Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lomautukset sulkevat jälleen Kouvolan lukioiden ovet – opiskelijat jäävät ilman opetusta

Opetus jatkuu Kouvolan lukioissa lokakuun viimeisellä viikolla lomautusten ja syysloman jälkeen.

Torniossa Näätsaaren koulu on kiinni ainakin vielä huomisen – altistuneen opettajan testituloksia odotetaan

Tornion sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronan mukaan vastaus opettajan koronavirustestistä tulee tiistaina.

Oulun lukioissa siirrytään maanantaina etäopetukseen

Opettajat ilmoittavat ryhmilleen, miten opetuksessa edetään. 

Haaparannan lukiolla koulutyö jatkuu tänään normaalisti

Infektiolääkärin mukaan riski tartunnan siirtymisestä muihin ihmisiin on lähes olematon, koska tartunnan saanut opettaja oli töissä ollessaan oireeton.

Lukion opettaja on joutunut karanteeniin Lappeenrannassa

Muu henkilöstö ja opiskelijat jatkavat koulutyötä normaalisti.

Yli 500 lukio-opettajaa kokoontuu lauantaina Mikkelissä

Tapahtumalla halutaan luoda uutta pohjaa ja syventää jo olemassa olevaa lukioyhteistyötä.

Kotkan lukiot lisäävät yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa – opettajat ideoivat uusia keinoja

Koulujen henkilökunta kokoontuu tänään miettimään uusia koulujen yhteistyömuotoja.

Eläkeikäiset innostuivat opiskelusta – 76-vuotias psykologian ylioppilas: "Aivot toimivat edelleen"

Esko Kukkonen palasi lukioon seitsemänkymppisenä ja jatkaa opintojaan yliopistossa – kuten moni muukin eläkeikäinen.

Tulevalla opettajalla huonot muistot matematiikan tunneilta – aikoo itse olla parempi

Ansku Laukkanen ajatteli hyvin pitkään, että hän ei ikinä ryhtyisi opettajaksi. Lukion jälkeen tehdyt opettajan sijaisuudet käänsivät kuitenkin kelkan. Nyt Laukkasella on takanaan ensimmäinen vuosi luokanopettajaopintoja.

Mies, jolla on ennätysmäärä älliä – 12 ainetta, 12 laudaturia

Ylioppilaskirjoitusten Suomen ennätys 11 laudaturia rikkoutuu tänä keväänä. Mikkeliläinen Vikke Elfving on kirjoittanut 12 ainetta ja kaikki ovat saaneet laudatur-merkinnän.

Titanic uppoaa ensi yönä – laivalta twiitanneille nuorille järjestetään roolien purkuhetki

Lapuan lukiolaiset ovat twiitanneet viime viikot Ylen #Titanicilla-projektissa. Ensi yönä eli Titanicin uppoamisyönä kaupungin kriisiryhmä järjestää mukana olleille nuorille roolien purkuhetken. "Että huomaisimme, että tämä on kuvitteellinen tarina eikä meillä ole mitään hätää", sanoo lukiolaisten opettaja Jaana Holma.

Kuntopyörät ja tasapainolaudat korvasivat perinteiset pulpetit – "Auttaa selvästi oppimista"

Jotkut oppilaat oppivat paremmin, jos he liikkuvat oppitunnin aikana. Näin uskoo Liedon lukion opettaja Riina Kolkkala-Westerlund. Lukion aktiiviluokkahuoneeseen on hankittu muun muassa kuntopyöriä, jumppapalloja ja tasapainolautoja.

Opettajien palkkakiistassa saatiin sopu Varkaudessa – "Kyllähän tämä opettajille sopii, mutta ilahtuvatko opiskelijat?"

Varkauden lukion opettajat saavat myös jatkossa palkkaa koeviikoista. Lukio-opetusta Varkaudessa järjestävä Savon koulutuskuntayhtymä peruu aikeensa maksaa lukio-opettajille koeviikoilta vain koetuntien palkan. Savon koulutuskuntayhtymän va. johtaja Timo Lampisen mukaan tähän päädyttiin, koska asia sai liian isot mittasuhteet.

Ylioppilastuloksen muuttaminen onnistuu vain rahalla – mutta on menestyvälle ilmaista

Yhden pisteen päähän jääminen paremmasta arvosanasta harmittaa varmasti. Joskus ensimmäisessä arvioinnissa saatu tulos voi tuntua muutenkin väärältä. Siksi moni abiturientti pyytääkin yo-tuloksensa uudelleenarviointia. Se ei kuitenkaan onnistu ilman rahallista panostusta.

Prosenttilasku saa monen aivot solmuun – Opettajat: Kiire pois matikantunnilta

Prosenttilasku on yksi keskeisimmästä arjessa tarvittavissa matematiikan taidoista. Laskutoimitus tuntuu kuitenkin olevan hukassa monelta aikuiselta ja koululaiseltakin. Matematiikan opiskelussa pitäisikin raivata aikaa ajattelulle.

Miten ammattikiekkoilija tasapainoilee koulun ja työn välillä? - "Joskus ei pääse yhteenkään kokeeseen paikalle"

Lukiota SM-liigakiekkoilun ohella käyvä Mikko Rantanen myöntää opiskelemisen haasteet urheilulukion tuesta huolimatta.

"Jos turvaudutaan laskimeen, omaa päänuppia ei tarvitse liioin vaivata" – tässä kilpailussa pitää osata laskea ilman laskinta

Päässälasku on matematiikan osa-alue, joka on hyödyllinen taito arkielämässä. On hyvä osata arvioida vaikkapa laskun suurusluokka kaupan kassalla tai laskea prosentit oikein. Oulun Rotuaarilla järjestetään lauantaina matematiikkakilpailut, jossa on neljä sarjaa vauvasta vaariin.

Toiset ovat kriittisiä, toiset uskovat kaiken – lukiolaisten medialukutaidon taso huolestuttaa opettajia

Lukiolaisia sparrataan mediakriittisyyteen lähes aineessa kuin aineessa. Silti osalle opiskelijoista kaikki median kertoma on samalla viivalla.

Kysely: Kouluissa väkivaltaista ääriajattelua, vihaa ja suvaitsemattomuutta

Ammattikouluissa havaittin väkivaltaa ihannoivia tai pelkoa aiheuttavia asenteita lähes kaksi kertaa useammin kuin lukioissa.

Tekstitaidon koe mittaa abien kriittistä lukutaitoa

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään torstaina tekstitaidon kokeella. Ensi viikolla vuorossa ovat kuuntelut ja penkkarit. Nurmon lukion opettaja Päivi Artikaisen mukaan koulussa on tähän mennessä tehty se, mitä voidaan ja loppu on kiinni oppilaista itsestään.

Lukion yhdistäminen ammattiopistoon epäilyttää opettajia Haminassa

Poliitikoista koostuva toimikunta ehdotti, että Haminan lukio siirtyisi Ekamin tiloihin ja samalla hallinnollisesti osaksi ammattiopistoa. Opettajat pelkäävät, että lukio jää lapsipuolen asemaan uuden isännän alaisuudessa.

Lukion opettaja harkitsee valittamista kunnianloukkaustuomiosta

Rovaniemeläinen lukion musiikinopettaja Esa Tikkala harkitsee valittamista saamastaan kunnianloukkaustuomiosta.

Säästöt osuvat lukioihin – opettajien määrä vähenee

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän pitäisi säästää lukiokoulutuksesta 2-3 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa ryhmäkokojen kasvua.

Etäopiskelu uhkaa alentaa lukio-opettajien palkkoja

Valtionosuuksien leikkaukset pakottavat lukiot etsimään kiivaasti säästöjä. Pelastusta etsitään esimerkiksi etäopiskelusta. Kurssien ja kontaktiopetuksen vähentämisestä voi seurata tuntuva lovi opettajan tuloihin.

Lukiolaisten liitto: Rauman lukion muuttosuunnitelma äärimmäisen huolestuttava

Suomen lukiolaisten liiton piiri ottaa kovasanaisesti kantaa Rauman lukion siirtosuunnitelmiin. Rauman kaupunki suunnittelee lukion siirtoa jo ensi syksynä.

Opettajat: Rauman lukion siirto uhkaa ylioppilaskirjoituksia

Rauman Lyseon lukion opettajat ovat käärmeissään lukion siirtosuunnitelmista. Opettajien mukaan lukion henkilökuntaa ja opiskelijoita ei ole kuultu asiassa.

Video: Maailmanennätysyritys alkoi Heinolassa – kestääkö kuusi 10 000 joulukoristetta?

Heinolan lukion joulukuusenkoristelun maailmanennätysyritys alkoi keskiviikkoaamuna. Tavoite on ripustaa kuuseen 10 000 joulukoristetta. Opettajat varautuvat tukemaan kuusta, jotta se kestää koristeiden painon.

Lukio-opiskelun ohessa teatteridiplomeita Muuramessa

Muuramen lukiossa suoritetaan ensimmäistä kertaa teatteridiplomeita. Ne ovat taito- ja taideaineisiin liittyviä näyttöjä, joista saa lukion päättötodistuksen liitteeksi diplomin.

Utsjoen tapahtumia käsitelty lähikuntien kouluissa

Inarin kunnan kouluissa järjestettiin maanantaina tiedotustilaisuus oppilaille keskusteluavun hakemisesta. Tilaisuuden päätteeksi pidettiin hiljainen hetki Utsjoen puukotuksessa menehtyneen lukiolaispojan muistoksi.

Opettajien lomautukset näkyvät nyt kouluilla Kokkolassa

Perusasteen opettajien lomautusjaksot alkavat tänään Kokkolan kouluilla. Seuraava lomautuspäivä on maanantai ja joulukuussa on tulossa lisää päiviä. Koululaisille lomautukset näkyvät tavallista lyhyempänä päivänä.

Kysy asiantuntijalta - osaako lukion opettaja opastaa opiskelijoita sähköisiin opintoihin?

Kuinka moni opettaja on aivan "pihalla" tietokoneiden kanssa? Oletteko huolestuneita nuorten tietoteknisistä valmiuksista? Erityisasiantuntija Olavi Arra OAJ:sta vastaa kysymyksiinne to 4.9. klo 17-19.

"Maatalon poikana oikein nautin fyysisestä työstä"

Talkoolomailu kerää suomalaisia niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin kohteisiin. Pohjois-Norjan Pykeijassa käy joka kesä suomalaisporukka nikkaroimassa ja siistimässä paikkoja. Suomalaisen pirtaan sopii työskentely lomallakin, kunhan se eroaa tarpeeksi arkityöstä.

Kokkola seisoo lomautusten takana

Kokkola hylkäsi opettajien lomautuksia koskevat oikaisuvaatimukset. Kaupunginhallitus piti vaatimuksia perusteettomina ja lomautuksia laillisina, vaikka opettajien ammattiyhdistysten mukaan ne oli laadittu taloudellisesti köykäisin perustein.

Laviassa myös yläkoulu vaarassa

Jos Lavia liitetään Poriin, loppuu opetus Lavian lukiossa syksyllä 2015. Oppilasmäärien väheneminen uhkaa myös yläkoulun toimintaa.

Kiusataanko teidän koulussanne opettajia - miksi?

Opettajien ammattijärjestö OAJ arvioi, että lähes 4 000 opettajaa on jäänyt viime vuoden aikana pois töistä epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen takia. Kiusataanko opettajia kouluissa - oppilaat vai vanhemmat?

OAJ: Tuhannet opettajat jääneet pois töistä kiusaamisen tai väkivallan takia

Jotkut lukio-opettajat karttavat penkkaripäiviä nuorten harrastaman kiusaamisen takia, kertovat opettajat Yle Uutisille.

Kokkola lomauttaa opettajat kahdessa erässä

Opettajien lomautukset jakautuvat kaupungissa kahdelle lukukaudelle. Yhteislyseon rehtori Raimo Lammi arvioi, että lomautukset osuvat ikävään rakoon ja vaikuttavat osittain yo-kirjoituksiin.

Pakkoloma vei voiton vapaaehtoisesta vapaasta Kokkolan lomatalkoissa

Kokkolan kaupungin lomautustalkoissa odotettua pienempi joukko valitsi vapaaehtoisen vapaan. Vain kolmannes työntekijöistä päätyi palkattomaan vapaaseen. Jopa reilut 600 työntekijää jää mieluummin 14 päivän pakkolomalle.

Porlammilla sittenkin opetusta – 8 opiskelijaa vaatii oikeutta jäädä lakkautettavaan lukioon

Opiskelu Porlammin lukiossa jatkunee vielä vuoden erikoisjärjestelyin. Lapinjärvi selvittää parhaillaan, miten kahdeksalle ensi kevään abiturientille voidaan vielä järjestää opetus lakkautettavassa lukiossa.

Lukiossa edetään kohti sähköisiä kirjoituksia

Kemin lyseon lukioon kokoontuu lauantaina toistasataa lukion opettajaa ympäri Lappia tutustumaan tämänhetkisiin kuulumisiin ylioppilastutkinnon sähköistämisprojektista.

Ilmaisutaidon innoittajan P.T. Hakalan muotokuva paljastettiin

Lukion entisen rehtorin, äidinkielen, kirjallisuuden ja ilmaisutaidon opettajan P.T. Hakalan muotokuva paljastettiin torstaina Kemin lyseon lukion auditoriossa. Muotokuvan on maalannut Laura Eteläinen. P.T. Hakala oli valtakunnallisesti tunnustettu ilmaisutaidon opetuksen kehittäjä.

Ylivieskan lukio korjataan jälleen

Ylivieskan kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen että sisäilmaongelmista kärsivän lukion korjaamiseen varataan rahaa tälle vuodelle 200 000 euroa.

Ylivieskan lukion opettajat nousivat vastarintaan koulukorjauksessa

Sisäilmaongelmista vuosia kärsineen Ylivieskan lukion opettajat ovat tyytymättömiä kaupungin korjaussuunnitelmaan. Osa opettajista ei aio palata korjauksien jälkeen vanhaan rakennukseen.

Seinäjoen kaupunginhallitus hyväksyi lomautukset

Seinäjoen kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen talkoovapaisiin osallistumattomien työntekijöiden osalta. Lomautukset toteutetaan pääosin syksyn aikana.

Opettajat ovat pääosin päteviä

Suurimmalla osalla Etelä-Karjalan opettajista on tehtävän vaatima koulutus. Eteenkin vakituisiin virkoihin ja pitkiin sijaisuuksiin on löytynyt pätevää henkilökuntaa.

Opiskelijat kritisoivat Kouvolan lukiokeskustelua - "Se pidettiin salassa"

Yhteiskoulun lukion mahdollinen yhdistyminen Lyseon lukion kanssa on saanut kiivaan keskustelun aikaan myös opiskelijoiden keskuudessa. Moni Yhteiskoulun lukion opiskelija on ollut huolissaan myös oman opiskelunsa jatkosta. Palvelupäällikkö Timo Tiaisen mukaan lähtökohta on se, että koulun nykyiset opiskelijat saavat jatkaa Yhteiskoulun lukion tiloissa valkolakin saamiseen saakka.

Lukio pyörsi suunnitelmansa kännykkäkiellosta

Kajaanin lukiossa ei kirjattu järjestyssääntöön kännykän takavarikointimahdollisuutta, vaikka sitä käytettäisiin oppituntia häiritsevällä tavalla. Sen sijaan sähköisten välineiden käyttöön oppimisessa kannustetaan ja lukuvuoden tavoitteena on valmistautua sähköiseen ylioppilastutkintoon.

OAJ: Jokaisella lukiolaisella oltava oma tietokone

Opetusalan Ammattijärjestön puheenjohtaja katsoo, että lukiolaisten olisi hankittava kannettava tietokone, koska tulevaisuuden oppiminen tukeutuu yhä enemmän sähköisiin oppimateriaalehin.

Rapautuuko yleissivistys lukioissa?

Lukioita on jälleen jokavuotiseen tapaan asetettu järjestykseen yo-kirjoitusten tutkimusten perusteella. Mutta miten hyvin lukio toimii yleissivistävänä laitoksena?

Lahden lukioissa luovutaan 40 kurssista

Säästöpaineet näkyvät myös Lahden lukioissa, kun ensi lukuvuonna edessä on 40 kurssin karsinta. Karsinnat kohdistuvat ensisijaisesti vapaavalintaisiin kursseihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle