Uusimmat artikkelit
Venäjän valtiovalta vääntää historiaa omaan muottiinsa – virallisen kertomuksen vastaiset näkökulmat joutuvat ahtaalle
Perinteikäs Saharov-keskus joutuu jättämään tilansa, kun ulkomaisia agentteja koskeva laki tiukkeni entisestään.
Venäjällä muistettiin Leningradin piirityksen murtumista – Putin esiintyi vaisusti
80 vuotta sitten neuvostojoukot mursivat aukon Leningradin saartoon. Venäjä korostaa nykyisen Pietarin sodanaikaista historiaa kutsuen tuhoisaa piiritystä kansanmurhaksi.
”En ymmärrä, miten Venäjästä voisi tulla demokratia” – professori kävi läpi Venäjän tuhatvuotisen historian ja tuli karuun johtopäätökseen
Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela katsoo, että demokratia vaatisi niin isoa muutosta venäläisten arvomaailmassa, ettei sellainen ole todennäköistä.
Valta Venäjällä vaihtuu yleensä yllättäen – historiallisia merkkejä on ilmassa, mutta sen tietää myös Putin
Huonosti etenevä sota on herättänyt lännessä pohdiskelua, voisiko joku taho syrjäyttää Vladimir Putin vallasta. Mitä Venäjän valtataisteluiden historia kertoo Putinin tilanteesta?
Kari Enqvistin kolumni: Elämme historian murtokohdassa, eikä paluuta entiseen ole
Kansakunnat muuttavat identiteettiään vain harvoin ja yleensä äärimmäisen pakon alla, kirjoittaa Enqvist.
Suomen viimeinen esillä oleva Lenin-patsas poistetaan ensi viikolla – myös patsaan jatkeena toimiva käsi lähtee
Kotkan Lenin-patsas siirretään varastoon, eikä sen tulevaa käyttötarkoitusta tiedetä vielä.
Sota ajoi seksuaalivähemmistöt Venäjällä piiloon ja maanpakoon – väitöstutkimus: aktivismi on siirtynyt kaduilta koteihin
Tutkijan mukaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat transnaiset ja nuoret vähemmistöihin kuuluvat.

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatšovin hautajaisissa vähän arvovieraita mutta monia muistelijoita
Mihail Gorbatšoville ei järjestetty valtiollisia hautajaisia, mutta muistotilaisuus Moskovassa oli avoin yleisölle.

Keskiviikko 31.8.2022 (radio)
Mihail Gorbatšov on kuollut. Hallitus keskustelee budjetista. Hoitajien lakko siirtyy. Sää on viileä.
"Gorba" oli Pizza Hutin ja Louis Vuittonin mainoskasvo, ja villitsi suomalaiset vierailullaan – tarkista, tiesitkö hänestä nämä asiat
Tiistaina kuollut Mihail Gorbatšov muistetaan länsimaissa liennytyspolitiikastaan. Hän oli aikoinaan Suomessakin politiikan superjulkkis, jonka valtiovierailun takia koululaisetkin saivat vapaata.
Gorbatšovin työ johti siihen, mikä on Putinin mielestä katastrofi – tutkija selittää asetelmaa
Neuvostoliiton viimeinen päämies Mihail Gorbatšov on kuollut 91-vuotiaana. Gorbatšovin liennytyspolitiikka johti Neuvostoliiton hajoamiseen, mikä oli Venäjän nykyisen johdon mielestä katastrofi.
Tässä sellissä 16-vuotias Leo Kunnas oppi, että voimaa voi vastustaa vain voimalla – entisellä Neuvostoliiton vangilla on nyt tärkeä viesti
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys parantaa Viron ja kaikkien Baltian maiden turvallisuutta, arvioi virolainen kansanedustaja ja maanpuolustusasiantuntija Leo Kunnas.
Tamperelaismuseon nimi saa kritiikkiä ja aiheuttaa väärinkäsityksiä – museonjohtaja Kalle Kallio: "Meistä tulee Naton ainoa Lenin-museo"
Museonjohtaja Kalle Kallio korostaa, että näyttelystä on poistettu kaikki henkilöpalvontaan liittyvä.
Lenin-patsaat poistetaan Suomen katukuvasta – miksi muut Neuvostoliittoa ihailevat patsaat saavat jäädä?
Historiantutkija Jussi Jalosen mukaan patsaskeskustelu liittyy pyrkimykseen karistella suomettumisen viimeisetkin rippeet.
Joona Mielonen piti niin kovaa ääntä Lenin-patsaasta, että se kuului Kanadaan saakka – kertoo nyt, miksi Leninistä pitäisi jättää edes vasen käsi
Jopa Kanadan yleisradioyhtiö CBC halusi tietää, miksi Suomessa pitäisi säilyttää Lenin-patsas.
Arvostettu brittitutkija Keir Giles Ylen haastattelussa: Venäjä ei ole tajunnut menettäneensä suurvalta-asemansa, ja nyt siitä kärsivät kaikki
Gilesin mukaan ajatukseen suurvallasta kuuluu Venäjällä kolme asiaa: puskurivyöhykkeen rakentaminen sen ja länsimaiden välille, veto-oikeus kansainvälisissä päätöksissä ja erivapaus poiketa yhteisistä säännöistä.
Suomalaisloikkareiden elämäntarinat kiehtovat tohtori Aimo Ruususta: "Haluan tietää myös eloonjääneistä"
Tuoreeseen matrikkeliin on kerätty tietoja lähes 1 300:sta Neuvosto-Venäjälle siirtyneestä. Heidän tietojaan ei ole mainittu aikaisemmin Stalinin vainojen yhteydessä.
Onko Suomen viimeisen julkisen Lenin-patsaan kohtalo liian vaikea ratkaista? "On mahdotonta esittää patsaan käsittelyyn yhtä ainoaa vaihtoehtoa"
Kotkassa on Suomen viimeinen Lenin-patsas. Kaupungissa on nyt etenemässä esitys, jonka mukaan patsas pitäisi sittenkin poistaa katukuvasta ja siirtää maakunnan museon kokoelmiin.
Neuvostoliitto kertoi haluavansa Natoon 1950-luvulla – tässä syy, miksi se ei onnistunut
Juuri nyt Naton ja Venäjän välit ovat hyvin tulehtuneet. Menneisyydessä on kuitenkin aikoja, kun Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto kertoi haluavansa myös Naton jäseneksi.
Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Kansakunta ei voi tervehtyä, jos se ei pysty käsittelemään omaa häpeäänsä
Lännessä on vaikea ymmärtää, miksi tavalliset venäläiset uskovat Putinin ja valtiojohdon väitteet sodan oikeutuksesta, mutta halu kieltää omien tekojen häpeä on kaikille kansoille yhteistä. On vaara, että kaksi erilaista tulkintaa todellisuudesta asettuu pysyvästi idän ja lännen väliin.
Ukrainan sodan taustalla piilee merkittävä tapaus yli tuhannen vuoden takaa – onko tässä syy, miksi Putin haluaa Kiovan?
Ukrainan pääkaupunki Kiovalla on Venäjälle niin suuri symbolinen ja historiallinen merkitys, että se voi olla jopa osasyynä sotaan.
Venäjän alkuperäinen sotasuunnitelma meni pieleen – lue, miksi se haluaa nyt vallata Itä-Ukrainan
Venäjä haluaa varmistaa Krimin pysymisen Venäjän hallussa ja taata sinne maayhteyden. Tämä ei kuitenkaan ainoa syy siihen, miksi Venäjä juuri nyt sotii nimenomaan Ukrainan itäosissa.
Suomi valtasi Suursaaren Neuvostoliitolta jatkosodassa, mutta vain hetkeksi – sotilaallisesti varustetulla saarella olisi konfliktissa iso rooli
Tasan 80 vuotta sitten suomalaiset aloittivat voitokkaan operaation, jonka päätteeksi Neuvostoliiton valtaama Suursaari kuului jälleen hetken Suomelle. Nykyään Venäjään kuuluva saari on sotilasalue, jolla on tärkeä rooli Pietarin suojaamisessa konfliktitilanteissa.
Joonas Konstigin kolumni: Venäjän kulttuurin ystävänä olen surumielinen
On olemassa helppo keino, jolla eristää Putin Venäjästä tuottamatta hallaa Venäjän kansalle, kirjoittaa Konstig.
Venäjän ja Ukrainan kansat, kuin veljet keskenään? Tutkijan mukaan Ukraina on historiansa kautta lähempänä Keski-Eurooppaa kuin Venäjää
Ukrainalaiset pakenevat Venäjän sotatoimia Lvivin kaupungin kautta Puolaan. Se oli Itävalta-Unkarin toiseksi suurin kaupunki vielä ensimmäisen maailmansodan syttyessä.
Tällaista etupiirijakoa Venäjä yrittää ensi viikon neuvotteluissa – tutkija: Venäjä toistaa Suomen suhteen samoja virheitä kuin Neuvostoliitto
Tutkijan mukaan Putin rakentaa vaaratilannetta saadakseen tavoitteitaan läpi, mutta Suomessa Nato-uhkailu voi viedä päinvastaiseen suuntaan kuin Venäjä haluaa.
"Koko ikämme me uskoimme, että kerran vielä saamme elää hyvin, se oli petosta" – tällainen oli Neuvostoliitto
Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Neuvostoliitto oli olemassa vain 70 vuotta, mutta sen perintö elää yhä. Mutta millainen oikeastaan oli tuo historiassa ainutlaatuinen maa, josta tuli julma tragedia?
Mitä muistat Neuvostoliitosta? Kerro muistosi meille, teemme aiheesta jutun
Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Millaisia muistoja sinulla on Neuvostoliitosta? Miten Neuvostoliitto näkyi ja miten sen koit Suomessa? Jaa meille omat kokemuksesi ja havaintosi.
Roope Lipastin kolumni: Perintöä odotellessa
Paras hetki aloittaa omien juuriensa ja suvun tarinoiden kuunteleminen oli eilen, tänään on toiseksi paras, kirjoittaa Roope Lipasti.
Öljytuloja yhteiskassaan ja peiteyhtiöiden verkostoja – Vladimir Putinin lähipiiri oppi konstinsa jo 1980-luvun KGB:ssä
Tutkiva toimittaja Catherine Belton kuvaa uudessa kirjassaan, miten Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n eliitti sopeutui kapitalismiin ja otti vallan Kremlissä.

Venäjällä juhlittiin kuninkaallisia häitä ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen – edellinen maassa häitä viettänyt Romanov oli tsaari Nikolai II
Venäjän keisarilliseen Romanovien sukuun kuuluva George Mihailovitš Romanov meni naimisiin italialaisen Victoria Romanovna Bettarinin kanssa Iisakinkirkossa Venäjän keisarillisen ajan pääkaupungissa, Pietarissa.
Yli sata vuotta piilossa ollut keisarillinen kesäpaikka paljastui metsän kätköstä – "Kyllä siellä keisarin henki jollain tavalla huokuu"
Nikolai II:n kesänviettopaikka ehti metsittyä yli sadan vuoden ajan, ja kadota lähes kokonaan. Nyt Kaakkois-Suomessa meren rannalla sijaitseva keisarillinen huvialue pääsee vähitellen esiin retkeilijöiden ja historian harrastajien iloksi.

Yli 100-vuotias Keisarin huvipuisto Virolahdella on nyt kunnostettu matkailijoita varten – uutta karusellia alueelle ei tule
Keisarin huvipuisto toimi Venäjän keisarien kesäpaikkana. Historianystäviä varten Virolahden kunta on kunnostanut täksi kesäksi alueen kävelypolut ja pitkospuut. Lisäksi reitin varrelle on pystytetty historiasta kertovia tietotauluja.
Muut lähtevät mutta Gleb Penkovski, 13, jää sotateollisuuskaupunkiin Venäjän Kaukoidässä: "Jos tahtoo, niin täälläkin näkee kauneutta"
Amurin Komsomolsk on yksi monista Venäjän taantuvista teollisuuskaupungeista, joissa arkea leimaa rapistuva neuvostoinfrastruktuuri. Yle vieraili syrjäisessä kaupungissa ja etsi värejä sen harmaudesta.

Toni Viljanmaan kolumni: Pakkovallan sortumisesta tulee 30 vuotta, siksi on syytä pohtia suomalaisen eliitin Neuvostoliitto-suhdetta
Suomalainen älymystö tanssahteli neuvostodiktatuurin edessä. On syytä kysyä, olisiko se mahdollista vielä tänään, kirjoittaa Toni Viljanmaa.

Maailmaa mullistanut Neuvostoliiton viimeinen johtaja 90 vuotta: Mihail Gorbatšovin politiikka johti kommunismin romahtamiseen ja Saksan yhdistymiseen
Eläkkeelläkin Gorbatšov on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän jopa pyrki kertaalleen uudestaan presidentiksi.
Palaako Rauta-Feliks Lubjankan aukiolle? Moskovassa järjestetään kansanäänestys Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun perustajan patsaasta
Dzeržinskin patsas siirrettiin pois aukiolta, kun vanhoilliskommunistien vallankaappausyritys epäonnistui vuonna 1991.
Agnessa Haikara tutki sukunsa vainoa Venäjällä ja kirjoitti siitä kirjan – sitten kirjapainosta kerrottiin, että turvallisuuspalvelu kiinnostui niistä
Kyseiset 25 kirjaa oli luvattu tiedeyliopistoon, ja ne kertoivat kuolansuomalaisten vainoista Stalinin aikana.
Kati Kelolan kolumni: Meidän pitää vaalia paikkoja, joissa voimme tavata
Vain kohtaamalla ihmisiä eri taustoista, voimme pysyä kiinni todellisuudessa ja estää vihaa nousemasta, kirjoittaa Kati Kelola. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lakihanke Venäjällä – Putin haluaa kieltää Stalinin Neuvostoliiton vertaamisen natsi-Saksaan
Suurena isänmaallisena sotana Venäjällä tunnetun sodan virallisen totuuden varjelu on Kremlille tärkeää.

Kylmän sodan kaksoisagentti George Blake kuoli Moskovassa – Putin: Erityisen karaistunut ja rohkea ammattilainen
Blake oli viimeinen KGB:n kaksoisagenteista, joiden paljastuminen nöyryytti Britannian tiedustelua.

Itämerellä sattui 45 vuotta sitten hurja takaa-ajo, jossa Neuvostoliiton koneet pommittivat omaa sotalaivaa – ja joka salattiin viimeiseen saakka
Kapina fregatti Storoževoilla oli kylmän sodan erikoisimpia tapauksia. Sen takana oli matruusien tyytymättömyys ja politrukin hurja suunnitelma.

James Olson tunsi CIA-vakoojan, jolle kelpasi viina ja Venäjän rahat – Nyt entinen tiedustelupomo neuvoo, miten vakoojat käräytetään kylmän sodan opeilla
Vastavakoilun johtajana Olsonin tehtävä oli löytää Yhdysvaltoja vastaan kääntyneet vakoojat.

Lämpenikö kylmä sota, kun Jackie Kennedy sai lahjaksi koiranpennun? Belka ja Strelka palasivat 60 vuotta sitten elossa takaisin avaruudesta
Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat olivat ensimmäiset eläimet, jotka palasivat kiertoradalta elävinä.
40 vuotta sitten kisattiin Moskovan olympialaisissa – suomalaiset muistavat Miska-maskotin ja vilppikohun
Tutkija keräsi kisaturistien kokemuksia neuvostoajan kisoista. Kuuntele myös suomalaisurheilijoiden kultatunnelmat.

Yhdysvaltain ulkoministeri antoi tukea Baltian maille: "Vastustamme Venäjän yrityksiä kirjoittaa historiaa uudelleen"
Venäjän presidentti Putin sanoo, että Baltian maat liittyivät Neuvostoliittoon omasta tahdostaan.
Eero Seppäsen äiti auttoi juntusrantalaisia pakenemaan neuvostosotilaita – tuhannet jäivät nalkkiin, myöhemmin heitä syytettiin maanpetturuudesta
Juntusrannan kylä joutui erikoisen tapahtumasarjan näyttämöksi talvisodan aikana.
Suomi selvensi Venäjälle Itä-Karjalan miehitysajan tutkimustilannetta – kansanmurhaa koskeva rikostutkinta jatkuu
Venäläishistorioitsijoita saapuu Suomeen tutkimaan Itä-Karjalaa koskevaa arkistomateriaalia.

Keihäänheiton olympiavoittaja Janis Lusis on kuollut
Lusis taisteli vakavaa sairautta vastaan ja oli kuollessaan 80-vuotias.
Neuvostoliiton raja oli tiukassa säpissä kylmän sodan aikana – suomalaiset pääsivät silti Rättijärven klubille, jossa juttu kulki ja juoma virtasi
Saimaan kanavan vuokra-alueella oli erikoinen rajajärjestely, jossa suomalaiset pääsivät kulkuluvilla Rättijärven klubille tapaamaan viipurilaisia.