Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lääkekehityskeskuksen sopimusluonnokset yliopistojen syynättävänä – selvitysryhmä saa työnsä valmiiksi ensi kuussa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) on aikaisemmin kertonut, että kansallinen lääkekehityskeskus sijoitetaan Turkuun.

Kansallisen lääkekehityskeskuksen sijaintipaikaksi varmistui Turku

Viime vuonna valmistuneessa raportissa keskuksen sijaintipaikaksi ehdotettiin Turkua, mutta päätöstä siitä ei vielä tuolloin tehty.

Tuore tutkimus: MS-taudin eteneminen pystyttiin ennustamaan ensimmäistä kertaa

Turun yliopiston tutkimuksessa tutkittiin MS-potilaiden taudin etenemistä.

Orion aloittaa laajat yt-neuvottelut – tutkimus- ja tuotekehityksestä 25 työntekijää saamassa potkut

Yhtiön tarkoitus on parantaa lääketutkimusta ja vauhdittaa tuotteiden tekoa.

Suomalaiset pandemioiden hallintaan liittyvät keksinnöt valloittavat jo maailmaa: Japanissa avattiin tapahtumakeskus tekoälyratkaisun avulla

Aalto-yliopistossa etsitään ratkaisuja massatapahtumien järjestämiseen. Enkelisijoittajat ovat kiinnostuneita etätyöhön liittyvistä innovaatioista.

Suomen koronalääketutkimus etenee – malarialääke hydroksiklorokiinista luovuttiin, ebolalääke remdesivirin kanssa jatketaan toiveikkaana

Suomi on mukana WHO:n jättimäisessä Solidarity-tutkimuksessa, jossa yritetään etsiä lääkehoitoa koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi.

Korona paljasti eläinkokeiden tarpeellisuuden – pandemia korostaa kotimaisen rokote- ja lääketutkimuksen merkitystä ja kysyntää

Koronan nujertamiseen tarvitaan runsaasti perustutkimusta. Sitä tehdään myös Turun yliopiston koe-eläinkeskuksessa.

Kuopion yliopistollinen sairaala mukana WHO:n koronalääketutkimuksessa

Normaalihoidon lisäksi täysi-ikäisiin potilaisiin kokeillaan kahden kokeellisen viruslääkkeen tehoa.

Kokonaan Suomessa kehitetty radiolääkeaine eteni ihmistutkimuksiin – Turussa etsitään kymmentä nivelreumapotilasta

Radiolääkeainetta käytetään PET-kuvauksissa ja sen toivotaan edistävän tulehdussairauksien varhaista tunnistamista.

FIT Biotech hakeutuu konkurssiin rahoitusongelmien vuoksi

Tamperelainen bioteknologiayhtiö on kehittänyt geenipohjaisia hoitomuotoja esimerkiksi syöpiin, hi-virukseen ja ebolaan. 

Suomessa kehitetään mullistavaa lääkettä keliakian hoitoon – vehnäpullasta saattaa tulla sallittu herkku

Tutkijat hakevat koehenkilöitä keliakian lääketutkimukseen. Tavoite on saada keliaakikolle lääke ruokavalion tueksi – pullan aika tulee myöhemmin.

Yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitukseen suunnitteilla neljänneksen leikkaus – "Rahoitus on tutkimukselle elinehto"

Tutkimuksissa on selvitetty esimerkiksi jonkin leikkauksen tehoa tai tutkittu uutta hoitomuotoa.

Hollannissa 11 vauvaa kuoli lääketestissä – Suomessakin vakavasti sairaille tarjotaan kokeiluvaiheessa olevia lääkkeitä, jos toivoa on vähän

Hollannin lääkekokeilussa kuolleilla vauvoilla oli heikko ennuste. Fimean mukaan Suomessa lääketestausta valvotaan tarkasti.

MS-tautiin kehitetyt lääkkeet purevat entistä paremmin sairauden alussa – Professori: Sairaus vaihtelee paljon ihmisestä riippuen

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Silja Hurskaisen mukaan MS-tauti ei vaikuta tällä hetkellä juurikaan hänen arkeensa. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Biovian kasvattaa Turun toimintojaan uuden omistajan voimin

Tavoitteena on kaksinkertaistaa yrityksen liikevaihto ja henkilöstömäärä. .

Lääketutkimuksen pimeää puolta penkova brittitoimittaja: "Se on samea maailma"

Deborah Cohen on työskennellyt muun muassa poikkeuksellisessa tehtävässä, lääketieteen julkaisun tutkivan journalismin päätoimittajana.

Turku haluaa lääkekehityskeskuksen – ministeri lupaa päätöksen paikasta vielä tänä vuonna

Kansallisen lääkekehityskeskuksen tehtävänä on auttaa tutkijoita lääkkeiden kehittämisessä ja niiden kaupallistamisessa.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät huimasti – lemmikin raakaruokinta lisää riskiä

Tuotantoeläinten vaikutus antibioottiresistenssin lisääntymiseen on tiedetty jo pitkään. Vuoden eläinlääkäri Merja Rantala kertoo, että seuraeläinten vaikutus asiaan on tiedostettu vasta viime vuosina.

Piileekö geeneissäsi rintasyöpä-, diabetes- tai sydäntautiriski? – Vastaus voi jatkossa löytyä yhdestä paikasta

Viime kesänä valmistunut kansallinen genomistrategia määrittelee, miten suomalaisten perimästä kerättyjä tietoja voidaan tulevaisuudessa käyttää parempaan terveydenhoitoon. Geenitietoja voidaan hyödyntää myös muussa tutkimuksessa ja lääkekehityksessä.

Helsinki ja lääketeollisuus löivät hynttyyt yhteen poikkeuksellisella tavalla: Tuleeko terveyskeskuksen asiakkaista koekaneja?

Helsinki ja lääketeollisuus ryhtyvät poikkeukselliseen yhteistyöhön kansantautien tutkinnassa. Vastaavan laajuista yhteistyötä on aiemmin tehty vain yliopistosairaalatasolla. Muutoksen myötä tutkimuspotilaat saavat maksutta lääkkeet ja lääkärikäynnit ja Helsinki lääketeollisuuden rahaa terveyskeskusten pyörittämiseen. Yksi tavoite onkin kanavoida tutkimusmiljardeista entistä isompi siivu Suomeen.

Lääketutkimukset vähenevät – Potilaat kärsivät eniten

Sairaaloissa tehtävät lääketutkimukset ovat vähentyneet huomattavasti Suomessa. Kun parhaimmillaan tutkimuksia oli menossa lähes 600, niin nyt on tultu liki puoleen tästä. Lääketehtaat ovat siirtäneet massatutkimuksensa halvempiin maihin Itä-Eurooppaan ja Aasiaan. Lääkärit pelkäävät hoidon tason laskevan, kun Suomi ei enää ole uusimpien lääkkeiden käytössä ensimmäisten joukossa.

Lääketestit potilailla käyvät harvemmiksi – "Kliininen lääketutkimus on syöksykierteessä"

Suomen lääkevienti jatkoi viime vuonna selvää laskuaan. Myös potilailla tehtävät lääketestaukset ovat romahtaneet. Vain terveysteknologian eli erilaisten laitteiden vienti on pysynyt pienessä kasvussa.