Uusimmat artikkelit
Turku poistaa Leninin patsaan ydinkeskustasta – taustalla Venäjän hyökkäys Ukrainaan
Turun kaupungin mukaan Lenin-patsas poistetaan, koska Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen patsas on herättänyt yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua.
Kommunistijohtajille tietyt kirjat ja jopa farkut olivat kauhistus, mutta mistä virheistä joudut vankilaan? Testaa, selviytyisitkö Neuvostoliitossa vuonna 1985
Mahtivaltio Neuvostoliitto kaatui 30 vuotta sitten, mutta millaista elämä siellä oli? Vuoden 1985 Leningradiin sijoittuvan pelin tarina on kuviteltu mutta perustuu neuvostoarjen todellisiin ilmiöihin.

Suomalaisten matkat Neuvostoliittoon olivat usein täynnä trokausta ja vodkaa – Leningradissa turisteja kutsuttiin myös "nelijalkaisiksi ystäviksi"
“Jopa neuvostoihminen halusi pukeutua hyvin”, kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston tutkija uudessa suomalaisturismista ja venäläisistä trokareista kertovassa kirjassaan.
Neuvostoliiton raja oli tiukassa säpissä kylmän sodan aikana – suomalaiset pääsivät silti Rättijärven klubille, jossa juttu kulki ja juoma virtasi
Saimaan kanavan vuokra-alueella oli erikoinen rajajärjestely, jossa suomalaiset pääsivät kulkuluvilla Rättijärven klubille tapaamaan viipurilaisia.
Sota ilman voittoa – suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta
Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta.

15-vuotias poika hautasi neuvostosotilaan ja hoiti vuosikymmeniä hautaa Ristijärvellä – kuolleesta miehestä löydetty uutta tietoa
Seuraavaksi etsitään kuolleen neuvostosotilaan sukulaisia, jotta he saisivat tietää, missä isoisän tai isoisoisän luut lepäävät.
Russia's visa reform could make St. Petersburg trips easier and cheaper
Russia is said to be rolling out free electronic tourist visas for some areas, but it's not yet clear who'll be eligible for them.

Muistatko vielä nämä hittimatkat? Suomalaiset myivät sukkahousut päältään mustassa pörssissä, myös pornolehdet olivat kovaa valuuttaa
Tampereella on kerätty ihmisten kokemuksia neuvostomatkoista.

Käynnistimme säteilyannosmittarin ja kävimme tutustumassa pahamaineisen Tšernobylin ydinvoimalan sukulaislaitokseen
Leningrad ykkösen teknologia kehitettiin Stalinin aikana. Sen vanhin yksikkö on määrä poistaa tuotannosta ensi vuonna. Sosnovyi Borin arvaamattomat reaktorit toimivat silti vielä pitkään. Neuvostoydinvoimalan viimeinen reaktori suljetaan aikaisintaan 2028.

Venäjällä käynnistellään Pyhäjoen ydinvoimalaa vastaavaa laitosta – näin se eroaa suomalaisserkustaan
Sukulaislaitosten välillä on eroa muun muassa turvallisuudessa: Rosatomin Pyhäjoelle toimittaman reaktorin ympärille esimerkiksi tulee metri enemmän teräsbetonia kuin venäläiseen referenssilaitokseensa.
Vodkaturistit
Suomalaiset matkustivat itään elämään kuin ruhtinaat.

Mannerheim poistui Pietarin katukuvasta
Kiista marsalkka Mannerheimin muistolaatasta ehti kestää nelisen kuukautta. Laatta sai turvapaikan museosta.

Pietari kyllästyi ilkivaltaan – Mannerheimin muistolaatta poistetaan
Kohua herättäneen muistolaatan vastustajat ovat yrittäneet tuhota laatan jo monta kertaa.

Ilmasota-asiantuntijaa ei yllätä Venäjän ohjuspäätös – Vain venäläisten tapa uutisoida siitä
Venäjä sijoittaa Suomen rajan lähelle, Leningradin sotilaspiiriin kaksi S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Everstiluutnantti Sakari Joukas Maanpuolustuskorkeakoulusta toteaa, että S-400 on yksi uudenaikaisimpia ja suorituskykyisimpiä ilmatorjuntajärjestelmiä.

Eila jäi Karjalaan, kun naapurit muuttivat Suomeen – ja on valintaansa tyytyväinen
Pikkukylään jäänyt inkeriläinen iloitsee eläkevuosinaan suurperheestään ja elintason noususta. Hän on niin tyytyväinen oloonsa Karjalassa, että aikoo pitkästä aikaa jopa äänestää sunnuntaina Venäjän parlamenttivaaleissa.

Putin antoi potkut luottomiehelleen Ivanoville – voiko yksi syy olla Mannerheim-kohu?
Venäjällä on jo jonkin aikaa odotettu muutoksia Putinin lähipiiriin. Perjantaina potkut sai Putinin oikeaksi kädeksi kutsuttu hallintopäällikkö Sergei Ivanov, jolla on paljon kytköksiä myös Suomeen.

Marsalkan muistolaattaa vastustavat pietarilaiset: Emme vihaa suomalaisia, mutta Mannerheim oli murhaaja
Mannerheimin muistolaattaa on töhritty toistuvasti punaisella maalilla Pietarissa Venäjällä. Vastustajien mielestä maali symbolisoi Leningradin piirityksessä kuolleiden verta. Edelleen on epävarmaa, kuka tarkalleen on laattahankkeen takana.

Mannerheimin muistomerkki töhrittiin punaisella maalilla Pietarissa
Muistolaatta oli paljastettu vasta torstaina. Marsalkka Mannerheim herättää pietarilaisissa ristiriitaisia tunteita.

Kylmän sodan ydinaseiden maaliluettelot todistavat: Suomen asema oli uhanalainen
Alakurtti, Kantalahti, Petsamo, Murmansk, Leningrad, Tallinna. Nämä lähellä Suomea olevat paikkakunnat olivat Yhdysvaltain ydinaseiden maaliluettelossa kylmän sodan vaarallisimpina vuosina. Luettelo julkistettiin ensimmäistä kertaa virallisesti Yhdysvalloissa viime joulukuussa. Valtiotieteen tohtori Pekka Visurin mukaan julkistus antaa yksityiskohtaisempaa tietoa suurvallan varustautumisesta täysimittaiseen ydinsotaan kylmän sodan pahimpina vuosina.

Tšernobyl-tyylin ydinonnettomuus olisi voinut sattua lähellä Suomea
Tšernobylissä onnettomuuden aiheuttaneen kaltainen käyttötesti oli aiemmin aiottu tehdä Suomenlahden rannalla sijaitsevalla Sosnovyi Borin voimalaitoksella. Siellä ymmärrettiin onneksi kieltäytyä, kertoo eläkkeellä oleva Säteilyturvakeskuksen lähialueyhteistyön päällikkö Heikki Reponen.

Venäjällä musiikkinerot soittavat johtajien tahtiin – Panama-skandaalissa paljastunut sellisti ei ole ainoa
Huippusellisti Sergei Rolduginin paljastuminen presidentti Putinin pankkiasioiden välimieheksi hätkähdytti monia, vaikka klassisen musiikin ja vallanpitäjien välinen suhde on Venäjällä pitkä ja ristiriitainen.

Yhdysvalloissa julkaistiin kylmän sodan aikainen lista ydinpommien kohteista: Myös väestö oli tähtäimessä
Listauksessa mainitaan tuhansia kohteita itäblokin maissa. Tärkeimmiksi katsottiin lentokentät. Lukuisia kohteita muun muassa Moskovassa, Leningradissa ja Itä-Berliinissä oli määrä "tuhota järjestelmällisesti".

Oscar-voitto häämöttää? Härön Miekkailija jatkoon ehdokkaiden lyhytlistalle
Yhdysvaltain elokuva-akatemian shortlistalle nosto parantaa Miekkailijan mahdollisuuksia Oscar-voittoon.

Finnish film "The Fencer" to Golden Globe finals
Nominated in the Best Foreign Film category, director Klaus Härö's "The Fencer" is set in USSR-era Estonia and based on a script by Anna Heinämaa.

Menestystä ja uupumusta, ystäviä ja pettureita – yrittäjän muistelmat kovasta arjesta
Rahan anelua kauppaneuvoksen arvosta. Loppuunpalamista. Sukulaismiehen yritys kaapata yhtiö. Neljä nahkatakkista miestä viritetyn Ladan kanssa perään Petroskoissa. Tunnetun pohjoiskarjalaisen liikemiehen Veijo Sykön värikäs elämä on kuin elokuvasta - siitä osuva nimi juuri ilmestyneelle muistelmateokselle.

Mahtipontisuuden ihailusta syntynyt Neuvostoliitto-kokoelma paisui valtavaksi – mutta mistä löytyisi uusi omistaja?
Forssalaisen Tapio Virtasen Neuvostoliitto-aiheinen kokoelma saattaa olla suurin yksityishenkilön keräämä länsimaissa. Tavaraa on taiteesta leluihin, ja kokoelman erikoisuus on pakastimeen vaihdettu amiraalin puku.

Toinen maailmansota jatkuu pienoiskoossa Kuopiossa – katso kuvat pienen sotilaan näkökulmasta
Vuoden 1944 tapahtumia ja sotakalustoa on esillä pienoiskoossa viikonloppuna Kuopiossa. Kurkistimme Suomen suurimpiin kuuluvaan pienoismallinäyttelyyn pienten sotilaiden perspektiivistä.

Neuvosto-Sotshi oli petrolinhajuinen kesäparatiisi
Ranskalaiset rakentelivat eteläisen Venäjän subtrooppisen vyöhykkeen Sotshiin Rivieraa jo 1900-luvun alussa. Lomakohde alkoi vetää väkeä vasta, kun Stalin rakensi sinne 1920-luvulla oman kesähuvilansa ja määräsi arkkitehdit rakentamaan sosialistisen renesanssin hengessä kylpylöitä työrahvaalle. Seuraavien vuosikymmenten mittaan Mustanmeren rannoilla paistatteli neuvostokansalaisten rinnalla myös tuhansia suomalaisturisteja. Osa matkusti Sotshiin aatteen palosta, osa halpojen hintojen ja upeiden maisemien houkuttelemana.

Leningradin piirityksestä 70 vuotta – Saksa pyysi anteeksi, henkiinjäänyt muisteli tuskaa ja toivoa
Natsien piirittämässä Leningradissa nääntyi jopa miljoona ihmistä. Saksan liittopresidentin Joachim Gauckin mukaan kärsimyksen määrä kauhistuttaa yhä.

Venäjällä muistellaan Leningradin piirityksen päättymistä - video
Leningradin piiritys päättyi tasan 70 vuotta sitten. Yli tuhat ihmistä osallistui neuvostoajan sotilaskalustoa esittelevään paraatiin Pietarissa.

Politiikan ailahtelevuus ja talouden vuoristorata säikäyttävät länsimaita Venäjällä
Monilla suomalaisilla yrityksillä on liian ruusuinen kuva Venäjän markkinoista. Liki neljännesvuosisadan Pietarissa työskennellyt suomalaiskonkari sanoo, että Venäjälle menijän on syytä varata viiden vuoden taistelukassa.
80 vuotta rajavyöhykkeellä
Matti Timperin kotitalosta on Venäjän rajalle matkaa 50 metriä. Timperi on elänyt rajan ehdoilla 30-luvulta asti. Hän on nähnyt muun muassa sodan alkamisen sekä Suomen rajan siirtymisen Leningradin pohjoispuolelta omien maiden päälle.

Pietarista Pelloon: Unet yhä venäjäksi
Pellolaisen Noemi Lehkosen synnyinkoti on Venäjällä miljoonakaupunki Pietarissa, entisessä Leningradissa. 20 vuotta sitten Noemi muutti Suomen Lappiin. Hän tuli Pelloon, avioitui ja perusti perheen.

Ruplia housunkauluksessa ja markkoja rintaliiveissä - muistoja itärajan tullista
Itärajan ylittäminen Neuvostoliiton aikaan ja Venäjän valtion alkuvuosina on monelle jännittävä kokemus. Vaihtuihan maa, kieli, kulttuuri ja toimintatapa merkittävästä heti rajaviivan ylityksen jälkeen. Näin muisteltiin menneiden aikojen rajamuodollisuuksia ja siihen liittyviä tapahtumia.

Nettihitiksi nousseen neuvostolaulun esittäjä Eduard Hil on kuollut
Hil oli Neuvostoliitossa palkittu baritoni. Viimeisinä vuosinaan hän nousi nettihitiksi myös muualla maailmassa YouTubessa levinneen Trololo-kappaleen ansiosta.

Venäjän verkossa: Vihaisia lintuja ja valkobandiitteja
Monet ovat varmaan itseni tavoin pohtineet, millaisia ovat ne suomalaiset tapahtumat, jotka kerrotaan uutisina myös Venäjällä. Ja millainen kuva niiden kautta Suomesta ja suomalaisista venäläisille muodostuu.

Neuvostoliitolla oli kahdet kasvot
Neuvostoliiton hajoamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Virallisesti naapurin suuri ja mahtava lakkasi olemasta jouluna 1991. Tampereen Lenin-museon johtajan Aimo Minkkisen muistoihin Neuvostoliitto piirtyi niin opiskelijan paratiisina kuin ihmisoikeuksien rikkojanakin.

Pala Turkua keskellä Pietaria
Turku ja Pietari ovat vanhoja ystäviä. Turussa on Leningradinkatu. Vastaavasti Pietarista löytyy Turkukatu. Turku ja Pietari ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo vuodesta 1953 lähtien.

Foreign Minister Tackles Land Sales Ban on a Russian Visit
Finland’s Foreign Minister Alexander Stubb has discussed Russian land sales ban with regional officials on his visit to northwest Russia on Tuesday. The three-day visit will encompass St. Petersburg, Vyborg and Petrozavodsk.

Messierin Kanada hävisi KHL-seuralle
Sveitsissä pelatussa jääkiekon Spengler-cupin loppuottelussa Mark Messierin valmentama Kanadan joukkue hävisi SKA Pietarille maalein 3-4. SKA ei ole voittanut maailman vanhinta jääkiekkoturnausta sitten vuoden 1977. Tosin tuolloinkin voitto irtosi seuralle, joka kulki nimellä SKA Leningrad.
7.2.1940: Kajaani rajun pommituksen kohteena
Karjalan kannaksen suomalaisjoukot ovat tiukoilla. Neuvostojoukkojen keskeytymätön tykistötuli, ilmapommitukset ja panssarivaunujen sekä jalkaväen hyökkäykset jatkuvat jo seitsemättä päivää 3. divisioonan puolustusalueella.
22.1.1940: Vakoojia otetaan kiinni Laatokalla
Kolme suomalaismallisiin sotilasvarusteisiin pukeutunutta neuvostovakoojaa jää kiinni Yläppäänniemen edustalla Laatokalla. Heistä kaksi on karjalaisia ja yksi inkeriläinen.

Kansalaiset - medborgare
Kun presidentti lausuu "kansalaiset", suomalaiset hiljentyvät kuuntelemaan Tasavallan johtohahmoa. Presidenttien merkittävimmät puheet on nyt koottu kirjaksi.

Talvisota ei kiinnosta Venäjän nykypolvea
Venäjällä talvisodasta tiedetään yhä vähän. Nyky-Venäjällä sodan aloittajana pidetään puna-armeijaa, joka puolusti sodassa strategisia etujaan. Talvisodan syttymisestä tulee tänään maanantaina kuluneeksi 70 vuotta.

Ulkoministeriön apu ulkomailla oleville suomalaisille vaihtelee
Hädänalaisten suomalaisten kohtaloista ulkomailla on valmistunut ensimmäinen tutkimus. Tutkimuksesta käy ilmi, kuinka ulkoministeriö on pyrkinyt auttamaan suomalaisia varsin poikkeuksellisella tavalla, kuten myöntämällä passin väärälle nimelle.

Kommunistit kimmastuivat - Leningradin asemasta Nikolain asema
Venäjän valtion rautatiet on toistaiseksi pyörtänyt päätöksensa, jonka mukaan Moskovassa sijaitsevan Leningradin rautatieaseman nimi palautetaan Nikolain asemaksi.

Venäjän kirkon johtaja Aleksi II kuollut
Venäjän ortodoksikirkon johtaja, vaikutusvaltainen patriarkka Aleksi II on kuollut. Hän oli 79-vuotias. Ortodoksikirkon edustaja ei ilmoittanut patriarkka Aleksin kuolinsyytä. Aleksi Ii tuli tunnetuksi Kremlin poliittisen linjan kannattajana ja sen tuella hänestä tuli pidetty hengellinen ja moraalinen johtaja miljoonille venäläisille.
Ulkomaisissa elokuvissa Suomi ei ole paikka
Ulkomaisessa elokuvassa Suomea ei esitetä paikkana vaan päähenkilön mielenmaisemana, sanoo elokuvatutkija Outi Heiskanen Aamu-tv:n haastattelussa. Hänen teoksensa Tehtävä Suomessa - Kotimaamme ulkomaisissa elokuvissa kartoittaa pohjoisen maan matkaa poliittisten trillerien sijais-Neuvostoliitosta kiehtovaksi rajatilaksi.
Kadonneen liikemiehen verta löytyi latvialaishuvilan lattialta
Riian länsipuolella Jurmalassa sijaitsevasta huvilasta löydetyt veritahrat ovat peräisin kadonneesta venäläis-amerikkalaisesta liikemiehestä, paljastavat Latvian poliisin tutkimukset.
"Russian Military Threat Exaggerated"
Faulty interpretation of random information has exaggerated a military threat posed by Russia, says Colonel Pekka Visuri, Security Policy Researcher at Finland's National Defence University.