Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Stetoskooppi sairaalahuoneen pöydällä. Taustalla lääketieteen opiskelijoita.

Työntekijöiden henkilötunnuksia levisi ympäri Apotti-tietojärjestelmää teknisen vian vuoksi – tiedot eivät näkyneet potilaille

Vika on nyt korjattu. Vielä ei ole tiedossa, kuinka monen työntekijän henkilötunnukset ovat olleet avoimesti katsottavissa järjestelmän sisällä.

En kirurg håller i ett verktyg och tittar ner på en kropp.

Parjattu Apotti kuluttaa lääkäreiden aikaa ja hermoja, mutta nyt se lupaa yksinkertaistaa tietojärjestelmäänsä – tässä lista kehityskohteista

Apotti oy esitteli järjestelmän toimintaa ja tulevaisuutta suljetulle pienryhmälle tänään torstaina. Järjestelmä näyttää tavalliselta, mutta kuvien tai videoiden jakaminen siitä on edelleen jyrkästi kielletty.

Lääkekaappi.

Otkes: Apotin käytön koulutuksessa ja perehdytyksessä ongelmia HUSissa – järjestelmä ei ole aiheuttanut ”erittäin vakavia tapahtumia”

Turvallisuustutkintaa Apotista ei aloiteta, koska ongelmien seuraukset eivät ole olleet riittävän vakavia. Elokuussa potilaille kirjattiin vääriä lääkkeitä, kun työntekijä kirjasi tietoja käsin.

Sairaalan henkilökuntaa sairaalatiloissa.

Lääkärit kertovat, kuinka HUS ja Apotti yrittävät hiljentää parjatun tietojärjestelmän arvostelun – HUS: "Ei aikuisten oikeasti mahdollista"

Useat lääkärit ovat joutuneet puhutteluun kirjoitettuaan Apotista somessa. Osa heistä ei uskalla allekirjoittaa Valviralle tehtyä kantelua, koska pelkää siitä aiheutuvia seurauksia.

Valvira har upptäckt flera riskfall

Yli 600 lääkäriä vaatii Apotti-järjestelmästä luopumista tai ongelmien korjaamista – poikkeuksellinen kantelu saapui Valviraan

Keväällä alkunsa saaneen kantelun allekirjoitti 619 lääkäriä. Valviran mukaan luonteeltaan poikkeuksellisen kantelun käsittely vie useita kuukausia.

Lastensairaalan päivystyksen kyltti

16-vuotias poika sai hengenvaarallisen verenmyrkytyksen – äidin mukaan syynä on Apotti-järjestelmän ongelma, HUS kiistää yhteyden

Valviralle on lähipäivinä lähdössä kantelu, joka liittyy osin samantapaisiin tilanteisiin. Lääkärien tekemässä kantelussa on jo yli 450 allekirjoittajaa.

Lääkekaappi.

Kalkkitabletti vaihtui psyykenlääkkeeksi: Viidelle potilaalle väärää lääkettä Apotti-järjestelmään liittyneen virheen vuoksi

Vain osastojen työntekijöiden tarkkaavaisuus esti sen, että joku olisi ehtinyt ottaa vääriä lääkkeitä. Apotin toimitusjohtaja sanoo, että tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti.

Kristiina Koivula istuu tietokoneen ääressä hymyttä.

Potilas joutui hengenvaaraan väärän syöpälääkkeen takia – lääkärit kertovat Ylelle, miten Apotin erilaisia ongelmia on peitelty

HUSin omat raportit puhuivat Apotista täysin eri sanoin kuin ulkoinen viestintä. Moni lääkäri kertoo turhautuneensa, kun potilastietojärjestelmän ongelmia ei ole otettu vakavasti.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Palkka ei tule tilille eivätkä potilaiden tiedot siirry järjestelmässä oikein – asiantuntija listaa neljä syytä it-hankintojen epäonnistumiseen

Hankintoihin erikoistunut konsultti esittää neljä keskeistä syytä julkisten hankintojen epäonnistumiselle.

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Yli 200 lääkäriä tekee surullisenkuuluisasta potilastietojärjestelmä Apotista kantelun – sen mukaan järjestelmä vaarantaa potilasturvallisuuden

Kantelun allekirjottaneiden mielestä Apotin käyttäminen vie myös merkittävästi aikaa potilastyöstä. Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki uskoo, että haasteet koskevat vain rajattua osaa potilastietojärjestelmän käyttäjistä.

Jonotusnumerolaitteen nappia painetaan Myyrmäen terveysasemalla

Potilastietojärjestelmä Apotti toimii taas – järjestelmä kaatui aamulla HUSissa

Koko järjestelmän HUSin toimipisteissä kaatanut ongelma saatiin korjattua tunnissa. Apotin mukaan kyseessä ei näyttäisi olevan tietoliikennehyökkäys.

Lääkäri ja potilas

Aster-potilastietojärjestelmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Lääkäri Lauri Pautola tähystyshuoneessa laitteiden äärellä.

Uudet potilastietojärjestelmät maksavat satoja miljoonia, mutta niiden käytettävyys on surkea – lääkärin aika tuhraantuu klikkailuun

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmähankinnoissa on viime vuosina korostettu dataa. Suosiossa ovat uuden sukupolven tietojärjestelmät, jotka tuottavat paljon tietoa ja auttavat kohdentamaan palveluja. Käytettävyys on jäänyt hankinnoissa jalkoihin.

Lääkäri ja potilas

Ajanvaraus ei toimi, lähetteet ja potilaskertomukset eivät löydy järjestelmästä – Apotin käyttöönotto HUSin kuvantamispalveluissa epäonnistui

Potilastietojärjestelmää on käytetty HUSin diagnostiikkakeskuksen kuvantamispalveluissa nyt kuukausi ja ongelmia on ilmennyt ajanvarauksessa ja potilastietojen käsittelyssä. HUSin mukaan ongelmat heikentävät potilasturvallisuutta ja hoidon tehokkuutta.

Lääkäri ja potilas

Helsingissä käyttöön uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti, sähköinen asiointi siirtyy Maisa-portaaliin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yksiköt ovat siirtyneet lähes kokonaan Apottiin.

Lääkäri ja potilas

Uusi ja kallis potilastietojärjestelmä tulee käyttöön Helsingissä, Kauniaisissa ja Keravalla – tavoitteena parempi tietoturva

Apotin käyttöönoton ennakoidaan näkyvän viivästyksinä terveysasemilla ja hammashuollossa.

Sairaanhoitaja pistää influenssarokotteen ikääntyneen miehen olkavarteen.

Seure varautuu hoitajapulaan – keväällä tarvitaan koronarokotuksia varten lisäkäsiä

Sijaisiksi rekrytoidaan muun muassa lentoemäntinä työskennelleitä sairaanhoitajia.

Tietokoneen näppäimistö

Hakkerit löysivät syksyllä testeissä aukkoja uudesta Apotti-potilasjärjestelmästä – sen toimitusjohtaja luottaa tietoturvan tasoon: "Valvomme verkkoliikennettä ja poikkeamia 24/7"

Suomalaisen it-johtajan mukaan pelkästään Yhdysvalloissa on varastettu tänä vuonna jo kymmeniä miljoonia potilastietoja.

Ambulanssi Meilahden sairaala-alueella Helsingissä.

Apotin käyttöönotosta Meilahdessa on selvitty lauantaina kohtuullisilla ongelmilla – päivystys ei ruuhkautunut

HUS otti uuden potilastietojärjestelmän käyttöön Meilahden sairaala-alueella aamuyöstä. Käyttöönoton myötä kaikki HUSin sairaalat käyttävät Apotti-järjestelmää.

Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala

Tänään se tapahtuu: Apotti laajenee HUSin vaativimpiin sairaaloihin – Haartmanin päivystyksessä varauduttava jonoihin, syöpäpotilaiden ja lasten hoitoa supistetaan

Uudessa lastensairaalassa karsitaan kiireettömiä vastaanottoaikoja. Toiminta vähenee myös Syöpätautien klinikalla.

Ilmakuvassa on näkymä Meilahden sairaala-alueelle.

Korona ei enää jarruta, vaan satojen miljoonien Apotti tulee nyt myös HUSin vaativimpiin sairaaloihin – johtajaylilääkäri: "Nyt on oikea aika"

Apotin tulikoe on tämän viikon lauantaina, kun se otetaan käyttöön muun muassa Meilahden sairaala-alueella.

Läheltä

Keusote ei lähde mukaan Apottiin

Alueen sote-kuntayhtymä päätti eilisessä kokouksessaan etsiä vaihtoehtoista järjestelmää.

Läheltä

Espoo sanoi Apotille ei

Espoon kaupunginhallitus hylkäsi potilastietojärjestelmään liittymisen muun muassa heikentyneen taloudellisen tilanteen ja sote-uudistuksen keskeneräisyyden vuoksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Sipoo ei vielä liity Apottiin – ehkä myöhemmin

Sipoon kunta jättää asiakas- ja potilastietojärjestelmään liittymisen myöhemmäksi.

Läheltä

Porvoo ei halua Apottia – ainakaan vielä

Potilastietojärjestelmän taloudelliset riskit ja sen toimivuus askarruttavat Porvoon päättäjiä.

Läheltä

Esitys: Porvoo ei liity Apottiin suunnitellussa aikataulussa

Apotin hyötyjä ei nähdä tässä vaiheessa riittäviksi taloudelliseen riskiin verrattuna.

vauva makaa hoitopöydällä

Synnyttäjät kertovat huonosta kohtelusta ja hoitajien kiireestä Naistenklinikalla – Jatkuvan muuttorumban keskellä työskentelee kokemattomia kätilöitä

Husin mukaan kätilöiden stressi ja kuormitus johtuvat huonokuntoisten tilojen korjauksista ja uuteen potilastietojärjestelmään, Apottiin, valmistautumisesta.

Onko Apotti-tietojärjestelmä riski potilaille?

Ylen aamu tänään: Paljon parjatun potilastietojärjestelmän Apotin käyttö laajeni – Onko järjestelmä riski potilaille? Katso lähetys tästä

Suomi saa uuden mepin EU-parlamenttiin. Millä mielin Alviina Alametsä kautensa aloittaa? Uutuuskomedia ammentaa huumoria huippukokeista ja ravintolamaailmasta.

Naistenklinikka

Uusi potilastietojärjestelmä Apotti laajeni moneen uuteen sairaalaan Uudellamaalla – HUS: "Teknisiä ongelmia on ollut, mutta ne on ratkottu"

Jonot saattavat pidentyä ja päivystyksessä ja poliklinikoilla odotusajat kasvaa Lohjalla, Hyvinkäällä, Porvoossa, Espoossa Jorvin sairaalassa sekä Helsingissä Naistenklinikalla ja Psykiatrian yksikössä.

Lääkäri ja potilas

Parjattu potilastietojärjestelmä jälleen tulikokeessa – Apotti laajenee Uudellamaalla: "Luvassa hikoilua ja alkuvaiheen tuskaa"

Uuden tietojärjestelmän käyttöönoton yhteydessä on karsittu poliklinikoiden vastaanottoaikoja paikoin jopa puoleen normaalista ja päivystyksissä varaudutaan pitkiin jonoihin.

Nostokurkia Monikon koulukeskuksen työmaalla Espoossa.

Espoo investoi innolla ennätysvelkataakka niskassaan – kaupunginjohtaja ihmettelee alhaisia verotuloja

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioehdotus julkaistiin torstaina.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Vantaa paikkaa kovaa lääkäripulaa ostamalla palveluja

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti myös kehittää sähköistä asiointia, kuten etävastaanottoa.

Kolme lääkäriä kävelee kadulla.

Vantaan terveyskeskuksia vaivaa lääkäripula – uupumus ajaa lääkäreitä pois eikä rankka työ houkuttele tulijoita

Lääkärien työpäivät ovat venyneet kasvavan väestömäärän ja Apotti-tietojärjestelmän käyttöönoton takia.

Läheltä

Espoossa harkitaan opetukseen ja terveyspalveluihin miljoonien leikkauksia

Kaupunginvaltuusto päättää säästöistä marraskuussa.

Lääkärin vastaaotto terveyskeskuksessa.

HS: Apotti-järjestelmästä on paljastunut potilaiden tietosuojan vaarantava ongelma

Helsingin Sanomien mukaan järjestelmä antaa ammattilaisille lainvastaisen laajat mahdollisuudet tutkia terveydenhuollon potilastietoja ja sosiaalihuollon asiakastietoja.

Jonotusnumerolaitteen nappia painetaan Myyrmäen terveysasemalla

SK: Suuri sote-tietojärjestelmä tökkii – Apotista puuttuu diagnooseja

Lääkärien pitää siirtää sairauskertomuksia käsin vanhasta järjestelmästä Apottiin. Lääkäreiden mukaan työaika ei riitä vanhojen diagnoosien varmistamiseen ennen tietojen siirtämistä.

Jonotusnumerolaitteen nappia painetaan Myyrmäen terveysasemalla

Mittavan ja moititun Apotin kohtalonpäivä selvillä: Miljoonia syönyt järjestelmä käyttöön isossa osassa Vantaata parin viikon kuluttua

Potilastietojärjestelmä Apotti otetaan käyttöön toukokuussa Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka Vantaalla.

Kolmen lääkärin tyly arvio 600 miljoonan euron jättijärjestelmästä: Edelleen täysin keskeneräinen, ei pitäisi laajentaa muualle

Apotti aikoo ottaa henkilökunnan esiin tuomat ongelmat vakavasti. Kaikki pulmat luvataan korjata kuluvan vuoden aikana.

Läheltä

Vantaa ottaa potilastietojärjestelmä Apotin käyttöön toukokuussa

Vantaan kaupunki aloittaa uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönottamisen äitienpäivän aattona.

Lääkäri kirjoittaa tietokoneella.

Vuosia odotettu Apotti selviytyi viikonlopusta – tänään alkoi oikea arki: "Joitakin ongelmia tässä on ratkottu"

Arki uuden potilastietojärjestelmän Apotin kanssa sujuu hyvin, mutta lääkityksen tarkistamisessa ja kirjaamisessa on hitautta.

Läheltä

Apotti-tietojärjestelmää testataan, kun arkiviikko pyörähtää käyntiin Peijaksessa

Viikonloppuna Peijaksen sairaalassa käyttöön otettu Apotti-järjestelmä on toiminut ilman isoja ongelmia.

Kerava valmistelee liittymistä Apottiin

Kaupunginhallitus päättää asiasta loppuvuoden aikana.

potilas sairaalan käytävällä.

Potilastietoja vääriin osoitteisiin, sairaaloiden järjestelmiä pimeiksi – Suomen suurin sairaanhoitopiiri usein ongelmissa, HUS: "Häiriöt ovat hyvin harvinaisia"

HUS:n ongelmat ovat korostuneet viime aikoina. Häiriötilanteita on ollut erityisesti ulkoistetuissa verkon toimintaan perustuvissa palveluissa.

2.2. 2015 alkaen myös psykiatrinen päivystys hoidetaan Haartmanissa ja Malmilla.

HUS: Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmä Apotti on soten takia osittain käyttökelvoton

HUSin asiantuntijan mukaan Apottia ei käytetä perusterveydenhuollossa, jos valinnanvapauslaki menee eduskunnassa läpi nykyisessä muodossaan.

Kaveh Safavi

Miljardin euron it-hankkeet toivat terveen kilpailun

"Voimme sanoa, että käytämme terveydenhuollon tietojärjestelmiin hirvittäviä summia. Tai sitten voimme todeta, ettemme ole vielä edes alkaneet investoida tavalla, jolla meidän tulisi investoida", Accenturen johtaja Kaveh Safavi sanoo.

Siniseksi valaistu konesali..

Analyysi: Budjetit ja aikataulut venyvät usein tietojärjestelmien uudistuksissa – miksi sote toisi jättisäästöjä?

Suomeen kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä isolla rahalla. Virkamiehet ovat pitäneet uudistuksen aikataulua epärealistisena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle