydestä.