Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kukkakaupan pöydällä marjakanervaa, Callunaa ja koristekaaleja.

Ainoa kasvi, joka kestää talven kovat pakkaset – kanervan suosio on vankkumaton

Syysistutuksiin tuovat väriä vaikkapa koristekaalit ja tädykkeet, mutta kanerva on ainut kukkakasvi, joka selviää läpi talvipakkasten.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Polkujuoksu on uusi trendiharrastus

Ota haltuun uusin trendilaji: "Näen polun ja lähden katsomaan minne se vie"

Polkujuoksu vaatii tasapainoa ja tarkkuutta. Metsässä pitää keskittyä siihen, mitä tekee. Varusteiksi riittävät ihan tavalliset lenkkeilyvaatteet.

Linnunlahti-seuran puheenjohtaja Irja Tawast-Matero.

Kaupunkilaiset taistelevat lähimetsistään – rakentamisen mahdollistava kaava yllättää

Joensuulainen Linnunlahti-seura on asukasyhdistys, joka on perustettu nimenomaan kaupunginosan puistomaisuuden ja metsien säilyttämiseen. Erävoittoja on saatu, mutta usein asukkaille tulee yllätyksenä kaava, joka sallii puiden kaadon ja rakentamisen.

Sari Kuosmanen ja työharjoittelija kukkakauppa Kanervassa

Kun ei sanotuksi saa, niin kukkanen välittää tunteen

Nuori mies haluaa ostaa rakkaalleen seitsemän ruusua. Kukkien kieltä tunteva tietää, että mies on kosinta-aikeissa. Joskus kukat voivat kertoa sen, mikä jää sanomatta. Kukkia valitessaan tärkeintä on luottaa omaan tunteeseen ja luoda jopa oma kukkaiskielensä.

Rautarenkaasta on tehty portti Minna Karlssonin ja Jari Rinteen pihalle.

Helppoa puutarhanhoitoa ei ole olemassa – vaikka ostaisit puutarhan valmiina

Kotipuutarhan hoitaminen lienee helpointa silloin, kun pihalla on pelkkää nurmea. Siltikin alkukesästä nurmi pitäisi leikata pari kertaa viikossa.

syksynkoristekasveja

Väriloistoa olisi tarjolla, mutta harva innostuu enää syksyllä kotipihan kaunistamiseen

Syksyn koristekasvien tarjonta on monipuolistunut vuosi vuodelta, mutta suomalaiset eivät ole innostuneet möyrimään puutarhoissaan syksyisin. Yhä edelleen valtaosa koristekasvien myynnistä ajoittuu kevääseen.

Mehiläisiä hunajakennossa.

Hunajasato jäämässä heikoksi – Pohjois-Savossa keskisato alle puolet normaalista

Kuopion seudulla jo 80 prosenttia mehiläistarhaajista on jo talveuttanut mehiläisensä. Valtakunnan tasolla hunajan keskisato mehiläispesää kohti asettuu 25–30 kilon paikkeille

Talkoolaiset repivät mäntyjä.

Örön luontoa pelastetaan raivaamalla – talkooleiri käynnissä

Linnakesaari Örön luonnon monimuotoisuus on huomattu valtakunnallisesti. WWF ja Metsähallitus pitävät tällä viikolla talkooleiriä saarella. Katajat ja männyt saavat kyytiä.

Suunnistuksen miesten maajoukkue, 22.7.2015

Tero Föhr: "Ei mitään estettä sille, että mitali tulisi"

Suunnistuksen maajoukkueet kertovat kuulumisiaan Skotlannissa pidettävien MM-kisojen alla. Jopa mitaleihin on energisen joukkueen mukaan mahdollisuudet.

Esimies Auli Kanerva halaa Mirja Erärantaa.

Anninpirtin asukkaat juhlivat kunnolla ja antavat ronskisti palautetta – toivelistalla kotikaljaa ja kynsilakkaa

Sastamalassa Anninpirtin tehostetun palveluasumisen yksikössä arki mietitään asukkaan, ei hoitajan mukaan. Asukkaat järjestävät rapujuhlia ja keräävät rahaa lastensairaalalle.

Ekopaku

Ympäristökoulu nousi pyörien päälle

Lahdessa kaupungin ympäristöneuvonnassa aiemmin käytössä olleesta pakettiautosta on kehitelty liikkuva luonto- ja ympäristökoulu. Tarkoituksena on kokeilla mm. sitä, kuinka liikuteltava tietotekniikka toimii ympäristöoppiaineissa.

Marianne Lönnberg.

Viisi vinkkiä syyspuutarhaan

Mitä puutarhassa, kasvimaalla ja parvekkeella kannattaa tehdä syksyisin? Puutarhuri Marianne Lönnberg antaa vinkkejä.

Krysanteemi.

Ovatko kesäkukat nuutuneet? Syyskukkia voi jo istuttaa

Ensimmäisiä syyskauden merkkejä ovat esimerkiksi pallokrysanteemit. Syksyisin voi istuttaa myös kylmää kestäviä yrttejä ja tehdä erilaisia sommitelmia.

Jurmon saarella kataja on vallannut tilaa uhanalaisilta lajeilta.

Katajat väistyvät arvokkaiden lajien tieltä Jurmossa

WWF Suomen ja Metsähallituksen luontopalvelujen järjestämällä talkooleirillä osallistujat ahkeroivat estääkseen perinnemaisemien umpeenkasvun.

Kolme sivua kasviosta, jotka esittelevät haavan, pihlajan ja kuusen.

Kasvio ei ole enää kesäläksy

Sotkamossa Salmelan koulussa oppilaita kiinnostaa kerätä perinteinen kasvio digitaalisen sijaan. Perinteistäkään kasviota ei silti tarvitse kerätä kesällä, sillä viidesluokkalaiset tekevät sen kouluajalla syyslukukauden alettua.

Orkidea kasvattaa suosiotaan myös valmistujaiskukkana.

Kukkakauppiaalla riittää nyt kiireitä

Kukkaupoissa eletään nyt vuoden kiireisimpiä viikkoja. Kevätsesonki alkoi äitienpäivästä ja se jatkuu kuun lopussa valmistujaisjuhliin.

Aappo Valon mehiläisyhdyskunnat tunturimaastossa

Hunajasatoa uhkaa kato

Kotimaisen hunajan satoa uhkaa kato lähes koko maassa. Ylä-Lapissa hunajaa tuottava Keskipohjanmaan mehiläishoitajien varapuheenjohtaja Aappo Valo sanoo, että poikkeukselliset sääolot keväällä ja alkukesästä ovat aiheuttamassa hunajakadon.

Poimulehden vekkihametta muistuttava lehti.

Villivihannekset kerätään talteen poutaisena aamuna

Villivihannesten paras keruuaika alkaa olla käsillä. Salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-ainekset löytyvät jokaisen lähiluonnosta.

Vuokra-asunto tyhjillään.

"Terassilla saa kävellä vain villasukat jalassa"

Vuokralainen saattaa tulevaa vuokrasopimusta selatessaan kohdata välillä mahdottomiakin ehtoja. Tavanomaisissa kiistelynaiheissa, kuten lemmikki- ja tupakointiasioissa, kannattaa luoda hyvä keskustelusuhde vuokranantajaan, kehottaa Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja.

Jäälauttoja.

Maisemakuvaus alkaa valosta

Onnistuneet maisemakuvan nappaamiseen tarvitaan oikea valo, aika, paikka ja hyvää tuuria. Kuvauspaikalla kannattaa käydä usein, koska samalla maisemalla on vuodenaikojen mukana neljä eri asua.

Jussi Kumpulainen (vas.) ja Petteri Seurujärvi

Vuoden Porokokki 2012 -kilpailun voitto Rovaniemelle

Vuoden porokokki 2012 -kilpailun voittajiksi valittiin viikonloppuna rovaniemeläiset Jussi Kumpulainen ja Petteri Seurujärvi.

Ilonojan kartanossa on menossa sukupolvenvaihdos

Ilonojan kartano Kimolassa on vaihtamassa isäntäväkeä. Pentti ja Eeva Ilonoja ovat rakentaneet itselleen ekotalon Hevosojalle, ja heidän tyttärensä ja vävynsä jatkavat talonpitoa kartanossa.

Mehiläinen hunajassa

Hunajasato näyttää kehnolta

Hunajasato näyttää jäävän tavallista pienemmäksi Keski-Suomessa. Eniten satonäkymiin ovat vaikuttaneet alkukesän sateet, jotka sattuivat mehiläisten lennon ja kukinnan kannalta huonoihin aikoihin.

Retkeilijä Heinolassa Pikkukalliolla

Havumetsä on kaupungin tehopuhdistaja

Kasvit vaikuttavat monella merkittävällä tavalla hyvinvointiimme. Kasvilajien valinnalla on ratkaiseva merkitys silloin, kun kaupunkien ympäristökuormitusta halutaan tehokkaasti vähentää.

Keräs-Topi innostui joulukukista

Joulupukin naapurissa Korvatuntunturilla on Topi Keränen innostunut työstä, jota mies ei ole aiemmin tehnyt. "Taaton talon" isäntä on innostunut rustaamaan kukka-asetelmaa vaimolleen yllätykseksi ja silmien iloksi. Metsien mies ja känsäkoura halusi näyttää epäilijöille, että sujuu se "tällainen hempeämpikin homma".

Sanna Hiltunen muistuttaa, että nyt viimeistään pitäisi tehdä talven kukkaistutukset.

Tekomateriaaleilla väriä syksyn kukkaistutuksiin

Nyt alkaa olla korkea aika ryhtyä toimeen, jos aikoo kaunistaa parvekettaan tai pihaansa talvenkestävin kukkaistutuksin. Helppohoitoinen ja värikäs asetelma syntyy eläviä kasveja ja muita materiaaleja yhdistämällä.

Kaunis syksy hellii haravoijaa

Jos ensilumi tänä syksynä peittää alleen suuret lehtimäärät, ei ainakaan olosuhteita pysty syyttämään. Kaunis syksy on luonut hyvät puitteet kaupunkien saattamiselle kohti talvea.

Ovikranssi toivottaa tervetulleeksi

Suomessa on yleistynyt varsinkin Amerikasta tutut oviseppeleet. Kransseja myydään muun muassa kukkakaupoissa, mutta näppäräsorminen tekee ovikoristeen itse. Tykötarpeet kranssin tekoon löytyy helposti omasta pihapiiristä.

Uhanalaisesta kangasvuokosta pyydetään havaintoja

Suomen ja Uudenmaan ympäristökeskukset pyytävät luonnossa liikkujilta havaintoja harvinaistuneesta kangasvuokosta (Pulsatilla vernalis).