Uusimmat artikkelit
Vaasan peruskouluissa tarvitaan lisää opinto-ohjaajia – laajennettu opintovelvollisuus lisää ohjauksen tarvetta
Tarve olisi yhdelle tai kahdelle opinto-ohjaajalle. Ohjausta tarvitaan eritysesti nivelvaiheen opiskelijoille.
Opinto-ohjaajatilanne Seinäjoella melko hyvä – kasvava oppilasmäärä tuo haasteita
Vakituisiin virkoihin peruskouluissa on riittänyt opinto-ohjaajia, mutta sijaisia ja määräaikaisia on vaikeaa saada.
Opinto-ohjaajatilanne Kokkolassa on melko hyvä – laajennettu opintovelvollisuus lisää työmäärää
Vakituisiin virkoihin saadaan kelpoisuusehdot täyttäviä hakijoita, mutta määräaikaisia ja sijaisia on vaikeampi saada.
Opo suositteli nuorelle tytölle sairaanhoitajan uraa, koska ei uskonut tämän unelmaan – nyt Fanni Suomella, 26, on tärkeä neuvo opoille ja nuorille
Muutos opetuksessa on johtanut siihen, että opinto-ohjaajilla on aiempaa vähemmän aikaa yksittäisille oppilaille. Ylen saamien opo-kokemusten perusteella opojen kiire tuntuu toisella asteella.
Lukion ylisuorittaminen saattaa jatkua korkeakoulussa – kerhotoiminnassa harjoitellaan hellittämistä
Savonia-ammattikorkeakoulussa on huomattu, kuinka osalla lukiosta korkeakouluopintojen pariin siirtyneillä opiskelijoilla on hyvin stressaantunut käsitys jatko-opinnoistaan.
Millaisia kokemuksia sinulla on opinto-ohjauksesta lukiossa tai ammattikoulussa? Kerro kokemuksesi
Yle tekee juttua opinto-ohjauksesta toisella asteella ja kerää kokemuksiaa. Pääset kertomaan omasi tästä jutusta löytyvällä kyselylomakkeella.
Ukrainalaiset voivat opiskella Jyväskylän avoimessa yliopistossa maksuttomasti – myös opinto-oikeutta voi hakea erillisiin opintoihin
Tilapäistä suojelua Suomessa saavat ukrainalaiset voivat myös hakea opinto-oikeutta Jyväskylän yliopiston tarjoamiin opintoihin. Suurin osa opintojaksoista on suomenkielistä.
Amisbarometri: Opiskelijoiden tyytyväisyys ammatinvalintaan on hieman parantunut
Ammattiin opiskelevat ovat aiempaa tyytyväisempiä alanvalintaansa, kertoo tuore Amisbarometri 2022. Yli puolet, eli 53 prosenttia alle 20-vuotiaista ammattiin opiskelevista koki, että heidät ohjattiin hakemaan vähintään osittain oikealle alalle.
Ei hajuakaan, minne hakisi yhteishaussa? Mieti, mikä ei ainakaan kiinnosta – ja viisi muuta vinkkiä hakuun
Yhteishaku peruskoulun jälkeisiin opintoihin alkoi tänään tiistaina. Mutta kuinka löytää se oikea opiskelupaikka?

Laajentunut oppivelvollisuus kuormittaa opinto-ohjaajia – vapaisiin työpaikkoihin ei aina saada päteviä hakijoita, kun maine raskaasta työtaakasta painaa
Opinto-ohjaajalla pitäisi suositusten mukaan olla 200 oppilasta. Osalla luku on jo yli tuplaantunut. Lisätyötä aiheuttaa myös uusi vaatimus tehostetusta opinto-ohjauksesta.
Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"
Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.
Jokaisen 9.-luokkalaisen täytyy löytää opiskelupaikka, ja siksi opot nousevat avainasemaan – "Kyllä minua mietityttää", sanoo opinto-ohjaaja, jolla on vastuullaan 400 opiskelijaa
Muutoksessa on monta avointa kohtaa, ja todellisuuden uskotaan valkenevan hiljalleen, kun useampi ikäluokka tulee laajennetun oppivelvollisuuden piiriin.
Syrjäytymisen kanssa taistellut Petteri Ylösmäki, 21, uskoo: oppivelvollisuuden piteneminen vähentää pudokkaiden määrä
Nuoria neuvovassa Ohjaamossa pelätään, että oppivelvollisuuden piteneminen kaataa ongelmia heidän syliinsä.
Anetta Kukkonen, 19, käy lukion neljässä vuodessa koulupaineiden vuoksi – yhä useampi lukiolainen tarvitsee opintoihinsa lisävuoden
Pidempi opiskeluaika järjestyy vaikka kesken lukion, mutta päätöksen tekeminen saattaa olla nuorelle vaikeaa.
Jäitkö vaille opiskelupaikkaa? Opinto-ohjaaja kertoo vinkit, minne loppukesästä voi hakea
Haku avoimeen yliopistoon, kansanopistoihin ja yhteishausta jääneille paikoille korkeakouluihin on vielä mahdollista, neuvoo opinto-ohjaaja Tiina Parviainen.

Heikki Valkama: Korona toi Wilman taas otsikoihin – nyt on aika paljastaa parjatun ohjelman salattu historia
Moni asia on alun perin luotu täysin eri tarkoitukseen kuin mihin sitä käytetään. Moottorisahakin keksittiin synnytyssairaalassa lantioluiden sahaamiseen, kirjoittaa Heikki Valkama.
Noor Assad on espoolainen kympin tyttö, joka haluaa lääkäriksi – koulussa hän todisteli äidinkielentaitoaan ja kieltäytyi lähihoitajaopinnoista
Tutkijan mukaan maahanmuuttotaustaiset joutuvat perustelemaan uravalintojaan opinto-ohjaajalle keskimääräistä enemmän.

Saako jokainen lukiolainen pian henkilökohtaisen uravalmentajan? Uusi laki velvoittaa lukiot ottamaan nuorista kopin vielä opintojen jälkeen
Uusi lukiolaki velvoittaa lukiot tukemaan opiskelijoita opintojen ja työuran suunnittelussa.

Heikki Valkama: En olisi koululaisena voinut tietää nykyistä ammattiani, koska sellaista ei vielä ollut
Kun tulevaisuuden ammatteja ovat nutrigenomiikkakonsultti tai alustatilintarkastaja, on selvää, että työelämän tärkein taito tulee olemaan valmius oppia uutta, pohtii Heikki Valkama blogissaan.

Lappajärvellä opiskellaan jatkossa ehkä geolukiossa ja oppilaat asuvat kylpylässä
Lappajärven lukio houkuttelee opiskelijoita ilmaisilla tietokoneella ja ensimmäisen vuoden kirjoilla. Kauempaa tuleville tarjotaan kunnan tukemaa asumista kylpylä Kivitipussa.

Kambodžan oppilaanohjaajien koulutus vie aikaa – edelleen alle puolet koululaisista saa peruskoulun päättötodistuksen
Kirkon ulkomaanavun kautta Kambodžassa on koulutettu opoja nyt muutamia vuosia. Suurimmat haasteet ovat uskallus toimia itsenäisesti ja opettajan ammatin aliarvostus.

Opot auttavat tulevaisuuden tubettajia ja kalankasvattajia: "On parempi kysyä, mitä haluat tehdä seuraavaksi, kuin mikä sinusta tulee isona"
Opinto-ohjaajien mielestä on ikävää, että nuoret pelkäävät valintojensa lopullisuutta.

Porilaisnuoret kaipaavat lisää opinnonohjausta ja ilmaista joukkoliikennettä
Kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa oltiin huolissaan muun muassa opojen jaksamisesta isojen oppilasmäärien kanssa. Porilta kaivattiin myös parempaa puuttumista harrastuspaikkojen ilkivaltaan.

Keskiviikko 21.2.2018 (tv)
Suomelle pronssia naisten jääkiekossa. Ulkomaiset asunto-sijoittajat tulivat Suomeen. Opinto-ohjaaja kokeilee ammattikoulua. Biohajoavia pakkauksia muovista. Säätiedot.

Opo jätti työpöytänsä ja kahlasi läpi koulunsa kaikki opintolinjat: "Halusin nähdä opiskelijoiden vahvuudet käytännössä"
Moni ysiluokkalainen etsii vielä suuntaansa yhteishaun alkaessa. Se ei ole selvä kaikille ammattiin opiskelevistakaan. Asialleen omistautunut opo heittäytyi opiskelijoiden joukkoon helpottamaan oikean tien valintaa.

VALMA auttoi Inestä ja Hennaa, kun suunta oli hakusessa – "Täällä sai selvittää päätään ja nostaa numeroita"
Koulutus kestää vuoden. Sen tavoitteena on estää nuorten syrjäytymistä.

Vain 250 nuorta hyötyi korkeakoulukiintiöstä – Joka kolmas pitää välivuoden
Tuore ylioppilas laskelmoi, mihin jatko-opiskelupaikkaan kannattaa hakea, ettei hän menetä ensikertalaisuuttaan. Jo kolmannes nuorista aikoo pitää välivuoden.

Pojista insinöörejä, tytöistä sairaanhoitajia – sukupuoli määrittää yhä nuorten ammatinvalintaa
Nuorten mielikuvissa tytöt pärjäävät poikia paremmin luovissa aineissa ja kielissä. Pojat puolestaan ovat parempia luonnontieteissä ja liikunnassa.

"Pitäisi valita miten haluaa elämänsä viettää" – Nuoret jännittävät yhteishaun tuloksia
Ysiluokkalaisilla on enää kaksi kuukautta jäljellä peruskoulua ja jännitys kohoaa, kun odotetaan yhteishaun tuloksia. Yhteisvalinta on nuoren yksi suurimmista päätöksistä.

Nuoret haluavat lääkäriksi tai poliisiksi – pienet lapset ihailevat roskakuskia
Pienet nenät liimautuvat kiinni porilaisen päiväkodin verkkoaitaan, kun jäteauto saapuu paikalle. Lasten suuresti ihailema roskakuski nauttii suosiosta, mutta harmittelee sen olevan ohimenevää. Ammatin arvostus laskee selvästi iän karttuessa.

Älä kysy lapselta: "Mikä sinusta tulee isona?" vaan "Mitä mielenkiintoista haluat tehdä seuraavaksi?"
Opinto-ohjaajan mukaan nykyajan ammatinvalinnassa kysymys on valmistautumisesta sattumiin.

Video: "Höpöilystä ja kisailusta" apua koululiikuntaan?
Koululiikuntaan haluttiin uutta potkua syksyllä voimaan tulleessa opintosuunnitelmassa. Helsinkiläisen Arabian peruskoulun opettaja Missu Eskola hakee lisää liikettä vaikka älypuhelimesta. Katso Urheiluruudun juttu kuvaa klikkaamalla.

Opot huolissaan toisen asteen opiskelijoiden tasa-arvosta: "Ammatillisen koulutuksen opiskelija joutuu eriarvoiseen asemaan"
Opinto-ohjaajat pelkäävät uuden lain uhkaavan ammattikoululaisten lakisääteistä oikeutta opinto-ohjaukseen. Opetusministeriöstä huolta rauhoitellaan.

Väitös: Peruskoulun opinto-ohjaus pitäisi aloittaa nykyistä varhemmin
Oppilaanohjauksen eli opo-toiminnan painopiste on peruskoulun viimeisellä luokalla. Tuoreen väitöskirjan mukaan tämä on johtanut siihen, että kolmasosa ysiluokan oppilaista jättää jatko-opintopäätöksensä aivan viime tippaan.

Amistaustalla kuljetaan akatemiaan edelleen harvoin
Ammattikoulusta töihin ja lukiosta akatemiaan. Näin on ajateltu Suomessa jo vuosikymmenet ja ajatellaan edelleen. Harva ammattikoulun käynyt tietää, että hänen olisi mahdollista hakea myös yliopistoon. Tämä näkyy myös tilastoissa.

Vuoden nuori taiteilija: Toivottavasti teokseni iskevät katsojan alitajuntaan
Taiteilija Reima Nevalainen ei halua kertoa teoksillaan tarinoita vaan toivoo, että työt vaikuttavat katsojaan odottamattomalla tavalla. Vuoden nuoren taiteilijan teoksia on esillä Tampereen taidemuseossa.

Maahanmuuttajanuorille tulossa lukioon valmistavaa opetusta Kuopiossa
Kaupunki aloittaa koulutuksen syksyllä, jos opintoihin ilmoittautuu vähintään kymmenen ihmistä. Opinto-ohjaajien mukaan tarve lukio-opintohin valmistavaan opetukseen on ollut seudulla kasvussa. Samantyyppistä koulutusta järjestetään jo Lapinlahdella Portaanpään kristillisellä opistolla.

Ammattia ei saisi valita kiireellä, vaikka niin vaadittaisiinkin
Ammatinvalinnan vaikeudet koskevat kaikenikäisiä, sekä aikuisia että nuoria. Työ- ja elämäntilanteen muutokset saavat ihmisiä miettimään ammatinvalintaansa useammankin kerran elämänsä aikana. Oma ala pitäisikin valita "hitaasti kiiruhtaen".

Ammatinvalinta voi olla näinkin helppoa: lääkikseen, kauppikseen tai oikkikseen
Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat yhteisvalinnassa tulevaisuutensa suuntaa. Osalle suunta on selvillä ja rima korkealla. Suurin osa teineistä kuitenkin päättää ammatinvalintansa myöhemmin.

Kuopion ensimmäiset palvelualoitteet: opinto-ohjausta ostopalveluna ja helpotusta pienille arkkitehtitoimistoille
Kaupunki aloitti vuodenvaihteessa palvelualoitekokeilun, jossa esimerkiksi yritykset tai järjestöt voivat esittää laadukkaampia tai halvempia tapoja järjestää kuntapalveluita. Kaupungin on päätettävä kolmen kuukauden sisällä aloitteen saapumisesta, aiheuttaako aloitteessa esitetyt asiat toimenpiteitä.

"Aamulla ei pysty kävelemään" - perhostyylin seuraukset ovat maalivahtiuran hinta
Pasi Nurminen pitää aika ajoin heräilevää keskustelua maalivahtien perhostyylin riskeistä ammatinvalintakysymyksenä.

Opo on hommansa hoitanut, kun kouluahdistus lievenee ja opiskelupaikka aukeaa
Opinto-ohjaajan pesti on moninaista taiteilua: pitäisi olla kannustaja, opastaja, tuki, mutta myös hyvä kuuntelija. Yläkoulussa ja lukiossa opon tehtävät ovat hieman erilaiset, mutta yksi yhdistää: onnistumisen tunne tulee samasta asiasta. Kun oppilas löytää opiskelupaikan tai opinnot rullataan jatkumaan kovista paineista huolimatta, kokee opo tyydytystä.

Nuori tekee suuria päätöksiä vähillä tiedoilla – "Ysiluokalla opinto-ohjausta pitäisi olla kaksi kertaa viikossa"
Oppilaanohjaajien mukaan työllisyysnäkymät eivät ratkaise nuorten ammattihaaveita. He kuitenkin lohduttavat suurten päätösten edessä olevia nuoria: ei ysiluokalla tarvitse päättää koko loppuelämän suuntaa.
Kipinät johdattavat sinut haluamallesi uralle
Kartan ideana on koota yhteen lukiolaisen tavoitteita.
Opinto-ohjaus: enemmän työelämätaitoja ja itsetuntemusta
Enemmän työelämätaitoja ja itsetuntemusta

Politiikan tutkija yllätysputoajista – "Se on ammatinvalintakysymys"
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä arvioi, että netti-ilmiö nosti jälleen joukon yllätysnimiä eduskuntaan. Samalla moni entinen edustaja sai kokea karvaan pettymyksen.

Entiset SM-liigakiekkoilijat eivät peittele opiskeluvaikeuksia - "Vaikeaa orientoitua"
Yleisessä tiedossa on, että täyspainoisen urheilun ja opiskelun yhdistäminen on vaikeaa. Apukeinoista huolimatta koulutus jää yhä monella jääkiekkoilijalla taka-alalle.

Kaksipiippuinen juttu: alkaako koulu kello 8 vai 9?
Yle Uutisluokan oppilaat selvittivät, haluaisivatko peruskoululaiset ja heidän opettajansa aloitta koulupäivän kello 8 vai kello 9. Lähes kaksi kolmasosaa aloittaisi koulun mieluummin kello 9.

Suomen urheiluakatemiat kouluttavat tuhansia urheilijoita
Suomen olympiakomitea yrittää osaltaan auttaa urheilijoita tulevaisuutensa turvaamisessa viittomalla oikeaan suuntaan esimerkiksi opinto-ohjauksen ja työelämävalmennuksen saralla.
Koulu ei valmenna tarpeeksi työelämään
Hanna on ehtinyt tehdä monenlaista kesätyötä.