Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tervolassa valmistaudutaan ainutlaatuisen geenipankkikarjan tuloon – Lappian koulutustilalle suunnitteilla miljoonainvestointi

Suunnitelmissa on, että lähivuosina lapinlehmiin ja alkuperäisrotujen lampaisiin keskittyvän tilan navetta peruskorjataan ja tila saa myös uuden lampolan.

Tuomiopäivän holvia täydennettiin kymmenillä tuhansilla siemennäytteillä – viljelykasvien perimää varmuuskopioidaan Huippuvuorille

Svalbard Global Seed Vault kerää siemeniä niiden varjelemiseksi luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta.

Historia: Leipää kansalle – tutkija, valekeksijä ja Stalin

Kaksi miestä yritti ratkaista Neuvostoliiton nälänhädän.

Kolmisenkymmentä tilaa kiinnostui Pelson vankilakarjasta – Tervolan Louen tila päätyi myös ilmoittautumaan kisaan

Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee vielä, järjestääkö se geenipankkilehmien ja -lampaiden hoidosta tarjouskilpailun.

Kainuun ammattiopisto havittelee Pelson vankilan harvinaista geenipankkikarjaa

Pelson vankilan lehmille ja lampaille etsitään uusia koteja.

Poronhoitoalueelle eksyneet metsäpeurat välttivät luodin – siirrettiin yli 500 kilometrin päähän Etelä-Pohjanmaalle

Metsäpeurakanta yritetään pitää poroista erillään itärajan tuntumassa 90 kilometrin mittaisella aidalla.

Kovapäiset Pelson vankilan lehmät kiinnostavat ympäri Suomen – geenipankkikarjan sijoituspaikan haku alkaa lähiviikkoina

Useampi opinahjo on halukas ottamaan geenipankkikarjan vastaan, jos vain korvaus hoidosta on sopiva.

Pelson vankilan geenipankkikarjan uudet sijoituspaikat selviävät lähikuukausina

Ilmoittautuminen karjan uusiksi sijoituspaikoiksi alkaa lähiviikkoina, jonka jälkeen valtio valitsee sopivat hoitajat.

Rikosseuraamuslaitos haluaa eroon lampaita ja lehmiä hoitavista vangeista: "On riskitilanne, että vankila huolehtii kansallisesta perimästä"

Rikosseuraamuslaitos haluaa tehoja Pelson korpivankilan korvaavaan S1-tason kevyesti suljettuun laitokseen. Niinpä alkuperäiskarjan geenipankki saanee lähtöpassit.

Pelson vankila pelasti sukupuuton partaalta lapinlehmän alkuperäisrodun – nyt vankilaa ollaan siirtämässä ja lehmien sijoituspaikkaa ei tiedetä

Pelson korpivankila pelasti sukupuuton partaalta pohjoissuomenkarjan eli lapin lehmän alkuperäisrodun kolmisenkymmentä vuotta sitten. Rikosseuraamuslaitos esittää geenipankin siirtämistä jonkin toisen, paremmin siihen soveltuvan tahon hoidettavaksi.

Suomenhevosta turvataan geenipankilla

Luonnonvarakeskus on jo tallettanut ensimmäiset suomenhevosen geenit pitkäaikaissäilytykseen rodun omaan geenipankkiin.

Tutkija: Amerikkalaispojan sairaus tunnistettiin koirien suomalaisen geenipankin avulla

Suomessa koottu koirien geenipankki on yksi maailman suurimmista geenipankeista.

Suomen viimeinen korpivankila kätkee sisäänsä arvokkaan geenipankin – nyt mustien lampaiden koti on vaakalaudalla

Pelson vankilan kohtalo ratkeaa kesään mennessä. Vankilan lakkauttaminen uhkaisi maailmanlaajuisesti ainutlaatuista lapinlehmien ja suomenlampaiden geenipankkia.

Suomalainen lehmä on kotoisin Lähi-idästä – natsit yrittivät jalostaa nykynaudan esi-isää takaisin

Suomalaisen karjan alkuperäislajit ovat sangen uhanalaisia, mutta kyytöillä on sentään oma geenipankki Kainuussa. Niidenkin esivanhemmat olivat vaarallisia alkuhärkiä.

Tuomiopäivän holvin turvallisuutta vahvistetaan – sulava ikirouta uhkaa siemeniä

Huippuvuorilla ikiroudan sisässä sijaitseva siemenholviin rakennetaan vedenpitävä seinä, kun viime vuoden helteet aiheuttivat vesivahingon.

Vanhoista maatiaisviljakannoista voi löytyä nykyaikaiselle kasvinjalostukselle tärkeitä ominaisuuksia

Varsinkin pohjoissuomalaisille lajikkeille on historiallisista syistä ominaista nopea kasvu ja kypsyminen. Matiaislajikkeilla voi olla myös muita esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä tärkeitä ominaisuuksia. Boreal Kasvinjalostus selvittää parhaillaan löytyisikö maatiaiskauroista mykotosiinia tuottavien sienten vastustuskykyä.

Päivän tärpit: Lintuja, siemeniä ja brittipolitiikkaa

Britannian uusi pääministeri pääsee tänään kunnolla sorvin ääreen. Yhdysvaltain ulkoministeri puolestaan astuu Putinin maille. Yle kertoo tänään myös Huippuvuorten siemenpankin toiminnasta.

Tuomiopäivän holvi on varmuuskopioiden varmuuskopio

Huippuvuorilla ikiroudan sisässä sijaitseva siemenholvi on maailman ruokaturvallisuuden viimeinen turva. Tässä tilanteessa Huippuvuorten ikiroutaan säilöttyjä siemeniä tarvittiin muun muassa Syyrian sodan vuoksi.

Entinen poliittinen vanki ja hänen poikansa löysivät toisensa 39 vuoden jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Plaza de Mayon isoäidit auttoi äitiä ja poikaa löytämään toisensa.

Lehmän riemulla ei ole rajaa sen päästessä kesälaitumelle – kuva

Tänään perjantaina Seppälän karja kirmasi kesälaitumelle, mutta tällä kertaa tapahtumaa ei ollut ihailemassa satapäinen yleisö

Tavoite Virossa: Geenitiedoilla terveydenhoidon kulut alas

Viro kuuluu maailman johtaviin maihin geenitietojen siirtämisessä palvelemaan terveydenhuoltoa. Reilun 50 000 virolaisen verinäytteistä seulotut geeniperimät on kerätty Tartossa sijaitsevaan geenipankkiin, joka hyödyttää käytännössä kaikkia virolaisia jo lähivuosina.

Jäädytetty eläintarha taistelee lajien sukupuuttoa vastaan

San Diegon geenipankissa on tuhannen vaarantuneen ja jopa kadonneen eläinlajin perimää, josta tutkijat toivovat voivansa luoda uusia eläimiä.

Sadan vuoden takainen puutarhabuumi näkyy yhä

Hämäläiset hankkivat pihoihinsa innolla kasveja 1920-luvulla. Tuon ajan puutarhanhoidosta on tallessa tietoa niin puutarhojen geenipankeissa kuin ihmisten muistissa. Myös sata vuotta sitten kasvillisuusvyöhykkeet ohjasivat puutarhanhoitoa. Varsinaissuomalaisten oli helpompi kasvattaa perennoja ja hyötykasveja kuin hämäläisten.

Ahdingossa eläneen meritaimenen tulevaisuus näyttää valoisammalta

Kolme vuotta kestänyt hanke on edistänyt meritaimenen elinolosuhteita. Alueen viimeinen alkuperäinen meritaimenkanta elää Mustajoella. Kunnostukset ovat saaneet merilohen lisääntymään joillakin alueilla vuosikymmenien tauon jälkeen.

As winters shorten, big nutbrown hare pushes out timid cousin

Climate change is benefiting the larger species at the expense of the snow-adapted Arctic hare.

Kissojen terveystiedot kerätään pankkiin

Suomalaisten kissojen terveystietoja kerätään nyt geenipankkiin. Helsingin yliopiston tutkijat ovat professori Hannes Lohen johdolla laatineet laajan verkkopohjaisen terveyskyselyn, jolla pyritään kartoittamaan eri rotujen terveystilannetta.

Merilappilaiset jäävät ilman rapuja

Merilappilaiset eivät pääse herkuttelemaan paikallisella ravulla tänäkään kesänä. Kemijoessa saa ravustaa ainoastaan Vanttauksen altaalla Rovaniemellä.

Puhemies: Resepti menestykseen

Nuoria poikia on hehkutettu SM-liigan väripilkuiksi ja piristäjäksi. No nyt tilanne on hieman muuttunut, koska NHL pelaajia on saapunut tähtitasolta asti.

Geenipankki suojelemaan uhanalaisia kasveja

Pankkiin aiotaan säilöä vajaa kaksisataa kasvia siemeninä tai solukkona vuoteen 2020 mennessä. Tutkijoiden pelkona on, että uhanalaiset kasvit katoavat Suomesta luonnon monimuotoisuuden vähenemisen myötä.

MTT:n Laukaan asema siirtyy Jokioisille?

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus harkitsee Laukaan valiotaimi- ja tutkimusaseman siirtoa Jokioisille.

Tuomiopäivän holvistako ratkaisu ruokapulaan?

Huippuvuorille perustettuun siemenpankkiin varastoidaan viljelykasvien siemeniä kaikkialta maailmasta. Ylen Prisma Studion toimittaja Harri Alanne vieraili vuoren ja ikiroudan sisälle louhitussa holvissa.

Ruotsi kielsi "maan suurimman tutkimuksen"

Ruotsin tietoturvaviranomaiset ovat pysäyttäneet jättihankkeen Karoliinisessa instituutissa. Hankkeessa oli määrä kerätä puolen miljoonan ruotsalaisen tiedot ja verinäytteet geenipankkiin. Viranomaisten mukaan projekti on henkilötietolain vastainen.

Kaakkois-Suomen meritaimenkanta kerätään talteen

Mustajoesta on tällä viikolla pyydystetty 60 meritaimenpoikasta, jotka siirretään Laukaan kalanviljelylaitokseen kasvatettavaksi. Myöhemmin kalojen avulla on tarkoitus aloittaa poikastuotanto meritaimenkannan elvyttämiseksi.

Harvinainen villasika kerää katseita

Pitkäkarvainen sika ihmetytti vieraita Kainuun ammattiopiston järjestämillä maalaismarkkinoilla, moni luulikin villasikaa ensin villisiaksi. Seppälän maalaismarkkinat keräävät joka vuosi noin 12 000 ihmistä.

Jokirapujen geenipankki Kemijärvelle

Kemijärvellä Ketolan kalanviljelylaitos nousee merkittävään asemaan taistelussa rapuruttoa vastaan. Ketolaan perustetaan pohjoisten jokirapujen - emorapujen -kasvatus- ja geenipankki. Ketolassa tehtävällä kasvatus- ja tutkimustyöllä pyritään elvyttämään eri puolilla Suomea hävinnyttä jokirapukantaa. Siitä toivotaan olevan apua myös Kemijoen rapukatastrofille.

Alppiruusut vetoavat myös varkaisiin

Jyväskylän Mäyrämäessä sijaitsee alppiruusupuisto, jonne vain harvat löytävät. Metsänsiimeksen kukkaloisto on ollut viime vuosina vaiettu salaisuus, sillä puistoa on kunnostettu. Vartijat valvovat alppiruusuja, etteivät tutkimustarpeisiin kasvatetut kukkaset lähde innokkaiden kansalaisten matkaan.

Ahlmanin koulu vaalimaan perinnekasveja

Tampereen Ahlmanin koulun alueelle on tulossa vanhoja viljelykasveja säilyttävä perinnepiha. Maatiaiskasvien viljely toimii geenipankkina, mutta siitä on myös hyötyä matkailu-, puutarha- ja ravintolakoulutuksessa.

Finnish Wolves May Save Swedish Wolves from Gene Pool Jeopardy

In the near future, Finnish wolves may be transported to Sweden to help revive the Nordic wolf population. The goal is to foster genetic mixing.

Oluthumalan geenipankki tuotti ensimmäisen oluensa Tammelassa

Tammelan Mustialan maatalousoppilaitoksen Ison Piipun pienpanimolla on alettu hyödyntää geenipankkina toimivan humalatarhan satoa oluenvalmistuksessa. Humalaa käytetään Suoma-oluen mausteena.

Suomalaisten kasvien geeniperimä talteen

Suomen geenipankkikokoelmissa on jo noin 1 700 erilaista kasvilajia. Neljälle paikkakunnalle eri puolille Suomea kerätyt perinnekasvit turvaavat Suomen oloihin tottuneiden kasvien säilymisen ilmastonmuutoksen tai esimerkiksi uusien tuholaisten uhatessa.

Suomenlahdelta löydetty tunnistamaton meduusalaji

Suomenlahden eläinplanktonnäytteistä on löytynyt tunnistamattomia hydromeduusan toukkia. Vuosi sitten kerätyistä näytteistä löytyi kolme yksilöä ja neljäs saatiin maaliskuun lopulla samalta havaintopaikalta keskeltä Suomenlahtea.

Ahlmanille oma meijeri

Ahlmanin maa- ja kotitaloustalousoppilaitos Tampereen Koivistonkylässä saa oman meijerin. Omassa meijerissä tilan maitoa voidaan jalostaa entistä monipuolisemmin.

Kyyttöjen perimää talletetaan geenipankkiin Kajaanissa

Itäsuomenkarjan eli kyyttöjen säilyttämistä vaalitaan vahvasti Kainuussa. Kainuun Ammattiopiston Seppälän koulutilan kyyttökarjasta halutaan valikoida maidontuotantoon soveltuvat yksilöt.

Geenit ja kulttuuri pikajuoksijan parhaat eväät

Jamaikan juoksijalahjakkuus Usain Bolt pinkoi sunnuntaina Berliinissä uuden maailmanennätyksen lukemin 9,58. Ei ole kuitenkaan mitään merkkejä siitä, että tämäkään ennätys jäisi ikuiseksi, sanoo urheilufysiologian tutkija Ari Nummela.

Wendlan puutarha kasvaa ja kukoistaa

Vuosi sitten istutettu Wendlan perinnepuutarha Jokioisilla on lähtenyt kasvamaan hienosti. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on etsinyt myös tarinat perennapuistoon istutettujen kasvien tueksi. Esimerkiksi Jokioisilla 1800-1900 lukujen vaihteessa eläneen Palmun mummon kukat kasvavat Jokioisilla edelleen.

Konsta Pylkkänen kääntyy elokuvaksi

Havukka-ahon ajattelijan kuvaukset ovat meneillään Kainuussa. Elokuvassa on paljon avustajia myös Oulun seudulta. Sen sijaan rahoitusta ei elokuvalle ole Pohjois-Suomesta löytynyt. Ohjaaja kari Väänänen ihmettelee asiaa.

Säästötoimet uhkaa Pelson geenipankkia

Suomenlampaan ja lapinlehmän geenipankkitoiminta on uhattuna, mikäli vankiloiden toimintojen supistaminen toteutetaan. Pelson toimintaa alkuperäislajien säilyttämiseksi pidetään arvokkaana.

Pelson vankilan geenipankki edelleen uhattuna

Yli kaksikymmentä vuotta kestänyt suomenlampaan ja lapinlehmän säilytystyö vaarantuu Pelson vankilassa Vaalassa, jos Rikosseuraamusvirasto toteuttaa suunnitelmansa vankilan toimintojen supistamisesta.

Myyrät iskivät geenipankin aarteisiin

Viime talven myyrätuhojen mittavuus on yllättänyt kansallisen geenipankin. Myyrät ovat iskeneet hampaansa myös sellaisiin kasveihin, jotka aiemmin ovat säästyneet jyrsijöiltä. Asikkalassa myyrät mylläsivät mansikkatilan pellot perusteellisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle