Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naisen kädessä on puhelin, jossa näkyy englanninkielinen uuden vuoden toivotus ravintolan Instagram-tilillä.

Lehtitieto: Ravintola Tapio on lopettanut toimintansa Naali Lodgessa Posiolla

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan yrityksen jatkoon liittyvät asiat ovat vielä kesken.

Tomaatteja kaupan hyllyssä.

Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä

Ruuan hinnannousu on muokannut ruokavalintoja. S-ryhmässä hedelmien ja vihannesten osuus ostoskorista väheni hieman loppuvuonna 2022. Tutkija on huolissaan hinnannousun eriarvoistavasta vaikutuksesta.

Kirjailija ja kolumnisti Raisa Omaheimo Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Kirjailija Raisa Omaheimo kritisoi kilojen karistamiseen liittyviä uudenvuodenlupauksia – laihduttaminen on valtava teollisuudenala

Kun uuden vuoden kunniaksi aloitetaan elämäntaparemontti, taka-ajatuksena on yleensä laihtuminen. Kirjailija Raisa Omaheimo pohtii kehon alituista kurittamista.

Jauhelihapakkauksia joissa punaisia alennustarroja. Kaupan työntekijän kädessä on rullalla lisää alennustarroja.

Ruokakaupoissa syntyi viime vuonna yli 57 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – eniten hävikkiä tulee leivästä

Kaupat pinnistelevät ruokahävikin vähentämiseksi. Osa kaupoista arvioi, että alehinnoin myytävä jouluruoka voi tänä vuonna mennä hyvin kaupaksi vielä välipäivinäkin.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Joulupöydässä kenenkään annoskokoja ei tarvitse kommentoida, arvostella tai kauhistella

Jouluruokarauha tarkoittaa ymmärrystä siitä, että ruoka, herkullinen ruoka ja kaikenlainen nautiskelu kuuluvat jokaiseen päivään, myös jouluun, kirjoittaa Omaheimo.

Kaali ihmisen kädessä vihannesosastolla.

Nämä ovat ruokareseptien suosikit – hintatietoisuus ja konstailemattomuus näkyvät tämän hetken suosituimmissa ruokaohjeissa

Katso, mitä löytyy tämän syksyn reseptisuosikeista ja miten eri elämänvaiheissa olevien ihmisten hakemat ruokaohjeet eroavat.

Anastasia Koliada pakkaa kanafileitä.

Kanan suolaus vaatii veden – ja siitä on kerrottava kuluttajalle

Jos haluaa kauttaaltaan suolatun tuotteen, pitää niellä myös vesi. Maustaminen on vedettä vaikeaa.

Havainnekuva Arena 3.3:n julkisivusta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähelle suunniteltu jättiareena etenee – jatkossa Suomeen halutaan Lady Gagan kaltaisia supertähtiä

Areenan yhteyteen tulevasta hotellista on jo tehty sopimus. Tapahtumia järjestämään on tulossa yksi Euroopan suurimmista alan yrityksistä. Vain rahoittajat puuttuvat.

Hakanimen kauppahlli remontin alla.

Tältä näyttää nyt Hakaniemen vanhassa kauppahallissa – remontti viivästyi vuosia, mutta uudet perunat sieltä voinee jo ostaa

Maanalainen huoltotunneli, koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat hidastaneet Hakaniemen kauppahallin remonttia, jonka piti olla valmis jo jouluna kaksi vuotta sitten.

Turkulainen Tuike Laaksonen juo kahvia kahvilassa

Keliaakikon lomamatka voi tyssätä jo ensimmäiseen kahvikupilliseen – maha kyllä tietää, että kauramaito on eri kuin gluteeniton kauramaito

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on suunniteltava lomamatka huolellisesti. Konkarit kannustavat tarkistamaan annoksen gluteenittomuuden monta kertaa. Kokosimme kuusi vinkkiä sujuvaan matkailuun.

Tomaatteja, kaaleja ja lanttu tarjottimella.

Tämän verran suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain – ilmaston kannalta sillä ei ole juuri merkitystä, sanoo tietokirjailija

Kuluttajahävikin osuus ruokavalion ympäristövaikutuksista on noin neljä prosenttia. Lihan osuus on 45 ja maitotuotteiden 20 prosenttia.

Mies seisoo laitumen edustalla. Kaukana takana näkyy lihakarjaa. Karjankasvattaja Hannu Karppilalla sininen collagetakki ja sininen t-paita. Lyhyet hiukset. Katsoo sivulle.

Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa – hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta

Karjankasvattaja kertoo kasvaneiden kustannusten viemisen kuluttajahintoihin olevan jo vaikeaa taiteilua. Lähiruokaa pyritään kuitenkin hintojen noususta huolimatta tuomaan enemmän kuluttajien ruokapöytään.

Kuljetusrobotti ja laatikko laatikkovaraston yläpuolella kulkevilla kiskoilla.

10 miljoonan euron kellarissa robotit keräävät ruokaa asiakkaille, Espoossa ne seikkailevat jo kadulla – videot näyttävät ruokakaupan tulevaisuuden

Kauppaketjut uskovat ruuan tilaamisen netistä yleistyvän entisestään. S-ryhmä on tuomassa kuljetusrobotit myös Helsingin kaduille, Kesko puolestaan on investoinut miljoonia uuteen keräilyjärjestelmään.

Mustasotilaskärpäsen toukkia.

Kiinnostus hyönteisalaan viriämässä uudelleen Suomessa – sinunkin koirasi voi pian syödä kärpäsentoukkaproteiinia

Uusin tulokas hyönteiskasvatuksessa on mustasotilaskärpänen, jonka toukkaproteiini saattaa tulevaisuudessa korvata eläinproteiinia lemmikkieläinten ruuissa tai kalajauhoa ja soijaa tuotantoeläinten rehuissa.

Hirvelän koulun oppilas Siiri Tankka pitelemässä tarjotinta, jossa on kouluruokaa lautasella sekä vesilasi.

Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville – "Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa", sanoo ruokapalvelujohtaja

Koululaisten lautasilla raaka-aineiden hinnannousua ei vielä huomaa, mutta karsimista voi olla edessä, jos kunnilta ei löydy lisää rahaa.

Kaksi henkilöä piknikillä puistossa.

Vegaaniset tuotteet ovat yhä tutumpia, mutta niiden säilyvyys voi askarruttaa – kysyimme asiantuntijoilta, mistä tietää kauramaidon olevan pilalla

Vanhentuneen lehmänmaidon moni tunnistaa heti, mutta kaurajuoman kohdalla tilanne voi olla haastavampi, sillä tuote ei välttämättä ole kaikille tuttu.

Henri Alén ja Lauri Reuter tutkivat keinotekoisesti tuotettua kananlihaa.

Markkinoille tuodaan nyt kasvisruokia, joiden maku ja koostumus matkivat lihaa – biotekniikan asiantuntijan mukaan kyseessä on vain välivaihe

Kasviproteiinituotteiden kehityksessä annetaan nyt paljon huomiota makuun ja siihen, miltä tuote tuntuu suussa. Lihaa imitoivat kasvituotteet ovat ruokateknologiasijoittajan mukaan välivaihe siirryttäessä enemmän kasviperäisiä tuotteita sisältävään ruokavalioon.

Kaupan liukuhihnalla kolmiovoileipa ja kivennaisvesi. Myyjan kadet.

Kun ruoan hinta nousee, terveelliset valinnat eivät välttämättä lisäänny – tutkija kantaa huolta niistä, joilla on jo valmiiksi huono ruokavalio

Kansanterveystieteen tutkija muistuttaa, että ruokatottumusten tiedetään olevan todella pysyviä. Ruoan hinnan nousu vaikuttaa etenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin syödä terveellisesti.

Kaupan kylmähylly, jossa kanapaketteja.

Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021

Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.

Henkilö katsoo ylähyllyltä juustoja ruokakaupassa.

Pienituloiset ostivat ruokaa ilmastoystävällisimmin, kertoo tutkimus

Tutkimustulokset perustuvat S-ryhmän ostosdataan vuosilta 2016–2018. Tutkijan mukaan seuraavaksi tutkitaan ihmisten ruokaostoskäyttäytymistä koronapandemian aikana.

Mansikoita muovirasiassa.

Mansikoista saattaa tulla talvisin vain hyvätuloisten herkku – tutkija arvioi, mitkä ruokatuotteet voivat olla tulevaisuudessa luksusta

Aalto-yliopiston vanhempi tutkija uskoo, että kahvin hinta ei ole nähnyt vielä kattoa. Satokaudet voivat määritellä tulevaisuudessa lautasmallia yhä tarkemmin.

Antti Niemistö, Tampere United ry puheenjohtaja

Vegeä vai perinteistä? Urheiluseurojen otteluissa kisaeväät voi yhä useammin nauttia myös kasvisversiona

Vaikka perinteinen ottelumakkara pitää edelleen pintansa, voi kisaeväät nauttia entistä useammin myös vegaanisena tai kasvisversiona.

Lentola Logisticsin drone Orivedellä testissä.

Miten käy lounassalaatille, kun se tekee lentomatkan droonin kyydissä? Ruoan drooni-kuljetusten arvioidaan yleistyvän parin vuoden kuluessa

Ruokatavaroiden lennättämistä droonilla kotiovelle on testattu jo muutamia vuosia. Orivedellä tehdyssä testissä seurattiin lämpötiloja ja ruuan koostumusta lentoreissun jälkeen.

Kädet ojentavat rahkapurkkia asiakkaalle ruokajonossa.

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta lahjoittajista on pulaa – ruokajaosta vastaava: "Jossain vaiheessa joudumme käännyttämään ihmisiä pois"

Esimerkiksi Turussa avun tarve on lisääntynyt vuodessa viidenneksellä. Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt, ja myös ukrainalaisia pakolaisia on saapunut ruokajonoihin.

Varhaisperunan naattia toukokuun alkupuolella harson alla.

Lakkiaisperunoiden kanssa menee tiukille – kevään koleus on hidastanut varhaisperunan kasvua

Harsot ja muovit ovat apuna varhaisperunan kasvatuksessa, mutta viileä kevät on verottanut kasvua. Kotimainen varhaisperuna ehtii mahdollisesti koulun päättäjäisjuhlien ruokapöytään.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä

Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.

Kommunikationsminister Anne Berner presenterar den så kallade trafikbalken i Helsingfors den 20 september 2016.

Selvityshenkilö Anne Berner: Suomella ei juurikaan ole maabrändiä ruokamaana, harrastamme ylijäämävientiä

Suomeen tuodaan ruokaa enemmän kuin täältä viedään.  Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumille raporttinsa luovuttanut selvityshenkilö Anne Berner kuitenkin luottaa, että vientiä on mahdollista kasvattaa. 

Vehnäpelto

Finland may need to cut back on meat as fertiliser prices skyrocket

Russia and Belarus lead the world in producing materials used for fertiliser, and war might soon disrupt that supply.

Tohtorikoulutettava Oona Kettunen ruokailee Vuokatin urheiluopistolla

Monet urheilevat naiset syövät liian vähän – Oona Kettunen, 27, perehtyi ruokamääriin ja huomasi, että pienten annosten taustalla voi olla some

Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan liian vähäinen syöminen on urheilevilla naisilla yleinen ongelma, joka voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin.

Lähikuva italialaistyyppisestä vuokaruoasta, jonka päällä teksti "kauppalista, viikko 3".

Kauppalista sunnuntain yhteiskokkailuun Imanin ja Leenan kanssa

Tule mukaan laittamaan viikon arkisafkat kerralla.

Jyväskyläläinen Sirkku Duruji katsoo kameraan. Hänellä on käsissään ruoka-avussa tarjolla olevaa leivonnaispakkauksia.

Ruokakassin saa nyt maksutta ja rukoilematta Jyväskylässä – "Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja", iloitsee Sirkku Durujin

Osa ruoka-avun jakajista perii kasseista muutaman euron toimitusmaksun. Se on johtanut jopa velkaantumiseen.

Kämmentietokone ja elintarvikkeita

Ruokakaupan ostokset saa nyt tilattua Woltin kautta kotiovelle Kuopiossa – kauppias odottaa jopa sataa tilausta päivässä

K-kaupan toimitusalue ulottuu Kuopion keskustasta esimerkiksi Petoselle, Kelloniemeen, Neulamäkeen ja Päivärantaan. Kauppaan palkattiin uuden palvelun myötä kaksi uutta työntekijää.

Ravintolan seinällä on iso seinämaalaus moottoripyöristä.

Jotu Karjalainen aikoi kalastella loppuelämänsä, mutta avasikin ravintolan keskelle koronarajoituksia: "Ihmisellä pitää olla tekemistä"

Suomeen on ilmestynyt uusia ravintoloita entiseen tahtiin korona-aikanakin. Aloittaminen on helppoa, eikä vaadi välttämättä suuria summia rahaa.

Suljettu ravintola.

Kaikki ravintolat, kahvilat ja pikaruokalat on suljettava kello 18 keskiviikosta alkaen myös Pirkanmaalla

Rajoitus koskee myös ravintoloita, joissa ei myydä alkoholia. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvilat ja pikaruokalat. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Markus Kauppi harmittelee sitä, että ennen piti erikseen kysellä kasvisruoan perään, nykyään on helpompaa.

Lisää kasvisruokaa, kaurajuomaa maidon rinnalle, vegevaihtoehdot linjaston alkuun – näin uusi suositus muuttaa opiskelijahintaisia lounaita

Katriinan kasvisravintola sai jättää eläinperäiset maidot ja piimät pois valikoimasta. Aiemmin niitä on pitänyt tarjoilla muuten vegaanisessa ravintolassa, jotta opiskelijat saivat Kelan ateriatuen.

Vihanneksia pöydällä keittiössä

Tässä 10 vinkkiä tammikuulle sopivista maukkaista ja kasvispainotteisista ruoista.

Moni haluaa syödä alkuvuonna tavallista kasvispainotteisemmi

Lähikuva henkilöstä joka syö berliininmunkkia

Ylilääkäri lopettaisi painoindeksin laskemisen ja terveyssaarnat – nykyinen ruokapuhe aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä

Kohta on taas uusi vuosi ja uusi elämä. Ylenpalttinen dieettikulttuuri näkyy kaikkialla, ja sen vuoksi yhä useammalla meistä on ongelmallinen suhde ruokaan.

Opiskelijat Mika Myllyntaus sekä Arttu Suorsa seisovat vierekkäin kaupan käytävällä käsissään ostoskassit.

"On kurjaa ottaa lainaa syödäkseen" – kaksi opiskelijaa kertoo, miten budjetti vaikuttaa ruokavalintoihin

Erityisesti ammattikorkeakouluissa opiskelevat miehet eivät syö suositusten mukaan. Korona-aikana moni opiskelijaravintola on ollut kiinni. Ruokaa laitetaan etäopintojen ohella.

Paperikassi, jonka edessä on purkkeihin pakattua jouluruokaa, vakuumipakattua kinkkua- ja kalaa sekä kasa leivonnaisia.

Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"

Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.

Nainen keittiössä tilaamassa ruokaa.

Finland's online grocery shopping doubles during Covid era

Estimates suggest that e-commerce now accounts for around three percent of the country's overall grocery trade.

ruokaa tarjottimella

Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen

MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.

Volare Oy:n toimitusjohtaja Tuure Parviainen esittelee mustasotilaskärpäsen toukkia.

Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä

Hyönteisravinto tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti, vaikka voimakkain pöhinä ilmiön yllä näyttää hiljentyneen. Näin arvioi tutkijataustainen yrittäjä Tuure Parviainen.

Wolt ruokalähetti Timur ajaa yksipyöräisellä.

Wolt-kuski tienasi 9 000 euroa kuukaudessa – nyt hän paljastaa niksit, miten ruokaa kuskaamalla voi ansaita

Virolainen Timur tienaa ruokaa kuljettamalla paremmin kuin keskimääräinen Wolt-kuski. Nyt hän kertoo, millaista taktiikkaa hän käyttää.

Hirvikivääri nojaa puuhun metsässä.

Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija

Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.

Päivittäistavarakaupan ostoskori täynnä ruokaostoksia taustalla kaupan lattia kuvaan kuvitettu värikkäitä orgaanisia muotoja esittämään hiilidioksidia

Ruoka kallistuu, kun ryhdymme maksamaan sen ilmastosynneistä – kokeile Ylen koneella, mitä kauppalaskullesi tapahtuu

Tulevaisuudessa elintarvikkeen ympäristöystävällisyys voi vaikuttaa sen hintaan. Loimme tulevaisuuden ruokakaupan, jossa voit tutkia, miten ostostesi loppusumma muuttuu. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Myyjä järjestelee kaloja myyntitiskissä vaasalaisessa kalakaupassa.

Jo yksi kala-annos lisää viikossa lihan sijaan pienentäisi ruokailun hiilijalanjälkeä tuntuvasti – uusi tutkimus selvitti kalatuotteiden ekologisuutta

Luonnonvarakeskuksessa on laskettu uudet hiilijalanjälkiluvut kahdeksalle kotimaiselle kalatuotteelle. Pyyntitapa vaikuttaa luonnon kuormitukseen merkittävästi.

Antti Uusitalo nostelee tavaroita hyllyille Foodoran Oulun marketissa.

Kiireinen, kaupungissa asuva lapsiperhe on ruoan verkkokaupan kiinnostavin asiakas – näin kilpailu on kiristymässä

Ruoan verkkokauppaan tulee yhä enemmän myymälöitä, joihin asiakkaat eivät pääse. Wolt, Foodora, Kesko ja S-ryhmä aikovat jatkaa kasvua verkossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle