Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronasta kärsivä musiikkiala vetosi radioihin – Yle lisää kotimaisen musiikin tarjontaa, kaupallisilta tulossa ainakin koronaohjelma

Musiikintekijät vetosivat tekijänoikeuskorvauksia maksaviin radiokanaviin, sillä koronakriisistä johtuva keikkatulojen menetys on iskenyt pahasti musiikkialaan.

Kaksikon epäillään myyneen vuosien ajan taideteoksia maksamatta korvauksia – vahingot satoja tuhansia euroja

Taideteoksia on myyty Tampereen ja Turun seudulla sekä pohjoisemmassa Suomessa.

Suomalaiskuvaajan varoittava esimerkki: Kuvat varastettiin netissä – nyt niillä myydään lakanoita ja huppareita ympäri maailman

Adalmina Ollanketo yllättyi törmättyään netissä sisustusesineisiin, joihin oli printattu hänen oman Minttu-kissansa kuvat.

UMOn täysipäiväinen jatko turvataan

UMOn työehtosopimusta koskevalla neuvottelutuloksella on päästy sopuun orkesterin taloutta tasapainottavista säästöistä.

Näyttelijä Joonas Saartamo treenaa itsensä äärirajoille rooliin valmistautuessaan: "Siinä oppii arvostamaan roolihenkilöä"

Saartamon mukaan suurin osa valmistautumisesta elokuvarooliin tehdään omalla ajalla. Elokuva-alan työehdoissa olisikin Saartamon mukaan paljon korjattavaa.

Kampaajat ja kahvilat joutuvat maksamaan lupamaksuja, jos asiakastiloissa raikaa musiikki – tuhannet jättävät maksamatta

Noin 30 000 suomalaista yritystä tai yrittäjää maksaa lupamaksuja taustamusiikin käytöstä. Noin 10 prosenttia velvoitetuista jättää maksut maksamatta. Usein laiminlyöntien syynä on tietämättömyys.

Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin

Hyväksytyssä esityksessä otettiin huomioon direktiivin osakseen saamaa kritiikkiä. Internetin alustapalvelut on tarkoitus saattaa tekijänoikeusvastuuseen tarjoamastaan materiaalista.

Vääntö tekijänoikeuksista asettaa artistit ja nettijätit vastakkain – Lauri Tähkä: "Youtube-korvauksilla ei pitkälle pötkitä"

Euroopan parlamentti äänestää tänään tekijänoikeusuudistuksesta, jonka on tarkoitus parantaa artistien verkkopalveluilta saamia korvauksia. Esitys on herättänyt huolta internetin vapauden puolesta.

Vasemmistoliiton ohjelma herätti pelkoa tekijänoikeuskorvausten sosialisoinnista – Li Andersson: "Virhe, joka korjataan"

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa puhutaan tekijänoikeuskorvauksien keräämisestä tavalla, joka herätti Twitterissä kysymyksiä sosialisoimissuunnitelmista.

Näin syntyi Yle Areena 10 vuotta sitten

Yle Areena täyttää 10 vuotta

Oikeus päätti: Happy Birthday to you -laulu julkista omaisuutta – Miljoonien dollarien tekijänoikeuskorvaukset peritty aiheetta

Tekijänoikeuskorvauksia kappaleen kaupallisesta käytöstä on kerännyt Warner/Chappell-yhtiö, joka luuli hankkineensa oikeudet vuonna 1988 solmimallaan yhtiökaupalla. Tuomarin mukaan ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että Warnerin ostama yhtiö olisi saanut oikeudet laillisesti.

Microsoft: Tietoja kerätään vain suostumuksella

Microsoft tyynnyttelee uuden käyttöjärjestelmän tietosuojasta noussutta keskustelua. Mitään Windows-laitteen lähettämää tietoa ei yhtiön mukaan yksilöidä käyttäjään.

Ylen ohjelmien tallentaminen

Ylen ohjelmien tallentaminen

Eduskuntapuolueet vaativat parempia korvauksia kirjastolainoista

Seuraavaa eduskuntaa vaaditaan nostamaan lainauskorvaukset Pohjoismaiselle tasolle. Kirjastolainoista maksettavat korvaukset ovat Suomessa paljon muita Pohjoismaita pienempiä, vaikka lainausmäärät ovat muita suuremmat.

Uusi laki mahdollistaisi halvan elektroniikan, mutta hinnat ovat vielä pysytelleet ennallaan

Vuodenvaihteessa voimaan tullut laki lupaa säästöä elektroniikan ostajille. "Kasettimaksun" muututtua budjettiperusteiseksi digitaalisten tallentimien, kuten kovalevyjen ja digiboksien, hinnat laskevat. Kodinelektroniikkaliikkeissä hintojen povataan muuttuvan kuitenkin vasta lähiviikkojen aikana.

Uusintoja − miksi, miksi ei?

Miksi vanhoja suosikkeja ei esitetä useammin?

Tekijänoikeudet vaikuttavat ohjelmien esittämiseen

Miksi kaikki ohjelmat eivät ole jatkuvasti Yle Areenassa?

Ilmainen työnteko on ongelma taiteilijoille – ratkaisu Ruotsista?

Ilmaisen työn tekeminen on vakiintunut käytännöksi Suomen taidealoilla. Kuluttaja ei aina näe taidetta maksullisena tuotteena ja vaikka yleisö maksaisikin, raha ei välttämättä päädy taiteilijan taskuun.

Gramex maksoi tekijänoikeuskorvauksia musiikintekijöille viime vuonna noin 19 miljoonaa euroa

Korvauksista meni kotimaiselle musiikille noin 12 miljoonaa euroa ja ulkomaiselle musiikille vajaat seitsemän miljoonaa euroa.

"Musadiggarin elo on tässä ajassa makoisaa"

Internetin myötä ulottuville tullut maailma hellii musiikin kuluttajaa, kun eri aikakausien ja suuntausten musiikki on saatavissa näppäimen painalluksella. Musiikin tuottajalle digiaika ei ole yhtä auvoisaa, sillä netissä kuluttaminen ei sellaisenaan muutu artistin tuloksi.

Kotimainen musiikki myy taas

Kotimaisella musiikkialalla nähtiin viime vuonna 1,6 prosentin kasvu edellisvuodesta. Alalla liikkui vuonna 2012 rahaa lähes 840 miljoonaa euroa. Musiikin käyttöoikeuksia myydään yhä enemmän yrityksille ja peleihin.

Moni musiikintekijä on myös yrittäjä - verokohtelu närästää

Ammattimaisten musiikintekijöiden yrityksillä on muun muassa esitys- ja studiotoimintaa.

Koko kylän kutsut kilahtavat Teoston kukkaroon

Julkisissa tilaisuuksissa sekä levy- että livemusiikista tulee maksaa tekijöille kuuluvat rahat. Kesähäissä musiikki saa soida, kunhan se ei häiritse naapureita.

Viranomainen ei pure yleisötilaisuudesta ilmoittavaa

Ilmoitukset, luvat, pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat ja vakuutukset. Kaikkia näitä tarvitaan onnistuneeseen yleisötapahtumaan.

Pelimies on luova ja rohkea

Pelintekijältä vaaditaan sellaista perehtyneisyyttä ja harrastuneisuutta alaansa, että viimeistään opiskellessa timantit erottuvat kivistä. Kajaanin ammattikorkeakoulussa peliteknologian opinnoissa ovat vuosikurssit timantteja täynnä.

Rytmimusiikki tuo rahaa Etelä-Pohjanmaalle

Rytmimusiikin tapahtumilla on merkittävä vaikutus Etelä-Pohjanmaan talouteen ja työllisyyteen. Näin todetaan Seinäjoen yliopistokeskuksessa tehdyssä rytmimusiikkiklusterin talous- ja työllisyysvaikutuksia koskeneessa selvityksessä.

Suomalaiset artistit saavat pian korvauksia Youtube-katseluista

Eteläkorealainen räppäri Psy on tienannut Gangnam Style -hitillään Youtubessa noin 6 miljoonaa euroa.

Kirjailijat haluavat lainauskorvauksiin korotusta

Suomalaiskirjailijat ovat vedonneet kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkeen lainauskorvauksien nostamiseksi. Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston vetoomuksen on allekirjoittanut runsas 5 300 henkilöä.

Laihtunut Kim Dotcom pitää todisteita vääristeltyinä

Tiedostonjakosivusto Megauploadin saksalais-suomalainen perustaja Kim Dotcom uskoo voittavansa poliittisena pitämänsä oikeudenkäynnin. Tapauksesta on muodostumassa historian suurin tekijänoikeuksia koskeva oikeudenkäynti. Dotcom on antanut ensimmäisen haastattelunsa tammikuisen pidätyksensä jälkeen.

Liitto: Kirjailijoiden taloudellinen asema heikentynyt

Kirjailijoiden taloudellinen asema on heikentynyt Suomessa. Suomen Kirjailijaliiton teettämän tutkimuksen mukaan kirjailijoiden keskitulo on pysynyt samana kymmenen viime vuotta. Kotimainen kirjailija tienaa keskimäärin kaksituhatta euroa vuodessa. Ulkomailta saatu tulo on vain viisi prosenttia kirjailijan ansioista.

TTVK: Piraattimusiikin jakajien määrä noussut huolestuttavasti

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n mukaan piraattimusiikin jakajien määrä on noussut huolestuttavasti viime aikoina. Valvontakeskuksen tietoon tulee kuukausittain uusia henkilöitä, joilla on useita tuhansia musiikkikappaleita jaossa. Kevään aikana TTVK haki tästä syystä useita internet-yhteyden keskeyttämismääräyksiä.

Tv-kanavat ja rock-klubit kasvattivat Teosto-korvauksia

Teostolle maksettiin viime vuonna korvauksia lähes 43 miljoonaa euroa Suomessa esitetystä musiikista. Korvaukset kasvoivat edellisvuodesta yli viisi prosenttia. Kasvua selittää etenkin uusien kaupallisten televisiokanavien musiikin käyttö.

Kopiosto palkitsi Säkylän koulukirjaston

Säkylä on saanut 20 000 euron pääpalkinnon koulukirjaston kehittäjänä. Tekijänoikeusjärjestö Kopioston mukaan Säkylässä on tehty pitkäjänteistä työtä koulukirjaston kehittämiseksi. Palkitsemistilaisuus on iltapäivällä Helsingissä.

Spotifylla yli miljoona maksavaa käyttäjää

Internetin musiikkipalvelu Spotify on kerännyt yli miljoona maksavaa asiakasta. Maksullisen Spotify Premium –palvelun käyttäjien määrä on tuplaantunut alle vuodessa. Suurin osa on yhä palvelun ilmaiskäyttäjiä.

Kulttuuripolitiittista keskustelua hallitsi raha

Vuoden 2010 kulttuuripolitiikassa otsikoihin nousivat kuntien ja valtion kulttuurirahat, Taiteen keskustoimikunnan uudistaminen ja tekijänoikeuskorvaukset. Keskustelua värittivät myös Kiasman johtajavalinta ja kuvataiteen näyttelyvaihtokeskus Framen pulmat.

Artists Submit Petition for Copyright Compensations

On Tuesday, dozens of prominent Finnish artists submitted a petition signed by nearly 8,000 people to the Parliament. The petition seeks to secure adequate compensation for the use of copyrighted materials.

Taiteilijat arvostelevat hallitusta

Joukko eri alojen taiteilijoita on vedonnut poliitikkoihin tekijänoikeustulojensa turvaamiseksi. Eduskuntatalolle kokoontuneiden kirjailijoiden, muusikoiden ja tekijänoikeusjärjestöjen edustajien mukaan hallitus on laiminlyönyt tekijänoikeustulojen turvaamisen.

Teosto: Väärennökset eivät merkittävä ongelma

Suomalaiset muusikot eivät rikastu ohjelmistoväärennöksillä. Teoston toimitusjohtajan mukaan vuosittain paljastuu muutama väärinkäytös, jossa suomalaiset yhtyeet ovat vääristelleet raportteja suurempien tekijäkorvausten toivossa.

SS: Bändit kikkailevat Teosto-korvauksilla

Bändit kikkailevat teostokorvausten haussa. Musiikin tekijöitä edustava Elvis ry syyttää Savon Sanomissa, että yhtyeet tekevät yleisesti vilppiä Teoston ohjelmistoraporteissaan.

Jo sata suomalaista laatii sarjakuvia työkseen

Sarjakuva-alan ammattilaisten määrä on kasvanut viime vuosina Suomessa. Sarjakuvaseuran mukaan Suomessa toimii noin sata sarjakuvan ammattilaista. Uusista nuorista sarjakuvataiteilijoista suurin osa on naisia.

Taiteilijat menettämässä miljoonia euroja tekijänoikeusmaksuja

Suomalaiset taiteilijat ja kulttuuriala ovat viimeisen kahden vuoden aikana menettäneet miljoonia euroja. Musiikin ja elokuvien kopioinnista maksettavat tekijänoikeusmaksut ovat pudonneet puoleen. Tärkein syy tulonmenetykseen on se, ettei niin kutsuttua hyvitysmaksua kerry uusista tallennuslaitteista kuten muistitikuista ja tallentavista puhelimista.

Nuoret biisinikkarit rynnivät Teostoon

Musiikintekijöiden etujärjestö Teosto on tänä vuonna houkutellut ennätysmäärän nuoria säveltäjiä ja sanoittajia asiakkaikseen. Syynä on alkuvuonna MySpacen kautta toteutettu kampanja, jossa Teostoon sai liittyä ilmaiseksi.

Tähdeksi tullaan yhä radion kautta

Radiosoitolla on yhä suuri merkitys sekä artisteille että levy-yhtiöille. Netti on viime vuosina mullistanut musiikin kulutustottumukset, mutta siitä huolimatta kotimaisen artistin on edelleen hyvin vaikeaa saavuttaa kaupallista menestystä ilman, että sen kappaleet nousevat radiokanavien soittolistoille.

Belgialaisartisti ei laulanut vanhaa hittiään

Belgialainen poptähti Plastic Bertrand on myöntänyt, ettei laulanut vuoden 1977 hittiään Ca Plane Pour Moi. Kappaleen oikeaa laulajaa on puitu belgialaisessa tuomioistuimessa.

Paikallisradiot eivät ryntää nettiin

Satakuntalaiset paikallisradiot eivät vielä ryntää nettiin, vaikka kaupalliset radiot ja Gramex pääsivät sopuun tekijänoikeuskorvauksista.

Savolaisuus puri Keski-Suomen Runopuulaakissa

Vaajakoskelaisen Merja Topin savolainen runoilu tehosi Runopuulaakin Keski-Suomen esikarsinnassa Keski-Suomen Kirjailijatalolla 14. toukokuuta. Omia runojaan tuomaristolle lavalla esitti 14 kisaajaa. Suorana radioitavaan aluekarsinaan 22. heinäkuuta eteni yhteensä kahdeksan runoilijaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle