Uusimmat artikkelit
Horsmankukkaa saa nykyään käyttää juomien aromina – rentunruusu kiinnostaa panimoteollisuutta
Kaupan hyllyillä ei juuri horsmatuotteita näy, sillä uuselintarvikeasetus rajoittaa kasvin käyttöä. Nyt maitohorsmankukkauutteelle on avautunut tie kaupallisille elintarvikemarkkinoille.
Totuus esivanhempiemme ruokavaliosta – testaa tunnetko perinneruokasanastoa
Perinneruokien nimien historia yllättää.
Nokkonen on villiyrttien kuningas, nyt sitä kasvatetaan poronrehuksi Lapissa – talvella testataan, miten se sopii poron ruokalistalle
Maittavuuskokeiden perusteella porot eivät vierasta nokkosrehun makua, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten se sopii poron elimistölle. Muilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kokemukset ovat olleet myönteisiä.
Juhannustaikoja tehdään nykyään somessa: katso videolta, miten perinteitä voi soveltaa ja poimi vinkit taikayrttien käyttöön
Ennen juhannustaioilla ja niihin liitetyillä kasveilla haettiin muun muassa naimaonnea, runsasta satoa ja terveyttä. Juhannuksen ajateltiin olevan taikavoimille erityisen otollista aikaa. Nykyään taikoja tehdään ajanvietteeksi ja leikkimielellä soveltaen.
Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään
Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista
Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.
Jyväskylässä Tuomiojärven kupeeseen rakennetaan kaupungin ensimmäinen villiyrttipuisto
Suomen ja myös maailman ensimmäiseksi konseptoiduksi villlivihannespuistoksi tituleerattu paikka on noussut hiljattain Lahteen.
Nyt tulevat maailman ensimmäiset hortapuistot! Villivihanneksista halutaan kaiken kansan ruokaa
Kävijät pääsevät Lahdessa tutustumaan villivihanneksiin keskellä kaupunkia sijaitsevassa puistossa. Apuna ovat digitaaliset tunnisteet ja koulutetut oppaat. Jatkossa vastaavia puistoja on tulossa muuallekin Suomeen.

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen
Top Chef Suomi -sarjastakin tuttu Jouni Toivasen mielestä villiyrteissä on käyttämätöntä markkinapotentiaalia.

Ylen aamu tänään: Yökerhot järjestävät avajaisbileitä koronasulun jälkeen – pidetäänkö istumapaikkasäännöstä kiinni? Katso lähetys tästä
EU-maiden johtajat neuvottelevat huippukokouksessa elvytyspaketista. Painija Petra Ollista ilmestyvä dokumenttielokuva vie painimaailman kulisseihin.
Pohjois-Pohjanmaan 4H-yhdistykset lähtevät kuusenkerkkäbisnekseen
Keräystavoite on vähintään tuhat kiloa.

Virtaa villiyrteistä
Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.
Pistä nuput pannulle ja terälehdet kakun koristeeksi – voikukan aika on nyt
Lämpimät säät röyhäyttivät voikukat loistoonsa. Se kannattaa poimia ruokapöytään ennen kuin on myöhäistä.
Nokkonen on hyvä, terveellinen ja ilmainen – opi poimimaan, rakastamaan ja syömään sitä
Nokkonen sisältää sekä rautaa että C-vitamiinia.
Villiyrttiaika on nyt parhaimmillaan
Villiyrttiharrastajien määrä on lisääntynyt ja niiden keräily luonnosta on aina vaan suositumpaa.
Siankärsämö on niittyjen tunnetuimpia kasveja ja helppo tunnistaa
Siankärsämön maku on pippurinen ja se on erinomainen rasvaisten ruokien mauste
Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu
Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Rääkkyläläinen nokkoskuhakukko voitti SM-kultaa Jyväskylässä
Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailuun osallistui yli 120 tuotetta noin 60 yritykseltä.

"Tuhansia euroja kesässä" – Villiyrttien keräämisestä tarkoitus tehdä entistä ammattimaisempaa
Yrttien kerääjille kehitetään omaa verkostoa ja kerätyille yrteille perustetaan vastaanottopisteitä.

Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella – tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä
Suomen luonto on täynnä puhtaita raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin. Niiden käyttö tuo kuitenkin yrittäjille kustannuksia ja ylimääräistä työtä.

Isoäidin aikaisista konsteista apua hyttysenpuremiin ja itikoiden häätöön – apu voi löytyä voidepurkin sijaan pihalta
Kutiaviin hyttysenpuremiin voi kokeilla kylmää vettä tai hakea apua pajun-, tai piharatamon lehdestä.

Kansainvälinen villivihannestapahtuma Hollolaan
Kiinnostus villivihanneksiin ja -yrtteihin kasvaa Suomessa.
Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään
Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Nyt on hyvä korvasienikevät – pohjoisessa saatetaan kerätä vielä heinäkuussakin
Korvasienen satokausi kestää vain muutaman viikon, joten sienet on poimittava oikeaan aikaan.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"
Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.
Villiyrtit – pihapiirin vihreät voimavihannekset
Villiyrtit ovat täynnä ravintoa.

Etelä-Suomessa on juuri nyt paras hetki poimia villiyrttejä – Tässä vinkit ilmastoystävällisen lähiruoan keräämiseen
Suurin osa villiyrteistä on maukkaimmillaan alkukeväästä.

Pitkään odotettu päivä Kouvolassa: Työt alkoivat viimein Ratamon tontilla
Projektijohtajan mukaan alkuperäisistä rakennussuunnitelmista ei ollut hyötyä muuta kuin maanrakennuksen osalta.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti
Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.
Parhaat raaka-aineet tulevat villistä luonnosta – Ota talteen Sami Tallbergin "Evon syksyinen herkku" -resepti
Sami Tallberg keräsi ainekset ruokaan Evon metsistä.

Saisiko olla naurista ja nokkosta? Rooman nuoret kokit nousivat kapinaan, sillä "kukaan ei jaksa vetää samaa pastaa joka päivä"
Nuoret roomalaiskokit ovat laittaneet ruokalistat ja ravintoloiden aukioloajat uusiksi.

Keskiviikko 20.6.2018 (tv)
Lomarahojen leikkaus. Ydinjätteen loppusijoitus. Irlanti pyysi anteeksi homoseksuaaleilta. Moni rikkaruoho onkin villiyrtti. Sää.

Yli 12 euroa 10 gramman pussista nokkosen siemeniä – villiyrtit voivat tuottaa tänä kesänä jopa neljä satoa
Villiyrttien kaupallistaminen lisääntyy ja uusia tuotteita suunnitellaan etenkin vientiin. Saarijärveläisellä tilalla villiyrittisekoituksesta ja kuivatusta kuoreesta valmistetaan lemmikkien ravintolisää Saksan markkinoille.

Ilmainen villiruoka halutaan muuttaa rahaksi Suupohjassa
Etelä-Pohjanmaalla halutaan muuttaa ilmainen villiravinto rahaksi. Keräilykursseja on luvassa kevään ja kesän aikana.
Aika kertoa koko tarina
Intiaanit tullee! - tätä tarinaa ei ole kerrottu aiemmin

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään
Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.
Poimi kesän kasvit hyötykäyttöön! Suomalaisilla yrteillä on runsaasti terveysvaikutuksia
Yrttejä löytyy myös villinä luonnosta.
Lähiluonnossa odottaa ilmainen vihreä supermarket
Ja se supermaket on auki 24/7

Syötäviä ja tuhottavia rikkakasveja, Joensuu johti EU:n yhtenäistymistä – huomasitko nämä uutiset tältä viikolta?
Jättiputki ja nokkonen ovat monen silmissä rikkakasveja, mutta toinen niistä voisi olla itse asiassa hyvinkin hyödyllinen, sama pätee monen inhoamiin iilimatoihin. Kuluneella viikolla EU on pyrkinyt tiivistämään rivejään. Belgialaiset ovat saaneet lopulta selville lähes sata vuotta sitten kuolleen kuninkaansa kuolinsyyn.

Viljaa ja villiyrttejä keväästä syksyyn – eettisesti kasvatettu tipu varttuu joulukalkkunaksi
Kiireettä kasvanut ja tilalla teurastettu lintu on lähiruokaa. Rytöheinällä kasvatettu kalkkuna voi olla myös eettinen valinta.

Suomen luonnosta voi koota vaikka koko salaatin – myös à la carte -annoksiin käytetään luonnonyrttejä
Luomu- ja lähiruokabuumin myötä villiyrttien käyttö niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin on lisääntynyt. Mitä tahansa kasvia salaattikulhoon ei kuitenkaan kannata sujauttaa, sillä osa kotimaisistakin kasveista on myrkyllisiä.

Näistä "rikkaruohoista" syntyy terveellistä ruokaa
Nyt alkaa olla paras aika kerätä pihalta villikasveja ruoaksi. Monien vihaamista "rikkaruohoista" syntyy edullista ja erittäin terveellistä ruokaa.

Päiväperhosilla keskinkertainen kesä – huono edelliskesä vaikutti lukuihin
Viime kesänä havaittiin lukumäärien mukaan saman verran päiväperhosia kuin edelliskesänä. Viileä edelliskesä vaikutti myös viime kesän perhoslukuihin, vaikka säät olivatkin paremmat. Päiväperhosten aluevalloitukset jatkuivat, sillä kesän aikana tehtiin ainakin yhdeksän uutta maakuntahavaintoa kuudesta lajista.