Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähihoitaja Minna Kuisma, HYKS Naistenklinikka

Kymmenet kätilöt jättivät työnsä, sitten ylihoitaja keksi ratkaisun: nyt vastasyntyneitä saattaa hoitaa Naistenklinikalla lähihoitaja

HUS on palkannut lähihoitajia helpottamaan kätilöpulaa. He työskentelevät lapsivuodeosastoilla kätilön työparina ja yhdessä lääkäreiden kanssa.

En nyfödd bebis vägs på sjukhuset. Bebisen skriker.

Korona-ajan vauvabuumi näkyy selvästi viime vuoden tilastoissa HUS-alueella, tulevana keväänä syntyvyyden kasvu kuitenkin pysähtyy

HUS-alueella syntyi viime vuonna yli 1 500 vauvaa enemmän kuin vuonna 2020. Määrät kasvoivat eniten Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Kaksi vanhempaa kertovat, kuinka vauvabuumi ja korona näkyvät esimerkiksi neuvolassa.

"Ei voi sanoa, että vauvabuumi enää jatkuisi", sanoo asiantuntija – korona-ajan vauvat ovat ruuhkauttaneet neuvolat ja synnytyssairaalat

Asiantuntijan mukaan vauvabuumin hiipumisen voi selittää Suomessa talvella vallinnut pitkittynyt epävarmuus: koronakuri oli kova eikä rokotuksia ollut vielä aloitettu. Nyt lapsia hankkivat ne kolmekymppiset, jotka aikaisemmin lykkäsivät lastenhankintaa.

6 päivän ikäinen tyttö imee rintaa imetystyynyn päällä.

THL ryhtyy keräämään äidinmaitonäytteitä selvittääkseen äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille

Tutkimukseen pyritään löytämään 300 osallistujaa kolmen eri sairaalan kautta. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Emilia Merimaa suukottaa sylissään olevaa Nuutti-vauvaa.

Raskaus lisää vaikean koronan riskiä – Emilia Merimaa, 25, sai tartunnan: "Kun oireeni pahenivat, vauvan selviäminen ei ollut enää itsestäänselvyys"

THL on kesän alusta suosittanut, että raskaana olevat voivat halutessaan ottaa koronarokotuksen. Rokotettujen määrästä ei ole tietoa. Naistenklinikalla on hoidettu noin 50 koronan saanutta odottajaa, joista 20 prosenttia joutui tehohoitoon. Emilia Merimaa päätyi sairaalaan Seinäjoella.

Synnytyssaleissa ruuhkaa - riittävätkö kätilöt?

Synnytysten määrissä on piikki HUS-alueella – kätilöt kritisoivat kiirettä, synnyttäjä Jannica Stelander tuo mukanaan oman doulan

Synnytyksiä on HUS-alueella noin kymmenen prosenttia viime vuotta enemmän. Kätilöt ovat huolissaan työn määrän ja vaativuuden lisääntymisestä. Osa on irtisanoutunut.

Ultraljudsundersökning av ett foster på Kvinnokliniken i Helsingfors.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on saattanut vähentyä

Juomisen riskit tunnetaan nyt aiempaa paremmin.

Julia Tyynelä ja Eetu-vauva

Syntyneiden vauvojen määrä kääntyi koronavuonna nousuun – Natalien, Eetun ja 46 450 muun vauvan ensimmäinen vuosi jää aikakirjoihin kummallisuutena

Väkiluku kasvoi vuonna 2020 Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Isa Isotalo valmistautui huolella esikoisena synnyttämiseen. "Möykky" on nyt kuukauden ikäinen ja ruoka maistuu.

Pieni synnytyssairaala huolestui vauvakadosta ja alkoi markkinoida itseään Instagramissa – nyt meneillään on ennätysvuosi, jonka tuhannes vauva on "Möykky"

Synnytysten määrä kasvaa kaikissa Helsingin ja Uudenmaan sairaaloissa, mutta suhteellisesti eniten Lohjalla.

Pertti Hakkarainen, psykologi, Naistenklinikan Seri-tukikeskus, HUS.

Seksuaaliväkivallan uhreille ei riitä auttajia, HUSin tukikeskukseen 60 uutta raiskattua kuukaudessa – "Järkyttävä määrä", sanoo psykologi

Tukikeskuksella on vaikeuksia ohjata uhreja jatkohoitoon, kun Tyttöjen Talo ei pysty enää vastaanottamaan lisää avuntarvitsijoita.

Nuorisogynekologi Elina Holopainen.

Historiallinen saavutus: HUSissa on nyt yksi maailman harvoista nuorisogynekologian koulutuskeskuksista, ja se on yhden naisen ansiota

Nuorisogynekologian erikoislääkäri Elina Holopainen toivoo, että nuoret olisivat itselleen armollisempia arjen suorituspaineiden keskellä.

Läheltä

Naistenklinikalla vahvistetaan endometrioosipotilaiden hoitoa

Endometrioosia hoidetaan jatkossa useiden eri alojen lääkärien ja muiden ammattilaisten muodostamassa tiimissä.

Jani Lampinen ja Marjo Eskola osoittivat mieltään synnytyksen tukihenkilöiden koronarajoituksia vastaan.

Jani Lampinen ei pääse vaimonsa tueksi synnytyssairaalaan: "Olen vanhempi siinä missä äitikin" – odottajat penäävät oikeuksiaan, HUS luvannut vastata etänä

Helsingin Naistenklinikan pihalla järjestetyllä mielenilmauksella toivotaan synnytysjärjestelyitä uudelleentarkasteluun.

vauva makaa hoitopöydällä

Synnyttäjät kertovat huonosta kohtelusta ja hoitajien kiireestä Naistenklinikalla – Jatkuvan muuttorumban keskellä työskentelee kokemattomia kätilöitä

Husin mukaan kätilöiden stressi ja kuormitus johtuvat huonokuntoisten tilojen korjauksista ja uuteen potilastietojärjestelmään, Apottiin, valmistautumisesta.

Naistenklinikka

Uusi potilastietojärjestelmä Apotti laajeni moneen uuteen sairaalaan Uudellamaalla – HUS: "Teknisiä ongelmia on ollut, mutta ne on ratkottu"

Jonot saattavat pidentyä ja päivystyksessä ja poliklinikoilla odotusajat kasvaa Lohjalla, Hyvinkäällä, Porvoossa, Espoossa Jorvin sairaalassa sekä Helsingissä Naistenklinikalla ja Psykiatrian yksikössä.

6 päivän ikäinen tyttö imee rintaa imetystyynyn päällä.

Vauvoja pompotellaan kuin rantapalloja Naistenklinikan ja neuvoloiden välissä – kuka on vastuussa siitä, että vanhemmat osaavat ruokkia vauvojaan?

Kun synnytyksen jälkeen vietetään enää päivä, pari sairaalassa, vauvalle elintärkeää imettämistä ei ehditä äideille opettamaan. Neuvolasta saatetaan ehtiä kotikäynnille vasta viikon parin päästä synnytyksestä. Se voi olla pitkä aika nälkäiselle.

Stig-Björn ja Irja ovat pitäneet yhtä jo viidenkymmenen vuoden ajan.

Sattumalöydös aivoissa

Laurin aivoista löytyi aivoltimon pullistuma.

Pakastettua spermaa Tyksin spermapankissa.

Yliopistosairaalat tarjoavat taas hedelmöityshoitoja lahjasoluilla – naisparit ja itselliset naiset uusi potilasryhmä: "Spermanluovuttajia tarvitaan lisää"

Julkisen puolen hedelmöityshoidot lahjasukusoluilla olivat jäissä monta vuotta, kun kiisteltiin, voidaanko hoitoa antaa naispareille.

Naistenklinikan pääovesta kulkee nainen

Naistenklinikalla yhä useammalla synnyttäjällä mahdollisuus perhehuoneisiin: remontin jäljiltä niiden määrä tuplaantuu

Perhehuoneita on jo yli 50 eli nyt lähes kaikilla synnyttäneillä on mahdollisuus saada puoliso tai tukihenkilö lähelleen koko hoitoajaksi.

Palomies ja klinikan henkilökuntaa Naistenklinikan ulkopuolella Helsingissä 11. elokuuta 2019.

Helsingin Naistenklinikalla toiminta palaa normaaliksi tiistai-aamulla – tulipalo osui synnytysten sesonkiajalle

Naistenklinikan vuodepaikkojen käyttöaste on juuri nyt varsin korkea. Sunnuntaisen tulipalon takia lähes 70 perhettä evakuoitiin.

Tarhavadelmia Sotkamossa.

Maanantai 12.8.2019 (radio)

Etla arvioi, että kilpailukykysopimus tuo Suomeen lisää työpaikkoja. Ohjelmistovirhe oli syy siihen, että Verottajan kirjeissä oli vääriä tietoja. 70 vuotta sitten solmittiin Geneven sopimus, joka toi sodalle säännöt. Helsingin Naistenklinikalla oli tulipalo. Vadelmat ovat kypsyneet hitaasti.

Palomiehiä ja paloauto naistenklinikan edustalla

Naistenklinikka ei yöllä ottanut hoitoon uusia synnyttäjiä savuvahinkojen vuoksi – synnytykseen saapuneet ohjattiin muihin sairaaloihin

Poliisi kertoi maanantaiaamuna, että palon syttymissyytä selvitetään, mutta asiassa ei epäillä rikosta. 

Tyttö Kuhlman

Naistenklinikalle reilusti lisää perhehuoneita

Jatkossa lähes kaikki perheet pääsevät majoittumaan synnytyksen jälkeen perhehuoneeseen.

Naistenklinikka potilas sänky

Women’s Hospital patient diagnosed with tuberculosis

The infected patient gave birth at the Helsinki medical facility between late February and early March.

Hoitoalan ammattilaiset pääsevät harjoittelemaan vaikeaa synnytystä nuken avulla – Katso, kuinka Victoria-nukelle käy

Naistenklinikalle saapui uusi sarjasynnyttäjä – tässä on nukke nimeltä Victoria, ja näin se synnyttää

Miten synnytys sujui? Syntyikö vauva terveenä ja selvisikö Victoria-äiti synnytyksestä? Kätilöt ja lääkärit häärivät Victoria-nuken ympärillä, kun Naistenklinikalla harjoiteltiin synnytystä simulaation avulla.

Ursula Änäkkälän tytär syntyi 5.11.2018.

C-section births in Finland rising

More women in Finland delivered babies via caesarean section last year than ever before.

Ursula Änäkkälän tytär syntyi 5.11.2018.

Suomalaiset ovat luomuilijoita, mutta synnytyspelko kasvaa – 5 mielenkiintoista asiaa synnytyksestä

Joka kuudes suomalainen syntyy keisarileikkauksella. Osuus oli viime vuonna suurempi kuin koskaan aiemmin, mutta muuhun maailmaan verrattuna se on vähän. Lue tämä ja neljä muuta faktaa suomalaisesta synnytyksestä.

Seri-tukikeskuksen ovi.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukikeskuksessa ruuhkainen toukokuu

Asiakasmäärän kasvun syynä on luultavasti se, että palvelu on tullut ihmisille aiempaa tutummaksi. Myös helteisellä toukokuulla on todennäköisesti vaikutusta.

Naistenklinikka potilas sänky

Synnytyssairaaloiden taistelu sisäilman kanssa jatkuu – Myös Naistenklinikan remontoitua osaa piinaa kosteusvaurio

Vain runsaan vuoden käytössä olleessa, sairaalan L-osassa hiljattain havaittujen kosteusvaurioiden syyksi on paljastunut vuotava viemäriputki.

Sikiö ultraäänikuvaus.

Odottavat äidit saavat sikiöseulontansa jatkossa HUS:in uudessa, Suomen suurimmassa yksikössä – Naistenklinikka on käynyt liian ahtaaksi

Hyksin sikiöseulonnat keskitetään kesäkuun alussa Bulevardille. Suuryksikkö palvelee koko HUSin alueen odottajia. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Pimeä ja lumeton katu joulukuussa.

#Metoo-ilmiö on lisännyt herkkyyttä hakea tukea raiskauksesta toipumiseen – Uusia tukikeskuksia avataan eri puolille Suomea

Helsingissä sijaitseva Seri-tukikeskus seksuaaliväkivallan uhreille on ollut auki alle vuoden. Nyt se laajentaa toiminta-aluettaan.

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio (Niinistön takana) poistuvat vastasyntyneen poikavauvansa kanssa Naistenklinikalta Helsingissä maanantaina 5. helmikuuta.

Presidenttiperhe pääsi kotiin Naistenklinikalta

Rouva Jenni Haukio pääsi kotiutumaan poikavauvan kanssa Naistenklinikalta kahden aikaan iltapäivällä.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

Presidenttiparin vauvauutinen sytytti sosiaalisen median liekkeihin – "Lapsi on suurin lahja", onnittelee vasta itse isäksi tullut kansanedustaja

Sosiaalinen media räjähti ja myös tasavallan presidentin kanslian sivut kaatuivat hetkellisesti uutisen tultua julki.

MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva.

Homehtuvat vauvatehtaat: käsikirjoitus

Homehtuvat vauvatehtaat - ohjelman käsikirjoitus

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén

HUS:n Lindén myöntää: sisäilma on meille kiistämättä suuri ongelma

Suomen suurimalla synnytysklinikalla runsaasti oireiluja

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio Viron presidentti Toomas Henrik Ilveksen kotitilalla Ärmassa.

Missä syntyy presidenttiparin lapsi? Erikoisjärjestelyjä ei ole vielä tehty

Pääkaupunkiseudulla on pian vain kaksi sairaalaa, jotka hoitavat yhteensä noin 15 000 synnytystä vuodessa.

Naistenklinikka potilas sänky

Naistenklinikalla työskennellään viemärin hajussa eikä tieto kulje – Aluehallintovirasto ojentaa sairaalan johtoa

Aluehallintovirasto antaa HUSille useita toimintaohjeita Naistenklinikalla tehdyn työsuojelutarkastuksen jälkeen. Suurimmat puutteet ovat tiedonkulussa.

Naistenklinikka.

Naistenklinikan tekniset ongelmat hallinnassa, Kätilöopisto kiinni lokakuun puolivälissä

Naistenklinikka ottaa suurimman osan sisäilmaongelmista kärsivän Kätilöopiston synnytyksistä hoitaakseen lokakuussa.

Naistenklinikka.

Kätilöt eivät luovuta – Naistenklinikan sisäilmaongelmiin perehtyy nyt AVI

Aluehallintovirasto AVI tekee Naistenklinikalla sisäilmaan liittyvän työsuojelutarkastuksen. Yhteyttä AVI:in ottivat sairaalan työntekijät.

Vauva nukkuu

HUS vuokraa kokonaisen hotellikerroksen Naistenklinikalla synnyttäville – Potilashotellin toiminta käynnistyy lokakuussa

Osa Naistenklinikalla synnyttävistä äideistä voi jatkossa siirtyä läheiseen hotelliin synnytyksen jälkeen.

Naistenklinikka.

Kätilöt pysyvät kannassaan: Naistenklinikalla on suuria sisäilmaongelmia – Husin toiminta "hyssyttelyä"

Hus kertoi tänään, ettei Helsingin Naistenklinikalla ole havaittu "suuria sisäilmaongelmia". Kätilöt ovat toista mieltä.

Naistenklinikka Helsingissä.

HUS: Naistenklinikalla ei suuria sisäilmaongelmia – Korjausta vaativissa tiloissa ei ole synnytystoimintaa

Klinikan sisäilmaan liittyvissä tutkimuksissa ei ole ilmennyt suuria ongelmia. Vaadittavien korjaustöiden ajoitusta on haluttu aikaistaa.

Naistenklinikka potilas sänky

Naistenklinikan sisäilman laadusta tänään lisätietoja

Viime viikolla uutisoitiin, että HUS-Kiinteistöt on jo keväällä arvioinut Naistenklinikan olevan yksi sairaanhoitopiirin hankalimpia sisäilmakohteita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle