Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukrainalaispakolaisia jonottamassa ruoka-apua.

Pohjalaiskunnissa varaudutaan satojen ulkomailta tulevien ihmisten vastaanottoon

Suurin osa paikoista on varattu Ukrainasta tuleville.

VPS-fansen firar på nya fotbollsarenan.

Kun Ykkönen alkaa pohjalaismaakunnissa, ainoastaan Kokkolassa saa olla lehtereillä yleisöä – VPS ja Jaro odottavat höllennyksiä rajoituksiin

Ennakkoarvioissa VPS on sarjan suurin suosikki. Myös Jaro ja KPV tähyävät sarjataulukoissa kärkisijoille. Korona-aika on vaatinut seurajohdoilta valtavasti lisätöitä ja useita erilaisia suunnitelmia.

Kruunupyyn kunnantalon julkisivu.

Kruunupyy selvittää soteuudistuksen vaikutuksia kuntaan

Selvitystyö käynnistyy alkuvuoden mittaan, jos valtuusto hyväksyy suunnitelman.

Saara-Lotta istuu sohvalla

Saara-Lotta Laukkanen oppi viittomaan jo vauvana – "Minulle ei ole koskaan kotona sanottu, etten voisi tehdä jotakin kuurouteni takia"

Viittomakieli kuuluu kaikille, painottaa kansainvälinen kuurojen viikko. Saara-Lotta Laukkasen perheessä kaksikielisyys on viittomista ja puhumista.

Selin oleva tyttö liftaa kadun reunassa.

Moni muistaa liftausreissujen jännityksen – Terhi Havisalmi nosti peukalonsa pystyyn jo 14-vuotiaana, mutta lastensa hän ei antaisi liftata

Liftarit ovat intoutuneet tänä keväänä ja kesänä muistelemaan reissujaan valtakunnallisessa keräyksessä ja somessa.

Etualalla drooni lennossa. Taka-alalla paloauto ja pilotti.

Droonien hyödyistä suurissa maasto- ja rakennuspaloissa on saatu kiistaton näyttö – sammuttajille ilmakuva kertoo paljon ja nopeasti

Droonit ovat olleet sammutustöissä apuna kesäkuun maastopaloissa eri puolella maata.

Näkymä Antti Chydeniuksenkadun sillalle Rantakadun puoleiselta rannalta.

Pyörätuolissa istuva putosi Suntiin – sivulliset riensivät hätiin

Kokkolassa selvittiin säikähdyksellä vaarallisesta tilanteesta.

Poliisiauto ajaa yön hämäryydessä.

Pohjanmaan poliisi: pointsit kotiin perjantai-illasta nuorille – tsempataan myös lauantai

Koulujen päättäjäisviikonloppu alkoi rauhallisena pohjalaismaakunnissa.

Tiia Kumpumäki katselee kännykältä Yle Luonnon Ahmaliveä.

Livekamera tuo luonnon käteen – pää tyhjenee turhasta, kun odottaa eläintä näytölle

Talvella 2020 kamerat kuvaavat ahmoja ja talvilintuja. Suosituimmat eläinlivet keräävät miljoonia seuraajia.

Jääkone ahkeroi Kokkolan jäähallissa.

Jääurheilu sivussa Kokkolan Urheilupuiston suunnitelmista – kiekkoilijoita huolettaa harjoitustilojen puute

Harjoitusjäähallin routavaurio vaikeuttaa entisestään jääurheilijoiden harjoittelua Kokkolassa. Tilanpuute on muutenkin vaivannut jo kauan, eikä helpotusta näy, sillä Urheilupuistoon ovat näillä näkymin nousemassa vain monitoimihalli ja jalkapalloareena.

Eläkeläinen ja rahaa.

Kiertävillä huijarimyyjillä uusi lypsykeino: Kaupittelevat vanhuksille tarpeettoman tai ylihintaisen remontin – tehokeinoina pakko ja kiire

Yksin kotonaan asuvan vanhuksen ovikello soi. Ulkoportailla seisoo putkiremonttia kaupitteleva myyntimies. Vanhus ei ole kutsunut miestä paikalle, eikä hänelle ole tullut mielenkään, että talon putkissa olisi jotakin vikaa. Hän kuitenkin päästää myyjän sisälle.

Limsapullo ja irtokarkkipussi auton ovikotelossa

Älä jätä herkkuroskia autoon – rotalla on loistava hajuaisti ja hampaat, jotka pystyvät peltiinkin

Autossa lojuvat karkkipaperit, limsanloput ja grilliruuan kääreet houkuttelevat nälkäisiä jyrsijöitä. Asiantuntija neuvoo pitämään auton sisältä siistinä, jos alueella on rottaongelma.

Juice Leskisen keikkajuliste.

Aikansa ilmiö: Moni tähti esiintyi Suomen keikallaan vain Himangalla ja Helsingissä

Mikä Himanka? Onko siellä jänkhällä edes ihmisiä? Tätä ihmeteltiin Etelä-Suomessa, kun pieni pohjalaiskunta marssitti usein ainoana koko maassa samat tähdet lavalleen kuin Helsingin Hesperia tai Kulttuuritalo.

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Yle vastaa: Toimituksissa vastataan puhelimeen aina mahdollisuuksien mukaan

It-päällikkö Vesa Aalto vastaa kysymykseen puhelimista.

lakoontunutta viljaa

Viljelijä ei jaksa – katokesä synkistää elämää entisestään

Maatalousyrittäjien jaksamisongelmat ovat edelleen lisääntyneet. Yhä useampi kamppailee uupumuksen ja taloudellisten ongelmien kanssa. Katokesä 2017 verottaa kukkaroa ja motivaatiota.

Jan Lehmuksella yllään 1950-luvulla tehty keltainen sadetakki.

Gunborg, 100, keksi aikanaan hitin – nyt keltainen sadetakki on taas haluttu

Nuoret ovat villiintyneet keltaisista sadetakeista. Legendaarisin on 100-vuotiaan kokkolalaisrouvan suunnittelema Rukka-takki, jonka uuteen tulemiseen valmistajakaan ei tänä syksynä osannut varautua.

Tähystyleikkauksesa käytettäviä instrumentteja.

Terveystalo: Vaatimus laajasta päivystyksestä uhkaa vähentää rajusti yksityisten tekemiä leikkauksia

Päivystysvaatimus lopettaa kokonaan yksityispuolen alihankintana tekemät nukutusleikkaukset, uskoo Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen. Hän epäilee virhettä, ministeriö kiistää.

Kuvassa Virpi Karhu

Virpi Karhu löysi tumppaamiselle hyviä syitä: ”On häpeällistä seistä röökillä pihalla kun lasten kaverit tulevat kylään"

Virpi Karhu on aikoinaan polttanut kymmenen sikaria päivässä. Nyt hän aikoo lopettaa sauhuttelun kokonaan. Vaa´assa painavat sosiaaliset ja taloudelliset syyt.

Jaakko Keskinen.

Jo 15 vuotta Saksan ralliränneissä – sorasarjan saaliina yleiskilpailuvoittoja, yksi mestaruus ja satoja pokaaleja

Jaakko Keskinen on ajanut Saksassa rallia 15 vuotta eri luokissa. Nykyään hän ajaa "sora-sarjaa", koska kilpailu ajetaan päivässä nopeina päiväkilpailuina. Harjoittelu tapahtuu kuitenkin pääosin suomalaisilla radoilla.

Potilasvuoteen petaamista Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 7:llä.

Kiurun Ilkka Luoma arvioi: Erikoisalojen päivystys säilyy ennallaan Keski-Pohjanmaalla

Hallituksen tämänpäiväisen linjauksen mukaan täyden palvelun ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan. Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei ole mukana tässä joukossa. Muun muassa synnytykset ja etäisyydet kuitenkin turvaavat nykyiset päivystykset Kokkolassa, uskoo Kiurun toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

Talon vesiränni keväisessä auringonpaisteessa.

Kevät otti kukonaskeleen – katso kuinka sama maisema muuttui muutamassa päivässä

Suomi vietti pääsiäistä leudossa säässä, ja hanget hupenivat silmissä. Katso alla olevista kuvista, kuinka muutama päivä muutti maisemaa Kokkolassa ja Kaustisella.

Maa- ja kotitalousnaisten Johanna Hylkilä ja Auli Saukko Kruununvoudintalon Mämmibaarissa.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Nainen siivoaa käytävän lattiaa.

Potilas pehmeällä laskulla töihin – Kokkolan kaupunki otti käyttöön korvaavan työn

Kokkolan kaupunki tarjoaa toipilaille mahdollisuutta kevyempiin työtehtäviin. Esimerkiksi tapaturmasta tai leikkauksesta toipuva työntekijä voi sairausloman sijaan tehdä kevyempiä työtehtäviä.

Havainnekuvassa ydinvoimalat Olkiluoto 3 ja Olkiluoto 4.

Kokkola kuluttanut yli 400 000 euroa Olkiluoto 4:n suunnitteluun

Rahat valuvat hukkaan, jos neljäs ydinvoimala jää rakentamatta Olkiluotoon. Enenergiajohtokunta seisoi vuonna 2011 yksimielisesti hankkeen takana, mutta sijoituksen vastustus kasvoi valtuustoon mentäessä.

Pikkupojan tahallinen yliajo Kokkolassa

Suojatien eteen pysähtynyt harmaa Opel ajoi tahallaan 11-vuotiaan pojan päälle tiistaiaamuna Kokkolassa. Poika selvisi onnettomuudesta vähin vammoin. Myöhemmin iltapäivällä kävi ilmi, että poika oli keksinyt yliajon, mutta kaatunut itse omia aikojaan pyörällä.

Nuori nainen selailee tablettitietokonetta sohvalla.

Tentit sujahtivat verkkoon – vastaukset naputellaan kotisohvalta

Verkkotenttiminen tekee tuloaan. Yhä useampi opiskelija vastaakin tulevaisuudessa tenttikysymyksiin omalta kotisohvalta, kannettava sylissään. Tänä vuonna Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen opiskelijat ovat voineet tenttiä verkon kautta jo useita kursseja. Tenttien tekninen valvonta on kuitenkin vaikeaa, ja huijausmahdollisuus on olemassa.

Turvapuhelimen hälytysranneke

Lankaliittymien sulkeminen vaientaa turvapuhelimia

PPO:n puhelinpalveluiden siirtyminen Elisalle vaientaa tuhatkunta lankaliittymää Kalajokilaaksossa vuodenvaihteessa. Samalla vaikenee muutama kymmenen turvapuhelinta, joiden käyttäjät joutuvat etsimään uusia vaihtoehtoja. Kaikkia turvapuhelinasiakkaita kehotetaan testaamaan laitteensa vuoden vaihtuessa.

Eino-myrskyn tuhoja korjataan Ullavan Läntässä metsässä.

Seija-myrsky pyyhkäisi: Pimensi koteja ja pysäytti junia

Suomen yli pyyhältänyt Seija-myrsky on tehnyt tuhoja myös Keski-Pohjanmaalla. Puita on kaatunut sähkölinjoille, teille ja junaradalle ja useat tuhannet kotitaloudet ovat edelleen ilman sähköä. Alueen pelastuslaitoksella on pitänyt kiirettä – hälytystehtäviä on ollut aamukuuteen mennessä parikymmentä. Junaliikenne on korvattu linja-autoilla Kokkolan ja Ylivieskan välillä.

Mies uhkasi teiniä puukolla Pietarsaaressa

Tuntematon mies oli uhannut teini-ikäistä poikaa puukolla Pietarsaaren keskustassa tiistaina iltapäivällä. Poika pakeni aggressiivista miestä.

Kuvassa Väliviirteen kyläyhdistyksen kunnostama Rientola sisältä päin

Rientolan seurantalon remontoijille kunniaa

Väliviirteen kyläyhdistys ja nuorisoseura Lohtajalta ovat saaneet tunnustusta seurantalo Rientolan korjaamisesta. Suomen Kotiseutuliiton kunniakirjassa talkoolaisia kiitetään erityisesti korjauskelpoisen materiaalien ja talon tunnelman säilyttämisestä.

Joulukortteja telineessä.

Joulukortti on edelleen postin kunkku

Posteissa eletään vuoden kiireisintä aikaa, kun ihmiset postittelevat taas kymmeniä miljoonia joulukortteja. Kyse on loppukiristä, sillä vielä perjantaihin saakka kortit kulkevat edullisemmalla merkillä. Joulukortit työllistävät silti vielä ensi viikollakin. Silloin ne liikkuvat ykkösmerkillä. Postin pakettiruuhkaa ovat helpottaneet hieman pakettiautomaatit.

Kuvassa nainen lautakasan ja ränsistyneen rakennuksen edessä

Suojelutalon surullinen elinkaari huoltamosta hökötykseksi

Näky ei ole kaunis. Yksinäinen ja rapistunut huoltamotorso törröttää keskellä myllättyä pihaa aivan Kokkolan keskustassa. Polttonesteiden jakelua tontilla ei enää voi jatkaa. Omistaja ei kuitenkaan ole päättänyt, mitä kohteelle jatkossa tehdään. Vanha funkisrakennus on suojeltu, joten sitä ei voi purkaa. Nyt se näyttää lähinnä hökkeliltä.

Kuvassa Vetelin vaakuna kunnantalon seinässä.

Veteli etsii säästöjä lomautuksista

Kunnanhallituksen budjettiesitykseen on kirjattu koko 150-päisen henkilökunnan palkattomat lomat tai lomautukset. Säästöä syntyy noin 100 000 euroa, jos poissaoloaika on seitsemän päivää. Veronkorotukset tuovat tuloja noin 400 000 euroa.

Mies ryösti Kalajoen R-kioskin - uhkasi väkivallalla

Mies sai saaliikseen pienen rahasumman.

Joululahjoja.

Kelpaako käytetty lahja pukinkonttiin?

Joululahjat kruunaavat aattoillan. Voiko pakettiin käärityt käytetyt tavarat ilahduttaa siinä missä uutuutta kiiltävät lahjat? Minkälaisen vastaanoton saisivat esimerkiksi käytetty villapaita, keinuhevonen tai vanha koru?

Maitotölkkejä tehtaan liukuhihnalla.

Meijeriosuuskunta Milka sulautuu Osuuskunta Maitosuomeen

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla toimiva Milka sulautuu osaksi Osuuskunta Maitosuomea. Osuuskuntien toiminnot yhdistetään keväällä, 1. toukokuuta alkaen. Maitosuomi muuttuu samalla kaksikieliseksi ja ruotsinkielisten tuottajien palvelut tuotetaan ruotsiksi. Toiminimi MILKA jää käyttöön.

Turkisvarkauksiin liittyvä pakettiauto kiinnostaa poliisia

Poliisi kaipaa havaintoja pakettiautosta, joka liittyy mahdollisesti viikon takaisiin turkisvarkauksiin. Tummansinisessä Fiat Ducatossa oli perävaunu, jollainen vietiin Uudestakaarlepyystä ennen turkiskeikkoja. Varkaat ovat käyneet tarhoilla Uudessakaarlepyyssä ja Pyhäjoella.

Opiskelijoita pihalla poistumisharjoituksen yhteydessä.

Hälyttimen hiljaisuus oli hälyttävää – kampuksen turvapuutteet esiin harjoituksessa

Hälyttimet soivat, paloautot tulevat ja talo tyhjenee. Näin sujuvasti se käy, kun kyseessä on ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen poistumisharjoitus Kokkolassa. Puutteitakin silti löytyy: hälytys ei kuulu kaikkialle, radiopuhelin ei kanna johtokeskukseen kunnolla eikä "uhri" saa riittävän hyvää hätäensiapua. Kokemukset ovatkin harjoituksen paras anti, sanoo rehtori.

Siivooja huuhtelee pölyrättiä ämpärissä

Miten ja mistä lasta voi rangaista?

Lapsen rankaiseminen väärästä teosta on yhä oikeutettua, mutta väkivaltaa kurittamisessa ei saa käyttää. Näkemykset siitä, millaisia rajoituksia voi pitää rangaistuksena, vaihtelevat perheittäin. Mikä on oikea tapa rangaista – onko esimerkiksi kotitöiden käyttäminen rangaistuksena järkevää? Entä onko huono menestys kokeessa peruste rangaistukselle?

Eino-myrskyn tuhoja korjataan Ullavan Läntässä metsässä.

Oskari-myrsky oli Einoa laimeampi vieras

Oskari-myrskyn tuhot jäivät Keski-Pohjanmaalla vähäisiksi. Sunnuntaina Suomen yli pyyhkäissyt myrsky kaatoi puita ja jätti pahimmillaan Kokkolassa yli tuhat verkkoyhtiö Kenetin asiakasta sähköttä sunnuntai-iltana.

Kuvassa vanha Sega-pelikonsoli

Mikä on nostalgisin konsolipeli, jota aikoinaan pelasit?

Pelasitko jääkiekkoa Segalla vai olivatko sittenkin tietokonepelit sinun juttusi? Esimerkiksi Commodore64 ja Jack Attack?

Kuvassa ravintolan alkupalapöytä.

Saitko jouluisessa noutopöydässä rahoillesi vastinetta?

Nyt eletään kuuminta pikkujoulukautta, ja ravintolat saavat kestitettävikseen työ- ja harrastusporukoita.  Panevatko ravintolat parastaan vuoden tärkeimpänä sesonkina vai tehdäänkö pikkujoulujuhlijoille antimet nopeasti ja halvalla?

Jouluruoka

Vedättävätkö ravintolat jouluruuassa?

Maksaisitko 30 ekeä per nenu pikkujouluiltana jouluateriasta, jossa kala on käräytetty korpuksi, ja jouluiset laatikot ”paistettu” velleiksi, joiden syöminen luonnistuu parhaiten pillillä imien. Salillinen pikkujoulujuhlijoita maksoi. Luulisi, että joulupöytä on näytön paikka. Vai voiko ravintola koskaan onnistua, koska mehän nautimme joulupöydässä myös äitien ja isoäitien reseptien makumuistoja.

Talo palaa Kaustisella - tulossa mittavat vahingot

Viiperintiellä palaa parhaillaan puurakenteinen omakotitalo. Talo on ollut syttymishetkellä,kello 14.00 maissa tyhjillään, joten henkilövahingoilta on vältytty. Palo on osoittautunut sitkeäksi. Pelastuslaitos on joutunut purkamaan kattoa ja ullakkoa konevoimin sammutustöiden vuoksi.

Morsiussaaren rakennuskiista: uhkasakot päälle

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti yksimielisesti ottaa käyttöön kokkolalaisrakentajalle määrättävät uhkasakot. Kertasakko on 60 000 euroa ja juokseva sakko 10 000 euroa kuukaudessa, jos rakentaja ei ryhdy ennallistamistoimiin. Lautakunta antoi aikaa helmikuun loppuun saakka. Huvila-alueelle Morsiussaareen tehdyt rakennukset on todettu eri oikeusasteissa laittomiksi.

Turkistuottajain edustaja Lasse Joensuu ojentaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lastenosaston ylilääkäri Andreas Blanco Sequeirosille lahjoitushekin.

Nahoilla rahaa sairaille lapsille

Turkistarhaajat ovat lahjoittaneet 70 000 euroa lasten sairaanhoitoon Kokkolaan ja Seinäjoelle. Ensi vuonna on tarkoitus tempaista näyttävästi koko liiton voimin valtakunnallisesti.

Tommi Tiilikainen

Tiikerit Suomen cupin finaaliin

Pielaveden Sammosta ei ollut Tiikereiden pysäyttäjäksi, kun joukkueet taistelivat keskiviikko-iltana Kokkolassa paikasta Suomen cupin finaalissa. Kokkolalaisryhmä otti kotiyleisönsä edessä puhtaan 3-0 -voiton (25-23, 25-18, 25-22). Cupin loppuottelu pelataan Vantaalla tammikuun puolivälissä.

Kuvassa kiisteltyjä rakennuksia.

Kokkola nostaa panoksia Morsiussaaren huvilakiistassa

Kokkolan kaupunki yrittää saada kuriin Morsiussaaren huvila-alueella luvattomasti rakennuksiaan laajentaneen kokkolalaismiehen. Kiistaa on puitu useita vuosia kaupungin hallinnossa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan rakennelmat pitää purkaa muutaman vuoden takaiselle tasolle. Nyt on tarkoitus kokeilla kymmenien tuhansien eurojen sakon voimaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle