Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maria Pettersson Viimeinen Sana -ohjelmassa.

Journalisti-lehden päätoimittaja Viestikoekeskus-tuomioista: ”Tällä haettiin pelotevaikutusta”

Maria Petterssonin mukaan Puolustusvoimista kirjoitetaan Suomessa kriittisesti hyvin vähän. Helsingin Sanomien toimittajille Viestikoekeskus-jutusta langetetun tuomion pelätään lisäävän median itsesensuuria.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-tuomiosta: ”Pääasiat menivät niin kuin pitikin” – silti tyytymätön tuomioon

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ja syyttäjät ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä tuomioon.

Puolustuksen asianajaja Kai Kotiranta antaa kommentteja medialle käräjäoikeuden K-kerroksessa. Viestikoekeskus-oikeudenkäynti, osapuolina Helsingin Sanomat ja Puolustusvoimat. Helsingin käräjäoikeus.

Journalistiliiton puheenjohtaja Viestikoekeskus-tuomiosta: ”Uhkaa kaventaa sananvapautta Suomessa”

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Helsingin Sanomien toimittajat syyllistyivät turvallisuussalaisuuden paljastamiseen Viestikoekeskus-artikkelissa. Päätös saattaa vaikeuttaa journalistien työtä.

HS:n toimittaja Tuomo Pietiläinen ja hänen asianajajansa Tuomo Ylikantola Helsingin käräjäoikeudessa. Viestikoekeskus-oikeudenkäynti.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta – toiselle sakkoja

Oikeus katsoo, että joulukuussa 2017 julkaistu Viestikoekeskus-artikkeli sisälsi turvallisuussalaisuuksia. Toimituksen esimiehen Kalle Silfverbergin syytteet hylättiin. Juttu määrättiin poistettavaksi.

Tuomo Pietiläinen saapuu.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa ainutlaatuisessa Viestikoekeskus-jutussa – tuomitaanko Helsingin Sanomien toimittajat maanpetosrikoksista?

Tuomio yli viiden vuoden takaisesta tapauksesta annetaan tänään. Syyttäjä vaatii kolmelle journalistille ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syytetyt kiistävät.

Georgij Alafuzoff.

Entistä tiedustelupäällikköä ei enää epäillä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta Viestikoekeskus-jutussa – näyttöä tahallisuudesta ei saatu

Tiedustelupäällikkönä toimineen Georgij Alafuzoffin epäiltiin luovuttaneen Puolustusvoimien salaisia tietoja Helsingin Sanomien toimittajalle. Tutkinnassa ei saatu näyttöä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Kaius Niemi oikeustalon aulassa keskiviikkona 5. lokakuuta 2022.

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi ei saa syytettä Viestikoekeskus-jutussa

Niemeä kuultiin epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Viestikoekeskus-juttu Helsingin käräjäoikeudessa.

HS:n puolustus syytti syyttäjää loppulausunnoissaan – "Miksi ei uskallettu selvittää, kuka päätti uutisen julkaisusta?"

HS:n syytteessä olevat toimittajat vaativat käräjäoikeutta hylkäämään kaikki syytteet. Syyttäjä vaatii kolmelle toimittajalle vähintään puolentoista vuoden vankeutta.

Kaius Niemi oikeustalon aulassa keskiviikkona 5. lokakuuta 2022.

HS:n ex-päätoimittajaa Kaius Niemeä epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta – kertoi poliisille tienneensä etukäteen "juttuprojektista"

Syyttäjä vahvistaa, että Kaius Niemeä on kuultu epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syyteharkinta valmistuu "lähipäivinä".

Viestikoekeskus-juttu Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä muutti syytteen muotoilua Viestikoekeskus-jutussa – useista todistajista luovutaan

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen kuuleminen oikeudessa peruuntui.

Viestikoekeskus-juttu Helsingin käräjäoikeudessa.

Upseeri kertoi lukeneensa HS:lle päätyneitä papereita järkyttyneenä ja raivoissaan: "Paikka olisi ollut Puolustusvoimissa lukkojen takana"

Viestikoekeskus-käräjillä kuultiin keskiviikkona Puolustusvoimien upseeria. Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen oli kertonut hänelle, että lehdellä oli salaisia asiakirjoja.

Ihmisiä astumassa hissiin.

HS:n toimittajilla isoja näkemyseroja oikeudessa: Halminen sanoi Pietiläisen painostaneen häntä – Yle seurasi Viestikoekeskus-käräjiä

Oikeudenkäynti Helsingin Sanomien kolmea toimittajaa vastaan jatkui tiistaina vastaajien kuulemisella.

Ylen toimittajat Päivi Happonen ja Jesse Mäntysalo kertovat HS:n oikeudenkäynnin tilanteesta Helsingin käräjäoikeudessa

Puolustus vaati syyttäjiä kertomaan, mitkä HS:n julkaisemat tiedot olivat salassa pidettäviä – Yle seurasi hetki hetkeltä käräjiä

Helsingin Sanomien kolme toimittajaa kiistävät syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syyttäjä vaatii heille ehdollista vankeutta.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Helsingin Sanomien kolmelle toimittajalle luetaan tänään syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Syyttäjä katsoo, että Helsingin Sanomat julkaisi salaista tietoa. Puolustuksen mukaan julkaistut tiedot olivat saatavilla myös julkisista lähteistä.

Kompastuiko Hesari leimapaperimässäilyynsä?

Viimeinen sana: Kompastuiko Hesari leimapapereilla mässäilyyn?

Voiko media ensin ratsastaa erittäin salainen -leimoilla ja sitten puolustautua sillä, että tiedot ovatkin julkisia, pohtii Rosa Kettumäki.

Kaius Niemi.

Iltalehden ja Kauppalehden päätoimittajat kritisoivat HS:n Kaius Niemen vaikenemista Viestikoekeskus-jutussa – "Näyttää, että vastuuta pakoillaan"

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi välttyi Viestikoekeskus-jutussa syytteiltä, koska hän vaikeni poliisin kuulustelussa kuin muuri.

Kaius Niemi.

Analyysi: Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja valitsi taktiikan, joka jätti alaiset yksin vastaamaan syytteisiin ja vahingoitti lehden mainetta

Sananvapauslaki ja rikoslaki eivät pidä päätoimittajaa automaattisesti vastuullisena julkaisuista. Kaius Niemellä olisi ollut useita tilaisuuksia kantaa vastuuta haittaamatta alaistensa puolustusta.

Ote kuulusteluista: Kuulustelija: Miksi et? Vastaaja: Käytän oikeuttani olla myötävaikuttamatta minua koskevan rikosepäilyn selvittämiseen.

Poliisin kuulustelija kysyi, miten vastaava päätoimittaja Kaius Niemi aikoo ottaa vastuun viestikoekeskusjutusta – Niemi vaikeni loppuun saakka

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen kritisoi Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa siitä, että tämä ei kanna vastuuta.

Toimittaja Laura ja Halminen asianajaja Kai Kotiranta

Puolustus vetoaa HS:n Viestikoekeskus-jutussa tasavallan presidentin lausuntoon – tietoturva-asiantuntija: jutussa ei ollut mitään uutta

Presidentti Sauli Niinistö arvioi joulukuussa 2017, että Helsingin Sanomissa julkaistuissa Viestikoekeskusta koskevissa tiedoissa ei ehkä ollut mitään, joka olisi ”palohälytyksen aiheuttanut".

Kaius Niemi odottaa käsittelyn alkua.

HS:n entinen toimituspäällikkö kertoi kuulustelussa, että myös päätoimittaja sai tiedon Viestikoekeskus-jutusta ennen julkaisua

Päätoimittaja ei kiistä eikä vahvista sitä, että olisi saanut tiedon etukäteen. Keskusrikospoliisi luovutti tänään medialle Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutista koskevan esitutkinta-aineiston.

Toimittaja Laura ja Halminen asianajaja Kai Kotiranta

Helsingin Sanomat hyllytti selvitysten ajaksi toimittajan, jonka epäillään vuotaneen tietoja puolustusvoimille

Viestikoekeskusjutusta syytteen saanut Laura Halminen on yhä Helsingin Sanomien palveluksessa, mutta hänen työvelvoitteensa on päätetty vuoden loppuun saakka.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

Todistaja: Helsingin Sanomien toimittaja paljasti toimitukselta salaa Puolustusvoimille, että lehdellä on hallussaan erittäin salaisia papereita

Puolustuksen mukaan Puolustusvoimilla oli puoli vuotta aikaa puuttua Helsingin Sanomien toimintaan, mutta silti tutkintapyyntö tehtiin vasta jutun julkaisun jälkeen.

Kaius Niemi oikeussalissa.

Syyttäjä: Helsingin Sanomien toimittajat tiesivät mahdollisesta rikosvastuusta ennen kuin julkaisivat tietoa sotilastiedustelun asiakirjoista

Syyttäjät vaativat Helsingin Sanomien toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Puolustus aikoo esittää, että kaikki julkaistut tiedot olivat saatavilla myös julkisista lähteistä.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Oliko Helsingin Sanomilla oikeus julkaista salaisia tietoja? – Viestikoekeskus-jutun käsittely alkaa käräjillä

Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa saa syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Miten julkaisematon juttu voi päätyä syytteen alaiseksi?

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari: Jäitä hattuun sensuuripuheille Viestikoekeskus-tapauksessa

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-tapauksesta tarvitaan lisää tietoa, jotta johtopäätöksiä voi tehdä, sanovat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen ja professori Päivi Korpisaari.

Mies lukee Helsingin Sanomia

Syyttäjä: Viestikoekeskus-tapauksessa oli konkreettinen uusien salassa pidettävien tietojen julkistamisen vaara – HS:n Niemen mukaan syyte "ei kestä mitään tarkastelua"

Vastaavan päätoimittajan mukaan puolustus ei ole käyttänyt argumenttia, jonka mukaan hän ei olisi tiennyt kiistellyn jutun julkaisemisesta.

Mies lukee Helsingin Sanomia

JSN ja Päätoimittajien yhdistys vetoavat: Helsingin Sanomien toimittajia koskevan oikeusprosessin oltava mahdollisimman avoin

Kannanottojen mukaan sanan- ja lehdistönvapaus ovat tärkeitä ja keskeisiä demokraattisen yhteiskunnan periaatteita.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa sai syytteen Puolustusvoimien salaisten paperien julkaisemisesta – toimittajia uhkaa vankeusrangaistus

Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta kertovan jutun kirjoittamisesta ja julkaisusta vastaavat toimittajat kiistävät rikoksen. Päätoimittajaa ja toimituspäällikköä asiassa ei syytetä.

Tikkakosken sotilasalue.

HS:n epäillään paljastaneen turvallisuussalaisuuden joulukuussa 2017 julkaistussa Viestikoekeskus-jutussa – miksi tutkinta on kestänyt vuosia?

KRP sai viime vuoden lopulla valmiiksi tutkinnan, jossa viittä Helsingin Sanomien henkilökuntaan kuuluvaa epäillään rikoksesta. Tutkinta tietovuotajasta on yhä kesken.

Mies lukee Helsingin Sanomia

Korkein oikeus: Toimittajan on vastattava poliisin kysymyksiin turvallisuussalaisuuden rikkomisen tutkinnassa viestikoekeskuksen jutussa

Toimittaja kieltäytyi esitutkinnassa paljastamasta, ketkä olivat osallistuneet jutun tai julkaisupäätöksen tekoon.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

Viittä Helsingin Sanomien työntekijää epäillään rikoksesta, josta vähimmäisrangaistus on vankeutta – asia siirtyi syyteharkintaan

Epäillyt kiistävät rikoksen. Poliisi vakuuttaa, että lähdesuoja huomioitiin tutkinnassa.

Tikkakosken sotilasalue.

Viittä henkilöä epäillään rikoksesta Helsingin Sanomien viestikoekeskusjutussa – tutkinta loppusuoralla

Tutkinta valmistunee vuoden loppuun mennessä. Vain kahden epäillyn henkilöllisyys on vahvistunut julkisuudessa.

Korkein oikeus Helsingissä 22. syyskuuta

KKO myönsi valitusluvan lähdesuojaan vedonneelle toimittajalle Puolustusvoimien Viestikoekeskus-jutussa

Valituslupa koskee sitä, oliko toimittajalla oikeus kieltäytyä vastaamasta poliisin kysymyksiin.

Georgij Alafuzoff

Pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff kiistää rikosepäilyt tietovuotoasiassa

STT kertoi tammikuussa, että sen tietojen mukaan poliisi epäilee Alafuzoffia rikoksesta esitutkinnassa, jossa on selvitetty sotilastiedustelun aineistojen päätymistä Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan juttuun Viestikoekeskuksesta.

Georgij Alafuzoff

Raportti: Suomi ei ole enää Venäjälle yhtä tärkeä vaikuttamisen kohde kuin neuvostoaikoina

Brysseliin ei kannata viestiä Helsingin kautta, koska Venäjä ei pidä Suomea vaikutusvaltaisena EU-maana.

Tikkakosken sotilasalue.

Korkein oikeus: Poliisi ei saa käyttää toimittajalta takavarikoitua muistitikkua Puolustusvoimien tietovuotojutun tutkinnassa

Oikeuden mukaan aineistoa ei saa käyttää, koska se voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Markku Mantila

Viestintäasiantuntija tietovuodosta Puolustusvoimissa: En usko vahinkoon, tiedot vuodettu tahallaan ja tarkoituksella

STT kertoi viikko sitten, että Viestikoekeskusta koskevassa jutussa epäiltynä on Puolustusvoimien entinen tiedustelujohtaja.

Hensingin Sanomien artikkeli.

STT: Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisoinnin tietovuototutkinnasta uutta tietoa – mahdollinen vuotaja tiedossa

Poliisi on edelleen vaitonainen tutkinnasta, vaikka epäilty vuotaja on ollut tiedossa jo pitkään.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Korkein oikeus tutkii Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuuden – etsinnän syynä lehden julkaisema juttu

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat pitäneet kotietsintää laillisena. Toimittaja ei tyytynyt päätöksiin.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Suomen sijoitus lehdistönvapausindeksissä putosi toisena vuotena peräkkäin

Järjestön mukaan lähdesuoja vaarantui Viestikoekeskus-uutisoinnin myötä tehdyssä takavarikossa.

Tikkakosken sotilasalue.

Puolustusvaliokunta vierailee Tikkakoskella – samalla visiitillä Ilmavoimat, Viestikoekeskus ja Ähtärin pandat

Valiokunta tutustuu ensi keskiviikkona ja torstaina muun muassa Ilmavoimien esikuntaan ja Viestikoekeskukseen.

Tutkinnajohtaja Janne Järvinen ja tutkinnajohtaja Markku Ranta-aho.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa: Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon tehty kotietsintä oli laillinen

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta kertoo, että tapausta tullaan käsittelemään vielä hovioikeudessa.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Helsinki court to rule on legality of police search at journalist's home

A Helsinki court is set to rule whether police acted appropriately in searching a journalist's home after she published a story about military intelligence.

Tutkinnajohtaja Janne Järvinen ja tutkinnajohtaja Markku Ranta-aho.

"Liekkiä ja savua tuli niin kunnolla" – Lue, miten HS:n Viestikoekeskus-uutisointi johti toimittajan asuntoon tehtyyn kotietsintään

Käräjäoikeus käsitteli Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon tehdyn kotietsinnän laillisuutta tiistaina. Ratkaisu tulee helmikuun loppupuolella.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Herätys: Toimittajan asuntoon tehty kotietsintä oikeudessa, ensimmäinen dopingtapaus olympialaisissa, osassa maata suojasäätä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Hensingin Sanomien artikkeli.

Saliin marssivat HS:n toimittaja, etsintävaltuutettu ja poliisi – Oikeus punnitsee tänään toimittajan asuntoon tehdyn kotietsinnän laillisuutta

Keskusrikospoliisi on Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnista alkunsa saaneesta esitutkinnasta vaitonainen.

180 astetta pääkuva

180 astetta: "Yksi ihminen kertoi ahdistelukokemuksestaan, jolloin muutkin totesivat, etteivät voi olla hiljaa"

Miksi häirintä pysyy piilossa? Mistä empiminen ja varovaisuus johtuu? Kysyimme asiaa sananvapauskysymyksiin perehtyneeltä oikeustieteen tohtorilta Riku Neuvoselta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle