Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronarajoitukset ovat rauhoittaneet vankiloiden huumetilannetta, vankiloihin saapuu kuitenkin aiempaa huonovointisempia ihmisiä – ”Varsinkin asunnottomat ovat olleet todella huonossa kunnossa”

Korona on vaikeuttanut myös vankiloiden päihdetyötä. Esimerkiksi päihteettömiä osastoja on pitänyt ottaa karanteenikäyttöön.

Isot tatuoidut miehet ottivat nuorukaisen heti piireihin ja tarjosivat huumeita – alaikäisillä vangeilla ei ole omaa osastoa ja se on ongelma

Alaikäisille vangeille halutaan erillinen osasto Vantaan vankilaan ja oma lastensuojelun laitos vaihtoehdoksi vankeudelle.

Huumeilla täytettyjä yllätysmunia peräsuolessa, väkivaltaa ja pyrkyrien antamia hierontoja vankiloissa – vartijoiden turvallisuus vaarassa rikollisjengien kasvavan vallan edessä

Suomen vankiloissa on käynnissä turvallisuutta horjuttava valtataistelu, jota käydään järjestäytyneen rikollisuuden huumekaupan ympärillä.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Suljetun osaston vangit, halpamerkkien loppu ja vuosikausien tonttiriita Helsingissä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa

Täällä istuvat turvallisuutensa vuoksi eristetyt vangit – Sörkän B-siivessä tuomiotaan suorittaa myös Jari Aarnio: "Tämä on ihmisvarasto"

Jari Aarnio ja kaksi muuta vankia kertovat oloistaan samalla suljetulla osastolla – “Elämä on täällä kuin turkiseläimillä häkissä."

Elinkautisvanki tehtaili joukkokantelun tupakointirajoituksia vastaan – "Meillä on täällä vähän oikeuksia, niistä tulee pitää kiinni"

Sörkan vangit saavat jatkossa polttaa vain vankilan pihalla, viisi savuketta päivässä. Noin sata vankia on jo kannellut tuoreista tupakointirajoituksia.

Herätys: Viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta, apua opiskelijan alennusviidakkoon, yhä lisää ukkoskuuroja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Sörkan vankilasta tänään savuton – muut vankilat seuraavat perässä

Tupakointia rajoitetaan Helsingin vankilassa tästä päivästä lähtien. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan tavoite on, että vuonna 2020 kaikki Suomen vankilat ovat savuttomia.

Toimittaja vietti vuorokauden Sörkan vankilassa: Tuskallisinta oli sähköisten yhteyksien ja sosiaalisten verkkojen katkaisu

Rikosseuraamuslaitos eli RISE tarjosi virkamiehille ja toimittajille mahdollisuuden viettää vuorokauden Sörkan vankilassa. Ylen toimittaja sai kokea häivähdyksen siitä, miltä tuntuu vankina menettää määräysvalta omaan itseen.

Helsinki Prison to go non-smoking, inmates critical

Smoking tobacco in the Sörnäinen prison will be restricted in August.

Tupakointi loppuu Helsingin vankilassa elokuussa – Vangit ovat kritisoineet ratkaisua jo ennen toteutusta

Vankilassa on tarkoitus kokeilla, miten tupakkakielto onnistuu paikassa, jossa merkittävä osa asukkaista tupakoi.

Vankilateatteri kannusti elinkautisvangit pois rikoksista: “Kun satapäinen yleisö taputtaa sinulle seisaaltaan, uskallat toistaa elämässä muutakin kuin vankilakierrettä”

Vankiloiden teatteriprojektien avulla on onnistuttu tekemään parempaa yhteiskuntaa. Vankien itsetunto paranee ja vankien elämä tulee tutuksi suurelle yleisölle.

Suomen rekisterikilvet tehdään jatkossakin Sörkän vankilassa – "tuntipalkka" on 70 senttiä

Kilpien valmistus on pian 90-vuotias perinne. Vuodessa syntyy noin puoli miljoonaa kilpeä, myös erikoiskilvet kuten TIS-51 tehdään Sörkässä.

Vankilan johtaja: Vangeilta puuttuu halu ja taito fyysiseen työhön – "meillä on 90-luvun laman lapsia"

Ennen vankiloissa tehtiin hyvin raskasta fyysistä työtä kurin voimalla. Vankilan johtajan mukaan työkalut ovat nyt vaihtuneet pelikonsoleihin. Taustalla on uudistukset, joissa kuntouttava toiminta ja työtoiminta tehtiin tasavertaisiksi vaihtoehdoiksi vangeille.

Prisoner who attacked Helsinki police officer dies

On Thursday, a Helsinki police officer was interrogating an inmate at Sörnäinen Prison when he suddenly attacked and severely injured the policeman. A day later the attacker was dead. The cause of death is under investigation.

"Hyvin vakava ja poikkeuksellinen" – Vankilalta pyydetään selvitystä poliisin pahoinpitelystä

Poliisi loukkaantui vakavasti, mutta hänellä ei ole välitöntä hengenvaaraa. Eilen Helsingin vankilassa tapahtunut poliisin pahoinpitely on Rikosseuraamuslaitoksen mukaan ensimmäinen laatuaan.

Vanki pahoinpiteli poliisin Helsingin vankilassa

Pahoinpidelty poliisi on sairaalahoidossa. Keskusrikospoliisi tutkii juttua murhan yrityksenä.

Poliisi vahvistaa: Valjakkalan karkumatka päättyi

Nikita Bergenströmiksi nimensä muuttanut Juha Valjakkala on saatu kiinni helsinkiläisen talon ullakolta, poliisi vahvistaa.

Kiinan oikeusministeri vierailee Suomessa – käy vankilassa ja Lapissa

Kiinan oikeusministeri Wu Aiying vierailee parhaillaan Suomessa. Hän tapaa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin.

Rikoksen uusijan hintalappu usein satoja tuhansia – ehkäisemiseen vajaat resurssit

Rikosten uusimiseen vankiloissa tähtäväät toimet ovat riittämättömiä, arvioi toukokuussa tarkastettu väitöstutkimus. Esimerkiksi Helsingin vankilassa pidemmän ajan kuntoutusohjelmiin ei ole riittävästi resursseja. Yhteiskunnalle yhdenkin vangin vankilakierteen katkaisu toisi huomattavia säästöjä.

Hovioikeus hylkäsi syytteitä laajassa huumekauppajutussa

Helsingin hovioikeus antoi tänään tuomiot laajassa huumekauppajutussa. Hovioikeus hylkäsi syytteen neljän vastaajan osalta. Yhteensä vankeuteen tuomittiin 15 henkilöä.

Ruotsalaisdekkaristi pääsi vankilaan Suomen vierailullaan

Sörnäisten vankilassa oli harvinaislaatuinen tilaisuus, kun ruotsalainen dekkarikirjailija piti lukupiiriä vangeille. Christoffer Carlsson kertoi työstään ja vangit kyselivät häneltä muun muassa kirjojen synnystä.Carlsson on ammatiltaan kriminologi.

Tässäkö äijämäisin sisustuselementti? Helsingin vankila suunnittelee sellinovien myyntiä

Helsingin eli Sörkän vankila aloittaa kesällä remontin, jossa nykyaikaistetaan vanhoja vessattomia sellejä. Samalla vanhat ovet jäävät tarpeettomiksi, ja vankila suunnittelee niiden myyntiä.

Paljut pois ja nettipisteet käytäville – nykyaika saavuttaa Helsingin vankilan

Mittava peruskorjaus tuo lopuillekin Helsingin vankilan asukkaille nykyajan perusmukavuudet. Parin vuoden päästä kaikissa selleissä on muun muassa vessa ja käytävillä tietokonepisteet. Samalla vankilan paikkaluku nousee noin 330:een.

Apulaisoikeusasiamies: Helsingin vankila loukkaa vankien perusoikeuksia

Tällä hetkellä Helsingin vankilan suljetuilla osastoilla olevat vangit joutuvat valitsemaan perheen tapaamisen ja jumalanpalvelukseen osallistumisen välillä, koska ne järjestetään yhtä aikaa sunnuntaiaamuna. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja toteaa, että tilanne estää toisen perusoikeuden toteutumisen.

Vangit aiempaa huonokuntoisempia – kuntoutus vaakalaudalla

Vankiloihin kohdistuvat säästöt uhkaavat vankien kuntouttavaa toimintaa. Muun muassa päihteettömyyttä ja sosiaalista toimintakykyä ylläpitäviä ohjelmia ei pystytä tarjoamaan vangeille riittävästi. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankien kuntouttaminen lisää turvallisuutta yhteiskunnassa, johon vangit vapauduttuaan palaavat.

Sörkän vankeja ei Linnan juhlat kiinnosta – "tonnikalapurkista voi tehdä kynttilän"

Kansakuntamme kerma juhlii lauantaina itsenäisyyspäivää perinteisin menoin Presidentinlinnassa. Noin kolmen kilometrin päässä juhlapaikasta sijaitsee toisenlainen linna, Sörnäisten vankila. Miten itsenäisyyspäivä näkyy vankilan päivärytmissä?

Sörkän vankilasta tulee seitsemän veljestä – lavalla päästään mukavuusalueen ulkopuolelle

Helsingin Sörnäisten vankilan suljetun osaston vangit saavat harjoitella vapaudessa tarvittavia taitoja näyttämöllä. Teatteriprojekti pohjautuu Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -klassikkoon.

Paljusellit historiaan Helsingin vankilassa

Vankien majoitus vessattomissa paljuselleissä päättynee Helsingin vankilassa reilun kahden vuoden kuluttua. Peruskorjauksen jatkamisen myötä myös vankipaikkojen määrä lisääntyy.

Budjettiesityksessä rahaa Riihimäen kolmioraiteelle – Hämeenlinnan paljuselleistä ei sanaakaan

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ohittaa täysin Hämeenlinnan vankilan surkean tilanteen. Peruskorjaustarvetta ei esityksessä mainita sanallakaan, vaikka paljusellien poistamisesta on keskusteltu jo parikymmentä vuotta. Sen sijaan Riihimäen kolmioraiteen rahoitus pääsee alkuun.

UMO vei jazzin vankiloihin – katso muusikoiden tunnelmia keikasta

UMO sekä saksofonisti Timo Lassy konsertoivat tällä viikolla vankiloissa. Musiikin konserttiin on säveltänyt Ricky-Tick Big Bandistä ja Dalindèosta tuttu Valtteri Pöyhönen. Yle Uutiset oli mukana Sörnäisten vankilakeikalla.

Syytteet suomalaisille Bandidos-kerholaisille ja virolaisliigalle törkeistä huumerikoksista

Huumausaineiden salakuljetuksesta Suomeen epäiltynä olevat 19 henkilöä saavat syytteet huumerikoksista. Amfetamiinin, hasiksen ja ekstaasin salakuljetus sekä toiminnan pyörittäminen Helsingin Sörnäisten vankilasta on ollut syyttäjän mukaan poikkeuksellisen ammattitaitoista.

Finland looks to tempt migrant prison guards

Finnish prisons are looking to recruit more guards with an immigrant background, in order to help deal with increased numbers of foreign prisoners. Changes to the training system are one option to help migrants make it through the system.

Maahanmuuttajia maanitellaan vanginvartijoiksi

Ulkomaisten vankien määrä on Suomessa kymmenkertaistunut parissa vuosikymmenessä. Vartijakoulutuksen valintakokeisiin pohditaankin nyt muutoksia, jotta maahanmuuttajien pääsy alalle helpottuisi.

Most foreign inmates Estonian

Estonians make up the largest group of foreigners behind bars in Finland and Estonia's unwillingness to ratify an EU prisoner transfer treaty is preventing many of them from serving out their time at home.

Vangit keksivät Riihimäellä keinon tehdä tiukkaa pontikkaa

Riihimäen vankilassa joku keksi tehdä roskaämpäristä pontikantislauslaitteen. Lopputuloksena syntyi niin tiukkaa juomaa, että vangit menivät täysin sekaisin, kertoo Iltalehti.

Tietomurtosyytteen saanut vanginvartija saa tukea

Virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tietomurrosta syytteen saanut Riihimäen vankilan vartija saa tukea Vankilavirkailijain liiton Riihimäen osaston puheenjohtajalta Janne Tikalta. Tikan mukaan ohjeistus vankitietojärjestelmän eli Vatin käyttöön on ollut puutteellista.

Vessattomien sellien poistamisesta toivoa

Helsingin vankila pyrkii hävittämään paljusellit korjausten yhteydessä vuoteen 2014 mennessä.

Vankiloiden rasismia ratkotaan vankien sijoittelulla

Jo 15 prosenttia vangeista on ulkomaalaisia. Määrän lisääntymisen myötä etniset ristiriidat ja rasismi ovat lisääntyneet vankiloissa, vaikka ongelma ei suuri olekaan.

Vain harvalle vankilasta vapautuvalle tehdään vaarallisuusarvio

Oulun pitseriasurma on nostattanut keskustelua vankeusrangaistuksista. Surmaaja oli jo aiemmin syyllistynyt henkirikokseen. Jos vankien vaarallisuutta arvioitaisiin enemmän, osa uusista rikoksista voitaisiin estää, uskoo kokenut vankilapsykiatri.

Oikeusasiamies syynää Sörkan vankilan

Eduskunnan oikeusasiamies tarkastaa torstaina Helsingin Sörnäisten vankilan ja vankilan poliklinikan. Tarkastus tehdään yhdessä Ruotsin oikeusasiamiehen suljettujen laitosten tarkastuksiin erikoistuneen ryhmän kanssa.

IS: Karannut elinkautisvanki löytyi kuolleena hotellista Lahdesta

Elokuun alussa Helsingin vankilasta karannut elinkautisvanki Jukka Hilden on löytynyt kuolleena hotellista Lahdesta. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Elinkautisvanki karkuteillä Helsingin vankilasta

Elinkautisvanki Jukka Hilden ei palannut lomaltaan Sörnäisten vankilaan torstaina. Karkuri olisi päässyt valvottuun koevapauteen 18 vuoden istumisen jälkeen jo elokuun lopussa. Mies oli tuomittu vuonna 1994 Vantaalla tapahtuneesta murhasta.

Prison breaks increasingly rare

The number of prison escapes in Finland has fallen by more than half over the past decade, mainly due to improved surveillance technology and smaller prison units. Most escape attempts occur nowadays while convicts are outside of prisons.

Kiven sisästä karkaa yhä harvempi

Vankilapakojen määrä on puolittunut vuosikymmenessä. Tapausten harvenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa valvontatekniikan kehittyminen ja vankiloiden osastokokojen pienentäminen. Valtaosa karkaamisyrityksistä tapahtuukin nykyään vankilan muurien ulkopuolella.

Sörkan vankilassa raikaa rock

Helsingin vankilan asukkaille tarjoiltiin keskiviikkona harvinaista herkkua, kun vankilan pihan valtasi Sörkka-Rock. Perinteikäs musiikkitapahtuma tuo kaivattua vaihtelua vankien arkeen.

Virka-aseet pysyvät vankiloissa

Virka-aseet halutaan säilyttää vankiloissa. Muissa Pohjoismaissa ja Britanniassa on valittu aseeton linja vankeinhoidossa. Rikosseuraamuslaitos tekee parhaillaan sisäistä selvitystä aseiden käytöstä vankiloissa. Vanginvartijoita ei olla näillä näkymin riisumassa aseista.

Tunnelmia Sörkasta eli Helsingin vankilasta

Helsingin vankila on vuonna 1881 rakennettu suljettu laitos, jossa on erilaisia vankitiloja 328. Henkilöstöä on vajaa kaksi sataa, joista suurin osa on valvontatöissä. Loput toimii kuntoutuksessa ja erilaisissa tuki- ja johtotehtävissä. Kuvista näet miltä vankila näyttää nykypäivänä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle