Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pitkät tuomiot ympäristöaktivistin murhasta Hondurasissa – omaisten mukaan murhan tilaajat eivät joutuneet vastuuseen

Aktivisti vastusti vesivoimaprojektia, jota rahoitti myös suomalainen kehitysrahasto Finnfund.

Finnwatch: Valtion kehitysrahoja hallinnoiva yhtiö narahti verovälttelystä Luxemburgissa

Suomalainen Dasos Capital kiistää, että se olisi vältellyt veroja sen Luxemburgissa sijaitsevan tytäryhtiön avulla.

Suomen kehitysapu on saanut lapsia kouluun ja tuonut vessoja kyliin – Ilmastonmuutoksen torjunta kärsi eniten budjettileikkauksista

Suomen kehitysavulla on saatu aikaan näkyviä tuloksia, käy ilmi ulkoministeriön tuoreesta kehityspolitiikan tulosraportista.

Tutkija: Laosin patoturma kertoo laajemmista ongelmista – myös suomalaista rahaa mukana alueen patohankkeissa

Laosin lukuisia patohankkeita on arvosteltu niiden ympäristöriskeistä ja ihmisoikeusongelmista.

For the good of Finnish firms or developing countries? Government’s commercialisation of development aid

Critics of Finland’s development assistance policy question if more private sector aid funding will benefit developing countries or Finnish business interests.

Ebolahautajaisten kokki sai ammatin suomalaisten rahoilla – sitten rahat ehtyivät, ja nyt Sierra Leonessa sammutellaan valoja

Suomen kehitysyhteistyörahoilla on koulutettu tyttöjä ja naisia Länsi-Afrikassa. Nyt suomalaisjärjestöjen työ Sierra Leonessa ja Liberiassa on päättymässä.

Analyysi: Mitä Bonon kauppakeskus ja Herlinin miljoonat kertovat veroparatiiseista?

Paratiisin paperit paljastivat vain vähän suuria rötöksiä. Vuodon merkittävin anti on tieto siitä, kuinka helppoa lakien kiertäminen varakkaille on ja miksi veroparatiisit vihaavat avoimuutta, kirjoittavat Ylen toimittajat Jyri Hänninen ja Minna Knus-Galán.

Mykkänen Finnfundista: Verolinjausta päivitetään – ei saa olla häivähdystäkään aggressiivisesta verojen välttämisestä

Ministeri Kai Mykkäsen mukaan Finnfund ei voi tuoda esiin kyseisen sijoituksen verotuksen yksityiskohtia salassapitosopimuksen vuoksi.

Valtion kehitysrahasto Finnfund on sijoittanut kahdeksan miljoonaa euroa veroparatiisiyhtiöön

Suomalaisen kehitysrahaston Finnfundin varoja on kierrätetty veroparatiisina tunnetun Caymansaaren kautta. Finnfund on tehnyt kahdeksan miljoonan euron sijoituksen rahastoon, joka on perustettu toteuttamaan metsähankkeita Aasiassa.

UM puolustaa kehityshankkeita, joissa sijoitettin myös luksustaloja kauppaaviin yrityksiin – "Ei aihetta irtautua"

Ulkoministeriö tyrmää Finnwatchin kritiikin kehitysyhteistyörahojen kyseenalaisesta käytöstä Finnfundin rahastosijoituksissa. UM sanoo, että Finnwatchin esiin nostamat rahastosijoitukset ovat pääosin vanhoja.

NGO: 20% of Finnish aid money spent on dubious investments

A major slice of Finland's development aid money has been invested in questionable ways, according to a new report from the corporate responsibility watchdog NGO Finnwatch. The group claims that some 20 percent of Finland's development fund investments were dubious, after taking Finland's official international development policy into consideration.

Finnwatch: Suomen kehitysyhteistyörahoja sijoitettu kyseenalaisesti – Yksityiskouluihin ja yrityksiin, jotka rakennuttavat luksustaloja

Finnwatchin raportti paljastaa, että kehitysyhteistyövaroja ohjataan usein rikkaille palveluja tuottaviin yrityksiin. Köyhiin maihin rahaa kanavoituu järjestön mukaan vain alle viidenneksessä sijoituskohteista.

Suomi vetäytyy lopullisesti Hondurasin kiistellystä vesivoimalahankkeesta

Agua Zarca -hanke herätti kohun, kun sen vastustaja Berta Cáceres murhattiin. Suomalaisrahoittaja Finnfund lupaa tulevaisuudessa kuunnella tarkemmin alkuperäiskansojen edustajia.

Finnwatch: Valtion kehitysyhteistyövaroja käytetään verosuunnitteluun, Finnfund kiistää

Yritystoiminnan vaikutuksia tutkiva järjestö on käynyt läpi tilinpäätöstiedot ja Luxemburgille toimitetut salaiset asiakirjat. Finnfund kuvailee kyseisen rahaston rakennetta täysin normaaliksi.

Finnfundin vetäytyminen hondurasilaisesta voimalahankkeesta kesken – Alkuperäiskansoja puolustavat aktivistit epäluuloisia

Finnfund päätti yhdessä hollantilaisen kehitysrahoituspankin FMO:n kanssa jo viime keväänä vetäytyä hondurasilaisesta Agua Zarca -vesivoimalahankkeesta. Vastuullista irtautumista koskeva selvitystyö on yhä kesken.

Nordic climate project disrupts lives in Uganda: "We’ve been driven away"

Part-funded by Finnish taxpayers, this forestry project in East Africa is billed as a win-win for all involved – but the reality is less rosy.

Suomalaisrahoitteista vesivoimahanketta vastustanut murhattu hondurasilaisaktivisti sai korkean YK-palkinnon

Palkittu Berta Cáceres vastusti Finnfundin rahoittamaa Agua Zarca -vesivoimalahanketta.

Analyysi: Yli miljoonan hehtaarin maaomistus ulkomailla – onko Suomi nykyajan siirtomaaisäntä?

Metsäyhtiöt takovat valtavien puuviljelmiensä ansiosta selluvoittoa kehittyvissä maissa. Toiminta ei ole pelkästään harmitonta, kirjoittaa taloustoimittaja Janne Toivonen.

Tutkimus yllätti: Suomalaisyhtiöillä on EU-maista neljänneksi eniten maaomistuksia ulkomailla

Euroopan parlamentin tutkimus pitää maaomistuksia kehittyvissä maissa ongelmallisina ja listaa metsäyhtiöiden omistukset maakaappauksiksi. UPM ja Stora Enso kiistävät olevansa kaappareita.

Raportti Hondurasin kiistellystä voimalahankkeesta: Alkuperäisväestöä olisi pitänyt kuulla paremmin

Voimalahanketta rahoittanut suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund aikoo edelleen irtautua hankkeesta.

Hondurasissa jälleen "poliittinen naismurha" – Ympäristöaktivisti löytyi kuolleena kaatopaikalta

Jo kolme alkuperäiskansojen oikeuksia ajavaan järjestöön kuulunutta henkilöä on surmattu. Hollanti ja Suomi ovat aiemmin vetäytyneet järjestön vastustaman Agua Zarca -patohankkeen rahoittamisesta.

Tanskalaisjärjestö: Keniaan rakennettava tuulipuisto on tuonut prostituutiota ja alkoholismia

Danwatch kertoo raportissaan, että osa paikallisesta väestöstä on vienyt oikeuteen tuulipuistohankkeen, jota Suomikin on rahoittamassa. Jutun kantajat väittävät, että tuulipuistoyhtymä on hankkinut maat laittomasti.

Kehitysapu muuttuu – Suomen viennin voiteluksi?

Kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti viime syksynä leikata perinteisestä kehitysyhteistyöstä ja lisätä kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin rahoitusta, järjestöissä nousi poru. Tekikö hallitus politiikkaa vai säästöjä, kenen hyväksi se teki, mitä teki ja minne Finnfundin rahat menevät – siitä väitellään yhä.

Suomen rahoittamalla kehityshankkeella vastoinkäymisiä Keniassa

Ryhmä paimentolaisia on haastanut Turkanan tuulipuiston rakennuttajan oikeuteen. Tapauksessa on paljon yhtäläisyyksiä kehitysrahasto Finnfundin hankaluuksien kanssa Hondurasissa.

Aktivistin surma: Myös hollantilaiset haluavat jättää Hondurasin kiistellyn patohankkeen

Suomalainen Finnfund jäädytti rahoituksensa projektille maaliskuussa. Joidenkin tietojen mukaan hanketta vastustaneen aktivistin surmaamisesta epäillään Agua Zarca –hankkeen taustayhtiön työntekijää.

AFP: Hondurasissa pidätettiin neljä epäiltyä aktivistin murhasta

Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisti Berta Cáceres murhattiin maaliskuun alussa. Paikallisen median mukaan yksi epäillyistä työskentelee sähköyhtiölle, joka on kytköksissä Cáceresin vastustamaan patohankkeeseen.

Kehitysrahaston johtaja puolustaa Hondurasin patohanketta: Arvioinnit tehtiin uudelleen, kun kritiikkiä tuli

Keskustelu Hondurasiin rakennettavan Agua Zarca -padon ympärillä jatkuu kiivaana. Osin suomalaisrahoitteinen vesivoimala on kohdannut laajaa vastustusta, sillä hankkeen vastustajien mukaan laajoja alkuperäiskansojen alueita uhkaa jäädä veden alle. Hanke nousi otsikoihin maailmalla, kun hanketta näkyvästi vastustaneen kansalaisjärjestön johtohahmo murhattiin maaliskuussa.

Menivätkö suomalaisten kehitysyhteistyörahat hondurasilaisen oligarkin taskuun, ministeri Toivakka?

Suomalaisten veronmaksajien rahaa on tähän mennessä palanut hondurasilaiseen Agua Zarca -vesivoimalaan kaksi miljoonaa euroa. Vasta nyt hankkeen taustat tutkitaan tarkoin.

Ympäristöaktivistin ura on maailman vaarallisimpia – aktivisteja tapetaan kaksi kertaa enemmän kuin toimittajia

Hondurasilainen ympäristö- ja intiaaniaktivisti Berta Cáceres murhattiin kylmästi kotiinsa maaliskuun alussa. Hän on yksi monista ympäristön puolustajista, jotka on viime vuosina murhattu. Monet tapetuista kuuluvat alkuperäiskansoihin.

Murhatun hondurasilaisaktivistin tytär vierailee Suomessa – valtion kehitysrahastoa vaaditaan vastuuseen

Keski-Amerikan Hondurasiin rakennetaan patoa suomalaisella tuella. Helsingissä vierailevat lenca-alkuperäiskansan edustajat pelkäävät maidensa jäävän patohankkeen alle. Hanketta vastustanut lenca-johtaja Berta Cáceres surmattiin kotonaan Hondurasissa maaliskuun alussa.

Saamelaiskäräjät vaatii Suomen valtiota vetäytymään Hondurasin patohankkeesta

Suomalainen kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on jäädyttänyt rahoituksen kiistellylle Aqua Zarzan -patohankkeelle sitä vastustaneiden kansalaisaktivistien murhien jälkeen. Saamelaiskäräjien mielestä Finnfundin ratkaisu oli oikea, mutta se vaatii Suomen valtiota vetäytymään hankkeen rahoituksesta kokonaan.

Kehitysrahoituksen johtaja: Afrikassa kytee jo uusi pakolaiskriisi

Konfliktit ovat saaneet valtavat määrät turvapaikanhakijoita liikkeelle Irakista ja Syyriasta, mutta tämä saattaa olla vasta alkusoittoa. Yritysten investointeja kehitysmaissa rahoittavan Finnfund-yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi sanoo Ylen Kova talous -verkkohaastattelussa, että uusi aikapommi tikittää Saharan eteläpuolisen Afrikan nuorisotyöttömyydessä.

Hondurasissa murhattu aktivisti vastusti suomalaisrahoitteista vesivoimahanketta

Kehitysrahoittaja Finnfundin mukaan ei ole näyttöä, että Berta Cacéresin murha liittyisi patohankkeeseen. Cacéres olisi halunnut matkustaa Suomeen neuvottelemaan padosta.

Opposition vaihtoehdot leikkauksille: Pääomavero ylös, rahat pois Finnfundilta

Eduskunnan täysistunto ruotii tänään keskiviikkona opposition vaihtoehtobudjetteja. Yle kävi varjobudjetit läpi.

Valtion kehitysrahaa sijoitettu kymmeniä miljoonia rahastoihin, joiden kotipaikka on veroparatiisimaa

Kehitysmaihin sijoittava valtion rahasto Finnfund on mukana useissa pääomasijoitusyhtiöissä veroparatiisimaissa. Finnfundilla on Afrikan maissa sijoituksia monissa pääomasijoitusyhtiöissä, joiden kotipaikka on kansainvälisten sijoittajien käyttämä veroparatiisi Mauritius. Veroparatiisimaissa ei ole tarkoituskaan maksaa veroja, sanoo Finnfund.

Venäjän pakotteet voivat olla myös onni – elintarviketeknologialla on kysyntää

Elintarvikkeiden vienti Suomesta Venäjälle on pudonnut 76 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Kaikkea pakotteet eivät kuitenkaan koske, sillä Venäjä tarvitsee koneita ja laitteita, joilla voisi edistää omaa elintarviketuotantoaan ja kasvattaa omavaraisuuttaan ruoan tuotannossa. Tähän mahdolisuuteen on iskenyt rehutehtaita valmistava ilmajokelaisyritys.

Ulkoasiainvaliokunta: Finnfundin varoja suunnattava järjestöille

Valiokunta ehdottaa päästökauppatulojen ohjaamista kansainvälisen kehityksen tukemiseen.

Suomen kehitysavusta jää jäljelle ydin – 5 kysymystä säästöistä

Kehitysmaiden naiset ja lapset ovat Suomen hallitusohjelmassa tärkeällä sijalla. Suomen hallitus karsii kehitysapua vaikeassa taloustilanteessa, maailmassa, jossa ääriliikkeet keräävät jäseniä ja ihmiset joutuvat jättämään kotinsa niin sotien kuin ympäristöongelmienkin vuoksi.

Kehitysavun raaka leikkaus ei käy äänestäjän kukkarolle – tutki miten valtio käyttää verorahasi

Kehitysavun satojen miljoonien leikkaus on hallitukselle poliittisesti sikäli helppo, että leikkaus ei kohdistu suomalaisiin. Myös työelämän ulkopuolella olevilta leikataan, kun valtiovarainministeriön esityksessä kannustetaan työntekoon ja työllistämiseen. Voit tutustua valtion tuloihin ja menoihin Ylen budjettikoneella.

Budjettiesityksessä Finnfundille 60 miljoonaa enemmän kuin rahasto pyysi – "Ideologinen valinta"

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi kehitysyhteistyövarojen leikkausten tarkoittavan noin sadan työpaikan katoamista suomalaisjärjestöistä. Fida ilmoitti tänään yt-neuvotteluista.

Suomalais-kenialaiselta tehtaalta aids-lääkettä Afrikan markkinoille

Osittain suomalaisessa omistuksessa oleva lääketehdas Keniassa alkaa valmistaa aids-lääkettä Afrikan lääkemarkkinoille. Universal Corporation Ltd. läpäisi Maailman terveysjärjestön laatuvaatimukset, mikä mahdollistaa aids-lääkkeiden myymisen esimerkiksi suurille avustusjärjestöille.

Työryhmän ehdotus alueellistettavista valtionyhtiöistä

Virkamiestyöryhmä on tehnyt esityksen hallinto- ja kuntaministerille jatkoselvitysten tekemisestä 17 valtionyhtiön alueellistamisesta.

Hallintoneuvostot säilyvät pörssin ulkopuolisissa valtionyhtiöissä

Hallintoneuvostot säilyvät edelleen valtio-omisteisissa yhtiöissä, jotka eivät ole pörssiyhtiöitä. Suomessa on yhä 11 yhtiötä, joissa kansanedustajat voivat olla mukana hallintoneuvostoissa. Nykyisen kaltaisista hallintoneuvostoista kuitenkin luovutaan Fortumissa ja Neste Oilissa, jotka ovat pörssiyhtiöitä.

Valtionyhtiöt julkaisseet ahkerasti tietoja poliitikkojen palkkioista

Valtionyhtiöt ovat julkaisseet viime päivinä ahkerasti tietojaan poliitikkojen osallistumisesta yhtiöiden hallintoneuvostojen työhön. Kansanedustajat saavat hallintoneuvostotyöstä jopa 6 000 - 14 000 euroa vuodessa palkkioita.

"Siviilikriisinhallintaan ja kehitysyhteistyöhön on panostettava enemmän"

Kehityspoliittinen toimikunta vaatii lisää rahaa siviilikriisinhallintaan. Muun muassa alkava Kosovon-operaatio vaatii lisää henkilöstöä.

Yrityksiä houkutellaan kehitysmaihin uudella tukimuodolla

Ulkoministeriö käynnistää kesäkuussa uuden liikekumppanuusohjelman, jolla kannustetaan suomalaisia yrityksiä yhteistyöhön kehitysmaiden kanssa.