Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Soten valinnanvapaudesta on tullut trendi – Nuoret hyötyvät, entä muistisairaat tai mielenterveysongelmaiset, kysyy tutkija

Sosiaalipolitiikan tutkija Olli Karsio vertaili valinnanvapautta eri maissa. Vapaus valita ei takaa Pohjoismaisen hyvinvointivaltion tasa-arvoa.

Valinnanvapauskokeilut päättyvät Tampereella syyskuussa – terveyspalveluiden käyttö ja kulut lisääntyivät, mutta päivystyskäynnit vähenivät

Tuoreen tutkimuksen mukaan palveluntuottajat toimivat osana julkista palvelua eikä ylilyöntejä esiintynyt.

Pienikin pärjää kimpassa – hoivajättien varjossa on sinnikkäitä ja hyvämaineisia hoivakoteja

Vanhusten hoivapalvelut keskittyvät vauhdilla hoivajäteille. Yhteinen tekeminen on pienten hoivakotien keino pysyä kehityksen kelkassa mukana.

Terveyskeskusten jonot ovat vaarassa pidentyä Helsingissä, vaikka potilaat vaihtaisivat nopeammalle lääkärille

Kaupunki suunnittelee Helsinkiin ajanvarausta, josta voisi varata aikoja lääkärille mille tahansa terveysasemalle. Silloin potilaat voisivat mennä lääkäriin sinne, missä on lyhyemmät jonot.

Jani Halmeen kolumni: Sisar hento valkoinen-sanonnan voi huoletta haudata, nyt on hurjien hoitajien vuoro

Vinoutuneet käsitykset hoitotyöstä ovat johtaneet siihen, etteivät poliitikot kykene tekemään viisaita päätöksiä, joissa näkyisivät hoitotyön todellinen arvo, kirjoittaa Jani Halme.

Herätys: Ilmaston ystävä syö punaista lihaa kerran viikossa, kokoomukselle kelpaa vain voitto, viileää auringonpaistetta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kriisipäivystys jatkuu Kouvolassa – palvelusetelin käytön laajentaminen valmisteluun

Päivystyksen järjestäminen tuodaan hallitukseen uudelleen, kun Kymsoten palvelujen saatavuuteen liittyvä selvitys on valmistunut.

Tästä on kyse ex-hallituksen ministerien ja terveysjättien riidassa – Haudoilla tanssia vai ilmiselvä puheenaihe?

Sotejätit haluavat purkaa terveydenhoiden ulkoistamista rajoittavan lain. Sipilän ex-hallituksen ministerit Annika Saarikko ja Petteri Orpo paheksuvat.

Keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni: Hallitus kaatui soten valinnanvapauteen

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo, että keskusta ajaa soteuudistusta kotikunta-maakuntamallin pohjalta.

Soten viimeinen kriisi? Keskusta vetäytyi pääministerin johdolla Kesärantaan, kokoomus odottaa soten kaatuvan perjantaina

Ylen lähteiden mukaan hallitus ei aio vetää esitystään pois, mutta eduskunnan sote-työ vihellettäneen poikki.

Mölsä: Eduskunta ei ehdi äänestää sotesta – suurimmat syyt valinnanvapaus ja opposition hidastelu

Sinisten eduskuntaryhmä kannattaa yhä sote- ja maakuntauudistusta.

Sinisten Saarakkala ja Oinonen lipesivät hallituksen sote-rintamasta – Sampo Terho: Vielä ei ole äänestetty mistään

Siniset pitää ylimääräisen ryhmäkokouksen julkisuudessa käydyn sote-keskustelun vuoksi.

Kuka sanoi, mitä sanoi? Oliko yksimielinen perustuslakivaliokunta sittenkään yhtä mieltä valinnanvapauden EU-notifikaatiosta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta punnitsee seuraavaksi soten valinnanvapauden EU-ilmoitusmenettelyä ja mahdollisen oikeusvarmuusilmoituksen riittävyyttä.

Hallituspuolueet varautuvat soten kaatumiseen – omat mallit jo teossa

Kukaan ei uskalla vielä arvioida, valmistuuko sote ennen vaaleja vai ei. Jos sote kaatuu, keskusta hylännee valinnanvapauden ja kokoomus maakuntahallinnon.

Analyysi: Potilaasta maksettava hinta sotessa on yhä mysteeri – yritykset saattavat kääriä työterveyden asiakkaista isot voitot ilmaiseksi

Potilaiden valikoinnista voi tulla merkittävä ongelma, erikoistoimittaja Tiina Merikanto kirjoittaa.

Ministeriö toppuuttelee jälleen yksityisten lääkäriketjujen laajennusintoa – tyrmää Pihlajalinnan terveysasemahankkeen Lopella

Pihlajalinna halusi laajentaa Hattulan Terveyden palveluja Lopelle. Ei käy, sanoo sosiaali- ja terveysministeriö. Tämä ei ole ensi kerta, kun ministeriö on joutunut toppuuttelemaan yksityisten laajennusintoa.

Suomen suurin yksityinen terveysyritys jatkaa kasvuaan – Terveystalon johto näkee alan investointien hiljenevän

Terveystalossa uskotaan bisneksen kehittyvän enemmän pienempien yritysostojen ja tehostamisen kautta.

Sairaanhoitopiirit haukkuvat terveydenhuoltolain uudistuksen: Yksityisten sairaaloiden leikkausmokat tulisivat veronmaksajien piikkiin

Julkiset sairaalat ovat saamassa lakiuudistuksen myötä lisää velvoitteita. Sairaanhoitopiirit pelkäävät joutuvansa kustantamaan yksityisten leikkaussalien virheet.

Lääkäriajan saatavuus tärkein syy vaihtaa sote-palvelujen tuottajaa

Suurin syy pysyä julkisen terveysaseman asiakkaana on puolestaan aseman sijainti.

Soten valinnanvapauskokeilu jatkuu Hämeenlinnassa ensi elokuun loppuun

Jukolan, Lammin ja Tuuloksen alueilla perusterveydenhuollon valinnanvapauden mahdollisuutta on käyttänyt noin joka viides kokeilussa oleva asukas.

Sote-väännön ratkaisun päivät: Valinnanvapauden yksityiskohtien odotetaan valmistuvan tällä viikolla

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tavoitteena on saada urakka valmiiksi tämän viikon aikana.

Sote-valiokunnassa kipinöi taas: Kokous keskeytyi erimielisyyksiin

Oppositioedustajat halusivat aikaa perehtyä sosiaali- ja terveysministeriöstä aamulla toimitettuun lisämateriaaliin ennen valinnanvapauslain käsittelyä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu jatkuu Tampereella todennäköisesti myös ensi vuonna

Tampere on hakemassa valinnanvapauskokeilun jatkamiseksi valtionavustusta 1,6 miljoonaa euroa.

Sote-valiokunta heti erimielinen – asiantuntijakuulemiset päätettiin lopettaa äänestyksellä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on ollut koolla ensimmäistä kertaa kesätauon jälkeen.

Sote-tanner tömisee taas, edessä kiihkeä syksy – hallitus ehdottaa maakunta- ja eurovaalien yhdistämistä toukokuussa

Onnistuuko eduskunta syömään sote-elefantin? Taas on kiire, jos jouluksi pitäisi olla valmista. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa työnsä maanantaina.

Jyväskylän soten valinnanvapausmalli ontuu – yksityisten toiminta ei ole ollut kannattavaa

Jyväskylän alueen valinnanvapauskokeilussa mukana olevien yksityisen palvelujentuottajan toiminta on ollut toistaiseksi tappiollista. Yksityiset kritisoivat asiakkaasta maksettavaa vuosikorvausta liian alhaiseksi.

Tampereen valinnanvapauskokeiluun tulee yksi uusi yksityinen terveysasema

Valinnanvapauskokeilussa mukana olevat tamperelaiset voivat jo nyt ilmoittautua Kaukajärvellä sijaitsevan Medisportin asiakkaiksi.

Analyysi: Yllätys, yllätys – vaikka sotea on säädetty lähes 10 vuotta vuotta, uudistus ei ole menossa romukoppaan

Eivätköhän sosiaali- ja terveyspalvelut ole joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin siirtymässä nykykuntia suuremmille alueille, sosiaali- ja terveysasioiden erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta järjesti julkisen kuulemisen hallituksen esittämistä korjauksista sote-ehdotukseen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee hallituksen esitystä sote-uudistuksen valinnanvapauteen liittyvistä korjauksista.

Hallitus lykkäisi uusien sote-keskusten aloitusta vuodella – maakunnat saisivat halutessaan aloittaa kuitenkin aiemmin

Jopa 15 maakuntaa saattaisi siirtyä valinnanvapausjärjestelmän jo ennen uusien sote-keskusten vuoden 2022 aikarajaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkistaa vastineen kokonaisuudessaan huomenna.

Sote-uudistukseen tulossa korjauksia, seuraa ainakin näitä kolmea asiaa – Yle näyttää hallituksen tiedotustilaisuuden suorana klo 15.30

Perustuslakivaliokunnan kriittisen lausunnon jälkeen sote-uudistukseen on tehtävä muutoksia. Niistä kerrotaan tarkemmin tänään.

Hallitus vastaa soten valinnanvapautta koskeviin muutosvaatimuksiin maanantaina – Oikeuskanslerinvirastolta vihreää valoa vastinemenettelylle

Oikeuskanslerinviraston mukaan hallituksen ei tarvitse tuoda eduskunnalle täydentävää esitystä soten valinnanvapaudesta.

Analyysi: Soten valmistuminen siirtyy taas – miksi ministerit hirttävät itsensä aikatauluihin, kun peruutusta pukkaa toisensa perään?

Sosiaali- ja terveysasioiden erikoistoimittaja Tiina Merikanto teki allakkaharjoituksen soten aikataulusta. Ja toden totta, näyttää jälleen mahdottomalta, että valmista syntyisi silloin, kun lehti on puussa.

Jan Vapaavuori sote-lausunnosta: "Huono uudistus ei parane aikataulua rukkaamalla"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiittelee perustuslakivaliokuntaa valinnanvapauslakiehdotuksen räikeimpien epäkohtien esiintuomisesta. Kokonaisuutena sote-uudistus saa edelleen täystyrmäyksen Vapaavuorelta.

Pääministeri Sipilä sote-lausunnosta: Valinnanvapaudelle ja maakuntien rahoituskehykselle vihreää valoa

Perustuslakivaliokunta jätti kauan odotetun lausuntonsa hallituksen soten valinnanvapausesityksestä perjantaina.

Perustuslakivaliokunta: Sote-esitys yhä ongelmallinen, mutta se voidaan viilata kuntoon eduskunnassa – lue tiivis katsaus

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jätti lopulta yksimielisen lausunnon hallituksen soten valinnanvapausesityksestä.

Perustuslakivaliokunta löysi paljon korjattavaa valinnanvapausesityksestä: "Satakunnassa valmistelu jatkuu suunnitellusti"

Valiokunnan lausunnon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden voimaantulon aikataulu on edelleen liian tiukka.

Puhemies Risikko sote-vuodosta: Asiakirjoja ei ole tarvetta julistaa salaisiksi, perustuslakivaliokunta vaatii työrauhaa

Soten valinnanvapautta käsittelevien asiakirjojen paljastuminen ei uhkaa kansallista turvallisuutta.

Kokoomus temppelinharjalla: Soten valinnanvapaus ravistelee taas Sipilän hallitusta

Kokoomuksen pahimmat pelot toteutuvat, jos hallituksen sote-uudistuksesta jää lopulta käteen maakuntahallinto ja valinnanvapauden toteutuminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

Sote-vuoto järkytti eduskuntaa: Valinnanvapauden toteuttamista halutaan porrastaa

Ylen tietojen mukaan perustuslakivaliokunta katsoo lausuntoluonnoksessaan, että valinnanvapauslakiehdotuksen voimaantuloaikataulu on liian tiukka ja sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus on riittämätön.

Maakuntavaalit uhkaavat lykkääntyä – Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto viivästyy ja valmistuu ensi viikolla

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) mukaan valiokunnan jäsenillä on tarve vielä jatkaa keskustelua sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta.

Analyysi: Hetemäen muistio sote-säästöistä taisi olla karhunpalvelus uudistukselle – nyt kustannusten hillinnän onnistumista todella pitää epäillä

Sote-säästöt ovat koko ajan olleet yksi uudistuksen umpiepäselvä asia. Viime päivien tiedot ovat vain pahentaneet tilannetta, sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto arvioi.

Valtiovarainministeriö: Soten valinnanvapaudella säästetään nolla euroa

Ministeriön muistiosta käy kuitenkin ilmi, että sote-uudistuksen kolmen miljardin euron kustannussäästötavoite on saavutettavissa.

Taloustieteilijät varoittavat sotesta: "On vaikea uskoa, että koko maassa markkinat saataisiin toimimaan"

Riskien kohtuullistamiseksi valinnanvapauslakia olisi ratkaisevilta osiltaan muutettava tai lain käyttöönottoa merkittävästi vaiheistettava, esittävät Aalto-yliopiston taloustieteen asiantuntijat.

150 päijäthämäläistä käytti heti oikeuttaan terveydenhuollon valinnanvapauteen

Terveydenhuollon valinnanvapaus on saanut ihmiset liikkeelle Päijät-Hämeessä. Vaikka sähköinen tunnistautuminen on takkuillut, on ilmoittautumisia tullut vilkkaasti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle