Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Parananjättilumme kukkii Kasianiemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Jättilumme puhkesi vihdoin kukkaan ja muutti väriään valkoisesta pinkiksi – ensi yönä ihmekukka avautuu vielä kerran

Brasilian tropiikissa parananlumme avautuu yöllä ja houkuttelee koppakuoriaisen pölytyshommiin erittäin voimakkaalla tuoksullaan. Kaisaniemessä jättilumpeen avautumista ei tänäkään vuonna nähnyt kukaan.

Huopatossut kesäisellä kukkaniityllä

Valoisan yön hurmaa, isokoskelon uimakoulu ja lumpeenkukkia – Katso kuvia sydänkesän luonnosta

Luonnon moninaisuus ja keskikesän voimakkaat värit ovat innostaneet valokuvaajia Pirkanmaalla kesä-heinäkuun taitteessa.

Vesiveljet Riikka Kaartilanmäki

Etelä-Savossa palkittiin matkalaukkuun mahtuvia liikelahjoja – Kilpailutöissä näkyvät metsät ja järvet

Eteläsavolainen järvi- ja metsäluonto ja sen elävät näkyvät selvästi muotoilutöissä, joilla voitettiin Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon maakuntaliiton tuotesuunnittelukilpailu. Kilpailulla etsittiin sekä edullisia että arvokkaita liikelahjoja.

Immalanjärvi

Immalanjärven kunto heikoin vuosikausiin – "Kehitys ei näytä hyvältä"

Yksi maan kirkasvetisimmistä järvistä on rehevöitymässä. Tänä kesänä Immalanjärvessä on tavattu huomattavasti tavanomaista enemmän sinilevää.

Ihminen mökkilaiturilla.

Näillä 5 vinkillä pidät mökkirannan kunnossa

Onko hiusten pesusta järvessä haittaa, kannattaako kaislikko niittää polskuttelun tieltä? Kokosimme viisi kunnostusvinkkiä, joilla pidät oman mökkirantasi puhtaana.

Piisami ui .

Piisami is back – vähiin metsästetty jyrsijä palaa ruovikoille

Piisami on tuotu Suomeen ja muualle Eurooppaan 1920-luvun taitteessa turkiseläimeksi. Pitkän hiljaiselon jälkeen piisamikanta on nyt elpymässä.

Kaivuri Myllyojan kunnostustyössä.

Kosteikkoaltaista apua järvien rehevöitymiseen

Lahden, Hollolan ja Asikkalan rantoja kiertävän Vesijärven rehevöitymistä pyritään hillitsemään kosteikkoaltaiden avulla. Niitä on tehty Vesijärven ympärille jo kolmisenkymmentä. Hollolassa käynnissä olevasta hankkeesta uskotaan olevan hyötyä muillekin.

Saimaannorppa vedessä Liperissä.

Liperin norppa on Lipero!

Yle Pohjois-Karjala kysyi yleisöltä nimeä Liperin vesistöissä polskivalle norpalle. Erilaisia nimiehdotuksia sympaattiselle kaverille saatiin viikon aikana 168 kappaletta.

Johanna Oras

C’est la vie, sellaista elämä on Johanna Oraksen 20-vuotisjuhlanäyttelyssä

”Olen nyt tehnyt matkaa omaan menneisyyteeni ja historiaan, koska tänä vuonna alkaa minun 20-vuotis taiteilijajuhlani, ja täällä Punkaharjulla on juhlanäyttely”, kertoo taiteilija Johanna Oras. Näyttely avataan 9.6.

Lumme.

Piha-altaassa viihtyvät myös akvaariokalat

Jouko Härkösen puutarhan ylpeys on oleskelupaikan vierellä soliseva vesiaihe. Kesällä vedessä kukkivat lumpeet, särkyneiden ruukkujen päällä kasvavat rantakasvit ja koloista hakevat suojaa värikkäät kalat. Mahdollisuuksia on monia, kertoo innokas puutarharakentaja.

Vanhoja maatalouskoneita niitulla

Antia pellon laidasta laitaan

Maaseudun esittelypuistosta Jokioisilla on runsaassa kymmenessä vuodessa muodostunut todellinen matkailuvaltti. Paitsi maaseutuun liittyvää tietoa, Elonkierrosta voi kesällä ammentaa kesäteatteria ja katsella tähtiä.

Sorsapuiston lampi.

Tampereen Sorsapuistoon kirsikkapuita

Sorsapuiston kunnostus on päässyt jälleen vauhtiin Tampereella. Viime vuonna alkanut työ saa jatkoa tällä viikolla käynnistyneellä laiturin rakentamisella ja puuston harvennuksella.

Kellastuneita lumpeenkukkia kuvattuna veden alta kalansilmäobjektiivilla.

Lumpeenkukat kalan silmin palkittiin vuoden luontokuvana

Espoolaisen Pekka Tuurin lummekuva Kohti valoa on valittu vuoden luontokuvaksi. Kasvi on kuvattu sukelluksista lumpeen alapuolelta. Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui lähes 10 000 valokuvaa. Tänä vuonna palkitut kuvat ovat perinteisiä eläin- ja kasvikuvia.

Poika ja tyttö keinuvat.

Sorsapuistossa kelpaa taas leikkiä

Sorsapuiston uusi leikkipaikka on valmistunut. Aidatulla ja porteilla varustetulla alueella on omat leikkisaarekkeet pienille ja isoille lapsille. Myös höntsäilypeleille löytyy pian oma paikkansa. Sorsalammen tila huolettaa, mutta pian pinnalla kukkivat myös lumpeet.

Heli Laaksonen: Lukkosulaa ja lumpeenkukkia

Heli Laaksonen on noussut kolmella runoteoksellaan Suomen suosituimmaksi runoilijaksi. Nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen näytelmänsä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia. Siinä aikamiespoikakaksoset Petter ja Simo saavat kännykkäoston kylkiäisenä sekatavarakaupan. Hyväntahtoisen hauska ja piikikäskin teksti kertoo siitä kuinka veljeksiltä onnistuu kaupanpito.

Kajaanin runoviikko tarjoaa sanataiteen leipää ja sirkushuveja

Sanataiteen kainuulainen ikoni, Kajaanin Runoviikko järjestetään nyt 33 kertaa. Kalevalan juhlavuoden lisäksi tänään alkavassa tapahtumassa on vahvasti esillä tämän vuoden Suven runoilijaksi valittu Sirkka Turkka.

Kari Hongisto Vähä-Vuosjärven rannalla

Vesikasvit riesana Vähä-Vuosjärvellä

Kauhavan Vähä-Vuosjärven eteläpäässä rehottaa taas lummetta ja ahvenvitaa, vaikka vesikasvuston niitto tehtiin pari viikkoa sitten. Niitto pitää uusia säännöllisesti että kasvusto saadaan kitekettyä kokonaan pois.

Norjalainen lastenkirjailija Anne-Cath Vestly on kuollut

Norjalainen lastenkirjailija Anne-Cath Vestly on kuollut. Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo verkkosivuillaan, että Vestly kuoli yöllä 88-vuotiaana. Vestly oli Norjan tunnetuimpia lastenkirjailijoita.

Näytelmän voi nauttia myös niteenä - teatteritekstit käyvät kaupaksi

Suomalaiset teatteriteokset ovat saavuttaneet menestystä kirjoina. Toukokuussa myydyintä kotimaista kaunokirjallisuutta olivat Heli Laaksosen lounaismurteella kirjoittama näytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia sekä Sofi Oksasen näytelmästään romaaniksi laventama Puhdistus.

Heli Laaksosen esikoisnäytelmä houkuttelee Tampereella

Runoilija Heli Laaksosen esikoisnäytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia saa tässä kuussa ensi-iltansaTampereen molemmissa teattereissa. Näytelmällä on selvästi tilausta, sillä kevään kaikki näytökset on varattu loppuun.

Tamperelaisteatterit toteuttavat Heli Laaksosen näytelmän yhdessä

Tampereen kaksi suurinta teatteria, Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri, tuottavat runoilija Heli Laaksosen esikoisnäytelmän Lukkosulaa ja lumpeenkukkia yhteistyössä.

Monet'n lumpeenkukat saavat taas päivänvaloa

Ranskalaisen impressionistin Claude Monet'n lumpeenkukkia ja lampia kuvaava jättimäinen teossarja asetetaan tässä kuussa kuuden vuoden jälkeen esille - ja Pariisin Orangerie-museon remontin myötä jälleen päivänvaloon.