Uusimmat artikkelit
Lehtitieto: Ravintola Tapio on lopettanut toimintansa Naali Lodgessa Posiolla
Yhtiön toimitusjohtajan mukaan yrityksen jatkoon liittyvät asiat ovat vielä kesken.
Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä
Ruuan hinnannousu on muokannut ruokavalintoja. S-ryhmässä hedelmien ja vihannesten osuus ostoskorista väheni hieman loppuvuonna 2022. Tutkija on huolissaan hinnannousun eriarvoistavasta vaikutuksesta.
Kirjailija Raisa Omaheimo kritisoi kilojen karistamiseen liittyviä uudenvuodenlupauksia – laihduttaminen on valtava teollisuudenala
Kun uuden vuoden kunniaksi aloitetaan elämäntaparemontti, taka-ajatuksena on yleensä laihtuminen. Kirjailija Raisa Omaheimo pohtii kehon alituista kurittamista.
Ruokakaupoissa syntyi viime vuonna yli 57 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – eniten hävikkiä tulee leivästä
Kaupat pinnistelevät ruokahävikin vähentämiseksi. Osa kaupoista arvioi, että alehinnoin myytävä jouluruoka voi tänä vuonna mennä hyvin kaupaksi vielä välipäivinäkin.
Raisa Omaheimon kolumni: Joulupöydässä kenenkään annoskokoja ei tarvitse kommentoida, arvostella tai kauhistella
Jouluruokarauha tarkoittaa ymmärrystä siitä, että ruoka, herkullinen ruoka ja kaikenlainen nautiskelu kuuluvat jokaiseen päivään, myös jouluun, kirjoittaa Omaheimo.
Nämä ovat ruokareseptien suosikit – hintatietoisuus ja konstailemattomuus näkyvät tämän hetken suosituimmissa ruokaohjeissa
Katso, mitä löytyy tämän syksyn reseptisuosikeista ja miten eri elämänvaiheissa olevien ihmisten hakemat ruokaohjeet eroavat.
Kanan suolaus vaatii veden – ja siitä on kerrottava kuluttajalle
Jos haluaa kauttaaltaan suolatun tuotteen, pitää niellä myös vesi. Maustaminen on vedettä vaikeaa.
Helsinki-Vantaan lentoaseman lähelle suunniteltu jättiareena etenee – jatkossa Suomeen halutaan Lady Gagan kaltaisia supertähtiä
Areenan yhteyteen tulevasta hotellista on jo tehty sopimus. Tapahtumia järjestämään on tulossa yksi Euroopan suurimmista alan yrityksistä. Vain rahoittajat puuttuvat.
Tältä näyttää nyt Hakaniemen vanhassa kauppahallissa – remontti viivästyi vuosia, mutta uudet perunat sieltä voinee jo ostaa
Maanalainen huoltotunneli, koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat hidastaneet Hakaniemen kauppahallin remonttia, jonka piti olla valmis jo jouluna kaksi vuotta sitten.
Keliaakikon lomamatka voi tyssätä jo ensimmäiseen kahvikupilliseen – maha kyllä tietää, että kauramaito on eri kuin gluteeniton kauramaito
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on suunniteltava lomamatka huolellisesti. Konkarit kannustavat tarkistamaan annoksen gluteenittomuuden monta kertaa. Kokosimme kuusi vinkkiä sujuvaan matkailuun.
Tämän verran suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain – ilmaston kannalta sillä ei ole juuri merkitystä, sanoo tietokirjailija
Kuluttajahävikin osuus ruokavalion ympäristövaikutuksista on noin neljä prosenttia. Lihan osuus on 45 ja maitotuotteiden 20 prosenttia.
Eniten ruokahävikkiä syntyy viemäriin kaadetusta kahvista, kertoo kyselytutkimus – hinnannousu ei ole hillinnyt hävikkiä ainakaan vielä
Eniten kahvihävikkiä syntyy Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.
Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa – hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta
Karjankasvattaja kertoo kasvaneiden kustannusten viemisen kuluttajahintoihin olevan jo vaikeaa taiteilua. Lähiruokaa pyritään kuitenkin hintojen noususta huolimatta tuomaan enemmän kuluttajien ruokapöytään.
10 miljoonan euron kellarissa robotit keräävät ruokaa asiakkaille, Espoossa ne seikkailevat jo kadulla – videot näyttävät ruokakaupan tulevaisuuden
Kauppaketjut uskovat ruuan tilaamisen netistä yleistyvän entisestään. S-ryhmä on tuomassa kuljetusrobotit myös Helsingin kaduille, Kesko puolestaan on investoinut miljoonia uuteen keräilyjärjestelmään.
Kiinnostus hyönteisalaan viriämässä uudelleen Suomessa – sinunkin koirasi voi pian syödä kärpäsentoukkaproteiinia
Uusin tulokas hyönteiskasvatuksessa on mustasotilaskärpänen, jonka toukkaproteiini saattaa tulevaisuudessa korvata eläinproteiinia lemmikkieläinten ruuissa tai kalajauhoa ja soijaa tuotantoeläinten rehuissa.
Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville – "Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa", sanoo ruokapalvelujohtaja
Koululaisten lautasilla raaka-aineiden hinnannousua ei vielä huomaa, mutta karsimista voi olla edessä, jos kunnilta ei löydy lisää rahaa.
Vegaaniset tuotteet ovat yhä tutumpia, mutta niiden säilyvyys voi askarruttaa – kysyimme asiantuntijoilta, mistä tietää kauramaidon olevan pilalla
Vanhentuneen lehmänmaidon moni tunnistaa heti, mutta kaurajuoman kohdalla tilanne voi olla haastavampi, sillä tuote ei välttämättä ole kaikille tuttu.
Markkinoille tuodaan nyt kasvisruokia, joiden maku ja koostumus matkivat lihaa – biotekniikan asiantuntijan mukaan kyseessä on vain välivaihe
Kasviproteiinituotteiden kehityksessä annetaan nyt paljon huomiota makuun ja siihen, miltä tuote tuntuu suussa. Lihaa imitoivat kasvituotteet ovat ruokateknologiasijoittajan mukaan välivaihe siirryttäessä enemmän kasviperäisiä tuotteita sisältävään ruokavalioon.
Kun ruoan hinta nousee, terveelliset valinnat eivät välttämättä lisäänny – tutkija kantaa huolta niistä, joilla on jo valmiiksi huono ruokavalio
Kansanterveystieteen tutkija muistuttaa, että ruokatottumusten tiedetään olevan todella pysyviä. Ruoan hinnan nousu vaikuttaa etenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin syödä terveellisesti.
Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021
Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.
Pienituloiset ostivat ruokaa ilmastoystävällisimmin, kertoo tutkimus
Tutkimustulokset perustuvat S-ryhmän ostosdataan vuosilta 2016–2018. Tutkijan mukaan seuraavaksi tutkitaan ihmisten ruokaostoskäyttäytymistä koronapandemian aikana.
Mansikoista saattaa tulla talvisin vain hyvätuloisten herkku – tutkija arvioi, mitkä ruokatuotteet voivat olla tulevaisuudessa luksusta
Aalto-yliopiston vanhempi tutkija uskoo, että kahvin hinta ei ole nähnyt vielä kattoa. Satokaudet voivat määritellä tulevaisuudessa lautasmallia yhä tarkemmin.
Vegeä vai perinteistä? Urheiluseurojen otteluissa kisaeväät voi yhä useammin nauttia myös kasvisversiona
Vaikka perinteinen ottelumakkara pitää edelleen pintansa, voi kisaeväät nauttia entistä useammin myös vegaanisena tai kasvisversiona.
Näin valtavia määriä olutta, hampurilaisia ja viiniä myytiin Tampereen areenalla MM-kisoissa: vegetuotteiden osuus alle prosentin
Olutta myytiin jääkiekon MM-kisojen aikana 100 000 litraa.
Miten käy lounassalaatille, kun se tekee lentomatkan droonin kyydissä? Ruoan drooni-kuljetusten arvioidaan yleistyvän parin vuoden kuluessa
Ruokatavaroiden lennättämistä droonilla kotiovelle on testattu jo muutamia vuosia. Orivedellä tehdyssä testissä seurattiin lämpötiloja ja ruuan koostumusta lentoreissun jälkeen.
Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta lahjoittajista on pulaa – ruokajaosta vastaava: "Jossain vaiheessa joudumme käännyttämään ihmisiä pois"
Esimerkiksi Turussa avun tarve on lisääntynyt vuodessa viidenneksellä. Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt, ja myös ukrainalaisia pakolaisia on saapunut ruokajonoihin.
Lakkiaisperunoiden kanssa menee tiukille – kevään koleus on hidastanut varhaisperunan kasvua
Harsot ja muovit ovat apuna varhaisperunan kasvatuksessa, mutta viileä kevät on verottanut kasvua. Kotimainen varhaisperuna ehtii mahdollisesti koulun päättäjäisjuhlien ruokapöytään.
Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä
Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.
Selvityshenkilö Anne Berner: Suomella ei juurikaan ole maabrändiä ruokamaana, harrastamme ylijäämävientiä
Suomeen tuodaan ruokaa enemmän kuin täältä viedään. Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumille raporttinsa luovuttanut selvityshenkilö Anne Berner kuitenkin luottaa, että vientiä on mahdollista kasvattaa.
Finland may need to cut back on meat as fertiliser prices skyrocket
Russia and Belarus lead the world in producing materials used for fertiliser, and war might soon disrupt that supply.
Monet urheilevat naiset syövät liian vähän – Oona Kettunen, 27, perehtyi ruokamääriin ja huomasi, että pienten annosten taustalla voi olla some
Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan liian vähäinen syöminen on urheilevilla naisilla yleinen ongelma, joka voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin.
Kauppalista sunnuntain yhteiskokkailuun Imanin ja Leenan kanssa
Tule mukaan laittamaan viikon arkisafkat kerralla.
Unohda arjen rasittava kokkausrumba – uudentyyppisen ruokaohjelman tahdissa valmistat tulevan viikon annokset kahdessa tunnissa
Liity mukaan Areenassa sunnuntaisin klo 17.
Ruokakassin saa nyt maksutta ja rukoilematta Jyväskylässä – "Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja", iloitsee Sirkku Durujin
Osa ruoka-avun jakajista perii kasseista muutaman euron toimitusmaksun. Se on johtanut jopa velkaantumiseen.
Ruokakaupan ostokset saa nyt tilattua Woltin kautta kotiovelle Kuopiossa – kauppias odottaa jopa sataa tilausta päivässä
K-kaupan toimitusalue ulottuu Kuopion keskustasta esimerkiksi Petoselle, Kelloniemeen, Neulamäkeen ja Päivärantaan. Kauppaan palkattiin uuden palvelun myötä kaksi uutta työntekijää.
Jotu Karjalainen aikoi kalastella loppuelämänsä, mutta avasikin ravintolan keskelle koronarajoituksia: "Ihmisellä pitää olla tekemistä"
Suomeen on ilmestynyt uusia ravintoloita entiseen tahtiin korona-aikanakin. Aloittaminen on helppoa, eikä vaadi välttämättä suuria summia rahaa.
Kaikki ravintolat, kahvilat ja pikaruokalat on suljettava kello 18 keskiviikosta alkaen myös Pirkanmaalla
Rajoitus koskee myös ravintoloita, joissa ei myydä alkoholia. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvilat ja pikaruokalat. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.
Lisää kasvisruokaa, kaurajuomaa maidon rinnalle, vegevaihtoehdot linjaston alkuun – näin uusi suositus muuttaa opiskelijahintaisia lounaita
Katriinan kasvisravintola sai jättää eläinperäiset maidot ja piimät pois valikoimasta. Aiemmin niitä on pitänyt tarjoilla muuten vegaanisessa ravintolassa, jotta opiskelijat saivat Kelan ateriatuen.
Tässä 10 vinkkiä tammikuulle sopivista maukkaista ja kasvispainotteisista ruoista.
Moni haluaa syödä alkuvuonna tavallista kasvispainotteisemmi
Ylilääkäri lopettaisi painoindeksin laskemisen ja terveyssaarnat – nykyinen ruokapuhe aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä
Kohta on taas uusi vuosi ja uusi elämä. Ylenpalttinen dieettikulttuuri näkyy kaikkialla, ja sen vuoksi yhä useammalla meistä on ongelmallinen suhde ruokaan.
"On kurjaa ottaa lainaa syödäkseen" – kaksi opiskelijaa kertoo, miten budjetti vaikuttaa ruokavalintoihin
Erityisesti ammattikorkeakouluissa opiskelevat miehet eivät syö suositusten mukaan. Korona-aikana moni opiskelijaravintola on ollut kiinni. Ruokaa laitetaan etäopintojen ohella.
Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"
Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.
Finland's online grocery shopping doubles during Covid era
Estimates suggest that e-commerce now accounts for around three percent of the country's overall grocery trade.
Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen
MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.
Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä
Hyönteisravinto tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti, vaikka voimakkain pöhinä ilmiön yllä näyttää hiljentyneen. Näin arvioi tutkijataustainen yrittäjä Tuure Parviainen.
Wolt-kuski tienasi 9 000 euroa kuukaudessa – nyt hän paljastaa niksit, miten ruokaa kuskaamalla voi ansaita
Virolainen Timur tienaa ruokaa kuljettamalla paremmin kuin keskimääräinen Wolt-kuski. Nyt hän kertoo, millaista taktiikkaa hän käyttää.
Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija
Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.
Ruoka kallistuu, kun ryhdymme maksamaan sen ilmastosynneistä – kokeile Ylen koneella, mitä kauppalaskullesi tapahtuu
Tulevaisuudessa elintarvikkeen ympäristöystävällisyys voi vaikuttaa sen hintaan. Loimme tulevaisuuden ruokakaupan, jossa voit tutkia, miten ostostesi loppusumma muuttuu. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.
Jo yksi kala-annos lisää viikossa lihan sijaan pienentäisi ruokailun hiilijalanjälkeä tuntuvasti – uusi tutkimus selvitti kalatuotteiden ekologisuutta
Luonnonvarakeskuksessa on laskettu uudet hiilijalanjälkiluvut kahdeksalle kotimaiselle kalatuotteelle. Pyyntitapa vaikuttaa luonnon kuormitukseen merkittävästi.
Kiireinen, kaupungissa asuva lapsiperhe on ruoan verkkokaupan kiinnostavin asiakas – näin kilpailu on kiristymässä
Ruoan verkkokauppaan tulee yhä enemmän myymälöitä, joihin asiakkaat eivät pääse. Wolt, Foodora, Kesko ja S-ryhmä aikovat jatkaa kasvua verkossa.