Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tampereen areena kuvattuna ylhäältä päin. Taustalla ja horisontissa siintää Tamperetta.

Tampereella ennustettiin jo matkailun ennätysvuotta, mutta heikko heinäkuu pani jäitä hattuun

Heinäkuun tulokset ovat vuotta aiempaa kehnommat niin matkustajamäärissä, yöpymisissä kuin majoitusmyynneissä mitattuna. Kova alkuvuosi pitää kokonaisuuden silti plussan puolella.

Coldplayn Chris Martin istuu lavalla Milanon konsertissa kesäkuussa.

Coldplay-viikonloppu on jo tuplannut hotellien hinnat Helsingissä

Hotelliyö Coldplayn ensi vuoden konserttien aikana Helsingissä maksaa jo nyt jopa yli kaksinkertaisesti kuin sitä edeltävänä viikonloppuna.

Timo Lappi näyttää hotellien yöpymistilastoihin liittyvää kalvoa.

Matkailu- ja ravintola-ala hillitsisi Viron viinarallia anniskelun arvonlisäveron alennuksella

Matkailu- ja ravitsemusalan etujärjestö vaatii vaalien jälkeiseltä hallitukselta selkeitä ratkaisuja alan kannattavuuden parantamiseksi. Lisäksi ulkomaisen työvoiman saantia tulisi helpottaa.

Nainen seisoo likaisia astioita täynnä olevan pöydän ääressä.

Ravintolat löytävät taas kesätyöntekijöitä parin hankalan vuoden jälkeen, uskotaan Pohjois-Savossa

Ravintola-alan odotukset kesän suhteen ovat korkealla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että luvassa on normaali kesä ilman koronarajoituksia.

Kaverukset juovat kahvia Kolin huipun tuntumassa Pielistä ihaillen.

Matkailu- ja ravintola-alan työvoimapula ei ole ratkennut, mutta yrittäjät uskovat tilanteen paranevan

Matkailuun investoidaan tällä hetkellä paljon ympäri Suomen, vaikka alan työvoimatilanne ei ole merkittävästi parantunut. Suomen matkailupotentiaali kiinnostaa myös ulkomaalaisia sijoittajia.

Ruokaa laitetaan lautaselle seisovasta pöydästä.

Lounaan hinta nousi jo lähes 13 euroon – vaihtavatko työpaikkaruokailijat eväisiin?

Moni ravintola on asettanut lounaan hinnaksi saman summan, mikä on työnantajan tarjoaman lounasedun enimmäismäärä. Lounasetu nousi nyt huomattavasti, koska ravintola-alan kustannukset ovat kohonneet jyrkästi.

Ravintola Kantiksen yrittäjä Hanna-Maarit Kuvaja.

Hanna-Maarit Kuvaja on kuunnellut tiskin takana yksinäisten tarinoita 18 jouluna – tällaista on ravintolassa ennen tipatonta tammikuuta

Vuoden viimeiset seitsemän päivää näkyvät baareissa yllättävinä kohtaamisina tai joulun pakoiluna.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

MaRa kannattaa turistiviisumien myöntämisen lopettamista venäläisille

Työnantajajärjestön mukaan päätös iskisi erityisesti rajan tuntumassa oleviin matkailuyrityksiin, mutta poistaisi myös venäläisiin matkailijoihin liittyvän epävarmuuden alan yrityksissä.

Italialaisravintola Olivia.

Bankruptcies threaten hospitality industry, lobby says

The hospitality lobby's head said he fears the sector will not only be hampered by rising energy and food costs but also by decreasing demand.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

MaRa pelkää etteivät matkailu- ja ravintola-alan yritykset selviä talven yli – peräänkuuluttaa hallitukselta tukia tilanteen ratkaisemiseksi

MaRan jäsenkyselyssä noin 15 prosenttia yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla tai lopettaneensa toimintansa sähkön hinnan nousun takia ensi kevättalvella.

Matkailualan opiskelija Rovaniemen REDU:ssa Roosa Rissanen katsoo tietokonettaan.

Matkailukoulutus menetti nuoret – Ronja Rissanen ei säikähtänyt alan turbulenssia: “Maailmasta ei tiedä, mutta pitää ajatella positiivisesti"

Matkailualan työvoimapulaan ei näy välitöntä helpotusta, sillä koulutus ei vedä. Esimerkiksi Rovaniemellä aloitti tavanomaisen kahden ryhmän sijaan yksi vajaa ryhmä.

Vastaanottovirkailija hotellin respassa katsoo näyttöpäätettä.

Yllättävän moni lopettaa työt koeajalla, matkailu- ja ravintola-ala on kriisissä – Susanna Tapio palasi hotellin respaan, todella moni muu ei

Matkailu- ja ravintola-alalta lähti jopa 20 000 työntekijää. Tulijoita on esimerkiksi hoitoalalta. Monen kokemattoman työntekijän työsuhde päättyy kuitenkin jo koeajalla.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Etujärjestöt tyrmäävät koronarajoitusten mahdollisuuden ensi talvena: "Hallituksen ei pidä antaa tätä esitystä"

Tapahtuma- ja ravintola-alan mukaan pelkkä rajoitusten uhka lisää yrittäjien taakkaa ja epävarmuutta. Hallituksen esitysluonnos esittää tartuntatautilakiin muutoksia, joilla koronaepidemiaa voidaan hillitä tarvittaessa myös talvella.

Nainen aukaisee hotellihuoneen ovea Helsingissä.

Hotelliyrittäjä paljastaa, miten huoneen saa varattua halvimmalla – vaikka huoneen hinta laskee, yrittäjän hyöty kasvaa

Noin neljäsosa Suomen hotellivarauksista tehdään varaussivustojen kautta. Lisäksi sivustot tarjoavat hotelleille näkyvyyttä.

A glass of beer on a table.

Matkailu- ja ravintola-ala kiirehtii veronumerojärjestelmän käyttöönottoa – kiittelee Verohallinnon ravintolavalvonnan tuloksellisuutta

Rakennusalalla käytössä olevan kaltainen työntekijöiden veronumerojärjestelmä olisi toimiva keino harmaan talouden kitkemisessä myös ravintoloissa. Työturvallisuuden takia numeron ei kuitenkaan tarvitsisi olla ravintola-alalla jatkuvasti esillä.

Ravintoloitsija Mika Lanne järjestelee laseja Cafe Antonin baaritiskillä Porissa.

Ravintola-alalla työntekijän löytäminen on nyt todella vaikeaa – löytyykö apu Intiasta?

Majoitus- ja ravintola-alan yrityksistä suurin osa kokee, että uuden työvoiman rekrytointi alalle on nyt hyvin vaikeaa. Apua toivotaan muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

Sofia Vesanen, tarjoilija, Ravintola Kappeli.

Kauppajätti S-ryhmä sulkee yllättäen kymmenkunta ravintolaa kesäksi pääkaupunkiseudulla – taustalla ankara työvoimapula

Samaan aikaan kun yritykset kärsivät työvoimapulasta, työttömyys on pysynyt Uudellamaalla sitkeästi korkealla tasolla.

Meksikolaisravintolan yrittäjä seisoo tiskin edessä esittelemässä ratkaisua, jossa lista-annoksen liha korvataan osittain kasviksilla hintojen pitämiseksi kurissa.

Ravintoloitsijan vastaus huimasti kallistuviin raaka-aineisiin: oululaisyrittäjä keksi vähentää lihaa annoksissa hintojen korottamisen sijaan

Ravintola-alan etujärjestön mukaan yhtä ankaraa painetta hintojen nostoon ei ole nähty koskaan aiemmin. Yhtenä helpotuksena MaRa ehdottaa, että lounasedun enimmäis- ja vähimmäismääriä korotettaisiin.

Nainen tiputtaa herneen versoja salaatin päälle.

Suomalaiset järjestävät nyt juhlia kahden vuoden edestä – pitopalveluyrittäjä: "On kova vipinä, se on mukavaa"

Niin pitopalveluissa kuin kukkakaupoissa näkyy, että perhejuhlia ollaan taas järjestämässä vilkkaasti. Asiakkaat haluavat pitää niitäkin juhlia, joita he eivät koronan vuoksi ole päässeet kunnolla viettämään.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Hintojen korotuspaineet kasvavat Hämeen ravintoloissa – myös lounaat ovat kallistumassa

Vasta koronarajoitusten vaikutuksista toipuvat ravintolat ovat uudessa kriisissä kustannusten noustessa. Ravintoloiden hintoihin on odotettavissa korotuksia kevään aikana.

Una Hirvilammi ja Tapio Virtanen syövät kasvokkain lounassalaatteja ravintolassa. Ravintolan katossa roikkuu kävyn muotoisia valaisimia, ja salin takaseinässä on ruudukkokuviointi.

Ravintolassa ruokailu on kallistumassa pian – tukkujen puhelimet soivat nyt tauotta, kun tavarantoimittajat haluavat nostaa hintojaan

Tukkuhintojen odotetaan nousevan jopa yli 10 prosenttia tämän vuoden aikana. Käsillä on matkailu- ja ravintola-alan pahin kriisi sitten toisen maailmansodan.

Kaksi henkilö juo olutta ravintolassa.

Pilkku tulee nyt myöhemmin, rajoitukset kevenevät – kokosimme tunnelmia

Koronarajoitukset kevenevät, ja se tarkoittaa esimerkiksi ravintoloiden aukiolojen ja anniskeluajan pidentymistä.

Hana Kuokkalan kartanon baaritiskillä

MaRa: Risk that bar restrictions will prompt Covid spread at ski cabin parties

The hospitality lobby chief also characterised the government's plan as cosmetic and not enabling establishments to operate profitably.

Olutravintola Kukko

Jaakko Puolakka sulkee ravintoloidensa ovet ja lomauttaa työntekijät – Lapin ravintoloissa pelätään, että työvoimapula pahenee entisestään

Rajoitukset tiukentuvat leviämisalueilla ja tuovat lisää haastetta ravintola-alalle, jota pandemia on ehtinyt runnella jo useaan otteeseen. Työntekijöille toivotaan lisää ansioturvaa äkillisissä muutostilanteissa.

Paperikassi, jonka edessä on purkkeihin pakattua jouluruokaa, vakuumipakattua kinkkua- ja kalaa sekä kasa leivonnaisia.

Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"

Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.

Jouluturisteja tulossa koneesta Rovaniemen lentokentällä

Matkailualan toive: ei uusia rajoituksia ennen joulua – ensi viikolla Lappiin on tulossa tuhansia brittituristeja

Matkailun alkava joulusesonki ei kestä tiukkoja rajoituksia, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta

Mara valittaa Woltin hinnoittelusta kilpailuvirastolle – ravintola-alan mukaan Wolt vie välistä niin paljon, että ravintolalle ei jää välttämättä mitään käteen

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan selvityksen mukaan Woltilla on määräävä markkina-asema. Wolt kiistää lainvastaisen hinnoittelun.

Jytyn Turun toimipisteen alueasiamies Kimmo Hollmén ja pääluottamusmies Maiju Sinisalo.

Päiväkotien ja koulujen ruokailut tyrehtyivät taas lakkoon Turussa – Jytyn Kimmo Hollmén: "Työnantaja suunnittelee jälleen halpuuttamista"

Turun kaupungin omistaman Arkea Oy:n ilmoitus työehtosopimuksen vaihtoaikeista sai ammattiliitot pikaiseen vastaiskuun. Arkean toimitusjohtaja kertoo yllättyneensä henkilöstön nopeasta reaktiosta.

Pataässässä tanssittiin 15. lokakuuta.

Osa ravintoloista käyttää koronapassia vain kun niille parhaiten sopii, MaRan Timo Lappi ihmettelee terveysviranomaisen tyrmääviä lausuntoja

Anniskeluravintolat saattavat pyörittää toimintaansa alueellisen koronarajoituksen mukaan ja koronapassia käytetään vasta viikonloppuna. “Pitäisi olla jokotai”, sanoo THL:n Mika Salminen.

Pubi räntäsateessa.

Nyt opetellaan koronapassin käyttöä: Yksi vaatii passin asiakkailta kello 12, toinen vasta keskiyöllä – joku ei halua tarkistusrumbaa ollenkaan

Etelä-Pohjanmaalla koronaepidemian leviämisaluiella toimivat ravintolat voivat välttää rajoitukset vaatimalla asiakkailta koronapassia. Tapoja toimia on yhtä monta kuin yrityksiä, sillä koronapassin käytöstä saavat yritykset päättää itse.

Timo Lappi

Matkailu- ja ravintolayrityksiä edustava MaRa kantelee oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä, joka koskee ilmaantuvuuslukua

Koska valtioneuvoston asetuksista ei voi valittaa hallinto-oikeuteen, yhdistys kanteli oikeuskanslerille.

Ravintola Cherin yrittäjä Toni Yrjänne Lahdesta katsoo kameraa. Miehellä parta, lippis päässä.

Ravintolat voivat ottaa koronapassin käyttöön jo tänä yönä, mutta moni yrittäjä on vielä ymmällään: "Ei mitään hajua, mitä tapahtuu"

Yritykset voivat itse päättää, ottavatko ne koronapassin käyttöön. Passin käyttö mahdollistaa rajoituksista luopumisen leviämisalueilla. Alalla uskotaan, että monet ravintolat alkavat vaatia passia.

Yrittäjä Pauliina Lehtola ravintolassaan.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaan ravintolarajoituksista

Valtioneuvosto päivitti torstaina ravintolarajoituksia. Rajoitukset ovat voimassa koronaviruksen leviämisvaiheen alueilla.

Ravintola Juttutupa. 15.4.2021.

Jos laki hyväksytään, koronapassi tulee Pohjanmaalla käyttöön etenkin yökerhoissa, ennakoi ravintola-alan edustaja – mutta ei ehkä vielä lauantaina

Matkailu- ja ravintola-alan Pohjanmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Unkeri uskoo, että ensimmäisenä koronapassia tullaan vaatimaan yökerhoissa niissä maakunnissa, joissa on ravintolarajoituksia.

Joensuun Teatteriravintolan ravintoloitsija Karina Sälting seisoo myyntitiskin takana.

Pikkujoulukauteen on ladattu ravintoloissa poikkeuksellisen kovat odotukset – paikoin varauksia tehty ennätysmäärä

Ravintoloissa odotetaan pikkujoulukautta kaksijakoisin mielin. Alan etujärjestön kyselyssä noin 40 prosenttia uskoo ennätykselliseen vilkkauteen. Itä-Suomessa tilat ovat jo vähissä isoille ryhmille.

Ravintola baaritiskillä oluthanoja.

Valtioneuvosto veivasi taas ravintolarajoituksia uusiksi – Mara: yrittäjät maksavat rokottamattomuuden hinnan

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry Mara tekee Päijät-Hämeen ravintolarajoitusten kiristämisestä ja pääkaupunkiseudun rajoitusten säilyttämisestä kantelun oikeuskanslerille.

Jari Kurtti ravintolan keittiössä

Nyt on töitä – tarjoilijoita ja kokkeja haetaan Lapissa kuumeisesti ravintoloihin, MaRan mukaan alan työntekijöistä on pula koko maassa

Ravintolatyöntekijöillä riittää nyt kysyntää, kun alan yritykset valmistautuvat tulevaan talvikauteen. Kokeille ja tarjoilijoille on enemmän avoimia työpaikkoja kuin kaksi vuotta sitten. Alan mukaan rekrytoinnissa näkyy se, että korona hääti monen ammattilaisen muihin töihin.

Samppanjapulloja ravintolan kaapissa.

Nyt kastetaan isoja vauvoja ja ravintoloissa juodaan kalliita juomia – nämä merkit kertovat, että ihmiset haluavat jo juhlia

Koronarajoitusten lieventyminen näkyy nyt ihmisten tarpeena päästä juhlimaan. Esimerkiksi muotikaupoilla ja seurakunnissa on huomattu väen lähteneen liikkeelle. Myös ravintola-ala luottaa pikkujoulukauden onnistumiseen.

Viinilaseja ravintolassa.

Valtioneuvosto kiristää ravintolarajoituksia Satakunnassa – MaRa kantelee oikeuskanslerille

Maakunnan ilmaantuvuusluku on noussut muun muassa Harjavallan akkutehtaan tartuntaryppään vuoksi. Ravintoloissa ei ole todettu yhtään jatkotartuntaa, joten rajoitukset ovat MaRa:n mielestä kohtuuttomia.

Nainen ja mies satamassa

Koronarajoitukset saattavat poistua jo ensi kuussa – kysyimme, mitä ihmiset aikovat tehdä rajoitusten hellittäessä

Hallitus arvioi, että koronarajoituksista voitaisiin luopua, kun 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan Suomessa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) uskoo, että tähän voitaisiin päästä jo kuukauden kuluttua.

Mies seisoo maalatun porokoristeen vierellä.

Ulkomaalaiset työntekijät saattavat pelastaa Lapin matkailun ahdingolta – ensi talvena joka neljäs osaaja voi tulla rajojen takaa

Lapin matkailusesongista odotetaan hyvää, ja alalla pelätään työvoimapulaa. Se ei välttämättä toteudu pelätyn suuruisena, sillä työhakemusten määrä on kääntynyt nousuun. Moni palaa alalle ja ulkomaalaiset tekijät täydentävät tarvetta.

Hotelli IsoValkeisen yrittäjä Mika Moisander työssä hotellin ravintolassa.

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Koodareista ja it-alan huippuosaajista kilpaillaan huimin palkkatarjouksin, mutta työvoimapulasta kärsivissä duunariammateissa vastaavaa ei näy. Edessä tosin häämöttää jo tes-neuvottelut, syyskuussa ravintola- ja matkailualalla puidaan palkankorotuksia.

Timo Lappi

Matkailu- ja ravintolapalveluiden edunvalvoja valittaa oikeuteen 2 metrin turvavälivaatimuksesta Etelä-Karjalassa

MaRan mukaan aluehallintoviraston tekemälle massapäätökselle ei ole perusteita. Tapahtumia pitäisi tarkastella niiden luonteen mukaan.

Jyväskylän Paviljonki pääovi

MaRa aikoo valittaa hallinto-oikeuteen AVIn kokoontumisrajoituksista Jyväskylän ja Helsingin osalta

MaRa toivoo hallitukselta myös ripeämpiä toimia hypridistrategiamallin päivittämiseen. MaRa tekee valituksen Jyväskylässä ja Helsingissä toimivien jäsenyritystensä asiamiehenä, yksi näistä on Jyväskyän Messut oy.

Käsityömessut alkavat yleisöä

MaRa valittaa hallinto-oikeuteen Pirkanmaan kahden metrin etäisyysvaatimuksesta

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan työmarkkinajärjestön mukaan turvavälivaatimukselle ei ole edellytyksiä. Järjestön mielestä vaatimus tekee sisällä järjestettävät tapahtumat mahdottomiksi järjestää tai ainakin tappiollisiksi.

Tyhjä hotellihuone.

Pienet hotellit lisääntyvät kotimaan matkailun suosion myötä: Forssaan avattiin seitsemän huoneen hotelli, koska intiimeille kohteille on nyt kysyntää

Menossa on toinen kesä, jolloin suomalaiset matkailevat kotimaassaan. Tilastojen mukaan hotellit ovat yhä suurempia, ja niiden määrä on vähentynyt aivan viime vuosia lukuunottamatta. Samanaikaisesti pienten hotellien suosio kuitenkin kasvaa.

Autojono Vaalimaan raja-asemalla.

MaRa kantelee EM-kisaturistien koronatestit Vaalimaalla keskeyttäneen Kymsoten toiminnasta – toimitusjohtaja Timo Lappi: ''Viranomaiset eivät voi toimia tällä tavalla''

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote keskeytti jalkapallon EM-kisoista Venäjältä palanneiden turistien koronatestit Vaalimaan rajanylityspaikalla kesäkuussa rajan ruuhkautumisen vuoksi.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi, Ravintola Teatteri, Helsinki, 25.9.2020.

Yli puolet uusista koronatartunnoista tulee vapaa-ajan kontakteissa kuten baareissa – ravintola-alan nokkamies moittii silti tulevia ravintolarajoituksia

Ministeri Krista Kiuru esittää uusia ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille ensi torstaista alkaen. Matkailu- ja ravintolapalvelujen edunvalvojan MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä päätöksissä pitäisi huomioida muutakin kuin ilmaantuvuusluku.

Kotkalainen Nelli Kortelainen Kahvila-konditoria Hyggessä.

Kaksi nuorta kertoo, miltä tuntuu valmistua koronan rasittamalle ravintola-alalle: "Teimme kaverin kanssa sopimuksen, että viemme tämän loppuun"

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu tänä keväänä yli 40 000 opiskelijaa. Ravintola-alalta valmistuvat Nelli Kortelainen ja Jesse Bergman ovat jo löytäneet työpaikan.

Asiakkaita Cafe Caruselin terassilla aurinkoisella säällä Helsingin Kaivopuistossa.

Ravintola-ala tarttuu rajuihin toimiin: kantelee hallituksen rajoituspäätöksistä oikeuskanslerille – "ravintolarajoitukset tartuntatautilain vastaisia"

Valtioneuvosto päätti tänään lieventää edelleen ravintolatoiminnan aukiolo- ja anniskelurajoituksia. Alan etujärjestön Maran mukaan leviämisvaiheen maakuntien ravintolarajoitukset ovat lieventämisen jälkeenkin lain vastaisia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle