Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sadekuuro kastelee Helsingissä 20. heinäkuuta.

Maanantai 4.7.2022

3 kuollut Kööpenhaminassa ampumisessa. SAS:n lentäjät lakkoon. Pientalojen lämmitys. Naiset pörssifirmoissa. Valuutanvaihto. Veronpalautukset. Sää.

Ilmalämpöpumppu talon seinässä.

Tuhoaako liika jäähdytys talon rakenteet? Asumisterveysliitto: Rivitaloyhtiössä purettiin seiniä kosteusvaurion vuoksi

Kosteusvaurion mahdollisuus on hyvin pieni, sanovat lähes kaikki asiantuntijat. Yksi kertoo kuitenkin tarinan talosta, jossa riski kävi toteen.

En sotare står vid en skorsten på ett hustak.

Nuohousalalle toivotaan työkohteiden tietoja kokoavaa rekisteriä – Savo-Karjalan nuohoojat eivät ole varmoja rekisterin tarpeellisuudesta

Vuodesta 2019 lähtien lakisääteinen vastuu nuohouksen järjestämisestä on ollut kiinteistön omistajalla. Rekisterin avulla nuohouksen ajankohdan voisi nopeasti selvittää.

Koivusta tehty saunavasta roikkuu saunan ulkopuolella.

Oikein lämmitetty sauna on palvelus ilmanlaadulle – lue vinkit juhannussaunan lämmittämiseen

Tuore tutkimus osoittaa, että puunpoltto voi aiheuttaa merkittäviä päästöjä. Juhannussaunan lämmittäjän kannattaa tarkistaa, että lämmittää saunan oikein.

Ensihoitajat tuovat asiakasta sairaalaan.

Omakotitaloista löytynyt oudosti väsyneitä vanhuksia ympäri maata – kun ensihoitaja on mennyt paikalle, mittari alkaa piipata

Ikäihmisten tulenhallintakyky on voinut heikentyä. Liian aikainen peltien sulkeminen voi johtaa kuolemaan johtavaan häkämyrkytykseen.

Hämeenkyrön keskustassa 1940-luvulla rakennettu Koskilinna.

Hämeenkyrön Koskilinnan remontti valmistui – isojen tilojen lämmittämiseen keksittiin uusi ratkaisu

Tiloihin on jo löytynyt ensimmäisiä vuokralaisia. Vapaana on vielä liki parituhatta neliötä.

Poraaja nojailee kallioporan teriin ja seuraa porauksen etenemistä omakotitalon pihalla.

Maalämpöä joutuu nyt jonottamaan, sillä kysyntä on räjähtänyt – porauskalenterit täynnä vuoden loppuun saakka ja lämpöpumpuistakin pulaa

Korona, rahtilaivan jumittuminen Suezin kanavaan ja Venäjän hyökkäys laittoivat markkinat sekaisin. Lämpöpumppujonot saattavat pysyä pitkinä vuosikausia.

En sotare på taket vid en skorsten.

Nuohousala kaipaa rekistereitä, jotka takaisivat kotien turvallisuuden – nuohoojan pätevyyskin halutaan varmistaa

Nouhousala toivoo pätevyysrekisterin sekä nuohottujen kohteiden rekisterin pikaista perustamista. Piirinuohousjärjestelmän loppumisen jälkeen nuohoojan pätevyyttä ei ole pystytty todentamaan samalla tavalla.

Ilmanlämpöpumppua asennetaan omakotitalon ulkoseinälle Torniossa.

Lämpöpumpuille on nyt kysyntää – ostoa miettivän kannattaa varautua pitkään odotusaikaan

Laitteiden kysyntä on nyt ennätyksellisen suurta. Kysynnän kasvuun on vaikuttanut kohonnut energian hinta ja samaan aikaan koronapandemia on aiheuttanut toimitusvaikeuksia.

maakaasukyltti, jonka taustalla näkyy panssarivaunu.

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

Venäjä saattaa katkaista maakaasutoimitukset Suomeen lähipäivinä. Kaasun myyjät ja kuluttajat valmistautuvat jo tilantereseen. 

Mikko Hiekkataipale lämmönjakohuoneessa, jonka seinällä vanhat kaukolämpölaitteet putkineen.

Mikko Hiekkataipale halusi talonsa pois kaukolämmöstä ja yllättyi: irtautumisesta tuhansien lasku – mutta sitten viranomainen puuttui peliin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto patisti Helsingin kaukolämpöyhtiön laskemaan omakotitalojen irtautumismaksua tuhansilla euroilla. Lämmitystavan vaihto on edelleen kalliimpaa kuin naapurikaupungeissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ilmastopäästöjä mitattu Pohjois-Pohjanmaalla entistä vähemmän – vuonna 2020 laskua lähes 8 prosenttia edellisvuodesta

Suomen ympäristökeskuksen mittauksessa kuntien päästöt vähenivät varsinkin sähkön kulutuksen ja sähkölämmityksen osalta. Maataloudessa päästöt olivat lähes samat kuin edellisvuonna.

Kirsi Mäntysaari kietoutuneena hopeanväriseen pelastuspeittoon.

Jos pitkä sähkökatko yllättää – muista kotivara ja hidasta kodin viilenemistä pelastuspäällikön vinkeillä

Kyberturvallisuuden suomalaiset asiantuntijat ovat varoitelleet tietoturvahyökkäysten lisääntymisestä. Miten pärjäisit, jos kyberhyökkäys veisi sähköt päiviksi tai jopa viikoiksi?

Pasi Myöhänen

Terveiset täkin alta! Britanniassa energianhinnat ovat niin huimat, että ohjeena on pitää ihminen lämpimänä kodin sijaan

Arkea maailmalta: Britanniassa energian hintakriisiä pahentavat hallituksen vähäinen tuki köyhimmille ja maan surkeasti eristetty talokanta, kirjoittaa Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Omakotitalon savuhormin sisällä syttyi nokipalo Outokummussa – palosta muodostui alkuvaiheessa runsaasti savua

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa yleisellä tasolla, että asuinrakennusten tulisijat hormeineen on nuohottava vuoden välein.

Energia-asiantuntija Rami Kotilainen pannuhuoneessa

Kun lämmityksen hinta tuplaantui, alkoivat energia-asiantuntijoiden puhelimet soida – katso kuusi vinkkiä kulujen karsimiseen

Energian saatavuus sekä sen hinta ovat puhuttaneet suomalaisia viime viikkoina. Yhteydenotot ilmaista neuvontaa antaviin energia-asiantuntijoihin ovat lisääntyneet selvästi ympäri Suomen.

pohjankota

Polttopuut huvenneet entisestään – klapit loppuneet useilta kauppiailta

Kyselyjä polttopuista kauppiaille tulee edelleen, vaikka monessa omakotitalossa jo luotetaan siihen, että aurinko lämmittää päivällä ja sähkö yöllä.

Kemiläinen Jyrki Holpainen säättää ilmavesilämpöjärjestelmäänsä

Jo lähes 11 000 taloutta on luopunut tai luopumassa öljylämmityksestä valtion tuella – jakoon tuli uutta rahaa, mutta sekin voi loppua kesken

Tällä rahoituskierroksella valtion avustukset riittävät noin 26 000 myönteiseen päätökseen. Suurin osa vaihtaa öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun.

Remontissa turhaksi jäänyt öljypolttimen katkaisin

Öljylämmittäjille voi tulla vilu: lämmitysöljyn kysyntä pomppasi ja toimitusajat venyvät

Monessa pientalossa on öljytankki tyhjänä talven jälkeen. Täydennystä voi joutua odottamaan tavallista pidempään eli kahdesta kolmeen viikkoa.

Maalämpöpumpun putkiston asennusta.

Maalämpö puhuttaa taloyhtiöissä, mutta kaukolämmöstä on luopunut Jyväskylässä vasta kourallinen kerros- tai rivitaloja

Energiyhtiö Alvan lämpöliiketoiminnan johtaja Pasi Jalonen toteaa, että kiinnostus maalämpöön on kyllä kasvanut, mutta kustannuslaskelmien jälkeen moni taloyhtiö jää kaukolämmön piiriin.

Asentaja Gaspart Bagaragadza tarkkailee maalämpöpumpun puskurivaraajaan meneviä putkia.

Öljylämmityksestä luopuja voi saada investoinnilleen jopa 7000 euron verotuen – lämmityksen vaihtajat pääsevät "omilleen" jo lyhyessä ajassa

Öljylämmityksestä luopuvalle tarkoitettu kotitalousvähennyksen korotus tuli voimaan vuoden alusta. Kahden maksajan taloudessa investoinnille voi saada verohelpotusta jopa 7000 euroa. Vaihtoehtoista 4000 euron avustusta myöntävässä Pirkanmaan ELY-keskuksessa muutos on näkynyt kyselyjen vilkastumisena ja avustushakemusten perumisena.

Paljon koululaisten vaatteita ja reppuja naulakossa.

Paimion Jokelan koulun lämmitysjärjestelmän automatiikka petti – koulutyö sujuu normaalisti

Kiinteistöhuolto sai luokkahuoneiden patterit käsisäädöillä riittävän lämpimiksi.

Maanviljelijä Timo Seppälä Kangasalta katsoo kohti kameraa klapikoneen äärellä.

Alkutalven kovat pakkaset tyhjensivät klapivarastot tavallista aikaisemmin – myös sähkön hinnan nousu kiihdyttää puukauppaa

Moni pieni puukauppias myy tällä hetkellä ei-oota. Isommista toimittajista esimerkiksi Polttopuukauppa.com kertoo nettisivullaan puiden olevan toistaiseksi loppu.

Kouvolan kaupungintalo.

Katujen ja koulujen annetaan tarkoituksella kylmetä Kouvolassa – UPM:n lakko vei 80 prosenttia kaupungin normaalista kaukolämmön jakelusta

Kouvolassa on varavoimalaitoksia, jotka tuottavat lämpöä fossiilisilla polttoaineilla. Kaupunki vähentää lämmitystä muun muassa tyhjissä kouluissa ja kaduilla.

Mies ja nainen istuvat sohvilla, joulukuusi.

Lämmin joulutunnelma hyytyi maailmanlaajuiseen materiaalipulaan turkulaisessa kerrostalossa – mittarissa alimmillaan +14 astetta

Asukkaat ovat turvautuneet uunin ja saunan lämpöön taloyhtiön lämmönvaihtimen tukkeuduttua. Normaalisti uuden osan saa parissa viikossa, nyt kestää ainakin pari kuukautta.

Marko Mattila myy, asentaa ja huoltaa ilmalämpöpumppuja Lestijokilaaksossa. Hänelle arkipäivää ovat myös monenlaiset laitteita koskevat väitteet.

Voiko takassa pitää tulta ilmalämpöpumpun lähellä tai pumpun sammuttaa pakkasella? Lue vastaus viiteen kysymykseen ilmalämpöpumpun käytöstä

Ilmalämpöpumpuistakin liikkuu keskustelupalstoilla monenlaista tietoa. Yrittäjä Marko Mattila vastaa viiteen usein esitettyyn kysymykseen tai väitteeseen.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Seuranta paljasti omakotitalojen piipuista tupruavan haitallista yhdistettä – oikea polttotapa estää myös lämmön menemisen harakoille

Lahti kokosi tiedot Launeella omakotitaloalueella ja Hollolassa Salpakankaan kuntakeskuksessa tehdyistä mittauksista. Puunpoltto huonontaa selvästi ilmanlaatua pientaloalueella.

Nurmolainen Pentti Niemistö säätää lämpötilaa maalämpökeskuksesta.

Osa öljylämmityksestä luopuneista luuli jo, että valtionavustukset loppuivat – hakemusten käsittelyssä paha viive, mutta ely-keskus lupaa tahdin jälleen kiihtyvän

Öljylämmityksestä on luopunut reilussa vuodessa jo yli 7 000 kotitaloutta ja hakemuksia on lähetetty lähes 16 000. Hallituksen tuoreeseen budjettiesitykseen on kirjattu, että valtionavustuksia öljystä luopumiseksi jaetaan pientalojen omistajille myös vuonna 2022.

Siilinjärveläinen Seppo Vestenius seisoo ilmavesilämpöpumpun vieressä.

Ilma-vesilämpöpumppujen suosio kasvaa ja hinnat nousevat – Seppo Vesteniuksen vanha öljykattila sai lähteä valtion avustuksen siivittämänä

Ilma-vesilämpöpumppujen suosio on kasvanut energiaremonteissa. Syynä on toisaalta valtion energia-avustus, toisaalta helpoksi koettu asennus. Pumppuja asentavien yritysten tilauskirjat ovat täyttyneet, mikä tietää pidempää jonotusaikaa loppuvuodeksi.

Hunajaa valuu ilmastointikanavan luukusta

Uunin lämmittäjälle kävi jättiyllätys – keittiön seinästä alkoi valua litrakaupalla hunajaa: "Sitä on tullut jo monta litraa"

Laura Kanerva luuli aluksi, että keittiön hormiin on asettunut ampiaisyhdyskunta. Hän yritti häätää niitä savulla, mutta ilmastointihormista alkoikin valua hunajaa pitkin keittiön seinää.

Viilentävän ilmalämpöpumpun kaukosäädin.

Helle siivittää ilmalämpöpumppujen myynnin ennätyslukemiin, arvioi yhdistyksen toiminnanjohtaja – “Asennuksen saa näille helteille vain hyvällä tuurilla”

Ilmapämpöpumppujen asentajista on nyt pula. "Kuumuus yllättää suomalaiset joka vuosi vähän kuten liukkaat kelit syksyllä", sanoo Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen. Maahantuojilla pumppuja kuitenkin riittää.

putkia katossa

Tuhannet omakotiasujat hakeneet avustusta öljylämmityksestä luopumiseksi – ruuhkat jatkuvat, EU:n elvytyspaketista odotetaan lisärahoitusta

Pientalojen lämmitysjärjestelmien uusimiseen haettavia energia-avustuksia on haettu runsaasti. Pirkanmaan ely-keskukseen on tullut jo 15 000 hakemusta, josta vajaa puolet on käsitelty.

Läheltä

Leppävirtalaiselta Gebwelliltä miljoonainvestointi – rakentaa tehtaan Puolaan

Kiinteistöjen lämmitys- ja jäähdytyslaitteistoja valmistava Gebwell hakee Puolan tehtaan avulla kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

Vihtiläisen omakotitalon lämmitysremontti. Vanha öljysäiliö.

Kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet neljänneksen Pohjois-Pohjamaan kunnissa 2000-luvun puolivälistä

Suomen ympäristökeskuksen laskelmissa vuosina 2007–2019 keskimääräiset kasvihuonepäästöt vähenivät maakunnassa neljänneksen. Tuulivoiman voimakas rakentaminen maakunnassa vaikuttaa laskelmiin, mutta myös esimerkiksi sähkön ja öljylämmityksen käyttö on vähentynyt.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Suomi(kaan) ei hyödy ilmastonmuutoksesta

On itsekeskeistä ajatella Suomen hyötyvän ilmastonmuutoksesta, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Tahkovuoren rinteet syksyllä.

Tahkolle loma-asuntojen lämmityksen etähallinta

Alueen kiinteistöjen lämmitystä voidaan säädellä etähallinnan avulla. Ohjaus yhdistetään Tahkon keskusvaraamon varauskalenteriin, jolloin huoneistojen lämpötilaa voidaan laskea silloin, kun niitä ei käytetä.

öljy kattila huone koulun kellarissa

Öljylämmityksen vaihtoavustusta on haettu niin paljon, että uusille ei enää riitä rahaa – Hakemuksen käsittely kestää jopa puoli vuotta

Tällä hetkellä hakemuksia öljylämmityksen vaihtamiseksi ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon on tullut jo lähes 14 000. Uusia hakemuksia tulee lähes tuhat joka kuukausi. Öljylämmitys vaihtuu useimmin ilmavesilämpöpumppuun.

Jääkiekkomailoja

Imatran jäähalli alkaa lämmetä hukkalämmöllään – 74 000 euron laitteisto maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa

Jatkossa ainoastaan kylmimpinä talvikuukausina jäähallin lämmityksessä joudutaan turvautumaan ulkoisiin lämmönlähteisiin.

Mies pesee parvekeoven lasia.

Kotisiivoukset lisääntyvät ja öljylämmitysremontit vauhdittuvat, uskovat asiantuntijat – katso, miten kotitalousvähennyksen korotus vaikuttaisi sinuun

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosentti 40:stä 60:een, kun vaihtaa öljylämmityksen ilmastoystävällisempään vaihtoehtoon. Hallitus kaavailee myös koti- ja hoivatyölle samanlaista korotusta.

Tapani Permanto tarkistaa öljykattilansa toimintaa.

Suomen luopuminen öljylämmityksestä voi tuoda omakotiasujille jopa 20 000 euron laskun – espoolainen öljylämmittäjä: Varsin epäoikeudenmukaista

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan öljylämmityksestä luopuminen maksaa monessa tapauksessa itsensä takaisin.

Halkokauppias Kalle Nisonen seisoo halkolavojen vieressä.

Polttopuun viihdekäyttö on kasvanut koronavuonna – matkailun ahdinko näkyy kuitenkin klapikaupassa

Paukkupakkanen kiritti polttopuukauppaa, ja moni pientekijä on myynyt liiterinsä tyhjäksi.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Pelastuslaitos muistuttaa: Älä lämmitä tulisijaa liian kuumaksi kovillakaan pakkasilla

Maaningalla syttyi torstaina aamuyöllä palo tulisijan takana olevassa seinässä.

Maahanmuuttajataustaisia äitejä suomenkielen opetuksessa oppilaidensa koulussa.

Tiistai 16.2.2021 (tv)

Maahanmuuttajat. Tulisijat. Rebublikaanit. Sääennuste.

Timo Ruuska katsomassa ikkunasta ulos.

Timo Ruuska sai lähes 10 miljoonaa euroa ja huomasi, ettei pitänytkään miljonäärin elämästä – elää nyt yksin syrjäisessä majatalossa metsän keskellä

Timo Ruuska sai yrityskaupasta 9,5 miljoonaa euroa, mutta koki kovemman kautta, millainen arvon mitta raha on. Juttu on julkaistu helmikuussa 2021.

Lämpömittarin ulkolämpötila-näyttö näyttää valmispiipun ulkokuoren kuumuuden eli + 52.5

Ylilämmittäminen on suuri tulipaloriski – tavallinen lämpömittari on halpa apu, mutta tärkeintä on oppia lämmittämään oikein

Lämpömittarilla voi seurata varsinkin valmispiipun ulkokuoren kuumuutta. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että niksi on vain suuntaa-antava.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tunnus ambulanssin kyljessä.

Autotallissa syttyi tulipalo Äänekoskella

Palo sai alkunsa lämmityskaminasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle