Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kallion lukion keittäjä Marjo Niskanen katsoo kameraan koulullaan, taustalla hänen saamiaan palkintoja. Taulussa lukee Maailman aurinkoisin keittäjä Marjo.

”Kuningatar” sai kutsun Linnan juhliin: Kallion lukion oppilaat seuraavat kisakatsomoissa, kun koulun keittäjä kättelee presidenttiparia

Helsinkiläisen lukion keittäjä Marjo Niskanen pääsee edustamaan kouluaan ja ammattialaansa itsenäisyyspäivän Linnan juhliin. Koko koulu riemuitsee elävän legendan puolesta.

Frans Frangén ja Elias Kuokkanen valkotaulun edessä luokkahuoneessa.

Poikia on lukiossa niin vähän, että Frans Frangénia kysyttiin vanhojen tansseihin koulun alettua kolmesti – ilmiö voi muuttaa Suomea isosti

Kysyimme sekä lukiolaispojilta että asiantuntijoilta, mitä merkitystä sillä on, että poikia on lukiossa niin vähän. Selvisi, että matalasti koulutetut miehet kärsivät muun muassa lapsettomuudesta.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäki: Jos kuukautiset, porno ja masennus olisivat edelleen Suomessa tabu, niistä vaiettaisiin eikä avauduttaisi

Modernissa yhteiskunnassa tabu merkitsee lähinnä keinoa markkinoida itseä ja omaa rohkeutta, kirjoittaa Ylen toimittaja Tuija Siltamäki blogissaan.

President Tarja Halonen ute i solskenet

Tarja Halonen komensi poliisit soittamaan häävalssinsa

Tarja Halosen elämän merkitykselliset musiikkikappaleet.

Pinja Pieski

Pinja Pieski päätti jo lapsena, että haluaa käydä lukion 1250 kilometrin päässä kotoaan – muuton jälkeen hän ymmärsi kuinka erilaiseen arkeen oli tottunut

Kun irtautuu tutusta ja turvallisesta ympäristöstä, joutuu pohtimaan omaa identiteettiään täysin uudessa valossa.

Kuvassa laskuvarjohyppääjiä taivaalla.

Laskuvarjohyppääjä ei ajattele taivaalla riskejä: "Liikennekin on vaarallisempaa"

Yleensä ekan hypyn jälkeen tietää, onko laji oma juttu vai ei, kertoo laskuvarjohyppyä harrastava Jenni Mansner Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies temppuilee jalkapallon kanssa.

Jalkapallo jäi, kun Pekko Piirto löysi netistä pallolle parempaa käyttöä

Freestylejalkapallo on kaikkea, mitä tavanomainen jalkapallo ei ole, kertoo lajia harrastava 26-vuotias Pekko Piirto Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies valmistautuu heittämään veistä.

Joel Holopainen heittää veitsiä ja on nyt lajissa maailmanmestari

Voiton eteen pitää treenata vähintään 12 tuntia viikossa, kertoo veitsenheitossa kansainvälisesti menestynyt Joel Holopainen Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa merenneitouintia harrastava nainen.

Maija Möttönen osti itselleen pyrstön, ja nyt hän ui altaassa onnellisena merenneitona

Välillä kuulee, että jotkut nauravat ja kyseenalaistavat tätä lajia, mutta en välitä, kertoo merenneitouintia harrastava 28-vuotias Maija Möttönen eli ”Merenneito Meleda” Yle Uutisluokan haastattelussa.

Uutisluokkalaiset Linus Peltonen ja Pekka Parkkonen haastattelivat rap-artisti Palefacea tämän kirjoituksesta Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirjaan.

Paleface: "Nuorten kohdalla ei pidä puhua syrjäytymisestä vaan syrjäyttämisestä”

Rap-artisti Paleface otti Yle Uutisluokan haastattelussa tiukasti kantaa nuorten puolesta.

Anni Rutanen ystävänsä kanssa.

Vegaanisesta yo-lakista tuli kevään hitti, mutta perinteinen nahkarouheesta tehty lippa on silti ekologisempi

Vegaanisen ylioppilaslakin valmistaja Fredrikson kertoo, että lakkeja myydään tänä keväänä tuhansia. Kysyntä yllätti.

Panu Rajala

Panu Rajala häirintäsyytöksistä: "Ei teatterialan opiskelu ole pyhäkoulua, jossa kaikki menee mallisääntöjen mukaan"

"Eikö sinustakin tunnu vähän huvittavalta tällainen taannehtiva jahti? Pitääkö tätä farssia nyt jatkaa?" kysyy Panu Rajala Ylen toimittajalta.

Tampereen yliopisto

Suomen Kuvalehti: Entiset opiskelijat syyttävät Tampereen yliopiston silloista professoria ja opettajaa seksuaalisesta häirinnästä

Syytösten kohteena on sama opettaja, jonka vuosia jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat kertoivat aiemmin.

Kallion lukion ulkoseinä

Helsingin kaupunki on irtisanonut Kallion lukion teatterin lehtorin

Opettajan menettely on loukannut opiskelijoiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön, kaupunki kirjoittaa tiedotteessa. Kaupungin mukaan opettaja muun muassa häiritsi opiskelijoita seksuaalisesti.

Helsingin kaupungin Kallion lukio (Kallion ilmaisutaidon lukio) Helsingissä.

Helsingin koulupomo: Kallion lukion opettajaa kuullaan pian – "Olemme käynnistämässä kurinpitomenettelyä"

Poliisi kertoi tänään, että se ei aloita esitutkintaa Kallion lukion häirintäepäilyistä. Päätös ei kuitenkaan vaikuta Helsingin kaupungin toimintaan.

Kallion lukio.

Poliisi: Kallion lukion häirintäepäilyistä ei aloiteta tutkintaa

Poliisin tekemässä esiselvityksessä tuli esiin kuusi tapausta. Asiasta voi vielä kannella.

Suomen lippu

Lukiolaisen näkökulma: Suomalaisuus ei ole pelkkää brändättyä makaronia tai siivousvälineitä

Demokratia, koulutus ja sananvapaus ovat asioita, joista myönnän rinta rottingilla olevani ylpeä. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna voisi ajatella juhlittavan tämänkaltaisia kansallisia ylpeydenaiheita, kirjoittaa Yle Uutisluokan Lotta Leikoski.

Kuvassa tyttö puiden oksien keskellä.

Lukiolaisen näkökulma: Älä stressaa, mokaa!

Koulu ei ole onnistunut luomaan turvallista ympäristöä epäonnistumisille. Meille on yksinkertaisesti opetettu, ettei virheitä saa tehdä, kirjoittaa Yle Uutisluokan Alli Paajanen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Grahn-Laasonen: Koulujen käytäntöjä oppilaiden koskemattomuuden suojaamiseksi selvitetään

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan nyt tulee selvittää, onko nuorten kertomukset opettajan häirinnästä jätetty huomioimatta vuosien varrella.

Teatterin esirippu.

Näyttelijäntyön opettajat: Raiskausharjoitteiden teettämiseen alaikäisillä ei ole ensimmäistäkään perustetta

Teatterikorkeakoulun professori Elina Knihtilä tyrmää Kallion lukion opettajan mahdollisesti käyttämät epäasialliset metodit. Kollegat ovat samoilla linjoilla.

Helsingin kaupungin Kallion lukio (Kallion ilmaisutaidon lukio) Helsingissä.

Kallion lukion rehtori: Ahdistelu koulumaailmassa on hyvin vakava väite – paras, että poliisi tutkii

Kallion ilmaisutaidon lukiolaisille järjestettiin tänään kriisiapua ahdistelukohun vuoksi. Poliisi tutkii nyt asiaa.

Kallion lukion julkisivu.

Kallion lukion teatterityön opettajan epäasialliseksi väitetystä käytöksestä tutkintapyyntö poliisille – tapauksen nosti esiin STT

Miesopettajan naispuolisia oppilaita ahdistaneen ja seksuaalisväritteiseksi kuvatun toiminnan kerrotaan jatkuneen liki 20 vuotta.

Kallion lukion Maija Kenttämies, Eevi Heikkinen, Ainu Kortelainen ja Sanni Granqvist fanittavat Skamia.

Ikke vai inte? Skam-fanien ruotsin kokeeseen livahtaa norjaa

Nuorille suunnattu norjalainen draamasarja Skam sai Kallion lukiolaiset innostumaan kielistä.

Tiia Tikkala.

Näkökulma: Missä ovat pakolaisteinit?

Mediassa on paljon tarinoita pakolaislapsista ja -aikuisista, mutta teini-ikäisistä pakolaisista ei puhuta juuri mitään. Uutisluokkalainen Tiia Tikkala uskoo, että nuorten pakolaisten näkyminen eri medioissa toisi tärkeän asian lähemmäksi nuorten arkea.

Anna Kirvesniemi

Näkökulma: Keskustelu pakolaiskriisistä on kriisi jo itsessään

"Suomalaisen nuoren on hankala ottaa kantaa, kun tuntuu, että varsinaista keskustelua ei ole. On pelkkää äänekästä, vankkaan mielipiteeseensä juurtunutta ja siihen kompastuvaa mölinää", pohtii uutisluokkalainen Anna Kirvesniemi.

Iiris Laisi

Näkökulma: Kuka saa suunnitella oman tulevaisuutensa?

Kallion lukion uutisluokkalainen Iiris Laisi toivoo, että myös pakolaisnuorilla olisi mahdollisuus unelmiin ja hyvään tulevaisuuteen. Nuoren ei pitäisi joutua unelmoimaan vain siitä, että selviää hengissä huomiseen.

oppilaita osoittamassa mieltä eduskuntatalon portaiden edessä

Erityislukioiden kohtalo pelottaa - oppilaat osoittivat mieltään eduskuntatalolla

Erityislukiossa odotetaan jännityksellä, tuleeko lukiouudistus pienentämään valtion myöntämää lisätukea. Helsingin erityislukioiden oppilaat puolustivat perjantaina eduskuntatalolla omien opinahjojensa tulevaisuutta.

Tuore tutkimus: Joka kymmenes nuori haluaa julkkikseksi julkisuuden takia

Kansallisen nuorisotutkimuksen mukaan suurin osa 15–30-vuotiaista ei halua ehdoin tahdoin julkisuuteen. Suomeen mahtuu kuitenkin 50 000 nuorta, jotka halajavat julkisuutta pelkän julkisuuden vuoksi. YleX Etusivu kysyi muutamalta lukiolaisilta, ajattelevatko he samoin.

Pelaajat ratkovat rasteja käyttäen apunaan tablettitietokonetta.

Mobiilipeli juoksuttaa Stadin lukiolaisia historian perässä

Helsinkiläislukiolaiset ovat torstain ajan pelanneet uutta Stadin stara -oppimispeliä. Pelaajat saavat tablettitietokoneeseensa tehtäviä ja suorittavat rasteja eri puolilta Helsinkiä. Tavoitteena on löytää tähdistä kirkkain, Stadin stara ja samalla oppia elämyksellisesti kotikaupungin historiaa.

Nuorisoa Kampin keskuksessa.

Viikin nuoret taistelevat talonsa puolesta teatterin keinoin

Viikin nuoret ovat tuskastuneet siihen, ettei nuorisotaloa alueelle lupauksista huolimatta kuulu. Tänään perjantaina nuoret toteuttavat näytelmäpolun, jossa kerrotaan muun muassa viinan kanssa läträämisestä ja jengitymisestä, joihin nuoret lipsuvat ilman ohjattua toimintaa kunnon tiloissa.

Rumbita on tanssia eikä vain kuntoilua

Paltamossa tanhun kautta tanssiin tutustunut ja Kallion ilmaisutaidon lukiossa flamencoon hurahtanut Kirsi Kannas kehitti uuden tanssilajin, jota viedään jo maailmallekin.

Pistekirjoitusta

Ronja suhtautuu sokeuteensa mutkattomasti

Kallion lukion abi Ronja Oja on tyytyväinen elämäänsä. Täysin sokeanakin voi elää itsenäistä elämää Helsingissä, mitä nyt suojateillä liikkumiseen on hyvä saada muilta kulkijoilta apua. Haaveissa siintävät jo kesän ulkomaanmatkat ja opiskelusuunnitelmat.

Ruokamyrkytys iski Kallion ilmaisutaitolukioon

Kallion ilmaisutaidon lukiossa on ilmennyt parikymmentä ruokamyrkytystapausta. Tällä hetkellä ruokamyrkytysten takana epäillään olevan punajuuri.

Teatteririemua Ristijärvellä

Teatterintekemisen riemu on ollut tänä kesänä Ristijärvellä erityisen tanakkaa. Kurssilaiset nousevat yleisön eteen tulevana lauantaina Ristijärven keskuskoululla.

Nuoria kävelee

"Poliitikot tekopyhiä"

17-vuotias Helsingin Kallion lukion oppilas Siiri Kihlström ei usko, että maailmanmeno paranee, jos nykyiset poliitikot ovat vallassa. Hän luottaa enemmän nuoriin itseensä ja ideologiseen kuluttamiseen tai kuluttamatta jättämiseen. Esimerkiksi hän ottaa viime vaalit.

Moni muuttaa lukion vuoksi kotoa jo 16-vuotiaana

Moni suomalaisnuori muuttaa omilleen keskimääräistä 21 vuoden ikää huomattavasti nuorempanakin. Tampereelta kotoisin oleva Kanerva Lehtonen kuuluu tähän ryhmään.