Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmanlämpöpumppua asennetaan omakotitalon ulkoseinälle Torniossa.

Finland becomes a European leader in heat pump adoption

According to the European Heat Pump Association, the popularity of the low-emission devices has been spurred by climate concerns and Russia's attack on Ukraine.

Henkilön kädessä ilmalämpöpumpun kaukosäädin ja taustalla näkyy ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.

Moni käyttää lämpöpumppuaan väärin – “Hölmöläisen hommaa”, toteaa asiantuntija

Vielä viime vuonna ilmalämpöpumppua sai vartoa jopa kuukausia, mutta nyt puhutaan viikoista. Asiakas voi tehdä hyviä diilejä, kun alan hurja kasvu rauhoittuu.

Oven eristys.

Tuntuuko kylmä veto jalkoihin – säilytä lämpö ja laske lämmityskustannuksia vetostopparilla

Ompele hiekkatäytteinen kangasmakkara estämään vetoa ovesta.

Polttopuuta tulessa takassa.

Polttopuun ei ole pakko olla koivua – nuohoojamestari: ”Kannattaa miettiä käyttötarkoitusta, onko omaan uuniin tarpeen olla juuri koivuklapia”

Koivuklapi on lämpöarvoltaan paras. Puun lämpöarvo kertoo, kuinka tehokkaasti puulla voi lämmittää. Tutkijan mielestä kuitenkin kaikki suomen puulajit ovat hyviä polttaa.

Auto kannattaa peittää talvella, että ikkunat eivät jäädy.

Kaksi käytännön esimerkkiä pörssisähkön kanssa elämisestä: ”Pahimmassa tapauksessa meillä on 1000 euron sähkölasku joulukuussa”

Yli 20 000 kilowattituntia kuluttavan ison sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta voi vähentää kohtuudella 5–10 prosenttia. Sekin vaatii jo reilusti tinkimistä normaalista asuinmukavuudesta.

Itä_Suomen ja Lyseon lukion oppilaita

Koulujen lämpötilaa laskettiin asteella – nyt lukiolaiset hytisevät kylmissään, koska tyyli veti kerrospukeutumista pidemmän korren

Lappeenrannan kaupunki laski tilojensa lämpötilaa lokakuussa yhdellä asteella. Opiskelijoiden mukaan koulussa on kylmä, sillä luokassa ei saa pitää hattua tai ulkotakkia.

Mies on polvillaan lisäämässä takkaan puita. Vaimo sytyttelee kynttilöitä takana.

Joulukinkku kahden takan taktiikalla ja yöunet 13 asteessa – näin porilaispariskunta on pudottanut roimasti sähkönkulutustaan

Porilaisen pariskunnan kokeilu sähkönsäästämistempuissa jatkuu. Tulokset parin kuukauden ajalta tyydyttävät.

Mies kurkkii oven raosta. Edustalla on lämpökattila.

Pasi Suomalainen teki kreivin aikaan hankinnan, joka pelasti hänet jättilaskuilta – taloyhtiöitä on mennyt jopa konkurssiin maakaasun takia

Alueilla, joissa asuntojen hinnat ovat jo valmiiksi matalat, voi väärä lämmitysmuoto ajaa nyt taloyhtiön pahaan pinteeseen.

Asuntoesittelykyltti omakotitalon pihalla.

Korkojen nousu ja asumiskustannusten kohoaminen lannistivat asuntomarkkinat laskuun Lapissa

Asuntojen myynti on vähentynyt yleisesti noin viidenneksen. Muun muassa suora sähkölämmitys heikentää myyntimahdollisuuksia kun taas maalämpö on hyvä myyntivaltti.

Takassa tuli

Haaveiletko sinäkin tulisijasta? Niin tekee moni muukin – ota nämä asiat huomioon takkaa ostaessasi

Monet miettivät nyt vaihtoehtoisia lämmitystapoja kalliin sähkön sijaan. Se näkyy myös kaupan puolella, sillä takkoja voi joutua jonottamaan jopa ensi vuoden puolelle.

Kajaanin Kaukaveden vesiliikuntakeskus.

Kaukavedessä napsautetaan hiljaisina aikoina osa saunoista pois päältä – vuodessa sähköä jää viiden kotitalouden verran muuhun käyttöön

Kun Kajaanin kaupunki esimerkiksi pitää hiljaisena aikana vain esteettömiä saunoja päällä, säästyy toimenpiteellä vuodessa yli 1 000 kiukaanlämmitystuntia.

Henkilö peseytymässä suihkussa.

Isot asuntoyhtiöt eivät halua pudottaa kotien lämpötiloja alle 20 asteen – näin ne varautuvat energiakriisin uhkaan

Yhtiöstä riippuen esimerkiksi yleisiä saunavuoroja saatetaan rajoittaa. Joissakin asunnoissa suihkujen lämpimän veden virtausta vähennetään jo nyt.

Hertta Ristola, Veera Vaara ja Veera Tyni Haminan torilla.

Jos sähköpula iskee Kymenlaaksoon, noin kahden tunnin sähkökatkot kiertäisivät alueittain – näin ihmiset itse säästäisivät sähkössä

Jokaista suomalaista kannustetaan ensi talvena säästämään sähkönkulutuksessa ja tekemään konkreettisia energiansäästötoimia.

Nuohooja puhdistaa talon katolla savupiippua

Käyttämättömiä tulisijoja otetaan nyt käyttöön energian säästämiseksi – nuohooja on syytä kutsua paikalle ensin

Kokenut vahtolaisnuohooja kehottaa ennen nuohoojan käyntiä kurkistamaan katolle, ovatko katon turvatuotteet kunnossa.

Halkokauppiaanrouva-yrityksestä Virve Montonen.

Osa polttopuukauppiaista on myynyt jo klapit loppuun, vaikka niiden pitäisi riittää talveen: "En ehdi sahata niin paljon kuin on kysyntää"

Klapikauppa käy ylikuumana. Niin polttopuukauppiaan kuin kuluttajankaan näkökulmasta valmista ratkaisua asiaan ei ole.

Mökkitalkkari.

Kuinka kylmäksi mökin uskaltaa talvella päästää? Kallis sähkön hinta houkuttaa säästöihin, mutta siinä piilee isoja riskejä

Mökinomistaja miettii nyt, voiko talvikauden peruslämmöstä luopua tai ainakin reilusti laskea sitä. Korkeatasoisesti varustelluissa mökeissä lämmitystä ei kuitenkaan voi täysin lopettaa.

Nuohooja Markus Hänninen nuohoomassa

Kallis energia voi ajaa takkatulen ääreen, vaikka hormit olisivat nuohoamatta – "Vuosien varrella on voinut tulla vaurioita", varoittaa nuohooja

Tuleva talvi ja puulämmitteisten tulisijojen lisääntynyt käyttöönotto näkyy nuohoojan kalenterissa. Nuohous on tärkeää hoitaa ajallaan, jotta lämmitys olisi turvallista ja energiatehokasta.

Johan Granholm halkokasan vieressä.

"Lattialämmitys tulee viimeisenä keinona" – näin Granholmin perhe optimoi energiankulutusta ja varautuu talveen polttopuita ostamalla

Energia on nyt erityisen kallista, ja se heijastuu myös kuluttajahintoihin. Venäjän tuontienergiasta irtautuminen on johtanut sähkön, lämmön ja polttoaineiden hintojen korotuspaineisiin.

Pellettejä omakotitalon hämärässä pellettisiilossa.

Lämmityspelletti uhkaa loppua – hinta on noussut kolmanneksen, mutta Pekka Lillstrang tilasi talvivaraston täyteen

Pelletin kysyntä koko Euroopassa on kasvanut fossiilisten polttoaineiden ja päästöoikeuksien kallistuttua. Tällä hetkellä markkinoilla on pelletistä pulaa, kun Venäjältä ei pellettiä Ukrainan sodan takia tuoda.

Kuopion kaupungintalo

Kuopio selvittää keinoja rakennustensa energiankäytön säästämiseksi

Rakennusten sisälämpötilaa suunnitellaan alennettavaksi asteella tai kahdella.

Grafiikka, jossa näkyy mallikuva Ylen sähkön hintalaskurista. Laskurilla voi kokeilla, kuinka paljon sisälämpötilan laskeminen voi vaikuttaa sähkölaskuun.

Pian alkaa sähkönhinnan kovin kiihdytys – katso Ylen laskurista, paljonko sinä voit leikata laskustasi

Päivitimme tiedot sähkön tulevasta hinnasta. Rajojaan voi alkaa kokeilla suihkussa ja makuuhuoneessa. Viileämpi suihku ja sisäilma tuovat perheelle 150 euroa säästöä kuussa.

Muurari Sami Toivanen muuraa pönttöuunin sisustaa.

Huoli lämmitysenergian riittävyydestä ajaa suomalaisia takkakaupoille: Valmistakkaa saa nyt odottaa kuukausia, uunin korjausta puoli vuotta

Varaavien takkojen ja leivinuunien kysyntä on kiihtynyt kesän aikana. Kaasupula siivittää tulisijojen myyntiä Euroopassa, mikä pidentää toimitusaikoja myös Suomessa.

Omakotitaloja.

Lämmitysmuoto puhuttaa nyt asuntokaupoilla – maalämpö on halutuin, mutta tarjonta vaihtelee Itä-Suomessa

Perheasunnoksi halutaan ostaa uudehko rivi- tai omakotitalo muidenkin lapsiperheiden suosimalla asuinalueella.

Sähkölinja

Sähkön säästökohteiden etsintä alkaa: lämpötila, valaistus ja säädöt kuntoon – lue, mitä kunnat aikovat tehdä

On varoiteltu, että talvesta tulee vaikea ja edessä on sähkön säästötalkoot. Kunnissa ja kaupungeissa mietitään nyt, mistä vielä voisi nipistää.

Tuli palaa takassa.

Kallista sähköä korvataan klapeilla – terveyshaitat kasvavat, jos kuumille markkinoille tuodaan heikkolaatuista puuta

Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten lähde Suomessa. THL on aiemmin arvioinut sen aiheuttavan noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Kasvavan puulämmityksen terveysvaikutuksia aiotaan nyt seurata.

Katuvalaisin aurinkoisena päivänä vasten sinistä taivasta ja vehreitä puita.

Kunnissa pohditaan sisälämpötilojen laskemista ja valojen vähentämistä – toimitilajohtaja: "Riittävätkö pehmeät keinot, jos oikeasti halutaan säästää?"

Syksyn aikana kuntien ja kaupunkien luottamushenkilöiden pitää päättää kuinka pitkälle energiansäästön nimissä ollaan valmiita menemään.

Mies seisoo kypärä päässä vuolukivikaivoksella.

NunnaUunin myynti on kasvanut 60 prosenttia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Vuolukivestä valmistettuja takkoja viedään Juuasta entistä enemmän Keski-Eurooppaan ja Baltian maihin.

Mies suojavarusteissa ja puun sahaus kone.

Omakotitalojen asukkaat hamstraavat nyt polttopuita – yrittäjä: "Tällä menolla puu loppuu kesken"

Takkapuut hankitaan ajoissa, sillä omakotiasujat varautuvat energian hinnan nousuun ja korvaavat puulla muita lämmitysmuotoja. Klapien hinta voi nousta pian.

Ilmalämpöpumppu talon seinässä.

Tuhoaako liika jäähdytys talon rakenteet? Asumisterveysliitto: Rivitaloyhtiössä purettiin seiniä kosteusvaurion vuoksi

Kosteusvaurion mahdollisuus on hyvin pieni, sanovat lähes kaikki asiantuntijat. Yksi kertoo kuitenkin tarinan talosta, jossa riski kävi toteen.

En sotare står vid en skorsten på ett hustak.

Nuohousalalle toivotaan työkohteiden tietoja kokoavaa rekisteriä – Savo-Karjalan nuohoojat eivät ole varmoja rekisterin tarpeellisuudesta

Vuodesta 2019 lähtien lakisääteinen vastuu nuohouksen järjestämisestä on ollut kiinteistön omistajalla. Rekisterin avulla nuohouksen ajankohdan voisi nopeasti selvittää.

Koivusta tehty saunavasta roikkuu saunan ulkopuolella.

Oikein lämmitetty sauna on palvelus ilmanlaadulle – lue vinkit juhannussaunan lämmittämiseen

Tuore tutkimus osoittaa, että puunpoltto voi aiheuttaa merkittäviä päästöjä. Juhannussaunan lämmittäjän kannattaa tarkistaa, että lämmittää saunan oikein.

Ensihoitajat tuovat asiakasta sairaalaan.

Omakotitaloista löytynyt oudosti väsyneitä vanhuksia ympäri maata – kun ensihoitaja on mennyt paikalle, mittari alkaa piipata

Ikäihmisten tulenhallintakyky on voinut heikentyä. Liian aikainen peltien sulkeminen voi johtaa kuolemaan johtavaan häkämyrkytykseen.

Hämeenkyrön keskustassa 1940-luvulla rakennettu Koskilinna.

Hämeenkyrön Koskilinnan remontti valmistui – isojen tilojen lämmittämiseen keksittiin uusi ratkaisu

Tiloihin on jo löytynyt ensimmäisiä vuokralaisia. Vapaana on vielä liki parituhatta neliötä.

Poraaja nojailee kallioporan teriin ja seuraa porauksen etenemistä omakotitalon pihalla.

Maalämpöä joutuu nyt jonottamaan, sillä kysyntä on räjähtänyt – porauskalenterit täynnä vuoden loppuun saakka ja lämpöpumpuistakin pulaa

Korona, rahtilaivan jumittuminen Suezin kanavaan ja Venäjän hyökkäys laittoivat markkinat sekaisin. Lämpöpumppujonot saattavat pysyä pitkinä vuosikausia.

En sotare på taket vid en skorsten.

Nuohousala kaipaa rekistereitä, jotka takaisivat kotien turvallisuuden – nuohoojan pätevyyskin halutaan varmistaa

Nouhousala toivoo pätevyysrekisterin sekä nuohottujen kohteiden rekisterin pikaista perustamista. Piirinuohousjärjestelmän loppumisen jälkeen nuohoojan pätevyyttä ei ole pystytty todentamaan samalla tavalla.

Ilmanlämpöpumppua asennetaan omakotitalon ulkoseinälle Torniossa.

Lämpöpumpuille on nyt kysyntää – ostoa miettivän kannattaa varautua pitkään odotusaikaan

Laitteiden kysyntä on nyt ennätyksellisen suurta. Kysynnän kasvuun on vaikuttanut kohonnut energian hinta ja samaan aikaan koronapandemia on aiheuttanut toimitusvaikeuksia.

maakaasukyltti, jonka taustalla näkyy panssarivaunu.

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

Venäjä saattaa katkaista maakaasutoimitukset Suomeen lähipäivinä. Kaasun myyjät ja kuluttajat valmistautuvat jo tilantereseen. 

Mikko Hiekkataipale lämmönjakohuoneessa, jonka seinällä vanhat kaukolämpölaitteet putkineen.

Mikko Hiekkataipale halusi talonsa pois kaukolämmöstä ja yllättyi: irtautumisesta tuhansien lasku – mutta sitten viranomainen puuttui peliin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto patisti Helsingin kaukolämpöyhtiön laskemaan omakotitalojen irtautumismaksua tuhansilla euroilla. Lämmitystavan vaihto on edelleen kalliimpaa kuin naapurikaupungeissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ilmastopäästöjä mitattu Pohjois-Pohjanmaalla entistä vähemmän – vuonna 2020 laskua lähes 8 prosenttia edellisvuodesta

Suomen ympäristökeskuksen mittauksessa kuntien päästöt vähenivät varsinkin sähkön kulutuksen ja sähkölämmityksen osalta. Maataloudessa päästöt olivat lähes samat kuin edellisvuonna.

Kirsi Mäntysaari kietoutuneena hopeanväriseen pelastuspeittoon.

Jos pitkä sähkökatko yllättää – muista kotivara ja hidasta kodin viilenemistä pelastuspäällikön vinkeillä

Kyberturvallisuuden suomalaiset asiantuntijat ovat varoitelleet tietoturvahyökkäysten lisääntymisestä. Miten pärjäisit, jos kyberhyökkäys veisi sähköt päiviksi tai jopa viikoiksi?

Pasi Myöhänen

Terveiset täkin alta! Britanniassa energianhinnat ovat niin huimat, että ohjeena on pitää ihminen lämpimänä kodin sijaan

Arkea maailmalta: Britanniassa energian hintakriisiä pahentavat hallituksen vähäinen tuki köyhimmille ja maan surkeasti eristetty talokanta, kirjoittaa Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Omakotitalon savuhormin sisällä syttyi nokipalo Outokummussa – palosta muodostui alkuvaiheessa runsaasti savua

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa yleisellä tasolla, että asuinrakennusten tulisijat hormeineen on nuohottava vuoden välein.

Energia-asiantuntija Rami Kotilainen pannuhuoneessa

Kun lämmityksen hinta tuplaantui, alkoivat energia-asiantuntijoiden puhelimet soida – katso kuusi vinkkiä kulujen karsimiseen

Energian saatavuus sekä sen hinta ovat puhuttaneet suomalaisia viime viikkoina. Yhteydenotot ilmaista neuvontaa antaviin energia-asiantuntijoihin ovat lisääntyneet selvästi ympäri Suomen.

pohjankota

Polttopuut huvenneet entisestään – klapit loppuneet useilta kauppiailta

Kyselyjä polttopuista kauppiaille tulee edelleen, vaikka monessa omakotitalossa jo luotetaan siihen, että aurinko lämmittää päivällä ja sähkö yöllä.

Kemiläinen Jyrki Holpainen säättää ilmavesilämpöjärjestelmäänsä

Jo lähes 11 000 taloutta on luopunut tai luopumassa öljylämmityksestä valtion tuella – jakoon tuli uutta rahaa, mutta sekin voi loppua kesken

Tällä rahoituskierroksella valtion avustukset riittävät noin 26 000 myönteiseen päätökseen. Suurin osa vaihtaa öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun.

Remontissa turhaksi jäänyt öljypolttimen katkaisin

Öljylämmittäjille voi tulla vilu: lämmitysöljyn kysyntä pomppasi ja toimitusajat venyvät

Monessa pientalossa on öljytankki tyhjänä talven jälkeen. Täydennystä voi joutua odottamaan tavallista pidempään eli kahdesta kolmeen viikkoa.

Maalämpöpumpun putkiston asennusta.

Maalämpö puhuttaa taloyhtiöissä, mutta kaukolämmöstä on luopunut Jyväskylässä vasta kourallinen kerros- tai rivitaloja

Energiyhtiö Alvan lämpöliiketoiminnan johtaja Pasi Jalonen toteaa, että kiinnostus maalämpöön on kyllä kasvanut, mutta kustannuslaskelmien jälkeen moni taloyhtiö jää kaukolämmön piiriin.

Asentaja Gaspart Bagaragadza tarkkailee maalämpöpumpun puskurivaraajaan meneviä putkia.

Öljylämmityksestä luopuja voi saada investoinnilleen jopa 7000 euron verotuen – lämmityksen vaihtajat pääsevät "omilleen" jo lyhyessä ajassa

Öljylämmityksestä luopuvalle tarkoitettu kotitalousvähennyksen korotus tuli voimaan vuoden alusta. Kahden maksajan taloudessa investoinnille voi saada verohelpotusta jopa 7000 euroa. Vaihtoehtoista 4000 euron avustusta myöntävässä Pirkanmaan ELY-keskuksessa muutos on näkynyt kyselyjen vilkastumisena ja avustushakemusten perumisena.

Paljon koululaisten vaatteita ja reppuja naulakossa.

Paimion Jokelan koulun lämmitysjärjestelmän automatiikka petti – koulutyö sujuu normaalisti

Kiinteistöhuolto sai luokkahuoneiden patterit käsisäädöillä riittävän lämpimiksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle