Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"

Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.

Jokaisen 9.-luokkalaisen täytyy löytää opiskelupaikka, ja siksi opot nousevat avainasemaan – "Kyllä minua mietityttää", sanoo opinto-ohjaaja, jolla on vastuullaan 400 opiskelijaa

Muutoksessa on monta avointa kohtaa, ja todellisuuden uskotaan valkenevan hiljalleen, kun useampi ikäluokka tulee laajennetun oppivelvollisuuden piiriin.

Syrjäytymisen kanssa taistellut Petteri Ylösmäki, 21, uskoo: oppivelvollisuuden piteneminen vähentää pudokkaiden määrä

Nuoria neuvovassa Ohjaamossa pelätään, että oppivelvollisuuden piteneminen kaataa ongelmia heidän syliinsä.

Anetta Kukkonen, 19, käy lukion neljässä vuodessa koulupaineiden vuoksi – yhä useampi lukiolainen tarvitsee opintoihinsa lisävuoden

Pidempi opiskeluaika järjestyy vaikka kesken lukion, mutta päätöksen tekeminen saattaa olla nuorelle vaikeaa.

Jäitkö vaille opiskelupaikkaa? Opinto-ohjaaja kertoo vinkit, minne loppukesästä voi hakea

Haku avoimeen yliopistoon, kansanopistoihin ja yhteishausta jääneille paikoille korkeakouluihin on vielä mahdollista, neuvoo opinto-ohjaaja Tiina Parviainen.

Heikki Valkama: Korona toi Wilman taas otsikoihin – nyt on aika paljastaa parjatun ohjelman salattu historia

Moni asia on alun perin luotu täysin eri tarkoitukseen kuin mihin sitä käytetään. Moottorisahakin keksittiin synnytyssairaalassa lantioluiden sahaamiseen, kirjoittaa Heikki Valkama.

Noor Assad on espoolainen kympin tyttö, joka haluaa lääkäriksi – koulussa hän todisteli äidinkielentaitoaan ja kieltäytyi lähihoitajaopinnoista

Tutkijan mukaan maahanmuuttotaustaiset joutuvat perustelemaan uravalintojaan opinto-ohjaajalle keskimääräistä enemmän.

Saako jokainen lukiolainen pian henkilökohtaisen uravalmentajan? Uusi laki velvoittaa lukiot ottamaan nuorista kopin vielä opintojen jälkeen

Uusi lukiolaki velvoittaa lukiot tukemaan opiskelijoita opintojen ja työuran suunnittelussa.

Heikki Valkama: En olisi koululaisena voinut tietää nykyistä ammattiani, koska sellaista ei vielä ollut

Kun tulevaisuuden ammatteja ovat nutrigenomiikkakonsultti tai alustatilintarkastaja, on selvää, että työelämän tärkein taito tulee olemaan valmius oppia uutta, pohtii Heikki Valkama blogissaan.

Lappajärvellä opiskellaan jatkossa ehkä geolukiossa ja oppilaat asuvat kylpylässä

Lappajärven lukio houkuttelee opiskelijoita ilmaisilla tietokoneella ja ensimmäisen vuoden kirjoilla. Kauempaa tuleville tarjotaan kunnan tukemaa asumista kylpylä Kivitipussa.

Kambodžan oppilaanohjaajien koulutus vie aikaa – edelleen alle puolet koululaisista saa peruskoulun päättötodistuksen

Kirkon ulkomaanavun kautta Kambodžassa on koulutettu opoja nyt muutamia vuosia. Suurimmat haasteet ovat uskallus toimia itsenäisesti ja opettajan ammatin aliarvostus.

Opot auttavat tulevaisuuden tubettajia ja kalankasvattajia: "On parempi kysyä, mitä haluat tehdä seuraavaksi, kuin mikä sinusta tulee isona"

Opinto-ohjaajien mielestä on ikävää, että nuoret pelkäävät valintojensa lopullisuutta.

Porilaisnuoret kaipaavat lisää opinnonohjausta ja ilmaista joukkoliikennettä

Kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa oltiin huolissaan muun muassa opojen jaksamisesta isojen oppilasmäärien kanssa. Porilta kaivattiin myös parempaa puuttumista harrastuspaikkojen ilkivaltaan.

Opo jätti työpöytänsä ja kahlasi läpi koulunsa kaikki opintolinjat: "Halusin nähdä opiskelijoiden vahvuudet käytännössä"

Moni ysiluokkalainen etsii vielä suuntaansa yhteishaun alkaessa. Se ei ole selvä kaikille ammattiin opiskelevistakaan. Asialleen omistautunut opo heittäytyi opiskelijoiden joukkoon helpottamaan oikean tien valintaa.

VALMA auttoi Inestä ja Hennaa, kun suunta oli hakusessa – "Täällä sai selvittää päätään ja nostaa numeroita"

Koulutus kestää vuoden. Sen tavoitteena on estää nuorten syrjäytymistä.

Vain 250 nuorta hyötyi korkeakoulukiintiöstä – Joka kolmas pitää välivuoden

Tuore ylioppilas laskelmoi, mihin jatko-opiskelupaikkaan kannattaa hakea, ettei hän menetä ensikertalaisuuttaan. Jo kolmannes nuorista aikoo pitää välivuoden.

Pojista insinöörejä, tytöistä sairaanhoitajia – sukupuoli määrittää yhä nuorten ammatinvalintaa

Nuorten mielikuvissa tytöt pärjäävät poikia paremmin luovissa aineissa ja kielissä. Pojat puolestaan ovat parempia luonnontieteissä ja liikunnassa.

"Pitäisi valita miten haluaa elämänsä viettää" – Nuoret jännittävät yhteishaun tuloksia

Ysiluokkalaisilla on enää kaksi kuukautta jäljellä peruskoulua ja jännitys kohoaa, kun odotetaan yhteishaun tuloksia. Yhteisvalinta on nuoren yksi suurimmista päätöksistä.

Nuoret haluavat lääkäriksi tai poliisiksi – pienet lapset ihailevat roskakuskia

Pienet nenät liimautuvat kiinni porilaisen päiväkodin verkkoaitaan, kun jäteauto saapuu paikalle. Lasten suuresti ihailema roskakuski nauttii suosiosta, mutta harmittelee sen olevan ohimenevää. Ammatin arvostus laskee selvästi iän karttuessa.

Älä kysy lapselta: "Mikä sinusta tulee isona?" vaan "Mitä mielenkiintoista haluat tehdä seuraavaksi?"

Opinto-ohjaajan mukaan nykyajan ammatinvalinnassa kysymys on valmistautumisesta sattumiin.

Video: "Höpöilystä ja kisailusta" apua koululiikuntaan?

Koululiikuntaan haluttiin uutta potkua syksyllä voimaan tulleessa opintosuunnitelmassa. Helsinkiläisen Arabian peruskoulun opettaja Missu Eskola hakee lisää liikettä vaikka älypuhelimesta. Katso Urheiluruudun juttu kuvaa klikkaamalla.

Opot huolissaan toisen asteen opiskelijoiden tasa-arvosta: "Ammatillisen koulutuksen opiskelija joutuu eriarvoiseen asemaan"

Opinto-ohjaajat pelkäävät uuden lain uhkaavan ammattikoululaisten lakisääteistä oikeutta opinto-ohjaukseen. Opetusministeriöstä huolta rauhoitellaan.

Väitös: Peruskoulun opinto-ohjaus pitäisi aloittaa nykyistä varhemmin

Oppilaanohjauksen eli opo-toiminnan painopiste on peruskoulun viimeisellä luokalla. Tuoreen väitöskirjan mukaan tämä on johtanut siihen, että kolmasosa ysiluokan oppilaista jättää jatko-opintopäätöksensä aivan viime tippaan.

Amistaustalla kuljetaan akatemiaan edelleen harvoin

Ammattikoulusta töihin ja lukiosta akatemiaan. Näin on ajateltu Suomessa jo vuosikymmenet ja ajatellaan edelleen. Harva ammattikoulun käynyt tietää, että hänen olisi mahdollista hakea myös yliopistoon. Tämä näkyy myös tilastoissa.

Vuoden nuori taiteilija: Toivottavasti teokseni iskevät katsojan alitajuntaan

Taiteilija Reima Nevalainen ei halua kertoa teoksillaan tarinoita vaan toivoo, että työt vaikuttavat katsojaan odottamattomalla tavalla. Vuoden nuoren taiteilijan teoksia on esillä Tampereen taidemuseossa.

Maahanmuuttajanuorille tulossa lukioon valmistavaa opetusta Kuopiossa

Kaupunki aloittaa koulutuksen syksyllä, jos opintoihin ilmoittautuu vähintään kymmenen ihmistä. Opinto-ohjaajien mukaan tarve lukio-opintohin valmistavaan opetukseen on ollut seudulla kasvussa. Samantyyppistä koulutusta järjestetään jo Lapinlahdella Portaanpään kristillisellä opistolla.

Ammattia ei saisi valita kiireellä, vaikka niin vaadittaisiinkin

Ammatinvalinnan vaikeudet koskevat kaikenikäisiä, sekä aikuisia että nuoria. Työ- ja elämäntilanteen muutokset saavat ihmisiä miettimään ammatinvalintaansa useammankin kerran elämänsä aikana. Oma ala pitäisikin valita "hitaasti kiiruhtaen".

Ammatinvalinta voi olla näinkin helppoa: lääkikseen, kauppikseen tai oikkikseen

Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat yhteisvalinnassa tulevaisuutensa suuntaa. Osalle suunta on selvillä ja rima korkealla. Suurin osa teineistä kuitenkin päättää ammatinvalintansa myöhemmin.

Kuopion ensimmäiset palvelualoitteet: opinto-ohjausta ostopalveluna ja helpotusta pienille arkkitehtitoimistoille

Kaupunki aloitti vuodenvaihteessa palvelualoitekokeilun, jossa esimerkiksi yritykset tai järjestöt voivat esittää laadukkaampia tai halvempia tapoja järjestää kuntapalveluita. Kaupungin on päätettävä kolmen kuukauden sisällä aloitteen saapumisesta, aiheuttaako aloitteessa esitetyt asiat toimenpiteitä.

"Aamulla ei pysty kävelemään" - perhostyylin seuraukset ovat maalivahtiuran hinta

Pasi Nurminen pitää aika ajoin heräilevää keskustelua maalivahtien perhostyylin riskeistä ammatinvalintakysymyksenä.

Opo on hommansa hoitanut, kun kouluahdistus lievenee ja opiskelupaikka aukeaa

Opinto-ohjaajan pesti on moninaista taiteilua: pitäisi olla kannustaja, opastaja, tuki, mutta myös hyvä kuuntelija. Yläkoulussa ja lukiossa opon tehtävät ovat hieman erilaiset, mutta yksi yhdistää: onnistumisen tunne tulee samasta asiasta. Kun oppilas löytää opiskelupaikan tai opinnot rullataan jatkumaan kovista paineista huolimatta, kokee opo tyydytystä.

Nuori tekee suuria päätöksiä vähillä tiedoilla – "Ysiluokalla opinto-ohjausta pitäisi olla kaksi kertaa viikossa"

Oppilaanohjaajien mukaan työllisyysnäkymät eivät ratkaise nuorten ammattihaaveita. He kuitenkin lohduttavat suurten päätösten edessä olevia nuoria: ei ysiluokalla tarvitse päättää koko loppuelämän suuntaa.

Kipinät johdattavat sinut haluamallesi uralle

Kartan ideana on koota yhteen lukiolaisen tavoitteita.

Opinto-ohjaus: enemmän työelämätaitoja ja itsetuntemusta

Enemmän työelämätaitoja ja itsetuntemusta

Politiikan tutkija yllätysputoajista – "Se on ammatinvalintakysymys"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä arvioi, että netti-ilmiö nosti jälleen joukon yllätysnimiä eduskuntaan. Samalla moni entinen edustaja sai kokea karvaan pettymyksen.

Entiset SM-liigakiekkoilijat eivät peittele opiskeluvaikeuksia - "Vaikeaa orientoitua"

Yleisessä tiedossa on, että täyspainoisen urheilun ja opiskelun yhdistäminen on vaikeaa. Apukeinoista huolimatta koulutus jää yhä monella jääkiekkoilijalla taka-alalle.

Kaksipiippuinen juttu: alkaako koulu kello 8 vai 9?

Yle Uutisluokan oppilaat selvittivät, haluaisivatko peruskoululaiset ja heidän opettajansa aloitta koulupäivän kello 8 vai kello 9. Lähes kaksi kolmasosaa aloittaisi koulun mieluummin kello 9.

Suomen urheiluakatemiat kouluttavat tuhansia urheilijoita

Suomen olympiakomitea yrittää osaltaan auttaa urheilijoita tulevaisuutensa turvaamisessa viittomalla oikeaan suuntaan esimerkiksi opinto-ohjauksen ja työelämävalmennuksen saralla.

Koulu ei valmenna tarpeeksi työelämään

Hanna on ehtinyt tehdä monenlaista kesätyötä.

Oamkin tutkintomäärä on kasvanut reippaasti – korkeakoulu saa rahoitusta tutkintomäärän mukaan

Oulun ammattikorkeakoulu tuotti viime vuonna yhteensä lähes 1400 tutkintoa. Rehtori Jouko Paason mukaan opinto-ohjauksen parantaminen on kasvattanut valmistumismääriä. Valtion rahoitus perustuu yhä enemmän valmistuneiden määriin, minkä takia korkeakouluilla on kova hinku saada opiskelijat valmistumaan.

Lauantai 11.4.2015

Monilla suomalaisilla ei ole varmaa mielipidettä sotilasliitto Natosta. Vanhemmat riitelevät lastenkasvatuksesta monissa perheissä. Suomalaiset kouluttavat kambodžalaisia opettajia opinto-ohjauksessa. Tämän kevään lämpöennätys on nyt 15,2 astetta.

Suomi vie opo-oppia Kambodžaan – "Suuri tuntematon pelottaa"

Kambodžassa lasten ammatti valikoituu usein sen perusteella, mitä vanhemmat tekevät. Yksi suuri kysymys onkin, kuinka paljon arvostuksen puutteesta kärsivät opettajat voivat ohjata lapsia muuhun kuin vanhempien tahtomaan perinteiseen suuntaan.

Pori lopettamassa PSYL:lin kymppiluokan – yläkouluissa hämmästellään

Porissa ei aiota ottaa ensi syksynä oppilaita kymppiluokalle, joka on tähän saakka toiminut yhteislyseossa. Kouluvirastolla ja opinto-ohjaajilla on erilainen käsitys kymppiluokan tarpeesta.

Sovellutko aloille, joissa on töitä tarjolla? Testaa!

Kevään yhteishaut ovat alkaneet ja monella on käynnissä kiivas pohdinta: mitä haluan tehdä isona? Omien kykyjen ja unelmien lisäksi pitäisi ottaa huomioon myös haaveammatin palkka ja työllisyystilanne. Yle Uutisten ja Taloudellisen tiedotustoimiston tekemä ammatinvalintakone kertoo, mille sellaiselle alalle sovellut, jolla on todennäköisesti runsaasti kysyntää myös tulevaisuudessa.

"Tärkeintä on tykätä työstä" – Elämään mahtuu monta kutsumusammattia

Ihminen ehtii elämänsä aikana olla useammassakin kutsumusammatissa, sanoo yläkoulun opinto-ohjaaja. Tärkeintä työssä on se, että siitä pitää, ei se, kuinka iso palkka on.

"Puhe syrjäytymisestä peittää koulumaailman todellisia ongelmia"

Nuorten nimittäminen syrjäytyneiksi hautaa pinnan alla kytevät ongelmat entistä syvemmälle ammatinvalinnan kynnyksellä. Yläasteen jälkeistä ammatinvalintaa leimaavat sosiaalityöstä väittelevän mukaan liian kovat paineet: on tiedettävä uratoive jo entistä nuorempana ja valmistuttava ammattiin aiempaa nopeammin.

Kaipaatko apua uravalinnoissa? Tutustu Abitreenien valmennuskouluun

Opinto-ohjaaja auttaa abiturientteja elämän käännekohdassa.

Opot huolissaan lukiosäästöistä

Opinto-ohjaajat näkevät, että suurlukioissa koulukeskeisyys on murtunut ja päätösvalta karannut kouluilta lukiokoulutuksesta vastaavalle liikelaitokselle.

Tärkeä neuvo läksyissä auttavalle aikuiselle: Älä vertaa muihin, ole kärsivällinen ja kannusta

Pitkän linjan opinto-ohjaajan mukaan läksyjen tekemisessäkin on tärkeintä se, että lapsi tai nuori tuntee itsensä hyväksytyksi. "Koskaan ei saisi sanoa, että olet huono, vaikka jotakin asiaa ei heti osaisikaan."

RMP-profiili paljastaa motiivit

RMP-profiili mittaa 16 elämän perusmotiivia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle