Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taloustutkija hurahti ydinvoimaan ja vietti kuukausia aktivistileirillä – tutkii nyt maailman arvostetuimmassa yliopistossa ydinvoiman vastustajia

Ydinvoima, paljasjalkajuoksu ja askeettinen maaseutuelämä määrittelevät Maarit Laihosta. Juuri nyt hän juoksee ja kirjoittaa ydinvoimasta maailman arvostetuimmassa yliopistossa Harvardissa.

Perinteinen teknillinen osaaminen on rapistumassa ja se uhkaa jo Suomen kilpailukykyä – "Vientiteollisuus on hyvinvointimme perusta"

Suomalaisissa vientiyrityksissä ja akateemisissa piireissä pelätään, että yhtä Suomen vientiteollisuuden tukijalkaa, teknillisen mekaniikan osaamista, ollaan ajamassa alas. Yrityksillä on jo nyt vaikeuksia löytää kotimaisia huippuosaajia.

Katja Oittinen Yle Oulun ja Yle Kajaanin päälliköksi

Oittinen on työskennellyt 17 vuotta Kajaanin toimituksessa.

Käynnistimme säteilyannosmittarin ja kävimme tutustumassa pahamaineisen Tšernobylin ydinvoimalan sukulaislaitokseen

Leningrad ykkösen teknologia kehitettiin Stalinin aikana. Sen vanhin yksikkö on määrä poistaa tuotannosta ensi vuonna. Sosnovyi Borin arvaamattomat reaktorit toimivat silti vielä pitkään. Neuvostoydinvoimalan viimeinen reaktori suljetaan aikaisintaan 2028.

Venäjällä käynnistellään Pyhäjoen ydinvoimalaa vastaavaa laitosta – näin se eroaa suomalaisserkustaan

Sukulaislaitosten välillä on eroa muun muassa turvallisuudessa: Rosatomin Pyhäjoelle toimittaman reaktorin ympärille esimerkiksi tulee metri enemmän teräsbetonia kuin venäläiseen referenssilaitokseensa.

Nokialla kukaan ei kuunnellut Johannes Väänästä – nyt Tinderkin käyttää ideaa, jota hän yritti kaupata matkapuhelinjätille

Myös Applen iPhonessa on monia toimintoja, jotka muistuttavat Väänäsen luotsaaman oululaisfirman keksintöjä 15 vuotta sitten. Miten ne päätyivät amerikkalaisen mobiilijätin lippulaivaan?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri: Älä juokse itseäsi kipeäksi

Keväisen lenkkeilyharrastuksen aloittaminen kipeyttää usein juoksijan jalat. Penikkatauti, jalkapohjan kipeytyminen tai juoksijan polvi voi vaivata innostunutta juoksijaa. Nivelet ja akillisjännekin voivat kipeytyä. Venyttely ja lihashuolto auttaa vaivoihin.

Kovassa seurassa painottuu persoona – Leevi Madetoja -kilpailussa haetaan taiteellista soittajaa

Taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja sanoo, että osallistujia on lähes mahdotonta laittaa paremmuusjärjestyksen. Pianokilpailuun on ilmoittautunut 82 osallistujaa.

Suomen kieli on maahanmuuttajalle vaikea mutta välttämätön

Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden on tärkeää saada työpaikkailmoitukset selkokielellä, jotta he voivat löytää työpaikan. Suomen kielen osaaminen ei ole edellytys töiden aloittamiseksi, mutta myöhemmän sopeutumisen kannalta kielitaito on tärkeää.

Oulu suureen sote-vastuuseen

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia selvittänyt valmisteluryhmä esittää Oulua Pohjois-Pohjanmaan sote-alueen vastuukunnaksi. Oulu on toivonut pienempää vastuuta ja esittänyt maakuntaan Oulun lisäksi kolmea perustason sote-aluetta.

Pudasjärven kiistelty koulu rakennetaan Poroputaan alueelle

Pudasjärvellä on kiistelty hirsikoulun paikasta. Koulu rakennetaan Poroputaan alueelle. Asiasta vaaditiin jopa kansanäänestystä.

Murmanskin tunnetuin kriittinen bloggari järjestelmän kourissa

Barentsin alueen toimittajat ovat huolestuneet sananvapauden tilasta Luoteis-Venäjällä. Barents Press Internationalin mukaan sananvapautta yritetään tukahduttaa Venäjällä palaamalla Neuvostoliiton aikaisiin menettelytapoihin leimaamalla toisinajattelijat mieleltään epävakaiksi.

Sakkotuomion saanut ely-johtaja Räinä jatkaa tehtävässään

Matti Räinä sai varoituksen liikennevirastolta ja työ- ja elinkeinoministeriöltä. Hän on ollut pidätettynä virantoimituksesta syyskuusta saakka.

Verkkokaupan joulutilaukset ruuhkauttivat postin

Verkkokaupan kasvu on lisännyt pakettiliikenteen määrää postissa. Itsepalveluautomaatit ovat ruuhkautuneet, sillä ihmiset hakevat lähetyksensä liian hitaasti.

Latinojoulu on muovista bling-blingiä

Colonia del Sacramenton kaupungissa Uruguayssa ei joulu pahemmin näy. Iltapäivän helle nousee yli 30 asteen eivätkä auringonpaisteessa jouluvalot kimmellä.

Viettäisitkö joulun ulkomailla?

Osa suomalaisista rakastaa joulua vanhoine perinteineen. Toiset lähtevät etelän aurinkoon tai mihin vain, kunhan pääsevät pois pimeästä Suomesta. Viettäisitkö sinä joulun ulkomailla?

Oulun lentokentälle mahtuisi puoli miljoonaa matkustajaa enemmän

Oulun lentoasemalla on ollut tavanomaista hiljaisempi vuosi. Matkustajamäärät romahtivat noin neljänneksellä alkuvuonna, mutta loppuvuosi on ollut vilkkaampi.

Syövän sairastanut Kalle organisoi lahjoituksen lasten syöpäosastolle

Oululainen Pateniemen lukio ja Rajakylän oppilaskunta ovat antaneet merkittävän lahjoituksen OYS:n lasten syöpäosastolle. Nuorempana osastolla hoidossa ollut lukiolainen Kalle Körkkö ehdotti keräyksen kohdetta, ja hän tiesi, mitä osastolle tarvitaan.

Eläkeläisjärjestöt peloissaan Oulun kaupungin suunnitelmista

Vireät oululaiset eläkeläis- ja vammaisjärjestöt pelkäävät, että heille tulee lähtö perinteisesta kohtaamispaikastaan Aleksinkulmasta, jos kaupungin suunnitelmat toteutuvat. Kaupunki vakuuttaa toiminnan jatkuvan ennallaan, vaikka taloon tulisi asukastupa tai hyvinvointipiste.

Kaupat auki loppiaisena Oulussa ja Kuusamossa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myötänyt poikkeusluvan kauppojen pitämiseksi auki loppiaisena. Kauppoihin odotetaan erityisesti venäläismatkailijoita.

Kuinka pitkään jouluvieras saa olla kylässä?

Talo elää tavallaan ja vieraat lähtevät ajallaan. Milloin joulurauhassa alkaa olla säröjä? Onko rauhallinen joulu muuttunut joskus hampaiden kiristelyksi? Kerro kokemuksesi.

Koulunkäynti saattaa Oulussa mennä kahteen vuoroon

Vanhemmalle väelle vuosikymmenten takaa tuttu vuoroluku on palaamassa takaisin Oulun kouluihin. Ensimmäiseksi koulupäivän porrastaminen on ajankohtaista Metsokankaalla, Ritaharjussa ja Oulunsalossa. Vuorotyö alkaisi ensi syksynä.

Ohitus päättyi ojaan

Kaksi ihmistä loukkaantui lievästi henkilöauton ja kuorma-auton kolarissa Siikalatvan Pulkkilassa tiistaina illalla. Henkilöauton kuljettaja menetti autonsa hallinnan ohitustilanteessa.

Oulu on tyytyväisten liikkujien kaupunki

Seniori-ikäisten, työttömien ja kutsuntaikäisten liikuntahalut ovat vahvassa kasvussa. Yhdeksän oululaista kymmenestä on tuoreen kyselyn mukaan tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen kaupungin liikuntapalveluihin.

Henkilöauto luisui jäisellä tiellä linja-auton perään

Henkilöauton kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan Oulussa Huttukylässä tiistaina iltapäivällä. Henkilöauton kuljettaja joutui tarkistamaan vammansa sairaalassa.

Seija-myrsky kaatoi 10 000 kuutiota metsää Pohjois-Pohjanmaalla

Seija-myrsky raivosi pahiten Pohjois-Pohjanmaalla alueen eteläosassa. Pahimpia tuhoja kärsittiin Pyhäjärvellä, Kalajoella Seija pahensi Eino-myrskyn jo aloittamia tuhoja.

Vanha mylly jauhaa luomua jouluksi - video

Niittymylly Rantsilassa jauhaa luomujauhoja. Varsinkin joulun alla lähes satavuotiaat koneet laulavat aamusta iltaan.

OAMK vähentää väkeä

Oulun seudun ammattikorkeakoulu on pian osakeyhtiö nimeltään Oulun ammattikorkeakoulu. Henkilöstövaikutuksiltakaan ei vältytä.

Pitääkö hoito siirtää sairaalasta kotiin?

Kotisairaalat yleistyvät. Niissä ideana on kehittää avohoitoa niin, että potilaat voisivat saada sairaalan omaista hoitoa ja kuntoutusta myös kotonaan. Mihin kaikkeen kotisairaala sopii? Siirtääkö yhteiskunta vain hoitotyötä omaisille, vai autetaanko tässä oikeasti paranemista? Mitä mieltä olet?

Piispa: Kirkkoja ei saa myydä

Oulun piispa Samuel Salmi on huolissaan seurakuntien taloudesta pohjoisessa. Menot kasvavat tuloja nopeammin muun muassa kirkosta eroamisten vuoksi.

Oululaissiskokset rakensivat voittoisan leikkimökin

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto meni Ouluun Laatikaisen siskoksille, jotka kehittivät aivan uudenlaisen leikkimökin. Idea on muidenkin kiinnostuneiden toteutettavissa.

Avi toppuuttelee koulusäästöjä

Opetustoimen ylitarkastaja Veijo Kosola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta toppuuttelee koulusäästöjä ja vaatii kuntapäättäjiä muistamaan säästöjen kohteena olevan pienen tai suuremman koululaisen.

Mökkejä varattu Kuusamossa jouluksi viime vuotista enemmän

Loppiaisviikolla tulevat venäläiset. Joulun alla mökkejä varaavat suomalaiset.

Jalankulkija jäi pakettiauton alle ja kuoli Raahessa

Pakettiauton kuljettaja jarrutti ja teki väistöliikkeen havaitessaan jalankulkijan tiellä, mutta törmäsi iäkkääseen naiseen siitä huolimatta.

Koelaskimme Suomen tuoreimman laskettelurinteen

Oulun kaupungin vanhan kaatopaikan päälle rakennettu Ruskotunturi avaa kautensa sunnuntaina. Vaikeat sääolot ovat pitäneet rinneyrittäjän varpaillaan viime hetkeen asti.

Suuri unelma täyttyi: Pikku-Amandasta tuli Lucia

Lucia-perinne elää vahvana Oulun Ruotsalaisen Koulun päiväkodissa. Viisivuotiaan Amandan harras toive toteutui perjantaiaamuna.

Kapinakunta Kärsämäki haluaa irti kuntayhtymästä

Kärsämäki haluaa irti kunnan peruspalveluja järjestävästä kuntayhtymä Selänteestä. Kunta haluaisi ostaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiseltä yritykseltä, mutta ei ole saanut lupaa selvittää palvelujen ulkoistamista.

Mielenterveyskuntoutujien asuntojen rakennuslupa nurin hallinto-oikeudessa

Oulun Talvikankaalle suunnitellun mielenterveyskuntoutujien asumisyksikön rakennuslupa on kumottu Oulun hallinto-oikeudessa. Oulun rakennuslautakunnan päätöksestä kanneltiin hallinto-oikeuteen.

Tuhannet kodit vailla sähköä edelleen - tilanne elää koko ajan

Seija -myrskyn takia tuhannet taloudet Pohjois-Pohjanmaalla ovat edelleen vailla sähköä.

Seija-myrsky vei sähköt noin kymmeneltä tuhannelta

Pohjois-Pohjanmaalla säästyttiin kuitenkin vakavilta myrskytuhoilta. Varhain perjantaiaamuna sähköttä oli noin kymmenen tuhatta kotitaloutta lähinnä maakunnan eteläosissa.

Helikopteri putosi Oulussa opetuslennolla

Opetustilanteessa ollut siviilihelikopteri putosi torstaina iltapäivällä Oulunsalon lentokentän alueella. Henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka kopteri kärsi mittavia vaurioita.

Varaudu sähkökatkoihin ja huonoon ajokeliin

Ylen päivystävä meteorologi kertoo, että perjantaiaamuna Pohjois-Pohjanmaalla on hyvin todennäköisesti sähkökatkoja ja huono ajokeli. Sähköverkkoyhtiö Elenia on ennakoinut myrskyä vahvistamalla toimintaansa, jotta mahdolliset sähkökatkot saataisiin korjattua nopeasti.

Metsästyskoirien käyttöä hirvimetsällä selvitetään

Metsähallitus selvittää kuinka paljon ja miten hirvikoiria käytetään metsästyksessä valtion mailla Pohjois-Suomessa.

Perämeren kalastajakylät rakennettiin piparitaikinasta

Kalajoella on tallennettu kalastajaperinettä jouluisella tavalla. Piparkakkutalot on maalattu punamullalla, rannasta löytyy vene ja pihan perältä huussi.

Mihin kaikkeen piparia pitäisi lisätä?

Ruotsissa on myynnissä piparilla ryyditettyä kivennäisvettä, viiliä, pullaa, ja jopa veripalttua eli rössyä. Mihin kaikkeen piparin maku sopii ja mihin sitä voisi vielä lisätä?

Oulun sataman hiljaiselo jatkuu

Satamajohtaja Kari Himanen on kuitenkin tyytyväinen sataman liikenteeseen, sillä esimerkiksi konttiliikenne on jatkanut kasvuaan.

Oulussa virisi kiista mielenterveyskuntoutujien asunnoista

Talvikankaalla osa asukkaista ihmettelee, miksi alunperin kehitysvammaisille rakennettavaksi suunniteltu asumisyksikkö muuttuikin matkan varrella mielenterveyskuntoutujien asunnoiksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle