Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arkkipiispa pitää KHO:n sateenkaaripappia koskevan päätöstä täysin hallinnollisena: "Ei nähdäkseni vaikuta suoraan kirkon linjaan"

Tapio Luoman mukaan KHO:n ratkaisu jättää sateenkaariparien vihkimiskysymyksen kirkon ratkaistavaksi.

Papeilla on vahvat mielipiteet homoparien vihkimisestä kirkossa – iso osa papeista hyväksyy asian, mutta vastustusta on etenkin maaseudulla

Joillakin papeilla kannat ovat 2010-luvulla jyrkentyneet, mutta pääosin suhtautuminen on aiempaa hyväksyvämpää.

Piispat eivät löytäneet yksimielisyyttä, voiko homopareja vihkiä kirkossa – Arkkipiispa yhdistäisi nykyisen avioliittokäsityksen ja pappien omantunnonvapauden

Papit ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka kirkon kannan mukaan avioliiton osapuolina voivat olla vain nainen ja mies.

Kirkollisia juhlia vietetään Etelä-Karjalassa yli puolet vähemmän kuin viime vuonna – vihkikirkkoja varataan jo ensi vuodelle

Vihkimisiä on Etelä-Karjalassa siirretty, mutta perumisia ei koronaviruksen vuoksi ole tehty.

Kaste- ja vihkivaraukset ovat kasvussa Kouvolassa koronakevään jälkeen – osa perui kesähäät

Kirkollisissa toimituksissa noudatetaan edelleen koronaan liittyviä turvallisuusrajoituksia.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä käynnistelee toimintaansa koronavirusrajoitusten höllentyessä – turvavälit ja varotoimet otetaan huomioon

Lappeenrannan seurakuntien toiminnan käytännön järjestelyt täsmentyvät toukokuun aikana, mutta toimintaa on tarkoitus lisätä koroavirusrajoitusten sallimissa rajoissa.

Hääjuhlat kutistuivat koronan vuoksi, ja nyt parit joutuvat miettimään, ketkä otetaan juhliin mukaan – Hääsuunnittelija: Sopeudu, älä peru

Korona pakottaa useat parit suunnittelemaan kesän häät uusiksi. Yritykset ovat alkaneet tarjota paketteja, jotka auttavat minihäiden järjestämisessä.

Kesällä voi tulla kastejuhlaruuhkaa – Suomen suurin seurakunta Jyväskylässä avaa jälleen toimintaansa kesäkuun alussa

50 henkilön rajoitus on voimassa myös kaikissa kirkollisissa juhlissa, kuten häissä ja hautajaisissa.

Kirkkohäät päihittävät koronapirulaisen?

Kirkkohäitä on siiretty alkukesästä myöhempään ajankohtaan, mutta Joensuun evankelis-luterilaisissa seurakunnissa on varattu kesäksi 52 vihkimistä.

Essi ja Saammal Morottaja sanoivat tahdon poikkeustilassa: vauva mukana alttarilla, vieraita vain muutama ja morsiamen äiti etänä

Poikkeustila rajaa tilaisuuksien henkilömäärän vain kymmeneen. Tälle hääparille se ei ollut ongelma, mutta halaamisen välttäminen tuntui kummalliselta.

Essi Autio ja Antti Rantala peruivat häänsä poikkeusolojen takia – "Olisi ollut tosi itsekästä pitää juhlat"

Essi Aution ja Antti Rantalan huhtikuinen hääpäivä peruuntui koronaviruksen takia. Juhlatunnelma meni eikä vieraslistaa haluttu karsia kovalla kädellä, vaikka tyttärellekin oli puputennarit hankittu.

Seurakunnat supistavat toimintaansa Etelä-Savossa – kasteessa, vihkimisessä ja muissa toimituksissa osallistujarajoituksia

Molemmat seurakunnat suosittelevat yhteydenpitoa puhelimitse tai sähköpostilla.

Imatran seurakunta keskeyttää suuren osan toiminnastaan toistaiseksi – kirkollisista toimituksista on sovittava puhelimitse ja sähköpostilla

Imatran seurakunnan toiminta typistyy koronaviruksen vuoksi minimiin. Seurakuntalaisten kannattaa tiedustella puhelimitse ja sähköpostilla esimerkiksi hautajaisiin, kasteeseen ja vihkimiseen liittyvistä tarpeista.

Tasa-arvoinen avioliittolaki täytti kolme vuotta, sateenkaaripapeista meneillään neljä oikeusjuttua – arkkipiispa Luoma: "Määrä tuntuu aika vähäiseltä"

Yle selvitti, millaisia sanktioita tuomiokapitulit ovat antaneet homopareja vihkineille papeille. Asiassa on vireillä Korkeimman hallinto-oikeuden merkittävä ennakkopäätös.

Houkuttelevat päivämäärät ovat innostaneet lappilaiset vihille

Esimerkiksi Kemin maistraatissa vihitään torstaina kymmenen paria ja yhtä moni pari sanoo lauantaina tahdon Meri-Lapin kirkoissa.

Neljässä kunnassa purettiin enemmän avioliittoja kuin solmittiin uusia

Valtimolla otettiin viime vuonna yhdeksän eroa, kun vihillä kävi vain viisi paria. Erokuntia oli muitakin.

Symmetriset päivämäärät kiinnostavat naimisiin meneviä helmikuussa 2020

Helsingin maistraatti on täyteen varattu 20. helmikuuta 2020 virka-aikana. Turussa suosituin kuukausi kuluvan vuoden kirkkohäille on elokuu.

2.2.2020 vetoaa vihkipareihin – Kajaanissa järjestetään ensimmäistä kertaa vihkitempaus

Aika pitää varata etukäteen kirkkoherranvirastosta ja naimisiin menevän paperityöt on oltava kunnossa.

Erikoinen päivämäärä 19.9.2019 ei ole innostanut pareja kirkkohäihin Itä-Suomessa – maistraateissa muutamia vihkivarauksia

Hiljaiseen vihki-innostukseen on vaikuttanut erikoisen päivämäärän sattuminen keskelle viikkoa.

Kirkoissa on nyt tunkua – hääparit toivovat lahjaksi rahaa ja lahjakortteja, pyyhkeet ja koriste-esineet voi jo unohtaa

Joensuun kirkko on varattu loppukesäksi liki täyteen, ja kesälle 2020 on jo tehty useampia varauksia.

Yhä usempi hääpari on tavannut Tinderissä – silti osa ei vieläkään kehtaa tunnustaa, mistä puoliso on löytynyt

Joidenkin pappien kokemusten mukaan suurin osa vihittävistä pareista on tavannut Tinderissä tai verkossa.

Tinder vie Kajaanissakin useita pareja alttarille asti

Osa pareista arkailee myöntää papille tavanneensa deittisovelluksessa.

Arkkipiispa Tapio Luoma: Samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkossa vain ajan kysymys

Arkkipiispa pitää todennäköisenä, että kirkko seuraa asiassa muiden Pohjoismaiden kirkkojen viitoittamaa tietä.

Saarijärven seurakunta tarjoaa ilmaiset häät vihkipareille

Saarijärvellä järjestetään lokakuussa Hääyö-tapahtuma, jossa vihkipari saa kakkukahvit ja valokuvauksen seurakunnan piikkiin.

Kesähäät vietetään yleensä lauantaisin

Oulussa Turkansaaren juhannuksen pop-up häät kerää joka vuosi muutamia pariskuntia.

Päivi Räsäsen ja arkkipiispan kirjeenvaihto toi taas pintaan kirkon ristiriidat avioliitosta – tutkija ei usko pikaisiin muutoksiin

Homoparien vihkiminen on jakanut kirkon jäseniä siitä saakka, kun Suomessa hyväksyttiin sukupuolineutraali avioliittolaki.

Juhannushäät ovat Lapissa harvinaisuus – "Olen ollut reilut 11 vuotta pappina ja ehkä kerran sinä aikana on ollut juhannushäät"

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli on vuosikymmenen aikana vihkinyt yhden hääparin juhannuksena.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli hakee valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen, joka kumosi homoparin vihkineen papin varoituksen

Tuomiokapitulin mukaan kaikkien osapuolten kannalta olisi hyvä saada korkeimmalta hallinto-oikeudelta ennakkopäätös, jottei oikeustila asiassa jää epäselväksi.

Oikeus kumosi kirkon antaman varoituksen papille, joka oli vihkinyt homoparin – varoituksen saanut pappi: "Muunlainen päätös olisi ollut järjetön"

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Muut varoituksia saaneet papit odottavat vielä päätöksiä.

Henna Salon elämää ohjaa halu auttaa heikompia – helppoa se ei aina ole: "En olisi valmistuessani 2009 voinut kuvitellakaan sellaista vihapuhetta kuin tänään on"

Sateenkaaripappi Henna Salo puolustaa vähemmistöjen oikeuksia. Siitä on seurannut vihapostia, nimittelyä ja työnantajan kirjallinen varoitus.

Porissa jo 45 prosenttia naimisiin ilman papin aamenta

Seurakuntien tilastojen mukaan enää 73 prosenttia porilaisista kuuluu kirkkoon.

Tutkimus: enemmistö papeista vihkisi homopareja, jos kirkko sen sallii

Joka neljäs pappi kertoo kokeneensa painostusta ja syrjintää oman näkemyksensä vuoksi.

Hyvästit vihkiaikojen jonottamiselle Turussa – seurakuntayhtymä uudistaa varausjärjestelmän toiveisiin perustuvaksi

Uusi varausjärjestelmä tulee käyttöön nyt toukokuussa ja koskee vuoden 2020 kesälauantaita.

Hallinto-oikeus ei käsitellyt homopareja vihkineen kohupapin valitusta: moite ei ole rangaistus

Helsingin hallinto-oikeus katsoo, että pastori Kai Sadinmaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta saama moite on kehotus vastaisen varalle.

Eila ja Hemmi Jaara tapasivat ja rakastuivat vasta 90-vuotiaina – Parilla jopa sama syntymäpäivä: “Ensimmäinen täysi rakkaus”

94-vuotiaat Eila ja Hemmi Jaara ovat umpirakastuneita ja vastanaineita. Pariskunnan elo Yli-Iissä on täynnä huumoria ja hellyyttä.

Kirkko jakaa varoituksia homoparien vihkimisestä – emeritusprofessori: "Kirkko kuvittelee, että se voi toimia suomalaisen yhteiskunnan sisällä omilla säännöillään"

Mikkeliläinen pappi on viimeisin varoituksen saanut sateenkaaripappi. Kirkko on antanut tähän mennessä ainakin kuudelle papille varoituksen samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä.

Tuomiokapituli antoi homoparin vihkimisestä kirjallisen varoituksen sateenkaaripappi Heikki Karastille – "Tiesin varoituksen tulevan"

Karastin toiminnan katsottiin olevan erityisen moitittavaa, sillä häntä oli ohjeistettu aiheesta muuta papistoa enemmän.

Samaa sukupuolta olevat parit saavat mennä vihille Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti asiasta maanantai-iltana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle