Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Silmä lähikuvassa.

Nukkumiseen liittyy paljon harhakäsityksiä, jotka eivät pidä paikkansa – Osaatko tunnistaa uneen liittyvät myytit?

Vaikka nukkuminen yhdistää kaikkia ihmisiä, liikkuu siitä useita tiukassa istuvia harhakäsityksiä.

21-vuotias opiskelija Nea Collin harmaassa villakangastakissa ulkona 25. marraskuuta 2022 Hämeenlinnan Visamäessä.

Hyvä uni kiinnostaa myös nuoria aikuisia, koska se on satsaus omaan terveyteen – Nea Collin, 21, kertoo vinkit levolliseen nukkumiseen

Unilääkärin mukaan ymmärrys unen merkityksestä on lisääntynyt. Nyt myös nuoret aikuiset haluavat satsata lepoon. Jopa kolme miljoonaa aikuista kärsii Suomessa jonkin asteisista uniongelmista.

Riippumatto meren rannassa kahden männyn välissä

Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija

Metsästäjä-keräilijä nukkuu saman verran kuin stressaantunut kaupunkilainen. Toinen kokee nukkuvansa riittävästi, toinen ei.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

Unitutkija kertoo, miksi nukut helteellä huonosti – viisi vinkkiä parempaan nukkumiseen

Kuinka nukuit viime yönä? Kun yölämpötila pysyy 20 asteen yläpuolella, yhä useamman uni kärsii. Suomen unitutkimusseuran puheenjohtaja kehottaa välttämään kovaa liikuntaa iltamyöhällä ja ehdottaa viileää suihkua ennen nukkumaanmenoa.

Stalis Beach, Kreeta, Kreikka.

Keskiviikko 8.7.2020 (radio)

Hallitus helpottaa matkustusrajoituksia. Suomesta on löydetty 3 uutta koronatartuntaa. Suomalaisten mielestä tieteen merkitys kasvaa koronakriisin jälkeen. Yhdessä nukkuminen parantaa unen laatua. Saimaalta on löydetty katiskoja, jotka ovat vaarallisia saimaannorpille.

Kuvassa on nukkuva nuori pariskunta.

Nukkuuko unikaverin kanssa paremmin? Tutkimuksen mukaan pariskunnat saavat enemmän REM-unta jaetussa sängyssä

Unitutkimuksessa monet kysymykset odottavat yhä vastauksia. Esimerkiksi se, miten yhdessä nukkuminen vaikuttaa unen laatuun.

Tunturipöllö

Yksi luonnon ihmeellisyyksistä: Miten lintu pysyy puun oksalla kun se nukkuu?

Linnuilla ja merinisäkkäillä on yhteinen nukkumiseen liittyvä taito.

Vauva nukkuu.

Tutkimus: Kesällä syntyneet lapset heräilevät talvivauvoja vähemmän

Pohjoismaiden valo-olosuhteet ovat ainutlaatuiset maailmassa. Kesällä ja talvella syntyneiden vauvojen uni on erilaista.

Monique Horstmann, projektikoordinaattori, Sleep and Mind -tutkimus, Helsingin yliopistosta nukkuu unitutkimus huoneessa

Miksi eilinen moka ei tunnu yhtä pahalta seuraavana aamuna? Tutkijat koettavat selvittää, miten REM-uni säätelee tunteitamme

Liian vähäinen REM-uni voi aiheuttaa stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusta.

fitnessmittari kuvitus

Toimittaja testasi fitnessmittarin ja jäi koukkuun alle viikossa – sitten selvisi, ettei sen eikä minkään vastaavan laitteen unimittaus mittaa unta

Itsensä mittaamiseen voi kehittyä riippuvuus. Oletko sinäkin mittarisi orja? Onko kyseessä hyvä vai paha riippuvuus? Kerro mielipiteesi jutun lopussa. Juttu on julkaistu syyskuussa 2019.

Vauvan käsi puristaa pinnasängyn pinnaa.

Study: Early life stress can cause adult insomnia – "Like a scar in the brain"

Even mild trauma experienced as an infant can predispose people to sleeplessness and depression, one PhD says.

Vauva.

Väitös: Vauvaiässä koettu stressi jättää pysyvän jäljen aivoihin – voi aiheuttaa unettomuutta aikuisena

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan jopa lievä varhaislapsuudessa koettu trauma voi altistaa univaikeuksille ja masennukselle aikuisena.

Vanhempi pariskunta nukkuu.

Monday's papers: Less sleep, Finland leads in violent crimes, and the future of fur farming

The Finnish print press starts out the week with a look at important Finnish research into sleep deprivation, a tabloid comparison of violent crime in Finland and Sweden, and a poll of Finnish MPs on the fur trade.

Mies ratissa, ilmeestä päätelleen törmäämässä johonkin.

Kuinka paljon valvomista kehoni kestää?

Kuinka paljon valvomista kehoni kestää?

Pahaaunivelkaa ei voi kuitata viikossa-parissa.

Vallankäytön väline ja riskitekijä – unenpuute tuo hilpeyttä, pikku-ukkoja ja lopulta lamaannuksen

Nukkuminen on ihmiselle elintärkeää. Silti Suomessa on ammattiryhmiä, jotka tekevät muihin ihmisiin kohdistuvia päätöksiä hyvin pitkän valvomisen jälkeen.

unitutkijat helsingin yliopistosta

Nukkuvatko lukiolaiset huonommin kuin ennen? – Unitutkijat vastaavat kysymyksiin unesta

Unella on tutkitusti suuri merkitys muistiin ja oppimiseen.

Parta-agama.

Tutkimus: Myös matelijat saattavat nähdä unia

Saksalaistutkimuksessa huomattiin, että myös matelijoilla saattaa olla REM-univaihe kuten nisäkkäillä ja linnuilla. Löytö saattaa tarkoittaa, että unen aikana tapahtuu jotain, joka on erityisen tärkeää kaikille eläimille. Se myös saattaa tarkoittaa, että unen vaiheet ovat kehittyneet aiemmin kuin aikaisemmin on uskottu.

Aktiivisuusmittari antaa tietoa mm.  liikkumisesta ja ruokavaliosta.

Terveyshifistelijän suhde omaan kehoon voi kieroutua

Terveysintoilijaa kiehtovat mobiililaitteiden sovellukset ja erilaiset hyvinvointivempaimet. Hän mittaa ja tarkkailee niiden avulla itseään, mutta joskus seuraaminen muuttuu pakonomaiseksi.

Suru

"Kun ihminen kärsii unettomuudesta, hän todella kärsii"

Unettomuus saa alkunsa yksittäisestä stressitekijästä tai huolenaiheesta. Nukkumisongelmista voi kuitenkin kehittyä vakava masennus, mikäli ongelman alkuperäistä syytä ei hoideta. Silloin kaksi sairautta ruokkivat toinen toistaan.

Nainen pitelee kasvoistaan kiinni uupuneena.

Nukuitpa liikaa tai liian vähän, paino nousee kuitenkin

Kaikille unihäiriöille on yhteinen tekijä se, ettei uni virkistä. Jos nukkuu ja nukkuu, mutta silti väsyttää, on aika hakeutua hoitoon. Liialla nukkumisella on samanlaiset fysiologiset vaikutukset kuin liian vähillä unilla.

Tarja Stenberg.

Viisi kysymystä unesta ja heräämisestä

Herääminen tuntuu vaikealta varsinkin pimeään aikaan talvella. Kuinka heräämistä voisi helpottaa? Ylen aamu-tv:n vieraana ollut Helsingin yliopiston unitutkija Tarja Stenberg vastaa viiteen kysymykseen.

Unettomuus.

Herätyskello sai kaverikseen unta mittaavan laitteen

Unen digitaalinen mittaaminen on yleistynyt. Yöpöydille on viime vuosina ilmestynyt monenlaisia mittareita, joilla omaa untaan voi tarkkailla. Vaarana on, että nukkumisestakin tulee suorittamista.

Nukkuminen

Tiedätkö mitä teit viime yönä?

Minä en tiennyt ja sehän piti tietty selvittää! Tosin nukkumisen taltioiminen osoittautui aikamoisen hankalaksi.

Nukkuva vanhus

Unikouluttaja tyrmää sitkeän myytin: "Unen tarve ei vähene iän myötä"

Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja, unikouluttaja Ulla-Maija Keskinen muistuttaa, että vaikka ikääntyneet nukkuvat vähemmän, ei tuntimääräinen unen tarve vähene.

Sananen – Nukkumisesta kaikki irti

Ihminen näkee paljon painajaisia. Miksei suomalainen osaa nähdä edes positiivisia unia? Muutenkin nukkuminen pitäisi käyttää tehokkaammin hyödyksi.

Nainen nukkuu peiton alla.

Alkoholi auttaa nukahtamaan mutta huonontaa unta

Lasillinen viiniä tai pullollinen olutta voivat helpottaa nukahtamista, mutta alkoholin muut univaikutukset tekevät siitä huonon unilääkkeen. Tiedot perustuvat katsaustutkimukseen, johon kerättiin kaikki alkoholin univaikutuksista tehdyt tutkimukset.

Nainen nukkuu sohvalla tyyny puristettuna pään päälle.

Teini nukahtaa pari tuntia myöhässä

Teini-iässä nukahtamisajankohta myöhästyy hormoneista johtuen muutamalla tunnilla. Paremman unirytmin voi kuitenkin harjoitella, muistuttaa uniklinikan sairaanhoitaja Anne Huutaniemi.

Riittävä uni on ihmiselle välttämättömyys.

Unen tarve on yksilöllistä

Joku on herännyt tähän unikeonpäivään takanaan viiden kuuden tunnin yöunet. Toinen on nukkunut ruhtinaalliset kymmenen tuntia. Yöunien pituuden yksilöllisyys on luonnollista, sillä jotkut tarvitsevat unta enemmän kuin toiset.

Mies nukkuu sängyssä.

Unissakävelijän on annettava nukkua

Unissakävely voi olla merkki sairaudesta tai häiriöstä unen laadussa. Ajoittainen unissakävely voi myös johtua syvästä uupumuksesta tai stressistä. Unihäiriöt on syytä erottaa toisistaan.

Uneton mies katsoo kelloa sängyssä.

Vilske peiton alla lisääntyy iän myötä

Aamuisin sängynpeitto saattaa olla aivan mykkyrässä ja tyynyt sikin sokin, kun nukkuja pyörii ja kääntää kylkeään kymmeniä kertoja yön aikana. Lapset ja ikääntyneet ihmiset ovat keski-ikäisiä vilkkaampia öisin. Vilske peiton alla saattaa olla myös merkki unihäiriöstä.

Unitutkija Katja Valli

Joka kymmenes aikuinen kärsii painajaisista

Nukkuminen on tärkeää, sillä unen avulla painetaan muistoja pitkäkestoiseen muistiin. Uni on tavallaan kiintolevyn puhdistusta, sillä varsinkin tärkeät muistot tallentuvat unessa. Unien varjopuolia ovat painajaiset, joita joka kymmenes ihminen näkee säännöllisesti.

Nainen kävelee lumisessa Kaisaniemessä Helsingissä.

Freezing Cold Zaps Sleep Quality

Experts say people should make an effort to get more rest in the wintertime, as long periods of very cold weather wear down the body by diminishing sleep quality.

Kuppi kahvia ennen päivänokosia estää unihumalan

Päiväunien terveysvaikutuksia on tutkittu usein ja torkkujen merkitys ihmisen vireystilaan saattavat olla merkittäviä. Päivänokoset eivät saa kuitenkaan venyä liian pitkiksi, koska muuten virkistävä vaikutus häviää. Päiväunet saattavat kertoa myös ihmisen terveydentilasta.

REM-unen vähyys yhteydessä nuorten ylipainoon

Yöllä vähän REM-unta saavat lapset ja nuoret ovat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tavallista suuremmassa ylipainon vaarassa. Myös lyhyet yöunet näyttävät edistävän ylipainoisuutta, tutkijat toteavat Archives of General Psychiatry -lehdessä.