Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lentokoneesta käsin otetussa valokuvassa näkyy maisema alas Suomeen syyskuussa 2020.

Suomen kasvihuonepäästöt pienenivät viime vuonna – maankäyttösektori kääntyi takaisin hiilinieluksi

Energiasektori oli Suomessa suurin kasvihuonekaasujen päästölähde.

Tampereen Sähkölaitoksen uusi Naistenlahti 3 -biovoimalaitos kuvattuna Näsijärven suunnasta.

Sähkölaitoksen suursatsaus vihittiin käyttöön – Naistenlahti 3 lämmittää tulevaisuudessa noin sadan tuhannen tamperelaisen kodit

Tampereen sähkölaitoksen tavoite on, että kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli ikuisti juhlahetkeä. Suur-Savon sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ja kunnanjohtaja Juho Järvenpää poseeraavat Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallille, kun hän ottaa heistä kuvan..

Sulkavan aurinkopuisto kattaa kunnan oman sähköntarpeen ensimmäisenä kuntana Suomessa

Aurinkopuisto kuuluu Suomen suurimpiin. Suhteessa Suomen sähköntuotannon päästöihin, puisto vähentää hiilidioksidipäästöjä vuositasolla noin 400 tonnia.

Vihreäksi maalaltut maitopurkki, lasipullo ja muoviputkilo ovat pöydällä.

Yli puolet mainoksista sisälsi vääriä ympäristöväitteitä – nyt yritysten viherpesulle voi tulla loppu

LUTin ja VTT:n kehittämä hiilikädenjälkimalli auttaa yrityksiä kertomaan ympäristöteoistaan uskottavasti. Myös EU aikoo karsia viherpesua.

Palautepakkaus kädessä, jota täytetään noutopöydästä.

Rasioiden tiskaamisesta voi tulla pikaruokapaikkojen arkipäivää - teollisuus haluaa ketsuppiset hampurilaiskääreet mieluummin kierrätykseen

EU-komission halu kieltää pikaruokapaikkojen kertakäyttöastiat synnytti kiistan siitä, kumpi on ympäristölle parempi: kertakäyttöastia vai tiskattava muovikuppi.

Hiilidioksidin puhdistuskontti.

Tässä kontissa puhdistetaan ja pullotetaan ilmastopahis hiilidioksidia – yhdessä vedyn kanssa se voisi korvata vaikka kaikki öljytuotteet

Liikennebiokaasun tuotannossa syntyvä hiilidioksidi lasketaan toistaiseksi taivaan tuuliin, mutta pian se voidaan napata kiinni ja panna pulloon.

Tuulivoimaloita, joiden takana näkyy Neurathin ruskohiilivoimala ja sen ilmaan päästämä savupilvi.

Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt kasvavat yhä – kasvu oli kuitenkin odotettua pienempää

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan hiilidioksidipäästöt kasvoivat viime vuonna 0,9 prosenttia. Järjestön mukaan kasvu oli pienempi kuin mitä pelättiin.

Suo-oja yläkulmasta.

Ilmastonmuutos vaikutti keskeisesti metsien hiilinielun romahtamiseen – lämmenneistä suometsistä jo autoliikenteen verran päästöjä

Ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut hiilivaraston arvioitua nopeampaan purkautumiseen. Ojitettujen suometsien lämpeneminen vaikuttaa yhtä paljon kuin hakkuiden lisäys.

Norssin yläasteen oppilaita käytävällä.

Torstai 12.1.2023 (radio)

Nuorten oppimistulokset. Ukrainalaisten työnhaku. Laivaliikenne. Kalifornian myrskyt. Suomen sää.

Nesteen tankkaaja tankkaa Jetfliten liikesuihkukonetta

Ilmailun päästökauppa sai lentoyhtiöt tilaamaan uusiutuvia polttoaineita – IATA: ”Lentoyhtiöt käyttävät jokaisen myyntiin tulevan tipankin”

Uusiutuvan lentopolttoaineen tuotanto kaksinkertaistuu tänä vuonna, mutta sekään ei riitä. Lentoliikenteen päästökauppa vauhdittaa lentoyhtiöiden siirtymistä uusiutuvan SAF-lentopolttoaineen käyttäjiksi.

Luulajan SSAB:n terästehdas.

Jos terästeollisuus olisi maa, sen hiilijalanjälki olisi maailman kolmanneksi suurin – tässä kolme syytä, miksi terästehtaat muuttuvat vihreämmiksi

Terästeollisuus on merkittävä päästölähde, mutta suunta on maailmanlaajuisesti jo kääntynyt. Yksi esimerkki siitä on Inkooseen suunniteltu hiilipäästötöntä terästä tuottava tehdas.

Etualalla luminen varvikko. Taustalla erottuu pyöräilijä joka puikkaa maastopyörällä metsäpolulle.

Vaasan baanaverkoston toteuttaa kahden yhtiön allianssi

GRK ja Sitowise muodostavat allianssin, jonka on määrä toteuttaa pyöräilyn edistämishanke. Allianssi huolehtii myös laatukäytäväverkoston kunnossapidosta.

Kaasutankkausaseman käynnistysnappua.

Etelä-Karjalan jätehuolto laskee biokaasun hintaa vuoden vaihteessa – Lappeenrannan Kukkuroinmäen biokaasulaitoksen toiminta on tehostunut

Etelä-Karjalassa biokaasun uudet hinnat on porrastettu kuljetuskustannusten mukaisesti. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksella myytävän biokaasun hinta on matalin Suomessa.

Luminen mäntymetsä taustalla sininen taivas, metsä katkeillut ja kaatunut lumen painosta.

Ikääntyminen ja poikkeuksellisen runsas käpysato hidastivat Pohjois-Suomen metsien kasvua – hiilinielun romahdus haastaa hakkuusuunnitelmat

Valtaosa Lapin mäntymetsistä on yli 60-vuotiaita. Luonnonvarakeskus arvioi pohjoisen metsien kasvun hidastuvan entisestään.

Knaufin Kankaanpään kipsilevytehdas ilmakuvassa.

Miljoonainvestointi tähtää merkittäviin päästövähennyksiin Kankaanpään kipsilevytehtaalle

Yli 15 miljoonan euron investointihankkeessa Kankaanpään kipsilevytehtaan kuivausuunin nestekaasupolttimet korvataan sähkövastuksilla.

Tervakoski Oy kyltti paperitehtaan punatiilisen tehdasrakennuksen katolla.

Tervakoski Oy sai miljoonatuen TEMiltä - yhtiö tavoittelee hiilivapaata paperintuotantoa

Tervakoski tavoittelee hiilidioksidipäästötöntä paperintuotantoa ensimmäisinä tehtaina maailmassa.

Kaksi tehtaan savupiippua, joista tulee savua.

EU:n päästökauppa uudistuu ilman armoa – ”Viime yönä on päätetty siitä, että saastuttaja maksaa”, sanoo Suomen edustaja

EU:n päästökaupan uudistamisesta on päästy sopuun. Päästökauppaa kiristetään niin, että esimerkiksi yritysten on vauhditettava vihreää siirtymää, tai maksettava kalliit seuraukset.

Kaivosauto ajaa Kevitsan kaivosalueella maaliskuussa 2022.

Metsäkoneet ja kaivosautot kasvattavat lappilaisen päästökuormaa, joka on kolmanneksen isompi kuin suomalaisella keskimäärin

Päästöjen kokonaismäärä on Lapissa pudonnut 30 prosentilla vuodesta 2015. Asiantuntijan mukaan Lappi on vähennysten kanssa hyvässä vauhdissa, mutta paljon leikattavaa löytyy yhä.

Geoprime-massaa valetaan muottiin testaamista varten.

Pörssiyhtiö panostaa liki miljoona euroa piskuiselle Kannonkoskelle – mikä on Betolar, joka linjaa itsensä materiaaliteknologian Googleksi?

Betolar haluaa muuttaa maailman paremmaksi. Sen vihreä visio on vetänyt palkkalistoille asiantuntijoita ympäri maailman. Nyt se pyrkii muuttamaan teknologiansa liiketoiminnaksi.

Kaksi tehtaan savupiippua, joista tulee savua.

Ilmastopäästöt vähenivät mukavasti pohjalaismaakunnissa – öljylämmityksestä luovuttiin rivakasti ja kaukolämmön päästöjä saatiin alas

Pohjalaismaakunnissa on tehty hyvää työtä ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Pisimmällä ollaan Pohjanmaalla, vaikka viimevuotisen spurtin veikin Etelä-Pohjanmaa.

Utö-luokan huoltovene laiturissa.

Yksi hävittäjälento vastaa vuoden autoilua – Suomi vie Natoon oppia siitä, miten maata puolustetaan ilmastoa säästäen

Miten voidaan samalla turvata rauhaa ja torjua ilmastonmuutosta? Ylen järjestämä Aurora-tulevaisuustapahtuma kokoaa asiantuntijoita kertomaan ratkaisuista aikamme suuriin kysymyksiin.

Lähikuva huoltoaseman bensapumpun letkuista.

Ilmastopaneelin laskelmat: Tieliikenteen kansallisen päästökaupan vaikutus polttoaineiden litrahintaan olisi 34 senttiä vuonna 2030

Suomen tavoitteet kasvihuonekaasujen vähentämiseksi uhkaavat jäädä toteutumatta hiilinielujen vähenemisen vuoksi, siksi tarvitaan lisätoimia.

Delta Airlinesin kone laskeutumassa.

Maailman maat sopuun lentoliikenteen ilmastopäästöjen leikkauksista – “Ilmaista tämä ei ole”, sanoo asiantuntija

YK:n päätöksen mukaan lentoliikenteen pitäisi olla hiilineutraalia vuonna 2050. Mitään selvää keinoa tavoitteen toteutumiseen ei ole näkyvissä.

Schiedelin tuotantopäällikkö Jani Levoniemi ja Suomen maajohtaja Laura Sinkman

Ilman sementtiä tehty betoni on ympäristöystävällisempi vaihtoehto – kokeilu osoittaa, että tuotteista voidaan saada jopa hiilinegatiivisia

Piippuelementtitehtaalla Janakkalassa on kokeiltu sementin korvaamista teollisuuden kuona-aineella. Tavoitteena on löytää ilmastolle parempi tapa tuottaa betonielementtejä.

Sulattaja Mika Perälä heittää lasimurskaa uuniin.

Fiskars Group investoi Iittalan lasitehtaaseen 10 miljoonaa euroa – investointi vähentää hiilidioksidipäästöjä

Energiainvestointi alkaa ensi vuonna, ja se on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2026 aikana.

Lentäminen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaisten lentoinnossa on yllättävä puoli – katso kirjeenvaihtajan videokirje

Kirjeenvaihtajan videokirje on Ylen uusi juttusarja, joka kertoo arjesta eri puolilla maailmaa.

Outokummun Tornion tehdas

Outokumpu hakee investointitukea jopa yli 100 miljoonan euron biokoksaamon rakentamiseen

Yhtiö suunnittelee mahdollisesti jopa yli sadan miljoonan euron investointia Tornion terästehtaan yhteyteen kaavailtuun laitokseen.

 LUT-yliopiston kaasunerotuslaboratorion laitteita.

LUT-yliopisto tutkii, miten hiilidioksidia voidaan kerätä ja jalostaa hyötykäyttöön – jopa toimistoilmaa voisi kerätä talteen

Uusi kaasunerotuslaboratorio sisältää huipputeknologiaa. Kaasujen tutkimuksen avulla voidaan kehittää ratkaisuja, jotka vähentävät teollisuuden hiilidioksidipäästöjä.

Brev som läggs in i en postlåda.

Posti ottaa käyttöön vuoropäiväjakelun usealla paikkakunnalla Lounais-Suomessa

Vuoropäiväjakelu ei koske sanomalehtien varhaisjakelua eikä pakettijakelua.

Los Angelesin satama kuvattuna ilmasta.

Laivojen päästöttömät polttoaineet eivät välttämättä nosta suuresti rahtikustannuksia – vihreä merenkulku on kuitenkin pitkän kehityksen takana

Tuoreen tutkimuksen mukaan laivojen siirtyminen yhä enemmän päästöttömiin polttoaineisiin ei toisi isoja korotuksia esimerkiksi Kiinasta tuotavien kulutustavaroiden hintoihin.

Oulun yliopisto

Oulussa onnistuttiin kehittämään pitkäaikaisesti vetyä luonnonvedestä auringonvalon avulla

Oulun yliopistossa on onnistuttu tuottamaan pitkäaikaisesti vetyä luonnonvedestä auringonvalon avulla. Laboratorio-oloissa tehdyssä tutkimuksessä vetyä tuotettiin noin kolmen kuukauden ajan ilman häviöitä.

Ilmakuva metsästä Juvalla.

Maankäyttösektori kääntyi ensi kertaa päästöjen lähteeksi – Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: Suomelle on vaarassa tulla miljardilasku

Kasvihuonekaasupäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Maankäyttösektori oli ensimmäisen kerran nettopäästölähde.

skylt med texten korsholm - Mustasaari

Mustasaaren kunta julkaisi ilmastotilinpäätöksen – Tieliikenne suurimpia hiilidioksidin päästölähteitä

Mustasaaren kunnan ilmasto- ja energiastrategia kattaa aina vuoteen 2030 asti. Strategian tavoitteiden saavuttamiseksi kunnassa käydään läpi työrutiinit, käyttäytyminen, kuntakonsernin toiminta sekä kunnan rooli hankkijana.

Helsingin rautatieaseman julkisivuun kiinnitetään banderolleja.

Greenpeace kiipesi päärautatieaseman katolle vaatimaan hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä – poliisi: ”Sieltä on syytä tulla alas”

Greenpeace vaatii hiilikuljetusten lopettamista Suomen läpi, koska samalla tuetaan Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Lahden uusi eteläinen kehätie Hollolan puolelta, Nostavan risteyssillalta Lahden suuntaan kuvattuna.

Päijät-Hämeen ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2020 – suurin muutos kaukolämmön tuotannosta

Päijät-Hämeessä eniten päästöjä aiheuttavat tieliikenne, maatalous, sähkönkulutus ja teollisuus.

Sulkavan soutustadion heinäkuussa 2020.

Sulkava mukaan hiilineutraalit kunnat -verkostoon ensimmäisenä Etelä-Savossa

Sulkavalle rakentuva aurinkosähköpuisto auttaa hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

Puimuri tyhjentää viljalastia traktorin lavalle

Maatalousyrittäjiä kannustetaan ilmastotekoihin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä maanviljelijöiden on nyt mahdollista liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon, josta saa tukea ja näkyvyyttä ilmastotoimille.

Kerrostalon pohjalaattaa valetaan Helsingin Vuosaaressa.

Suomi aikoo puolittaa betonirakentamisen päästöt lähivuosina – vähähiilisten tuotteiden kysyntä kasvaa, ja yritykset kehittävät uusia ratkaisuja vauhdilla

Päästövähennystyötä tehdään yritysten ohella Aalto-yliopiston maaliskuussa käynnistyvässä hankkessa.

Kivihiilivoimalan torneja ja piippuja, höyryä tupruaa taivaalle.

Analyysi: Ydinvoima ja kaasu ovat saamassa EU:lta ilmastomerkin vain määräajaksi – tammikuussa on odotettavissa isoa vääntöä

Komissio aikoo antaa ydinvoimalle ja kaasulle "vihreän" ekomerkin väliaikaisesti. Sekin on joillekin liikaa, mutta ydinvoimaa vastustavat maat tuskin pystyvät EU:n päätöstä estämään, taloustoimittaja Anna Karismo kirjoittaa.

Greenpeacen aktivisti antaa haastattelua ydinvoimalan edessä Saksassa.

EU antamassa "vihreän leiman" ydinvoimalle ja osalle maakaasusta – aiemmin ne puuttuivat komission listalta

Kritiikkiä herättää se, että ydinvoima tuottaa erittäin kauan ja voimakkaasti säteilevää jätettä. Maakaasu taas aiheuttaa ilmastonmuutosta pahentavia CO2-päästöjä.

Konalaan valmistuvan Helsingin pelastuslaitoksen työmaa, talon runko pystyssä, etualalla työmaan aidassa kyltti Rakennustyömaa Asiattomilta pääsy kielletty.

Tampereen kasvu vaikeuttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista – muun muassa puurakentaminen vähentää ilmastopäästöjä

Rakentaminen aiheuttaa merkittäviä päästöjä. Toisaalta uudet asunnot ovat vanhaa rakennuskantaa energiatehokkaampia. 

Kiipula-opiston rakennustyömaa Nokialla.

Maanpinnan käsittelykin päästää hiiltä ilmakehään

Nokialaiset luonnonsuojelijat esittävät, että kasvipeitteen säilyttäminen otetaan entistä tarkemmin huomioon, kun kaupunki kaavoittaa rakentamista.

Maailman keskiläpötilan nousu

Maailman suurimmat saastuttajat ja kahdeksan muuta grafiikkaa kertovat, mitä ilmastonmuutos todella tarkoittaa

Ilmasto on lämmennyt 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. Pariisin ilmastosopimukseen kirjattu 1,5 asteen raja tulee vastaan noin kymmenessä vuodessa, jos ilmastopäästöt eivät vähene. Lue tästä jutusta, mitä luvuista pitää ymmärtää.

Gult runt plakat med texten Här bor kvaliteten.

Pietarsaaren seutu aikoo vähentää päästöjä lähes 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä – keinoina muun muassa turvelämmityksestä luopuminen

Uuden kymmenvuotisen ilmastostrategian tarkoitus on saada Pietarsaaren seutu etujoukkoihin Suomen hallituksen virallisen ilmastotavoitteen tavoittelussa. Tällä hetkellä päästöjä syntyy keskivertoa enemmän.

Biomursketta kädellä.

Betonin hiilidioksidipäästöjä suitsiva Betolar aikoo listautua pörssiin – tavoittelee 200 miljoonan euron liikevaihtoa viiden vuoden aikana

Yhtiön päätoimipaikka pysyy jatkossakin Kannonkoskella, sanoo toimitusjohtaja Matti Löppönen. Alueelta löytyy hänen mukaansa alan osaamista.

Eskarilaisten isänpäiväpiirroksia

Sunnuntai 14.11.2021 (radio)

Glasgow'n ilmastokokous. Ympäristöjärjestöt. Isänpäivä. Sää.

Kuva Riikinvoiman voimalaitoksesta.

Varkauden aluelämpö suunnittelee lämpövarastoa kallioon

Yhtiö selvittää, kannattaisiko Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksen tuottamaa energiaa varastoida kallioon.

 Syysaurinko valaisee metsälammen rantapuita. Kuvassa näkyy laituri. Ei ihmisiä.

Suomi haluaa kestävän matkailun ykkösmaaksi, mutta asiantuntijat pitävät sitä viherpesuna: "Matkailun haitat ylittävät sen hyödyt"

Suomi haluaa houkutella maahan entistä enemmän kansainvälisiä turisteja, mutta samalla pitäisi vaalia luontoa ja leikata päästöjä. Ei onnistu, sanovat kestävyysasiantuntijat.

Skorstenar skjuter rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou.

Raportti: Maailman hiilidioksidipäästöt palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle – Kiinan kontolla jo lähes kolmasosa kokonaispäästöistä

Tuore raportti ei helpottane Glasgow'n ilmastokokouksen jännitteitä kolmen suurvallan välillä. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa ja Venäjää siitä, etteivät maiden ilmastopyrkimykset ovat riittäviä.

Kiinalainen tehdas.

Consumption emissions boost Finnish carbon footprint

So-called "import emissions" are keeping Finland’s carbon footprint high, according to a study by the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle