Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen valkokaapuisten hahmojen kannettavana. Katseensa on kameraan ja päässään kukkaseppele.

Suomalaiset elokuvat vetävät yleisöä Latinalaisessa Amerikassa – suurimmiksi hitiksi ovat nousseet kauhuelokuvat

Suomessa vähäiselle huomiolle jääneen englanninkielisen The Twin – Paha kaksonen on nähnyt Latinalaisen Amerikan teattereissa liki 600 000 katsojaa. Myös muille Suomi-leffoille on riittänyt katsojia.

Rosa Liksom istuu tuolissa.

Rosa Liksom kävi Kuopiossa katsomassa Hytti numero 6 -romaaniinsa perustuvan näytelmän: “Tämä oli vielä hevimpi kuin kirja!”

Kuopion kaupunginteatterin ajankohtainen ja tekstin nationalistista ajattelua ilmentävä tulkinta teki vaikutuksen kirjailija Rosa Liksomiin. Hytti nro 6 julkaistiin 12 vuotta sitten.

Kuvassa elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen pitelee palkintoa.

Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen valittiin Vuoden kokkolalaiseksi

Cannesin elokuvajuhlilla palkittu sekä myös Jussi-palkittu Kuosmanen tunnetaan myös maailmalla elokuvistaan Hytti nro 6 ja Hymyilevä mies.

Leveästi hymyilevä nuori nainen (näyttelijä Seidi Haarla) on astumassa linja-auton tai paikallisjunan ovesta sisään reppu selässään ja katsoo taakseen, kuva elokuvasta Hytti nro 6.

Onko sota muuttanut Hytti nro 6:n merkitystä? ”Ei”, vastaa näyttelijä Seidi Haarla, jolle elokuvassa on kyse kahden ihmisen kohtaamisesta

”En tiedä, milloin seuraavan kerran näiden kansojen edustajat tekevät elokuvan näistä aiheista”, sanoo Seidi Haarla, joka keväällä nähdään pääroolissa Helsingin kaupunginteatterin lavalla.

Hytti nro 6 -elokuvan tekijätiimi näyttelijä Seidi Haarla, ohjaaja Juho Kuosmanen, näyttelijät Juri Borisov, Dinara Drukarova ja Tomi Alatalo sekä tuottaja Jussi Rantamäki saapumassa elokuvan näytökseen Cannesin elokuvajuhlilla 10. heinäkuuta 2021

Maailman tärkein elokuvafestivaali käynnistyi tiistaina – "Cannes on ainoa festivaali, jonka kautta ohjaaja voi saada uran", sanoo suomalaistuottaja Mark Lwoff

Mikko Myllylahden Metsurin tarina valittiin Kriitikkojen viikolle yli tuhannen elokuvan joukosta. Pääsy harvojen joukkoon ei kuitenkaan vielä takaa, että elokuvasta tulisi hitti.

Näyttelijä Seidi Haarla, ohjaaja Juho Kuosmanen ja kirjailija Rosa Liksom esiintyivät medialle Tennispalatsissa.

Jussi-ehdokkaat viime vuoden elokuvista valittu: eniten ehdokkuuksia sai Hytti nro 6

Yhteensä Hytti nro 6 sai 12 ehdokkuutta. Yhdeksän ehdokkuutta sai Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama Guled ja Nasra, joka kilpailee myös parhaan elokuvan ja ohjauksen titteleistä.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 ei päässyt Oscar-ehdokkaaksi – eniten ehdokkuuksia kahmi The Power of the Dog

Hytti nro 6 tavoitteli ehdokkuutta parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa. Oscarit jaetaan maaliskuun 27. päivä Hollywoodissa Los Angelesissa.

Golden Globe palkinto.

Hytti nro 6 jäi ilman Golden Globe -palkintoa

Parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkinto meni tänä vuonna Japaniin elokuvalle nimeltä Drive My Car.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Golden Globe -gaala on kriisissä – Hytti nro 6 on ehdolla ensi yönä, eivätkä tekijät tiedä, pitääkö voittajat tarkistaa aamulla Twitteristä

Aiemmin eturivin tähtiä ja kimallusta täynnä ollut Golden Globe -gaala muuttui skandaalien myötä tilaisuudeksi, jota tv-kanavat ja julkkikset karttavat. Hytti nro 6:n tuottaja arvioi, että palkinnosta olisi silti hyötyä markkinointimielessä.

Taiteilija ja kirjailija Rosa Liksom ateljeessaan Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Rosa Liksomin mielestä myös ihminen on eläin – "Etuoikeutetun asemamme takia meidän pitää jakaa hyvyyttä muille lajeille"

Kulttuurivieras, kirjailija, kuvataiteilija Rosa Liksom on sitä mieltä, että me olemme kaikki eläimiä. Hän kuvaa kirjassaan ja maalauksissaan ihmisen ja eläimen harmonista suhdetta, joka on kadonnut, koska ihminen kuvittelee hallitsevansa kaikkea.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 pääsi jatkoon Oscar-kisassa

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva on saanut paljon kansainvälistä menestystä ja se tavoittelee alkuvuodesta parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkintoa.

hyttinro6

Hytti nro 6 jäi ilman "Euroopan Oscaria"

parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinto meni bosniahertsegovinalaisen Jasmila Žbanićin ohjaamalle Quo vadis, Aida? -elokuvalle.

Pahanhautoja Hytti nr 6 ja Guled& Nasra elokuvista yhdeistetty kuvakollaasi.

Cannes, Venetsia, Berliini ja pian Sundance: suomalainen elokuva nauttii nyt poikkeuksellista menestystä maailmalla – kysyimme asiantuntijalta, miksi

Alli Haapasalon Tytöt, tytöt, tytöt, Hanna Bergholmin Pahanhautoja ja Tania Andersonin The Mission ovat uusi lisä suomalaisten elokuvien menestyssaagaan. Ne on kutsuttu Sundancen elokuvajuhlille.

Mies ja nainen kasvot lähekkäin, taustalla taputtavia ihmisiä. Elokuvasta Guled & Nasra.

Harvinainen tilanne: kaksi suomalaistuotantoa tavoittelee Oscar-palkintoa

Suomalaisen Bufon tuottama elokuva Guled & Nasra on hyväksytty Somalian Oscar-ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriaan. Se ja Hytti nro 6 ovat yli 90 elokuvan listalla, josta karsitaan varsinaiset ehdokkaat.

Nainen nousee junaan

Hytti nro 6 on ehdolla kolmeen palkintoon "Euroopan Oscar-kisassa"

Juho Kuosmasen ohjaama ja jo moneen kertaan palkittu elokuva saatetaan palkita jälleen.

Antti Luusuaniemi istuu Kino Korjaamo elokuvateatterin salissa.

Katsojia houkutellaan nyt elokuviin versioimalla kotimaisia tv-sarjoja – Syke- ja Sorjonen-elokuvat tehtiin ilman Elokuvasäätiön tuotantotukea

Elokuvasäätiön johtajan mukaan tv-sarjoihin pohjautuvat elokuvat ovat samalla viivalla muiden kanssa. Jos rahahanat ovat kuitenkin auenneet tuotannolle jo toisaalla, säätiö ei välttämättä tukea myönnä.

Nainen nousee junaan

Palkittu Hytti nro 6 nousi valokeilaan jo kesällä, nyt yleisö Suomessa pääsee viimein näkemään sen – näin elokuva poikkeaa Rosa Liksomin romaanista

Ohjaaja Juho Kuosmanen sai kirjailija Rosa Liksomilta vapaat kädet, kun lähti tulkitsemaan tämän romaania elokuvaksi. Cannesissa palkittu Hytti nro 6 saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 palkittiin aiemmin tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkinnolla.

Juho Kuosmanen puhuu puhelimeen.

"Vangitseva, sykähdyttävä, intensiivinen" – Cannesissa palkittu Hytti nro 6 sai katsojat vaikuttumaan Kokkolan Kinojuhlien ennakkonäytöksissä

Aiemmin elokuvan on nähnyt Suomessa vain runsaat sata ihmistä Espoon Cinéssä, Kokkolan Kinojuhlilla sen näkee tuhatkunta ennen laajaan levitykseen lähtöä.

Koskelan surman muistotilaisuus eduskuntatalon portailla.

Perjantai 3.9.2021 (radio)

Koskelan murhatuomio. Lentäminen elpyy. Kansallispuistoissa on ollut vilkasta. Hytti nro 6. Paralympialaiset. Sää.

Kirjailija Rosa Liksom Puoli seitsemän -ohjelman studiossa ja istuu sohvalla.

Kirjailija Rosa Liksom karttoi mediaa päälle viisikymppiseksi – "Olen äärimmäisen onnellinen, etten lähtenyt nuorena julkisuuteen mukaan"

Liksom kertoi seuranneensa jo 80-luvulla monien taiteilijoiden järkyttävää käsittelyä "julkisuuden saastevyöryssä".

Regissören Juho Kuosmanen och författaren Rosa Liksom på röda mattan i Cannes.

Cannesin elokuvajuhlilla palkittu Hytti nro 6 esitetään Kokkolassa ennakkoon – Kinojuhlien lipunmyynti ruuhkautui heti

Elokuvateatteri BioRexin nettisivut kuormittuivat keskiviikkona heti, kun ensi viikon Kinojuhlien liput tulivat sinne myyntiin kello 12.

Regissören Juho Kuosmanen och författaren Rosa Liksom på röda mattan i Cannes.

Kokkolalaisia hemmotellaan: Cannes-palkittu Hytti nro 6 nähdään etuajassa Kinojuhlilla

Cannesin elokuvajuhlilla palkittu suomalaiselokuva Hytti nro 6 nähdään Suomessa laajassa levityksessä lokakuussa. Ohjaaja Juho Kuosmasen synnyinkaupunkia Kokkolaa kuitenkin onnestaa, sillä elokuva nähdään siellä Kinojuhlilla jo syyskuussa.

Regissören Juho Kuosmanen och författaren Rosa Liksom på röda mattan i Cannes.

Hytti nro 6 -elokuva hurmasi Cannesissa, Rosa Liksom itse uskoi kirjoittaneensa pienen piirin teoksen: "Kustantaja ei uskonut tähän kirjaan"

Rosa Liksomin Hytti nro 6 -romaanin pohjalta tehty elokuva palkittiin Cannesissa. Kun kirja ilmestyi 10 vuotta sitten, Liksom luuli kirjoittaneensa onnistuneen teoksen pienelle piirille. Toisin kävi.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6:n Grand Prix- palkinto povaa kriitikon mukaan hyvää suomalaisen elokuvan tulevaisuudelle – palkittu ohjaaja kritisoi pienten elokuvien rahoitusta

Cannesin elokuvajuhlien palkinto tuo suomalaiselle elokuvalle tunnustusta ja näkyvyyttä. Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen mukaan palkintoa voidaan pitää uuden tekijäpolven jo odottamana läpimurtona.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Finnish film "Compartment No. 6" set for US release

The movie is competing at the Cannes Film Festival this weekend.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Cannesissa kilpaileva suomalainen Hytti nro 6 pääsee elokuvateatterilevitykseen Yhdysvalloissa

Sony Classics osti Hytti nro 6 -elokuvan Yhdysvaltojen esitysoikeudet. Aiemmin sen levityksessä on ollut Suomesta vain Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Suomalaisittain täysin poikkeukselliset Cannesin elokuvajuhlat alkavat – Juho Kuosmanen kilpailee nyt Kultaisesta palmusta

Festivaalilla esitetään tänä vuonna kaksi pitkää kotimaista elokuvaa ja kaksi suomalaista osatuotantoa.

Mika Lätti ja Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki rakentaa elokuvateatteria vanhan ruukin tiloihin ja se on hänen unelmiensa täyttymys: "Lippukoppi ja pino lippuja, se on siinä"

Kun muualla elokuvateatterit kipuilevat olemassaolostaan korona-aikana, Karkkilassa on toisin. Karjaanjoen rantaan, vanhan Högforsin ruukin tiloihin rakennetaan parhaillaan uutta elokuvateatteria. Kino Laika aloittaa toimintansa syksyllä.

Juho Kuosmanen, Helsinki, 12.05.2020

Juho Kuosmasen uutuuselokuva pääsi Cannesin pääkilpasarjaan – kymmeniin vuosiin samaan on Suomessa yltänyt vain Aki Kaurismäki 

Juho Kuosmasen esikoisohjaus Hymyilevä mies menestyi maailman merkittävimmillä filmijuhlilla. Nyt hän tavoittelee himoittua Cannesin Kultaista palmua Rosa Liksomin palkittuun romaaniin perustuvalla Hytti nro 6 -elokuvalla.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen toisen elokuvan Hytti nro 6 kuvauksissa.

Jane Austen hävisi venäläiselle junalle – Hymyilevän miehen ohjaaja Juho Kuosmanen kuvaa uutta elokuvaansa rajan takana

Yle seurasi Hytti nro 6 -elokuvan kuvauksia, joista iso osa tapahtuu Venäjän valtion rautateiltä vuokratussa junassa.

Juho Kuosmanen vastaanotti Cannesin elokuvajuhlien virallisen Un Certain Regard -kakkossarjan pääpalkinnon.

Cannesissa palkittu Juho Kuosmanen ohjaa elokuvan Rosa Liksomin Finlandia-palkitusta romaanista

Romaanista Hytti nro 6 tehtävä elokuva on Kuosmasen toinen pitkä ohjaustyö. Kuvaukset alkavat ensi talvena.

Pietari K. kävi täällä -sarjan osa 6

Pätkiikö? Ota lääkkeeksi neukkunostalgiaa ja kirjoja muistamisesta

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaetaan illalla

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto jaetaan ensimmäistä kertaa. Palkintogaala televisioidaan suorana kaikissa Pohjoismaissa.

Rosa Liksom jatkoon kirjallisuuskisassa Ranskassa

Rosa Liksomin Hytti Nro 6 on päässyt jatkoon arvostetussa Prix Médicis –kirjallisuuskilpailussa. Teoksen ranskannos on yksi kilpailun käännössarjan finalisteista.

Ulla-Lena Lundberg

Finlandia Prize goes to Ulla-Lena Lundberg

Former President Tarja Halonen has given the country’s biggest annual book award, the Finlandia Prize, to Ulla-Lena Lundberg for her work Jää (Ice). The book is a tribute to those living in the Finnish archipelago.

Ulla-Lena Lundberg.

Mitä mieltä olet Finlandia-palkinnon saajasta?

Presidentti Tarja Halonen on myöntänyt Finlandia-kirjallisuuspalkinnon Ulla-Lena Lundbergille. Romaani on kertomus nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa. Menikö Finlandia-palkinto oikeaan osoitteeseen?

Rosa Liksom.

Liksomin Finlandia-palkittu romaani kiinnostaa ulkomailla

Rosa Liksomin Finlandia-palkittu romaani Hytti nro 6 kiinnostaa Suomen rajojen ulkopuolella. Kirjan käännösoikeudet on myyty Ruotsiin, Tanskaan ja Ranskaan, WSOY:ltä kerrotaan.

Lappilaiskirjailijoiden teokset tekevät kauppansa

Lappilaisten kirjailijoiden uutuusteokset ovat nousseet kirjakauppojen myyntivalteiksi joulun alla. Suomalaisen kirjakaupan Kemin toimipisteen myyntipäällikkö Jaana Metsänen kertoo, että esimerkiksi juuri Finlandia-palkinnon voittaneen ylitorniolaissyntyisen Rosa Liksomin sekä rovaniemeläisen Katja Ketun teoksia on myyty paljon.

Liksom haki Finlandia-palkittuun kirjaansa venäläistä rytmiä

Finlandia-voittaja Rosa Liksomille merkitsee paljon Hytti nro 6 -teoksesta saatu tunnustus. Liksom kertoo hakeneneensa teokseen "venäläistä rytmiä ja soundia". Liksomin haastattelu kuultiin torstain aamu-tv:ssä.

Rosa Liksom

Aamun kirjassa Rosa Liksomin Hytti nro 6

Finlandia-palkittu romaani Hytti nro 6 on kaunis kertomus yksinäisyydestä, ystävyydestä ja Venäjästä. Liksom tuntee hyvin kohteensa ja maalaa runollisella kielellä Venäjän historiasta suuren kertomuksen.

Vesa-Matti Loiri Sodankylän elokuvajuhlilla 2010.

State art prize for Vesa-Matti Loiri

Actor Vesa-Matti Loiri is one of the recipients of the 2011 state prize for art. Other winners of the 15,000 euro prize are sound artist Simo Alitalo and a group of young photographers known as T.E.H.D.A.S. ry. This year’s Finlandia Prize for Literature has been awarded to Rosa Liksom.

Rosa Liksom

Rosa Liksomille Finlandia-palkinto

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa Rosa Liksom teoksestaan Hytti nro 6. Palkinto on 30 000 euroa.

Kuvassa ovat ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi: Rosa Liksomin Hytti nro 6, Laura Gustafssonin Huorasatu, Jenni Linturin Isänmaan tähden, Eeva-Kaarina Arosen Kallorumpu, Laila Hirvisaaren Minä, Katariina sekä Kristina Carlsonin William N. päiväkirja.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan tänään

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi naiskirjailijaa. Palkinnon saaja julkistetaan torstaina iltapäivällä. Tänä vuonna voittajan valitsee teatterinjohtaja Pekka Milonoff.