Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilöt kiinnittävät lappuja seinälle.

Neuvottelu Hamasin kanssa on paras keino saada panttivangit vapaiksi, koska toinen vaihtoehto on vielä huonompi, sanoo asiantuntija

Hamas on siepannut Gazassa yli 200 ihmistä Israelin asevoimien mukaan. Resilienssin ja päätöksenteon tutkija Harri Gustafsberg arvioi, että panttivankitilanne on hyvin tulehtunut ja hankala ratkaista.

Jihadismin tutkija Juha Saarinen vieraili A-studiossa 17.10.2023

Jihadistisiin tekoihin kykenevien henkilöiden määrä on kasvanut Ruotsissa, varoittaa tutkija

Äärijärjestö Isisin toiminnan painopiste on siirtynyt konfliktialueilta Eurooppaan.

Ulf Kristersson puhuu taustallaan Ruotsin lippu.

Pääministeri Kristersson terrori-iskusta: Ruotsalaisiin kohdistuu nyt uhka pelkän ruotsalaisuuden vuoksi, tekijä oleskeli Ruotsissa

Kaksi ruotsalaista kuoli ja yksi haavoittui maanantai-iltana ampumisessa Brysselissä ennen Ruotsin ja Belgian välisen jalkapallo-ottelun alkua.

Vakavailmeisiä ihmisiä istuu katsomossa, jossa on Ruotsin joukkuetta kannustavia banderolleja.

Belgialaisministeri: Kahden ruotsalaisen ampumisesta epäilty on kuollut poliisin luoteihin – tämän tiedämme Belgian epäillystä terroriteosta

Kaksi ruotsalaista kuoli, kun Isisin tukijaksi itsensä nimennyt mies ampui jalkapallokannattajia Brysselissä. Kokosimme tiedot veriteosta.

Segev Gross kuvattuna Pasilassa, Ylen toimitiloissa. Segev Grossin perhettä tapettiin kibbutz Nir-Ozissa, hänen isänsä sai surmansa kibbutsiin tehdyssä iskussa. Samalla hänen siskopuolensa äiti kidnapattiin. Segev on asunut Helsingissä jo vuosia, mutta on viettänyt lapsuutensa hyvin levottomalla alueella.

Hamas surmasi helsinkiläisen Segev Grossin isän ja tuhosi lapsuudenkodin

Israelista kotoisin oleva Gross on huolissaan perheenjäsenestä ja ystävistä, joiden pelätään joutuneen Hamasin kaappaamaksi.

Israelin turvajoukkojen jäsen sammuttamassa autopaloa Askelonissa Israelissa.

Katso kartoista, mitä Israelissa on tähän mennessä tapahtunut

Hamas on tähän mennessä surmannut terrori-iskuissaan ainakin 700 israelilaista ja vienyt yli sata panttivankia Israelista Gazan alueelle.

Näkymä raketteista taivaalla, joita palestiinalaiset ampuivat vastauksena Israelin ilmaiskuihin.

Tästä on kyse Hamasin ja Israelin välisessä konfliktissa

Gazan kaistale on toistuva leimahduspiste Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa. Tiivistimme pääkohdat pitkään jatkuneen konfliktin taustalla.

Valkoisiin pukeutunut henkilö seisoo toinen jalka Ruotsin ja toinen jalka Tanskan lippujen päällä.

Mediat: al-Qaida uhkaa Ruotsia ja Tanskaa

Tanskalaisen ajatuspajan analyytikko pitää al-Qaidan uhkausta ”sodanjulistuksena” Tanskaa vastaan. Ruotsalainen tutkija katsoo, että uhkaus ei vaikuta merkittävästi Ruotsin turvallisuuteen

Terrorismirikoksesta syytetty Suomessa asuva espanjalaismies aseen kanssa ensin sisätilassa, toisessa kuvassa metsässä, kasvot peitettyinä eli tunnistamattomana.

Suomessa asuva mies harjoitteli terrorismia muovikuula-aseella ja haki oppia netistä – käräjäoikeus tuomitsi ehdollista vankeutta

Syyttäjän mukaan mies opiskeli terrorismia. Puolustuksen mukaan kyse oli siitä, että mies oli vain kiinnostunut aihepiiristä.

Pentagonin päärakennus.

Washington Post: Yhdysvaltojen mukaan Afganistanista on tullut jälleen terrorismin pesäke, tietovuoto paljastaa

Vuodettujen Pentagon-asiakirjojen mukaan Isis suunnittelee iskuja Eurooppaan ja Aasiaan.

ISISin joukoissa ollut, oranssin värisiin haalareihin pukeutunut mies istuu maassa kymmeniä minuutteja uhrien omaisten vihan kohteena.

Irak esittelee Isis-terroristeja televisiossa, ja nämä hurjat tv-ohjelmat pitävät yllä väkivallan kierrettä, sanoo suomalaistutkija

Kirkon ulkomaanavun tutkija selvitti, miten ihmiset päätyivät Isis-terrorijärjestön riveihin. Taustalla oli vuosikymmeniä jatkunut väkivallan kausi.

Syytetty istuu täysin tunnistamattomaksi pukeutuneena, huppu pään yli vedettynä Helsin Käräjäoikeuden salissa.

Syyttäjä: Suomessa asuva espanjalaismies kouluttautui lähteäkseen terroristiseksi taistelijaksi Syyriaan tai Länsi-Afrikkaan

Parikymppistä Suomessa asuvaa espanjalaismiestä syytetään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syytetty kiistää syytteen.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee Keskusrikospoliisi.

Espanjalaismies sai syytteen kouluttautumisesta ääri-islamistiseen terrorismirikokseen Suomessa – opiskeli aseiden ja räjähteiden käyttöä

Mies on ollut jäsenenä ääri-islamistista materiaalia jakavissa ryhmissä. Hän hankki oppaita ampuma-aseiden ja räjähteiden käytöstä. Syyte on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Huivi päässä ja hengityssuojain kasvojen peittona oleva tyttö katsoo suoraan kameraan.

17-vuotias hazaratyttö selvisi terrori-iskusta, mutta sitten Taliban murskasi haaveet – ”Päätin jatkaa opiskelua, tapahtui mitä hyvänsä”

Suomi on alkanut ottaa hazara-taustaa entistä tarkemmin huomioon afganistanilaisten turvapaikkahakemuksissa. Vähemmistön asema on EU:n mukaan huonontunut.

Somalia turvallisuusjoukkoja hotellialueella, jossa islamistien hyökkäys alkoi perjantaina.

Somalian hotellihyökkäys on päättynyt 30 tunnin taistelun jälkeen

Uutistoimisto AP:n mukaan ainakin 20 ihmistä kuoli ja 40 haavoittui hyökkäyksessä. 

Mogadishun piiritystilanne jatkui vielä vuorokaudenkin jälkeen

Somaliassa ainakin 20 ihmistä on kuollut äärijärjestö al-Shabaabin hyökkäyksessä hotelliin Mogadishussa – piiritystilanne jatkuu

Viranomaisten mukaan suuri osa hotellista on tuhoutunut taistelussa hyökkääjiä vastaan.

Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin talo Atmassa Idlibin maakunnassa Yhdysvaltain iskun ja räjähdyksen jäljiltä.

Yhdysvallat surmasi Isisin johtajan, mutta teon vaikutuksia on vaikea arvioida – tutkija Juha Saarinen: "Ei tietoa, ketkä ehdolla seuraajaksi"

Jihadismin tutkija Juha Saarinen näkee terroristijärjestö Isisin johtajan surmaamisen lähinnä symbolisesti merkittävänä. Seuraajaa on vaikea ennakoida, kun ei ole tietoa, ketkä lopulta pääsevät uuden johtajan valitsemaan.

Vankeja Sinaan vankilassa Syyriassa marraskuussa 2019.

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa vankilassa ei ole suomalaisia vierastaistelijoita. Lännen on autettava kurdeja Isis-vankien hallinnassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Antti Paronen.

Konservatiivikansanedustaja David Amessin surmapaikalle oli tuotu perjantain kukkia.

Brittikansanedustajan puukotuksen motiivi liittyy tiettävästi islamistiseen ääritoimintaan

Poliisin mukaan 25-vuotias mies on pidätetty murhasta epäiltynä eikä ketään muuta etsitä tapahtuneeseen liittyen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Ranskan presidentti François Hollande laskevat kukat Bataclanin iskun uhrien muistomerkille Pariisissa myöhään sunnuntaina.

Jättioikeudenkäynti vuoden 2015 terrori-iskuista alkaa Pariisissa

Jihadistien hyökkäyksissä Bataclan-konserttisaliin ja muihin kohteisiin kuoli 130 ihmistä. Tuomiot julistettaneen vasta toukokuussa.

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä Afganistanissa

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Suurimman osan Afganistanista haltuunsa ottanut ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti ensimmäisistä hallitusnimityksistään. Nimitykset tulevat liikkeen vanhasta kaartista eikä joukossa ole ulkopuolisia. Talibanin mukaan kyse on vasta virkaatekevästä hallituksesta.

Mies suree kaaoksessa loukkaantuneita ihmisiä Kabulin kansainvälisen lentokentän ulkopuolella tiistaina 17. elokuuta.

Talibanin valtaannousu voi lisätä terrorismia – Supon mukaan jihadistijärjestöille tuli merkittävä propagandavoitto Afganistanin tapahtumista

Ulkopolitiikan ja terrorismin asiantuntijat arvioivat Ylen aamussa Afganistanin olevan merkittävä propagandavoitto islamistisille liikkeille. Isisin ja al-Qaidan välisellä valtakamppailulla voi olla myös kansainvälisiä vaikutuksia.

Aseistautuneita sotilaita presidentinpalatsissa.

Taliban suojaa terroristijärjestö al-Qaidaa, ja asiantuntijan mukaan sillä on seurauksia länsimaiden turvallisuudelle – "Prosessi on lähtenyt nyt käyntiin"

Turvallisuusanalyytikot pitävät terroristijärjestön ja ääriliikkeen suhteita läheisinä. He eivät kuitenkaan usko, että Taliban antaa suoraa tukea länttä vastaan terrori-iskuja suunnitteleville ryhmille.

Taliban-sotilas Afganistanissa 21. marraskuuta 2001.

Tällainen oli Talibanin aiempi hirmuhallinto – nyrkin paksuiset parrat, leijan lennätys kielletty, nilkkansa paljastaneet naiset ruoskittiin

Ääri-islamistinen Taliban hallitsi Afganistania edellisen kerran vuosina 1996–2001. Tällaisia sääntöjä siellä oli.

Tulipallot ja savupilvet nousevat taivaalle Isrealin ilma-iskussa Gazaan

Hamasin rakettihyökkäykset Israeliin jatkuvat kuten myös Israelin vastaiskut – Mitkä ulkovallat ovat kenenkin puolella ja miksi?

Maailma ei vain seuraa Hamasin ja Israelin hyökkäyksiä sivusta vaan valtiot valitsevat puoliaan konfliktissa. Lue tästä millaisin perustein valtiot valitsevat kenen puolelle asettuvat Lähi-itää repivässä konfliktissa.

Israelin pommitusten jälkiä Beit Hanunissa Gazassa.

"Pikkusisko pelkää ja piirtää verta ja ruumiita", sanoo nuori nainen Gazasta – "Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin neutraloida Gaza", sanoo mies Ashdodista

Ilmaiskut Gazaan ja rakettitulitus Gazasta ovat muuttaneet alueen elämän. Gazan arki on pelkkää pelkoa. Israelin puolella osa ottaa muutoksen totutun rennosti ja lähtee rannalle.

Taistelujen aiheuttamia tuhoja.

Israelin ja palestiinalaisten konflikti kiihtyy edelleen – Hamasin raketti-iskut ja Israelin ilmaiskut jatkuvat, Israelin lentoliikenne häiriytyi

Gazassa on kuollut ainakin 83 ihmistä, kertoo palestiinalaisalueen terveysministeriö. Israelissa iskut Gazasta ovat vaatineet seitsemän kuolonuhria. Israelin kaupungeissa on ollut väkivaltaisia arabien ja juutalaisten yhteenottoja.

Rakettien aiheuttamia valojuovia yötaivaalla.

Hamasin raketti-iskut laajentuneet Israelin pohjoisosaan

Ilmahälytyssireenit soivat varhain torstaiaamuna paikallista aikaa Pohjois-Israelissa varoittaen Hamasin ampumista raketeista. Palestiinalaisten raketit eivät Israelin armeijan mukaan ole aiemmin aiheuttaneet hälytyksiä maan pohjoisosassa.

Al-Holin leiriä.

Norja tuomitsi Isis-leiriltä palanneen naisen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan

Norjalaisoikeus katsoi Isisin riveihin lähteneen 30-vuotiaan naisen tienneen terroristijärjestön tekemistä julmuuksista. Tuomittu itse sanoo yrittäneensä paeta järjestön riveistä monta kertaa. Hän ehti olla naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Osama bin Ladenin kuolemasta on 10 vuotta

Osama bin Ladenin kuolemasta kymmenen vuotta: Al-Qaida on yhä uhka länsimaille, vaikka se on keskittynyt viime vuosina iskuihin konfliktimaissa

Al-Qaida ei ole tehnyt vuosiin suuria terrori-iskuja länsimaissa, mutta Yhdysvallat on edelleen terroristiverkoston ykkösvihollinen. Lännen kannalta uhkana on se, että al-Qaida saisi hallintaansa jonkin suuremman alueen esimerkiksi Afrikassa.

 David Beriain ja Roberto Fraile

Kaksi espanjalaista journalistia ja irlantilainen luonnonsuojelija murhattiin Burkina Fasossa, kun salametsästyksen vastainen partio joutui väijytykseen

Toimittajat olivat Paman kansallispuistossa tekemässä dokumenttia salametsästyksen vastaisista toimista. Burkina Fason hallitus kutsuu hyökkääjiä terroristeiksi. Ääri-islamilaiset aseelliset ryhmät ovat tehneet hyökkäyksiä alueella.

Poliisen katusulku Rambouilletissa.

Ranskassa poliisiasemalla naisen puukottanut oli katsellut ääri-islamilaisia videoita

Tunisialaistaustainen mies puukotti naispoliisin perjantaina Rambouilletin alueella Pariisissa.

Tomazina Cassiano vauvansa kanssa.

Jihadistit hamuavat uusia alueita Mosambikissa – tuleeko rauhaisasta rantavaltiosta Isisin uusi tukikohta?

Eteläiseen Afrikkaan Mosambikiin on aukeamassa uusi ääri-islamilaisten ryhmien rintama.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo: Äärioikeistolaisen terrori-iskun valmistelusta on saatu viitteitä – suurimmat uhat tällä hetkellä ovat äärioikeisto ja ääri-islamistit

Supo nostaa vuosikirjassaan esiin yhteyden "väestönvaihtoteorian" ja äärioikeistolaisten terrori-iskujen välillä.

Nigerin kartta, Tillaberin alue. Naapurimaat Burkina Faso ja Mali

58 ihmistä kuoli aseistettujen ryhmien hyökkäyksissä Nigerissä

Mikään taho ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi, mutta ääri-islamistit ovat aiemmin tehneet iskuja alueella.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka.

Tuesday's papers: Free test certificates, border checks, extremist fears

Morning papers report free coronavirus test certificates will be made available, but not for leisure travel.

al-Holin leiri.

Al-Holin leiriltä haettu norjalaisnainen sai syytteen osallisuudesta Isisin toimintaan

Syyttäjä linjasi lasten ja kodin hoitamisen Isisin avustamiseksi.

Saudi-Arabian ja Qatarin välinen rajatarkastuspiste.

Saudi-Arabia ja Qatar avasivat jälleen maiden välisen rajan

Saudi-Arabia sulki Qatarin vastaisen rajansa kesäkuussa 2017 ja syytti Qataria radikaalien islamistiryhmien tukemisesta.

Nigerin kartta, Tillaberin alue. Naapurimaat Burkina Faso ja Mali

100 ihmistä kuoli Nigerissä, kun moottoripyöräilevät jihadistit iskivät kahteen kylään

Epävakaalla alueella kuolee joka vuosi tuhansia jihadistisen väkivallan seurauksena.

kaksi helikopterian lentää joen yllä

Ranskan joukot surmasivat jälleen ääri-islamilaisen terroristipäällikön Malissa – sota jatkunut pian vuosikymmenen

Ranskalla on tuhansia sotilaita Länsi-Afrikassa taistelemassa ääri-islamilaisia ryhmiä vastaan.

Poliisipartioita Wienin keskustassa.

Terrorismitutkija Ranskan ja Itävallan iskuista: "Yksittäisten ihmisten tekemien iskujen uhka ei ole väistynyt missään vaiheessa"

Terrorismin tutkija Leena Malkki huomauttaa, että joka vuosi raportoidaan myös estetyistä iskuaikeista, mutta ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Vieläkö äärijärjestö Isis on aktiivinen?

Ylen aamu tänään: Globaali jihadismi ja terrorismi vaikuttavat myös Suomeen – millaista jihadistista toimintaa on Euroopassa? Katso lähetys tästä

Joko Yhdysvaltain presidenttikisa ratkesi? Kansallisbaletti kantaesittää Jekyll & Hyde -baletin. Jälkiviisaat paketoi uutisviikon.

Rikospaikkatutkijoita Wienissä.

Supo: Itävalta ei aiemmin ollut terroristien strateginen kohde – Haavisto: Ranskan ja Itävallan terroritekojen ketju voi ruokkia uusia iskuja

Terrorismitutkija Juha Saarisen mukaan tekijät voivat radikalisoitua lyhyiden vankilatuomioiden aikana entisestään.

Pakistani people burn a mock of a French flag during a demonstration against French President Macron's comments over Prophet Muhammad caricatures, in Peshawar, Pakisan, 26 October 2020. A group of protestors gathered to protest Macron's comments following the recent beheading of a teacher in France, after he had shown caricatures of the Prophet Muhammad in class. Macron vowed his country would not give up publishing such cartoons. EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Ranskan ja muslimimaiden jännite kasvaa – Ranska korkeassa hälytystilassa terrorismin vuoksi pyhäinpäivän alla

Ranska yrittää luoda omaa "ranskalaista" islamia ja vähentää ulkomailta tulevaa muslimien rahoitusta.

Benjamin Netanjahu

Israelin hävittäjät tulittivat Gazaa – kaistaleelta ammuttiin aiemmin kaksi rakettia

Palestiinalaisalueiden eristys kasvaa samaan aikaan kun Israel solmii diplomaattisuhteita Persianlahden pieniin arabivaltioihin.

Isiksen voittokulkua kuvaava seinämaalaus Mosulin kaupungissa Irakissa.

Koronapandemia vahvistaa Isis-terroristijärjestöä – "Virus on Jumalan vihaa länttä kohtaan"

Isis etenee nyt erityisesti Afrikassa, mutta vahvistuu myös Lähi-Idässä.

Ihmisiä rannalla.

Isis avasi uuden rintaman Afrikassa – Mosambikin armeija hätää kärsimässä jihadistijoukkojen hyökkäyksen edessä

Mosambikin rannikolla käynnistyvä kymmenien miljardien eurojen kaasunpumppaushanke on vaarassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle